Lot: 1
Current Price: 1 USD Starting Bid: 1 USD Estimated: 5.000 - 6.000 USD Losing Winning
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRASI
“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” Saray işi kalitede ipek atlas üzerine ipek kılaptanla “Sultan II.Abdülhamid Han tuğrası” ve "el-Gazi” mahlası işlenmiş. Fevkalade kondisyonda. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın (Sultan tuğralı) ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 57 x 78 cm.
Lot No: 1
Lot: 1
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRASI-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” Saray işi kalitede ipek atlas üzerine ipek kılaptanla “Sultan II.Abdülhamid Han tuğrası” ve "el-Gazi” mahlası işlenmiş. Fevkalade kondisyonda. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın (Sultan tuğralı) ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 57 x 78 cm.
Lot No: 2
Lot: 2
SULTAN III.MUSTAFA HAN TUĞRALI MECMÛA-İ MÜNŞEÂT -“Ali bin Halil el-İzmîrî” 18.Yüzyıl. Ketebeli, tarihli. Ali bin Halil el-İzmîrî tarafından yazılmış. Giriş sayfası tezhipli, Sultan III.Mustafa Han’ın el çekme tezhipli altın tuğrası ile başlayan eser farklı renkte kağıtlar üzerine is ve surh mürekkebi ile tatbik edilmiş. Mektup suretlerinden oluşmakta. Nadir tesadüf edilen münşeatlarda yazışma usul ve kaideleri, yazışma türleri ve tarifleri, bunlarda kullanılacak unvan ve elkāb ile tarihî veya edebî yazışma örnekleri yer almaktadır. Mektuplarda makam esas olduğu için örnek metinler öncelikle Hz. Peygamber’in ve halifelerin mektuplarından verilir, daha sonra padişahların her türde yazıları, vezirlerden başlayarak diğer devlet adamlarına hitaben yazılmış yazılarla bazı devlet adamlarının kaleme aldığı metinlere geçilir. Münşeatlar edebiyat ve tarih çalışmaları bakımından kaynak eser niteliği taşımaktadır. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Ali bin Halil ketebeli diğer bir mecmua 24 Nisan 2013 tarihinde “Sotheby’s” tarafından 70.000 - 90.000 GBP ekspertiz fiyatı ile satışa sunulmuştur. Ölçüler: 22 x 17 cm.
Lot No: 3
Lot: 3
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇİFT İŞLEME PANO-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çift. İpek atlas üzerine altın kılaptanla işlenmiş, stilize floral motiflerle bezenmiş, bordürleri ve madalyonlar içerisi müsenna hat (aynalı yazı) ile neticelenmiş. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve işçilik kalitesi ile ön plana çıkan, ele geçmesi zor koleksiyonluk takımdır. Ölçüler: 113 x 57 cm. (her biri)
Lot No: 4
Lot: 4
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇİFT İŞLEME PANO-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çift. İpek atlas üzerine altın kılaptanla işlenmiş, stilize floral motiflerle bezenmiş, bordürleri ve madalyonlar içerisi müsenna hat (aynalı yazı) ile neticelenmiş. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve işçilik kalitesi ile ön plana çıkan, ele geçmesi zor koleksiyonluk takımdır. Ölçüler: 113 x 57 cm. (her biri)
Lot No: 5
Lot: 5
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ TOPHANE (ÇAMÇAK) KANDİL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tophane işi. Deve tüyü renginde lüleci çamurundan imal edilmiş, üç adet askı deliği mevcut. Kandil olarak kullanılmış çamçak formlu eser geniş ve yayvan formda, parlak sırlı ve kabartma (repoussé) dekorlu olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Merkezi iri ışınsal motifli, stilize geometrik ve floral tezyinatlı, yoğun ve zengin altın yaldız bezemeli. Osmanlı Tophane Sanatı’nın yüksek kıymete haiz, ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tophane Lüleciliği, 1963 / Hüseyin KOCABAŞ Tophane Lüleciliği, 2007 / Prof. Dr. Erdinç BAKLA Ölçüler: 6 x 13.5 cm.
Lot No: 6
Lot: 6
OSMANLI 19.YÜZYIL MURASSA KEHRİBAR “SULTANİ” AĞIZLIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa ağızlığın imamesi has kehribardan, aykırı formda tasarlanmış. Bileziği ise altın mineli, estetik ve zarif tezyinata sahip. Orijinal muhafazası içerisinde. Osmanlı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 23 cm.
Lot No: 7
Lot: 7
İSVİÇRE 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “LAEDERICH” ALTIN MİNELİ CEP SAATİ-19.Yüzyıl. İsviçre, St.Imier. “Laederich Frères” imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Beyaz mine kadranı Eski Türkçe rakamlı. Altın üzerine üst seviye kazıma (grave), kalemişi ve mine teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Kapak merkezleri Osmanlı silah ve sancaklarından oluşturulmuş tasarım harikası “Osmanlı Asalet Armaları” ile dekorlu, stilize oluşturulmuş bordürler ve floral motifler ile bezeli. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını yansıtan, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 58 x 43 mm. Ağırlık: 48 gr.
Lot No: 8
Lot: 8
AVUSTURYA 19.YÜZYIL MURASSA GÜMÜŞ MAHFAZA-“Hermann Ratzersdorfer” 19.Yüzyıl. Avusturya, Viyana. Gümüş imalat ve garanti damgalı, “Hermann Ratzersdorfer” usta imzalı. Murassa, firuze ve yarı değerli (kök yakut) taşlar ile bezeli, zengin altın vermeyli. Rokoko üslubunda repoussé (kabartma), grave (kazıma) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş stilize dekorlu basık ve şişkin dilimli gövde ile kubbemsi kapaktan oluşmakta. Yüksek kıymette ele geçmesi zor, estetik harikası koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 5 x 7 cm. Ağırlık: 47 gr.
Lot No: 9
Lot: 9
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA YELPAZE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Müzeyyen (bezemeli) ve Murassa (mücevherli). Üst düzey mine işçiliği ile tezyinli eser gümüşten mamül olup değerli ve yarı değerli taşlarla bezelidir. Merkezinde ayyıldız motifi bulunan müstesna eserin fanı devekuşu tüyündendir. Yelpazecilik sanatı Osmanlı’da erken dönemlerde başlamıştır. Ustalarının en ünlüleri Kasımpaşa’lı A’rec (topal) Ömür Usta, Hazerfen Ali Efendi ve Müezzinzade Salih Efendi’dir. Literatüre göre Osmanlı’da 4 türlü yelpaze vardır. Bunlardan ortası mücevherli ve sapı murassa olup fanı beyaz kuş tüyü olanlar Saray-ı Hümayun’a ve küberaya yapılanlardır. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında bulunan, sanat değeri ve estetik yönü yüksek, ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 48 x 55 cm. Sap: 28 cm.
Lot No: 10
Lot: 10
OSMANLI 18.YÜZYIL MURASSA GÜMÜŞ “SULTANİ” ÇAMÇAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Kallavi ebatlarda. Osmanlı'nın yüksek zevkini gözler önüne seren murassa eser firuze, lapis, opal, garnet, kök yakut ve kök zümrüt taşlar ile bezeli. Üst seviye işçilik ile kazıma/grave ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Stilize tezyinatlı gövdesindeki kartuşlar iri “Hilal” ve rozetlerle bezeli. Zarif kuğu formlu kulbu kuş figürü aplikeli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmesi zor koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 6 x 17 cm. Ağırlık: 370 gr.
Lot No: 11
Lot: 11
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ (TASİA) TAS-18.Yüzyıl. Osmanlı, Balkanlar. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) işçiliği ile tezyin edilmiş. Omphalos’un da mimari bir yapı, bordüründe ise teratolojik figürler yer almakta. Dış yüzeyi Türk Kültürü’nde önemi büyük “Hayat Ağacı / Selvi-Servi” motifleri ile bezeli. Eserdeki tezyinat, kökeni 14. ve 15. Yüzyıla dayanan Balkanlar’ın teratolojik stilinin karakteristik bir özelliğidir ve 16.Yüzyıl İznik Seramik motiflerine de öncü olmuştur. İlahiyatçı Yuhanna Manastırı’nın arşivlerinden gelen 19. Yüzyıla ait envanterlerde bu tip taslar (tasia), kâseler (koupes) ve küçük kâseler (potetso mikron) bulunduğu bilinmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Sina Yarımadası, Azize Aikaterina Manastırı, Patmos Adası ve Aynaroz Dağı’ndaki hazineler buna örnektir. Ayrıca 1923’te Lausanne’da imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması sonrasında bir grup eser de Yunanistan’a taşınmış ve çoğu Atina’daki Bizans ve Benaki müzeleri arasında dağılmıştır. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Ölçüler: 2.5 x 10 cm. Ağırlık: 99 gr.
Lot No: 12
Lot: 12
OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Merkezi İznik üslubu stilize floral süslemelerin çevrelediği mimari yapı tasvirli. Siyah konturlu, kenar kısmı bordürlü, arka kısmı ise ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Benzer örnekleri Victoria Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 25 cm.
Lot No: 13
Lot: 13
OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK "FİGÜRATİF" VAZO-18.Yüzyıl. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulâtı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yüksek halka tabanlı, şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu. Geniş ağızlı boynu bilezikli. Siyah konturlu, Kütahya üslubunda mercan kırmızısı, turkuaz, sarı ve kobalt mavi renklerde stilize motiflerle tezyinli, merkezi otantik kıyafetleri içerisinde kadın ve erkek figürü tasvirli. Benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan, Türk Seramik Sanatı’nın ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi 1991 / John Carswell Ölçüler: 22 x 15 cm.
Lot No: 14
Lot: 14
OSMANLI 19.YÜZYIL YILDIZ PORSELEN KAPAKLI SAHAN-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri “Sene 1312/2” tarihli ve Ay-Yıldız imalat damgalı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu üretimi. Eserin damga örneği “Porselencilik Tarihi” kitabı sayfa 116’da mevcut olup diğer açıklamalar sayfa 63/69’da yer almaktadır. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı, sıraltı turkuaz renkte. Zengin altın yaldız bezemeli. Geniş ve çukur formlu, yüksek kapaklı, kenarları dilimli, altın yaldız konturlü. Kapak tutamağı repoussé dalında yapraklı gonca gül formunda. Benzer örnekleri müze koleksiyonlarında bulunan Türk Porselen Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 13 x 25 cm.
Lot No: 15
Lot: 15
FRANSIZ 19.YÜZYIL “SÈVRES” OSMANLI SARAYINA YAPILMIŞ BONBONNIÈRE-19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” imalat damgalı. Osmanlı Sarayı'na özel yapılmış. Kallavi ebatlarda porselen kase, kapak ve tabak olmak üzere üç parçadan müteşekkil. Zengin altın yaldız bezemeli. Üst seviye işçilik ile imal edilmiş ve Rokoko üslubunda dekore edilmiş. Osmanlı'nın yüksek zevkini gözler önüne seren Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın özel üretimlerinden. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres imzalı, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 222 Tabak Çap: 24 cm. Bonbonniere Ölçü: 14 x 18 cm.
Lot No: 16
Lot: 16
İNGİLİZ 19.YÜZYIL “R.ABBOTT” İMZALI CONSTANTINOPLE TASVİRLİ “AYNSLEY” PORSELEN TABAK-19.Yüzyıl. İngiliz. Sanatçı “R.Abbott” imzalı, Aynsley soğuk damgalı (1875-1890 tarihleri arasında kullanılan damga). Üst seviye fırça kalitesinde çalışılmış, geniş bordürü zengin altın yaldız bezemeli ve çok renk mine dekorlu. Arkasında altın yaldız ile “Constantinople, Painted by R.Abbott” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks Çap: 22 cm.
Lot No: 17
Lot: 17
SADRAZAM MAHMUD NEDİM PAŞA İÇİN ÖZEL YAPILMIŞ PORSELEN TABAK KOLEKSİYONU-19.Yüzyıl. Fransız. “Emile Bourgeois” imalat damgalı, ressam “Hermann Voigt” imzalı. 3 adet. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Sadrazam Mahmut Nedim Paşa (1818-1883) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş, altın ile Mahmut Nedim Paşa “M.N” inisiyalli. Eserlerin merkezine sanatçı “Hermann Voigt” tarafından (el çizimi) yağlıboya peyzajlar çalışılmış, altın konturlü. Mahmud Nedim Paşa, Sultan Abdülaziz Han saltanatında sadrazamlık yapmış önemli bir Osmanlı devlet adamıdır. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 22 cm. (her biri)
Lot No: 18
Lot: 18
OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” ALTIN KAKMA MUHAFAZA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda. Demir üzeri altın kakma tekniği ile oluşturulmuş. Çift hazneli, menteşe kapaklı ve sürtme (kav) bölgeli. Stilize motiflerin sarmaladığı “Mecid Şemse”leri ile dekorlu. Merkezinde Osmanlı Sancağı ve Hilafet Sancağı ile Osmanlı’nın kullandığı eslah-i darbe, eslah-i nafize, eslah-i cariha ve eslah-i ramiye sınıfına giren silahlarla (Baltacılar Ocağı’nın kullandığı tek yüzlü teber, mızrak, kılıç, piştov, top, tüfek, süngü ve kamçı) oluşturulmuş tasarım harikası bir arma yer almakta. Türk Maden Sanatı’nın bugüne kadar eşine rastlanılmamış, altın kakma sanatının zirvesi, yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Ölçüler: 14.5 x 7 x 3.5 cm. Ağırlık: 258 gr.
Lot No: 19
Lot: 19
OSMANLI 18.YÜZYIL TOMBAK İBRİK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Günümüze ulaşmış nadir örneklerden olan eser bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Şişkin gövdeli, geniş tabanlı, dar uzun boyunlu, bilezikli, emzikli, kulplu ve kapaklı. Aplike kulbu bir hilal motifi ile neticelendirilmiş. Müstesna eserin yüzeyi yalın işçiliğe sahip olup tombağı yüksek kondisyondadır. Benzerleri müze koleksiyonlarında yer alan Türk Maden Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez bir örneğidir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları Ölçüler: 23 x 12 cm.
Lot No: 20
Lot: 20
OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK KINA TASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile yayvan yuvarlak formlu ve yüksek kenarlı olarak imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatlı. Türk Maden Sanatı’nın son derece estetik ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları Çap:15 cm.
Lot No: 21
Lot: 21
OSMANLI 19.YÜZYIL (DAMGALI) TOMBAK SAKIZLIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Eski Türkçe damgalı. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Dairesel yüksek halka tabanlı, silindirik gövdeli, yuvarlak ağızlı ve menteşeli kubbe kapaklı, kapak tutamağı tomurcuk formunda. Kalemişi ve kazıma (grave) tekniği ile stilize kabak çiçekleri ile floral tezyinatlı. Tombağı yüksek kondisyonda günümüze kadar ulaşmış, Türk Maden Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları Ölçüler: 12 x 7.5 cm.
Lot No: 22
Lot: 22
OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ GÜMÜŞ SAKIZLIK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Kallavi ebatlarda. Platform tabanlı, şişkin armudi gövdeli, menteşeli kubbesel kapaklı, kapak tutamağı tomurcuk formunda. Yalın işçilikli, içi hazne kapaklı, yoğun altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik örneğidir. Ölçüler: 18 x 9 cm.
Lot No: 23
Lot: 23
OSMANLI 19.YÜZYIL "BALKAN İŞİ" KAHVE TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Balkan işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu tepsi, ibrik ve altı adet zarftan oluşan eksiksiz tam takım. Bosna işi, bakır üzerine tombak üslubu altın vermeyli, iri badem formlu mercanlar ile süslenmiş, firuzelerle zenginleştirilmiş. Tüm yüzeyleri kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve telkari tekniği ile stilize yoğun tezyinatlı. Tepsi üzerindeki madalyonlar içerisine Sultan Abdülaziz Han tuğrası ve Osmanlıca “Maşallah” ibareleri çalışılmış. Kahvedanı yarı değerli taş montürlü, kapak tutamağı Ay-Yıldız formunda. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Tepsi Çap: 29 cm. İbrik Yükseklik: 19 cm. Fincan Ölçüleri: 4 x 5 cm.
Lot No: 24
Lot: 24
OSMANLI 19.YÜZYIL “MERCANLI” KEMER TOKASI ve HANÇER-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Zengin altın vermeyli gümüş hançer ve gümüş kemer tokasından oluşan takım iri badem formlu mercanlar ile süslenmiş, habbe firuzeler ve yarı değerli taşlar ile zenginleştirilmiş. Kemer tokası telkâri ve ajur işçilikli, iki parçadan müteşekkil, ara parçası kubbe şeklinde. Hançerin bıçağı gümüş kakma ile Osmanlıca ibareler ve motiflerle dekorlu, arka yüzü repoussé (kabartma) ve kalemişi ile uygulanmış stilize floral motiflerle bezeli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk takımdır. Kama Uzunluk: 38 cm. Kemer Ölçü: 9 x 25 cm. Kutu Ölçü: 31 x 50 cm.
Lot No: 25
Lot: 25
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ ŞEHZADE AYAKKABISI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Şehzade için tabanı ve içi deriden çarık şeklinde yapılmış, lacivert renk kadife ile kaplanmış ve kılaptanla işlenmiş. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 19 cm.
Lot No: 26
Lot: 26
ÇANAKKALE SERAMİK “ATATÜRK” TASVİRLİ VAZO-Çanakkale Seramik Sanatı’nın en nadir örneklerinden. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş, kallavi ebatlarda. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı, platform kaideli, şişkin gövdeli, dar boyunlu, geniş ağızlı. Merkezine kabartma “Atatürk” büstü çalışılmış. Boyun kısmı iki adet aslan figürü ve ay-yıldızlı fors ile zenginleştirilmiş. Yoğun altın yaldız bezemeli. Tıpkı benzeri Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette, nadir ve koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tıpkı benzeri “Sadberk Hanım Müzesi, Türk Çini ve Seramikleri” isimli kitabın 130.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 56 x 20 cm.
Lot No: 27
Lot: 27
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN “EL YAZISI” İLE “ISLAK İMZASI”NA SAHİP ZARF-Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından siyah mürekkep (el) ile “Belgrad Ataşe Militarlığı Kasası Anahtarları” yazılmış ve imzalanmış zarf. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek, ele geçmez ünik eserdir. *Atatürk Ocak 1914’te Kurmay Binbaşı iken “Belgrad Askerî Ataşeliği” görevine getirilmiş ve 1 yıla yakın süre Belgrad, Sofya, Bükreş ve Çetine (Karadağ) askerî ataşelik görevlerini birlikte yürütmüştür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından siyah mürekkep (el) ile “Belgrad Ataşe Militarlığı Kasası Anahtarları” yazılmış ve imzalanmış zarf. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün kendi el yazısına ve ıslak imzasına sahip, manevi ve koleksiyon değeri yüksek, ele geçmez ünik eserdir. *Atatürk Ocak 1914’te Kurmay Binbaşı iken “Belgrad Askerî Ataşeliği” görevine getirilmiş ve 1 yıla yakın süre Belgrad, Sofya, Bükreş ve Çetine (Karadağ) askerî ataşelik görevlerini birlikte yürütmüştür. Ölçüler: 10.5 x 13 cm.
Lot No: 28
Lot: 28
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ SÜMEN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. C.Countouriotis, Smyrne (İzmir) etiketli. Kallavi ebatlarda, kapaklı. Kapak merkezlerine altınyaldız ile Sultan II.Abdülhamid Han tuğrası ve Osmanlı Saltanat Arması, kenarlara ise stilize floral motifler uygulanmış. Türünün nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 42 x 30 cm.
Lot No: 29
Lot: 29
OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY-I HÜMAYUN GÖREVLİLERİ” DEFTERİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Altın yaldız cetvelli ve hilalli saray cildi içerisinde. Giriş sayfası altın tezhipli, her sayfası altın cetvelli. Saray görevlilerinin alfabetik sıra ile isimleri, rütbeleri, memleketleri ve maaşlarının yazılı olduğu defter. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 16 x 11 cm.
Lot No: 30
Lot: 30
OSMANLI 18.YÜZYIL EDİRNEKÂRİ HAT LEVHA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Hicri 1191 (Miladi 1777) tarihli. “Ahmet el-Hafız el-Meşhur” ketebeli. Hud Suresi 88.Ayet’ten “Vemâ tevfîkî illâ billah / Başarım ancak Allah’tandır” yazılı. Haliyle. Ahşap üzerine koyu tempera boya ve altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. En güzel örneklerine Sultan III.Murad Han döneminde rastladığımız Edirnekâri Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 30 x 60 cm.
Lot No: 31
Lot: 31
OSMANLI 18.YÜZYIL TOMBAK KANDİL-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. İslam Kültürü’nde simgesel anlam taşıyan kandillerin günümüze ulaşmış nadir örneklerden. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Müstesna eserin yüzeyi yalın işçiliğe sahip olup tombağı iyi kondisyondadır. Şişkin gövdeli, dar ağızlı, askı zincirli ve asma kancalı. İslam dininde kandiller ilahi ışık sembolü olarak Allah’ın nuruyla eş değerde tutulmuştur. Soyut olan tanrının somut olarak ifade şekli olan kandiller, hem tanrının nuru olan kutsal ışığı yaymakta, hem de sahipleri için güç ve statü göstergesi olmaktadırlar. Kandillerin nur ve ışık ile ilgili oldukları ve tanrıyı sembolize ettikleri Kur’an-ı Kerim’in Nur Suresi 35. ayetine dayandırılır. Türk Maden Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez bir örneğidir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları Kandil Ölçüsü: 12 x 10.5 cm. Zincirli Uzunluk: 48 cm.
Lot No: 32
Lot: 32
BABÜR (MUGHAL) İMPARATORLUĞU HÜKÜMDARLARININ MİNYATÜRLERİ-19.Yüzyıl. Babür Şah (1526-1530) ile başlayan fildişi üzerine üst seviye fırça kalitesinde minyatür tekniği ile çalışılmış abanoz standlı 24 adet Babür (Mughal) Hükümdar tasviri. Gümüş yuvalara oturtulmuş, önü camlı. Abanozdan mamul stand el oyma işçiliği ile oluşturulmuş stilize floral motiflerle bezeli, açılır metal ayaklı. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. *Babürler, Türk-Moğol kökenli Timurlu Hanedanı’nın bir kolu olup kurucuları Timur Prensi olan Babür Şah’dır. Ölçüler: 54.5 x 31.5 cm.
Lot No: 33
Lot: 33
ORYANTALİST (18.YÜZYIL)-“Köle Pazarı” 18.Yüzyıl. İtalyan ekolü. Tuval üzeri yağlıboya. Eser, 2003 tarihli “Sergi Müze-Müze Sergi” Kataloğunun 31.sayfasında yer almaktadır. Sertifika: Eserin “Arch. Maurizio Cera” (Milano) tarafından 3 Kasım 2014 tarihinde verilmiş sertifikası mevcuttur. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Ölçüler: 50 x 68 cm.
Lot No: 34
Lot: 34
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-“Sultanın Hazırlığı” 19.Yüzyıl. Alman Ekolü. Ahşap üzeri yağlıboya. Sertifika: Eserin “Arch. Maurizio Cera” (Milano) tarafından 3 Kasım 2014 tarihinde verilmiş sertifikası mevcuttur. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Ölçüler: 39 x 46 cm.
Lot No: 35
Lot: 35
CONTE AMADEO PREZIOSI (1816-1882)-“Osmanlı Tiplemeler” Kağıt üzeri suluboya. İki adet. Referans: E.Benezit / Cilt: 8 Sayfa: 488 Ölçüler: 26 x 18 cm. / 24 x 18 cm.
Lot No: 36
Lot: 36
FENERCİ MEHMED ATÖLYESİ (18.YÜZYIL)-"Sürrenin Müjdeci Başı" Kağıt üzeri suluboya ve guaj boya. Eski Türkçe ile "Sürrenin Müjdeci Başısı" yazılı. Fenerci Mehmed’in eserleri, döneminde Osmanlı Sarayı’na kadar ulaşmış ve Türk Medeniyeti Tarihi bakımından önemli bir kaynak olan ''Mecmûa-i Tesâvîr-i Osmâniyye'' kitabında yer almıştır. Bilinen 3 adet albümü vardır. Bu albümlerden birincisi Topkapı Sarayı Koleksiyonu’nda Envanter No:A.3690 ile kayıtlıdır ve 97 resimden oluşur, ikincisi İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Koleksiyonu’nda Envanter No:9362 ile kayıtlı olup 32 resimden oluşur, 97 resimden oluşan üçüncü ve son albüm ise Rahmi Koç Koleksiyonu’nda bulunmaktadır. Belgesel özellikli. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 24 x 18 cm.
Lot No: 37
Lot: 37
FENERCİ MEHMED ATÖLYESİ (18.YÜZYIL)-"Ulufeciyan-ı Yesar" Kağıt üzeri suluboya ve guaj boya. Eski Türkçe ile "Ulufeciyan-ı Yesar" yazılı. Fenerci Mehmed’in eserleri, döneminde Osmanlı Sarayı’na kadar ulaşmış ve Türk Medeniyeti Tarihi bakımından önemli bir kaynak olan ''Mecmûa-i Tesâvîr-i Osmâniyye'' kitabında yer almıştır. Bilinen 3 adet albümü vardır. Bu albümlerden birincisi Topkapı Sarayı Koleksiyonu’nda Envanter No:A.3690 ile kayıtlıdır ve 97 resimden oluşur, ikincisi İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi Koleksiyonu’nda Envanter No:9362 ile kayıtlı olup 32 resimden oluşur, 97 resimden oluşan üçüncü ve son albüm ise Rahmi Koç Koleksiyonu’nda bulunmaktadır. Belgesel özellikli. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 24 x 18 cm.
Lot No: 38
Lot: 38
L.MERCIERE (19.YÜZYIL)-“Osmanlı Berber Dükkânı” İmzalı. Kağıt üzeri karışık teknik. Ölçüler: 19 x 13 cm.
Lot No: 39
Lot: 39
THÉODORE VALERIO (1819-1879) / ÇİFT- “Oryantalist Figür Denemeleri” “T.Valerio Exposition” kaşeli. İki adet. Kağıt üzeri karışık teknik. Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 375 Ölçüler: 23 x 30 cm. (her biri)
Lot No: 40
Lot: 40
CONTE AMADEO PREZIOSI (1816-1882)-‘’Kağıthane Sadabad Sarayı’’ İmzalı. Kağıt üzeri karışık teknik. Referans: E.Benezit / Cilt: 8 Sayfa: 488 Ölçüler: 26 x 40 cm.
Lot No: 41
Lot: 41
AMÉDÉE ROSIER (1831-1898)-İmzalı. Peyzaj. Kağıt üzeri karakalem. Referans: E.Benezit / Cilt:9 Sayfa:95 Ölçüler: 10 x 17 cm.
Lot No: 42
Lot: 42
ORYANTALİST / ÇİFT TARAFLI-İmzalı. 1903 ve 1904 tarihli. Çift taraflı. Kağıt üzeri karakalem. Ölçüler: 50 x 64 cm.
Lot No: 43
Lot: 43
MİCHAEL ZENO DIEMER (1867-1939)-“Osmanlı Köyü Poçitel / Bosna Hersek” İmzalı. 1 Mai 17 tarihli. Kağıt üzeri suluboya. Provenans: Sotheby's, Munich Germany / 22.06.1999 / Lot 15 Referans: E.Benezit. Cilt: 3 Sayfa: 572 Ölçüler: 33 x 73 cm.
Lot No: 44
Lot: 44
J.B CLÉSINGER & FERDINAND BARBEDIENNE-“Zingana” Sculpteur; Jean-Baptiste Clésinger (1814-1883) Fondeur; Ferdinand Barbedienne (1810-1892) 19.Yüzyıl. “J.Clésinger” sanatçı ve “F.Barbedienne” dökümcü imzalı, “Achille Collas Brevets” imalatçı damgalı. 1858 tarihli. “Rome” ibareli. Bronz, brown ve altın patineli. Mermer kaideli. Referans: E.Benezit / Cilt: 3 Sayfa: 68 Yükseklik: 63 cm.
Lot No: 45
Lot: 45
VİYANA "FRANZ BERGMAN” İMZALI BRONZ FİGÜR-19.Yüzyıl. Viyana. Bronz. F.Bergman damgalı. Çok renk patineli. Türünün estetik ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 16 x 11 cm.
Lot No: 46
Lot: 46
VİYANA 18.YÜZYIL “SAX” PORSELEN 5 ADET BANDO FİGÜR-18.Yüzyıl. Avusturya. Viyana imalat damgalı (mavi sepet damga), Sax. 5 adet figürden oluşan grup. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabının 105.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı Sarayı ve çevresine döneminde Meissen ile birlikte en fazla sipariş edilen yüksek kıymetteki porselenlerden. Avrupa Porselen Sanatı’nın ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 209 Yükseklik: 9 cm. - 8 cm.
Lot No: 47
Lot: 47
ALMAN 18.YÜZYIL “LUDWIGSBURG” PORSELEN MÜZELİK (FİGÜR) HEYKEL-“Tanrı Dionysos’un Bağ Bozumu Kutlaması” 18.Yüzyıl. Alman, Ludwigsburg imalat damgalı. Kallavi ebatlarda. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabının 93.sayfasında yer almaktadır. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve çok renk sıraltı boyamalı. Avrupa Porselen Sanatı’nın ele geçmesi zor müzelik örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 153 Ölçüler: 22 x 55 x 21 cm.
Lot No: 48
Lot: 48
ALMAN 19.YÜZYIL “MEISSEN” PORSELEN FİGÜR-"Europa on the Bull" Tasarım: Johann Friedrich Eberlein. Model No: 2697, Taslak: 1748. Tıpkı benzerleri “Rijks Museum (Hollanda) ve G.W.Frank Museum (ABD) Koleksiyonları’nda yer almaktadır. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 219 Ölçüler: 23 x 21 x 11 cm.
Lot No: 49
Lot: 49
FRANSIZ 19.YÜZYIL “MARX EUGÈNE” PORSELEN FİGÜR-Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 36 x 17 cm.
Lot No: 50
Lot: 50
İNGİLİZ 19.YÜZYIL “MINTON” BISCUIT (FİGÜR) HEYKEL -“Yunan Tanrıçası Ariadne” 19.Yüzyıl. İngiliz. "Minton" damgalı. Heykeltıraş "Johann Heinrich von Dannecker (1758-1841)"ın eserinin sanatçı John Bell (1811-1895) modellemesi. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve işçilik kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 233 Ölçüler: 36 x 29 x 15 cm.
Lot No: 51
Lot: 51
DİYARBAKIRLI TAHSİN / TAHSİN SİRET BEY (1874-1937)-“Dalgalı Denizde Türk Kalyonu” Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Hicri 1327 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:113 Ölçüler: 60 x 80 cm.
Lot No: 52
Lot: 52
ALİ CEMAL BEN’İM (1881-1941)-“Türk Kalyonu” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri, Pertev Boyar 1948 / Sayfa 149 Ölçüler: 50 x 70 cm.
Lot No: 53
Lot: 53
MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“İstanbul Boğaziçi” Givanian Baptist “G.B” inisiyalli. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit Cilt:5 Sayfa: 56 Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404 Ölçüler: 51 x 63 cm.
Lot No: 54
Lot: 54
İSMAİL HAKKI (19.YÜZYIL)-“Yakamoz” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Ölçüler: 63 x 42 cm.
Lot No: 55
Lot: 55
ABBAS KULLARI-Eski Türkçe imzalı. Hicri 1319 tarihli. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Padişahın Ressam Kulları, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İstanbul 2012 Ölçüler: 70 x 92 cm.
Lot No: 56
Lot: 56
İBRAHİM SAFİ (1898-1983)-"Ortaköy Camii” Karton üzeri yağlıboya. Ahşap panele marufle. Ekspertiz: Sn. Bayram Karşıt tarafından sertifikalıdır. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük, Kaya Özsezgin / Sayfa: 276 Ölçüler: 34 x 44.5 cm.
Lot No: 57
Lot: 57
NECDET KALAY (1932-1986)-“Haliçten” İmzalı. 1975 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Eserin arkasında sergi etiketi mevcuttur. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa: 375 Ölçüler: 60 x 73 cm.
Lot No: 58
Lot: 58
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Tarabya Sahili” Eski Türkçe imzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 36 x 26 cm.
Lot No: 59
Lot: 59
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“İstanbul Boğazı Hisarlar ” İmzalı. Duralit üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 60 x 42 cm.
Lot No: 60
Lot: 60
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Natürmort” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 58 x 52 cm.
Lot No: 61
Lot: 61
FRUMET HANIM / AYŞE FRUMET TEKTAŞ (1912-1961)-“Natürmort” İmzalı. 1944 tarihli. Ahşap üzeri yağlıboya. Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin ilk kadın ressamlarından ve ilk Filarmoni Derneği kurucusu Frumet Hanım’ın koleksiyon değeri yüksek nadir çıkan yapıtlarındandır. Ölçüler: 41 x 31 cm.
Lot No: 62
Lot: 62
ADNAN ÇOKER (1927-2022)-“Soyut Kompozisyon” İmzalı (arkası) “A.Çoker” olarak. Ahşap üzeri yağlıboya. Eserin arkasında sanatçı tarafından imzalı Akademi’nin (M.S.Ü) sergi etiketi mevcuttur. Orijinal ahşap sergi çerçevesi içerisinde. Sanatçının sergi için özel olarak hazırladığı erken dönem yüksek kıymetteki eserlerinden. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:129 Ölçüler: 77 x 122 cm.
Lot No: 63
Lot: 63
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT VAZO-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Eserlerin tüm yüzeyi kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile “Osmanlı Rokokosu” üslubunda stilize floral tezyinatlı. İç yüzeyleri zengin altın vermeyli. Yüksek kaideli gövdeleri yanlardan çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 17 x 13.5 cm. Ağırlık: 688 gr.
Lot No: 64
Lot: 64
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ LOKUMLUK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı, sah ve çeşnili. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma/grave ve kalemişi tekniği kullanılarak dekore edilmiş müstesna eser yüksek platform kaideli ve geniş hazneli olarak tasarlanmış. Taşıma kuplu, kulbu aplike kuş figürleri ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmesi zor koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 20 x 26 x 20 cm. Ağırlık: 514 gr.
Lot No: 65
Lot: 65
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. İç yüzeyleri yoğun altın vermeyli iki adet kaşıklık, bir adet kapaklı tatlılık ve altı adet kaşıktan müteşekkil tam takım. Tüm yüzeyleri kalemişi ve kazıma (grave) tekniği ile stilize floral ve geometrik dekorlu. Kubbesel kapağı altın vermeyli zarif bir tutamak ile neticelendirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Tatlılık yükseklik: 19 cm. Kaşıklık yükseklik: 13 cm. (her biri) Ağırlık: 1.315 gr.
Lot No: 66
Lot: 66
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “ROKOKO” TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Yüksek kenarlı olarak tasarlanmış tepsi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize dekorlu, merkezi mimari peyzaj çalışmalı. Çift kulplu, masif kulplar floral unsurlar ile oluşturulmuş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek, kalem işçiliği ile dikkat çeken koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 30.5 x 51 cm. Ağırlık: 1116 gr.
Lot No: 67
Lot: 67
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT KAŞIKLIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış kupa formlu. Yalın gövdesi dilimli, stilize floral bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek, seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 12 x 13 cm. Ağırlık: 668 gr.
Lot No: 68
Lot: 68
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış kapaklı tatlılık ve kaşıklıktan oluşan takım kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile stilize tezyinatlı. Altın vermeyli. Gövdeleri çevreleyen bantlar üzeri Osmanlı Saltanat Arması ve ay-yıldız motifleri ile bezeli. Kubbesel kapağı zarif bir floral tutamak ile neticelendirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın aykırı ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Kaşıklık Ölçüsü: 11 x 11 cm. Tatlılık Ölçüsü: 22 x 9 cm. Ağırlık: 790 gr.
Lot No: 69
Lot: 69
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AJURLU “ROKOKO” TEPSİ-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Oval yüksek kenarlı ve çift kulplu olarak tasarlanmış, ajurlu. Bordürü kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kumlama tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 30 x 46 cm. Ağırlık: 735 gr.
Lot No: 70
Lot: 70
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “ROKOKO” MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Aykırı formda 3 ayaklı olarak tasarlanmış eser Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Düz dipli, bombe kapaklı ve şişkin gövdeli, kilit mekanizmalı. Tüm yüzeyi zengin repoussé (kabartma) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Madalyonlar içerisi Osmanlı topraklarından peyzaj tasvirleri ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı çeyiz kültürünün önemli bir unsuru olan mücevher kutularının seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 14 x 16 cm. Ağırlık: 384 gr.
Lot No: 71
Lot: 71
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ GÜLABDAN-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Müstesna eser dairesel basık tabanlı, armudi şişkin gövdeli ve dar uzun boyunlu olarak tasarlanmış, kabartma (repoussé) ve kazıma (grave) tekniği ile “Osmanlı Rokokosu” üslubunda stilize floral motiflerle bezenmiş. Vidalı iki parçadan müteşekkil, tepesi “mercan” ile neticelendirilmiş. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik ve nadir koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 23 x 8.5 cm Ağırlık: 240 gr.
Lot No: 72
Lot: 72
SULTAN I.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “ROKOKO” TEPSİ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan I.Abdülhamid Han (1774-1789) tuğralı. Oval formda tasarlanmış müstesna tepsi kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın dönem olarak dikkat çekici ve nadir koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 44.sayfasında yer almaktadır. Çap: 29 cm. Ağırlık: 382 gr.
Lot No: 73
Lot: 73
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ MEKTUP TEPSİSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Sultani mektup tepsisi olarak tasarlanmış müstesna eser aznavur (guilloché) işçiliği ile zarif dekorlu. Merkezi kazıma (grave) tekniği ile oluşturulmuş inisiyalli bir madalyon ile, kenarları ise kazıma (grave) işçiliği ile oluşturulmuş motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek, son derece nadir tesadüf edilen, yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 18.5 x 25 cm. Ağırlık: 490 gr.
Lot No: 74
Lot: 74
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI AZNAVUR İŞİ GÜMÜŞ ÇAMÇAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Aznavur (guilloché) işçiliği ile zengin dekorlu. Zarif kulbu kuş figürü aplikeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönden dikkat çekici koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 7 x 15 cm. Ağırlık: 122 gr.
Lot No: 75
Lot: 75
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI AZNAVUR İŞİ GÜMÜŞ TATLI KAŞIĞI TAKIMI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Gümüş, 6 adetten oluşan takım zor tesadüf edilen noktalı aznavur (guilloché) tekniği ile dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Orijinal deri muhafazası içerisinde. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 15.5 cm. (her biri) Ağırlık: 193 gr.
Lot No: 76
Lot: 76
RUS 19.YÜZYIL ÇİFT GÜMÜŞ ŞAMDAN-“Nikolay Dubrovin” 19.Yüzyıl. Rus. 84 Zolotnik imalat ve garanti damgalı. 1832 tarihli. Nikolay Dubrovin sanatçı imzalı. Çift, tek mumluklu. Müstesna eserler üst düzey kazıma (grave), kalemişi ve ajur tekniği ile dekore edilmiş. Eserlerin mumluk kısımları hasır örgü, kaideleri ajur tekniği ile oluşturulmuş realist dans eden bayan figürleri, diğer bölümler ise stilize floral motiflerle bezenmiş. Rus Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek, işçilik kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örnekleridir. Ölçüler: 24 x 12 x 12 cm. Ağırlık: 893 gr.
Lot No: 77
Lot: 77
RUS 19.YÜZYIL “MOSKOVA” SAVATLI GÜMÜŞ KUPA-“Michail Nikolayev Falseev” Rus. 1852 tarihli. Moskova 84 “Michail Nikolayev Falseev” imalat ve garanti, “ГУ” usta damgalı. Üst seviye işçilik ile gümüşten imal edilmiş müstesna eser Rokoko üslubunda stilize dekorlu, madalyonlar içerisi “St.Petersburg Saray Meydanı” ve “Petropavlovsk Kalesi” tasvirli. Altın vermeyli, haliyle. Rus Gümüş Sanatı’nın ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 10 x 8.5 cm. Ağırlık: 141 gr.
Lot No: 78
Lot: 78
RUS 19.YÜZYIL “KLINGERT” MİNELİ GÜMÜŞ ŞEKERLİK-“Gustav Klingert” Rus. 1893 tarihli. Moskova 84 “Lev Fridrikhovitch Oleks” imalat ve garanti, “Gustav Klingert” usta damgalı. Üst seviye işçilik ile gümüşten imal edilmiş müstesna eser çok renk mine ile “Rokoko” üslubunda stilize dekorlu. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Rus Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 4 x 7.5 cm. Ağırlık: 74 gr.
Lot No: 79
Lot: 79
VATİKAN MADALYASI / GÜMÜŞ-19.Yüzyıl. Gümüş. Ön yüzünde F.Girometti imzalı “Papa Gregory XVI (1831-1846)”, diğer yüzünde ise J.Hamerani imzalı “Bakire Meryem” tasviri yer almakta. Orijinal muhafazası içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Nadir koleksiyonluk eserdir. Çap: 32 mm. Ağırlık: 19 gr.
Lot No: 80
Lot: 80
KRAL ALBERT İNİSİYALLİ “EMPERYAL” GÜMÜŞ SİGARA TABAKASI-Belçika Kralı Albert inisiyalli. Vandenhove yapımcı imzalı. Gümüş imalat ve garanti damgalı. Kraliyet tacı ve inisiyal altın aplike. Kapak bordürü “Ed. Vandenhove & Fils, 47 Avenue Louise Bruxelles” ibareli. İç yüzeyi altın vermeyli. Orijinal kutusu içerisinde. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Provenans: Couton Veyrac Jamault, Fransa / Haziran 2021 Lot: 1100 Katalog notuna göre; Kral Albert tarafından Cezayir seyahati esnasında hediye edilmiş. Ölçüler: 9.5 x 9 cm. Ağırlık: 103 gr.
Lot No: 81
Lot: 81
OSMANLI 1.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ ve ŞEMSESİ-Hicri 1321 senesinde “Rical-i Devlet-i Aliye’den Hazine-i Hassa-i Şahane Tahrirat Müdürü Ziya Beyefendi’ye takdim edilmiş “1.Rütbeden Nişan-ı Mecidî ve Şemsesi” ile Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Berat-ı Şerife” ve orijinal zarfı. Fevkalade kondisyonda. Özel tasarım çerçeve içerisinde. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Hicri 1268 (1851) senesinde Sultan Abdülmecid Han tarafından yaptırılmaya başlanan bu nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. 1.Derece Nişan-ı Mecidî Osmanlı İmparatorluğu’nda en az 20 sene hizmet etmiş ve büyük yararlılıklar göstermiş kişilere üstün hizmetlerinden ve kahramanlıklarından dolayı padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılır, nişan sahibinin ölümünde hazineye iade edilirdi. Kaynaklara göre yabancılara verilen nişanlar hariç 1.Derece Nişan-ı Mecidî 'den 50 adet imal edilmiştir. Çerçeve Ölçüsü: 84 x 95 cm. Berat Ölçüsü: 54 x 37 cm. Zarf Ölçüsü: 15 x 20 cm. Nişan: 8.5 x 5.5 cm. Nişan: 8 x 8 cm.
Lot No: 82
Lot: 82
OSMANLI 19.YÜZYIL 2 ADET BERAT-I ŞERİFE -“Abdülaziz Han bin Mahmud el-muzaffer daima” “Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) ve Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) altın matbu tuğralı 2 adet Berat-ı Şerife. Divani hat ile ferman kâğıdı üzerine is ve surh mürekkebi ile yazılmış. Sultan Abdülaziz Han Berat (Konstantiniyye) Hicri 1263 tarihinde “El Hac Hafız Süleyman bin Halil”e, Sultan II.Abdülhamid Han Berat ise (Konstantiniyye) “Halime Hanım binti Abdurrahman”a verilmiş. Koleksiyonluk örneklerdir. Referans: Osmanlı Fermanları, 2003 / T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Ölçüler: 80 x 28 cm. - 79 x 30 cm.
Lot No: 83
Lot: 83
OSMANLI 19.YÜZYIL IV.DERECE MECİDÎ NİŞANI / HİCRİ 1268-19.Yüzyıl. Osmanlı. Mecidî Nişan (IV.derece) Hicri 1268 senesinde (1851) Sultan Abdülmecid Han tarafından yaptırılmaya başlanan bu nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. Koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 9.5 x 5.5 cm.
Lot No: 84
Lot: 84
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı, Kafkas işi. Deri kaplı ahşap kını bilezikli, askı halkalı. Tüm parçaları ve çamurluğu gümüşten, savat tekniği ile stilize tezyinatlı. Bıçağında ay ve güneş motifleri yer almakta. Gümüş kabza başı çift yanaklı, balçaksız. Deri kayışları savat işçiliği ile dekorlu gümüş aplikelerle zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Türünün nadir görülen yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 103 cm.
Lot No: 85
Lot: 85
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ KAFKAS KAMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kafkas işi. Gümüş. Eski Türkçe ile sahibinin adı “Hüsamettin bin Ahmed” ibareli. Kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş ve savat tekniği ile dekore edilmiş. Stilize floral ve geometrik tezyinatlı. Sap kısmı çift kubbeli, kın ucu topuz şeklinde. Üst seviye işçilik uygulanmış koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 58 cm.
Lot No: 86
Lot: 86
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ KAFKAS KAMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kafkas işi. Gümüş. Kın sırtında yavrusu (bıçak) bulunmakta. Kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş ve savat tekniği ile dekore edilmiş. Stilize floral ve geometrik tezyinatlı. Sap kısmı çift kubbeli, kın ucu topuz şeklinde. Nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 50 cm. Yavru Bıçak Ölçüsü: 16 cm.
Lot No: 87
Lot: 87
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ KAKMA AĞA TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Demir üzeri gümüş kakma stilize tezyinatlı barutluk, kama ve şişli kamçıdan oluşan ağa takımı. Kabzası fildişi ve abanoz olan bıçağı sahibinin baş harfleri “K.K.A”, şişli kamçının kırbacı ise Eski Türkçe “Sene 1289” ibareli. Barutluk gövdesi yekpare fildişinden. Ele geçmesi zor koleksiyonluk bir takımdır. Kamçı Uzunluk: 56 cm. Kama Uzunluk: 49 cm. Barutluk Uzunluk: 17 cm.
Lot No: 88
Lot: 88
RUS 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ BARUTLUK-“Egor Ivanovich Blomberg” 19.Yüzyıl. Rus. 1859 tarihli. 84 Moskova imalat ve “Egor Ivanovich Blomberg” usta damgalı. Müstesna eserin gümüş yüzeyi savat tekniği ile stilize floral ve geometrik dekorlu, gövdesi kemik kakma tezyinatlı, ağız kısmı kemik, gövdeye zincirli tıpası ise gümüştür. Ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 22 x 7.5 x 6.5 cm. Ağırlık: 202 gr.
Lot No: 89
Lot: 89
OSMANLI 19.YÜZYIL GOBLEN PANO-19.Yüzyıl. Osmanlı. Şaha kalkmış atı üstünde “Sultan” tasvirli goblen pano. Ahşap dönem çerçevesi içerisinde, yüksek kondisyonda. Türünün dekoratif ve koleksiyonluk örneğidir. Çerçeveli Ölçü: 65 x 55 cm. Çerçevesiz Ölçü: 60 x 50 cm.
Lot No: 90
Lot: 90
OSMANLI 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” TILSIMLI / ŞİFALI GÖMLEK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Sultani özelliklerde. Saray işi. Sultanların savaşta korunmaları ve galip gelmeleri, hastalıkta şifa bulmaları veya nazarlardan korunmaları için sarayda özel olarak üç, dört yıl gibi uzun bir çalışmanın eseri olarak Saray Âlimi (yazılacak olan ayet ve duaların tespiti için), Saray Müneccimi (ayın eşref saatlerini ve uğurlu günleri tespit için), Saray Hattatı ve Saray Terzisi tarafından özel olarak yapılmış. Aharlanmış kumaş üzerine ön ve arka yüzü ile kolları da dâhil simli cetveller ile kaytanlanmış “41” adet kartuş içerisine camilerde biriken “İS”lerden üretilmiş siyah mürekkep kullanılarak Saray Hattatı tarafından sülüs hat ile Besmele, Ayetel Kürsi, Fetih Suresi, Kuran-ı Kerim’den şifa ayetleri, Esma-ül Hüsna (Allah’ın 99 ismi), Kelime-i Tevhid ve Ashab-ı Kehf’in isimleri (Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve köpekleri Kıtmir) yazılmış. Saray Terzisi tarafından kruvaze biçiminde kapanan, kısa kollu, yuvarlak yakalı, içi astarlı ve etrafı yeşil fitilli olarak tasarlanmış ve dikilmiş. Sarayda bu gömlekler yedekleri ile yapılır ve sadece bir kere kullanılırdı. Fevkalade kondisyonda. Özel yapılmış çelik tabanlı pleksiglas müze teşhir standı ile birlikte. Türk İslam Sanatı’nın müzelik eser statüsünde son derece önemli ve ele geçmez bir örneğidir. Referans: Eserin tıpkı benzerleri (muhtemelen yedekleri) “Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu” ve “Ekrem Ayverdi Koleksiyonu”nda bulunmaktadır. Eser “Sadberk Hanım Müzesi Kubbealtı H.A Koleksiyonu” adlı kitabın 70. Sayfasında (Eser No:34) yer almaktadır. Ölçüler: 77 x 50 cm. Stand Ölçüleri: 125 x 90 cm.
Lot No: 91
Lot: 91
OSMANLI “SARAY İŞİ” SÜRRE ALAYI MATARASI-Osmanlı. Saray işi. Hicri 1321 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Kitabesinde Eski Türkçe ile “Bi-mennihi Teala, Medine-i Münevvere’de Harem-i Şerif sakalarından eş-Şeyh Ebû Bekir Savaf Efendiye vüsûlü, Sene 1321” yazılı. Saraydan Sürre Alayı ile hususi olarak “Harem-i Şerif Sakası Şeyh Ebû Bekir Savaf Efendi’ye gönderilmiş matara. Saray işçiliği deriden mamul eserin vidalı kapağı boynuzdan imal edilmiş, askılı. Çok iyi kondisyonda. Manevi ve koleksiyon değeri yüksek ele geçmez müzelik eserdir. Ölçüler: 27 x 14 cm.
Lot No: 92
Lot: 92
OSMANLI 19.YÜZYIL “SULTAN ÇADIRI” İŞLEMELİ BOHÇA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Nefti renk kumaş üzerine altın ve gümüş kılaptanla dival işi ve zincir işi tekniğinde işlenmiş, pullarla zenginleştirilmiş. Merkezi madalyonlu, etrafı saçaklı. Tüm kompozisyon stilize floral unsurlarla bezeli, dört tarafı hilalli “Sultan Çadırı” tasvirli, çadırların içi ibrik motifli. Osmanlı Süsleme Sanatları’nda suyun kutsiyetiyle ilişkilendirilen ibrik “Tanrı’nın nûru, Tanrı’ya açılan kapı, Cennet, doğum-ölüm, evren” gibi anlamları ifade eder. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın ele geçmesi zor koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 117 x 115 cm.
Lot No: 93
Lot: 93
OSMANLI 19.YÜZYIL İPEK ATLAS İŞLEME-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Kallavi ebatlarda yastık yüzü. Fıstıki renkte ipek atlas üzerine ipek iplik kullanılarak zincir işi ve kılaptanla işlenmiş. Etrafı çiçek ve yaprak motiflerinden oluşan stilize floral geniş bir bordür ile çevrili, orta zemini ise serpme çiçek motifleri ile bezeli, kenarları kordon çevrili. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın nadir ve kıymetli koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 54 x 170 cm.
Lot No: 94
Lot: 94
OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” SIRMALI YELEK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi, sandık çıkması. Mor kadife üzerine altın kılaptanla dival işi ve zincir işi tekniğinde işlenmiş, pullarla zenginleştirilmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda zengin ve yoğun süslemeler ile bezeli, içi astarlı. Üst düzey işçiliğe ve görselliğe sahip koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 29 x 43 cm.
Lot No: 95
Lot: 95
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇİFT HANIM SULTAN YELPAZESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çift. Zenne boy. İpek kumaş ile çevrelenmiş, altın ve gümüş kılaptanla dival işi tekniğinde stilize floral süslemelerle bezeli. Haliyle. Osmanlı Tekstil ve Yelpazecilik Sanatı’nın estetik yönü yüksek koleksiyonluk örnekleridir. Ölçüler: 30 x 27 cm.
Lot No: 96
Lot: 96
OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ (ALTIN) İPEK ATLAS SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip dival işi seccade. İpek atlas üzerine altın kılaptanla dival işi tekniği kullanılarak yapılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral unsurlarla bezeli, bordürlü. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin, kıymetli ve nadir koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 106 x 160 cm.
Lot No: 97
Lot: 97
OSMANLI 19.YÜZYIL İŞLEME HAT LEVHA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İpek üzerine işlenmiş, 2 satır. Floral süslemelerle bezenmiş eserde mealen "Umurun Hakka tefviz et haris-i intikam olma, Cenâb-ı Hâkim-i mutlak ne işlerse adalettir" yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Türünün koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 55 x 72 cm.
Lot No: 98
Lot: 98
MEHMED ŞEFİK BEY (1820-1880)-“Ya Hazreti Şeyh-ül Ekber Muhyiddin Arabî” Ketebeli. Hicri 1292. Zerendud Levha. Kumaş üzerine altın yaldız ile (kalıp) tatbik edilmiş. Celi Sülüs hattı ile istifli “Ya Hazreti Şeyh-ül Ekber Muhyiddin Arabî” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. Türünün nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 44 x 48 cm.
Lot No: 99
Lot: 99
HAT LEVHA / 2 ADET-Müstesna eserlerden teki “Mustafa Hüsamettin” ketebelidir. Talik hattı ile yazılmış, altın yaldız cetvelli ve tezhipli. Yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 33 x 22 cm. - 42 x 27 cm.
Lot No: 100
Lot: 100
BED’Ü’L-EMÂLÎ RİSÂLESİ -Türkçe şerhli Bed’ü’l-Emâlî Risâlesi. Siyah renk (is) mürekkep ile yazılmış, altın tezhipli, altın cetvelli. Eserde “Hezihi Risâletü Bed’ü’l Emâlî maâ şerhihi’ttürki vallahül müste’an ve aleyhittevekkelan / bu Türkçe şerhiyle beraber bed’ü’l-Emâlî Risalesi’dir” yazmakta. Hicri 569 (1174) yılında “Ali bin Osman el-Ûşî” tarafından kaleme alınan “Mâtürîdî Akaid Risâlesi”nin Türkçe şerhli hali. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 65 x 47 cm.
Lot No: 101
Lot: 101
HİLYE-İ ŞERİFE-“Bende-i Rıfâî Şamlı Hacı” Hicri 1273 tarihli. “Bende-i Rıfâî Şamlı Hacı” ketebeli üst düzey “Rokoko” tezhipli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Baş makamında Besmele-i Şerif, göbek bölümünde dokuz satır Hz.Muhammed‘in dış görünüşünü Hazret-i Ali‘den rivayetle anlatan metin, göbek bölümünün köşelerinde “Çihâr Yâr” isimleri (dört halife Hz.Ebubekir, Hz.Ömer, Hz.Osman ve Hz.Ali), etek bölümünde ise yedi satır hilye metni yazılmıştır. Türk Hat Sanatı’nın en özel ve kıymetli eserleri olan Hilye-i Şerife’ler hem hattatı hem de müzehhibi için şeref duyma vesilesi, sahip olan için ise büyük zenginlik ve kıymettir. Eser gerek yazı kalitesi gerek üst düzey Rokoko tezyinatı ile son derece özenle hazırlanmış̧, Türk Hat Sanatı’nın ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 48 x 32 cm.
Lot No: 102
Lot: 102
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ KUR’AN-I KERİM KABI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Mercan habbelerle zenginleştirilmiş 3 adet Osmanlı gümüş para sallantılı. Repoussé (kabartma) ve kalemişi tekniği ile ön yüze “Camii”, arka yüze ise selvilerin arasında “Mühr-ü Süleyman” motifi çalışılmış, stilize floral motifler ile zenginleştirilmiş. Gümüş kemer askılı. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 10 x 13 x 2.5 cm. Kulp uzunluk: 32 cm. Ağırlık: 303 gr.
Lot No: 103
Lot: 103
SEYYİD SÜLEYMAN VEHBÎ EFENDİ KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1290-19.Yüzyıl. Osmanlı. Es-Seyyid Süleyman Vehbî ketebeli. Hicri 1290 tarihli. Hocası Hafız Hüseyin Sabri olan Şumnulu hattatın Yahyâ Efendi Türbesi’nde H.1289 tarihli bir Kur’an-ı Kerim’i bulunmaktadır. Nesih hattı ile yazılmış, her sayfası 15 satır. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Orijinal deri cildi içerisinde. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 20 x 13.5 cm.
Lot No: 104
Lot: 104
SEYYİD İBRAHİM ETHEM EFENDİ KETEBELİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1255-19.Yüzyıl. Osmanlı. Es-Seyyid İbrahim Edhem el Vehbi ketebeli. Hicri 1255 tarihli. Hocası Mustafa Rüşdü Efendi olan hattatın yazdığı 16. Kuran-ı Kerim’dir. Nesih hattı ile yazılmış, her sayfası 15 satır. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Orijinal deri cildi içerisinde. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 17.5 x 11 cm.
Lot No: 105
Lot: 105
OSMANLI 19.YÜZYIL “YA FETTAH” İBARELİ ALTIN KAKMA HATTAT MAKASI-19. Yüzyıl. Osmanlı. Çelik gövdeli eserin bronz sap kısmı sülüs müsenna hat/aynalı yazı ile Esma’ül Hüsna’dan (Allah’ın 99 ismi) “her türlü zorlukları kolaylaştıran, darlıktan kurtaran” anlamında Eski Türkçe ile “Ya Fettah” ibareli. Yüzeyi kakma tekniğiyle altın kullanılarak çok zarif stilize floral tezyinatlı ve Türk Kültürü’nde önemi büyük “Hayat Ağacı / Selvi” dekorlu. Hattat, müzehhip ve musavvirlerin büyük tabakalar halindeki kâğıtları istenilen kıt’ada düzgün kesebilmeleri için üretilmiş makasların nadir görülen “Ya Fettah” ibareli koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 27 cm.
Lot No: 106
Lot: 106
AHMET RE’FET EFENDİ (1873-1949)-"Yasin-i Şerif Cüzü” Ketebeli. Hicri 1347 tarihli. Yasin-i Şerif Cüzü. Nesih hattı ile yazılmış. Ser levhası ve sayfa kenarları altın tezhipli, altın cetvelli. Hattat tarafından 1347’de Göztepe’de yazıldığına dair şerh düşülmüş. Bab-ı Seraskeri Kâtipliği’nde bulunmuş Ahmet Re’fet Efendi, Bakkal Arif’ten nesih ve sülüs, Sami Efendi’den ise celi sülüs icazetini almıştır. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 19 x 12 cm.
Lot No: 107
Lot: 107
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Türbe” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 45 x 61 cm.
Lot No: 108
Lot: 108
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Camii İçi, Rahleler” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 35 x 41 cm.
Lot No: 109
Lot: 109
OSMANLI 18.YÜZYIL “GÜMÜŞİ” ÇİFT HAVAN ŞAMDAN-18.Yüzyıl. Osmanlı. Çift. Gümüşi renk patineli. Bakırdan dövme ve döküm tekniği ile imal edilmiş eserler kaide ve boyun olmak üzere iki parçadan müteşekkil, ayrıca mumlukları mevcut. Yuvarlak geniş çaplı kaideleri çan şeklinde olup yayvan dipli ve aşağıdan yukarıya doğru daralan iç bükey konik gövdeli. Fevkalade kondisyonda. Türk Maden Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Yükseklik: 65 cm.
Lot No: 110
Lot: 110
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ MEVLEVİ TAS-“Es Sultan daima, Maşallah, Yadigar-ı İstanbul” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı. (1876-1909) Sultan II.Abdülhamid Han’a ithafen yapılmış “takatuka” formlu eserin merkezinde bulunan iri penç motifinin etrafında Eski Türkçe ile “Es Sultan daima - Maşallah - Yadigar-ı İstanbul” yazmakta. Repoussé (kabartma), kazıma (grave), kalemişi, kumlama ve dalga aznavur (guilloché) teknikleri bir arada kullanılarak imal edilmiş. Dışa bakan ağzı kalemişi stilize penç motifli bir suyolu ile çevrili. Müstesna eserde Mevlevîlerin bir araya gelip Semâ gününde (Mukabele Günü) “Semahane”de yaptıkları “Semâ Zikri / Mukabele” ayrıntılı şekilde ustalıkla canlandırılmış. Sahip oldukları her hareket ve nüansın tasavvufî düşüncelerden izler taşıdığı figürlerin arası “Hayat Ağacı Sembolizmi” ile tezyin edilmiş. Selamlayan ve Mevlana’nın makamı kabul edilen postun üzerinde oturan şeyh efendi sarığı ile, semazenler ise başlarına giydikleri “sikke”, üstlerine giydikleri nefsi simgeleyen “hırka”ları ile kusursuzca tasvir edilmişler. Semazenler sırası ile baş keserken yani selamlarken, Kudümzenbaşı’nın Devr-i Veledî’nin bittiğini ikaz eden vuruşları ile sessizce başları önlerinde beklerken, ellerini çapraz bir şekilde omuzlarında “1” rakamını temsil edecek şekilde bağlarken ki bu Allah'ın birliğine şahadet etmeleridir, kollarını iki yana açarak sağdan sola dönerken yani evreni kalbiyle kucaklarken tasvir edilmişler. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın belgesel önem taşıyan, yüksek kıymette ele geçmez müzelik örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 15 cm. Ağırlık: 120 gr.
Lot No: 111
Lot: 111
OSMANLI 19.YÜZYIL SİVAS İŞİ GÜMÜŞ HATTAT SANDIĞI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sivas işi. Damgalı. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Dört yüksek ayak üzerinde yükselen kadife kaplı ahşap kasası yoğun gümüş aplikeli ve kilit mekanizmalı olarak tasarlanmış. Repoussé (kabartma) tekniği ile stilize floral dekorlu. İç yüzeyi tek hazneli ve kadife kaplı. Estetik özellikleri ve zengin süslemeleri ile dikkat çeken, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 19 x 27 x 16 cm. Ağırlık: 1759 gr.
Lot No: 112
Lot: 112
OSMANLI 19.YÜZYIL “TEKKE İŞİ” BEKTAŞÎ ŞEYH KEMERİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi, Bektaşî. Kallavi ebatlarda. Merkezinde “Akik” taşlı “Teslim Taşı” yer almakta. Deriden mamul, lale motifleri ile oluşturulmuş stilize tezyinata sahip. Teslim taşı kancalı, cepli ve çift tokalı. Gümüş montürlü akik taş üzerinde kazıma (grave) tekniği ile Taha Suresi 111.Ayet “Ve anetil vucûhu lil hayyil kayyûm / Bütün yüzler, O diri ve her şeyi gözetip durana baş eğmiştir” yazmakta. Yeniçeri Ocağı’nın kuruluşundaki rolü dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca nüfuzunu koruyan Bektaşîlik’e ait, Osmanlı Tekke Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Taş Çap: 70 mm. Orta Taş Çap: 12 mm. Kemer Ölçüsü: 12 x 95 cm.
Lot No: 113
Lot: 113
OSMANLI 18.YÜZYIL “TEKKE İŞİ” TILSIMLI TAS ve ZERDESTE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi. Ejder başlı zerdeste demirden mamul, bilezikli ve boğumlu. Tasavvuf literatüründe “ejder” nefsle alakalı olarak olumsuz anlamda bazen de Hz. Musa’nın asasının yılana dönüşerek büyücülerin sihirlerini yutması olayına istinaden olumlu anlamda kullanılmaktadır. Tasın ön ve arka yüzeyi kazıma (grave) tekniği ile uygulanmış ayetler, dualar ve tılsımlarla bezeli. Osmanlı Tekke Sanatı’nın ele geçmesi zor koleksiyonluk örnekleridir. Asa Uzunluk: 57 cm. Tas Çap: 13 cm.
Lot No: 114
Lot: 114
OSMANLI “TEKKE İŞİ” BEKTAŞÎ ŞİŞLİ ASA-18./19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi, Bektaşî, “Abdülkadir Erzurûmî” ibareli. Aykırı ve estetik formda tasarlanmış, kabzası opal bilezikli. Köşeli kabzasına grave (kazıma) tekniği ile “Abdülkadir Erzurûmî” ismi, “Vav” ve “Alif” harfleri ile “Zülfikar Kılıcı”, terkli topuzuna ise “Ashab-ı Kehf”in isimleri “Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve Kıtmir” uygulanmış. Fevkalade kondisyonda. Yeniçeri Ocağı’nın kuruluşundaki rolü dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca nüfuzunu koruyan Bektaşîlik’e ait, Osmanlı Tekke Sanatı’nın ele geçmez bir şaheseri ve yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 60 cm.
Lot No: 115
Lot: 115
OSMANLI 19.YÜZYIL “AFYON İŞİ” SEYYİD KAMÇISI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Afyon işi. Eski Türkçe ile sahibinin adı ve “Mihal” ibareli. Aykırı formda. Kısa saplı, iri topuzlu, küre sallantılı. Gümüş bilezikli. Sapı gümüş kakma ve kazıma (grave) tekniği ile stilize dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 78 cm.
Lot No: 116
Lot: 116
OSMANLI 19.YÜZYIL “TEKKE İŞİ” GÜMÜŞ KAKMA HANÇER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi. Demir üzeri gümüş kakma tekniği ile stilize motifli, bıçağı Türk Kültürü’nde önemi büyük “Hayat Ağacı / Selvi-Servi” motifli ve Osmanlıca ibareli. Sap kısmı çift kubbeli, bileziği taşıma halkalı, kın ucu topuz şeklinde. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Tekke Sanatı’nın nadir ve koleksiyonluk bir örneğidir. Uzunluk: 34 cm.
Lot No: 117
Lot: 117
OSMANLI 19.YÜZYIL “TEKKE İŞİ” USTURA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi. Müstesna eserin zarif sapı fildişinden, boğumlu gövdesi ise abanozdan yapılmış. Aykırı forma sahip bıçağının kalın sırtı ile demir sap ucu altın kakma tekniği ile stilize motiflerle bezeli. Osmanlı Tekke Sanatı’nın ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Uzunluk: 20 cm.
Lot No: 118
Lot: 118
OSMANLI 19.YÜZYIL “TEKKE İŞİ” BEKTAŞÎ FİLDİŞİ MUHAFAZA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Bektaşi, tekke işi. Fildişi. 2 parçadan müteşekkil, kallavi ebatlarda. 12 terkli, gövdesi 12 İmam’ı temsilen on iki dilimli. Yeniçeri Ocağı’nın kuruluşundaki rolü dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca nüfuzunu koruyan Bektaşîlik’e ait kıymetli ve nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 7.5 x 9.5 cm.
Lot No: 119
Lot: 119
SEDEF “MESCİD-İ AKSA” RÖLYEFİ-19.Yüzyıl sonu. Müstesna esere sanatçısı tarafından el oyma işçiliği ile müslümanların ilk kıblesi olduğuna inanılan ve kutsal kabul edilen “Mescid-i Aksa” kompozisyonu uygulanmış, realist floral motiflerle zenginleştirilmiş ve ajur işçiliği ile neticelendirilmiş. Kolye ucu olarak kullanılabilir. Fevkalade kondisyonda. Türünün koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 8 x 6.5 cm.
Lot No: 120
Lot: 120
OSMANLI (MUGHAL) 19.YÜZYIL NEFRİT (CEYT) GÜLABDAN-19.Yüzyıl. Mughal (Hint-Türk) üslubunda. İmparator taşı olarak da adlandırılan Nefrit (ceyt) taşından oyma tekniğiyle imal edilmiş, stilize floral bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 16 x 6 cm.
Lot No: 121
Lot: 121
OSMANLI 19.YÜZYIL “KANTAŞI MÜHÜRLÜ” ALTIN YÜZÜK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın. Hicri 1306 tarihli. Kantaşı üzerine “Osmanlıca, Ermenice ve Rumca” üç lisanda “Agop” ismi kazınmış. Kazıma (grave) tekniği ile zarif dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Çap: 21 mm. Ağırlık: 5 gr.
Lot No: 122
Lot: 122
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN SAPLI “NECEF” MÜHÜR-19.Yüzyıl. Osmanlı. Necef, altın saplı. Mahmud Hamdi’ye ait şahıs mührü. Hicri 1273 tarihli. Dönerli, üç yüzlü. Bir yüzüne “Ve mâ tevfîkî illâ billâh / Başarım ancak Allah'tandır ” kazınmış. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 30 mm. Ağırlık: 4 gr.
Lot No: 123
Lot: 123
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ SAPLI “AKİK” MÜHÜR-19.Yüzyıl. Osmanlı. Opal, gümüş saplı. Es-Seyyid Ömer Adil’e ait şahıs mührü. Hicri 1292 tarihli. Dönerli, üç yüzlü. Gümüş sapı “Rokoko” üslubunda tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 36 mm. Ağırlık: 7 gr.
Lot No: 124
Lot: 124
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ SAPLI “OPAL” MÜHÜR-19.Yüzyıl. Osmanlı. Opal, gümüş saplı. Mehmed Asaf bin Yusuf’a ait şahıs mührü. Hicri 1309 tarihli. Dönerli, üç yüzlü. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 42 mm. Ağırlık: 10 gr.
Lot No: 125
Lot: 125
OSMANLI 19.YÜZYIL MÜHÜR KOLEKSİYONU / 5 ADET-19.Yüzyıl. Osmanlı. Rokoko üslubunda gümüş saplara sahip koleksiyonluk mühürler. 1.Necef mühür. Gümüş, Rokoko saplı. Dönerli, üç yüzlü. “Mehmed el Hüseyni / Tuğra / Nasrun minallahi fethun garip” 2.Kan taşı mühür. Gümüş, Rokoko saplı. “Abdi” 3.Gümüş mühür. Gümüş, Rokoko saplı. Dönerli, üç yüzlü. Hicri 1300 tarihli. “Hasan Tahsin, 1300” 4.Gümüş mühür. Gümüş, Rokoko saplı. Dönerli, üç yüzlü. Hicri 1317 tarihli. “Çavuş Hasan, 1317 / Bu da geçer ya hu / Essalamü Aleyküm ya hu” 5.Gümüş mühür. Gümüş, Rokoko saplı. Hakkak “Hamdi” imzalı. Hicri 1351 tarihli. “Ahmed Naşid, 1351” Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Uzunluklar: 42 mm. - 33 mm. - 33 mm. - 33 mm. - 33 mm. Ağırlıklar: 8 gr. - 11 gr. - 10 gr. - 8 gr. - 7 gr.
Lot No: 126
Lot: 126
OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” GÜMÜŞ BUHURDAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Kallavi ebatlarda. Zengin altın vermeyli. Üst seviye işçilik uygulanmış müstesna eser kabartma (repoussé), kazıma (grave), kalemişi ve ajur teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Yuvarlak ve geniş tablalı, tablası “Osmanlı Rokokosu” üslubunda tezyinli iri kabartma rozetlerle bezeli. Ajurlu kaidesi boğumlu ve Süleymaniye dilimli. Yarım küre ateşlikli, menteşe kapaklı, kubbemsi kapağı “Rumi” üslubunda tutamaklı. Tüm yüzeyi yoğun stilize floral motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 29 x 22 cm. Ağırlık: 663 gr.
Lot No: 127
Lot: 127
OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ GÜLABDAN-18. Yüzyıl. Osmanlı. Müstesna eser dairesel basık tabanlı, armudi şişkin gövdeli ve dar uzun boyunlu olarak tasarlanmış, kazıma (grave) tekniği ile stilize motiflerle bezenmiş. Vidalı iki parçadan müteşekkil. Osmanlı Maden Sanatı’nın erken dönem örneklerinden nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 17 x 7.5 cm. Ağırlık: 135 gr.
Lot No: 128
Lot: 128
OSMANLI 19.YÜZYIL İSTANBUL İŞİ GÜMÜŞ “REPOUSSÉ” TAS-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Gümüş. Esere, repoussé (kabartma) tekniği kullanılarak lale, gül, kasımpatı gibi birbirinden farklı çiçekler ile çevrelenmiş floral bezemeli çarkıfelek motifi uygulanmış. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik ve zarif, ele geçmez bir örneğidir. Çap: 11.5 cm. Ağırlık: 100 gr.
Lot No: 129
Lot: 129
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇEREZLİK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Oval formda, kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve ajur işçiliği ile oluşturulmuş Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral bir bordür ile çevreli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 12 x 18.5 cm. Ağırlık: 101 gr.
Lot No: 130
Lot: 130
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ GÜLABDAN -19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokusu üslubunda tasarlanmış. Kalemişi ve kazıma (grave) işçiliği ile zengin dekorlu. Merkezine Osmanlı Saltanat Arması çalışılmış. Kubbesel yüksek kapaklı, kapak tutamağı dalında çiçek ve yapraklardan oluşmakta. Şişkin gövdesi yanlardan çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik ve görsel yönü yüksek koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 24 x 13.5 cm. Ağırlık: 482 gr.
Lot No: 131
Lot: 131
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇAMÇAK-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Yalın işçilikli. Rokoko kulbu kuş figürü aplikeli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 6 x 12 cm. Ağırlık: 95 gr.
Lot No: 132
Lot: 132
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “TÊTE À TÊTE” KAHVE TAKIMI / ÇİFT-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Rokoko kulplu, platform kaideli ve geniş ağızlı iki kahve fincanı ve iki tabaktan oluşan tam takım. Yalın yüzeyleri kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş stilize floral dekorlu. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik, takım olarak nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Tabak Çapı: 11 cm. Fincan Ölçüsü: 11 x 6.5 cm. Ağırlık: 219 gr.
Lot No: 133
Lot: 133
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TATLI KAŞIĞI TAKIMI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Gümüş, 6 adetten oluşan takım yalın işçiliğe sahip. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 16 cm. (her biri) Ağırlık: 215 gr.
Lot No: 134
Lot: 134
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ŞERBET TAKIMI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Altın vermeyli. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu dört adet şerbet bardağından oluşan takım kazıma (grave) tekniği ile oluşturulmuş stilize floral bezemeli madalyonlar ile zenginleştirilmiş. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 14 x 7.5 cm. (her biri) Ağırlık: 730 gr.
Lot No: 135
Lot: 135
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KUPA-20.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı, sah ve çeşnili. Gümüş. Kalemişi ve kazıma (grave) tekniği ile stilize floral ve geometrik dekorlu. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 8 x 7 cm. Ağırlık: 55 gr.
Lot No: 136
Lot: 136
RUS 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-19.Yüzyıl. Rus. Gümüş. 84 ve “PJS” usta damgalı. Savat işçiliği ile eserin ön yüzüne “Osmanlı Saltanat Arması”, diğer yüzüne ise stilize floral motifler çalışılmış. Estetik ve işçilik yönü ile dikkat çeken koleksiyonluk bir örnektir. Ölçüler: 1.5 x 10 x 7 cm. Ağırlık: 165 gr.
Lot No: 137
Lot: 137
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ HAMAYIL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Savat tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize dekorlu. Ön yüzüne “Osmanlı Saltanat Arması”, diğer yüzüne ise camii tasviri çalışılmış. Üstten sürgü kapaklı, orijinal zincir askılı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı İslam Kültürü’nün ikonik bir objesi ve nadir koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 6.5 x 8 cm. Zincir Uzunluğu: 66 cm. Ağırlık: 147 gr.
Lot No: 138
Lot: 138
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ HAMAYIL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Savat tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize dekorlu. Ön yüzüne “Osmanlı Saltanat Arması”, diğer yüzüne ise camii tasviri çalışılmış. Üstten sürgü kapaklı, orijinal zincir askılı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı İslam Kültürü’nün ikonik bir objesi ve nadir koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 6.5 x 8 cm. Ağırlık: 150 gr.
Lot No: 139
Lot: 139
OSMANLI 19.YÜZYIL VAN İŞİ SAVATLI GÜMÜŞ KEMER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Van işi. Eski Türkçe “Van” ve Ermenice “H.Kh” usta damgalı. Yoğun altın vermeyli. On dört gümüş madalyondan oluşmakta, tokası telkâri işçilikli. Madalyonlar içerisi savat tekniği kullanılarak oluşturulmuş Osmanlı Saltanat Arması, Sultan tuğrası ve Osmanlı topraklarından peyzaj tasvirleri ile bezeli. Türünün zengin tasarıma sahip koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin usta damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 98.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 79 cm. Ağırlık: 390 gr.
Lot No: 140
Lot: 140
OSMANLI SAVATLI GÜMÜŞ KAMÇI-Osmanlı. Hicri 1328 tarihli. Gümüş. Savat işçiliği ile stilize geometrik ve floral dekorlu, kazıma (grave) tekniği ile tezyinli. Türünün koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 44 cm. Ağırlık: 132 gr.
Lot No: 141
Lot: 141
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ EL AYNASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Yaprak şeklinde tasarlanmış, sapı “M.H” inisiyalli. Tüm yüzeyi kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak stilize floral tezyinatlı, merkezi çiçek sepeti motifli, aynası orijinal. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönden dikkat çekici ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 34 x 18 cm. Ağırlık: 698 gr. (Ayna dahil)
Lot No: 142
Lot: 142
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ ROKOKO (AJURLU) GÜMÜŞ EL AYNASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Gümüş. Ajurlu olarak tasarlanmış müstesna eser, kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motiflerle bezenmiş. Yalın tutma kolu çeşnili. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye işçiliğe sahip yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 32 x 16 cm. Ağırlık: 702 gr. (Ayna dahil)
Lot No: 143
Lot: 143
OSMANLI 19.YÜZYIL ELMAS KAKMA BROŞ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kallavi boyda tasarlanmış müstesna eser elmaslarla bezenmiş ve yakutlar ile zenginleştirilmiş. Orijinal muhafazası ile birlikte. İhtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken Osmanlı Mücevher Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Osmanlı Saray Mücevheri / Gül İrepoğlu Ölçüler: 42 x 97 mm. Ağırlık: 31 gr.
Lot No: 144
Lot: 144
OSMANLI 19.YÜZYIL ELMAS KAKMA ALTIN BROŞ-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Altın. Müstesna eser elmaslarla bezenmiş ve yakut ile zenginleştirilmiş. Kolye olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve zarif tasarımı ile dikkat çeken Osmanlı Mücevher Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Osmanlı Saray Mücevheri / Gül İrepoğlu Ölçüler: 40 x 56 mm. Ağırlık: 25 gr.
Lot No: 145
Lot: 145
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN TÜRBAN İĞNESİ -19.Yüzyıl. Osmanlı. Türban iğnesi olarak altından imal edilmiş ve yakut taşlar ile zenginleştirilmiş. Grave (kazıma) tekniği ile stilize floral dekorlu. Orijinal muhafazası ile birlikte. Türünün nadir ele geçen zarif ve koleksiyonluk bir örneğidir. Uzunluk: 96 mm. Ağırlık: 12 gr.
Lot No: 146
Lot: 146
OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK HAMAM TASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Kallavi ebatlarda. Bakırdan dövme tekniği ile yayvan yuvarlak formlu ve yüksek kenarlı olarak imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kalemişi, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatlı eserin merkezinde yer alan omphalos’una floral münhani bir rozet motifi uygulanmış. Türk Maden Sanatı’nın nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları Çap: 20 cm.
Lot No: 147
Lot: 147
OSMANLI 19.YÜZYIL “TRABZON İŞİ” GÜMÜŞ HAMAM TASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Trabzon işi. Gümüş. Kallavi ebatlarda. Yüzeyi kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak stilize floral ve geometrik motifler ile bezeli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik ve koleksiyonluk bir örneğidir. Çap: 23.5 cm. Ağırlık: 294 gr.
Lot No: 148
Lot: 148
SULTAN II.ABDÜLHAMİD TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT GELİN NALINI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Ahşap iskeletli takunyaların ajurlu gümüş aplikeleri Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motifler ile bezeli, çevresi gümüş bordür ile çevrili. Osmanlı Kültürü’nde önemli bir yer tutan “Gelin Hamamı”nda giyilen ikonik eserler, Osmanlı Gümüş Sanatı’nın zor tesadüf edilen koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 12 x 22 x 10.5 cm. Ağırlık: 655 gr.
Lot No: 149
Lot: 149
OSMANLI 19.YÜZYIL “SEDEF KAKMA” KEMERLİ ÇİFT NALIN / TAKUNYA-Ölçüler: 7 x 24 x 8.5 cm.
Lot No: 150
Lot: 150
OSMANLI 19.YÜZYIL “AFYON İŞİ” GÜMÜŞ KAKMA ÇİFT NALIN / TAKUNYA-Ölçüler: 6.5 x 23.5 x 9 cm.
Lot No: 151
Lot: 151
ÇİN 19.YÜZYIL “QING DÖNEMİ” BLEU-BLANC PORSELEN ŞİŞE-19.Yüzyıl. Çin. Qing Hanedanı (1644-1916) Jiaqing dönemi. Osmanlı Sarayı için üretilmiş. Süleymaniye işi kubbesel bronz vida kapaklı, kapak tutamağı palamut formunda. Altın vermeyli. Halka dipli, şişkin gövdeli, iri boğumlu, dar uzun boyunlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına kobalt mavi renkte stilize floral motifli. Ağaçlar, çiçekler, yapraklar ve meyvelerden oluşan harika bir kompozisyona sahip. Fevkalade kondisyonda. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda bu tip maden eklemeler yapılmış 187 adet porselen mevcuttur. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan, yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 48 x 20 cm.
Lot No: 152
Lot: 152
ÇİN MİNG DÖNEMİ “BLEU-BLANC” PORSELEN TABAK-17.Yüzyıl sonu. Çin. Ming Hanedanı. Sıraltı kobalt mavi renkte stilize dekorlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Duvar asma aparatları ile. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin, benzerleri müze koleksiyonlarında yer alan koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 25 cm.
Lot No: 153
Lot: 153
FRANSIZ 19.YÜZYIL “SAMSON” SAFAVİ STİL KÂSE-19.Yüzyıl. Fransız. Samson imalatı, imzalı. Edmé Samson (1810-1891) tarafından Safavi menşeili eserin uyarlaması. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Kaide ayaklı, geniş hazneli, dörtgen formda. Mavi-beyaz, stilize motiflerle bezeli, figüratif çalışmalı. Fevkalade kondisyonda. Türünün nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 13 x 17 x 10 cm.
Lot No: 154
Lot: 154
ÇİN 18.YÜZYIL CELADON (MERTEBÂNİ) TABAK-18.Yüzyıl. Qing Hanedanı (1644-1911) Osmanlı Pazarı için özel imalat. “Sgraffito” tekniği ile oluşturulmuş Lotus çiçekleri ve stilize floral motiflerle bezeli. Yuvarlak halka tabanlı, geniş ve hafif çukur gövdeli. Özellikle İslam ülkelerinde celadonların zehiri belli ettiği inancı, tercih edilerek kullanılmalarına yol açmıştır, bu inanış İslam kaynaklarında yer almaktadır. Kâtip Çelebi, Cihannüma adlı eserinde celadonların zehiri belli ettiğini detaylıca yazmış, Thévenot ise 1655-1656 anılarında “saraydan yeni çıkmış bir içoğlandan Padişaha yemeklerin porselenden daha kıymetli Çin toprağından yapılmış zehire karşı panzehir olan kaplarda verildiğini öğrendim” sözleriyle Osmanlı Sarayı’nda da bu inanışın etkili olduğundan bahsetmiştir. Benzer örnekleri müze ve özel koleksiyonlarda yer alan koleksiyonluk eserdir. Çap: 30 cm.
Lot No: 155
Lot: 155
ÇİN CELADON (MERTEBANİ) VAZO-19.Yüzyıl. Çin. Osmanlı pazarı için özel imalat. Yuvarlak halka tabanlı, geniş ve şişkin gövdeli, uzun boyunlu, geniş ağızlı. Yüzeyi kabartma stilize floral dekorlu. Fevkalade kondisyonda. İşçilik ve sanatsal kalitenin en üst noktada uygulandığı koleksiyonluk bir örnektir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 24.5 x 12 cm.
Lot No: 156
Lot: 156
ÇİN 18.YÜZYIL “KANGXI DÖNEMİ” FAMILLE-VERTE PORSELEN KAPAKLI KÜP-18.Yüzyıl. Çin. Qing Hanedanı (1644-1916) Kangxi dönemi. Famille-Verte. Damgalı (Hurma Yaprağı). Eserin damga örneği “Porselencilik Tarihi” kitabı sayfa 82’de yer almaktadır. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına çok renk çalışılmış, altın yaldız bezemeli. Haliyle. Halka dipli, uzun şişkin gövdeli, kubbesel kapaklı, kapak tutamağı palamut formunda. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin, nadir ve koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 41 x 18 cm.
Lot No: 157
Lot: 157
İNGİLİZ 18.YÜZYIL “CHELSEA” PORSELEN KAPAKLI “KÜP” VAZO-Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 215 Ölçüler: 23 x 10 cm.
Lot No: 158
Lot: 158
ALMAN 18.YÜZYIL “ROYAL FACTORY” PORSELEN ÇİFT ŞEKERLİK-Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 207 Ölçüler: 14 x 12 cm. (her biri)
Lot No: 159
Lot: 159
İNGİLİZ 18.YÜZYIL “WORCESTER” PORSELEN ÇİFT VAZO-“Maison A.Ragot” Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 230 Ölçüler: 30 x 13 cm. (her biri)
Lot No: 160
Lot: 160
MACAR “HEREND” QUEEN VICTORIA VAZO-1826 yılında kurulan ve müşterileri arasında “İngiltere Kraliyet Ailesi, ABD Başkanları, Japonya İmparatoru, Brunei Sultanı, Oman Sultanı, Tayland Kralı, Habsburg Ailesi, Rothschild Ailesi ve Lichtenstein Ailesi” bulunan dünyaca ünlü porselen markasının koleksiyonluk üretimidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 211 Ölçüler: 51 x 31 cm.
Lot No: 161
Lot: 161
MACAR “HEREND” FISH SCALE VAZO -1826 yılında kurulan ve müşterileri arasında “İngiltere Kraliyet Ailesi, ABD Başkanları, Japonya İmparatoru, Brunei Sultanı, Oman Sultanı, Tayland Kralı, Habsburg Ailesi, Rothschild Ailesi ve Lichtenstein Ailesi” bulunan dünyaca ünlü porselen markasının koleksiyonluk üretimidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 211 Ölçüler: 51 x 31 cm.
Lot No: 162
Lot: 162
FRANSIZ 19.YÜZYIL “ROUEN” ÇİFT PORSELEN VAZO-19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Çift. Zengin altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Türünün işçilik ve sanat kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 57 Ölçüler: 46 x 26 cm. (her biri)
Lot No: 163
Lot: 163
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES PORSELEN “ORMOLU” ÇİFT VAZO-19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” imalat damgalı. İnisiyal şeklinde “E.G” sanatçı imzalı. Çift. Neo-klasik stil. Aslan başı bronz çift kulplu ve bronz kaideli, altın vermeyli. Kobalt renk porselen zemine realist saray yaşamı konulu “Rokoko” kompozisyonlar ve stilize çiçek buketleri resmedilmiş, altın yaldız ile konturlanmış. Ağız çevresi bronz ajurlu bordür ile çevrili. Kapaklı, kapağı bronz kozalak tutamaklı. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın ürünleri. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Yükseklik: 46 cm. (her biri)
Lot No: 164
Lot: 164
FRANSIZ 19.YÜZYIL “VICTORIAN” MİNELİ ÇİFT CENTERPIECE-19.Yüzyıl. Fransız. Çift. Kobalt renkte. Altın vermeyli bronz kaideye sahip eserlerin haznesi mine (emay) tekniği ile oluşturulmuş. Sıralı boncuklarla oluşturulmuş bir suyla çevrili haznelerine bulutlar üzerinde tasvir edilmiş “kupid”lerle (cupid/eros) oluşturulmuş kompozisyonlar resmedilmiş. Zengin altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye işçiliğe sahip estetik harikası eserler, türünün ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Ölçüler: 14 x 20 cm.
Lot No: 165
Lot: 165
FRANSIZ 19.YÜZYIL “SÈVRES” PORSELEN İBRİK-“Château des Tuileries” 19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” ve “Château des Tuileries” imalat damgalı, 1846 tarihli. Merkezi altın yaldız “cupid”lerin çevrelediği çelenk içerisinde “L.P” (Orléans Dükü Louis Philippe) inisiyalli. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın özel üretimlerinden. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 147 Ölçüler: 16 x 15 cm.
Lot No: 166
Lot: 166
FRANSIZ “SÈVRES” BISCUIT 4 ADET FİGÜR -“Paul Milet” 19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” ve “Paul Milet” imalat damgalı. Bronzlu (Ormolu) porselen kaideli. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın özel üretimlerinden. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 18 cm. - 18 cm. - 17 cm. - 17 cm.
Lot No: 167
Lot: 167
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES PORSELEN “LOUIS PHILIPPE” EMPERYAL TABAK-“Château des Tuileries” 19.Yüzyıl. Fransız. 1846 tarihli, “Sèvres” ve “Château des Tuileries” imalat damgalı. Neo-klasik stil. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki fabrikanın özel üretimlerinden. İmparatorluk mavisi renkte, altın yaldız stilize bezemeli. Merkezi altın yaldız “cupid”lerin çevrelediği çelenk içerisinde “L.P” (Orléans Dükü Louis Philippe) inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 24 cm.
Lot No: 168
Lot: 168
İTALYAN 19.YÜZYIL “ROYAL FACTORY” NAPOLYON PORSELEN İBRİK-Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 149 Ölçüler: 21 x 15 cm.
Lot No: 169
Lot: 169
FRANSIZ 19.YÜZYIL “SÈVRES” PORSELEN “DELYS” SANATÇI İMZALI (ORMOLU) ÇİFT VAZO- 19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” imalat damgalı ve “Delys” sanatçı imzalı. Bronzlu (Ormolu). Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın özel üretimlerinden. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 222 Ölçüler: 38 x 12 cm. (her biri)
Lot No: 170
Lot: 170
FRANSIZ 19.YÜZYIL “PORCELAIN DE PARIS” KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Rokoko üslubunda tasarlanmış. Saat kaidesi ve Oryantalist konulu figür olmak üzere iki parçadan müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf parlak sırlı. Stilize floral motiflerle dekore edilmiş, yoğun altın yaldız bezemeli. Estetik ve görsel yönden etkileyici koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 48 x 27 x 15 cm.
Lot No: 171
Lot: 171
FRANSIZ 19.YÜZYIL “PORCELAIN DE PARIS” ÇİFT VAZO-19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Osmanlı Pazarı için yapılmış. Çift, kallavi ebatlarda. Zengin altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Türünün işçilik ve sanat kalitesi ile göz dolduran, ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 50 x 22 x 14 cm. (her biri)
Lot No: 172
Lot: 172
FRANSIZ 19.YÜZYIL “PORCELAIN DE PARIS” ÇİFT VAZO-19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Çift. Bronzlu (Ormolu). Zengin altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Türünün işçilik ve sanat kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 59 x 22 cm. (her biri)
Lot No: 173
Lot: 173
FRANSIZ 19.YÜZYIL “PORCELAIN DE PARIS” KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Rokoko üslubunda tasarlanmış. Saat kaidesi ve Oryantalist konulu figür olmak üzere iki parçadan müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf parlak sırlı. Stilize floral motiflerle dekore edilmiş, yoğun altın yaldız bezemeli. Estetik ve görsel yönden etkileyici koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 34 x 19 x 8 cm.
Lot No: 174
Lot: 174
ALMAN 19.YÜZYIL “C.G. SCHIERHOLZ & SOHN” ÇİFT PORSELEN SALON ŞAMDANI-“Christian Gottfried Schierholz” Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 211 Ölçüler: 50 x 38 cm. (her biri)
Lot No: 175
Lot: 175
ALMAN 19.YÜZYIL “SITZENDORF” PORSELEN FİGÜRATİF MUMLUK-19.Yüzyıl. Alman. Sitzendorf imalat damgalı. Üç mumluklu. Yoğun altın yaldız bezemeler ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve görsel yönü yüksek, koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 151 Ölçüler: 27 x 23 x 13 cm.
Lot No: 176
Lot: 176
FRANSIZ 19.YÜZYIL “XV.LOUIS” ALTIN VERMEYLİ BRONZ ŞÖMİNE SAATİ-19.Yüzyıl başı. Fransız. 1820’ler Paris. Seri numaralı. XV.Louis stili. Çift şamdan ve konsol olmak üzere üç parçadan müteşekkil. Bronz, sıvama altın vermeyli. “Kupid” (cupid/eros) figürleri ile bezeli. Aplikeleri “Porcelain de Paris” imalatı. Kadranı Romen rakamlı. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye işçilik kalitesi ile göz dolduran, estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Provenans: Adrian Alan, Londra. Eserin, Adrian Alan tarafından verilmiş evrağı mevcuttur. Saat Ölçüleri: 44 x 34 x 17 cm. Şamdan Ölçüleri: 33 x 20 x 12 cm. (her biri)
Lot No: 177
Lot: 177
E.SEVENİER & GOBÉ -“Masumiyet” 19.Yüzyıl. Fransız. İmzalı. Bronz, altın patineli. Provenans: Rops Auction, Belçika / 26.01.2020 Lot: 1696 Yükseklik: 43 cm.
Lot No: 178
Lot: 178
TURQUERIE 19.YÜZYIL “İSVEÇ ESKİ BAŞBAKANI KARL STAAFF”A İTHAFLI BRONZ KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Fransız. Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde üretilmiş, Sultan ve Hanım Sultan tasvirli. Hanım Sultan’ın tacı ve kol manşeti “Yakut” taşlar ile zenginleştirilmiş. Yan yüzeyi kazıma (grave) tekniği ile “Statsministern Karl Staaff / Başbakan Karl Staaff” ibareli. K.Staaff (1860-1915) 20.Yüzyıl başında iki dönem başbakanlık yapmıştır. Turquerie Sanat Akımı’nın etkisi altında bronzdan son derece görsel ve estetik şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Sıvama altın vermeyli. Orijinal kurma anahtarı mevcut. Yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 40 x 32 x 11 cm.
Lot No: 179
Lot: 179
İSVİÇRE “REUGE” LATERNALI “OTOMAT” CEP SAATİ-20.Yüzyıl. İsviçre. Reuge imalat damgalı, Romance no 67 model numaralı. Otomat. Laternalı (17 notalı). Altın kaplama. Kapak merkezi Rokoko üslubunda stilize motiflerin çevrelediği müzik aletlerinden oluşan asalet arması ile dekorlu. Otomat ön kadranı figüratif, arka kadranı ise (gizli) erotik sahneli. Orijinal kurma anahtarı mevcut. Fevkalade kondisyonda. Türünün koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 74 x 55 mm. Ağırlık: 146 gr.
Lot No: 180
Lot: 180
İSVİÇRE 19.YÜZYIL ALTIN CEP SAATİ-19.Yüzyıl. İsviçre, Cenevre. İmalat ve 18 ayar altın garanti damgalı, seri numaralı. Takvimli. Altın kasası tek kapaklı. Kadranı gümüş ve çift madalyonlu, madalyonlar içerisi mine tekniği ile çalışılmış “öpülen kuğunun çocuğa dönüşmesi” hikayesi tasvirli. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 79 x 55 mm. Ağırlık: 107 gr.
Lot No: 181
Lot: 181
FRANSIZ 19.YÜZYIL “LEBET & FILS” ALTIN CEP SAATİ-19.Yüzyıl. Fransız. “Lebet & Fils” imalat ve 18 ayar altın garanti damgalı, seri numaralı. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Kadranı Eski Türkçe rakamlı. Altın kasası çift kapaklı, kapak üzerleri kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 53 x 35 mm. Ağırlık: 41 gr.
Lot No: 182
Lot: 182
FRANSIZ 19.YÜZYIL MİNELİ ALTIN CEP SAATİ-19.Yüzyıl. Fransız. İmalat ve 18 ayar altın garanti damgalı, seri numaralı. Altın üzeri çok renk mine tekniği ile zarif dekorlu. Beyaz mine kadranı Romen rakamlı. Türünün estetik ve zarif koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 45 x 33 mm. Ağırlık: 26 gr.
Lot No: 183
Lot: 183
FRANSIZ 19.YÜZYIL CLOISONNÉ (MİNELİ) MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Fransız. Kallavi ebatlarda. Bronz üzeri cloisonné tekniği ile uygulanmış çok renk mine işçilikli, yoğun altın vermeyli. Kilit mekanizmalı. Fevkalade kondisyonda. İşçilik kalitesi ve ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken koleksiyonluk bir örnektir. Ölçüler: 18 x 24 x 16 cm.
Lot No: 184
Lot: 184
İTALYAN 18.YÜZYIL “DORÉ” ÇİFT DUVAR SÜSÜ-18.Yüzyıl. İtalyan. Çift. Sıvama altın yaldızlı. Ahşap oyma işçiliği ile sütün başı formunda. Yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Ölçüler: 18 x 20 x 4 cm.
Lot No: 185
Lot: 185
İTALYAN 18.YÜZYIL “DORÉ” ÇİFT APLİK-18.Yüzyıl. İtalyan. Venedik işi. Çift. Kallavi ebatlarda. Sıvama altın yaldızlı. Ahşap oyma işçiliği, akantüs yaprakları ile dekorlu, tek mumluklu. Yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Ölçüler: 25 x 50 x 17 cm.
Lot No: 186
Lot: 186
FRANSIZ 18.YÜZYIL “DORÉ” SALON AYNASI-18.Yüzyıl. Fransız. Kallavi ebatlarda. Sıvama altın yaldızlı. Ahşap oyma işçiliği çerçevesi ağaç kütüğü formunda, asma yaprakları ve üzüm salkımları ile dekorlu, taçlı. Orijinal taş aynalı. Yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 160 x 100 cm.
Lot No: 187
Lot: 187
ORYANTALIST (19.YÜZYIL)-19.Yüzyıl. Tuval üzeri yağlıboya. Altın varak çerçevesi içerisinde. Ölçüler: 92 x 74 cm.
Lot No: 188
Lot: 188
REYNELL ROOS-“Sultan Selim Mosque” İmzalı. 1953 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Eserin arkasında sergi etiketi mevcuttur. Etikette “City Lights, Damascus. Sultan Selim Mosque and the lights. Damascus von Reynell Ross” yazmakta. Provenans: Christie's, Amsterdam Netherlands / 16.01.2007 / Lot 303 Ölçüler: 67 x 75 cm.
Lot No: 189
Lot: 189
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-19.Yüzyıl. Çift. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 35 x 56 cm. (her biri)
Lot No: 190
Lot: 190
EMILE GODCHAUX (1860-1938)-“Sahil” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:5 Sayfa:76 Ölçüler: 27 x 46 cm.
Lot No: 191
Lot: 191
ILYA NIKOLAEVİC ZANKOVSKY (1832-1919)-“Peyzaj” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının benzer bir çalışması İstanbul Askeri Müze Resim koleksiyonunda (Envanter no: 421) yer almaktadır. Provenans: Bolland & Marotz, Bremen Germany / 21.04.2012 / Lot 664 Referans: Sanatçının, İngiliz Christie’s Müzayede Evi’nde bir eseri Haziran 2007’de 148.000 USD’ye satılmıştır. Ölçüler: 50 x 35 cm.
Lot No: 192
Lot: 192
ALFRED SALVIGNOL-Fransız. İmzalı. Art-Nouveau Sanat Akımı’nın etkisinde yapılmış. Bronz, patineli. Fevkalade kondisyonda. Türünün dekoratif ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 22 x 25 x 15 cm.
Lot No: 193
Lot: 193
FRANSIZ 19.YÜZYIL MİNELİ GÜMÜŞ “ORYANTALİST” TASVİR-19.Yüzyıl. Fransız. Gümüş, üst seviye fırça kalitesinde çok renk mine ile oryantalist bayan portresi çalışılmış. Kolye ucu olarak kullanılacak şekilde üstten halkalı olarak tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Nadir ele geçen koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 9.5 x 7 cm. Ağırlık: 86 gr.
Lot No: 194
Lot: 194
İBRAHİM SAFİ (1898-1983)-“Çıplak” İmzalı. Nü. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük, Kaya Özsezgin / Sayfa: 276 Ölçüler: 56 x 41.5 cm.
Lot No: 195
Lot: 195
İSMAİL HAKKI (19.YÜZYIL)-“Osmanlı Kahvehanesi” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Ölçüler: 40 x 26 cm.
Lot No: 196
Lot: 196
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Sahil” İmzalı. Diptik (çift). Duralit üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 34 x 27 cm. (her biri)
Lot No: 197
Lot: 197
NECDET KALAY (1932-1986)-“Fenerburnu” İmzalı. 1980 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa: 375 Ölçüler: 70 x 100 cm.
Lot No: 198
Lot: 198
SADIK GÖKTUNA (1876-1951)-“Peyzaj” Eski Türkçe imzalı. Kağıt üzeri suluboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri, Pertev Boyar 1948 / Sayfa 17 Ölçüler: 28 x 14 cm.
Lot No: 199
Lot: 199
HOCA ALİ RIZA (1858-1930) / 16 ADET-Eski Türkçe imzalı. Orijinal taş baskı 16 adetten oluşan (çerçeveli) koleksiyon. Ölçüler: 28 x 20 cm. - 25 x 17 cm.
Lot No: 200
Lot: 200
JOHN CARNE’IN BARTLETT ve PURSER GRAVÜRLERİ İLE ÜNLÜ SEYAHATNAMESİ -“Syria, The Holy Land, Asia Minor 1836 / Fisher, Son & Co.” İngiliz seyyah John Carne’ın (1789-1844), W.H. Bartlett (1809-1854) ve William Purser (1785-1856) gravürleri ile hazırladığı 1836 tarihli, 3 cilt seyahatname. Haritalı. Ölçüler: 28 x 22 cm.
Lot No: 201
Lot: 201
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI “SARAY MUTFAĞI”NA AİT BRONZ SEFER TASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han tuğralı (1839–1861) ve Eski Türkçe ile “Sene 11” ibareli. Seferde kullanılmak üzere bronzdan 5 katlı ve taşıma kulplu olarak tasarlanan eser iki yandan vidalı mekanizmaya sahiptir. Sefer tası haznelerinin hepsi kapaklıdır. Saray Mutfağı’na ait eserin tüm parçaları kiremit renk zemin üzerine Sultan Abdülmecid tuğralıdır. Fevkalade kondisyonda, ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 32 x 17.5 cm.
Lot No: 202
Lot: 202
OSMANLI SULTAN ABDÜLMECİD HAN FERMAN / HİCRİ 1277-“Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) el çekme tuğralı. Zerefşanlı. Hicri 1277 tarihli, Raşid Paşa’ya verilmiş. Divani hat ile ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi ile yazılmış. 8 satır. Terfian Mirimiranlık Rütbesi ile Tulcu Sancağı kendisine verilen Raşid Paşa’ya Tulcu Sancağı’na ait merkezde tutulan ve kendisine gönderilen defterlerle sancağı teslim alırken kendisine teslim edilen defter ve kayıtların harf harf karşılaştırılmasını ve vazifesini güzelce yapmasını emreden “20 Safer 1277” tarihli ferman. Referans: Osmanlı Fermanları, 2003 / T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Ölçüler: 77 x 55 cm.
Lot No: 203
Lot: 203
OSMANLI SAVATLI GÜMÜŞ KAFKAS KAMA-Hicri 1321 tarihli. Osmanlı. Kafkas işi. Gümüş. Altın vermeyli. Eski Türkçe ile ustasının adı “Amel-i Ahmed, 1321” ibareli. Bıçak üzerinde “Lâ Havle ve Lâ Kuvvete İllâ Billâhil Aliyyil Azîm / Güç ve kuvvet sadece yüce ve büyük olan Allah'ın yardımıyladır” yazmakta. Gümüş aplikeleri kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş ve savat tekniği ile dekore edilmiş. Stilize floral ve geometrik tezyinatlı. Gümüş aplikeli ahşap sap kısmı çift kubbeli, kını deri giydirme, kın ucu topuz şeklinde. Türünün nadir çıkan koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 61 cm.
Lot No: 204
Lot: 204
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ KAFKAS KAMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kafkas işi. Gümüş. 1844 tarihli, Kiril alfabesi ile “ TХШ” ibareli. Savat tekniği ile stilize floral ve geometrik tezyinatlı. Kabzası boynuzdan ve çift kubbeli. Kını yeşil kadife kaplı, kın ucu topuz şeklinde. Bıçağına kazıma (grave) tekniği ile üç hilalli motif uygulanmış. Türünün nadir ve koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 48 cm.
Lot No: 205
Lot: 205
OSMANLI 19.YÜZYIL YENİÇERİ YATAĞANI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Müstesna eserin namlusu gümüş kakma ile Osmanlıca sahibinin adı “Molla Haydar” ibareli. Gümüş bordürlü kabzası mors dişinden. Ahşap kını deri kaplı, kın ucu topuz şeklinde ve Osmanlı gümüş mangır sallantılı. Nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 55 cm.
Lot No: 206
Lot: 206
OSMANLI 19.YÜZYIL KUŞAK YATAĞANI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1234 tarihli “Damascus” namlulu müstesna eserin kabzası fildişindendir. Nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 51 cm.
Lot No: 207
Lot: 207
OSMANLI 19.YÜZYIL 2 ADET KARADENİZ (LAZ) YATAĞANI -19.Yüzyıl. Osmanlı. İki adet. Karakteristik çift uçlu boynuz kabzaya sahip eserlerden tekinin bıçağı altın kakma tezyinatlıdır. Kökeni Türkiye'nin kuzeydoğu bölgesi olan çift kavisli ve tek kenarlı bu tip kılıçlar tarih boyunca kıyı akıncıları, korsanlar ve kaçakçılar tarafından kullanılmıştır. Türünün koleksiyonluk örnekleridir. Uzunluk: 74 cm. - 79 cm.
Lot No: 208
Lot: 208
OSMANLI 19.YÜZYIL KAMÇI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Aykırı form ve işçilikte savaş kamçısı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatlı. Eski Türkçe ile “İş bu kamçı Kırsakbay Ayanbey’a hatıra olarak” ibareli. Türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 48 cm.
Lot No: 209
Lot: 209
OSMANLI SALTANAT ARABASI MİNYATÜRÜ-Sanatçı “Celil Lom” imzalı. Gümüş. 925 ayar damgalı. Üst düzey işçilik ile gümüşten Osmanlı Saltanat Arabası (Sultan Faytonu) çalışılmış. Kapı ve taç üzerleri “Osmanlı Saltanat Armaları” ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Haliyle. Koleksiyonluk bir eserdir. Ölçüler: 13 x 31 x 8 cm. Ağırlık: 674 gr.
Lot No: 210
Lot: 210
FRANSIZ 19.YÜZYIL “BAILLY A.FIGEAC” SKULL SAAT-19.Yüzyıl. Fransız. Bailly A.Figeac imzalı. Memento Mori (fani olduğunu hatırla) ekolü üretilen nadir eserlerden, kurukafa (skull) formunda gümüş kasalı. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile tezyinatlı. Ön yüzde “Vulcan Salute” işareti, arka tarafta ise “Hz.İbrahim, Hz.İsmail ve Cebrâil” tasvirli “İlk Kurban” sahnesi yer almakta. Beyaz mine kadranı Romen rakamlı. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 52 x 74 x 57 mm. Ağırlık: 129 gr.
Lot No: 211
Lot: 211
19.YÜZYIL “J.TOLAYAN” HAMİDİYE CEP SAATİ -19.Yüzyıl. Constantinople, J.Tolayan imalat damgalı, seri numaralı. Hamidiye saati. Alaturka / Alafranga. Meneviş kasa. Fevkalade kondisyonda. Diğer örnekler Şinasi Acar ve Şule Gürbüz koleksiyonunda yer almakta olup eser hakkında detaylı bilgi “Zamanın Görünen Yüzü Saatler” kitabında mevcuttur. Ele geçmesi zor yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Zamanın Görünen Yüzü Saatler, YKB Yayınları / Sayfa: 58,59 Ölçüler: 72 x 49 cm. Ağırlık: 92 gr.
Lot No: 212
Lot: 212
İNGİLİZ 19.YÜZYIL “EDWARD JOHN” GÜMÜŞ CEP SAATİ-19.Yüzyıl. İngiliz. Londra’daki ikonik “Big Ben” saat kulesinin yapımcısı “Edward John” imalat ve gümüş garanti damgalı. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Kadranı Eski Türkçe rakamlı ve Paşa Tasvirli. Kapak içleri ve makinası ayrı ayrı Arma-i Osmânî (Osmanlı Devlet Arması) çalışmalı. Altın vermeyli. Çift kapaklı, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 74 x 54 cm. Ağırlık: 116 gr.
Lot No: 213
Lot: 213
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 1 ADET-Ay-yıldız bayraklı, aslan tasvirli ve “Viribus Unitis / Birimiz Hepimiz için” ibareli bronz plaket. Ölçüler: 7 x 6.5 cm.
Lot No: 214
Lot: 214
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 4 ADET-Ay-yıldız bayraklı ve Sultan V.Mehmed Reşad Han tasvirli mineli madalya rozeti, Osmanlıca Maşallah yazılı rozet, madalya rozeti ve Enver Paşa tasvirli rozetten oluşan grup. Ölçüler; Sol: 2.5 x 2 cm. Sağ: 3.5 x 3 cm. Üst: 3 x 4 cm. Alt: 2.5 x 3.5 cm.
Lot No: 215
Lot: 215
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 4 ADET-Ay-yıldız bayraklı ve Sultan V.Mehmed Reşad Han tasvirli mineli rozet, nişan, madalya ve havacı brövesinden oluşan grup. Ölçüler; Sol: 4.5 x 5 cm. Sağ: 10 x 3 cm. Üst: 3 x 5.5 cm. Alt: 3 x 6 cm.
Lot No: 216
Lot: 216
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 4 ADET-Ay-yıldız bayraklı ve Sultan V.Mehmed Reşad Han tasvirli mineli rozet, yüzük, pazubant ve bröveden oluşan grup. Ölçüler; Sol: 12.5 x 3 cm. Sağ: 2.5 x 1.5 cm. Üst: 6 cm. Alt: 2 cm.
Lot No: 217
Lot: 217
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 3 ADET-Ay-yıldız bayraklı ve Sultan V.Mehmed Reşad Han tasvirli sigara tabakası, tütün tabakası ve kağıt ağırlığından oluşan grup. Ölçüler; Sol: 7 x 8.5 cm. Üst: 6 x 9 x 3 cm. Alt: 6 x 5.5 cm.
Lot No: 218
Lot: 218
OSMANLI 18.YÜZYIL “BİZANS KARTALLI” ENFİYE KUTUSU-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Altın vermeyli bakır kutunun kapağına kabartma (repoussé), kalemişi ve kazıma (grave) teknikleri kullanılarak çift başlı Bizans Kartalı çalışılmış. Haliyle. Türünün koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 2 x 7.5 x 4.5 cm.
Lot No: 219
Lot: 219
OSMANLI 19.YÜZYIL “BİZANS KARTALLI” GÜMÜŞ MAHFAZA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Çift kapaklı. Kabartma (repoussé) ve kazıma (grave) tekniği ile stilize floral motiflerle tezyinli eserin üst kapak merkezine çift başlı Bizans Kartalı uygulanmış. Arka kapak içi aynalı. Haliyle. Türünün nadir ve koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 2 x 7 x 5 cm. Ağırlık: 108 gr.
Lot No: 220
Lot: 220
OSMANLI 19.YÜZYIL “TEKKE İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ KAMÇI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi, Bektaşi. Gümüş. Topuzu Bektaşi sikkesi formunda, terkli formda el oyma bileziği kuka ağacından. Savat işçiliği ile stilize geometrik ve floral dekorlu, kazıma (grave) tekniği ile tezyinli. Askı zincirli. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 47 cm. Ağırlık: 257 gr.
Lot No: 221
Lot: 221
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ BİLEKLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Kabaralı olarak tasarlanmış müstesna eser kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 4 x 7 cm. Ağırlık: 83 gr
Lot No: 222
Lot: 222
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “ROKOKO” EL AYNASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış müstesna eserin tüm yüzeyi kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak stilize tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönden dikkat çekici ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 35 x 18 cm. Ağırlık: 552 gr. (Ayna dahil)
Lot No: 223
Lot: 223
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SEYAHAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu kaşık ve çataldan oluşan takım grave (kazıma) tekniği ile stilize floral motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Koleksiyonluk örneklerdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 18 cm. (her biri) Ağırlık: 96 gr.
Lot No: 224
Lot: 224
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “TÊTE À TÊTE” KAHVE TAKIMI / ÇİFT-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Müstesna eserlerin gümüş tabakları kabartma (repoussé) işçiliği ile Osmanlı İmparatorluk Arması (Arma-i Osmanî) ve Sultan tuğrası dekorlu. Uzakdoğu damgalı porselen fincanları çok renk mine ile stilize dekorlu, altın yaldız bezemeli. Kuş figürlü sapları altın vermeyli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın zarif örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Fincan Ölçüsü: 3 x 9 cm. (her biri) Tabak Çap: 12 cm. (her biri) Ağırlık: 33 gr.
Lot No: 225
Lot: 225
JAPON 19.YÜZYIL “İMARİ” PORSELEN DUVAR TABAĞI-19.Yüzyıl. Japon. Meiji Hanedanı. İmari. Kallavi ebatlarda duvar tabağı. Klasik üslup stilize süslemelerle bezeli, altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Duvar asma aparatı mevcut. İhtişamlı görselliği ile dikkat çeken koleksiyonluk eserdir. Yıldız Sarayı’nda kullanılan bu tip porselenler, Sultan II.Abdülhamid Han’ın 1909 yılında tahttan indirilmesinden sonra, ikamet ettiği Yıldız Sarayı’ndaki Yıldız Müzesi’nden alınmış ve Topkapı Sarayı’na taşınmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi’nin Çin Porselenleri koleksiyonunda 673 parça bu stilde porselen eşya bulunmaktadır. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 46 cm.
Lot No: 226
Lot: 226
ÇİN 18.YÜZYIL “BLEU-BLANC” PORSELEN ÇİFT TABAK-18.Yüzyıl. Çin. Qing Hanedanı. Çift. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Sıraltı kobalt mavi renkte Lotus çiçekleri ve stilize floral motiflerle bezeli, çevresi “Sang de Boeuf” renkte bordürlü. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Fevkalade kondisyonda. Duvar asma aparatları ile. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin, nadir ve koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 27.5 cm. (her biri)
Lot No: 227
Lot: 227
JAPON 19.YÜZYIL PORSELEN DUVAR TABAĞI-19.Yüzyıl. Japon. Damgalı. Kallavi ebatlarda. Sıraltı mavi renkte realist peyzaj çalışmalı, bordürü stilize dekorlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Halka dipli, yuvarlak formlu, geniş çukur gövdeli. Eserin arka bordürü ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Ebatları ile dikkat çeken türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 42 cm.
Lot No: 228
Lot: 228
JAPON 19.YÜZYIL PORSELEN DUVAR TABAĞI-19.Yüzyıl. Japon. Damgalı. Kallavi ebatlarda. Sıraltı mavi renkte realist peyzaj çalışmalı, bordürü stilize dekorlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Halka dipli, yuvarlak formlu, geniş çukur gövdeli. Eserin arka bordürü ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Ebatları ile dikkat çeken türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 53 cm.
Lot No: 229
Lot: 229
ÇİN 19.YÜZYIL “QING DÖNEMİ” BLEU-BLANC PORSELEN TABAK-19.Yüzyıl. Çin. Qing Hanedanı (1644-1916) Jiaqing dönemi. Damgalı. (Ming Dönemi Xuande / Hsüan-Tê damgalı) Ming stili. Çin porselenlerinde eski devirlerden modellenmiş eserlere saygı ve referans sebepli dönem damgası vurulurdu. Sıraltı kobalt mavi renkte stilize dekorlu, merkezi kaplan figürlü. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Halka dipli, yuvarlak formlu, geniş çukur gövdeli. Eserin arka bordürü ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin, yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 27 cm.
Lot No: 230
Lot: 230
ÇİN 19.YÜZYIL “BLEU-BLANC” PORSELEN KÜP-19.Yüzyıl. Çin. Ming ekolü. Sıraltı kobalt mavi renkte, kuş figürleri ile zenginleştirilmiş stilize floral dekorlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Halka dipli, geniş şişkin gövdeli, dar ağızlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 21 x 19 cm.
Lot No: 231
Lot: 231
ÇİN 18.YÜZYIL CLOISONNÉ (MİNELİ) BUHURDAN-18.Yüzyıl. Çin. Cloisonné tekniği ile çok renk mine kullanılarak imal edilmiş, stilize geometrik ve floral motifler ile bezeli. Bakırdan mamul. Yüksek repoussé ayaklı, çift kulplu şişkin gövdeli, ajurlu kubbesel kapaklı. Fevkalade kondisyonda. Türünün son derece dekoratif ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 23 x 20 cm.
Lot No: 232
Lot: 232
ÇİN 19.YÜZYIL FİLDİŞİ MİNYATÜR ÇİFT FİGÜR-19.Yüzyıl başı. Çin. Fildişi. Çift. Üst seviye işçilik uygulanarak el oyma tekniği ile realist üslupta yapılmış iki adet minyatür figür. Fevkalade kondisyonda. Koleksiyonluk değeri yüksek nadir örneklerdir. Ölçüler: 4 x 2.5 cm.
Lot No: 233
Lot: 233
19.YÜZYIL FİLDİŞİ MÜHÜR-19.Yüzyıl. Fildişi, gümüş. Kallavi ebatlarda. Müstesna eserin sap kısmı fildişinden oyma tekniği ile “St.Joseph ve çocuk İsa” konulu. Stilize motiflerle bezeli gümüşten mamül mühür kısmı “A.P” inisiyalli. Orijinal, standlı ve önden çift kapaklı muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye işçiliği ile dikkat çeken, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 11.5 cm.
Lot No: 234
Lot: 234
OSMANLI 19.YÜZYIL MAHFAZA KOLEKSİYONU / 6 ADET -19.Yüzyıl. Osmanlı. Müstesna koleksiyon 2 fildişi (teki pusulalı) mahfaza, 1 kemik mahfaza, 1 Beykoz billur parfümlük, 1 Rokoko gümüş iğnelik ve 1 meyve formlu Süleymaniye mahfazadan oluşmakta. Türünün estetik ve zarif koleksiyonluk örnekleridir. Çift İlaç Kutusu Çap: 3.5 cm. Pusula Çap: 3 cm. Beykoz Parfümlük Uzunluk: 7 cm. Gümüş Muhafaza Ölçüsü: 8.5 cm. Elma Çap: 4 cm.
Lot No: 235
Lot: 235
OSMANLI 19.YÜZYIL “BOHEM” BİLLUR BONBONNIÈRE ve TABAĞI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı İmparatorluğunun üst düzey yaşamı içinde oldukça popüler olan Bohem Cam Sanatı’nın billur renkte ve kallavi ebatlarda şişkin gövdeli, şişkin bombe kapaklı ve altı geniş tabaklı olarak tasarlanmış ihtişamlı örneği. Klasik Bohem üslubunda derin kesme tekniği ile Osmanlı zevkine uygun olarak stilize geometrik tezyinatlı. Kapağı zengin altın vermeyli bronz tutamağa sahip. Eser, şüphesiz Avrupa’da Osmanlı pazarı için Türk beğenisine uygun olarak yapılan ve “Türk Camı” diye adlandırılan ürünlerin ve Osmanlı İmparatorluğu’nun camcılık girişimlerinde oldukça önemli izler bırakmış olan Bohemya Cam Sanatı’nın ihtişamlı görselliği ile dikkat çeken ve takım olarak nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örneğidir. Tabak Çap: 20 cm. Bonbonniere Ölçüsü: 18 x 21 cm.
Lot No: 236
Lot: 236
FRANSIZ "ST.LOUIS" KRİSTAL VAZO-“Verreries Royales de St. Louis” Fransız. St.Louis imalat damgalı. Kallavi ebatlarda. Billur ve bordo renk zemini mimari ve floral unsurlar ile tezyinli, yoğun ve zengin altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. İhtişamlı görüntüsü ve işçilik kalitesi ile dikkat çeken, koleksiyonluk ve dekoratif bir örnektir. Ölçüler: 40 x 16 cm.
Lot No: 237
Lot: 237
FRANSIZ 19.YÜZYIL “SÈVRES” OSMANLI PAZARINA YAPILMIŞ PORSELEN BONBONNIÈRE-19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” imalat damgalı. Osmanlı Pazarı için özel yapım. Üç parçadan müteşekkil, çift kuplu. Zengin altın yaldız bezemeli. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın özel üretimlerinden. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 222 Tabak Çapı: 20 cm. Bonbonniere Ölçüsü: 17 x 18 cm.
Lot No: 238
Lot: 238
ALMAN 19.YÜZYIL “MEISSEN” PORSELEN KAHVEDAN-19.Yüzyıl. Alman. Meissen imalat damgalı. Fish Scale dekorlu. Ünlü ressam Jean-Antoine Watteau’nun eserlerinden ilham alınmış gerçek yaşam sahneleri ile dekorlu, balık pulu desenli, realist floral kompozisyonlar ve motiflerle bezeli, yoğun altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Eserin damga örneği “Porselencilik Tarihi” kitabı sayfa 89’da yer almaktadır. Nadir ele geçen koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 219 Ölçüler: 22 x 15 cm.
Lot No: 239
Lot: 239
ALMAN 19.YÜZYIL “MEISSEN” PORSELEN KAHVE TAKIMI-19.Yüzyıl. Alman. Meissen imalat damgalı. Fish Scale dekorlu eksiksiz tam takım. Ünlü ressam Jean-Antoine Watteau’nun eserlerinden ilham alınmış gerçek yaşam sahneleri ile dekorlu, balık pulu desenli, realist floral kompozisyonlar ve motiflerle bezeli, yoğun altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Eserin damga örneği “Porselencilik Tarihi” kitabı sayfa 89’da yer almaktadır. Nadir ele geçen koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 219 Tepsi Ölçüsü: 28 x 36 cm. Çaydanlık Ölçüsü: 16 x 13 cm. Şekerlik Ölçüsü: 9 x 8 cm. Sütlük Ölçüsü: 9 x 8 cm. Fincan Ölçüsü: 6 x 9 cm. (her biri) Fincan Tabağı Çap: 13 cm. (her biri)
Lot No: 240
Lot: 240
ALMAN “DRESDEN” FISH SCALE PORSELEN TAKIM-Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Şekerlik Ölçüsü: 13 x 12 cm. Sütlük Ölçüsü: 14 x 11 cm.
Lot No: 241
Lot: 241
HELENA WOLFSOHN 19.YÜZYIL “AUGUSTUS REX” PORSELEN MİNYATÜR FİNCAN VE TABAĞI-19.Yüzyıl. Dresden. Augustus Rex (A.R) imalat damgalı. Helena Wolfsohn’un 1879-1880 yılları arasında kullandığı damgaya sahip. Meissen, kurulduğu yıllarda özel üretim işlerde sipariş verenin imzasını damga olarak kullanırdı. Bunun en bilinen örneği II.Augustus ve III.Augustus için kullanılan “AR” (Augustus Rex) damgasıdır. Damga örnekleri Porselencilik Tarihi kitabının 86.sayfasında yer almaktadır. Helena Wolfsohn ise 19.Yüzyılda “L. Meyer & Söhne” porselen atölyesinin sahibiydi, Meissen'den beyaz porselen alıyor ve dekore ediyordu. 1879-1881 arası bazı üretimlerde “A.R” damgasını kullandı. Meissen, “A.R” markasını kullandıkları için dava açtı. Atölye, 1881'de Almanya'da, 1883'te ise İngiltere'de “A.R” damgasını kullanmayı bırakmak zorunda kaldı. Fevkalade kondisyonda. Nadir Koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 142 Tabak Çap: 7.5 cm. Fincan Ölçüsü: 3.5 x 5.5 cm.
Lot No: 242
Lot: 242
VİYANA 18.YÜZYIL OSMANLI PAZARINA YAPILMIŞ PORSELEN BONBONNIÈRE-18.Yüzyıl. Avusturya. Viyana imalat damgalı (soğuk sepet damga), Sax. Osmanlı pazarı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Enginar formunda, üç parçadan müteşekkil, yoğun altın yaldız bezemeli. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabının 105.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı Sarayı ve çevresine döneminde Meissen ile birlikte en fazla sipariş edilen yüksek kıymetteki porselenlerden. Osmanlı’nın yüksek zevkini gözler önüne seren, ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 209 Tabak Çap: 16 cm. Şekerlik Ölçüsü: 14 x 13 cm.
Lot No: 243
Lot: 243
FRANSIZ 19.YÜZYIL “PORCELAIN DE PARIS” OSMANLI PAZARINA YAPILMIŞ TAKIM -19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Çorbalık ve kapaklı sahandan oluşan takım yoğun altın yaldız dekorludur. Türünün aykırı ve koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çorbalık Ölçüsü: 17 x 21 cm. Sahan Ölçüsü: 12 x 23 cm.
Lot No: 244
Lot: 244
OSMANLI 19.YÜZYIL PORSELEN AŞURELİK-19.Yüzyıl. Osmanlı Pazarına özel yapılmış. Kallavi ebatlarda. Kapak tutamağı dalında gül formunda ve bronz menteşeli. Porselen yüzeyi el boyaması realist kuş tasvirli floral çalışmalı, altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Türünün görsel yönü yüksek koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 41 x 19 cm.
Lot No: 245
Lot: 245
FRANSIZ 19.YÜZYIL OSMANLI PAZARI İÇİN YAPILMIŞ PORSELEN MUMLUK-“A.Pandary Constantinople” Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 6.5 x 13 cm.
Lot No: 246
Lot: 246
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK TİLAVET ŞAMDANI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tek mumluklu tilavet şamdanı olarak barbutin tekniği ile yapılmış. Kırmızı hamurlu, şeffaf parlak sırlı, sır altına koyu kahve renkte. Gövdesi kabartma girlandlı rozetlerle bezeli. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 14.5 x 12 cm.
Lot No: 247
Lot: 247
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇANAKKALE SERAMİK ŞEKERLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Barbutin tekniği ile yapılmış. Kırmızı hamurlu, şeffaf parlak sırlı. Kahve, bej ve yeşil renk akıtmalı. Yüksek geniş haznesi at figürleri ve mumluklar ile çevrili, rozet çiçekleri ile bezeli. Haliyle. Türk Seramik Sanatı’na ilginç formları ve kimi zaman aşırılığa kaçan süslemeleriyle desen ve form bakımından yenilikler getirmiş olan Çanakkale Seramik Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 14.5 x 18 x 16 cm.
Lot No: 248
Lot: 248
OSMANLI 18.YÜZYIL EDİRNEKÂRİ KAVUKLUK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Ihlamur ağacından Osmanlı Rokokosu üslubunda oyma tekniğiyle ajurlu olarak imal edilmiş. Gövde, kavuk rafı ve şahnişten müteşekkil. Yoğun altın yaldız ve tempera ile boyanmış, çark-ı felek motifli. Üst ve şahniş altı penç motifleri ile tezyin edilmiş. Topkapı Sarayı’nın hemen her köşesinde tüm ihtişamıyla göze çarpan Edirnekâri Sanatı’nın yüksek kıymette, zarif ve koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Mehmet İbrahim Hilmi Bozcaadalı Eski Koleksiyonu Ölçüler: 90 x 35 x 34 cm.
Lot No: 249
Lot: 249
OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL ÇİFT SEHPA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Çift. Sedef kakma tekniği ile stilize “Rumi” motiflerle bezeli. Tablası “Mühr-ü Süleyman” motifli, kufi hattı ile “Maşallah” ibareli. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve görsel yönü yüksek koleksiyonluk örneklerdir. Yükseklik: 50 cm. Çap: 33 cm.
Lot No: 250
Lot: 250
OSMANLI 19.YÜZYIL “ESER-İ İSTANBUL” FERÂŞET KÜREĞİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Ahşap üzerine sedef ve bağa (kaplumbağa kabuğu) kakma. Mukaddes mekanların temizliğinde vazifeliler / ferraşlar tarafından usulüne uygun olarak süpürülen toprak ve tozların (Gubâr-ı Şerif) toplandığı faraş. Ferâşet, Kâbe-i Muazzama ve Hücre-i Saadet başta olmak üzere mübarek mekânların süpürülmesi ve temiz tutulması için kullanılan kelimedir. Ferraş ise Haremeyn-i Şerifeyn’i yani Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’deki mukaddes yerleri temizleyen hizmetliler için kullanılan kelimedir. İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde verilen bu görevlere “Hizmet-i Müstevcibü’l-Mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. Türk-İslam Kültürü’nün ele geçmesi zor koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 31 x 33 x 9 cm.
Lot No: 251
Lot: 251
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 2 ADET-Ay-yıldız bayraklı porselen 2 pipo (3 parça) takımı ve hortumdan oluşan grup. Ölçüler: 23 cm. - 12 cm.
Lot No: 252
Lot: 252
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 3 ADET-Ay-yıldız bayraklı porselen kupa, fincan ve sütlükten oluşan grup. Kupa Ölçüsü: 5.5 x 9.5 cm. Bardak Ölçüsü: 10 x 7 cm. Sütlük Ölçüsü: 8.5 x 7 cm.
Lot No: 253
Lot: 253
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 2 ADET-Ay-yıldız bayraklı ve Sultan V.Mehmed Reşad Han tasvirli porselen tankard ve tabaktan oluşan grup. Tabak Çap: 19 cm. Bardak Ölçüsü: 13 x 14 cm.
Lot No: 254
Lot: 254
OSMANLI “İTTİFAK” KOLEKSİYONU / 2 ADET-Ay-yıldız bayraklı ve Sultan V.Mehmed Reşad Han tasvirli porselen vazo ve tabaktan oluşan grup. Tabak Ölçüsü: 17 x 28 cm. Vazo Ölçüsü: 18 x 10 cm.
Lot No: 255
Lot: 255
OSMANLI 19.YÜZYIL “BOHEM” BİLLUR BONBONNIÈRE-19.Yüzyıl. Osmanlı İmparatorluğu'nun üst düzey yaşamı içinde oldukça popüler olan Bohem Cam Sanatı’nın billur renkte, şişkin gövdeli ve şişkin bombe kapaklı olarak tasarlanmış örneği. Osmanlı zevkine uygun olarak stilize geometrik ve floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Avrupa’da Osmanlı pazarı için Türk beğenisine uygun olarak yapılan ve “Türk Camı” diye adlandırılan Bohemya Cam Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 20 x 16 cm.
Lot No: 256
Lot: 256
BOHEM 19.YÜZYIL ÇEŞM-İ BÜLBÜL İKİ ADET BASTON-19.Yüzyıl. Bohem, Venedik işi. Osmanlı İmparatorluğu'nun üst düzey yaşamı içinde oldukça popüler olan Bohem Cam Sanatı’nın kusursuz örnekleri. Billur renkte, beyaz ve yeşil renk sarmallarla çeşm-i bülbül tekniğinde Osmanlı pazarı için özel olarak imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Şüphesiz Avrupa’da Osmanlı pazarı için Türk beğenisine uygun olarak yapılan ve “Türk Camı” diye adlandırılan ve Osmanlı’nın camcılık girişimlerinde oldukça önemli izler bırakmış olan Bohemya Cam Sanatı’nın koleksiyonluk ve nadir örnekleridir. Uzunluk: 96 cm. - 92 cm.
Lot No: 257
Lot: 257
FRANSIZ 19.YÜZYIL “PORCELAIN DE PARIS” ÇİFT VAZO-19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Çift. Yoğun altın yaldız bezemeli. Çift kulplu. Restoreli, haliyle. Türünün koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ
Lot No: 258
Lot: 258
PORCELAIN DE PARIS TÜTÜN MUHAFAZASI / TÜTÜNLÜK-19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Figüratif, iki parçadan müteşekkil, tütünlük özellikli. Altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Türünün koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 22 x 11 cm.
Lot No: 259
Lot: 259
İNGİLİZ “JOANNA CONNELL” PORSELEN ARP-Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Miller’s Pottery and Porcelain Marks / Sayfa: 84 Ölçüler: 45 x 21 x 13 cm.
Lot No: 260
Lot: 260
İTALYAN “LAZZARO” İMZALI NAPOLİTEN MANDOLİN-“Lazzaro, Fabricante di Mandolini, Vico S. Gennaro, Napoli” İtalyan. Etiketli. Antika Napoliten mandolin. Dört çift (8) telli, oval ses delikli, bağa, sedef ve abanoz kakma tezyinatlı, fildişi mandallı. Orijinal muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Türünün seçkin bir örneğidir. Ölçüler: 60 x 20 x 16 cm.