Lot: 1
Güncel Fiyat: 1 USD Açılış Fiyatı: 1 USD Tahmini: 40.000 - 60.000 USD Lot Sizde Değil Lot Sizde
SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ OSMANLI SULTANLARININ SOYAĞACI
19.Yüzyıl. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Tuval üzeri yağlıboya, duralite marufle. İmparatorluğun kurucusu Sultan Osman’dan başlayan ve Sultan Abdülmecid Han ile neticelenen, Sultan isimlerinin Osmanlıca ve Latin harfleri ile yazıldığı ve Tasvir-i Hümayun’ların soyağacının dallarına madalyonlar içerisinde ve hanedan silsilesini temsil etmek üzere birbirlerine çelenk dalları ile bağlı şekilde resmedildiği türünün en önemli örneklerinden biridir. Literatüre göre; ilk Osmanlı Sultanlarının Soyağacı tablosu, İsveç kralı III.Gustav’ın siparişi ile Paris’te yaptırılmıştır. 1792’de d’Ohsson’un İstanbul’a döndüğünde Sultan III. Selim’e hediye ettiği soy ağacı sarayda büyük bir heyecan yaratmıştır ki, d’Ohsson İstanbul’daki en iyi ressamlara daha küçük boyutta soyağaçları yaptırıp padişah ve devlet erkânına hediye etmiştir. Osmanlı Sultanlarının Soyağacı tabloları saraydan çeşitli devlet erkânına, Avrupalı hükümdarlara ve yabancı temsilcilere sunulmuş, Osmanlı Hanedan imgesinin tüm dünyaya yayılması niyetiyle diplomatik ve propaganda amaçlı kullanılmıştır. Benzer örnekleri müze ve saray koleksiyonlarında bulunan, belgesel özelliği ile ön plana çıkan, ele geçmez bir şaheser ve müzelik bir yapıttır. Müze Koleksiyonlarında olan örnekler; Topkapı Sarayı / Türkiye Gripsholm Sarayı / İsveç Celsing Şatosu / İsveç Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 73 x 101 cm.
Lot No: 1
Lot: 1
SULTAN ABDÜLMECİD HAN DÖNEMİ OSMANLI SULTANLARININ SOYAĞACI -19.Yüzyıl. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Tuval üzeri yağlıboya, duralite marufle. İmparatorluğun kurucusu Sultan Osman’dan başlayan ve Sultan Abdülmecid Han ile neticelenen, Sultan isimlerinin Osmanlıca ve Latin harfleri ile yazıldığı ve Tasvir-i Hümayun’ların soyağacının dallarına madalyonlar içerisinde ve hanedan silsilesini temsil etmek üzere birbirlerine çelenk dalları ile bağlı şekilde resmedildiği türünün en önemli örneklerinden biridir. Literatüre göre; ilk Osmanlı Sultanlarının Soyağacı tablosu, İsveç kralı III.Gustav’ın siparişi ile Paris’te yaptırılmıştır. 1792’de d’Ohsson’un İstanbul’a döndüğünde Sultan III. Selim’e hediye ettiği soy ağacı sarayda büyük bir heyecan yaratmıştır ki, d’Ohsson İstanbul’daki en iyi ressamlara daha küçük boyutta soyağaçları yaptırıp padişah ve devlet erkânına hediye etmiştir. Osmanlı Sultanlarının Soyağacı tabloları saraydan çeşitli devlet erkânına, Avrupalı hükümdarlara ve yabancı temsilcilere sunulmuş, Osmanlı Hanedan imgesinin tüm dünyaya yayılması niyetiyle diplomatik ve propaganda amaçlı kullanılmıştır. Benzer örnekleri müze ve saray koleksiyonlarında bulunan, belgesel özelliği ile ön plana çıkan, ele geçmez bir şaheser ve müzelik bir yapıttır. Müze Koleksiyonlarında olan örnekler; Topkapı Sarayı / Türkiye Gripsholm Sarayı / İsveç Celsing Şatosu / İsveç Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 73 x 101 cm.
Lot No: 2
Lot: 2
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN DÖNEMİ SARAY İŞİ “NAHT SANATI” SALTANAT ARMASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Saray işi, kallavi ebatlarda. Osmanlı Naht Sanatı’nın günümüze ulaşmış önemli örneklerinden olan müstesna eser ahşaptan kesme tekniğiyle yapılmış ve bordo renk kadife üzerine tespit edilmiştir. Naht Sanatı, Osmanlı’nın hemen her alanda sanatla iç içe ve sanata değer veren bir imparatorluk olduğunun canlı bir kanıtı niteliğindeki ahşap oyma sanatının, hattatlık ve tezyinat sanatları ile bir araya gelmiş hali olarak tanımlanabilir. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Naht Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 79 x 58 cm.
Lot No: 3
Lot: 3
OSMANLI TOMBAK MÜZELİK TÖRENSEL TUĞ-I HÜMAYUN TEPELİĞİ / SANCAK ALEMİ-17./18.Yüzyıl. Osmanlı. Eslihâ-i nâfize grubuna giren eser bakırdan dövme tekniği ile yalın yüzeyli, temren bölümü uzun ve sivri, gövdesi şişkin, salebe’si silindirik, saplaması suyolu ile dekorlu olarak tasarlanılarak imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmıştır. Eslihâ-i nâfize grubundaki mızrak ve benzeri delici silahlar genellikle savaşlarda düşmana uzaktan saldırmak için kullanılmasına karşın, bazen bu eserde olduğu gibi prestij göstergesi olan altın görüntüsünde tombaklama tekniği ile bakır malzemeye tatbik edilerek görkemli törenler, resmi geçitler ve merasimlerde uç kısmına sarılan bir tüy ya da kumaşla tuğ tepeliği veya sancak âlemi olarak da kullanılırdı. Türk tarihinde tuğ ve âlem hükümranlık ve bağımsızlık anlamları taşıyan, askerî ve siyasî bir güç, yetki işareti ve devlet geleneğini temsil eden önemli sembolik alametlerdir. Resmi geçit ve törenlerde kullanılmak üzere üretilmiş, bugüne kadar hiçbir koleksiyonda eşine rastlanılmamış, tombak ve genel kondisyonu fevkalade durumda, ele geçmez gerçek bir koleksiyon parçası ve Osmanlı Maden Sanatı’nın günümüze ulaşmış müzelik eser statüsünde seçkin bir örneğidir. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Uzunluk: 14 cm.
Lot No: 4
Lot: 4
OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ ALTIN KAKMA MÜZELİK SULTANİ HANÇER-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Usta damgalı. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda gümüşten mamül, yoğun altın vermeyli. Bıçağı çelikten, altın kakma ile Rumi üslubunda tezyinatlı. Her iki yüzündeki kitabelerde altın kakma ile mealen; “Ok, mızrak yarası iyileşir, dil yarası iyileşmez / Olasın daima zevk-ü sefa, ola ömrün günden güne ziyade” yazmakta. Olağanüstü görsellikte, üst düzey işçilik uygulanmış müstesna eserin tüm yüzeyi silme kabartma/repousse, kazıma/grave ve kumlama tekniği ile Osmanlı silahları ve sancaklarından oluşan tasarım harikası kompozisyonlara sahip asalet armaları ile dekorlu. Askı kancalı, pabuç ve ağız kısmı sarmal dekorlu, rokoko finalli. Fevkalade kondisyonda. Müzelik eser statüsünde ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. BIÇAK: Çelik. Altın kakma ile Rumi üslubunda tezyinatlı. Kitabesinde altın kakma ile Molla Cami’den beyit yazılı. Mealen; “Ok, mızrak yarası iyileşir, dil yarası iyileşmez / Olasın daima zevk-ü sefada, ola ömrün günden güne ziyade” SAP : Altın vermeyli gümüş. Kabatma/repousse, kazıma/grave ve kumlama tekniği ile görülmemiş görsellikte ve kalitede silme Osmanlı silahları ve sancaklarından oluşan kompozisyonlara sahip asalet armaları ile dekorlu. KIN: Altın vermeyli gümüş. Askı kancalı. Eski Türkçe usta damgalı. Pabuç ve ağız kısmı sarmal dekorlu, rokoko finalli. Kabartma/repousse, kazıma/grave ve kumlama tekniği ile görülmemiş görsellikte ve kalitede silme Osmanlı silahları ve sancaklarından oluşan kompozisyonlara sahip asalet armaları ile dekorlu. Provenans: Özel Koleksiyon Uzunluk: 54 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 5
Lot: 5
OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ EJDER MOTİFLİ SULTANİ MÜZELİK KARABİNA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray erkânından biri için özel olarak tasarlanılarak sultani özelliklerde imal edilmiş sustalı süngüye sahip çakmaklı Karabina tipi boru namlulu silah. Hiçbir müze ve koleksiyonda örneğine rastlanılmamış namlu üzeri özel mekanizmalı sustalı süngüsü mevcut. Tüfek tipi kabzası her iki yüzde “Mühür kimdeyse Süleyman odur” sözüne atfen Türk İslam Sanatı’nda çokça kullanılan “Hâtem-i Süleyman” (Mühr-ü Süleyman), horozu “Vech”, mekanizma bölümü ise “Ejder” motiflidir. Silahtar Mustafa Paşa için özel yapılmış “Ejder” motifli bu tip boru namlulu bir silah Askeri Müze Koleksiyonu’nda Envanter No:2307 ile kayıtlıdır. Tüm ahşap yüzeyi gümüş ile “Afyon işi” tekniğinde yoğun stilize floral dekorlu, boru formunda uca doğru genişleyen namlusu, dipçik tabanı, tetik korkuluğu ve diğer bölümleri kazıma/grave tekniği ile aynı üslupta yoğun şekilde tezyinli ve Osmanlı Rokokosu motifler ile bezeli, yer yer altın vermeyli. Saraya özel yapım üst düzey eser fevkalade kondisyonda ve çalışır vaziyettedir. Ele geçmez nadirlikte müzelik şaheserdir. Dünya Müzayedelerinde satışa sunulan benzer örnekler; Bonham’s / İngiltere 24.11.2010 SatışFiyatı: 50.000 USD. Christie’s / İngiltere 30.11.2009 Satış Fiyatı: 60.000 USD. Müze Koleksiyonlarında bulunan benzer örnekler; Askeri Müze Koleksiyonu - İstanbul / Envanter No: 7889 (Askeri Müze Koleksiyonları S.163) Askeri Müze Koleksiyonu - İstanbul / Envanter No:2307 (Silahtar Mustafa Paşa için özel yapılmış “Ejder” motifli boru namlulu silah ) Deniz Müzesi Koleksiyonu - İstanbul / Karabina tipi silah The Wallace Collection - Londra / Envanter No: 2086 Benaki Museum / Atina (Lord Byron’a sunulan Ali Paşa’nın silahı) Provenans: Özel Koleksiyon Uzunluk: 54.5 cm. Süngü açık uzunluk: 72 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 6
Lot: 6
OSMANLI SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI SARAY İŞİ MIZIKA-I HÜMAYUN ARMALI GÜMÜŞ SALDIRMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı, sah ve çeşnili. Saray işi, kını her iki yüzde “Mızıka-ı Hümayun” armalı. Mızıka-ı Hümayun, Sultan II.Mahmud Han döneminde Asakir-i Mansure-i Muhammediye’nin yapısına uymadığı gerekçesi ile kaldırılan Mehterhane-i Hümayun’un yerine kurulan askeri bandodur. Yalın işçilikli, Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Kabza topuzu ile kını repousse/kabartma ve kalemişi tezyinatlı, çamurluğu dragon formunda. Askı kancası mercan aplikeli gümüş püskül sallantılı. Sultani özelliklerde, emsaline zor rastlanılan koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 49 cm. Ağırlık: 310 gr.
Lot No: 7
Lot: 7
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA MÜZELİK YELPAZE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Müzeyyen (bezemeli) ve Murassa (mücevherli). Üst düzey mine işçiliği ile tezyinli eser gümüşten mamül olup değerli ve yarı değerli taşlarla bezelidir. Merkezinde ayyıldız motifi bulunan müstesna eserin fanı devekuşu tüyündendir. Yelpazecilik sanatı Osmanlı’da erken dönemlerde başlamıştır. Ustalarının en ünlüleri Kasımpaşa’lı A’rec (topal) Ömür Usta, Hazerfen Ali Efendi ve Müezzinzade Salih Efendi’dir. Literatüre göre Osmanlı’da 4 türlü yelpaze vardır. Bunlardan ortası mücevherli ve sapı murassa olup fanı beyaz kuş tüyü olanlar Saray-ı Hümayun’a ve küberaya yapılanlardır. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında bulunan, sanat değeri ve estetik yönü yüksek, ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 48 x 55 cm. Sap: 28 cm.
Lot No: 8
Lot: 8
FREDERICK JAMES KNOWLES (1874-1931)-“Sultanın Gözdesi” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. Orijinal altın varak “The Horner Galleries, Sheffield” etiketli çerçevesi içerisinde. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 40 x 30 cm. 63 x 53 cm. (çerçeveli)
Lot No: 9
Lot: 9
HAREM-İ HÜMAYUN / 19.YÜZYIL-“Oryantalist" Anonim. Tuval üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak "Thurnam & Sons 1816 / Carlisle" etiketli muazzam çerçevesi içerisinde. Sanatçının seçtiği canlı ve belirgin renkler, eserin tümünde öne çıkan ışık oyunları, kıyafetler, aksesuarlar, portrelerdeki başarı ..vs. ile eser belgesel ve görsel bir şölen sunmaktadır. 1800'lere tarihlenen Oryantalist Resim Sanatı’nın üst düzey sanat ve fırça kalitesine sahip müzelik eser standardında, koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Beyana göre eser döneminde Sadullah Paşa Yalısı’ndan çıkmıştır. Ölçüler: 112 x 90 cm. 140 x 114 cm. (çerçeveli)
Lot No: 10
Lot: 10
LOUIS DEVEDEUX (1820-1874)-“Gözdelerin Nargile Keyfi” “Haremde Müzik” İmzalı. Tuval üzerine yağlıboya. Harem Serisinden. Çift. Paris École des Beaux-Arts’ta öğrenim görmüş, P.Delaroche ve Decamps ile beraber çalışmış, eserleri 1838’den itibaren Salon de Paris’de sergilenmeye başlanmış sanatçının, nadir ele geçen, çift olması sebebi ile de ayrıca önem arz eden “Sultan’ın Gözdelerinin Haremde Günlük Yaşam Sahneleri”ni ustaca resmettiği koleksiyonluk yapıtlarıdır. Orijinal altın varak çerçeveleri içinde Referans: E.Benezit. Cilt:3 Sayfa:546 Ölçüler: 39 x 55 cm (her biri)
Lot No: 11
Lot: 11
TURQUERIE SANATI MÜZELİK OSMANLI BANDO MIZIKA TAKIMI-18.Yüzyıl. Napoli. 1750-1790 tarih aralığı. Üst düzey sanatçı işi 4 adet figürden oluşan takım. Ahşap, terakota, polikrom ve tekstilden yapılmış. Ahşap kaide üzerinde yer alan her bir figürün kafaları, saçları, yüz ifadeleri, mimikleri, elleri ve parmakları gerçekçi ve birbirinden farklı olarak çalışılmış ve realist dönem kıyafetleri içinde tasvir edilmiştir. Münih Bavyera Ulusal Müzesi Koleksiyonu’nda Max Schmederer (1854-1917) Koleksiyonu’ndan intikal etmiş, muhtemelen aynı sanatçı tarafından yapılmış benzer figürler mevcut olup sergilenmektedir. 1721 yılında Osmanlı elçisi yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve 18.Yüzyıl boyunca öteki Avrupa merkezlerine de yayılan Turquerie Sanat Akımı’nın estetik ve görsellik olarak son derece aykırı ve nadir, işçilik ve sanat kalitesi olarak da akıllara durgunluk verecek seviyede imal edilmiş, ele geçmez koleksiyonluk şaheserleridir. Referans: Benzer örnek Münih Bavyera Ulusal Müzesi Koleksiyonu’nda mevcut olup, Envanter No: Krippen 108 / D52265 ile kayıtlıdır. Yükseklik: 37.5 cm.
Lot No: 12
Lot: 12
OSMANLI FES ALAMETİ SORGUÇ / BROŞ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş montür üzerine takribi 3 karat eski kesim faklı boyutlarda elmas mıhlanmış eser broş olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Eserin benzer örneği, Sadberk Hanım Müzesi tarafından yayınlanan “Cevher / Jewel” kitabının 271.sayfasında 123 no’lu eser olarak yer almaktadır. Eser, Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'na Envanter No:14078-Z.511 ile kayıtlıdır. Fevkalade kondisyonda. Zenne fes formunda teşhir standı ile birlikte. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın koleksiyonluk ve seçkin bir örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Osmanlı Saray Mücevheri / Gül İrepoğlu Ölçüler: 75 mm x 60 mm. Ağırlık: 37 gr.
Lot No: 13
Lot: 13
OSMANLI SARAY İŞİ SULTANİ SALTANAT ALAMETİ MÜZELİK FES SORGUCU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdühamid Han dönemi. 1876-1909 tarih aralığı. Saray işi, hanedan parçası. İmparatorluğun tüm ihtişamını gözler önüne serecek şekilde bir statü ve güç belirtisi olarak merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı Osmanlı Devlet Arması (Arma-i Osmanî) ve onu çevreleyen ışınlı floral çelenk formunda altın montür üzerine 10 karatın üzerinde elmas, yakut, zümrüt ve safir taşlar ile bezeli ve incilerle zenginleştirilmiş şekilde arkadan tek uzun iğne ile takılacak ve aparatı ile ikiye ayrılacak mekanizmaya sahip, kallavi ebatlarda ve sultani özelliklerde Saray erkânından Hanedan mensubu biri için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiştir. Fevkalade kondisyona sahip müstesna eser gerek saray nakkaşları tarafından yapılan eşsiz tasarımı ve göz alıcı ihtişamı, gerekse sorguç olması sebebi ile üstlendiği belgesel önem ve kıymet sebebi ile Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik bir şaheseridir. Eserin merkezinde bulunan Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı Osmanlı Devlet Arması (Arma-i Osmanî) istenildiği takdirde arkada bulunan mekanizma sayesinde sorguçtan ayrılarak eserin küçük sorguç ya da broş olarak da kullanılmasına olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Eserin tasarımı merkezde iri taşlı menekşeden her iki yöne yükselen stilize floral tasarımlı bir çelenk ve tepede taçlandırdığı on köşeli yıldız ile oluşturulan bir iskeletin merkezine oturan Osmanlı Devlet Arması ile oluşturulmuştur. Eserde bulunan Osmanlı Devlet Arması tasarımında sancak, balta, kılıç, mızrak, top ve piştov gibi devletin azamet ve gücünü yansıtan semboller ve alametler de bulunmaktadır. Eser, iri badem formlu ve iri yuvarlak kesim elmaslar ile zenginleştirilmiş, zümrüt, yakut ve safir ile çok renk göz alıcı bir görselliğe kavuşturulmuş ve incilerle zenginleştirilmiş, merkezi Osmanlı Devlet Armasının önüne aplike masif altın bir alamet ile neticelendirilmiştir. Eserin ikiye ayrılıyor olması, sahibinin sorgucu törenlerde kullanmak için kallavi ebatlarda ve muazzam gösterişte yaptırdığını, seferde ise küçük şekilde sorguç olarak ya da gündelik yaşamında broş olarak kullandığını düşündürmektedir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Osmanlı Saray Mücevheri / Gül İrepoğlu Ölçüler: 95 x 85 mm.
Lot No: 14
Lot: 14
OSMANLI HANEDAN ALAMETİ SARAY İŞİ SULTANİ MÜZELİK GÖĞÜS BROŞU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Hanedan parçası. Osmanlı Hanedan Alameti müstesna göğüs broşu, Topkapı Sarayı mücevher atölyelerinde Ehl-i Hiref sanatkârları tarafından İmparatorluğun tüm ihtişamını gözler önüne serecek şekilde, bir statü ve güç belirtisi olarak Osmanlı Devlet Arması model alınarak altın montür üzeri elmas ve güvercin kanı yakut taşlar ile bezeli ve arkadan tek uzun iğne ile takılacak şekilde, kallavi ebatlarda ve sultani özelliklerde Hanedan mensubu biri için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiştir. Topkapı Sarayı Hazinesi’nden muhtemelen hediye veya sultanların çeyiz eşyası olarak çıkmış, teşhir standlı orijinal muhafaza kutusu mevcut olan, fevkalade kondisyona sahip müstesna eser gerek saray nakkaşları tarafından yapılan eşsiz tasarımı ve göz alıcı ihtişamı, gerekse Hanedan’a ait olması sebebi ile Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik bir örneğidir. Eser, Osmanlı’da saltanatın kudretini ve zenginliğini belli eden, güç ve yenilmezlik verdiğine, ruhu temizlediğine inanılan 5 adedi iri 220’den fazla elmas ile tehlike karşısında geçici bir kedere kapılındığında tercih edilen, güç, kudret ve şehveti temsil eden, Cevhername’lerde ki inanışa göre taşıyanı ateşin yakmayacağına zan edilen güvercin kanı renkte 69 adet yakut taş mıhlanarak tezyin edilmiştir. Eserde, Osmanlı Devlet Arması’nda ki üslup devam ettirilerek simgesel anlamda “yıldız” hayatın sebebi, gündüz ve aydınlığın simgesi olarak halifeliği, “hilal” Osmanlı Devleti’nin Meliki padişahı, “silahlar” devlet gücünü, “çiçekler”de sevgi ve muhabbeti ifade etmektedir. Armanın tacındaki hilal bu eşsiz mücevherde hafif sola, batıya doğru çevrilmiş ve içindeki padişah tuğrası olan bölüm, üst üste binen beş köşeli iki yıldız ve merkezine iri bir taş ile rozet şeklinde uygulanmıştır. Osmanlı Devlet Arması’nda Osmanlı Sancağı ve Hilafet Sancağı olarak iki sancak bulunurken eserde sadece boydan boya sıralı yakutlar ile zenginleştirilmiş Osmanlı Sancağı’na yer verilmiş, sancağın nihayetlendiği yer uzun lale formlu bir fiyonk ile tamamlanmıştır. Diğer yönde en üstte “Baltacılar Ocağı”nın kullandığı tören silahı tek yüzlü teber (balta), altında ise Türklerin milli silahı ok ve mızrak bulunmaktadır. Eserin genelinde elmas bezemeler ile öne çıkarılmış, yer yer yakutlar ile zenginleştirilmiş manevi ilhamlar sebebiyle bulunduruldukları düşünülen ve Osmanlı’nın estetik yönüne dikkat çeken çiçek, dal ve yapraklar yoğun şekilde kullanılmıştır. Broşun iskeletini oluşturan kalın ok gövdesinin yüzeyi ise grave tekniği ile stilize floral motifler ile tezyin edilmiştir. Eserdeki en önemli detay sancağın finalinde yakutlarla bezeli Latin harfi şeklinde bir motifin tatbik edilmiş olmasıdır ki broşun intikal ettiği hanedan mensubu ailenin beyanına göre “S” okunan bu harf, broşun sahibi Sultan’ın baş harfidir. PROVENANS: Osmanlı Hanedan Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Referans: Osmanlı Saray Mücevheri / Gül İrepoğlu Ölçüler: 67 x 104 mm.
Lot No: 15
Lot: 15
OSMANLI PRENSESİ NESLİŞAH SULTAN’A AİT MURASSA MÜZELİK ASA (BASTON) SAPI-“Devletlû İsmetlû Neslişah Sultan Aliyyetuş'şan Hazretleri’’ Padişah Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit'in torunu Osmanlı Prensesi Neslişah Sultan’a ait. (1921-2012) Sultan için tasarlanmış ve şahsına özel yapılmış. Fildişi, mercan ve pırlanta. Dip kısmı vidalı eserin fildişi gövdesi sarık formunda tasarlanmış, mercanlar ile zenginleştirilmiş ve merkezi tek taş pırlanta ile neticelendirilmiştir. Coco Chanel, Farah Pehlevi, Greta Garbo, Catherine Deneuve, Grace Kelly, Audrey Hepburn gibi dünya moda ikonlarından sayılan Neslişah Sultan ömrü boyunca kıyafet ve aksesuarları ile hep ön planda olmuştur. Fevkalade kondisyonda, dünya moda ikonlarından sayılan prensesin ikonik aksesuarlarından olması sebebi ile ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 8 x 4 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 16
Lot: 16
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN'A AİT MÜZELİK KRİSTAL KADEH-19.Yüzyıl. 1876-1909 tarih aralığı. Hanedan parçası, Sultan için özel yapım. Fransa Kralı 15.Louis’nin kraliyet emri ile 1765 yılında kurulan dünyanın en ünlü kristal markası Baccarat tarafından Sultan II.Abdülhamid Han (1876–1909) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Billur renk yüzeyi kesme tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu, merkezindeki madalyon içerisinde kesme/grave tekniği ile uygulanmış Sultan II.Abdülhamid Han’ın tuğrası bulunmakta. Eserin benzer örnekleri TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı kitabının 214. sayfasında yer almakta ve Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmektedir. Emsalleri müze koleksiyonlarında bulunan, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile büyük önem taşıyan, fevkalade kondisyonda, gerçek koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Yükseklik: 17 cm.
Lot No: 17
Lot: 17
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TASVİRLİ ve TUĞRALI PORSELEN TABAK-19.Yüzyıl. Fransız. Sèvres imalat ve Chateau Paris damgalı. Altın kontürlü ve kobalt renk zeminli eserin etrafı ajurlu olup merkezine tasvir-i hümayun ve altın ile çekilmiş sultan tuğrası çalışılmıştır. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, halka tabanlı. Fransa’nın Sevres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki kraliyet porselen fabrikasının ürünüdür. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Fransız Sèvres atölyelerinin nadir tesadüf edilen, Sultan tasvirli ve tuğralı, yüksek kıymete haiz koleksiyonluk üretimlerindendir. Çap: 25 cm.
Lot No: 18
Lot: 18
OSMANLI SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI EMPERYAL MÜZELİK MURASSA ALTIN ENFİYE KUTUSU / PRESENTATION BOX-19.Yüzyıl. Osmanlı. İslam Halifesi ve Osmanlı Sultanı Abdülaziz Han (1861–1876) için özel yapım. Damgalı, 463 numaralı eser. Snuff box. Takribi 21 karat elmas mıhlanmış gövdesi altından dikdörtgen prizma formunda, merkezi aznavur üzerine yarı saydam kırmızı mine zeminli çevresi elmaslarla bezeli altın Sultan Abdülaziz Han tuğralı, tuğra etrafı elmas çerçeveli, dört köşesi elmaslardan oluşan hilaller ve çepeçevre elmas kartuş ile çevrili, yüksek yan kenarları ve arka yüzü kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Müstesna eser, Osmanlı Saray Kuyumcuları kitabının Sultan Abdülaziz Dönemi bölümünde ilk eser olarak yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında bulunan, ele geçmesi zor yüksek kıymette gerçek müzelik eserdir. Buruna çekilen ve kurutulmuş tütünden oluşan enfiye çekme alışkanlığı 17.Yüzyılda İngiltere’de yaygınlaşmış ve 18.Yüzyılda bütün dünyaya yayılmıştır. O dönem Osmanlı’da da üst düzey çevrelerde enfiye kullanımı başlamış ve 19.Yüzyılda yaygınlaşmıştır. Enfiye kutuları gerek Avrupa’da gerekse Osmanlı’da itibar gören üst düzey hediyelerden olmuş, önemli bir aksesuar ve prestij simgesi olarak kullanılmıştır. Dünya Müzayedelerinde satışa sunulan yabancı İmparatorlara ait Murassa Altın Kutular; Sotheby’s / ROMANOV HEIRLOOMS 30.11.2009 / Lot 80 Estimate: 115.000 - 150.000 USD Satış Fiyatı: 990.000 USD Sotheby’s / RUSSIAN WORKS OF ART 01.12.2015 / Lot 420 Estimate: 300.000 - 450.000 USD Satış Fiyatı: 640.000 USD Sotheby’s / RUSSIAN WORKS OF ART 01.12.2015 / Lot 419 Estimate: 180.000 - 270.000 USD Satış Fiyatı: 450.000 USD Provenans: Bonham’s / Islamic & Indian Art 18.10.2016 / Lot 134 Literatür: Osmanlı Saray Kuyumcuları, Garo Kürkman / Sayfa:308 Eser No:1 Referans: Sultan Abdülaziz Han için yapılmış 465 numaralı benzer eser, Christie’s Müzayede Evi’nin 23.05.2014 tarihinde düzenlediği “The Collection of the Marquesses of Londonderry / The Raglan Collection” isimli müzayedesinde Lot 185 olarak satışa sunulmuştur. Ölçüler: 10.2 x 6.8 x 2.8 cm. Ağırlık: 286 gr. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 19
Lot: 19
HANEDAN PARÇASI “ELGIN” MURASSA ALTIN CEP SAATİ-19.Yüzyıl. G.M.Wheeler ELGIN U.S.A. İmalat damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın garanti damgalı. Sarı, kırmızı ve yeşil olmak üzere 3 renk altından imal. Kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile üst düzey bezeme ve motiflerle tezyinli, pırlantalarla bezeli. Çift kapaklı, mine kadranının alt kısmı saniyeli. Fevkalade kondisyonda, çalışır durumda. Provenans mektubu ile teslim edilecek eser dönemin Mısır Prensi varislerinden intikal etmiştir. Hanedan parçası olması sebebi ile ayrıca önem arz eden mücevher özelliğine sahip koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Çap: 47 mm. Ağırlık: 78 gr.
Lot No: 20
Lot: 20
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN DÖNEMİ SARAY İŞİ “NAHT SANATI” SALTANAT ARMASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Saray işi, alışılmışın dışında boyut ve tasarımda. Osmanlı Naht Sanatı’nın günümüze ulaşmış önemli örneklerinden olan müstesna eser ahşaptan kesme tekniğiyle yapılmış ve bordo renk kadife üzerine tespit edilmiştir. Naht Sanatı, Osmanlı’nın hemen her alanda sanatla iç içe ve sanata değer veren bir imparatorluk olduğunun canlı bir kanıtı niteliğindeki ahşap oyma sanatının, hattatlık ve tezyinat sanatları ile bir araya gelmiş hali olarak tanımlanabilir. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Naht Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 103 x 57 cm.
Lot No: 21
Lot: 21
OSMANLI ALTIN KAKMA MÜZELİK ENVERİYE HANÇERİ-Osmanlı. Sultan Mehmed Reşad Han dönemi. (1909-1918) Enver Paşa tarafından üst rütbeli Türk ve Alman subaylara hatıra olarak hediye verilmek üzere sınırlı sayıda yaptırılmış eserin ön yüzünde altın kakma ile Sultanın tuğrası, ay-yıldız motifi, Osmanlıca “Tüfenk Fabrikası” yazısı, “257” seri numarası, “Hicri 1332” tarihi ve “M.K” inisiyali bulunmakta, arka yüzünde ise yine altın kakma olarak “Kelime-i Tevhid” yazmaktadır. Orijinal altın vermeyli kını kemer kancalıdır. Osmanlı Askeri Eserler'in en kıymetlilerinden kabul edilen ve altın kakmasına çok zor tesadüf edilen Enveriye fevkalade kondisyondadır. Son derece nadir, gerçek koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Uzunluk: 36 cm.
Lot No: 22
Lot: 22
TÜM ZAMANLARIN EN ŞIK LİDERİ ATATÜRK’ÜN GÜDERİ CEKETİ-“Eserin satışından elde edilecek gelirin bir kısmı Türk Eğitim Vakfı (TEV)’na bağışlanacak, diğer kısmı ise özel ilgi ve tedaviye ihtiyacı olan kimsesiz çocuklar yararına vakıf kurulmasında değerlendirilecektir.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait kahve tonlarında, geniş yakalı, arkadan kemerli, çift cepli, 6 düğmeli kruvaze uzun güderi ceket. Atatürk’e en yakın kişi, uzaktan akrabası, çocukluk arkadaşı ve başyaveri Salih Bozok (1881-1941) menşeli. Eser, ilk Ankara Çengelhan’daki Atatürk Odası’nda, sonraki 10 yıl süresince günümüze kadar İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmiştir. Eserin Atatürk’ten intikali şu şekildedir; Atatürk bir gün başyaveri Salih Bozok’un evine yemeğe gider, üzerinde de bu ceket vardır. Oradan ayrılırken ceketini Salih Bozok’un evinde unutur. Salih Bozok da Ata’nın rızası ile ceketi geri vermez ve hatıra diye muhafaza altına alır, saklar. Bozok Ailesi’nde üç kuşak korunan bu miras önce Derimod’un kurucusu Merhum Hasan Yelmen’e ondan da manevi kızı Sayın Sinem Kalkan’a intikal eder. Tüm evrak ve dökümanlar mevcuttur, eser ile birlikte asılları teslim edilecektir. *Gazinin Son Tanıkları Anlatıyor ‘O DAİMA ŞIKTI’” isimli kitaptan; Seyahatlerinde daha çok tüvit takımını, GÜDERİ CEKETİNİ, riding coat tarzındaki jokey pantolonlarını giyiyordu… Evrak ve Dökümanlar: M.S.Bozok imzalı provenans mektubu, Müze giriş evrakları, Müze teslim tutanağı, Eser ile ilgili özel ve kişisel yazışmalar. Referans: Gazinin Son Tanıkları Anlatıyor “O DAİMA ŞIKTI” / Hazırlayan; Nebil Özgentürk - Emre Kongar, Hasan Yelmen Sergi: Atatürk Odası / Ankara 2011 Rahmi M. Koç Müzesi / İstanbul 2011 – 2021 (Şubat) Ölçüler: 95 x 50 cm.
Lot No: 23
Lot: 23
OSMANLI 19.YÜZYIL HAKKÂK OSMAN YUMNÎ KETEBELİ İSTANBUL ŞEHREMİNİ (BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ) GÜMÜŞ MUHASİB MÜHRÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından liyakat madalyası ile onurlandırılan Osmanlı’nın en önemli hakkâkı Osman Yumnî (1839-1919) ketebeli, Hicri 1309 tarihli. Grave/kazıma tekniği kullanılarak Eski Türkçe istifli hat ile “İstanbul Birinci Daire-i Belediye Muhasib Muhip, 1309 Yumnî Osman” ibareli. Tanzimat sonrası İstanbul Belediyesi 1.Daire Saymanı Muhib’e ait. Oval formlu müstesna mührün zarif tasarımlı tutma sapı tomurcuk finalli zincire sahip. Hakkâk Yumnî Efendi ketebeli resmi/şahsi mühür ve damgalar birçok müze ve özel koleksiyonda mevcuttur. Fevkalade kondisyonda. Belgesel özellik taşıyan, el geçmesi zor müzelik eserdir. Çap: 2.1 cm. Ağırlık: 23 gr. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 24
Lot: 24
19.YÜZYIL “JOSEPH SCHRANZ” İMZALI İKİ ADET TAKIM İSTANBUL PANORAMASI-“VUE GENERALE DU BOSPHORE DE ROUMELI-HISSARI A LA MER NOIR” “VUE GENERALE DU BOSPHORE DE CONSTANTINOPLE A ROUMELI-HISSARI” 19.Yüzyıl. Eserleri ile Sultan Abdülmecid Han’ın büyük beğenisini ve takdirlerini kazanan Joseph Schranz’ın 1853 yılında yayınlanan “Le Bosphore” isimli eserinde yer alan ve sanatçının Payitaht İstanbul’da on altı sene yaşadıktan sonra edindiği birikimle, 1840 yılından sonra resmettiği son derece detaylı ve atmosferik, “Schranz & Percheron a Constantinople” kabartma/gofre klişeli litografi tekniğinde iki adet İstanbul panoraması. Fevkalade kondisyonda, olağanüstü görsellikte, belgesel özellik taşıyan ele geçmesi zor koleksiyonluk eserlerdir. Eserler “Schranz & Percheron a Constantinople” kabartma/gofre klişelidir. Eserlerin merkezi “Vue Generale du Bosphore de Roumeli-Hissari a La Mer Noir (Prise d’Asie) / Boğaz’ın Rumeli Hisarı ve Karadeniz’e doğru genel manzarası (Asya tarafından)” ve “Vue Generale du Bosphore de Constantinople a Roumeli-Hissari (Prise d’Asie) / İstanbul Boğazı’nın Rumeli Hisarı genel manzarası (Asya tarafından)” ibarelidir. Eserlerde tüm semt, lokasyon ve coğrafi isimler sanatçı tarafından not düşülmüştür. Bilindiği üzere J.Schranz’ın Sultan Abdülmecid Han’a sunduğu “Panorama du Bosphore” isimli albüm, İstanbul Boğaz’ının tamamını tasvir eden iki panorama içermektedir. Kırım Savaşı esnasında resmedilmiş bu panoramalar ressamın olağanüstü gözlem gücünü yansıtmaktadır. Shranz’a ait benzer panoramalar Cornucopia dergisinin 57. sayısında (2018) yer alan, Briony Llewellyn’in “The Painter Who Vanished” başlıklı makalesinde yayınlanmıştır. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 33 x 178 cm. (her biri)
Lot No: 25
Lot: 25
MISS PARDOE (1806-1862) ve WILLIAM H.BARTLETT (1809-1854) GÖZÜYLE İSTANBUL SEYAHATNAMESİ -"Beautés du Bosphore / George VIRTUE, London 1838" 19.Yüzyıl. 1838 baskısı, Fransızca, 164 sayfa, 79 gravür. Altın işlemeli, sırtı ve kapağı meşin orijinal cildinde. 1835 yılında İstanbul’a gelen Miss Pardoe şehrin büyüsüne kapılarak 9-10 ay gibi kısa bir süre İstanbul’da kalmıştır. Sultan II.Mahmud’un başta olduğu bu dönemde İstanbul’un eşsiz doğa güzellikleriyle dolu Boğaziçi’ni, halkın eğlence yerlerini, anıtlarını ve çarşılarını dolaşmış, Saray’ın düğün alaylarına katılmış, çeşitli sosyal konumdaki kişilerin konaklarında bulunmuştur. Bu kitabı diğer anı kitaplarından ayıran en önemli özelliği kuşkusuz bir kadının yazmış olmasıdır, çünkü o dönem bir erkeğin giremediği yerlere girip oraları anlatması, Osmanlı kadınlarının kendi aralarındaki eğlencelerini, onların ağzından aşk hikayelerini yazması, aynı zamanda askeri ataşe babası sebebiyle Selimiye Kışlası’na, Harbiye Mektebi’ne de girip olup bitenleri öğrenerek aktarması seyahatnamesini eşsiz yapmaktadır. Doğaya ve şiire tutkun Par¬doe, gördüklerini en ince ayrıntısıyla adeta resmeder gibi be¬timlemiştir. Bartlett ise Pardoe’nun kitabını resimlemek için 1835’te İstanbul’a gelmiştir. Tanzimat dönemi İstanbul’unu yabancı bir kadının gözünden anlatan, ünlü İngiliz sanatçı Bartlett imzalı etkileyici 79 adet gravür ile taçlanmış yüksek kondisyona sahip bu seyahatname, edebiyatın klasikleri arasında yer alan gerçek koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 27 x 22 cm.
Lot No: 26
Lot: 26
MİRLİVA NURİ-“İmrahor Kasrı, Kağıthane / Mir-i Ahur” Eski Türkçe “Bende-i Mirliva Nuri” imzalı. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. 1876-1909 arası. Osmanlı Saltanat Armalı ve Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı altın varak orijinal çerçevesi içerisinde. Eserin özel çerçevesi, konusu, sanatçının asker kökenli olması (şimdiki tuğgeneral), imzada adının devamında kullandığı “Bende (kul, köle)” ibaresi tablonun saraya yapıldığını ve Sultan II.Abdülhamid Han’a sunulduğunu göstermektedir. Benzer özelliklere sahip “Osman Nuri Paşa” imzalı “Yıldız Sarayı Bahçesinden” isimli 73x91 cm. ölçülerindeki bir tablo İstanbul Resim Heykel Müzesi’nde bulunmaktadır. Padişahın Kulları olarak imzalanarak saraya sunulmuş tabloların sanatçıları genelde asker ressam ekolündendir. Kulları imzasının takvim anlamında ilk kullanım tarihi Saray Ressamlığı’nın kurumsal olarak başladığı 1860’lı yıllara tekabül etmektedir. Osmanlı Resim Sanatı’nın saraya özel yapılmış, belgesel özelliği ile dikkat çeken, ele geçmesi zor yüksek kıymette müzelik bir örneğidir. Referans: Padişahın Ressam Kulları, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İstanbul 2012 Ölçü: 100 x 72 cm. Çerçeve ölçüsü:118 x 122 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 27
Lot: 27
ZİYA KULLARI (1840-1908)-“Belgrad Ormanı” Eski Türkçe imzalı. Peyzaj. Tuval üzerine yağlıboya. Sanatçının adının devamında kullandığı “Kulları” ibaresi, eserin saraya sunulduğunu göstermektedir. Padişahın Kulları olarak imzalanarak saraya sunulmuş tabloların sanatçıları genelde asker ressam ekolündendir. Kulları imzasının takvim anlamında ilk kullanım tarihi Saray Ressamlığı’nın kurumsal olarak başladığı 1860’lı yıllara tekabül etmektedir. Osmanlı Resim Sanatı’nın ele geçmesi zor, yüksek kıymette müzelik bir örneğidir. Referans: Padişahın Ressam Kulları / TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İstanbul 2012 Ölçüler: 70 x 50cm. 90 x 70 cm. (çerçeveli)
Lot No: 28
Lot: 28
BATİST (BAPTISTE) LİMONJİAN / LİMONCU EFENDİ-“Natürmort” İmzalı. 1895 tarihli. İpek üzerine yağlıboya. Sanayi-i Nefise üretimi çok özel orijinal çerçevesi içerisinde. Müzehane-i Hümayun Ressamı ve minyatür sanatçısı olan Limoncu Efendi, Asar-Atika Müzesi (İstanbul Arkeoloji Müzesi) Müdür Muavinliği ve Saltanat Müzesi konservatörlüğü gibi önemli görevlerde bulunmuştur. 1873 yılında ilk kez gerçekleştirilen Sanayi Mektebi Sergisi düzenleme komitesinde Limoncu Efendi, Ali Efendi ve Şeker Ahmet Paşa bulunmaktadır. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Referans: Osmanlı İmparatorluğunda Ermeni Ressamlar / Garo Kürkman Sanatta Batıya Açılış ve Osman Hamdi / Mustafa Cezar Ölçüler: 50 x 40 cm. Çerçeve ölçüsü: 65 x 55 cm.
Lot No: 29
Lot: 29
ŞEVKET DAĞ (1876-1944)-“Natürmort” Eski Türkçe imzalı, 1914 tarihli. Tuval üzerine yağlıboya. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde. Sanatçı, Şeker Ahmet Paşa natürmortlarına özgü benzer bir kompozisyonu tuvaline aktarmıştır. Türk Resim Sanatı’nın ele geçmesi zor müzelik bir başyapıtıdır. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Ölçüler: 74 x 56 cm. 93 x 74 cm. (çerçeveli) → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 30
Lot: 30
ŞEKER AHMET PAŞA (1841-1907)-“Bahar Dalı” İmzalı. Natürmort. Tuval üzeri yağlıboya. Eserin şasesi “Şeker Ahmet Paşa, Hüseyin Kocabaş” ibareli ve orijinal ıslak imzalıdır. Türk Sanat Tarihi’nin öncülerinden olan ve Osman Hamdi Bey ile birlikte Türk Resim Sanatı’nın en kıymetli sanatçılarından sayılan Şeker Ahmet Paşa’nın provenansı sebebi ile ayrıca kıymete haiz, farklı ve görülmemiş ele geçmez bir yapıtı, dönemine ait altın varak muazzam çerçevesi içerisinde. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Ölçüler: 35 x 20 cm. 62 x 47 cm. (çerçeveli) → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 31
Lot: 31
HASAN VECİH BEREKETOĞLU (1895-1971)-“Eski İstanbul Sokağı” İmzalı. 941 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Ölçüler: 65 x 50 cm. 81 x 66 cm. (çerçeveli) → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 32
Lot: 32
HİKMET ONAT (1882-1977)-“İstanbul Boğazı’ndan Görünüm” İmzalı, 1970 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Şasesi üzerine Hikmet Onat tarafından kurşunkalem ile not düşülmüş. Altın varak çerçevesi içerisinde. Ölçüler: 75 x 55 cm. 107 x 87 cm. (çerçeveli) → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 33
Lot: 33
JACQUES LOUIS GAUTIER (1820-1900)-"Mephistopheles" İmzalı. 19.Yüzyıl. 1855 sonrası. Tutya, çok renk patineli. J.L.Gautier tarafından 1853 yılında yapılan ve 1855’de Exposition Universelle’de sergilenen heykelin “DUPLAN et Salles” tarafından yapılan çoğaltmalarından. Alfred Busquet, “Modern and Contemporary Bronzes” isimli kitapta Gautier’nin “Duplan et Salles” üretimi “Mephistopheles” heykellerinin bir dönem Paris’de çok meşhur olduğundan, İmparator Napolyon ile Alba Düşesi’nin de koleksiyonlarına dahil ettiklerinden bahsetmektedir. Şeytanın ajanı Mephistopheles karakteri, ilk 16.Yüzyıl’da Christopher Marlow, ardından 19.Yüzyıl’da Johann Wolfgang Goethe'nin “Doktor Faustus” oyunuyla ünlenmiştir. Referans: E.Benezit. Cilt:4 Sayfa:645 Bronzes of the 19.Century / Pierre Kjellberg 1994 Sayfa: 354-55. Art Bronzes / Michael Forrest 1988 Sayfa: 432 European Sculpture of the Nineteenth Century / National Gallery of Art 2000 Sayfa:193 Yükseklik: 75 cm.
Lot No: 34
Lot: 34
EZOTERİK AHŞAP OYMA PANO-17./18.Yüzyıl. Yekpare ahşaptan tasarlanmış eser ezoterik temalı ve altın vermeylidir. Eserin merkezinde kallavi ebatlarda bir taç, tepe bölümünde güneş, ay ve yıldız, yan bölümlere ise manastır, kale, kule ve kuyu resmedilmiştir. Tarihsel planda 'ezoterik bilgi' belirli grupların dışarıdakilerden (halktan) sakladığı bilgiyi tanımlamakta kullanılmıştır. İslam dininin soyut kutsallıklarından tamamen farklı olan Hristiyan dininin antropomorf efsaneleri ve tasarımları soyut tanrı düşüncesini bu eserde olduğu gibi semboller ve işaretler ile bir gerçekliğe büründürür. Ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 75 x 87 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 35
Lot: 35
19.YÜZYIL FİLDİŞİ ÇARMIHA GERİLMİŞ İSA KONULU İKONA-19.Yüzyıl. Fildişinden oyma tekniği ile çarmıha gerilmiş İsa konulu ikonografik eser altın yaldız bezemeli ve ahşap kasalıdır. İkona, ayin düzeninin bütünleyici bir parçasını oluşturur ve kutsal sanata bağlanır. İkon sanatçısı kişisel görüşü yansıtan bir sanatçı değil, ayinleri yöneten papaz gibi kilisenin görüşünü dile getiren bir aracıdır. İkonun, hristiyanlığa ilişkin bir temeli vardır; İsa Tanrının görüntüsü, cisimleşmiş halidir. Tanrısal lütuf, ikonda kutsanmış olarak yer alır ve görüntüye gösterilen saygı Tanrı'ya yöneliktir. İsa'nın çarmıha gerilmesi ise Hristiyan inancına göre Tanrının oğlu olan İsa'nın bir dizi sorgulama, mahkeme ve işkencenin ardından çarmıha gerilerek öldürülmesidir. Hristiyan teolojisinin merkezi konusudur. Üst seviye işçiliğe ve zarif tasarıma sahip nadir koleksiyonluk eserdir. Obje 14x12 cm. Çerçeve 25x30 cm.
Lot No: 36
Lot: 36
İTALYAN BAROK 17.YÜZYIL MÜZELİK AYNA-17.Yüzyıl. İtalyan. Epok. Ahşap el oyması, üst seviye sanatçı işi. Soyut tanrı düşüncesinin heykel sanatı ve ahşap oymacılığı ile bambaşka bir boyuta taşındığı eser, 1699'da İtalya'da kilise etkisinde doğmuş ve tüm Avrupa'ya yayılmış Barok Sanatının ele geçmez bir başyapıtıdır. Özellikle Roma’da yer alan kiliselerde, Avrupa’daki saraylarda ve şatolarda etkisini göstermiş hareketin estetiği diye tanımlanan üslubun etkisindeki bu tip aynalar 17.Yüzyılın bir döneminde İtalya’nın Lombardiya, Veneto ve Roma şehirlerinde üretilmiştir. Kaynaklara göre, o dönem Andrea Brustolon (1660-1732) gibi sanatçılar eserlerini tasarlarken Romalı Filippo Passarini’nin (1638-1698) “Nuove Investi d'Ornamenti d'Architettura e d'Intagli Diversi utili ad Argentieri, 1698” adlı desen kitabından esinlenmişlerdir. Barok heykelinin en önemli özelliği hareketlilik ve anlatım gücüdür. Hareket, heykel üstüne düşen ışıkla sürekli yenilenir. Barok heykeli çok yönden algılanmak üzere düzenlenmiştir, kişiyi çevresinde dolaşmaya zorlar, insanın bütün ruh hâllerini yansıtır. Tıpkı benzerleri Amerika Metropolitan Müzesi, İtalya Belluno Müzesi ve Venedik Museo Correr Koleksiyonlarında bulunan Barok Sanatı’nın bir başyapıtı ve yüksek kıymette ele geçmez müzelik örneğidir. Dünya müzayedelerinden sanatsal ve tasarımsal olarak (az veya tek figürlü) daha zayıf örnekler; Christie’s / 500 Years Decorative Arts Europe, 06.07.2012 / Lot 148 Satış Fiyatı: 51.500 USD Bonhams’s / Fine European Furniture, Sculpture 09.07.2015 / Lot 15 Satış Fiyatı: 55.000 USD Referans: World Mirrors 1650-1900, G.Child / London 1990 Barocco in Italia, Decorazioni 1600 al 1738, Enrico Colle / Milano, 2000 Mobile Lombardo, Clelia Alberici / Milano, 1969 Mobile Romano, Goffredo Lizzani / Milano, 1970 Ölçüler: 86 x 72 cm.
Lot No: 37
Lot: 37
JACOBUS (JACOB) POTMA (1610-1695)-“Altın Çağ (Golden Age) Ressamı ve Bavyera Saray Ressamı Potma’nın Müzelik Başyapıtı; LECTIO RELIGIO” İmzalı, 1683 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Tuvali “Jacobus Potma Fecit Anno 1683” ibareli, şasesi “Bavyera Memmingen” etiketli. Altın varak orijinal dönem çerçevesi içinde. Eserlerine ulaşılması imkansız olan Altın Çağ Ressamı Potma'nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Bavyera Prensi Leuchtenberg tarafından saray ressamı ünvanına sahip Hollandalı Altın Çağ Ressamı Jacobus Potma, Wybrand de Geest’in öğrencisidir. Francis Xaveverius Şapeli’ndeki resimlerinde sahibi olan Potma’nın birçok önemli şapel ve yapı ile Bavyera Devlet Koleksiyonu’nda eserleri mevcuttur. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Referans: E.Benezit. Cilt:8 Sayfa:448 Ölçüler : 163 x 110 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 38
Lot: 38
FRANSIZ GOTİK ÇİFT ALTIN VERMEYLİ BRONZ KATEDRAL ŞAMDANI-18.Yüzyıl sonu. Fransız. Gotik stilde iki koruyucu meleğin taşıdığı yedi mumluklu altın vermeyli çift şamdan. Harika patineye sahip eserler fevkalade kondisyondadır. Aynı üslupta benzer sanat eserleri Notre Dame Katedrali, Chartes Katedrali, Strasburg Katedrali ve Lutheran Katedrali’nde görülebilir. İhtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken, üst seviye işçilik ile yapılmış, ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Yükseklik: 123 cm. Şamdan Çap: 37 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 39
Lot: 39
GIOVANNI (GIOACCHINO) VARLESE (1888-1922) -“Narcissus” İmzalı.G.Varlese, Napoli. 1890 başları. Bronz, patineli. Vincenzo Gemito Ekolü’nden olan İtalyan sanatçının müzelik başyapıtı. Antik Yunan Mitolojisi’nde suya yansıyan suretine aşık olup, aşkından ölerek nergise dönüşen Narcissus/Narsis/Narkissos; adını aynı zamanda narsizme, narkoza, bir çiçek familyasına (nergisgiller) ve bir çiçeğe de vermiştir. Mitin çok odaklı yapısı sanatçılar içinde araştırma konusu olmuş, farklı zamanlarda ve farklı biçemlerde eserlere gerçek ve temsil, kimlik ve cinsiyet, ben ve öteki arasındaki dönüşümü harekete geçiren efsane olarak yansımış ve özseverlik, dönüşüm, estetik ve cinsiyet bağlamında bir ifade aracı olarak kullanılmıştır. Caravaggio, Poussin, Varlese, Moreau, Waterhouse, Turner, Dalí, Kusama bu sanatçıların en önemlileridir. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Referans: E.Benezit. Cilt:10 Sayfa:400 Yükseklik: 62 cm.
Lot No: 40
Lot: 40
OSMANLI EDİRNEKARİ ÜSLUBU 18.YÜZYIL VENEDİK İŞİ BEŞ TAKSİMATLI ÇERÇEVE-18.Yüzyıl. Osmanlı Edirnekari stilinde, kallavi ölçülerde, beş taksimatlı. Venedik işi. Üst düzey kalitede ıhlamur ağacından oyma ve dekupe tekniği ile yapılmış. Pontus stilindeki eser yeşil renk tempera boya ve yoğun altın yaldız ile bezenmiştir. İri akantüs yapraklarından oluşan beş taksimatlı ana çerçeve ayçiçeği ve gül motifleriyle dekore edilmiştir. Taksimatlar döneminde aynaya dönüştürülmüştür. Ebadı, İşçiliği ve formu itibariyle dikkat çekicidir. Zengin görselliğe sahip tasarım harikası, koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 97 x 73 cm.
Lot No: 41
Lot: 41
Lot No: 42
Lot: 42
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES PORSELEN JARDINIERE-19.Yüzyıl. Fransız. Sèvres imalat damgalı, “Le Berre” sanatçı imzalı. Neo-klasik stil. Kallavi ebatlarda, kobalt renkte. Bronz kare kaideli, şişkin gövdeli ve altın vermey bronz aplikeli. Fransa’nın Sevres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki kraliyet porselen fabrikasının ürünüdür. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Fransız Sèvres atölyelerinin nadir tesadüf edilen, benzer örnekleri müze koleksiyonlarında sergilenen, yüksek kıymete haiz koleksiyonluk üretimlerindendir. Ölçüler: 54 x 55 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 43
Lot: 43
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES EMPERYAL PORSELEN VAZO-19.Yüzyıl. Fransız. Sèvres imalat ve üretim damgalı. “Charles Labarre” sanatçı imzalı. Labarre, 1893’te Chicago “The World's Columbian Exhibition”da sergilenen meşhur “Columbus Vazosu”nun da sanatçısıdır. Sèvres’in özel ve kıymetli “İmparatorluk Mavisi” renginde. Neo-klasik stil. Kallavi ebatlarda, saray üretimi boyutlarda. Bronz kare kaideli, şişkin yuvarlak 360⁰ döner gövdeli ve dar boyunlu, altın vermey bronz aplikeli ve kapaklı. Kapağı bronz kozalak tutamaklı. Fransa’nın Sevres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki kraliyet porselen fabrikasının ürünüdür. Fevkalade kondisyonda, kapağı haliyle. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Fransız Sèvres atölyelerinin nadir tesadüf edilen, benzer örnekleri müze koleksiyonlarında sergilenen, yüksek kıymete haiz koleksiyonluk üretimlerindendir. Provenans: Özel Koleksiyon Yükseklik: 110 cm. Çap: 33 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 44
Lot: 44
FRANSIZ 19.YÜZYIL “EUGÈNE SOLEAU” İMZALI BRONZ KAİDELİ BOHEM GAZ LAMBASI-19.Yüzyıl. Fransız. “Eugène Soleau, Paris” sanatçı imzalı. Bronzdan imal edilmiş kaidesi üst seviye işçiliğe ve görselliğe sahip. Zengin altın patineli yüksek kaide kaide üzerinde yer alan Osmanlı beğenisine uygun olarak yapılan ve “Türk Camı” diye de adlandırılan “Bohem” altın yaldız bezemeli gaz haznesi ve fanusdan oluşmakta. Fevkalade kondisyonda, elektrikli sisteme döndürülmüş. Yaşadığı dönemde Avrupanın en önemli aydınlatma tasarımcılarından sayılan ve günümüze çok az eseri ulaşmış sanatçının yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Yükseklik: 100 cm. Çap: 20 cm.
Lot No: 45
Lot: 45
FRANSIZ 18.YÜZYIL “TURQUERIE” SULTAN ve HANIM SULTAN FİGÜRLÜ ÇİFT ALTIN VERMEYLİ BRONZ ŞÖMİNE ÖNÜ-18.Yüzyıl sonu. Fransız. Damgalı. Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde ve Rokoko üslubunda bronzdan imal edilmiş. Altın vermeyli. Osmanlı sultan ve hanım sultan konulu iki adet takım. Platform üzerinde oturan sultan ve hanım sultan tasvirleri dönem kıyafetleri ve aksesuarları ile son derece estetik ve yüksek sanat kalitesi ile çalışılmış. Sultan nargile içerken, hanım sultan ise kahvesini yudumlarken canlandırılmıştır. Fevkalade kondisyonda. Turquerie Sanat Akımı’nın estetik yönü yüksek koleksiyonluk örnekleridir. Ölçüler: 25 x 30 cm. (her biri)
Lot No: 46
Lot: 46
OSMANLI SARAY İŞİ ALTIN VERMEYLİ BRONZ KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kadranı Eski Türkçe rakamlı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış eser sıvama altın vermeylidir. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneklerine müze ve saray koleksiyonlarında rastlayabileceğimiz tasarım harikası, ele geçmez koleksiyonluk bir şaheserdir. Ölçüler: 57 x 28 cm.
Lot No: 47
Lot: 47
OSMANLI SARAY İŞİ “BAĞA” MÜZELİK KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kadranı Eski Türkçe rakamlı. Ahşap üzerine sıvama bağa (kaplumbağa kabuğu) kaplama. Yoğun altın vermeyli bronz aplikeleri sancaklarla süslenmiş müzik aletlerinden oluşan Osmanlı Asalet armaları formunda tasarlanmış. Tacı şemse şeklinde ışınsal kollar ile bezeli. Eser Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize dekorlu. Benzer örneklerine müze koleksiyonlarında rastlayabileceğimiz tasarım harikası saat, ele geçmez koleksiyonluk bir şaheserdir. Ölçüler: 60 x 47 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 48
Lot: 48
ESER-İ İSTANBUL SARAY İŞİ MÜZELİK KAPAKLI SAHAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han dönemi. (1845-1875) İstanbul işi. Kapak tutamağı realist dalında tomurcuklu balkabağı formunda olan eserin dış ve iç yüzeyi çok renk el boyaması realist Beykoz gülleri ve çiçek buketleri ile dekorlu. Kâsesi halka dipli, yayvan ve dışa doğru genişlemekte, haliyle, kapak kısmı ise bombeli, yayvan ve yukarıya doğru kubbesel formda, fevkalade kondisyonda. Eserin benzer örneği Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta ve Sadberk Hanım Müzesi 1989 kitabının 146.sayfasında yer almaktadır. 19.Yüzyıl ortalarında 30 yıl gibi kısa bir süre imalat yapan atölyenin lüks üretimlerinden, Türk Porselen Sanatı’nın ele geçmez bir şaheseridir. Provenas: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Referans: Benzer örnek “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”nda mevcut olup Envanter No: H.K 380-3443 A-B ile kayıtlıdır. Ölçüler: 14 x 23 cm.
Lot No: 49
Lot: 49
FRANSIZ 19.YÜZYIL PORCELAIN DE PARIS ORYANTALİST ÇİFT VAZO-19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Yüksek platform kaideli ve yanlardan çift kulplu olarak tasarlanmış eserlerin beyaz renk zeminleri yoğun altın yaldız ile konturlanmış, merkezdeki hanım sultan tasvirleri ise dönem kıyafetleri ve aksesuarları içinde son derece estetik ve yüksek sanat kalitesi ile çalışılmış. Oryantalist Sanat Akımı’nın koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 19 x 11 cm. (her biri) → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 50
Lot: 50
JAPON MEİJİ TAISHO DÖNEMİ KSUNOBE SANATÇI İMZALI “EMPERYAL” ÇİFT SATSUMA VAZO-19.Yüzyıl. Japon Taisho dönemi, 1868 sonrası. Ksunobe sanatçı imzalı. Kyoto Bölgesi. Kallavi ebatlarda, çift. Emperyal eserler yuvarlak düz dipli, şişkin gövdeli ve dar uzun boyunlu olarak tasarlanmış ve şeffaf parlak sırlı yüzeyleri yoğun altın ve çok renk kullanılarak dragon motifleri ve figüratif gerçek yaşam sahneleri ile dekorlanmıştır. Ahşap kaideleri ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Emsallerine müze ve saray koleksiyonlarında rastlayabileceğimiz, estetik ve görsel yönü yüksek, ele geçmez koleksiyonluk şaheserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler 62 x 33 cm Kaideli yükseklik 66 cm.
Lot No: 51
Lot: 51
OSMANLI KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN HAN DÖNEMİ BERAT TİPİ MÜZELİK MİHRAP ŞAMDANI-16.Yüzyıl. 1550’ler. Osmanlı. Berât niteliğine sahip mihrap şamdanı. 16.Yüzyıldan sonra yapımı yaygınlaşan, süsleme programı yok denecek kadar az olan büyük boyutlu mihrap şamdanları Osmanlı Maden Sanatı’nda çok önemli bir yere sahiptir, kökeni Memluk örneklerine dayanır. Eser, bakırdan dövme ve döküm tekniği ile imal edilmiş, kazıma/grave tekniği ile dekorlu, kaide ve boyun olmak üzere iki parçadan müteşekkildir. Daha çok selâtin camilerinde bulunan bu büyük şamdanlar, Berat geceleri sabaha kadar kılınan Berat namazı boyunca sürekli ışık vermesi amacıyla yakılan ve Berat mumu denilen, 1-2 metre uzunluğundaki kalın mumların dikilmesi içindir. Tıpkı benzerleri Yeni Valide Camii, (Valide-i Cedid), Rüstem Paşa Camii, Sokullu Mehmed Paşa Camii, Mihrimah Sultan Camii, Beyazıt Camii, Yeni Camii (Sultan Selim Camii), Bursa Ulu Camii, Damat İbrahim Paşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman Han Türbesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Nasser D.Khalili Koleksiyonu’nda bulunan, fevkalade kondisyonda, ele geçmez müzelik şaheserdir. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Yükseklik: 80 cm. Çap: 56 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 52
Lot: 52
HAFIZ MEHMED SALİH EL-MEVLEVİ KETEBELİ LİTERATÜRE GİRMİŞ MÜZELİK TEKKE İŞİ HAT LEVHA-Ketebeli, Hicri 1215 / Miladi 1800 tarihli. Celi Sülüs hat ile yazılmış. Eserin ketebesi hattat tarafından alt merkezde bulunan kitabe içine “Sevvedehû’l-fakîr Hâfız Mehmed Salih el-Mevlevî, Sene 1215” şeklinde atılmıştır. Hâfız Mehmed Salih el-Mevlevî tarafından Hicri 1215’de yapılmış eser geniş yelpazede tüm üst seviye özellikleri içinde harmanlayan, çok yönlü ve sanat değeri yüksek zirve eser olup Türk Hat Sanatı tarihinde özel bir yere sahip olan tekke yazılarının literatüre girmiş müzelik örneği ve ele geçmez bir başyapıtıdır. Aharlı kâğıt üzerine “Limonî” renk uygulanmış levhada siyah is mürekkebi ile celi sülüs hatla “Meded Ya Ali” yazılıdır. Ali isminin “lam” harfi ve son harfi olan “ye” Zülfikar (Hz.Muhammed’in Hz. Ali’ye hediye ettiği iki uçlu kılıç) formunda tasarlanmıştır. Altın cetvelli ak daireler içinde sülüs hatla iç içe geçmiş “Hasan, Hüseyin” ve “Allah, Muhammed” isimleri yer almaktadır. İstifin alt kısmında yatay olarak bulunan Zülfikar’ın içinde mealen “Ali’den başka yiğit yoktur, Zülfikar’dan başka kılıç yoktur” ve “Yardım Allah’tandır ve fetih yakındır, inananlara müjdele Ey Muhammed!” yazılıdır. Aynı yazılar dikey konumlandırılmış Zülfikar’ın kabzasında da tekrar edilmiştir. Eserin üst kısmında mealen “Bir haricinin (Hz.Ali’ye isyan eden) canını bir aslan gibi vurup almışım” ve “Ey Ali; Hz.Hüseyin’in kanının diyetini talep etmekteyim” ibareleri yazılıdır. Eserde tezyinat olarak çok renk kullanılarak yapılmış çiçekler temsilen “gül” Hazret-i Muhammed’e (gül-i Muhammedi), “lale” Allah’a (ebcedde lale ve Allah kelimeleri eşdeğerdir) ve “yasemin” Hz. Ali’ye ithafen resmedilmiştir. Müstesna esere, “IV.Uluslararası Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı”nda ve “Ehl-i Beyt ve Hacı Bektâş-ı Velî Muhtevalı Hat Eserleri / Caligraphy Works About Āl Al-Bayt and Haji Bektash Velî” isimli eserin 272. ve 286.sayfalarında detaylı şekilde yer verilmiş ve yayınlanmıştır. Zülfikar şeklinde tasarlanmış bir başka hat levha ise Beyazıt’taki Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nde bulunmaktadır. Literatür: IV.Uluslararası Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı Ehl-i Beyt ve Hacı Bektâş-ı Velî Muhtevalı Hat Eserleri Sayfa 272, 286 Caligraphy Works About Āl Al-Bayt and Haji Bektash Velî Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 34 x 46 cm.
Lot No: 53
Lot: 53
OSMANLI 19.YÜZYIL TEKKE İŞİ BEKTAŞİ MERMER “ALINLIK” TESLİM TAŞI / MEYDAN TAŞI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kallavi ebatlarda. 12 terkli, arka kısmı alınlık formunda. Bektaşi Kültürü’nde oldukça önemli bir yere sahip ve bu kültürün temelini oluşturan teslim taşlarının tören yapılan ana salon “Meydan Odası”nda kullanılmak üzere mermerden yapılmış son derece nadir ve aykırı örneği. Fevkalade kondisyonda. Yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Çap: 30 cm. Kalınlık: 6 cm.
Lot No: 54
Lot: 54
OSMANLI 19.YÜZYIL MÜZELİK BEKTAŞİ ŞİŞLİ ŞEYH ASASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1328 tarihli. Yatağanlı Süleyman usta imzalı. Yeniçeri Ocağı’nın kuruluşundaki rolü dolayısıyla Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca nüfuzunu koruyan Bektaşîlik’e ait Şeyh asası. Müstesna eserin sarık formlu abanoz sapı savatlı gümüş aplikelerle zenginleştirilmiş ve vermeyli habbe çakmalarla bezenmiştir. Gövde merkezindeki aplike gümüş plakaya Mühr-ü Süleyman motifli Zülfikar kılıcı, tepe kısmındaki gümüş aynaya ise rakamlar ve Ali isminden oluşan tılsıma sahip “Vefk” uygulanmıştır. Vefkte “el-Vefku’l-harfî” ve “el-vefku’l-adedî” yer almaktadır. Kılıç boyu şiş üzerinde ise gümüş kakma ile bir yüzde “La feta illa Ali la Seyfe illa Zülfikar / Zülfikar'dan başka kılıç, Ali'den başka yiğit yoktur”, diğer yüzde ise Ashab-ı Kehf isimleri “Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve Kıtmir'” yazmakta. Müstesna eser aynı anda savat, kakma, kalemişi, kazıma/grave ve el oymacılığı gibi çeşitli, zengin ve üst seviye bir işçilik ile hayata geçirilmiş ve tasarımsal olarak emsaline rastlanılmamış bir şaheser ortaya çıkmıştır. Fevkalade kondisyonda. Emsaline hiçbir müze ve koleksiyonda tesadüf etmediğimiz, Osmanlı Tekke Sanatı’nın ele geçmez bir şaheseri ve müzelik örneğidir Uzunluk: 95 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 55
Lot: 55
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN’A SUNULAN TUĞRALI GÜMÜŞ MÜZELİK MEVLEVİ TAS-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı. (1876-1909) Sultan II.Abdülhamid Han’a ithafen yapılmış ve sunulmuş “takatuka” formlu eserde repousse, kazıma (grave), kalemişi, kumlama ve dalga aznavur (guilloche) teknikleri bir arada ustalıkla kullanılmıştır. Yekpare 900 ayar gümüşten mamul, yuvarlak formlu, yüksek kenarlı, dışa bakan ağzı kalemişi stilize penç motifli bir suyolu ile çevrili. Eserin merkezinde bulunan iri penç motifinin etrafında Eski Türkçe ile mealen “Es Sultan daima - Maşallah - Yadigar-ı İstanbul“ yazmakta. Sultan II.Abdülhamid Han’ın Yenikapı Mevlihanesi Şeyhi Osman Selahaddin Dede (1819-1886) ile çok iyi münasebetleri olmuştur. Muhtemelen bu müstesna eserde Osman Selahaddin Dede’nin Sultan Abdülhamid Han’a armağanıdır. Müstesna eserde Mevlevîlerin bir araya gelip Semâ gününde (Mukabele Günü) “Semahane”de yaptıkları Semâ Zikri (Mukabele) ayrıntılı şekilde canlandırılmıştır. Sahip oldukları her hareket ve nüansın tasavvufî düşüncelerden izler taşıdığı figürlerin arası “Hayat Ağacı Sembolizmi” ile tezyin edilmiştir. Selamlayan ve Mevlana’nın makamı kabul edilen postun üzerinde oturan şeyh efendi sarığı ile, semazenler ise başlarına giydikleri “sikke”, üstlerine giydikleri nefsi simgeleyen “hırka”ları ile kusursuzca tasvir edilmişlerdir. Semazenler sırası ile baş keserken yani selamlarken, Kudümzenbaşı’nın Devr-i Veledî’nin bittiğini îkâz eden vuruşları ile sessizce başları önlerinde beklerken, ellerini çapraz bir şekilde omuzlarında “1” rakamını temsil edecek şekilde bağlarken ki bu Allah'ın birliğine şahadet etmeleridir, kollarını iki yana açarak sağdan sola dönerken yani evreni kalbiyle kucaklarken tasvir edilmişlerdir. Sultan II.Abdülhamid Han’a ithafen yapılmış müzelerde ve özel koleksiyonlarda dahi benzer bir örneğine rastlanılmamış bu eşsiz eser fevkalade kondisyonu, yüksek sanat kalitesi, üst düzey işçiliği ve öne çıkan görülmemiş tasarımsal zenginliği ile belgesel önem taşıyan müzelik eser statüsünde ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 15 cm. Ağırlık: 120 gr.
Lot No: 56
Lot: 56
OSMANLI 19.YÜZYIL TEKKE İŞİ AHŞAP MEVLEVİ DESTAR-I ŞERİFİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kallavi ebatlarda. Mevlevi Destar-ı Şerifi olarak Mevlevihane’de asılması için ahşaptan yapılmış. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Tekke Sanatı’nın farklı ve nadir, yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 41 x 29 x 17 cm.
Lot No: 57
Lot: 57
OSMANLI 18.YÜZYIL İSLAM HALİFESİ SULTAN III.SELİM HAN TARAFINDAN “MESCİD-İ NEBEVİ” İÇİN YAPTIRILMIŞ MÜZELİK PUŞİDE-İ ŞERİFE-18.Yüzyıl. Osmanlı. 28.Osmanlı padişahı ve 107.İslam halifesi Sultan III.Selim Han (1789–1807) tuğralı. Hicri 1203 tarihli. Eser, Sultan III.Selim Han’ın tahta çıktığı ilk sene Mescid-i Nebevi (Peygamber Mescidi/Harem-i Şerif) için yaptırmış olduğu “ilk” puşide olması sebebi ile büyük önem arz etmektedir. Eserin, İslam Halifesi Sultan III.Selim Han’ın emriyle “Mescid-i Nebevi” için yapıldığını gösteren merkezdeki kitabede “Ya Resûlullâh Mevlânâ es-Sultan Selim yetlubu'ş şefaate Hazâ li'l Mihrâbün Nebevi-i Şerif, Sene 1203” yazmaktadır. Kaynaklarda şu şekilde bahsedilmektedir; “Mescid-i Nebevi’deki perde yeni bir Osmanlı padişahının tahta çıkmasıyla (veya mevcut kumaş çürümüşse) saraydan gönderilirdi” Eser, devasa boyutlarda kırmızı renk “Kisve-i Şerife” üzerine gümüş, gümüş sim, altın ve altın suyuna batırılmış tel ile işlenmiş Sultan tuğrası, kitabe, yazı kuşakları ve istiflerden oluşmaktadır. Eserin, kırmızı renk Kisve-i Şerife üzerine tatbik edilmiş olması ayrıca önem ve kıymet sebebidir. Hicret'ten sonra Medine'de İslam peygamberi Hz.Muhammed ve sahabeler tarafından inşa edilen ve Mescid-i Haram ile birlikte yeryüzünün en mukaddes mekânı sayılan, Hz.Muhammed'in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit için Sultan’ın yaptırmış olduğu, eşi emsali olmayan, manevi ve kutsal kıymeti tarifsiz paha biçilmez gerçek müzelik eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir. Provenans bilgileri alıcı ile paylaşılacaktır. Referans: Mirat al-Haramayn / İbrahim Rıfat Paşa, Kahire 1925. The Nasser D. Khalili Collection of Islamic Art / Stephen Venoit, Londra 1997 Encyclopaedia of Islam / Leiden 1990 Al-Astaar al-Haramayn / Hülya Tezcan 1996 Ölçüler: 377 x 253 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 58
Lot: 58
OSMANLI KİSVE-İ ŞERİFE-19./20.Yüzyıl. Nadir renkte ipek ve keten karışımı kabe iç örtüsü. Fevkalade kondisyonda. Manevi değeri yüksek, geç döneme tarihlenen koleksiyonluk bir örnektir. Ölçüler 59 x 34 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 59
Lot: 59
OSMANLI 19.YÜZYIL “BEKTAŞİ” MÜSENNA TEKKE ALEMİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Bektaşi tekke işi. Müsenna (aynalı) olarak tasarlanmış eser kesme işçiliği ile ajurlu olarak imal edilmiş ve tombaklama tekniği ile altınlanmıştır. Gövdesinde müsenna hat ile yukarıdan aşağıya “Allah, Ali, Ya Hazreti Zeyneb binti Ali” yazmakta. Havan tipi ahşap kaidesi ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Türünün nadir ve koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 29 x 12 cm. Kaideli uzunluk: 39 cm.
Lot No: 60
Lot: 60
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ ARMUDİYE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kallavi ebatlarda. Gümüş, altın vermeyli. Osmanlı Rokokosu üslubunda ajur işçiliği ile etrafı stilize tezyinatlı. Asma kancalı. Taç bölümünde Besmele-i Şerif, merkezde *Vefk ile Ashab-Kehf’in isimleri, etrafında dönen kartuşda ise dua yazılı. Fevkalade kondisyonda. Ebatları ve tasarımsal zenginliği ile dikkat çeken koleksiyonluk eserdir. YA MEN LATİF-U LEM YEZEL: Ey zail olmayan Latif! Devamlı lütf-u keremin çoktur. ULTUF BİNA FİMA NEZEL: Bize inen bela musibet hakkında, bize lütfet. ENTEL KAVİYYU NECCİNA: Sen güçlüsün ya Rabbi! Kuvvet sahibisin, kadirsin. AN KAHRİKE YEVMEL HALEL: Yevm-i halel olan kıyamet gününden ve dünyadaki tehlikeli günlerden bizi kurtar. *Vefk tesirli dualarla yapılan ve şifalı olduğuna inanılan belirli ayetlerin ve isimlerin belirli oranda yazılarak veya okunarak işlenmesine denilmektedir. Ölçüler:9 x 6.5 cm. Ağırlık: 25 gr.
Lot No: 61
Lot: 61
OSMANLI VAN İŞİ SAVATLI GÜMÜŞ HAMAYIL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Van işi. Savat tekniği ile bir yüzüne çelenk içerisinde padişah tuğrası, diğer yüzüne Osmanlı Devlet Arması ile camii tasviri çalışılmış. Üstten sürgü kapaklı, orijinal zincir askılı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı İslam Kültürü’nün ikonik bir objesi ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 8.5 x 7 cm. Ağırlık: 177 gr. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 62
Lot: 62
OSMANLI SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ BUHURDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han tuğralı. (1808-1839) Süleymaniye dilimli, kubbemsi bir bombeden yükselen ateşlik ve menteşeli kapaktan oluşmakta. Kalemişi, kazıma/grave ve kabartma/repousse teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Kubbe formlu kapağı ajurlu, tutamağı “Rumi” formlu, tabağı ise “Münhani” motifler ve girlantlar ile bezeli. Koleksiyonluk bir örnektir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 26 cm. Ağırlık: 270 gr.
Lot No: 63
Lot: 63
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞÎ PATİNELİ MİHRAP ŞAMDANI-18.Yüzyıl. Osmanlı. Dini ve tasavvufi açıdan önemli anlamlara sahip şamdanların nadir örneklerinden olan havan tipi mihrap şamdanı. Gümüşi renkte, kazıma/grave tekniği ile dekorlu kaide, boyun ve mumluk olmak üzere eksiksiz üç parçadan müteşekkil. Eserin yuvarlak geniş çaplı kaidesi çan şeklinde olup, yayvan dipli ve aşağıdan yukarıya doğru daralan iç bükey konik gövdelidir. Türk Maden Sanatı’nın önemli örneklerinden olan şamdanlar soyut olan tanrının somut olarak ifade şekli ile bilginin açığa çıkışını ve manevi aydınlanmayı sembolize eder, hem tanrının nuru olan kutsal ışığı yaymakta, hem de sahipleri için güç ve statü göstergesi olmaktadırlar. Fevkalade kondisyonda, ele geçmesi zor, nadir koleksiyonluk eserdir. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Yükseklik: 75 cm.
Lot No: 64
Lot: 64
HÜSEYİN ÖKSÜZ (KONEVİ) KETEBELİ HAT LEVHA-“Besmele-i Şerif” Ketebeli. Nesih hat ile yazılmış, altın cetvelli, ebru paspartulu. Ölçüler 91 x 66 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 65
Lot: 65
İSLAMİK 18.YÜZYIL “KATAMKARİ” AHŞAP RAHLE-18.Yüzyıl. İslamik. İslam kültüründe önemi büyük olan Kur’an rahlelerinin, Katamkari işçiliği ile bezenmiş seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler 48 x 17 cm.
Lot No: 66
Lot: 66
OSMANLI TEKKE İŞİ “JUMBO KUKA” SÜRMEDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi. Jumbo kukadan imal. Kallavi ebatlarda, gümüş aplikeli, gümüş uzun sürmeli, zincirli. Kalemişi tekniği ile zarif dekorlu. Haliyle. Alışılmışın dışı ebat ve tasarıma sahip koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 14 x 5 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 67
Lot: 67
İRAN 18.YÜZYIL ŞAH TASVİRLİ MİNYATÜR-18.Yüzyıl. İran. Şah tasvirli ve ibareli. Etrafı stilize floral motifli, altın yaldız bezemeli. Koleksiyonluk bir örnektir. Ölçüler: 40 x 30 cm.
Lot No: 68
Lot: 68
18.YÜZYIL SARAY İŞİ BABÜR ŞAHI “EKBER ŞAH-I SANİ” TASVİRLİ ORTA SEHPASI-18.Yüzyıl. Müslüman Hint. Saray işi. Üst seviye sanatkâr işi. Merkezi Şah “Ekber Şah-ı Sani” tasvirli.Altın yaldız ve çok renk ile cennet bahçesi süslemeler ile bezeli. Merkezindeki tasvirde soldan sağa “Race Sevbin Lâl, Hakim Rukn'ul Ulâ, Ekber Şah-ı Sani, Sebiyn Sahib ve Bahşi Mahmud” yazmakta. Demonte ayağı körüklü. Estetik ve görsel yönü yüksek, ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Tabla çapı: 78 cm. Yükseklik: 62 cm.
Lot No: 69
Lot: 69
İSLAMİK 18.YÜZYIL MEMLUK EKOLÜ GÜMÜŞ KAKMA ŞAMDAN-18.Yüzyıl. Memluk ekolü. Gövdesi tuğra formunda "Süvari Ahmet Ağa" ibareli. Tunç üzerine gümüş kakma rumi ve hatayi motifler ile bezeli. Türünün nadir çıkan koleksiyonluk bir örneğidir. Yükseklik: 32 cm.
Lot No: 70
Lot: 70
İSLAMİK 18. YÜZYIL ALTIN KAKMA TULWAR-18.Yüzyıl. İslamik kılıcın topuzu, kabzası ve balçakları altın kakma ile stilize geometrik ve bitkisel tezyinatlıdır. Her iki yandaki balçakları dragon formunda, topuzu kubbeli, namlusu ise olukludur. Tulwar veya Talwar olarak da adlandırılan bu tip kılıçlar Babür döneminden beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Eski Hint literatürüne göre ise tanrıların on enstrümanından biridir, onu kötülüğü kişileştiren iblislere karşı savaşırken kullanmaktadırlar. Gatka adlı dövüş sanatında da tulwar kullanılmaktadır. Yüksek kondisyonda koleksiyonluk bir örnektir. Provenans: Özel Koleksiyon Uzunluk: 86 cm.
Lot No: 71
Lot: 71
İSLAMİK 18. YÜZYIL NEFRİT (CEYT) KABZALI ALTIN KAKMA KILIÇ-18.Yüzyıl. İslamik kılıcın topuzlu kabzası “İmparator Taşı” denilen nefrittir. Eserin, nefritten imal edilmiş balçağı altın kakma ile stilize geometrik ve bitkisel tezyinatlıdır. Namlusu oluklu ve her iki yüzde kazıma/grave tekniği ile güneş, kılıç gibi farklı motifler ile tezyinlidir. Yüksek kondisyonda, koleksiyonluk bir örnektir. Provenans: Özel Koleksiyon Uzunluk: 77 cm.
Lot No: 72
Lot: 72
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ KAKMA PALA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1187 tarihli, usta imzalı. Kılıç namlusunda yer alan madalyon içerisinde gümüş kakma ile “İSLAMBOL, Amel-...., 1187” yazmakta. Zarif dekorlu, boynuz kabzalı, bronz balçaklı eser orijinal askı halkalı ve bilezikli kını ile birlikte. Hiçbir restorasyondan geçmemiş ve el değmemiş orijinal dönem kondisyonunda. Usta yapımı, benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Uzunluk: 90 cm. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 73
Lot: 73
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “ŞEYH” KAMASI-19.Yüzyıl. Amel-i Şeyh Eşref Şeyhzade ibareli, usta işi. Kafkas tipi, altın vermeyli. Kını ve kabzası gümüş üzeri yoğun savat işçiliği ile stilize floral ve geometrik dekorlu, merkezi ayyıldız motifli. Fevkalade kondisyonda. Nadir ele geçen, koleksiyon kıymeti yüksek bir eserdir. Uzunluk: 48 cm.
Lot No: 74
Lot: 74
OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ FİLDİŞİ SAPLI SAMAKÖY SALDIRMASI-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Damgalı. Amel-i Süleyman usta imzalı, Samaköy ibareli. Saray işi. Eserin bıçak kısmında her iki yönde boydan boya Eski Türkçe ile mealen “Bu bıçağı kıl mübarek ikrimle la biminval sahibine verme ya Rab ömrü oldukça zeval-i amal Usta Süleyman Samaköy / Harb-ı darbe hazır ol düşman ile kavgaya dur gafil olma çek bıçağı sine-i a’daya vur sahib-i ala” yazmakta. Nefti renk fildişi sapı çok zarif püskül sallantılı, dönem kondisyonunda orijinal kını ile birlikte. Emsaline zor rastlanılan koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Uzunluk: 44 cm.
Lot No: 75
Lot: 75
OSMANLI ERKEN DEVİR KAYIBOYU DAMGALI MÜZELİK MIZRAK UCU-13/14.Yüzyıl. Osmanlı. Kayıboyu damgalı. İmparatorluğun kuruluş dönemleri veya öncesi. Demirden mamül uzun ve ucu sivri gövdenin merkezi her iki yönde kazıma/grave tekniği ile “Selçuk” üslubunda dekorlu ve “Maşaallah” ibareli. Harika patine almış dönem kondisyonunda, saplama yerinde katranı durmakta. Son derece nadir, ele geçmesi zor müzelik eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 22 x 4 cm.
Lot No: 76
Lot: 76
RICHARD KARLOVICH ZOMMER (1866-1939)-“Oryantalist Sanatçı Zommer imzalı 14 adetten oluşan müzelik koleksiyon” İmzalı. (Herbiri) Porselen üzeri yağlıboya. Oryantal. Muhtelif boy 14 adet. Altınyaldız inisiyalli ve tezyinatlı, kobalt renk kuşaklı, sırlı beyaz porselen takım tabakların üzerine Zommer tarafından yağlıboya ile çalışılmış ve her biri imzalanmış, ünik. Bir Zommer solo sergisi olarak değerlendirilebilecek bu özel koleksiyon bilinen tek örnek olması sebebi ile de ayrıca önem arz etmektedir. Eşsiz ve ele geçmez müzelik koleksiyondur. Lado Gudiashvili'nin de hocası olan Zommer’in başta Moskova Tretyakov Devlet Müzesi olmak üzere birçok devlet müzesi ve önemli koleksiyonda eserleri mevcuttur. Oryantalist sanatçı eserlerinde derin ve güçlü renkler kullanarak karakteristik olarak gerçeğe ve sadeliğe olan sevgisini sergiler. Yapıtlarının her biri kendi kompozisyonunda özeldir ve her biri bir hikâye anlatır. Lado Gudiashvili; Zommer’i, hep bir Rembrandt tablosundan çıkan biri olarak gördüm... Provenans: Özel Koleksiyon Oval büyük tabak : 64 x 24 cm. Dikdörtgen tabak: 33 x 27 cm. Diğer tabak çapları: 25 - 25 - 21 cm.
Lot No: 77
Lot: 77
LEONARDO de MANGO (1843-1930)-“Heliopolis, Temple of Venus” İmzalı. Ağustos 1913 tarihli. Kağıt üzeri karışık teknik. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: E.Benezit Cilt:7 Sayfa:140 Ölçüler: 21 x 15 cm. 62 x 55 cm. (çerçeveli)
Lot No: 78
Lot: 78
CHARLES HIPPOLYTE VERNET (1821-1900)-“Başıbozuk” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: E.Benezit. Cilt:10 Sayfa:465 Ölçüler: 25 x 20 cm. 51 x 46 cm. (çerçeveli)
Lot No: 79
Lot: 79
GYULA TORNAI (1861-1928)-“L'Antiquaire du Souk de Tétouan” İmzalı. Tetuan, 1899 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Eserlerinin çoğu Macaristan National Gallery Koleksiyonu’nda bulunan, Paris Exposition Universelle bronz madalya sahibi sanatçının başyapıtlarından biri sayılabilecek eserin restorasyon aşamasında imzası re-type edilmiştir. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:232 Provenans: Gros & Delettrez / 20.06.2011 - Lot: 57 Sotheby’s, New York / 18.04.2008 - Lot: 155 Ölçüler: 80 x 60 cm. 115 x 95 cm. (çerçeveli)
Lot No: 80
Lot: 80
19.YÜZYIL İTALYAN ORYANTALİST TABLO -“Antikacı” İmzalı, inisiyal olarak. Kağıt üzeri suluboya. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 35 x 25 cm.
Lot No: 81
Lot: 81
J. PAVLIKIEVICH-“Constantinople” İmzalı. 1894 tarihli. “Constantinople, Marché de Istanbul” ibareli. Kâğıt üzeri suluboya. Ölçüler: 41 x 30 cm. 72 x 57 cm. (çerçeveli)
Lot No: 82
Lot: 82
B. IVANOFF -“Constantinople” İmzalı. Const-ple ibareli. Kâğıt üzeri suluboya. Çerçevesi “Arts & Crafts Limited Reference No:6623” etiketli. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: E.Benezit. Cilt:5 Sayfa:747 Ölçüler: 34 x 24 cm.
Lot No: 83
Lot: 83
CAROLINE FISHER (1862-1944)-“Sultanın Gözdesi” Kağıt üzeri karışık teknik. Çerçevesi “J.&G. Biddle” etiketli, Caroline Fisher ibareli. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 38 x 25 cm. 60 x 47 cm. (çerçeveli)
Lot No: 84
Lot: 84
19.YÜZYIL ORYANTALİST TABLO-“Mezarlıkta Çıplak Cariye” Tuval üzeri yağlıboya. Nü. Şasesi “ABEL FAIVRE” ibareli. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde. Ölçüler: 81 x 54 cm. 97 x 70 cm. (çerçeveli)
Lot No: 85
Lot: 85
EMILE GODCHAUX (1860-1938)-“Sahilde Yelkenliler” İmzalı. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak çerçevesi içerisinde. Ölçüler: 65 x 46 cm. 90 x 72 cm. (çerçeveli)
Lot No: 86
Lot: 86
IVAN KONSTANTINOVICH AIVAZOVSKY (1817-1900)-“Atelier Aivazovsky” İmzalı. 1887 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Kanaatimiz eserin, kendi adına sanat okulu da bulunan sanatçının kendi atölyesinde üretilmiş yüksek kıymette koleksiyonluk bir çalışma olduğu yönündedir. Atölyeler, içinde çok sayıda asistanın yer aldığı sanatta hala geçerliliğini koruyan önemli bir dinamik ve en yaygın tercih edilen çalışma yöntemlerinden biridir. Eser, ülkemizin en önemli müzayede evlerinden birinin 06.03.1994 tarihli müzayedesinde Aivazovsky olarak satışa sunulmuş ve kataloge olmuştur. Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz ve Sultan II.Abdülhamit Han tarafından “Saray Ressamı” olarak himaye edilmiş, dünyada Romantizm akımının en güçlü temsilcilerinden sayılan Aivazovsky’nin atölyesinden çıkmış eser sağ altta Kiril alfabesi ile “Aivazovsky 1887” şeklinde imzalı ve tarihlidir. Romantizm akımının eğilimlerinden olan Oryantalist yönelime sahip eser, denize olan tutku ile doğanın gücü ve ona karşı verilen mücadelenin sonrasını romantizmin incelikli duygusallığı, sanatçının denizin değişen ruh hallerini yakalamadaki olağanüstü yeteneği ile bize yansıtmaktadır. Eser, denizin değişken yapısını yansıtan hüzünlü hikâyesine karşın, sahile vuran sakin dalgalar, umut, huzur ve keyif veren dengeli, uyumlu bir “Aivazovsky” yorumlamasıdır. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Aivazovsky / Gianni Caffiero & Ivan Samarine Ölçüler: 80 x 60 cm. 93 x 71 cm. (çerçeveli) → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 87
Lot: 87
FAUSTINO ZONARO (1913 - ? )-“Fiorista” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak muazzam çerçevesi içinde. Ölçüler: 97 x 62 cm. Çerçeve ölçüsü: 130 x 99 cm.
Lot No: 88
Lot: 88
FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARI (1854-1929)-"Otoportre” İmzalı. 1906 tarihli. Costantinopoli ibareli. Tuval üzeri yağlıboya. Sultan II.Abdülhamid Han’ın Saray Ressamı (Ressam-ı Hazret-i Şehriyari) olan sanatçının yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk bir yapıtıdır. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Sanatçının Türkiye müzayedelerindeki satış rekoru 08.12.2007 tarihinde 685.000 USD.’dir. Sanatçının Avusturya Dorotheum Müzayede Evi’nde bir otoportresi Nisan 2014’de 152.000 USD.ye, Ekim 2015’de ise başka bir otoportresi 120.000 USD.’ye satılmıştır. Referans: E.Benezit. Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 58.5 x 48 cm. 95.5 x 85 cm. (çerçeveli) → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 89
Lot: 89
ULYSSE NARDIN ALTIN CEP SAATİ / GENÈVE-Ulysse Nardin, Cenevre. İmalat damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın garanti damgalı. Yalın tasarımlı kapak merkezi pırlanta ve safirler ile bezeli ”M.A.N” ibareli. Kapak içi “Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg Aktiengesellschaft / 1908-1933 Herrn Leonhard Schultz” ithaflı. Çift kapaklı, mine kadranının alt kısmı saniyeli, haliyle. Fevkalade kondisyonda. Koleksiyon değeri yüksek nadir bir örnektir. Provenans: Özel Koleksiyon Çap: 52 mm. Ağırlık: 138 gr.
Lot No: 90
Lot: 90
KRALİYET KUYUMCUSU MELLERIO MELLER İMZALI ALTIN KUŞAKLI GÜMÜŞ TABAKA -19/20.Yüzyıl. Fransız. Mellerio Meller imzalı. İmalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Eserin damgası “International Hallmarks on Silver” isimli eserin 199.sayfasında yer almaktadır. Müstesna eser, gümüş ve altından büyük ebatlarda, merkezi geniş yalın bir kuşak ile çevrili şekilde son derece estetik ve zarif şekilde tasarlanmıştır. 1613 yılında Medici Hanedanlığı üyesi Fransa Kraliçesi Marie de Medici’nin desteği ile kurulmuş dünyanın en köklü ve prestijli kuyumculuk firmalarının başında gelen Mellerio, 17.Yüzyıldan itibaren Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda Kral ve Kraliçelerinin hemen hemen tüm taç ve mücevherlerini tasarlamış ve üretmiştir. Mellerio imzası taşıyan eserler Kraliyet koleksiyonları ile Washington Smithsonian Enstitüsü gibi birçok müze koleksiyonunda mevcuttur. Fevkalade kondisyonda. Altın madalya sahibi Avrupa’nın en eski ve köklü mücevher firmasının yüksek kıymette, ele geçmesi zor koleksiyonluk bir üretimidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Mellerio dits Meller; le Joaillier des Reines / Vincent Meylan Ölçüler: 11 x 8 cm. Ağırlık: 166 gr. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 91
Lot: 91
FRANSIZ MURASSA TABAKA-19./20.Yüzyıl. Fransız. İmalat garanti ve "LW" usta damgalı. Üstten kapaklı, içi sıvama altın vermeyli. Tüm yüzeyi siyah renk mat mine ile kaplı eserin merkezinde yakutlarla bezenmiş büyük boy garnet taş mevcuttur. Seçkin ve koleksiyonluk bir örnektir. Ölçüler: 9 x 6 cm. Ağırlık: 170 gr.
Lot No: 92
Lot: 92
UÇURTMA "KITE" KESİM PIRLANTA YÜZÜK / 8.11 ct.-18 ayar altın montür üzerine merkezde "nadir" uçurtma (Kite) kesim 6.43 karat, yanlarda toplam 1.68 karat pırlanta.
Lot No: 93
Lot: 93
SARI PIRLANTA "FANCY" YÜZÜK / 9.55 ct.-18 ayar altın montür üzerine merkezde damla (Pear) kesim 6.05 karat "sarı" etrafında toplam 3.69 karat pırlanta. Colour Grade: G Clarity Grade: VS1
Lot No: 94
Lot: 94
5.00 KARAT YUVARLAK (ROUND) KESİM PIRLANTA | ULUSLARARASI BELÇİKA "HRD Antwerp" SERTİFİKALI-Certificate: HRD Antwerp Report No: 190000192586 Shape: Round Weight: 5.00 ct Fluorescence: Nil Colour Grade: White ( H ) Clarity Grade: VS2 Proportions: Excellent Polish: Excellent Symmetry: Excellent
Lot No: 95
Lot: 95
10.03 KARAT YASTIK (CUSHION) KESİM PIRLANTA | ULUSLARARASI AMERİKAN "GIA" SERTİFİKALI-Certificate: GIA (GEMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA) Report No: 2215306653 Shape: Cushion Weight: 10.03 ct. Colour Grade: H Clarity Grade: VS2 Polish: Excellent Symmetry: Excellent Fluorescence: None
Lot No: 96
Lot: 96
10.08 KARAT YUVARLAK (ROUND) KESİM PIRLANTA | ULUSLARARASI BELÇİKA "HRD Antwerp" SERTİFİKALI-Certificate: HRD Antwerp Report No: 200000085639 Shape: Brilliant Weight: 10.08 ct. Fluorescence: Nil Colour Grade: Rare White + ( F ) Clarity Grade: VS2 Proportions: Very Good Polish: Excellent Symmetry: Excellent
Lot No: 97
Lot: 97
15.06 KARAT KARE (SQUARE) KESİM PIRLANTA | ULUSLARARASI AMERİKAN "GIA" SERTİFİKALI-Certificate: GIA (GEMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA) Report No: 2195884561 Shape: Square Weight: 15.06 ct. Colour Grade: F Clarity Grade: VS1 Polish: Excellent Symmetry: Excellent Fluorescence: None
Lot No: 98
Lot: 98
16.03 KARAT DAMLA (PEAR) KESİM PIRLANTA | ULUSLARARASI AMERİKAN "GIA" SERTİFİKALI-Certificate: GIA (GEMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA) Report No: 5202939109 Shape: Pear Weight: 16.03 ct. Colour Grade: H Clarity Grade: VS1 Polish: Excellent Symmetry: Excellent Fluorescence: Faint
Lot No: 99
Lot: 99
30.62 KARAT ZÜMRÜT (EMERALD) KESİM PIRLANTA | ULUSLARARASI BELÇİKA "HRD Antwerp" SERTİFİKALI-Certificate: HRD Antwerp Report No: 170002964895 Shape: Emerald Weight: 30.62 ct Fluorescence: Nil Colour Grade: Tinted White ( L ) Clarity Grade: VS2 Polish: Very Good Symmetry: Excellent
Lot No: 100
Lot: 100
110.92 KARAT YUVARLAK (ROUND) KESİM PIRLANTA | ULUSLARARASI AMERİKAN "GIA" SERTİFİKALI-Certificate: GIA (GEMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA) Report No: 5201229414 Shape: Round Weight: 110.92 ct. Colour Grade: L, Faint Brown Clarity Grade: VS1 Cut Grade: Excellent Polish: Excellent Symmetry: Excellent Fluorescence: None
Lot No: 101
Lot: 101
OSMANLI ERKEN DEVİR ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ MÜZELİK TAS-Osmanlı. İmparatorluğun kuruluş dönemleri. Ana temasını Avrasya Hayvan Sembolizmi’nin oluşturduğu eser, yekpare gümüşten kabartma/repousse, kazıma/grave, kalemişi ve dövme tekniği ile yüksek halka kaide tabanlı, yuvarlak çukur gövdeli, yüksek yayvan kenarlı ve omphalos’u tabana arkadan penç motifli bir göbek ile perçinlenmiş aplike geniş oval rozetli olarak imal edilmiştir. Tabandaki penç motifli göbek ve esere uygulanışı erken dönem 1500’lü yıllara ait gümüş eserlerde sıkça görülen karakteristik bir özelliktir. Eser, natüralist stilize bitkisel motiflerin sarmaladığı aslan (panter) figürü ile oluşturulmuş realist kompozisyona sahip omphalos’una perçinlenmiş yüksek konik kaideli aynı yöne bakan üç adet kuş figürü ve etrafında dört adet balık pulu dekorlu “Selçuklu Münhanîsi” rozet ile tasarlanmış ve yoğun altın vermey ile zenginleştirilmiştir. İç yan yüzeyi ise “Kayı Boyu” damgasını çağrıştıran düzenli sıralı noktalama ve geometrik şekiller ile tezyin edilmiştir. Eserin merkezinde güç, kuvvet, yiğitlik, kahramanlık, hükümdarlık sembolü olarak yer alan aslan (panter) figürü geniş yeleli, sivri kulaklı, belirgin göz ve burun ile sivri dişli, açık ağızlı olarak tasvir edilmiştir. Palmet motifiyle nihayetlenen kuyruğu sırtının üzerinde gövde oylumlarına paralel bir hat çizerek uzamakta ve “S” şeklinde yukarı kıvrılmaktadır. Bu şekilde önden gösterilmiş pek çok aslan figürü, Türk-İslam Sanatı’nda gerek mimaride gerek küçük objelerde bolca kullanılmıştır. Bu tasvire sahip benzer örnekler; Diyarbakır Ulu Camii’nin (1091) doğusundaki giriş açıklığının iki köşeliğinde simetrik olarak işlenmiş boğayla mücadele eden aslan figürü, Diyarbakır Surları’ndaki kanatlı aslan figürü, Halep Kalesi (1209) içinde kapı üzerinde yer alan aslan figürü, Antalya Alara Han (1229-32) portal kitabesinin iki yanında ve iç mekânındaki aslan şekilli konsollar, Kayseri Tuzhisar Sultan Han’daki (1232-36) aslanlı çörten, Muş’taki Aslanlı Han’da (1307) yer alan figürlerdir. Fevkalade kondisyonda, olağanüstü işçiliğe ve tasarımsal görselliğe sahip gerçek bir koleksiyon parçası ve ele geçmez nadirlikte müzelik eserdir. Provenans: Mısır’ın ilk Başbakanı NUBAR PAŞA (1825-1899) Koleksiyonu. Çap: 12.3 cm. Yükseklik: 3 cm. Ağırlık: 85 gr.
Lot No: 102
Lot: 102
OSMANLI BALKANLAR GÜMÜŞ MÜZELİK TAS -17./18. Yüzyıl. Osmanlı, Balkanlar. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi, kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Dini ve mitolojik anlamlarla yüklü seküler temalar, hayvan sembolizmi ve Yunan Mitolojisi ile bezenmiş olağanüstü işçiliğe sahip eserdeki fantastik hayvan figürleri Balkanlar’ın teratolojik stilinin karakteristik bir özelliğidir ve 16.Yüzyıl İznik Seramik motiflerine de öncü olmuştur. Bu eser dini amaçlı kullanılmış ya da ruhban sınıfının üyelerinin şahsi kullanımı için tasarlanmış olabilir, ya da eserde görülen çift başlı kartal sebebi ile Ortodoks bir Piskopos için de üretilmiş olabileceği düşünülebilir. Bu eserdeki gibi omphalos’un da geyik figürü bulunan benzer bir tas İstanbul Sadberk Hanım Müzesi’nde envanter 15698-M.1252. sıra no ile sergilenmekte ve SHM Parıldayan Hatıralar Kitabı’nda sayfa 64’te 33 no’lu eser olarak yer almaktadır. Çift başlı kartal motifinin kullanıldığı bu ekoldeki nadir bir gümüş eserde Yunanistan’ın başkenti Atina’da bulunan Benaki Müzesi’nde diğer iki örnekte İstanbul Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda 15717-M.1271 ve 1572-M.1266 envanter sıra no ile bulunmaktadır. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Sina Yarımadası, Azize Aikaterina Manastırı, Patmos Adası ve Aynaroz Dağı’ndaki hazineler buna örnektir. Ayrıca 1923’te Lausanne’da imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması sonrasında bir grup eserde Yunanistan’a taşınmış ve çoğu Atina’da ki Bizans ve Benaki müzeleri arasında dağılmıştır. Fevkalade kondisyonda olan bu eşsiz eser, müzelerde ve özel koleksiyonlarda nadir bulunan diğer örnekleri ile karşılaştırıldığında yüksek sanat kalitesi, üst düzey işçiliği ve öne çıkan görülmemiş tasarım zenginliği ile önemli bir gümüş ustasının elinden çıkmış olduğunu ve üst düzey birine özel olarak tasarlanılarak imal edildiğini göstermektedir. 1890’lardan yakın tarihe kadar Amerika’daki Schuetz Ailesi Koleksiyonu’nda bulunan ve 1940’larda Chicago Üniversitesi’ne bağlı “The Oriental Institute Museum”da sergilenen bu müstesna eser, sanatsal ve zanaatsal özellikleri ile müzelik eser statüsünde ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır. Provenans: SCHUETZ Koleksiyonu (USA) / 1890-2016 Sergi: The Oriental Institute Museum Chicago / 1940 Benzer Örnekler: Sadberk Hanım Müzesi-İstanbul / Envanter No: 15698-M.1252. The Walters Art Museum-Baltimore / Envanter No: 57.1083 The British Museum-London / Envanter: 1230.640 Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Çap: 11 cm. Yükseklik: 4.5 cm. Ağırlık: 115 gr. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 103
Lot: 103
OSMANLI SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI SARAY İŞİ GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı, sah ve çeşnili. Saray işi. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda, çift. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındırmakta. Kalemişi, kazıma/grave ve repousse tekniği ile stilize dekorlu. Mumluk kısmı ile geniş yayvan kaidesi egzotik yapraklardan oluşmakta. Sütunsal yüksek gövdeleri birbirinden farklı geometrik tezyinatlı bilezikler ile zenginleştirilmiş. Asıl yapılış amaçları ışık vermek gibi görünse de şamdanlar bilginin açığa çıkışını ve manevi aydınlanmayı sembolize eder. Soyut olan tanrının somut olarak ifade şekli olan bu eşyalar, hem tanrının nuru olan kutsal ışığı yaymakta, hem de sahipleri için güç ve statü göstergesi olmaktadırlar. Şamdan ve kandil gibi aydınlatma eşyalarının nûr ve ışık ile ilgili oldukları ve tanrıyı sembolize ettikleri Kur’an-ı Kerim’in Nȗr Sûresi 35. ayetine dayandırılır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen koleksiyonluk şaheserleridir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 38 cm. (her biri) Toplam ağırlık : 1.308 gr.
Lot No: 104
Lot: 104
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AZNAVUR BUHURDAN VE GÜLABDAN TAKIMI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokusu üslubunda tasarlanmış. Buhurdan ve gülabdandan oluşan takım. Aznavur işçiliği ile zengin dekorlu, kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Kubbesel yüksek kapaklı, kapak tutamakları dalında yaprak ve çiçeklerden oluşmakta. Şişkin gövdesi yanlardan çift kulplu, kulpları penç motifi aplikeler ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik ve görsel yönü yüksek, nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 23 cm. (her biri) Toplam ağırlık: 880 gr.
Lot No: 105
Lot: 105
OSMANLI SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI HAREM-İ HÜMAYUN KALFASINA AİT SARAY İŞİ GÜMÜŞ AZNAVUR HAMAM TASI-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı, sah ve çeşnili. Hicri 1304 tarihli. Saray işi, Harem-i Hümayun’dan çıkma kalfa kadın tası. Eski Türkçe ile “İnâyetlû fikr-i misal Kalfa, 304” ibareli. Eserin merkezi ve dış yüzeyi aznavur işçiliği ile çok zarif dekorludur. Fevkalade kondisyonda, nadir ele geçen koleksiyonluk eserdir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Çap: 20 cm. Ağırlık: 323 gr.
Lot No: 106
Lot: 106
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI SARAY İŞİ GÜMÜŞ AZNAVUR TATLI TAKIMI VE TEPSİSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Saray işi. Sultani özelliklerde ve estetikte Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Silme ipek aznavur çift kulplu kupa formunda gövdeye sahip iki adet kaşıklık, bir adet kapaklı tatlılık, altı adet inisiyalli kaşık ve tepsiden müteşekkil tam takım. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı tomurcuklu çiçek formunda. Tepsi merkezi kazıma/grave tekniği ile oluşturulmuş rokoko bir madalyon ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın üst seviye özellikleri ile dikkat çeken ele geçmesi zor koleksiyonluk şaheserleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Tepsi ölçüleri: 41 x 31.5 cm. Kaşıklık yükseklik: 12.5 cm. (her biri) Tatlılık yükseklik: 18 cm. Toplam ağırlık: 2.135 gr.
Lot No: 107
Lot: 107
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. İç yüzeyleri altın vermeyli iki adet kaşıklık, bir adet kapaklı tatlılık ve altı adet kaşıktan müteşekkil tam takım. Tüm yüzeyleri kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile stilize floral ve geometrik dekorlu. Kubbesel kapağı altın vermeyli zarif bir tutamak ile neticelendirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Kaşıklık yükseklik: 13 cm. (her biri) Tatlılık yükseklik: 19 cm. Toplam ağırlık: 1.315 gr.
Lot No: 108
Lot: 108
OSMANLI 19.YÜZYIL İZMİR İŞİ “P.TASSI” TASARIMI GÜMÜŞ TATLI TAKIMI -19.Yüzyıl. Osmanlı. İzmir işi, inisiyalli. P.Tassi tasarımı, damgalı. Tam takım, P.Tassi damgalı iki tatlılık ve bir dıştan askılı kaşıklık ile G.Manousso usta damgalı altı kaşık ve beş adet çataldan müteşekkil. Eserin benzer örneği (sadece kaşıklık) Osmanlı Gümüş Damgaları kitabının 230.sayfasında yer almaktadır. Osmanlı Rokokosu üslubunda repousse/kabartma ve kalemişi tezyinatlı. Ajurlu gövdesi ikonografik ve mitolojik figürler ile bezeli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik ve görsel yönü yüksek, tam takım olarak ele geçmesi zor, koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 93.sayfasında yer almaktadır. Kaşıklık yükseklik: 23 cm. Tatlılık ölçüleri: 16 x 5 cm. (her biri) Toplam ağırlık: 1.465 gr.
Lot No: 109
Lot: 109
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ TATLILIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış eserin yüzeyi kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile zengin stilize dekorlu. Kaidesi ajurlu, kubbesel kapağı tavus kuşu figürü zarif tutamaklı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 22 cm. Ağırlık: 513 gr.
Lot No: 110
Lot: 110
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AZNAVUR TATLILIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış eserin yüzeyi aznavur işçiliği ile zengin dekorlu, kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile stilize tezyinli. Kaidesi ajurlu, kubbesel kapağı çiçek formunda zarif tutamaklı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek, seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 20 cm. Ağırlık : 442 gr.
Lot No: 111
Lot: 111
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AZNAVUR TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Silme aznavur işçiliği ile dekorlu. Merkezi Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma/grave tekniği ile oluşturulmuş bir madalyon ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek ve zarif, koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 41 x 30 cm. Ağırlık: 790 gr.
Lot No: 112
Lot: 112
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI SARAY İŞİ GÜMÜŞ “ÇARKIFELEK“ AZNAVUR HAMAM TASI-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Saray işi, kallavi ebatlarda. Eserin merkezi son derece nadir tesadüf edilen çarkıfelek formunda aznavur işçiliği ile dekorlu, dış yüzey ise yine aznavur işçiliğinin en güzel örneklerinden biri ile bezelidir. Tasın alt merkezine son derece estetik yıldız formunda çeşni tatbik edilmiştir. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın aykırı ve nadir çıkan koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 21 cm. Ağırlık: 336 gr.
Lot No: 113
Lot: 113
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SAHLEPLİK -19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Sahleplik, kapak ve tabak olmak üzere parçadan oluşmakta. Eserin tüm parçalarının yüzeyi kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile “Osmanlı Rokokosu” üslubunda tezyinatlı. Sahleplik iç yüzeyi yoğun altın vermeyli. Kapak tutamağı ve ağaç dalları formundaki aykırı sapı tavus kuşu figürlü. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik ve görsel yönü yüksek koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 14 cm. Tabak çapı: 13.5 cm. Toplam ağırlık: 370 gr.
Lot No: 114
Lot: 114
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ALTIN VERMEYLİ MASİF ZARF TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Fransız Sarayı için özel yapım. Fransız import (ithal) damgalı. 12 adetten oluşan tam takım. Tüm yüzeyleri yoğun altın vermeyli ve ajur işçilikli eserler “Osmanlı Rokokosu” üslubunda kazıma/grave ve kumlama tekniği ile çok zengin tezyinatlıdır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik ve görsel yönü yüksek koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 4.5 x 5.5 cm. (her biri) Ağırlık: 662 gr. → YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Lot No: 115
Lot: 115
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “TÊTE À TÊTE” KAHVE TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. “MK” inisiyalli. Rokoko kulplu, yüksek kaide ayaklı ve geniş ağızlı iki kahve fincanı ve iki tabaktan oluşan tam takım. Kumlama tekniği ile bezeli yüzeyleri kalemişi stilize floral dekorlu ve altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece estetik, nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 8 cm.(herbiri) Tabak çapı: 13.5 cm. (her biri) Ağırlık: 444 gr.
Lot No: 116
Lot: 116
OSMANLI SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ZENNE TİP SEVMELE-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han tuğralı. (1808-1839) Zenne boy. Süleymaniye dilimli ve yalın işçilikli olarak tasarlanmış. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Çap: 29 cm. Yükseklik: 9 cm. Ağırlık: 453 gr.
Lot No: 117
Lot: 117
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AZNAVUR HAMAM TASI-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Eserin merkezi ve dış yüzeyi aznavur işçiliği ile çok zarif dekorludur. Fevkalade kondisyonda, koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 19 cm. Ağırlık: 319 gr.
Lot No: 118
Lot: 118
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AZNAVUR HAMAM TASI-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Eserin merkezi ve dış yüzeyi aznavur işçiliği ile çok zarif dekorludur. Fevkalade kondisyonda, koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 20 cm. Ağırlık: 347 gr.
Lot No: 119
Lot: 119
OSMANLI RUM ve ERMENİ İŞİ BAKIR KOLEKSİYONU / 6 ADET-18./19.Yüzyıl. Osmanlı. Rum ve Ermeni sanatkârlar tarafından yapılmış 2 adet leğen ibrik takımı, 1 adet gelin kazanı, 1 adet kapaklı büyük sahan, 1 adet kapaklı güğüm ve 1 adet kâseden oluşan koleksiyon. Leğen İbrik Takımı Miladi 1899 tarihli ve Ermenice yazılı, Gelin Kazanı Miladi 1892 tarihli ve Ermenice yazılı, Kapaklı Sahan Hicri 1222 tarihli ve Sahibi Hacı Mustafa Ağa ibareli, Kapaklı Güğüm Miladi 1710 tarihli ve Rumca yazılı, Kâse Hicri 1230 tarihli ve Sahibi Mehmed Salih Efendi ibareli. Fevkalade kodisyonda. Osmanlı Maden Sanatı’nın son derece estetik ve görsel yönü yüksek koleksiyonluk örnekleridir. Referans: The Art of Turkish Metalworking / Fulya Bodur, 1987 Leğen ibrik yükseklik: 58 cm. Leğen ibrik yükseklik: 56 cm. Kazan ölçüleri: 20 x 29 cm. Sahan ölçüleri: 24 x 35 cm. Kase ölçüleri: 11 x 15 cm. Sürahi yükseklik: 27 cm.
Lot No: 120
Lot: 120
OSMANLI 19.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK TABAK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulâtı. Eserin benzer örnekleri Sadberk Hanım Müzesi ile birçok müze ve koleksiyonda mevcuttur. Haliyle. Kütahya Seramik Sanatı’nın son derece nadir ele geçen, seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi 1991 / John Carswell Çap: 26 cm.
Lot No: 121
Lot: 121
OSMANLI 19.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK TABAK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulâtı. Eserin benzer örnekleri Sadberk Hanım Müzesi ile birçok müze ve koleksiyonda mevcuttur. Haliyle. Kütahya Seramik Sanatı’nın nadir ele geçen, seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi 1991 / John Carswell Çap: 24 cm.
Lot No: 122
Lot: 122
OSMANLI 19.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK TABAK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Üst seviye Kütahya mamulâtı. Eserin benzer örnekleri Sadberk Hanım Müzesi ile birçok müze ve koleksiyonda mevcuttur. Haliyle. Kütahya Seramik Sanatı’nın nadir ele geçen, seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Türk Çini ve Seramikleri, Sadberk Hanım Müzesi 1991 / John Carswell Çap: 23cm
Lot No: 123
Lot: 123
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ SANDIK ÇIKMASI DİVAL İŞİ ÖRTÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Kallavi ebatlarda. Sandık çıkması. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin önemli örneklerinden biri olan eser bordo renk kadife üzerine barok üslubunda altın tel kullanılarak dival işi tekniğinde merkezi iri madalyon ve onu çevreleyen floral kompozisyonlar şeklinde işlenmiş. Elde işlenmesi çok zor olan, emek ve sabır isteyen, yapımı aylarca süren ve döneminde de pahaca kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze fevkalade kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın son derece estetik ve gösterişli, fevkalade kondisyonu ile dikkat çeken koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: KOCABAŞ Koleksiyonu (Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.) Ölçüler: 200 x 160 cm.
Lot No: 124
Lot: 124
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ TAM TAKIM (YEDEKLİ) ŞEHZADE SÜNNET KOSTÜMÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi, sandık çıkması. Yedekli tam takım. Yoğun ve zengin süslemeleri ile dikkat çeken pelerin, yelek, yedek yelek, cüzdan ve kuşaktan oluşan tam takım. Fevkalade kondisyonda. Yedekli ve tam takım olarak son derece nadir tesadüf edilen, Osmanlı Tekstil Sanatı’nın günümüze ulaşmış seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Pelerin ölçüleri: 60 x 101 cm.
Lot No: 125
Lot: 125
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ SANDIK ÇIKMASI TAM TAKIM ŞEHZADE KIYAFETİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi, sandık çıkması. Gümüş sırma işçilikli, lacivert ve bej renklerin hakim olduğu, gümüşi püsküllerle zenginleştirilmiş ceket, pantolon, yelek ve kemerden oluşan eksiksiz tam takım şehzade kıyafeti. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın günümüze ulaşmış seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Yelek: 33 cm. Ceket: 34 cm. Pantolon: 61 cm.