Lot: 1
Current Price: 1 USD Starting Bid: 1 USD Estimated: TEKLİF USD Losing Winning
OSMANLI HANEDAN ALAMETİ SARAY İŞİ SULTANİ GÖĞÜS BROŞU
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Saray kuyumcuları tarafından “Arma-i Osmanî / Osmanlı İmparatorluk Arması” model alınarak imal edilmiş. Altın montür üzeri 5 adedi iri 220’den fazla elmas ve 69 adet güvercin kanı renkte yakut taş ile bezeli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın tasarım harikası eşsiz bir başyapıtı, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheseridir. Provenans: Özel Koleksiyon Osmanlı Hanedanı Eski Koleksiyonu. Provenans mektubu mevcuttur. Referans: Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu Ölçüler: 66 x 101 mm. Ağırlık: 44 gr.
Müstesna eserde, Osmanlı Devlet Arması’nda ki üslup devam ettirilerek simgesel anlamda “yıldız” hayatın sebebi, gündüz ve aydınlığın simgesi olarak halifeliği, “hilal” Osmanlı Devleti’nin meliki padişahı, “silahlar” devlet gücünü, “çiçekler”de sevgi ve muhabbeti ifade etmekte. Osmanlı Devlet Arması’nda Osmanlı Sancağı ve Hilafet Sancağı olarak iki sancak bulunurken eserde sadece boydan boya sıralı yakutlar ile zenginleştirilmiş Osmanlı Sancağı’na yer verilmiş, sancağın nihayetlendiği yer uzun lale formlu bir fiyonk ile tamamlanmış. Diğer yönde en üstte “Baltacılar Ocağı”nın kullandığı tören silahı tek yüzlü teber (balta), altında ise Türklerin milli silahı ok ve mızrak bulunmakta.
Lot No: 1
Lot: 1
OSMANLI HANEDAN ALAMETİ SARAY İŞİ SULTANİ GÖĞÜS BROŞU-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Saray kuyumcuları tarafından “Arma-i Osmanî / Osmanlı İmparatorluk Arması” model alınarak imal edilmiş. Altın montür üzeri 5 adedi iri 220’den fazla elmas ve 69 adet güvercin kanı renkte yakut taş ile bezeli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın tasarım harikası eşsiz bir başyapıtı, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheseridir. Provenans: Özel Koleksiyon Osmanlı Hanedanı Eski Koleksiyonu. Provenans mektubu mevcuttur. Referans: Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu Ölçüler: 66 x 101 mm. Ağırlık: 44 gr.
Lot No: 2
Lot: 2
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI MURASSA ALTIN (SORGUÇ) NİŞAN -“Arma-i Osmanî / Osmanlı İmparatorluk Arması” Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğralı (Fes Sorgucu) nişan. Saray Kuyumcusu “Ermeni” usta damgalı. Murassa. Altın montür üzeri elmas, yakut ve zümrüt taşlar ile bezeli. Sultani özelliklerde üst seviye işçiliğe ve görülmemiş heybetli ebatlara sahip. Fevkalade kondisyonda. Orijinal muhafazası ile birlikte. Eserin görseli “Antika Ansiklopedisi” ve “Osmanlı Padişahları ve Musevi Tebaaları” kitaplarının kapağında kullanılmış. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı ve paha biçilmez müzelik şaheseridir. Literatür: Osmanlı Padişahları ve Musevi Tebaaları - Les Sultans Ottomans et Leurs Sujets Juifs, 1999 / Harry Ojalvo (Kapak Resmi) Antika Ansiklopedisi, 1998 / Antik A.Ş Kültür Yayınları, (Kapak Resmi, Sayfa: 119) Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Referans: Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular, 2022 / Arsen Yarman Ölçüler: 105 x 90 mm. Ağırlık: 106 gr.
Lot No: 3
Lot: 3
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI MURASSA ALTIN 27.CÜLÛS-I HÜMÂYUN NİŞANI-“Arma-i Osmanî / Osmanlı İmparatorluk Arması” Sultan II.Abdülhamid Han’ın 27.Cülûs’u için özel yapım. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Sene 27” ibareli. Murassa. Altın montür üzeri elmas, safir, yakut ve zümrüt taşlar ile bezeli. Sultani özelliklerde üst seviye işçiliğe sahip. Fevkalade kondisyonda. Orijinal muhafazası ile birlikte, muhafazası “Hanedan Tacı” ve Sultan II.Abdülhamid “A” inisiyalli. Eserin görseli “Osmanlı Hanedanın Yapısı” isimli kitabın kapağında ve “Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular” kitabının arka ve iç kapağı ile farklı sayfalarında kullanılmış. Sultan’ın 25.Cülûs’u sebebiyle yapılan benzer nişan “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”nda, görseli ise “Cevher / Jewel” kitabının 113.sayfasında yer almakta. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı ve paha biçilmez müzelik şaheseridir. Literatür: Osmanlı Hanedanın Yapısı, 2018 / A. D. Alderson (Kapak Resmi) Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular, 2022 / Arsen Yarman (Cilt: 1 Bölüm 3 Tüm Sayfalar, Sayfa 133 / Cilt:2 Arka Kapak, İç Kapak, Sayfa: 489 Provenans: Özel Koleksiyon Sotheby’s New York, 2018 / Arts of the Islamic World, Lot: 240 Referans: Cevher / Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi / Sayfa: 113 Ölçüler: 82 x 70 mm. Ağırlık: 50 gr.
Lot No: 4
Lot: 4
SULTAN ABDÜLMECİD HAN MURASSA TASVİR-İ HÜMÂYÛN NİŞANI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Murassa. Eski Türkçe ile “Sebuh Manas” imzalı, Hicri 1273 tarihli. Sultan Abdülmecid Han’ın sipariş ettiği 6 adet Tasvir-i Hümâyûn Nişanı’ndan bir tanesi. Elmas kakma, altın ve gümüş montürlü murassa çerçeve içerisinde. Sultan Abdülmecid Han, Paris’te görevli bulunan Osmanlı Ermenisi ressam ve diplomat Sebuh Manas’a 6 adet taltifat amaçlı nişan olarak "Tasvir-i Hümâyûn" siparişi vermiş ve ardından Sebuh Manas’ı bu sebeple ödüllendirmiştir. Müstesna eser, "Osmanlı Saray Kuyumcuları“ kitabının "Sultan Abdülmecid Dönemi" bölümündeki tüm sayfarda ve Osmanlı Madalyaları ve Nişanları” kitabının 221.sayfasında kullanılmıştır. Fevkalade kondisyonda. Diğer örnekler “Khalili Koleksiyonu”nda ve “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda (Envanter No: 17/217 ile kayıtlı) bulunmaktadır. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir. Literatür: Osmanlı Saray Kuyumcuları, 2019 / Garo Kürkman (Sultan Abdülmecid Dönemi Tüm Sayfalar) Osmanlı Madalyaları ve Nişanları - Ottoman Medals and Orders , 2001 / Metin Erüreten (Sayfa: 221) Ölçüler: 43 x 36 mm. Ağırlık: 124 gr.
Lot No: 5
Lot: 5
SULTAN III.AHMED HAN TASVİR-İ HÜMÂYUN MİNYATÜRÜ-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan III.Ahmed Han (1703-1730) minyatürü, arka tarafında serbest elle çizilmiş "Şahkulu" üslübu motifler yer almakta. Kağıt üzerine “Talik” hattı ile yazılmış, rakamlarda surh (kırmızı), yazılarda ise is (siyah) mürekkebi kullanılmış. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “1084, 115 - Sultan Ahmed bin Mehmed Han - 1142, 28, 1149” ibareli. Altın yaldız bezemeli, altın cetvelli. Sultan III.Ahmed Han, İznik çinileri ile kaplı duvarın önünde ayakları “Bursa Kemeri” şeklinde tasarlanmış altın bir taht üzerinde bağdaş kurmuş vaziyette otururken tasvir edilmiş, yerde renkli bir döşeme halısı serili. Başında altın üç sorguçlu beyaz kavuğu, altın düğmeli samur kürklü kaftanı ve belinde murassa altın kemeri bulunmakta, her iki serçe parmağında da altın taşlı bir yüzük takılı. Sol eli tahtın sol kolunda, sağ eli ise sağ dizinin üzerinde sağa doğru oturmaktadır. Padişah tasvirlerinde genellikle vücutlar sola bakar şekildedir, bu gibi örnekler son derece nadirdir. Haliyle. Benzer örnekleri “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almakta. Osmanlı Resim ve Minyatür Sanatı’nın benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Kıyafet-El İnsaniye Fi Şemail El-Osmaniye / Seyyid Lokmân Çelebi bin Hüseynî al-Asûrî al Urmevî, 1579 / TSM Ölçüler: 18.5 x 10.5 cm. Çerçeveli Ölçü: 26.5 x 18 cm.
Lot No: 6
Lot: 6
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI ZERENDUD LEVHA-“Medresetü’l Hattâtîn Muallimi Mustafa Ferîd Bey” 19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. “Mustafa Ferîd Bey” ketebeli. Ketebesi “Ferîd” şeklinde atılmış. Sultan Abdülmecid Han (Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima) tuğrası. Zerendud tekniği kullanılarak siyah zemin üzerine sülüs hattı ile çekilmiş. Altın ile “Rokoko” üslubunda zengin tezhipli. Altın cetvelli. Ferîd Bey’in zor tesadüf edilen levhalarından. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 48.5 x 59 cm.
Lot No: 7
Lot: 7
OSMANLI İMPARATORLUK ARMALI “SARAY İŞİ” MAKAM ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde. Mihraplı tip. Dival işi, simli. Bordo renk kadife zemin üzerine “Osmanlı Rokokosu” üslubunda altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. Mihrap merkezi “Osmanlı İmparatorluk Arması” dekorlu, Rokoko abartılı stilize motifler ile bezeli, floral kompozisyonlar ile tezyinli. Astarlı, asma aparatları mevcut. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette Saray kökenli eşsiz bir örneğidir. Ölçüler: 140 x 80 cm.
Lot No: 8
Lot: 8
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA İÇİN YAPILMIŞ MURASSA “DERSAÂDET” MÜZİKLİ OTURTMA SAAT-19.Yüzyıl. Osmanlı. Dersaâdet (Haliç) imalatı. Saray ustaları tarafından “Vezir Ahmed Reşad Paşa” için özel olarak yapılmış. Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı, Hicri 1317 tarihli. Marşlı (müzikli) tipte kubbeli oturtma konsol saat. Her saat başı farklı "Osmanlı Mûsikisi" çalmakta. Arkasında Eski Türkçe ile kurulması ve çaldığı Osmanlı Marş ve şarkılar hakkında izahat yer almakta. Sultani özelliklerde ve heybetli ebatlarda "Barok" üslubunda tasarlanmış ve dekore edilmiş. Murassa, elmas ve yakutlarla zenginleştirilmiş. Gümüş üzeri kobalt renk mine işçilikli, altın bezemeli. Kadranı "Eski Türkçe (Osmanlıca)" rakamlı. Kasası bağa (kaplumbağa kabuğu) kaplama, altın vermey bronz işçilikli. Madalyonu istifli hat ile “Ahmet Reşad, Dersaâdet Mamulatı Hicri 1317” ibareli. Ay-Yıldız formlu kadran tacı “Sultan II.Abdülhamid Han (El Gazi)” tuğralı ve “Duâ-yı Sultân, Sebeb-i gufrân” ibareli. Kadran kitabesinde “Hilkat-ı isti’dâta göre çalışıp Mîmâr olanları gör, Kudreti zil sefâlete kapdırup Mahkûm olanları gör” yazmakta. Arka kapağında Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Arma-i Osmanî” (Osmanlı İmparatorluk Arması) ve “İş bu saat Dersaâdet’te imal olmuştur, Makinası gayet kuvvetli doğru gider, Haftada bir defa kurulur, Müzikâsı on iki saatte bir kurulur, Her saat başında bir hava çalar, Hamidiye Marşı, Bülbül Peşrevi, On kıt’a Osmanlı Şarkısına hâvîdir” izahati mevcut. Haliyle, bakım gerekiyor. Dersaâdet (Haliç) yapımı bu tip saatler “Topkapı Sarayı (1 adet Yıldız Sarayı’ndan intikal)”, “Dolmabahçe Sarayı (2 adet)”, “Beylerbeyi Sarayı (1 adet)” ve özel koleksiyonlardaki 1-2 örnek ile sınırlıdır. Tıpkı benzerleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa için yapılması sebebiyle tarihi önem ve kıymete sahip ele geçmez müzelik şaheserdir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 84 x 52 x 48 cm.
Lot No: 9
Lot: 9
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI YILDIZ PORSELEN TABAK-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 5” tarihli. “Ser mücellid-i Hazreti Şehriyari” yapımı. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Saray işi, Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Merkezinde altın ile çekilmiş “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğrası ve “el-Gazi” mahlası yer almakta. Yoğun altın yaldız ile Rumî üslubu tezyinatlı, çevresi halkâr bordürlü, altın konturlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, hafif çukur gövdeli, dışa dönük kenarlı. Eserin “Ser mücellid-i Hazreti Şehriyari” imzalı tıpkı benzeri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda, görseli ise “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 353. Sayfasında yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa:116) Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa:353) Çap: 24 cm.
Lot No: 10
Lot: 10
SULTAN ABDÜLAZİZ HAN İNİSİYALLİ “DAUM” ÇİFT KADEH-19.Yüzyıl. 1861-1876 tarih aralığı. Hanedan parçası. Çift. Fransız, Grand Prix madalyalı “Daum” tarafından Sultan Abdülaziz Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Merkezlerinde kazıma (grave) tekniği ile uygulanmış ve altın ile bezenmiş sultan Abdülaziz Han’ın Eski Türkçe (Osmanlıca) inisiyali “A.A” yer almakta. Osmanlı Hanedanı’nın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserlerin billur renk yüzeyleri kesme (grave) tekniği ile zarif dekorlu, altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserlerdir. Yükseklik: 17 cm. (her biri)
Lot No: 11
Lot: 11
SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI “BACCARAT” KRİSTAL KARAF-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” 19.Yüzyıl. Osmanlı Hanedan parçası. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Fransız, IV.Louis’nin Kraliyet emri ile kurulan “Baccarat” tarafından Sultan Abdülaziz Han için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Merkezdeki madalyon içerisine kesme (grave) tekniği ile çelenkler içerisinde Sultan Abdülaziz Han (Abdülaziz Han bin Mahmud el-muzaffer daima) tuğrası ve Osmanlı sancakları ile enstrümanlarından oluşturulmuş “Asalet Arması” uygulanmış. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren estetik harikası eserin billur renk yüzeyi kesme (grave) tekniği ile çok zengin geometrik dekorlu. Platform kaideli, şişkin armudi gövdeli ve dar uzun boyunlu. Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Yükseklik: 29 cm.
Lot No: 12
Lot: 12
SULTAN ABDÜLAZİZ HAN’IN KIZI SALİHA SULTAN’A AİT PORSELEN YEMEK TAKIMI-19.Yüzyıl. Fransız. Saray işi. Saliha Sultan için “Le Rosey” tarafından özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Altın yaldız ile Saliha Sultan “S.S” inisiyalli. “Le Rosey, XI Rue de la Paix Paris” ibareli. 21 parça, tam takım. 1 büyük servis, 2 oval servis, 6 ikramlık, 6 çukur ve 6 düz yemek tabağından müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Pembe renk konturlü, estetik ve zarif stilize tezyinatlı, zengin altın yaldız bezemeli. Fevkalade kondisyonda. Fransız kraliyet markası Le Rosey’in “Napoleon Bonapart” için yapmış olduğu porselen yemek takımı Arthill’in 21.Müzayede kataloğunda (Lot:112) yer almaktadır. Hanedan’a ait olması sebebi ile büyük önem arz eden ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Oval Servis Tabağı Ölçü: 49 x 33 cm. Yemek Tabağı Çap: 25 cm. Çukur Tabak Çap: 25 cm. Yuvarlak Servis Tabağı Çap: 40 cm. Küçük Servis Tabağı Ölçü: 14 x 25 cm.
Lot No: 13
Lot: 13
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN’IN KIZI NÂİLE SULTAN’A AİT AZNAVUR İŞİ GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile sahibinin adı “Devletlü İsmetlü Nâile Sultan-ı Aliyyetü'ş-şân Hazretleri” ibareli. Sultani özelliklerde ve Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, çift kulplu. Üst seviye aznavur (guilloché) işçiliği ile zengin dekorlu, merkezi kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş “Rokoko” madalyonlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan’a ait olması sebebi ile büyük önem arz eden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir. Ölçüler: 41 x 68 cm. Ağırlık: 2882 gr.
Lot No: 14
Lot: 14
OSMANLI HIDİVYAL SARAY İŞİ YASTIK -19.Yüzyıl sonu. Osmanlı, Hıdiv. Saray işi kalitede ve estetikte. Dival işi, simli. Lacivert renk kadife üzerine altın ve gümüş kılaptanla işlenmiş, saçaklı. Merkezine iki meleğin taşıdığı “Hıdiv Tacı” ve “Z.T” inisiyali uygulanmış, stilize floral bir çelenk ile zenginleştirilmiş. Elde işlenmesi zor ve meşakkatli, emek ve sabır isteyen bu sanatın en özel örneklerinden, ele geçmesi zor gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 31 x 33 cm.
Lot No: 15
Lot: 15
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA İNİSİYALLİ “BOHEM” ÇİFT KARTVİZİTLİK-19.Yüzyıl sonu. Bohemya mamulâtı, çift. Vezir Ahmed Reşad Paşa için özel olarak tasarlanılarak kesme tekniği ile klasik Bohem üslubunda imal edilmiş. Yakuti renkli eserlerin merkezi grave tekniği ile Ahmed Reşad Paşa “A.R” inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı İmparatorluğu’nun üst düzey yaşamı içinde oldukça popüler olan ve “Türk Camı” diye adlandırılan Bohem Cam Sanatı’nın, Vezir Ahmed Reşad Paşa’ya ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örnekleridir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 12 x 9 cm. (her biri)
Lot No: 16
Lot: 16
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA’YA AİT MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl sonu. Avusturya, Viyana. Vezir Ahmed Reşad Paşa için “George Adam Scheid (G.A.S)” tarafından özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. “G.A.S” imalat ve gümüş garanti damgalı. Üst seviye mine işçiliği ile “Ahmed Reşad Paşa” tasvirli ve floral tezyinatlı. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Vezir Ahmed Reşad Paşa’ya ait olması sebebi ile büyük önem arz eden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 9 x 6 cm. Ağırlık: 87 gr.
Lot No: 17
Lot: 17
VEZİR AHMED REŞAT PAŞA (1849-1927)-“Av Köpeği” İmzalı (Réchad) Hicri 1323 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak antika çerçevesi ile. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 82 x 116 cm. Çerçeveli Ölçü: 112 x 148 cm.
Lot No: 18
Lot: 18
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA İNİSİYALLİ “UZAKDOĞU” BRONZ ORMOLU PORSELEN VAZO-18.Yüzyıl sonu. Uzakdoğu. Bronz plaketi Vezir Ahmed Reşad Paşa “R” inisiyalli. Devasa ebatlarda. Osmanlı Sarayı ve yakın çevresine döneminde Uzakdoğu’dan getirilen yüksek kıymetli ve heybetli porselenlerden. Tüm yüzeyi “Zümrüd-ü Anka” ve “Dragon” motifleri ile bezeli, yoğun altın yaldız bezemeli. Altın vermeyli bronzlarla dekore edilmiş, sallantılı üzüm salkımları ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa inisiyalli olması sebebi ile büyük önem arz eden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Yükseklik: 130 cm.
Lot No: 19
Lot: 19
FRANSIZ 18.YÜZYIL SÈVRES EMPERYAL PORSELEN VAZO-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” 18.Yüzyıl ortası. Fransız. Sèvres imalat ve 1753 tarihli (A) üretim damgalı. “E.Pièren” sanatçı imzalı. Emperyal armalı. Neo-klasik stil. Kallavi ebatlarda. Fransa’nın Sevres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın özel üretimlerinden. Kobalt mavi renkte, zengin altın yaldız bezemeli, altın vermey bronz aplikeli. Bronz kare kaideli, şişkin yuvarlak 360⁰ döner gövdeli ve kapaklı, kapak tutamağı bronz kozalak formunda. Ön ve arka yüzüne “E.Pièren” imzalı “Jean-Antoine Watteau”nun eserlerinden ilham alınan muazzam tablolar resmedilmiş. Altın yaldız ile “Hanedan Tacı” ve asalet armaları ile stilize floral kompozisyonlar uygulanmış. Üst seviye bronz işçiliğe sahip, altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Fransız Sèvres Atölyeleri’nin benzer örnekleri Osmanlı Saray Koleksiyonları’nda yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden yüksek kıymete sahip müzelik şaheseridir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin Kocabaş Osmanlı Sarayında Avrupa Porselenleri, 2005 / SSM - Sabancı Üniversitesi Yükseklik: 108 cm.
Lot No: 20
Lot: 20
İNGİLİZ “MARKWICK MARKHAM” SARAY İŞİ "CARILLON" MÛSİKİLİ KONSOL SAAT-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” 18.Yüzyıl. İngiliz. Markwick Markham, Perigal London. Carillon. MÜzikli, çalarlı. 6 çanlı, seçilebilir 4 Türkçe mûsikili (Beni Saiket, Samahe, Vschae Devir, Sabac Hafif), melodi başına yaklaşık 30 sn. Barok üslupta tasarlanmış ve dekore edilmiş. Kasası bağa (kaplumbağa kabuğu) kaplama, altın vermey bronz işçilikli. Kadranı "Eski Türkçe (Osmanlıca)" rakamlı. Markwick Markham’ın makine ve özellikleri açısından en üst ve kıymetli versiyonu. Haliyle, bakım gerekiyor. Tıpkı benzeri “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Benzer örnekleri Topkapı Sarayı, British Museum gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden yüksek kıymete sahip müzelik eserdir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 37 x 27 x 22 cm.
Lot No: 21
Lot: 21
ÇİN 18.YÜZYIL KANGXI DÖNEMİ “ORMOLU” PORSELEN KÜP -18.Yüzyıl. Çin. Qing Hanedanı, Kangxi dönemi. Ormolu. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Estetik ve tasarım harikası, üst seviye işçilik ve sanat kalitesine sahip. Altın vermeyli (dore) bronzlarla zenginleştirilmiş. Bronz platform kaideli, bronz kapaklı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Sıraltına ”Bleu-Blanc” ve “Seladon” tekniği ile yapılmış. “Sgraffito” tekniği ile oluşturulmuş stilize tezyinata sahip. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş Çin porselenlerinin benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 51 x 25 cm.
Lot No: 22
Lot: 22
FRANSIZ “GALLÉ” İMZALI ART-NOUVEAU VAZO-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” 19.Yüzyıl sonu. Fransız. Gallé imzalı. Asit indirgeme ve cameo tekniğinde imal edilmiş, çift katmanlı. Düz dairesel geniş tabanlı ve boru formunda ince uzun gövdeli. Degrade zemin üzeri çok renk tropik çiçekler ile floral dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Art Nouveau Sanat Akımı’nın dekoratif sanatlar alanındaki en önemli temsilcisi Emile Gallé imzalı, Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Yükseklik: 59 cm.
Lot No: 23
Lot: 23
SAX 19.YÜZYIL PORSELEN BOZALIK-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” 19.Yüzyıl. Sax. Osmanlı Sarayı ve çevresine döneminde Meissen, Viyana gibi en fazla sipariş edilen yüksek kıymetteki porselenlerden. Üst düzey işçilik ile uygulanmış ve renklendirilmiş kabartma (repoussé) stilize meyve ve çiçek kompozisyonları ile dekorlu, Rumî bulutlardan oluşan zengin altın yaldız stilize motifler ile bezeli. Platform kaideli, menteşe kapaklı, kelepçeli ve tek kulplu olarak tasarlanmış. Altın vermey bronz aplikeli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf parlak sırlı. Benzer örnekleri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Osmanlı Saraylısı’nın yüksek zevkini gözler önüne seren, Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden nadir koleksiyonluk eserdir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Osmanlı Sarayında Avrupa Porselenleri, 2005 / SSM - Sabancı Üniversitesi Yükseklik: 35 cm.
Lot No: 24
Lot: 24
YAKUP CEM (1949)-"Natürmort” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının koleksiyon değeri yüksek ele geçmez yapıtlarındandır. Ölçüler: 19 x 25 cm.
Lot No: 25
Lot: 25
YAKUP CEM (1949)-"Natürmort” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının koleksiyon değeri yüksek ele geçmez yapıtlarındandır. Ölçüler: 58 x 43 cm.
Lot No: 26
Lot: 26
OSMANLI “BURSA İŞİ” MÜZELİK ÇATMA -16.Yüzyıl sonu / 17.Yüzyıl başı. Osmanlı. Bursa tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Stilize lale ve yelpazeli karanfil motifleri ile oluşturulmuş sonsuz tekrarlı penç motifli madalyonlar ile bezeli. Kıymetli vişne çürüğü renginde. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Sonsuz tekrarlı motiflere sahip bu tip çatmalar saray için divan örtüsü veya duvar askısı (pano) olarak kullanılmak üzere üretilmişlerdir. Haliyle. Benzer örnekleri Metropolitan, Victoria & Albert, British Museum, Topkapı Sarayı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer almakta. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Ölçüler: 67 x 61 cm.
Lot No: 27
Lot: 27
YILDIZ PORSELEN SARAY İŞİ DUVAR TABAĞI-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 3” tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Saray işi, Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Kallavi ebatlarda tasarlanmış. Tüm yüzeyi üst seviye fırça kalitesinde sırüstü peyzaj çalışmalı, altın yaldız bezemeli. Altın konturlu. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, düz dipli, hafif yüksek kenarlı. Fevkalade kondisyonda. Eserin benzer örnekleri “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu” envanterine kayıtlı, görseli ise “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 368. ve 369.sayfasında yer almakta. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ - Sayfa: 116 Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu - Sayfa: 368, 369 Çap: 46 cm.
Lot No: 28
Lot: 28
YILDIZ PORSELEN SARAY İŞİ “HALİD NACİ” İMZALI ART-NOUVEAU VAZO-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” Osmanlı. “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Sene 1312 / 14” tarihli. Eski Türkçe ile “Halid Naci” imzalı. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Saray işi, Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimlerinden. Art-Nouveau üslubunda. Kallavi ebatlarda. Nadir tesadüf edilen “mercan” renginde, zengin altın yaldız bezemeli. Halid Naci tarafından üst düzey fırça kalitesinde figüratif ve realist peyzaj çalışmalı. Repoussé (kabartma) uygulanmış floral tezyinatlı, kaide çevresi tekrarlı “Fleur de Lis” motifleri ile çevrili. Yuvarlak düz dipli, yukarıya genişleyen şişkin gövdeli, silindirik boyunlu, geniş ağızlı, çift kulplu. Kulpları altın sıvama yapraklı girift dallardan oluşmakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Altın yaldız konturlü. Haliyle. Eserin diğer eşi Raffi Portakal’ın 2011 tarihinde düzenlediği müzayedede 70.000 USD.’ye satılmıştır. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından yetiştirilmek üzere Sèvres Porselen Fabrikası'na Paris’e gönderilen ve dönüşünde Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu Baş Ressamlığı’na atanan Halid Naci’nin elinden çıkmış, Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu Yükseklik: 69 cm.
Lot No: 29
Lot: 29
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SERLİ BOHEM NARGİLE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Sultani özelliklerde ve estetikte, aykırı fomda. Tuğralı gümüş seri 2 parçadan müteşekkil. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Akantüs yaprakları ve floral motifler ile zenginleştirilmiş, altın vermeyli. Avrupa’da Osmanlı pazarı için Türk beğenisine uygun olarak yapılan ve “Türk Camı” diye adlandırılan Bohemya mamulatı şişesi yakuti renkte, kesme (grave) tekniği ile dekorlu. Klasik Bohem üslubunda yoğun altın yaldız ve çok renk mine ile zengin “Rokoko” tezyinatlı. Ağız kısmı gümüş, vidalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı İmparatorluğu'nun üst düzey yaşamı içinde oldukça popüler olan Bohem Cam Sanatı ve Osmanlı Gümüş Sanatı’nın zengin işçiliği ve görselliği ile dikkat çeken ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 40 cm. Nargile Ser Ağırlık: 404 gr.
Lot No: 30
Lot: 30
OSMANLI SARAY İŞİ MİNELİ (PLIQUE-À-JOUR) GÜMÜŞ ZARF TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. 12 adetten oluşan tam takım, Rus “Kuznetsov” damgalı porselen fincanları ile birlikte. Gümüş, altın vermeyli. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “sülüs” hattı kullanılarak yazılmış “Keyifler tamam olsun, Afiyet olsun” ibareli. Osmanlı eserlerde zor tesadüf edilen “Plique-à-Jour” mine tekniği ile yapılmış. Ajurlu alanlara kırmızı, yeşil ve kobalt renk mine uygulanmış, tekrarlı “hilal”, “alem” ve “mızrak” motifleri ile bezenmiş. Haliyle. Orijinal “Osmanlı İmparatorluk Armalı” bordo renk muhafazası içerisinde. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın son derece nadir, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserleridir. Ölçüler: 6 x 5.5 cm. (her biri) Ağırlık: 496 gr.
Lot No: 31
Lot: 31
OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA (SİPSİ) AĞIZLIK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde tasarlanmış müstesna eserin ağızlık bölümü nefrit (ceyt), çubuk bölümü (gövdesi) lapis lazuli ve ucu fildişinden. Mineli altın bilezikler ile bağlı ceyt ve lapis bölümler altın tezyinatlı, kök yakutlar (ruby) ile bezeli. Haliyle. Osmanlı Sarayı’nda tütün özel bir merasim ile içilir, bu düzeni çubukçubaşı / çubuk ağası emrindeki 10 çubukçu ve bir ateşçiyle “adab-ı mahsus” ile idare ederdi. Osmanlı Saraylısı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 21.5 cm. Ağırlık: 101 gr.
Lot No: 32
Lot: 32
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ ALTIN TABAKA -19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile 1897 (Rumî) tarihli. Ermenice “Մ.Կ.Գ” usta imzalı. 18 ayar altın. Osmanlı Saray Kuyumcusu “Ermeni” usta tarafından Saray Yüksek Erkânı için özel olarak yapılmış. Sultani özelliklerde üst seviye işçiliğe sahip. İsviçre altın kutu üzerine 3 renk altın ile çalışılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda “Rumî” tezyinata sahip. Ön kapağında “Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı Arma-i Osmanî” (Osmanlı İmparatorluk Arması) bulunmakta. Diğer yüzeylerin tezyinatı kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile tatbik edilmiş. Arka yüze merkezde “Küre-i Muazzama” tasviri ile bilimsel objeler ve müzik aletlerinden oluşturulmuş olağanüstü bir kompozisyon, diğer yüzeylere ise “Kız Kulesi”, “Yıldız Sarayı”, “Fenerbahçe” ve “Boğaziçi” konulu İstanbul peyzajları uygulanmış. Tezyinat kapak önünde “Mühür kimdeyse Süleyman odur” sözüne atfen Türk İslam Sanatı’nda çokça kullanılan “Hâtem-i Süleyman” (Mühr-ü Süleyman) motifi ile nihayetlendirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda yer almakta. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular, 2022 / Arsen Yarman Ölçüler: 24 x 98 x 61 mm. Ağırlık: 201 gr.
Lot No: 33
Lot: 33
İNGİLİZ “DANİEL DE SAİNT LEU” ÇALARLI ALTIN CEP SAATİ-18.Yüzyıl. İngiliz. “Dan de St. Leu Watch Maker to her Majesty, Londres’” imzalı. Altın. Kraliyet saatçisi Cenevre asıllı St.Leu (1753-1797) tarafından Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı için özel yapım. Kral III.George'un eşi Kraliçe Charlotte'un saatçisi olarak atandıktan (1765) sonraki “Majestelerinin Saatçisi” şeklindeki imzaya sahip. İç içe geçmiş iki altın kasadan oluşmakta, dış muhafazası bağa (kaplumbağa kabuğu). Grave (kazıma) ve kalem işi teknikleri kullanılarak imal edilmiş, ajur işçilikli. Dış kasası üç renk altın ile “Osmanlı Devlet Sancağı”, “Hilafet Sancağı”, “Adalet Sancağı” ve “Osmanlı Silahları”ndan oluşan bir kompozisyon ile tezyinli. Anahtarla kurulan zincirli (fusée) makine. İki zemberekli, saat başlarında ve çeyreklerde otomatik (clock watch) çalmakta. İç kasasında ajur tekniği kullanılarak çalar tertibatın çalıştığında iyi duyulması sağlanmış. Kadranı “Dl. de St. Leu, Londres” ibareli, Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Akrep ve yelkovanı altın. Fevkalade kondisyonda. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda örnekleri olan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Çap: 61 mm. Ağırlık: 202 gr.
Lot No: 34
Lot: 34
İNGİLİZ “MARKWICK MARKHAM” MURASSA MİNELİ ALTIN CEP SAATİ-19.Yüzyıl başı. İngiliz. “Markwick Markham, Perigal London” imzalı, seri numaralı. 1810’larda Osmanlı Sarayı için özel yapım. 18 ayar altın üzerine mine işçilikli. Çift kasalı, açma tırnağı iri bir elmas ile neticelendirilmiş. Mine tekniği ile dış kapağına hayali “İstanbul Boğazı (Hisar ve Kalyonlar)” tasvir edilmiş, stilize tezyinatlı. Kadranı “Eski Türkçe (Osmanlıca)” rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Çap: 46 mm. Ağırlık: 94 gr.
Lot No: 35
Lot: 35
FRANSIZ “JULIEN LE ROY” MİNELİ ALTIN CEP SAATİ-18.Yüzyıl. Fransız. “Jln. Le Roy, A. Paris” imzalı, seri numaralı. XV.Louis’nin Kraliyet Saatçisi Le Roy tarafından Osmanlı Sarayı’na özel yapılmış saatlerden. Üst seviye çalarlı mekanizmaya sahip. 18 ayar altın üzerine mine tekniği ile dekore edilmiş, çift kasalı. Mine yüzeyi guilloché işçilikli, stilize tezyinatlı. Kadranı “Eski Türkçe” rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Çap: 47 mm. Ağırlık: 80 gr.
Lot No: 36
Lot: 36
OSMANLI 18.YÜZYIL SARAY İŞİ ALTIN KAKMA KAMA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Nefrit (ceyt) kabzalı, kını ve namlusu altın kakma tekniği ile stilize tezyinatlı. Askı kancalı, çamurluklu, çamurluk topuzu badem formunda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 51.5 cm.
Lot No: 37
Lot: 37
OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK “SAVATLI” KEMER TOKASI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Zenne tip. Sultani özelliklerde, Üst seviye işçiliğe sahip. Altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Savat işçiliği ile dekorlu. Osmanlı Rokokosu üslubunda bakırdan dövme, kabartma (repoussé) ve kazıma (grave) teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Çengelle birbirine bağlı 2 parçadan müteşekkil. Göbeği kök zümrüt montürlü. Fevkalade kondisyonda. Türk Maden Sanatı’nın estetik harikası nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 9 x 22 cm.
Lot No: 38
Lot: 38
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, çift. Saray işi kalitede ve kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Platform kaideli, silindirik uzun boyunlu, bilezikli ve üç mumluklu. Rokoko “S” kıvrımlı mumluk kolları ve kaidesi aplike kuş ve geyik figürleri ile zenginleştirilmiş. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın kallavi ebatları ve tasarımsal zenginliği ile dikkat çeken nadir koleksiyonluk şaheserleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 46 x 37 cm. (her biri) Ağırlık: 4241 gr.
Lot No: 39
Lot: 39
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Gümüş, çift. Sultani özelliklerde ve saray işi kalitede. Sultan Abdülmecid dönemine özgü üslubun tüm özelliklerini barındırmakta. Kalemişi, kazıma/grave ve repousse tekniği ile stilize dekorlu. Mumluk kısmı ile geniş yayvan kaidesi egzotik yapraklardan oluşmakta. Sütunsal yüksek gövdeleri birbirinden farklı geometrik tezyinatlı bilezikler ile zenginleştirilmiş. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir tesadüf edilen yüksek kıymete sahip koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 38 cm. (her biri) Toplam ağırlık : 1.308 gr.
Lot No: 40
Lot: 40
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ ÇİFT GÜMÜŞ (KARLIK) ŞERBETLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Osmanlı Saray Yüksek Erkânı için Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde özel olarak tasarlanılarak gümüşten imal edilmiş. Çift, kallavi ebatlarda. Ajurlu ve Bohem hazneli, karlık tipinde. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinata sahip estetik harikası eserlerde üst seviye kazıma (grave), kabartma (repoussé), ve kalemişi teknikleri kullanılmış. Avrupa’da Osmanlı Pazarı için Türk beğenisine uygun olarak yapılan ve “Türk Camı” diye adlandırılan bordo renk “Bohem” hazneli, tekinin ağzı haliyle. Platform kaideli, çift taraftan kilit mekanizmalı, üstten kapaklı, uzun imbikli ve taşıma kulplu. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Saray için yapılan ve benzer örneği Dolmabahçe Sarayı Koleksiyonu’na Envanter No: 37/178 ile kayıtlı olan, yüksek kıymete ve koleksiyon değerine sahip ele geçmez koleksiyonluk şaheserlerdir. Provenans: Edmonde Charles-Roux Koleksiyonu Eser, Artcurial Paris’te düzenlenen 16.05.2022 tarihli “Antiquities & Islamic Arts” isimli katalogda Lot: 220 olarak yer almaktadır. Ölçüler: 25 x 26 cm. (her biri) Ağırlık: 4065 gr.
Lot No: 41
Lot: 41
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “SARAY İŞİ” ROKOKO SEHPA-19.Yüzyıl başı. Osmanlı, İstanbul işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş. Saray işi kalitede ve Sultani özelliklerde Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Kallavi ebatlarda. Kabartma (repoussé), kazıma (grave), kumlama ve kalemişi teknikleri kullanılarak dekore edilmiş. Rokoko madalyonlar içerisine floral kompozisyonlar çalışılmış, tabla bordürü ve yan yüzler girlandlar ile zenginleştirilmiş. Geniş tabla merkezine battal boy vazoda çiçekler konulu muhteşem bir kompozisyon uygulanmış. Gümüş giydirme ahşap kasalı, kabriole altı ayaklı ve iri pabuçlu. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez şaheserdir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 45.5 x 40 cm. Ağırlık: 7.300 gr. (Ahşap kasası dahil)
Lot No: 42
Lot: 42
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ SULTANİ İBRİK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, İstanbul işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, tüm yüzeyi "Pointe de Diamant / Elmas Noktası" kabartma motifi ile tezyinli. Saray işi kalitede. Repoussé işçiliğinin zirvesi oyma ve kabartma tekniği ile main şeklinde stilize baklava desenli. Platform kaideli, armudi gövdeli, uzun emzikli ve Rokoko “S” kulplu. Kubbesel kapağı aplike bol yapraklı gonca formunda. Bu tip baklava desenli nadir örnekler Topkapı Sarayı Müzesi (Envanter No: 25/3727) ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu’nda (Envanter No: 211 Pertevniyal Valide Sultan Türbesi’ne ait eser) yer almaktadır. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmez müzelik şaheserdir. Provenans: A.N ve M.B. Eski Koleksiyonu’na aittir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 23 x 15 cm. Ağırlık: 597 gr.
Lot No: 43
Lot: 43
OSMANLI 17.YÜZYIL MÜZELİK GÜMÜŞ GÜLEBDAN-17.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Rumî üslubunda tasarlanmış, şemseli. Sultani özelliklerde ve işçilik kaitesinde 16. ve 17.Yüzyıla özgü karakteristik üslupla imal ve tezyin edilmiş, kallavi ebatlarda. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş “Hatayi” dolgulu “Rumî Şemseler” ile bezeli. Gövdesi Rumî girlandlar, tabanı lale motifleri ile çevrelenmiş. İki parçadan müteşekkil. Platform kaideli, şişkin gövdeli, küre bağlantılı, boğumlu ve bilezikli. Ağız kısmı habbe formunda. Boynu vidalı, hazneye giren uzun kısmı gümüş, aynı üslupta tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın erken devir önemli örneklerinden gerçek bir koleksiyon parçası ve ele geçmez müzelik şaheserdir. Referans: Referans: The Art of Turkish Metalworking / Fulya Bodur, 1987 Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman, 1996 Uzunluk: 28 cm. Ağırlık: 496 gr.
Lot No: 44
Lot: 44
SULTAN III.AHMED HAN TUĞRALI GÜMÜŞ DİVİT-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan III.Ahmed Han (1703-1730) tuğralı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Amel-i Mehmed” usta damgalı. Murassa gümüş, yakut taş montürlü. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, altın vermeyli. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile “Osmanlı Rokokosu” üslubunda stilize tezyinatlı, mürekkep kapağı iri yakut taş mıhlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin tuğrası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 43.sayfasında, usta damgası ise 106.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 6 x 7 x 30 cm. Ağırlık: 551 gr.
Lot No: 45
Lot: 45
ÇARŞAMBALI MEHMED ÂRİF BEY (1828-1892)-“İstifli Hat Levha” Ketebeli. Hicri 1302 tarihli. Siyah zemin üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile tatbik edilmiş, tezhipli. Celi Sülüs hattı ile "Ayet-i Kerime" yazılı. Üstübeç mürekkebi ile geometrik ve floral bezemelerden oluşan bir cetvel ile çevrili, kurdeleli çiçek buketleri ile tezyinli. Fâtır Suresi 28.Ayet; “Allah'tan kulları içinde ancak âlimler korkar” Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Ölçüler: 42 x 39 cm.
Lot No: 46
Lot: 46
AMEL-İ SÜLEYMAN (19.YÜZYIL)-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” Ketebeli. Hicri 1279 / Miladi 1872 tarihli. Ketebesi “Amel-i Süleyman, Sene 1271” şeklinde atılmış. Kat’ı tekniği ile yeşil renk zemin üzerine “Osmanlı Rokokosu” üslubunda beyaz renk kıvrımlı dallar ile “Mevlevi Dal Sikkesi (Tarikat Tac-ı Şerifi)” tatbik edilmiş. Sikkenin merkezinde altın ile talik istif "Ya Hazret-i Mevlana" ibaresi, üst kısmında ise altın ile tuğra formunda istiflenmiş sülüs hat “Muhammed Celâleddîn-i Rûmî, Kuddise Sirruhû” ibaresi yer almakta. Sütunların oluşturduğu kemerin dışında kalan alanlar “Rokoko” üslubu abartılı bezemeler ile oluşturulmuş bir çerçeve içine alınmış. Kat’ı sanatçısı Süleyman’ın “David Collection, Kopenhag”da H.1280 tarihli bir eseri, “Nasser D. Khalili” Koleksiyonunda ise H.1282 tarihli bir başka kat’ı eseri bulunmaktadır. Türk Hat Sanatı’nın emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Referans: Katıa Hatlar, Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner, 1995 / Türkiyemiz D. Sayı:76 Sayfa: 15, 17 Hat Sanatında Meyve İstifli Hatlar, Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner, 2008 / Turkish Studies Volume 3, 5 Sayfa: 102 The Art Of Pen, London 1999 / Sayfa 200, 201 Ölçüler: 44 x 31 cm.
Lot No: 47
Lot: 47
OSMANLI 19.YÜZYIL “MEVLEVİ” KAPI ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kitabesi istifli sülüs hat ile "Yâ Hazreti Mevlâna Celâleddîn-i Rumî kuddise sırruh” ibareli. İpek atlas üzerine altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. Şemse, kartuş ve daire formlu alanlarda sülüs hattı ile oluşturulmuş istifler yer almakta. Osmanlı Rokokosu üslubunda rumî, floral ve geometrik tezyinli, hat istifleri ile bezeli, yazı kuşakları ile çevrili. Kitabesi girişi temin eden orta parçadaki vazo üzerine yerleştirilmiş battal yaprak içinde. İpek püsküllü. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın günümüze iyi kondisyonda ulaşmış yüksek kıymete sahip koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 305 x 184 cm.
Lot No: 48
Lot: 48
OSMANLI 18.YÜZYIL “BEYKOZ İŞİ” MEVLEVİ KANDİL -18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Beykoz mamulâtı. “Ya Hazret-i Mevlana” ibareli. Kallavi ebatlarda. Billur renk gövdesi zengin altın yaldız bezemeli, “Beykoz Gülleri” ve girlandlar ile tezyinli. Boğumlu şişkin gövdesine üç yerde talik hattı ile “Ya Hazreti Mevlana” ibaresi tatbik edilmiş. Askı kancalı, orijinal askısı ile birlikte. Mevlevi Dervişi Mehmet Dede tarafından kurulan Beykoz Atölyeleri’nin günümüze ulaşmış nadir örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Türk Cam Sanatı ve Beykoz İşleri, 1974 / Fuat BAYRAMOĞLU Ölçüler: 37 x 20 cm.
Lot No: 49
Lot: 49
OSMANLI 19.YÜZYIL “FİLDİŞİ” FERÂŞET SÜPÜRGESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Fildişi. Kâbe-i Muazzama ve Hücre-i Saadet başta olmak üzere mübarek mekanların temizliğinde, ferraşlar tarafından toprak ve tozların (Gubâr-ı Şerif) usulüne uygun olarak “Ferâşet Küreği”nde toplanmasına yarayan teberrükâtlardan. Ferâşet Süpürgesi’nin sapı fildişinden, oyma tekniği ile akantüs yaprakları ile zenginleştirilmiş floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Türk-İslam Kültürü’nün en özel örneklerinden sayılan yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 59 cm. Sap Uzunluk: 18 cm.
Lot No: 50
Lot: 50
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI FERAŞET-I ŞERİFE / HİCRİ 1232-“Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Feraşet Beratı, Hicri 1232 tarihli. Sultan tuğrası yeşil renk mürekkep ile çekilmiş. Zerefşanlı. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine divani hatla altın (zer), kırmızı (surh), siyah (is), mavi ve yeşil renk mürekkep kullanılarak yazılmış, iri altın duraklı. 22 Cemâziyelâhir 1232 (9 Mayıs 1817) / *Ferraş-ı Şerife görevini mutasarrıf iken vefat eden Saray-ı Atîk Teberdarlarından Mehmed bin Ali’nin dörtte bir kıratının Mehmed Sadık Bey’in annesi Abdurrahman kızı Emine Hanım’a tevcihine dair. *İslam Halifesi olan Osmanlı Sultanı iradesinde verilen bu görevlere “Hizmet-i müstevcibü’l-mefharet” yani iftihar edilecek hizmet denilirdi. Ölçüler: 76 x 57 cm.
Lot No: 51
Lot: 51
MEHMED ŞEFİK BEY (1820-1880)-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” Ketebeli. Hicri 1283 / Miladi 1866 tarihli. Ketebesi “Ketebehu Şefik, 1283” şeklinde atılmış. Muzika-i Hümâyun Hat Hocası Mehmed Şefik Bey tarafından “Celi Sülüs” hattı ile is (siyah) mürekkebi kullanılarak yazılmış istifli levha. Levhanın üst kısmına "Kalellahü teala fi kitabihil Kerim / Allahu Teala yüce kitapta buyurdu" anlamındaki yazı, alta ise Yusuf Suresi 64. ayet "Fallahu hayrun hafizan ve hüve erhamürrahimin / En hayırlı koruyucu Allah’tır ve O, merhamet edenlerin en merhametlisidir” tatbik edilmiş. "Nun" harfinin üstünde istifli sülüs hat ile “Sadakallahülazim / Yüce olan Allah doğruyu söyledi" ibaresi yer almakta. Yazının sağ ve solunda altın ile boyanmış “Rokoko” üslubunda çiçek buketleri, etrafında ise yeşil zemin üzerine altın ile boyanmış floral bir cetvel bulunmakta. Levha altın ile “Rokoko” üslubunda olağanüstü “Hâlkâr” tezhiplidir. Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 44.5 x 80 cm.
Lot No: 52
Lot: 52
SEYYİD AHMED HİLMÎ (19.YÜZYIL)-“Gubari Hat Levha” Ketebeli. Hicri 1249 / Miladi 1833 tarihli. Ketebesi “Ketebehu’l-fakîr el-hakîr es-Seyyid Ahmed el-Hilmî senete tisʻa ve erbaʻîn ve miʼeteyn ve elf (H.1249) min-telâmîzi el-Hâc Ahmed el-maʻrûf bi-Hamdi el-Cisrî” şeklinde atılmış. Hocası “El-Hac es-Seyyid Ahmed el-maruf Hamdi el-Hüseni”. Nohudî renkte aharlı kağıt üzerine is (siyah) mürekkebi ile yazılmış. Zengin altın yaldız ve çok renk ile “Rumî” üslubunda üst düzey tezhipli. Zencerekli ve altın cetvelli. Fevkalade kondisyonda. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Merkezinde sülüs hattı ile “Muhammed” lafzı, içerisinde nesih hattı ile “M” harfinin ucundan itibaren gubari (toz) “Besmele” ile başlayan “Yasin-i Şerif”, “Muhammed” lafzının son harfi “D”nin solunda gubari (toz) “Besmele” ile başlayan “Fatiha Suresi” yer almakta ve lale formlu bir tasarımla sonlanmaktadır. Lale motifinin içinde hattat ismi ve eserin yazılış tarihi yer almaktadır. Üstün işaretinin içinde gubari (toz) “Ve ma erselnake illa rahmeten lil alemin / Biz, seni bütün insanlık için sadece bir rahmet olarak gönderdik” anlamındaki Enbiyâ suresi’nin 107. ayeti, yuvarlak formlu alan içine ise “Levlake lavlake lema halaktü’l-eflak / Sen olmasaydın, sen olmasaydın Ben âlemleri yaratmazdım” anlamındaki Hadis-i Şerif tatbik edilmiş. Yazı dışında kalan boşluklar altın ile gül goncası, lale, koyungözü, papatya ve yaprak motifleri ile tezyin edilmiş. Muhammed lafzının ortası, zencerekli cetvelin iç kısmı, köşeler ve cetvelin alt üst kısımlarında tepelik formları bulunmakta, formların içi “Rumî” üslubu bezemeler ile doldurulmuş. Zencerekli cetvelin dışında sıvama altın ile yapılmış ikinci bir cetvel yer almakta, turkuaz zemin üzerine dilimlerle ayrılmış alanlar içinde ise altın renkli “3 benek” motifleri yer almakta. Ölçüler: 32 x 41 cm.
Lot No: 53
Lot: 53
MEHMET FEHMÎ EFENDİ (1860-1915)-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” Hilye-i Şerife. “El-Hâc Hâfız Mehmed Fehmî Efendi” ketebeli. Gubari. Devasa ebatlarda, klasik Osmanlı hilyelerinden farklı tasarıma ve tezhibe sahip. Diğer örneği Medine’de Mescidi Nebevi’nin Ashab-ı Suffa kapısının sol yanında eskiden fermanların okunup ilan edildiği kürsünün duvarında asılı. “Gubari”, “Sülüs” ve “Nesih” hattı ile is (siyah) ve surh (kırmızı) mürekkebi kullanılarak yazılmış. Altın bezeme “Neoklasik” ve “Rokoko” üslubunda olağanüstü tezhipli. “Çark-ı Felek” ve “Rumî” gubariler ile zenginleştirilmiş. Altın cetvelli. İç ve dış tüm tezhip ve tezyinler aynı zamanda müzehhip ve ressam da olan hattat “Mehmed Fehmî Efendi”ye ait. Fevkalade kondisyonda. Orijinal altın varak muazzam çerçevesi içerisinde. Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, Türk Hat Sanatı’nın paha biçilmez bir başyapıtı ve ele geçmez müzelik şaheseridir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu BAŞMAKAMI; “Besmele-i Şerife” ve nesih hattı ile Neml Suresi 30. Ayet “İnnehu min Süleymâne ve innehu / O Süleyman’ın mektubudur” yazılı. Kırmızı renk “Müsenna” (aynalı) hat ile “Ya müfettiha’l- ebvâb / Ey kapıları açan” ve “İftah lenâ hayra’l- bâb / Bize hayır kapılarını aç” anlamındaki 2 istif tatbik edilmiş. Göbeğin etrafında İslam Peygamberi’nin isimleri “Muhammed”, “Mahmud”, “Ahmed” ve “Hamid” bulunmakta. Etrafı kırmızı ve siyah mürekkep ile merkezi “Sadaka Resul Allah”, etrafı “Kâle Resûlullahi sallallâhu aleyhi ve sellem” diye başlayan hadis metinleri yazılı “Çark-ı Felek” istifler ile zenginleştirilmiş. GÖBEK BÖLÜMÜ; merkezde sülüs hat ile ”Muhammed” yazılı, etrafı “Çark-ı Felek” tekrarlı sülüs hat metinler ile çevrili. Etrafı “Gubari” yazı ile “Allah”, “Muhammed” lafzları ile “Aşere-i Mübeşşere” Cennet’le müjdelenen on kişi “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman”, “Ali”, “Talha”, “Zubeyr”, “Abdurrahman bin Avf”, “Sa'd bin Ebi Vakkas”, “Said bin Zeyd” ve “Ebu Ubeyde bin Cerrah” ile ”Hasan”, “Hüseyin” yazılı. Gubarilerin etrafı celi sülüs hat ile tekrarlı “Kelime-i Tevhid”ler, dışı ise “Ol Resûl-i müctebâ hem rahmete'l lil âlemin, Bende medfûndur deyû eflâke fahr eyler zemîn, Ravzasın idüp ziyâret dedi Cibrîl-i emîn, Hâzihî cennâtü adnin fedhulûhâ hâlidîn” şeklinde Osmanlıca beyit yazılı. Etrafına “Besmele-i Şerif” ile başlayan Necm Suresi’nin ilk ayetleri, etrafına daha küçük oranda sülüs hat ile Esma-i Nebi “Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahibihi ve sellim / Allah’ım Muhammed Aleyhisselam’a ve Ailesine, Ashabına Salatu Selam eyle” tatbik edilmiş. Etrafı gubari yazılar ile çevrili, yazıların merkezi siyah ve kırmızı mürekkep ile istifli “Kelime-i Tevhid” rozetleri ile zenginleştirilmiş. ETEK BÖLÜMÜ; “Enbiya Suresi’nin 107. Ayeti “Ve ma erselnake illa rahmeten lil âlemin / Biz Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” yazılı. Altında dört şemse formlu alan içine dört halife “Ebubekir”, “Ömer”, Osman” ve “Ali”nin anlatımıyla Hz.Muhammed’in manevi özellikleri tatbik edilmiş. Lale formlu alan içine istifli sülüs hat “Kâle aleyhisselâm / Efendimiz buyurdu ki”, üst kısmına kırmızı mürekkep ile armudi formlu “Maşaallah”, altına sağ ve solda aynı özellikte “Barek Allah” ibaresi tatbik edilmiş. Her iki tarafta sırayla siyah mürekkeple bir satır istifli celi sülüs, iki satır nesih, kırmızı mürekkeple bir satır sülüs, siyah mürekkeple bir satır istifli celi sülüs ve kırmızı mürekkeple bir satır sülüs hat yazılmış. Yazı dizilerinin tam ortasında “Dahilek ya Resul Allah / Sana sığındım ey Allahın Resulu”, etrafında siyah mürekkep ile yazılmış “Çark-ı Felek” sülüs hatlar ile çiçek formu oluşturulmuş. Sağ ve solda çiçek formlu alan içine is mürekkebi ile sülüs hat “Şefaat ya Resul Allah / Allahın Resulü bana şefaat et” yazılı. Tam ortada hattat ismi “Mehmet Fehmi” okunmakta. Ölçüler: 129 x 90 cm. Çerçeveli Ölçü: 175 x 137 cm.
Lot No: 54
Lot: 54
HANEDAN-I ABDÜLAZİZ HAN MÜDERRİSİ OSMAN ENVERÎ EFENDİ-“Kur’an-ı Kerim” Ketebeli. Hicri 1281 / Miladi 1864 tarihli. Ketebesi “Osman Enverî” şeklinde atılmış. Saray işi. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Üst seviye altın ile “Neoklasik” üslupta tezhipli. Altın cetvelli, altın duraklı. Altın ile zilbahar tekniğinde bezenmiş miklepli deri cildi içerisinde. Osman Enveri Efendi, Sultan II.Abdülhamid Han’ın cülûsundan sonra Sultan Abdülaziz Han’ın Şehzâdegânı’na muallim olmuş, hattaki kudretine rağmen hattatlığı meslek olarak kabul etmemiş ve Şehzadegân Mektebi kapatılana kadar hocalık yapmıştır, bu sebeple eserlerine tesadüf edilmez fevkalade kıymettedir. Miklebi bezemesiz cilt sırtında Vâkı’a Suresi’nn 79. Ayet’i “Lâ yemessuhu illâ-lmutahherûn / Ona, temiz olanlardan başkaları dokunamaz” yazılı. Serlevha sayfasında “Fatiha” ve “Bakara” sure isimleri istifli nesih hat ile altın zemin üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile yazılmış. 7 satır dışındaki zemin sıvama altın ile doldurulmuş. İki tarafında saç örgüsü cetveller bulunmakta, kıvrık dal üzerinde rumî ve hatayi motifler ile “Neoklasik” üslupta tezhipli, tezhibin uçları tığlarla nihayetlenmekte. İç sayfalar nesih hat ile 15 satır. Altın cetvellerin dışına “Cüz Gülü” motifleri tatbik edilmiş. Sure isimleri serlevha sayfasındaki gibi altın üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile yazılmış. Ketebe sayfası altın zemin üzerine primitif mavi ve kırmızı renkte Rumî laleler ve hatayi motifler ile bezeli. Ölçüler: 17 x 11.5 cm.
Lot No: 55
Lot: 55
KALTAKCIZÂDE HASAN FEVZÎ EFENDİ (KÜTAHÎ)-“Kur’an-ı Kerim” Ketebeli. Hicri 1246 / Miladi 1830 tarihli. Ketebesi “Hasan el Fevzi el Maruf Kaltakcızâde el Kütahî” şeklinde atılmış. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Üst seviye altın ile “Neoklasik” üslupta tezhipli. Altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli, zencerikli ve miklepli deri cildi içerisinde. Şemseli cilt sırtında istifli sülüs hat ile altın bezeme Vâkı’a Suresi’nin 79. ve 80. Ayet’leri “Lâ yemessuhu illâ-lmutahherûn, Tenzîlun min rabbi-l’âlemîn / Ona, temiz olanlardan başkaları dokunamaz, O, âlemlerin Rabbinden indirilmiştir” yazılı. Serlevha sayfasında “Fatiha” ve “Bakara” sure isimleri istifli sülüs hat ile altın zemin üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile yazılmış. 7 satır yazı dışındaki zemin sıvama altın ile doldurulmuş. Üç tarafında zencerek motifli cetveller bulunmakta, Rumî ve hatayi motifler ile “Neoklasik” tezhipli, tezhip uçları lacivert renkli tığlarla nihayetlenmekte. İç sayfalar nesih hat ile 14 satır. Altın cetvellerin dışına “Cüz Gülü” motifleri tatbik edilmiş. Sure isimleri serlevha sayfasındaki gibi altın üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile yazılmış. Ketebe sayfası altın zemin üzerine çiçek buketleri ve Rumî motifler ile bezeli. Ölçüler: 18 x 12.5 cm.
Lot No: 56
Lot: 56
KADIZÂDE SEYYİD MUSTAFA EFENDİ (SÜKÛTÎ)-“Kur’an-ı Kerim” Ketebeli. Hicri 1257 / Miladi 1841 tarihli. Ketebesi “Kadızade es Seyyid Mustafa es Sukuti”, ketebe kaydı ise “El fakir el hakir es Seyyid Muhammed Zühdî” şeklindedir. İç sayfası is (siyah) mürekkebi ile “Haza Mushaf- ı Şerif “ibareli. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Üst seviye altın ile “Neoklasik” üslupta tezhipli. Altın cetvelli, altın duraklı. Şemseli, salbekli, zencerikli ve miklepli deri cildi içerisinde. Serlevha sayfasında “Fatiha” ve “Bakara” sureleri daire formunda alana yazılarak sure isimlerinin yazılacağı alanlar boş bırakılmış ve altın ile bezenmiş. 7 satır yazı dışındaki zemin sıvama altın ile doldurulmuş, kıvrık dallar üzerinde çiçek, yaprak desenleri ve rumî motifler ile oluşturulmuş “Neoklasik” üslupta tezhiplenmiş. Etrafında beyaz zemin üzerine siyah saç örgüsü bir cetvel bulunmakta. Tezhipli sayfanın dış kısmı dilimli olarak tasarlanmış, dilimli kısımların uçları lacivert renkli tığlarla nihayetlenmiş. Sayfa kenarlarında “Cüz Gülleri (Aşer)” yer almakta. Ölçüler: 17 x 11 cm.
Lot No: 57
Lot: 57
ŞEYH AZÎZ RUFAÎ (1871-1934)-“Hilye-i Şerife” Ketebeli. Hicri 1340 tarihli. Ketebesi “Es Seyyid es Şeyh Muhammed Abdülaziz er Rufai” şeklinde atılmış. Battal boy nohudi renkli zemin üzerine “Sülüs”, “Nesih”, “Talik” ve “Divani” hattı ile is (siyah) mürekkebi kullanılarak yazılmış. Natürmort üslübunda menekşe, gül, papatya, filbahri ve kasımpatıdan oluşturulmuş çiçek buketleri ile tezyinli. Altın cetvelli. Tacında "Sultan Tuğrası" formunda istiflenmiş “Besmele-i Şerife” yer almakta.Türk Hat Sanatı’nın emsaline rastlanılmamış bir başyapıtı ve ele geçmez müzelik şaheseridir. Tuğranın sağ ve soluna diyagonal yazılmış gubari (toz) yazılar ile tüm levhayı dolanan çiçeklerle bezeli yazı kartuşları uygulanmış. Dikey ve yatay kartuşlarda iki satırlık “Besmele-i Şerife” ile başlayan talik hat dizeleri yer almakta. Alta içleri istifli sülüs hat ile dolgulanmış iri 3 madalyon yerleştirilmiş. Oval madalyon içerisinde istifli sülüs hat ile “Kelime-i Tevhid” yazmakta. Hilye formunun başmakamında “Besmele-i Şerife”, altında ise Enbiya Suresi 107. Ayet “Ve ma erselnake illa rahmeten lil alemin / Biz, seni bütün insanlık için sadece bir rahmet olarak gönderdik” yazmakta. Göbek bölümü baklava formunda, merkezine “Allah” ve “Muhammed” lafzı, etrafına ise nesih hattı ile Hz.Ali’den rivayetle Hz.Muhammed’in maddi özelliklerini anlatan diyagonal metin tatbik edilmiş. Baklava formunun etrafına 4 halifenin adı “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman” ve “Ali” yerleştirilmiştir, “Hasan” ve “Hüseyin” isimleri dikey kartuşların altındadır. Alttaki kartuşlara Kalem Suresi 4. Ayet “Ve-inneke le’alâ ḣulukin ‘azîm(in) / Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin” ve Hazret-i Muhammed’in manevi özellikleri nesih hattı ile diyagonal olarak yazılmış. “Besmele-i Şerife”nin sağ ve solundan aşağı uzanan dikdörtgen alana istifli sülüs hat ile “Fatiha Suresi”nin tamamı tatbik edilmiş. Paralel dikey alanlarda “talik” ve “divani” hattı ile yazı kuşakları yer almakta. “Hüseyin” lafzının altında “Bilal Habeşi” ismi ve ''Levlake levlake lemâ halaktü'l-eflâk / Sen olmasaydın Ey Habibim, ben âlemleri yaratmazdım” anlamına gelen “Hadis-i Şerif” yazılı. “Hadis-i Şerif”in sağ ve soluna diyagonal nesih yazılar yerleştirilmiş. Yatay dikdörtgen alanlar paralel olarak yazılmış “talik” ve “divani” hat kuşakları ile zenginleştirilmiş. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 125 x 92 cm.
Lot No: 58
Lot: 58
ABDULLAH VEHBÎ EFENDİ (KÜTAHÎ) -“Minyatür Hilye-i Şerife” Ketebeli. Hicri 1252 / Miladi 1836 tarihli. Ketebesi “El hakir Abdullah Vehbî el Maruf Kütahî” şeklinde atılmış. Seyahat tip minyatür Hilye-i Şerife, bilinen en küçük boyutlu örneklerden. Oval formlu zemin üzerine gubari ve nesih hattı ile yazılmış, altın ve çok renk ile “Rokoko” üslubunda tezhiplenmiş. Altın vermeyli bronz çerçevesi içerisinde. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Sıvama altın ile boyanmış eserin merkezine Neml Suresi 30.Ayet “İnnehü min süleymane ve innehü / O, Süleyman'ın mektubudur. Rahmeti bol ve kesintisiz olan Allah'ın adıyla başlıyor”, alta ise nesih hattı ile “Besmele-i Şerif” tatbik edilmiş. Göbek bölümüne gubari hat ile Hz.Ali’den rivayetle Hz.Muhammed’in maddi özelliklerinin bir bölümü yazılarak etrafına sırası ile “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman” ve “Ali” olmak üzere 4 Halife isimleri sıralanmış. Altta yer alan kartuş içerisine Enbiya Suresi 107.Ayet “Ve ma erselnake illa rahmeten lil alemin / Biz, seni bütün insanlık için sadece bir rahmet olarak gönderdik” yazılmış. Ölçüler: 64 x 43 mm.
Lot No: 59
Lot: 59
ABDULLAH ZÜHDÎ EFENDİ (1835-1878)-“Zerendud İstifli Hat Levha” Ketebeli. Ketebesi “Harretehû Abdullah Zühdî” şeklinde atılmış. Sultan Abdülmecid Han’ın emri ile “Mescid-i Nebevî”nin yazılarını yazan meşhur hattatın istifli levhası. Çivit mavi zemin üzerine zerendud tekniğiyle (altın) tatbik edilmiş, istifli sülüs hat ile yazılmış. Altın cetvelli. Altın ile “Osmanlı Rokokosu” üslubunda “Rumî” ve düğüm motiflerinin oluşturduğu bezemeler ile tezhipli. Mealen “Öyleyse, Sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki semâda bulunanlar da size rahmet etsinler.” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Türk Hat Sanatı’ın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir. Ölçüler: 51 x 49 cm.
Lot No: 60
Lot: 60
SEYYİD İBRAHİM EFENDİ (19.YÜZYIL)-“Zerendud Hat Levha” Ketebeli. Hicri 1258 / Miladi 1842 tarihli. Ketebesi “Eser-i Hâme-i Seyyid İbrahim Nazır-ı ihtisab sabıkan 25 Rebiulahir 1258 sene” şeklinde atılmış. Zerendud tekniği kullanılarak çivit mavi zemin üzerine istifli sülüs hat ile çekilmiş. Altın ile “Rokoko” üslubunda olağanüstü tezhipli. Merkezine tuğra formunda “Ya Hazret-i Muhammed Bahâeddin Şah-ı Nakşibend Kaddesenallahu sirrahu” şeklinde Nakşibendi Tarikatı’nın isim babası “Şah-ı Nakşibend Muhammed Bahâeddin”in adı istiflenmiş. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek ele geçmez bir örneğidir. Ölçüler: 32.5 x 40 cm.
Lot No: 61
Lot: 61
ABDÜLFETTAH EFENDİ (1815-1896)-“Zerendud Hat Levha” Hicri 1274 tarihli. Ketebeli. Lacivert zemin üzerine zerendud tekniğiyle (altın) tatbik edilmiş, Talik hattı ile dört satır Farsça yazılmış Rubai. (Vezni: Mef'ûlü, Mefâîlü, Mefâîlü Fa' / Feul) Altın cetvelli. Altın ile “Hâlkâr” tezhipli. “Yârab be harîm-i nîstî bârem dih / Bâşed ki şeved zi nîstî kârem bih / Muhtâr ne, mecbûr ne der râh-i fenâ / Ser ber kadem-i Ahmed-i Muhtârem bih” “Tanrım! İzin ver yokluk dergâhına girmeme / Bakarsın, yokluk sâyesinde işim girer yoluna / Muhtar yok, mecbur yok yokluk yolunda / İyi olur başımı koyarsam Ahmed-i Muhtar'ın ayağına” Ölçüler: 41 x 39.5 cm.
Lot No: 62
Lot: 62
ABDÜLFETTAH EFENDİ (1815-1896)-“Zerendud Hat Levha” Hicri 1271 tarihli. Ketebeli. Siyah zemin üzerine zerendud tekniğiyle (altın) tatbik edilmiş, Talik hattı ile iki satır yazılmış. Altın cetvelli. Osmanlı Rokokosu üslubunda altın ve gümüş tezhipli, altın “Çelebi Lalesi” tezyinli. “İlâhî ente maksûdi / Ve rızâke matlûbi / Kelâm-ı Kibar” “Yâ Rabbî, Benim maksûdum sensin / Murâdım senin rızanı kazanmaktır / Kelâm-ı Kibar” Ölçüler: 35.5 x 54 cm.
Lot No: 63
Lot: 63
HAFIZ MEHMET ZEKİ İCAZETNAMESİ (19.YÜZYIL)-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” Ketebeli. Hicri 1285 / Miladi 1868 tarihli. İcazetnamenin hattatı “Hafız Mehmet Zeki”, onaylayan hocaları “El Hac Sabri” ve “Derviş Abdullah Rakım”dır. “Sülüs”, “Nesih” ve “İcaze” hattıyla is (siyah) mürekkebi kullanılarak yazılmış. Saray işi üst seviye “Rokoko” tezhipli. Altın cetvelli. İlk satırı “Kasvet’ül kalb-i minişşiba / Çok yemek, kalbe kasvet verir” anlamında Kelam-ı Kibar, iki ve üçüncü satırları “Hayruküm men teallem’el Kur’ane ve Allemehu / Sizin Hayırlınız Kur’anı öğreten ve öğrenendir” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Yazı ve bezemeler sıvama altın “3 benek” motifli zemin üzerine tatbik edilmiş. Zencerek motifi altın cetvelli, dış pervazı beyaz kurdeleler dolanmış altın yapraklardan oluşmakta. Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette nadir koleksiyonluk örneğidir. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 20 x 28 cm.
Lot No: 64
Lot: 64
İKİNCİ DERVİŞ ALİ (ANBARÎZÂDE) / 17.YÜZYIL-“Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü” Ketebeli. Kıt’a. Ketebesi sol koltukta diyagonal alan içine “Sevvedehu el fakir Derviş Ali gaferelehu” şeklinde atılmış. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak “Sülüs” ve “Nesih” hattı ile “Hadis-i Şerif” yazılı. Altın cetvelli, altın duraklı. Altın zeminler iğne ile yapılmış “3 Benek” motifli. Girift saç örgüsü bir cetvel ile çevrili. Koltukları “Neoklasik” üslupta tezhipli “Rumî” motifler ile bezeli, dışı “Osmanlı Rokokosu” üslubunda tezyinli. “Resulullah buyurdular ki: Allah’ın zikri dışında kelamı çok yapmayın, zira Allah’ın zikri dışında çok kelam kalbe kasvet (katılık) verir, şunu bilin ki insanların Allah’a en uzak olanı kalbi katı olanlardır” “Sizin en hayırlınız ahlakı en güzel olanınızdır” Ölçüler: 20 x 27 cm.
Lot No: 65
Lot: 65
ÖMER VASFİ EFENDİ (HATİB)-Ketebeli. Hicri 1317 / Miladi 1899 tarihli. Ketebesi “Ömer Vasfi, 1317” şeklinde atılmış. Nohudi zemin üzerine is (siyah) mürekkebi kullanılarak sülüs hat ile “Ya Allah Hu Celle Celalühühu” yazılmış levha. Altın cetvelli, cetvellerin dışı pastel renklerden oluşan “Battal Ebru” ile çevrili. Hezârfen Necmeddîn Okyay tarafından “Asrın Râkım”ı yakıştırması yapılan Ömer Vasfi Efendi’nin yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eseridir. Ölçüler: 24 x 31 cm.
Lot No: 66
Lot: 66
OSMANLI 19.YÜZYIL ESER-İ İSTANBUL HATTAT KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eser-i İstanbul. Ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik tezyinatlı. İşçilik ve malzeme kalitesi ile ön plana çıkan eser nadir görülen tipte üstten bombe menteşe kapaklı, geniş hazneli, tek muhafazalı ve kilit mekanizmalı olarak tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 20.5 x 28.5 x 18.5 cm.
Lot No: 67
Lot: 67
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI MİNELİ KAVUKLUK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kayseri işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Osmanlı rokokosu üslubunda tasarlanmış, çift şahnişli. Merkezi “Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı. Kallavi ebatlarda, ahşap üzerine bakır giydirme. Soğuk mine tekniği ile çok renk çalışılmış, kabartma (repoussé) tezyinatlı. Tacında Osmanlı sancak ve silahlarından oluşan bir arma, merkezde Sultan tuğrası ve altta Ayasofya tasviri yer almakta. Kavuk rafı ve eteği “çark-ı felek” motifli, stilize floral motifler ile zenginleştirilmiş. Osmanlı estetiğinin aykırı örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 92 x 32 x 24 cm.
Lot No: 68
Lot: 68
OSMANLI KAYSERİ İŞİ MİNELİ "SULTANİ" TAS-Osmanlı. Kayseri işi. Erken dönem. Sultani özelliklerde bakırdan dövme tekniği ile kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Mineli aplike rozetler ile dekorlu, ağız çevresi istifli sülüs hat ile "el-İslam ve’l-müslimin kâtilü’l-keferate ve’d-din, el-Mansur nâsıru’d-dünya, el-Melikü’n-Nasır el-Alim, izzü li-mevlana es-Sultan, es-Salihî eazze nasruhu, es-Sultan el-Melik Kalavun" ibareli kuşaklar ile çevrili. Omphalos’unda mineli bir rozet bulunmakta, haznesi çark-ı felek formunda. Haliyle. Türk Maden Sanatı’nın günümüze ulaşmış nadir ve kıymetli örneklerinden ele geçmez koleksiyonluk eserdir. إسلام والمسلمين قاتل الكفرة والدين ..... المنصور ناصر الدنيا الملك الناصر العالم عز لمولانا السلطان الصالحي أعز أنصاره السلطان الملك قلاون Çap: 15.5 cm.
Lot No: 69
Lot: 69
OSMANLI 18.YÜZYIL TOMBAK KAHVE STİLİ -18.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Kallavi ebatlarda. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak tezyin edilmiş, ajurlu. Platform kaideli ve Süleymaniye dilimli. Ağız çevresi Osmanlı Rokokosu üslubunda floral motiflerle bezeli ajurlu bir bant ile çevrili. Süleymaniye stili kartuşlar “Fleur de Lis” motifleri ile neticelendirilmiş. Haliyle. Osmanlı Tombak Sanatı’nın günümüze az sayıda intikal etmiş, benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 12 x 19 cm.
Lot No: 70
Lot: 70
OSMANLI 19.YÜZYIL TOMBAK KAPAKLI SAHAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. İstanbul işi. Rumelili ustalar tarafından bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kallavi ebatlarda. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile oluşturulmuş stilize floral motiflerle zenginleştirilmiş “Hatayi” dolgulu “Şemseler” ile bezeli, “Çintemani” detaylar ile zenginleştirilmiş. Kapak ve sahan olmak üzere iki parçadan müteşekkil. Kubbesel kapaklı, kapağı simetrik kademeler ile aşağı doğru genişlemekte. Platform kaideli, tabanında orijinal balmumu durmakta. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneği “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”nda Envanter No: M.261-2807 olarak kayıtlı olup tıpkı benzeri “Tombak, YKY” kitabının 94.sayfasında yer almakta. Osmanlı Tombak Sanatı’nın günümüze %100 kondisyonda ulaşmış eşsiz örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir. Ekspertiz: Sn.Güner Liman tarafından ekspertiz edilerek onaylanmıştır. Provenans: Prof.Dr. A. Koleksiyonu / Eser, koleksiyona geçmişte Sn.Güner Liman tarafından kazandırılmıştır. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 20.5 x 19 cm.
Lot No: 71
Lot: 71
OSMANLI 18.YÜZYIL TOMBAK “ROKOKO” ÇİFT ŞAMDAN-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. İstanbul işi, çift. Sertifikalı. Osmanlı Rokokosu üslubunda bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Tek mumluklu, çan kaideli, boğumlu ve uzun gövdeli. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Rokoko üslubunda stilize floral tezyinatlı. Benzer örneği “Tombak, YKY” kitabının 192.sayfasında yer almakta. Osmanlı Tombak Sanatı’nın yüksek kıymette seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Ekspertiz: Sn.Güner Liman tarafından ekspertiz edilerek raporlandırılmıştır. Eserler, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Yükseklik: 49 cm. (her biri)
Lot No: 72
Lot: 72
OSMANLI 19.YÜZYIL KÜTAHYA TABLALI EDİRNEKÂRİ SEHPA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi üst seviye işçiliğe sahip. Kallavi ebatlarda. Kütahya mamulâtı seramik tablası 9 parçadan oluşmakta. Osmanlı Rokokosu üslubunda tekrarlı “Rumî” ve “Hatayi” motiflerle bezeli, siyah konturlu. Kuşağına sülüs hattı ile yazı tatbik edilmiş. Merkezinde münhani çerçeveli “Çark-ı felek” formunda bir rozet bulunmakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Sıraltına mercan kırmızısı, kobalt, sarı ve firuze renklerinde. Heybetli sehpası Edirnekâri üslubunda. “Rokoko” ve “Rumî” unsurlarla tasarlanmış, tempera boya ile renklendirilmiş, yoğun altın yaldız ile bezenmiş. Benzer tasarıma sahip mobilyalar saray koleksiyonlarında yer almakta. Fevkalade kondisyonda. Tıpkı benzeri “Pera Müzesi Koleksiyonu”nda, görseli ise “Kütahya Çini ve Seramikleri” kitabının 184. ve 185. sayfalarında yer almakta. Osmanlı estetik ve zevk anlayışının muhteşem örneklerinden ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Kuşağında sülüs hattı ile “Âdem bu bezm-i devr-i dilârâya bir gelir gelür, Bil kadr-i ömrünü kişi dünyâya bir gelür, Dünya içün vücudunu sarf etme yok yere, Nakd-i hayât merdüm-i dânâya bir gelür, Bir câm ile kalsa nolâ eyvân-ı harâbât, Cem gitti bozulmaktadır erkân-ı harâbât, At başı berâber arakı kır bâde süzülsün, Dönsün koşu meydanına meydân-ı harâbât” yazmakta. Provenans: B.B. Ailesi Eski Koleksiyonu. Referans: Kütahya Çini ve Seramikleri, 2006 / Pera Müzesi Sayfa: 152, 153 Çap: 85 cm. Yükseklik: 73 cm.
Lot No: 73
Lot: 73
OSMANLI 18.YÜZYIL KÜTAHYA “MAVİ-BEYAZ” MATARA-18.Yüzyıl. Osmanlı. “Kütahyalı Abraham” üslubunda, üst seviye Kütahya mamulatı. Sıraltına kobalt mavi renklerde “Çintemani” ve “Penç” motifleri ile tezyinli, cennet meyvesi “Nar” dekorlu. Küresel şişkin gövdeli, platform göbekli, kısa dar boyunlu ve dışa dönük emzikli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Fevkalade kondisyonda. Kütahya Seramik Sanatı’nın en önemli örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Ölçüler: 18 x 14.5 cm.
Lot No: 74
Lot: 74
OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “MAVİ-BEYAZ” TAZZA-16.Yüzyıl. Osmanlı. İznik. “Rumî” üslubunda tezyinli, merkezi “rozet” motifli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına “Kobalt Mavi” renkte. Platform kaideli, yuvarlak formlu, yayvan çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Ölçüler: 5 x 19.5 cm.
Lot No: 75
Lot: 75
OSMANLI 16.YÜZYIL İZNİK “MAVİ-BEYAZ” TABAK-16.Yüzyıl. Osmanlı. İznik. Sultan III.Murad Han (1574–1595) dönemi. Müstesna eser “Hatayi” ve “Rumî” üslubunda tezyinli. Merkezi bir kökten çıkan “Saz” motifleri ile zenginleştirilmiş “Nar” ve güç, kuvvet ve taht sembolü “Aslan Başı” tasvirli iri palmet motifli. Tabağı çevreleyen kalın bordürü stilize sıralı-tekrarlı floral motiflerden oluşmakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına “Kobalt Mavi” renkte. Halka dipli, yuvarlak formlu, yayvan çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. 15.Yüzyıl başı Ming dönemi Çin tasarımlarından etkilenilerek imal edilmiş. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Louvre Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Provenans: Eser, Christie’s Müzayede Evi’nin Paris’te düzenlediği 06.05.2015 tarihli “Archéologie - Art Islamique” müzayede kataloğunda Lot 120 olarak yer almaktadır. Referans: Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 31.5 cm.
Lot No: 76
Lot: 76
ATELIER JEAN-BAPTİSTE VANMOUR (1671-1737)-“Le Grand Visir & Un Cheleby & Un Efendy” 18.Yüzyıl. Metal üzeri yağlıboya. Sanatçı tarafından arkaları “2, 7, 12” olarak numaralandırılmış. Jean-Baptiste Vanmour’un İstanbul’da kurduğu atölyede üretilen ele geçmez müzelik eserlerdir. Tıpkı benzerleri Rijksmuseum Amsterdam (1.3 numaralı oda), Topkapı Sarayı Müzesi ve Pera Müzesi Koleksiyonu’nda yer almaktadır. Provenans: DROUT SVV Coutau Bégarie, Paris France / Lot: 160 Referans: A Collection of works from Rijksmuseum and Topkapi Palace Museum, Vanmour and Levnî Sultanlar, Tüccarlar, Ressamlar / Türk-Hollanda İlişkilerinin Başlangıcı Ölçüler: 31 x 23 cm.
Lot No: 77
Lot: 77
JEAN GIOVANNI BRINDESI (1826-1888)-“Başıbozuklar” İmzalı. Kâğıt üzeri karışık teknik. Provenans: Drouot-Richelieu, Paris / Müzayede Tarihi: 21.06.2012 Lot: 47 Referans: Fırçaların Diliyle İstanbul / Sayfa: 42 Ölçüler: 37 x 27 cm.
Lot No: 78
Lot: 78
NARCISSE VIRGILE DIAZ DE LA PEÑA (1807-1876)-“Oriental Scene” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Ahşap şasesi provenans ve envanter etiketli, plaketli altın varak orijinal çerçevesi ile. Provenans: FORBES Koleksiyonu / James Staats FORBES, Londra Hamilton Koleksiyonu / Londra 1933 Provenans: Sotheby's Londra / Müzayede Tarihi: 12.11.2008 Lot: 41 Referans: E.Benezit / Cilt: 3 Sayfa: 560, 561, 562, 563 Ölçüler: 33 x 45.5 cm.
Lot No: 79
Lot: 79
VİÇEN ARSLANYAN (1866-1942)-“Ayasofya Sultan II.Selim Türbesi” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının benzer yapıtı “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar” kitabının 164. sayfasında yer almaktadır. Ekspertiz: Yüksek Ressam Restaratör Bayram Karşit tarafından onaylıdır. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt: 1 Sayfa: 171 Ölçüler: 37.5 x 53 cm.
Lot No: 80
Lot: 80
MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“İstanbul Boğaziçi” Givanian Baptist “G.B” inisiyalli. Duralit üzeri yağlıboya. Sanatçının başyapıt eserlerindendir. Literatür: Eser, “Civanyan” kitabının kapak resmidir, ayrıca 82. ve 83. sayfalarda yer almaktadır. Referans: E.Benezit / Cilt: 5 Sayfa: 56 Civanyan (Jivanian) Bir İstanbul Ressamı, 2006 / Mayda Saris / Sayfa: 82, 83 Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt :1 Sayfa: 404 Ölçüler: 49.5 x 68.5 cm.
Lot No: 81
Lot: 81
MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“Kız Kulesi ve Tarihi Yarımada” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının kompozisyon olarak ele geçmez önemli yapıtlarındandır. Referans: E.Benezit / Cilt: 5 Sayfa: 56 Civanyan (Jivanian) Bir İstanbul Ressamı, 2006 / Mayda Saris Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt: 1 Sayfa: 404 Ölçüler: 43.5 x 64 cm.
Lot No: 82
Lot: 82
MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“Karadeniz’de Fırtına” İmzalı. 1890 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının yaptığı büyük ebatlı başyapıt eserlerden, altın varak orijinal çerçevesi ile. Referans: E.Benezit / Cilt: 5 Sayfa: 56 Civanyan (Jivanian) Bir İstanbul Ressamı, 2006 / Mayda Saris Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt: 1 Sayfa: 404 Ölçüler: 75 x 100 cm.
Lot No: 83
Lot: 83
DİYARBAKIRLI TAHSİN / TAHSİN SİRET BEY (1874-1937)-“Fırtınada Osmanlı Fırkateyni” Eski Türkçe imzalı. Karton üzeri guaj boya. Mukavvaya marufle. Sertifikalı. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 113 Ölçüler: 39.5 x 63.5 cm.
Lot No: 84
Lot: 84
FAUSTO ZONARO (1854-1929) RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ-“Yıldız’dan İstanbul Manzarası” İmzalı. Karton üzerine guaj boya. Sertifikalı. Eserin suluboya versiyonu “TBMM Milli Saraylar Resim Koleksiyonu”nda bulunmakta ve “Fausto Zonaro” kitabının 318. sayfasında yer almaktadır. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 917 Ölçüler: 36 x 46 cm.
Lot No: 85
Lot: 85
NAZMİ ZİYA (1881-1937)-"Bebeköy’den Boğaziçi” Eski Türkçe imzalı. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının koleksiyon değeri yüksek ele geçmez yapıtlarındandır. Referans: Nazmi Ziya, Y.K.Y / Sayfa: 11 Ölçüler: 30.5 x 45.5 cm.
Lot No: 86
Lot: 86
HÜSEYİN AVNİ LİFİJ (1886-1927)-“Saint Elias Manastırı Kalıntıları (Orhan Gazi Türbesi)” İmzasız. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının koleksiyon değeri yüksek önemli yapıtlarındandır. Ekspertiz: Eser, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından tarafından onaylıdır. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa: 282 Ölçüler: 18 x 26.5 cm.
Lot No: 87
Lot: 87
İBRAHİM ÇALLI (1882-1960)-“Nü ve Peyzaj” İmzasız. Ahşap üzeri yağlıboya. Çift taraflı, arka tarafı peyzaj çalışmalı. Ekspertiz: Eser, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından tarafından onaylıdır. Referans: E.Benezit Cilt: 2 Sayfa: 463 Ölçüler: 23.5 x 15.5 cm.
Lot No: 88
Lot: 88
İSMAİL HAKKI (19.YÜZYIL)-“Viyana Kuşatması” Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sertifikalı. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Ölçüler: 69.5 x 95 cm.
Lot No: 89
Lot: 89
OSMANLI 18.YÜZYIL TOMBAK ÇİFT ÜZENGİ-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. İstanbul işi, çift. Sertifikalı. Resmi törenler (merasim) için tasarlanmış, kallavi ebatlarda. Osmanlı Rokokosu üslubunda bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı, kumlama tekniğiyle zenginleştirilmiş. Tıpkı benzeri “Tombak, YKY” kitabının 203.sayfasında yer almakta. Osmanlı Tombak Sanatı’nın emsalleri müze vitrinlerini süsleyen ele geçmez nadirlikte koleksiyonluk örnekleridir. Ekspertiz: Sn.Güner Liman tarafından ekspertiz edilerek raporlandırılmıştır. Eserler, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 22.5 x 26 x 14.5 cm. (her biri)
Lot No: 90
Lot: 90
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ FİLKULAK KAMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultani özelliklerde. Boynuz (filkulak) kabzalı. Namlusu gümüş kakma tekniği ile stilize tezyinatlı, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Maşallah” ibareli. Kını (tombak üslubunda) zengin altın vermeyli, kabartma (repoussé) tekniği ile “Osmanlı Rokokosu” üslubunda Osmanlı silah ve sancaklarından oluşturulmuş “Asalet Armaları” ve “Çark-ı Felek” motifleri ile dekorlu. Haliyle. Osmanlı estetik anlayışının en güzel örneklerinden yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 46.5 cm.
Lot No: 91
Lot: 91
OSMANLI 19.YÜZYIL YENİÇERİ YATAĞANI-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1237 / Miladi 1822 tarihli. “Amel-i İbrahim Musa Agazade” usta imzalı, sahibi “Mustafa Ağa” ibareli. Fildişi (filkulak) kabzalı. Namlusu altın kakma ile “Rokoko” ve “Barok” üslubunda zengin tezyinatlı, kitabeli. Kitabesi Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Bıçag-ı dil-şikâf düşmen-i dîn, Suver misl-i eyi âb merg eyle a'dâ için üstad” yazılı. Ahşap kını deri kaplı, lale motifli. Kın çamurluğu gümüş, kın ucu topuz şeklinde. Koleksiyon değeri yüksek, nadir tesadüf edilen eserdir. Ölçüler: 78.5 cm.
Lot No: 92
Lot: 92
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ “ESEDULLÂH” ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Namlusu (bıçağı) “Esedullâh” usta yapımı, alametli. Savatlı gümüş bölümleri Hicri 1276 tarihli ve “Ali Salih el-Ezi” usta imzalı. Sultan II.Abdülhamid Han’ın kılıcının namlusu ile benzer işçilik ve tezyinata sahip. Müstesna eser altın kakma ile stilize tezyinatlı ve “Maşallah”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm / Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah'ın yardımıyladır” ve “Ya Allah Ya Rabb” ibareli. Gümüş kabza sırtı savat tekniği ile “Ali Salih el-Ezi 1276” ve sahibinin adı “Banker-i Vazbar” yazılı. Deri kaplı ahşap kını bilezikli, askı halkalı. Tüm parçaları ve çamurluğu gümüşten, savat tekniği ile stilize tezyinatlı ve altın vermeyli. Gümüş topuzu çift yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Victoria & Albert ve Metropolitan gibi dünyanın önemli müzelerinde yer alan yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Uzunluk: 101 cm.
Lot No: 93
Lot: 93
OSMANLI 19.YÜZYIL “MUZİKA-İ HÜMÂYUN” TÜFEK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Muzika-i Hümâyun üslubu armalarla zenginleştirilmiş, namlusu Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Tacı Ağa” ibareli. Tüm yüzeyi gümüş çakma “Afyon işi” stilize tezyinatlı, Osmanlı Rokokosu ve Rumî motiflerle bezeli savatlı gümüş aplikelere sahip. Mekanizması çakmaklı, Latin harfleri ile “Rossi” ibareli. Çelik namlusu gümüş ve altın kakma tezyinatlı, Osmanlıca ibareli. Orijinal harbisi mevcut. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen, ele geçmesi zor yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 141 cm.
Lot No: 94
Lot: 94
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇAKMAKLI TÜFEK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Cezayir tipi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış zengin tezyinata sahip, altın vermeyli. Mekanizması çakmaklı, kazıma tekniği ile zarif dekorlu. Dipçiği ve gövdesi Rokoko gümüş giydirme, kabaralı. Gümüş bilezikli namlusu çelik, altın ve gümüş kakma tezyinatlı. Orijinal harbisi mevcut. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 113.5 cm.
Lot No: 95
Lot: 95
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇAKMAKLI KALE TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Kale tipi. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubu süslemelerle bezeli. Mekanizması çakmaklı, gümüş kakma tezyinatlı. Dipçiği fildişi, kemik ve bronz hatemkârî stili tezyinatlı. Gümüş bilezikli namlusu çelik, gümüş kakma tezyinatlı. Orijinal harbisi mevcut. Benzer örnekleri müze vitrinlerini süsleyen yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 120 cm.
Lot No: 96
Lot: 96
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ KAKMA ÇİFT PİŞTOV-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe ile “Amel-i Kalifans” usta imzalı. Çift. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Çakmaklı mekanizmaya sahip. Namlusu çelik, gümüş kakma ile Rokoko tezyinatlı. El oyma işçiliği ahşap gövdeleri gümüş çakma “Afyon işi” stilize motiflerle bezeli. Mekanizmaları “Muzika-i Hümâyun” üslubu armalarla zenginleştirilmiş. Dipçikleri iri topuz formunda. Haliyle. Yüksek kıymette ele geçmesi zor nadir koleksiyonluk eserlerdir. Uzunluk: 42 cm. (her biri)
Lot No: 97
Lot: 97
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI ÇİFT PİŞTOV-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı, (Hıdiv) Mısır gümüş damgalı. Çift, altın kakma ile “1-2” numaralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. “Muzika-i Hümâyun” üslubu armalarla zenginleştirilmiş, Emperyal motiflerle bezenmiş. Mekanizması çakmaklı, Latin harfleri ile “Ivhsov” ibareli. Namlusu çelik, altın kakma ile yoğun tezyinatlı. Ahşap gövdeleri gümüş çakma “Afyon işi” stilize motiflerle bezeli. Dipçikleri iri topuz formunda. Haliyle. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmesi zor koleksiyonluk şaheserlerdir. Uzunluk: 38.5 cm. (her biri)
Lot No: 98
Lot: 98
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ HANÇER-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Gümüş, altın vermeyli. Sultani özelliklerde ve kallavi ebatlarda. Kabzası ve kını yalın işçilikli. Zarif “Rokoko” üslubu askı kancalı. Dilimli kın ağzı repoussé (kabartma) floral estetik bir bordür ile çevrili. Namlusu altın kakma ile “Rumî” üslubu sıralı tekrarlı stilize tezyinatlı. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 54 cm. Ağırlık: 732 gr.
Lot No: 99
Lot: 99
İNGİLİZ “MARKWICK MARKHAM” CEP SAATİ ve TUĞRALI GÜMÜŞ KÖSTEĞİ-19.Yüzyıl. İngiliz, Markwick Markham, Perigal London. Gümüş imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Osmanlı üst sınıfı için özel yapım. Gümüş kösteği Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı. Fayton tip, iç içe geçmiş üç kasalı. Dış kasası (mahfaza) bağa’dan (kaplumbağa kabuğu), gümüş çerçeveli ve gümüş çakmalı. İç kasaları gümüş, yalın işçilikli. Kadranı “Eski Türkçe” rakamlı. Makinesi altın vermeyli. Kapağı bombe camlı. Osmanlı zevkinin estetik örneklerinden yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin tuğrası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 64 mm. Köstek Ağırlık: 199 gr.
Lot No: 100
Lot: 100
OSMANLI 19.YÜZYIL “TOPHANE” NARGİLE ATEŞLİĞİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tophane işi. Redüksiyonlu fırın atmosferi ile elde edilen nadir siyah renkte. Kırmızı renk lüleci çamurundan imal edilmiş. İki parçadan müteşekkil. Üst seviye işçiliğe sahip, zengin altın yaldız bezemeli. Haliyle. Osmanlı Tophane Sanatı’nın yüksek kıymete sahip ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tophane Lüleciliği, 1963 / Hüseyin KOCABAŞ Tophane Lüleciliği, 2007 / Prof. Dr. Erdinç BAKLA Yükseklik: 10 cm.
Lot No: 101
Lot: 101
OSMANLI 19.YÜZYIL “TOPHANE” KOKU ŞİŞESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tophane işi. Redüksiyonlu fırın atmosferi ile elde edilen nadir siyah renkte. Kırmızı renk lüleci çamurundan imal edilmiş. Üst seviye işçiliğe sahip, gümüş savat ve firuze renk mine ile tezyin edilmiş. Osmanlı Tophane Sanatı’nın yüksek kıymete sahip ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tophane Lüleciliği, 1963 / Hüseyin KOCABAŞ Tophane Lüleciliği, 2007 / Prof. Dr. Erdinç BAKLA Yükseklik: 24 cm.
Lot No: 102
Lot: 102
OSMANLI 19.YÜZYIL “TOPHANE” KAHVE TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tophane işi. Hicri 1326 tarihli, usta damgalı. Tête à tête, kapaklı şekerlik ve çift tabaklı kahve fincanından oluşan takım. Redüksiyonlu fırın atmosferi ile elde edilen nadir siyah renkte. Kırmızı renk lüleci çamurundan imal edilmiş. Üst seviye işçiliğe sahip, kazıma (grave) tekniği ile oluşturulmuş hilal motifleri ile zenginleştirilmiş stilize tezyinatlı. Şekerliğin ağız çevresi Eski Türkçe (Osmanlıca) yazılı bir kuşak ile çevrili. Osmanlı Tophane Sanatı’nın yüksek kıymete sahip ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tophane Lüleciliği, 1963 / Hüseyin KOCABAŞ Tophane Lüleciliği, 2007 / Prof. Dr. Erdinç BAKLA Şekerlik Ölçüsü: 11.5 x 7.5 cm. Tabak Çap: 8.5 cm. (her biri) Fincan Ölçüsü: 3.5 x 8 cm. (her biri)
Lot No: 103
Lot: 103
OSMANLI 19.YÜZYIL “TOPHANE” ŞİFA TASI / ÇAMÇAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tophane işi. Redüksiyonlu fırın atmosferi ile elde edilen nadir siyah renkte. Kırmızı renk lüleci çamurundan imal edilmiş. Üst seviye işçiliğe sahip, iç yüzeyine kazıma (grave) tekniği ile “Besmele-i Şerife” ile başlayan “Ayet el Kürsi” duası tatbik edilmiş. Osmanlı Tophane Sanatı’nın yüksek kıymete sahip ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Tophane Lüleciliği, 1963 / Hüseyin KOCABAŞ Tophane Lüleciliği, 2007 / Prof. Dr. Erdinç BAKLA Çap: 12 cm.
Lot No: 104
Lot: 104
OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK “PENÇ MOTİFLİ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi “Penç” motifli ve dilimli, floral tezyinatlı. Mercan kırmızısı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motifleri ve “S” kıvrımlardan oluşmakta. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 30 cm.
Lot No: 105
Lot: 105
OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK “BAHAR DALI” TEZYİNLİ TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi “Bahar Dalı” motifi ile zenginleştirilmiş floral tezyinatlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize motifler ile bezeli. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 26 cm.
Lot No: 106
Lot: 106
OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK “BAHAR DALI” TEZYİNLİ TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi lale ve karanfil motifleri ile zenginleştirilmiş “Bahar Dalı” motifli. Mercan kırmızısı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize floral motiflerden oluşmakta. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 30 cm.
Lot No: 107
Lot: 107
OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK “LALE MOTİFLİ” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi lale motifi ile zenginleştirilmiş floral tezyinatlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü geometrik motifler ile bezeli. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 25.5 cm.
Lot No: 108
Lot: 108
OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK “SAZ ÜSLUBU” TABAK-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Merkezi lale ve karanfil motiflerinin sarmaladığı iri “Saz” motifli. Mercan kırmızısı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize “Rumi” motiflerden oluşmakta. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 29 cm.
Lot No: 109
Lot: 109
OSMANLI 17.YÜZYIL İZNİK SERAMİK “SAZ ÜSLUBU” TABAK-17.Yüzyıl başı. Osmanlı, İznik. Merkezi lale ve karanfil motiflerinin sarmaladığı iri “Saz” motifli. Mercan kırmızısı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motiflerinden oluşmakta. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan İznik Çini Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 29 cm.
Lot No: 110
Lot: 110
OSMANLI GÜMÜŞ KAMÇILI “MERCAN” TESPİH-Osmanlı son dönem. Usta işi, 99’luk. Mercan habbeli, orijinal imame ve duraklı. Kazaz örme gümüş kamçılı. Türk Tespih Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk örneğidir. Uzunluk: 63 cm. Ağırlık: 74 gr.
Lot No: 111
Lot: 111
SULTAN II.MAHMUD HAN DÖNEMİ “PAPİER-MÂCHÉ” HATTAT KUTUSU-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) dönemi. Kallavi ebatlarda. Papier-mâché tekniği ile Edirnekâri üslubunda çok renk tempera boya ve altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. Sultan II.Mahmud Han döneminin karakteristik bir özelliği olan camili peyzaj tasvirli madalyonlar ile tezyin edilmiş, Osmanlı Rokokosu üslubunda altın yaldız bezemeler ile stilize geometrik ve floral motifler kullanılarak zenginleştirilmiş. Kubbesel bombe kapağı menteşeli, zincirli ve kilit mekanizmalı. Türk-İslam Sanatı’nın ele geçmez bir örneği ve koleksiyonluk şaheseridir. Ölçüler: 12.5 x 36 x 10 cm.
Lot No: 112
Lot: 112
SULTAN III.AHMED HAN TUĞRALI GÜMÜŞ DİVİT-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan III.Ahmed Han (1703-1730) tuğralı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Amel-i Mehmed” usta damgalı. Gümüş. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, altın vermeyli. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin tuğrası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 43.sayfasında, usta damgası ise 106.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 5.5 x 29.5 x 6 cm. Ağırlık: 452 gr.
Lot No: 113
Lot: 113
SULTAN III.SELİM HAN TUĞRALI GÜMÜŞ DİVİT-18.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan III.Selim Han (1789-1807) tuğralı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Amel-i Şehrî” usta damgalı. Gümüş. Cübbe kolunun içinde yani yende taşınan tip kol diviti. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, altın vermeyli. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin tuğrası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında, usta damgası ise 107.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 5 x 24 x 6 cm. Ağırlık: 269 gr.
Lot No: 114
Lot: 114
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KANDİL-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Ajurlu, tek hazneli. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile zarif dekorlu. Gövdesi girlandlarla çevrili, stilize akantus yaprakları ile bezeli. Gümüş askılı ve askı aparatlı, her halkası tuğralı. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek seçkin bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 16 x 13 cm. Zincir Uzaklık: 48 cm. Ağırlık: 457 gr.
Lot No: 115
Lot: 115
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ZARF TAKIMI / 12’Lİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. 12 adetten oluşan tam takım. Rus “Kuznetsov” damgalı porselen fincanları ile birlikte. Ajur işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile madalyonlar içerisi “Osmanlı İmparatorluk Arması”, “Ayasofya” ve “Kızkulesi” tasvirli, stilize floral motifler ve kuş figürleri ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Orijinal Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı bordo renk muhafazası içerisinde. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın tam takım olarak zor tesadüf edilen koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 6 x 5.5 cm. Ağırlık: 214 gr.
Lot No: 116
Lot: 116
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “ROKOKO” MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanılarak imal edilmiş. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı, madalyonlar içerisi “Galata Kulesi” gibi eski İstanbul tasvirleri ile bezeli. Osmanlı Çeyiz Kültürü’nün önemli bir unsuru olan mücevher kutularının seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 13.5 x 16 cm. Ağırlık: 384 gr.
Lot No: 117
Lot: 117
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “ZENNE” MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Zenne tip, aykırı mini boyda. Osmanlı Rokokosu üslubunda gümüşten kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak imal edilmiş, stilize floral tezyinatlı. Kubbesel kapaklı, kilit mekanizmalı. İçi bordo renk kadife kaplı. Osmanlı çeyiz kültürünün önemli bir unsuru olan mücevher kutularının seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 9.5 x 8.5 cm. Ağırlık: 114 gr.
Lot No: 118
Lot: 118
MACAR 19.YÜZYIL MURASSA ALTIN MİNELİ GÖZLÜK-19.Yüzyıl sonu. Macaristan “H” Hungary” imalat, Uluslararası altın garanti ve “BAV” usta damgalı. Altın, kobalt renk mine işçiliği ile zenginleştirilmiş ve elmas taşlar ile bezenmiş. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile zarif “Rokoko” tezyinatlı. Sustalı katlanır gözlük ve gizli aynalı pudriyerlik mekanizmasına sahip, askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez bir örneği ve yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 8.5 x 2 cm. Ağırlık: 40 gr.