Lot: 1

Güncel Fiyat: 1 USD Açılış Fiyatı: 1 USD Tahmini: TEKLİF USD Lot Sizde Değil Lot Sizde

OSMANLI SALTANAT ALÂMETİ “JAPY FRÈRES” BRONZ KONSOL SAAT

19.Yüzyıl. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. “Osmanlı Saltanat Arması / Arma-i Osmanî” model alınarak Osmanlı Rokokosu üslubunda bronzdan imal edilmiş, Osmanlı sancak ve silahlarından oluşan kompozisyona sahip. Altın vermeyli. “Küre-i Muazzama” üzerinde yer alan şemseli tacı “Sultan Abdülmecid Han” tuğralı. Saat mekanizması Fransız “Japy Frères” imzalı, damgalı ve seri numaralı. Kadranı Eski Türkçe rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, benzerleri Saray Koleksiyonları’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Osmanlı Hanedanı’ndan Prenses M.’ye ait benzer saat ARTHILL 19.Müzelik Eserler Müzayedesi Lot:1’de yer almaktadır. Ölçüler: 54 x 35 x 13 cm.

- USD
Pey Ver Lot Sizde Peyiniz iletildi
İzleyici olarak girdiniz
Pey veremezsiniz.
Pey vermek için butonu sağa çekin
  • Canlı Müzayede Başlama Saati
    24 Kasım, 15:02 UTC+3
  •  
  • Lotlar
  • Kazandıklarım
  • OSMANLI SALTANAT ALÂMETİ “JAPY FRÈRES” BRONZ KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. “Osmanlı Saltanat Arması / Arma-i Osmanî” model alınarak Osmanlı Rokokosu üslubunda bronzdan imal edilmiş, Osmanlı sancak ve silahlarından oluşan kompozisyona sahip. Altın vermeyli. “Küre-i Muazzama” üzerinde yer alan şemseli tacı “Sultan Abdülmecid Han” tuğralı. Saat mekanizması Fransız “Japy Frères” imzalı, damgalı ve seri numaralı. Kadranı Eski Türkçe rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, benzerleri Saray Koleksiyonları’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Referans: Osmanlı Hanedanı’ndan Prenses M.’ye ait benzer saat ARTHILL 19.Müzelik Eserler Müzayedesi Lot:1’de yer almaktadır.

Ölçüler: 54 x 35 x 13 cm.

    Lot No: 1

    Lot: 1

    OSMANLI SALTANAT ALÂMETİ “JAPY FRÈRES” BRONZ KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Saray işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. “Osmanlı Saltanat Arması / Arma-i Osmanî” model alınarak Osmanlı Rokokosu üslubunda bronzdan imal edilmiş, Osmanlı sancak ve silahlarından oluşan kompozisyona sahip. Altın vermeyli. “Küre-i Muazzama” üzerinde yer alan şemseli tacı “Sultan Abdülmecid Han” tuğralı. Saat mekanizması Fransız “Japy Frères” imzalı, damgalı ve seri numaralı. Kadranı Eski Türkçe rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, benzerleri Saray Koleksiyonları’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Osmanlı Hanedanı’ndan Prenses M.’ye ait benzer saat ARTHILL 19.Müzelik Eserler Müzayedesi Lot:1’de yer almaktadır. Ölçüler: 54 x 35 x 13 cm.

    USDSatıldı
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TASVİR-İ HÜMÂYÛN’LU MURASSA ÇERÇEVE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Merkezinde “Sultan II.Mahmud Han Tasvir-i Hümâyûnu” yer almakta. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan Wilhelm Reuter’ın da tuvaline taşıdığı Sultan’ın kıyafet reformu sonrasında devlette yerleşen yeni kıyafetler içerisinde sırma yakalı ceketi, sorguçsuz fesi ve boynunda nişanı ile resmedildiği meşhur tasviri. Saraya hizmet eden ressamlardan biri tarafından fildişi üzerine üst seviye fırça kalitesinde çalışılmış. Altın vermeyli bronz çerçevesi Rokoko üslubunda dekorlu. Hilal motifleri ve fiyonklu kurdeleler ile zenginleştirilmiş, elmas, zümrüt ve incilerle bezeli, Murassa. Kadife fonlu ve paspartulu, orijinal bombe camlı. Osmanlı Hanedanı yüksek zevk ve estetiğinin en özel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. 

Ölçüler: 20 x 17 cm.

    Lot No: 2

    Lot: 2

    SULTAN II.MAHMUD HAN TASVİR-İ HÜMÂYÛN’LU MURASSA ÇERÇEVE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Merkezinde “Sultan II.Mahmud Han Tasvir-i Hümâyûnu” yer almakta. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan Wilhelm Reuter’ın da tuvaline taşıdığı Sultan’ın kıyafet reformu sonrasında devlette yerleşen yeni kıyafetler içerisinde sırma yakalı ceketi, sorguçsuz fesi ve boynunda nişanı ile resmedildiği meşhur tasviri. Saraya hizmet eden ressamlardan biri tarafından fildişi üzerine üst seviye fırça kalitesinde çalışılmış. Altın vermeyli bronz çerçevesi Rokoko üslubunda dekorlu. Hilal motifleri ve fiyonklu kurdeleler ile zenginleştirilmiş, elmas, zümrüt ve incilerle bezeli, Murassa. Kadife fonlu ve paspartulu, orijinal bombe camlı. Osmanlı Hanedanı yüksek zevk ve estetiğinin en özel örneklerinden yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 20 x 17 cm.

    USDSatıldı
  • SULTAN III.SELİM HAN “HATT-I HÜMÂYUN”LU BERAT / HİCRİ 1207-“Selim Han bin Mustafa el-muzaffer daima”

18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Hicri 1207 / Miladi 1793 tarihli. Sultan III.Selim Han (1789-1808) altın ile el çekme tuğralı, 18 satır. Hatt-ı Hümâyun, Sultan III.Selim Han tarafından “mûcibince amel oluna” yazılı. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is ve surh mürekkebi kullanılarak divanî ve sülüs hattı ile yazılmış, beynessütur bezemeli ve altın duraklı. Orijinal tezhipli, altın ile rumî ve hatayi üslubunda tezyinli.  Sertifikalı.

*2 Zilkâde 1207, Vardar Yenicesi ve Gümülcine ve Siroz’da bulunan Hacı Evrenos Bey Camii ve imareti vakıflarının mütevellisi Ahmed Bey vefat ettiğinden vazifenin yarısı kardeşi Yusuf Bey’e ve diğer yarısı da Ahmed Bey’in oğlu Mehmed Emîn Bey’e intikal etmişken Ahmed Bey’in öz kardeşi olup Hotin Muharebesi’nde şehid olan Mehmed Bey’in oğlu Şerif Mustafa Bey çıkarak, vakıfların tevliyetinin erşed evlada intikali maddesinden dolayı kendisinin Mehmed Emin’den bu vazifeye daha layık olduğunu beyan ve bu hususu da bir çok şahitlerle ispat etmesi üzerine dörtte bir vazifenin ondan alınıp Şerif Mustafa Bey’e verilmesi hakkında.

Sertifika: Eserin, Mimar Sinan Üniversitesi Hat Anasanat Dalı Başkanı Dr.Hüseyin Gündüz tarafından verilmiş “Ekspertiz Raporu” mevcuttur.

Ölçüler: 100 x 55 cm.

    Lot No: 3

    Lot: 3

    SULTAN III.SELİM HAN “HATT-I HÜMÂYUN”LU BERAT / HİCRİ 1207-“Selim Han bin Mustafa el-muzaffer daima” 18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Hicri 1207 / Miladi 1793 tarihli. Sultan III.Selim Han (1789-1808) altın ile el çekme tuğralı, 18 satır. Hatt-ı Hümâyun, Sultan III.Selim Han tarafından “mûcibince amel oluna” yazılı. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is ve surh mürekkebi kullanılarak divanî ve sülüs hattı ile yazılmış, beynessütur bezemeli ve altın duraklı. Orijinal tezhipli, altın ile rumî ve hatayi üslubunda tezyinli. Sertifikalı. *2 Zilkâde 1207, Vardar Yenicesi ve Gümülcine ve Siroz’da bulunan Hacı Evrenos Bey Camii ve imareti vakıflarının mütevellisi Ahmed Bey vefat ettiğinden vazifenin yarısı kardeşi Yusuf Bey’e ve diğer yarısı da Ahmed Bey’in oğlu Mehmed Emîn Bey’e intikal etmişken Ahmed Bey’in öz kardeşi olup Hotin Muharebesi’nde şehid olan Mehmed Bey’in oğlu Şerif Mustafa Bey çıkarak, vakıfların tevliyetinin erşed evlada intikali maddesinden dolayı kendisinin Mehmed Emin’den bu vazifeye daha layık olduğunu beyan ve bu hususu da bir çok şahitlerle ispat etmesi üzerine dörtte bir vazifenin ondan alınıp Şerif Mustafa Bey’e verilmesi hakkında. Sertifika: Eserin, Mimar Sinan Üniversitesi Hat Anasanat Dalı Başkanı Dr.Hüseyin Gündüz tarafından verilmiş “Ekspertiz Raporu” mevcuttur. Ölçüler: 100 x 55 cm.

    USDSatıldı
  • GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN KRAL I.ALEXANDER’A GÖNDERDİĞİ EVRAK-I ŞAHANE / ISLAK İMZALI-“Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Reis-i Cumhuru olarak Sırp, Hırvat ve Sloven Kralı I.Alexander’a gönderdiği “Elçi Atama Kararı”. Atatürk tarafından ıslak imzalı, “Türkiye Cumhuriyeti Reis-i Gazi Mustafa Kemal” gofreli, “Hâriciye Vekili Dr.Tevfik Rüştü” ibareli. Dönemin Hariciye Nezâreti evraklarını yazan “Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer” tarafından “Ay-Yıldız” gofreli kağıda divanî hat ile Eski Türkçe (Osmanlıca) yazılmış, tek yaprak 4 sayfa. Ay-Yıldız’ın altında talik, üçüncü satırda nesih, tüm metinde ise divanî hat kullanılmış. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün orijinal ıslak imzasına sahip koleksiyon değeri paha biçilmez ve ele geçmez ünik eserdir.

*Gazi Mustafa Kemal Türkiye Reis-i Cumhuru
Sırp Hırvat ve Sloven Kralı Haşmetlu Birinci Aleksandr Hazretleri
Muhibb-i hâlis ve âlî-kadrim
Türkiye Cumhuriyeti ile Sırp-Hırvat ve Sloven Kraliyeti bendinde teyemmünen câygîr olan vifâk ve muhâdenetin muhâfaza ve takviyesi matlûb ve mültezimim bulunduğundan Hariciye vekaleti Sabık Umûr-ı Siyasiyye Müdîr-i Umûmisi ve Büyük Millet Meclisi’nde Samsun Mebusu Nusret Sadullah Bey’i nezd-i haşmet-penâhlarına fevkalâde murahhas ve Orta Elçi sıfatıyla tayîn ve izâma karar verdim. Müşârun ileyhin evsâf ve hasâili ve şimdiye kadar ibrâz eylediği meâsir-i dirâyet ve fetânet kendisine tahmîl ve tevdî olunan vazîfe-i âliyeyi itimâd-ı haşmetânelerine mazhar olacak tarzda hüsn-i îfâ edeceğini zâmin bulunmaktadır. Gazi M.Kemal

*Türkiye Reis-i Cumhuru Gazi Mustafa Kemal 
Sırp, Hırvat ve Sloven Kralı Majesteleri 1.Aleksander
Kadri yüce ve halis dost
Türkiye Cumhuriyeti ile Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı arasındaki bağların tesis ettiği uyum ve yoldaşlığı korumak ve güçlendirmekle yükümlü ve mükellef olunduğundan, Büyük Millet Meclisi'nde Eski Genel Siyasi İşler Müdürü ve Samsun Milletvekili olan Nusret Sadullah Bey'i Majestelerine Olağanüstü Delege ve Elçi olarak atamaya karar verdim. Bugüne kadar gösterdiği bilgelik ve basireti göz önünde bulundurarak kendisine emanet edilen yüce görevleri Majestelerinin güvenini kazanacak şekilde yerine getireceğinden eminim. Gazi M.Kemal

Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir.

Referans: Alman Hükümeti'ne gönderilen Atatürk imzalı benzer evrak "Karanlıkta Akan Bir Yıldız; Mustafa Kemal Atatürk, 2023 Folkart"  kitabının 396.sayfasında yer almaktadır.

Ölçüler: 35 x 44.5 cm.

    Lot No: 4

    Lot: 4

    GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN KRAL I.ALEXANDER’A GÖNDERDİĞİ EVRAK-I ŞAHANE / ISLAK İMZALI-“Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer” Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Reis-i Cumhuru olarak Sırp, Hırvat ve Sloven Kralı I.Alexander’a gönderdiği “Elçi Atama Kararı”. Atatürk tarafından ıslak imzalı, “Türkiye Cumhuriyeti Reis-i Gazi Mustafa Kemal” gofreli, “Hâriciye Vekili Dr.Tevfik Rüştü” ibareli. Dönemin Hariciye Nezâreti evraklarını yazan “Tuğrakeş İsmail Hakkı Altunbezer” tarafından “Ay-Yıldız” gofreli kağıda divanî hat ile Eski Türkçe (Osmanlıca) yazılmış, tek yaprak 4 sayfa. Ay-Yıldız’ın altında talik, üçüncü satırda nesih, tüm metinde ise divanî hat kullanılmış. Fevkalade kondisyonda. Atatürk’ün orijinal ıslak imzasına sahip koleksiyon değeri paha biçilmez ve ele geçmez ünik eserdir. *Gazi Mustafa Kemal Türkiye Reis-i Cumhuru Sırp Hırvat ve Sloven Kralı Haşmetlu Birinci Aleksandr Hazretleri Muhibb-i hâlis ve âlî-kadrim Türkiye Cumhuriyeti ile Sırp-Hırvat ve Sloven Kraliyeti bendinde teyemmünen câygîr olan vifâk ve muhâdenetin muhâfaza ve takviyesi matlûb ve mültezimim bulunduğundan Hariciye vekaleti Sabık Umûr-ı Siyasiyye Müdîr-i Umûmisi ve Büyük Millet Meclisi’nde Samsun Mebusu Nusret Sadullah Bey’i nezd-i haşmet-penâhlarına fevkalâde murahhas ve Orta Elçi sıfatıyla tayîn ve izâma karar verdim. Müşârun ileyhin evsâf ve hasâili ve şimdiye kadar ibrâz eylediği meâsir-i dirâyet ve fetânet kendisine tahmîl ve tevdî olunan vazîfe-i âliyeyi itimâd-ı haşmetânelerine mazhar olacak tarzda hüsn-i îfâ edeceğini zâmin bulunmaktadır. Gazi M.Kemal *Türkiye Reis-i Cumhuru Gazi Mustafa Kemal Sırp, Hırvat ve Sloven Kralı Majesteleri 1.Aleksander Kadri yüce ve halis dost Türkiye Cumhuriyeti ile Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı arasındaki bağların tesis ettiği uyum ve yoldaşlığı korumak ve güçlendirmekle yükümlü ve mükellef olunduğundan, Büyük Millet Meclisi'nde Eski Genel Siyasi İşler Müdürü ve Samsun Milletvekili olan Nusret Sadullah Bey'i Majestelerine Olağanüstü Delege ve Elçi olarak atamaya karar verdim. Bugüne kadar gösterdiği bilgelik ve basireti göz önünde bulundurarak kendisine emanet edilen yüce görevleri Majestelerinin güvenini kazanacak şekilde yerine getireceğinden eminim. Gazi M.Kemal Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir. Referans: Alman Hükümeti'ne gönderilen Atatürk imzalı benzer evrak "Karanlıkta Akan Bir Yıldız; Mustafa Kemal Atatürk, 2023 Folkart" kitabının 396.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 35 x 44.5 cm.

    USDSatıldı
  • HANEDAN-I ÂLİ OSMAN NİŞANI-Osmanlı, Hicri 1311 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Altın, mineli. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından rütbesiz ve şemsesiz şekilde fevkalade iltifat olmak üzere uygun görülen, başta *Osmanlı Hanedan üyeleri (şehzade ve sultanlar) ile devlete fiilen ve manen destek olan yabancılara verilmek üzere az sayıda ihdas edilmiş.

Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "El-Müstenid bî-tevkifâti’r Rabbaniye, Meliki’d Devlet-ül Osmaniye / Allah’ın yön göstericiliğine dayanan Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı" ibareli, Hicri “699” ve “1311” tarihli. Kolyesiz, sol göğüste askısız olarak kullanılmış. Orijinal muhafazası içerisinde. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.

*Osmanlı Hanedan üyeleri hariç istisnai olarak “Sadrazam Tevfik Paşa”, İran Şahı “Muhammed Ali Şah” ve “Sultan Ahmed Şah”, Mısır Hidivi “II.Abbas Hilmi Paşa”, Alman İmparatoru “II.Wilhelm” ve İngiltere Kralı “VII.Edward” gibi az sayıda kişi bu ayrıcalığa sahip olmuştur. 

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa: 297-299)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem (Sayfa : 348-352)

Ölçüler: 58 x 42.5 mm.
Ağırlık: 38 gr.

    Lot No: 5

    Lot: 5

    HANEDAN-I ÂLİ OSMAN NİŞANI-Osmanlı, Hicri 1311 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Altın, mineli. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından rütbesiz ve şemsesiz şekilde fevkalade iltifat olmak üzere uygun görülen, başta *Osmanlı Hanedan üyeleri (şehzade ve sultanlar) ile devlete fiilen ve manen destek olan yabancılara verilmek üzere az sayıda ihdas edilmiş. Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "El-Müstenid bî-tevkifâti’r Rabbaniye, Meliki’d Devlet-ül Osmaniye / Allah’ın yön göstericiliğine dayanan Osmanlı Devleti'nin Hükümdarı" ibareli, Hicri “699” ve “1311” tarihli. Kolyesiz, sol göğüste askısız olarak kullanılmış. Orijinal muhafazası içerisinde. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. *Osmanlı Hanedan üyeleri hariç istisnai olarak “Sadrazam Tevfik Paşa”, İran Şahı “Muhammed Ali Şah” ve “Sultan Ahmed Şah”, Mısır Hidivi “II.Abbas Hilmi Paşa”, Alman İmparatoru “II.Wilhelm” ve İngiltere Kralı “VII.Edward” gibi az sayıda kişi bu ayrıcalığa sahip olmuştur. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa: 297-299) Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem (Sayfa : 348-352) Ölçüler: 58 x 42.5 mm. Ağırlık: 38 gr.

    USDSatıldı
  • OSMANLI EMPERYAL (ARMA-İ OSMANÎ) MURASSA ALTIN TABAKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa altın. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Merkezinde elmas, yakut ve zümrüt taşlar ile oluşturulmuş Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Arma-i Osmanî” yer almakta. Osmanlı Rokokosu üslubunda üstten giydirme motiflerle tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan “Osmanlı İmparatorluk Arması” temalı yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir.

Ölçüler: 20 x 95 x 65 mm.
Ağırlık: 131 gr.

    Lot No: 6

    Lot: 6

    OSMANLI EMPERYAL (ARMA-İ OSMANÎ) MURASSA ALTIN TABAKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Murassa altın. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. Merkezinde elmas, yakut ve zümrüt taşlar ile oluşturulmuş Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Arma-i Osmanî” yer almakta. Osmanlı Rokokosu üslubunda üstten giydirme motiflerle tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan “Osmanlı İmparatorluk Arması” temalı yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheserdir. Ölçüler: 20 x 95 x 65 mm. Ağırlık: 131 gr.

    USDSatıldı
  • OSMANLI (ARMA-İ OSMANÎ) ALTIN MİNELİ CEP SAATİ -19.Yüzyıl. İsviçre. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. İmalat ve garanti damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın üzerine çok renk mine tekniği ile yapılmış. Kapağında Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğralı Osmanlı İmparatorluk Arması “Arma-i Osmanî” yer almakta. Nadir tesadüf edilen transparan kapaklı. Beyaz mine kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Orijinal kutusu içerisinde. Osmanlı Saraylısı'nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Çap: 47.5 mm.
Ağırlık: 53 gr.

    Lot No: 7

    Lot: 7

    OSMANLI (ARMA-İ OSMANÎ) ALTIN MİNELİ CEP SAATİ -19.Yüzyıl. İsviçre. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Sultani özelliklerde ve üst seviye işçilik kalitesinde. İmalat ve garanti damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın üzerine çok renk mine tekniği ile yapılmış. Kapağında Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğralı Osmanlı İmparatorluk Arması “Arma-i Osmanî” yer almakta. Nadir tesadüf edilen transparan kapaklı. Beyaz mine kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Orijinal kutusu içerisinde. Osmanlı Saraylısı'nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Çap: 47.5 mm. Ağırlık: 53 gr.

    USDSatıldı
  • SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN İNİSİYALLİ MURASSA ALTIN CEP SAATİ-Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel yapım. İsviçre, “Volta, Geneve” yapımı. 18 ayar altın, imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Merkezine elmaslarla bezenmiş istifli kufi hat ile “Sultan Mehmed Reşad Han”ın lale formlu inisiyali ve “Hanedan Tacı” yer almakta. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı, çalarlı. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

Referans: Sultan V.Mehmed Reşad için yapılmış benzer saat “Arthill Müzecilik” 34.Müzayede kataloğunda (Lot:14) yer almaktadır.

Çap: 51 mm.
Ağırlık: 87 gr.

    Lot No: 8

    Lot: 8

    SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN İNİSİYALLİ MURASSA ALTIN CEP SAATİ-Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel yapım. İsviçre, “Volta, Geneve” yapımı. 18 ayar altın, imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Merkezine elmaslarla bezenmiş istifli kufi hat ile “Sultan Mehmed Reşad Han”ın lale formlu inisiyali ve “Hanedan Tacı” yer almakta. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı, çalarlı. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Sultan V.Mehmed Reşad için yapılmış benzer saat “Arthill Müzecilik” 34.Müzayede kataloğunda (Lot:14) yer almaktadır. Çap: 51 mm. Ağırlık: 87 gr.

    USDSatıldı
  • SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI EMPERYAL MURASSA ALTIN TABAKA-“Mehmed Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima”

Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Sultani özelliklerde ve mücevher kalitesinde. 18 ayar altın. Murassa, eski kesim pırlanta ve elmaslar ile bezeli. Merkezinde etrafı “Osmanlı Rokokosu” üslubunda floral motiflerle tezyinli “Sultan V.Mehmed Reşad Han”ın mahlaslı tuğrası yer almakta. Hanedan parçası. Orijinal muhafazası ile birlikte. Emsalleri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir. 

Referans: Osmanlı Saray Kuyumcuları, 2019 / Garo Kürkman
Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu

Ölçüler: 98 x 77 x 15 mm.
Ağırlık: 156 gr.

    Lot No: 9

    Lot: 9

    SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI EMPERYAL MURASSA ALTIN TABAKA-“Mehmed Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima” Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Sultani özelliklerde ve mücevher kalitesinde. 18 ayar altın. Murassa, eski kesim pırlanta ve elmaslar ile bezeli. Merkezinde etrafı “Osmanlı Rokokosu” üslubunda floral motiflerle tezyinli “Sultan V.Mehmed Reşad Han”ın mahlaslı tuğrası yer almakta. Hanedan parçası. Orijinal muhafazası ile birlikte. Emsalleri Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Osmanlı Saray Kuyumcuları, 2019 / Garo Kürkman Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu Ölçüler: 98 x 77 x 15 mm. Ağırlık: 156 gr.

    USDSatıldı
  • SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN MURASSA ALTIN MİNELİ CEP SAATİ -Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel yapım. Altın, mineli. Murassa, elmaslarla bezeli. İsviçre. “A.Billon, Locle” imzalı. 18 ayar altın imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Kapağında “Hanedan Tacı”, iç kapağında ise Sultan V.Mehmed Reşad Han’ın alâmeti istifli kufi hat ile oluşturulmuş “Sultan Muhammed Reşad” kompozisyonu yer almakta. Rokoko üslubunda floral tezyinatlı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı, çalarlı. Kadranı Romen rakamlı. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

Referans: Sultan V.Mehmed Reşad için yapılmış benzer saat “Arthill Müzecilik” 21.Müzayede kataloğunda (Lot:3) yer almaktadır. 

Çap: 47 mm.
Ağırlık: 114 gr.

    Lot No: 10

    Lot: 10

    SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN MURASSA ALTIN MİNELİ CEP SAATİ -Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel yapım. Altın, mineli. Murassa, elmaslarla bezeli. İsviçre. “A.Billon, Locle” imzalı. 18 ayar altın imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Kapağında “Hanedan Tacı”, iç kapağında ise Sultan V.Mehmed Reşad Han’ın alâmeti istifli kufi hat ile oluşturulmuş “Sultan Muhammed Reşad” kompozisyonu yer almakta. Rokoko üslubunda floral tezyinatlı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı, çalarlı. Kadranı Romen rakamlı. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Referans: Sultan V.Mehmed Reşad için yapılmış benzer saat “Arthill Müzecilik” 21.Müzayede kataloğunda (Lot:3) yer almaktadır. Çap: 47 mm. Ağırlık: 114 gr.

    USDSatıldı
  • SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN MURASSA ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU-Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel yapım. İsviçre, 18 ayar altın, damgalı. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde imal edilmiş. Murassa, elmaslarla bezeli, nadir tesadüf edilen mor renk transparan mineli. Kapağında elmaslarla çevrili Sultan V.Mehmed Reşad Han’ın alâmeti istifli kufi hat ile oluşturulmuş “Sultan Muhammed Reşad” kompozisyonu yer almakta. Rokoko üslubunda kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Altın vermey bronz marküteri ahşap kutu içerisinde. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

Ölçüler: 78.5 x 51 x 20.5 mm.
Ağırlık: 108 gr.

    Lot No: 11

    Lot: 11

    SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN MURASSA ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU-Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) için özel yapım. İsviçre, 18 ayar altın, damgalı. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde imal edilmiş. Murassa, elmaslarla bezeli, nadir tesadüf edilen mor renk transparan mineli. Kapağında elmaslarla çevrili Sultan V.Mehmed Reşad Han’ın alâmeti istifli kufi hat ile oluşturulmuş “Sultan Muhammed Reşad” kompozisyonu yer almakta. Rokoko üslubunda kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Altın vermey bronz marküteri ahşap kutu içerisinde. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 78.5 x 51 x 20.5 mm. Ağırlık: 108 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN “İFTİHAR NİŞANLI” MURASSA ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU-19.Yüzyıl. İsviçre, Cenevre. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Murassa,18 ayar altın, mineli. İmalat ve garanti damgalı. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde imal edilmiş. Aykırı “eflâtun” renginde, üst seviye çok renk mine tekniği ile dekore edilmiş. Kapağı elmas ve yarı değerli taşlar ile taçlandırılmış “Mecid Şemsesi” formunda ışınsal tezyinli, merkezinde “Sultan Abdülmecid Han” tuğralı altın “*Nişan-ı İftihar” bulunmakta. Müstesna eserin arka yüzüne “Küre-i Muazzama” tasviri ile bilimsel objelerden oluşturulmuş olağanüstü bir kompozisyon, kapak içine ise meyve ve çiçekler ile oluşturulmuş realist bir “natürmort” uygulanmış, stilize floral motifler ve “Türk Buketleri” ile zenginleştirilmiş. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en özel örneklerinden ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir.

*Darphane-i Âmire İftihar Nişanı (Nişan-ı İftihar) taltifat amaçlı ihdas edilmiş şeref nişanıdır. Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere verilmek üzere çıkarılmış, Sultan Abdülmecid Han döneminde ise yabancılara verilmek üzere tekrar kullanılmıştır. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün 12.sayfasında “İmtiyaz Nişan-ı Zişanları” adı ile, 96 ve 97.sayfalarında ise “Eflak ve Boğdan Boyarlarına” ve “Düvel-i Ecnebiyye Tercümanları ve Serkatip Vesaireye Verilen Nişanı Zişanlar” bölümünde neşredilmiştir.

Referans: Osmanlı Saray Kuyumcuları, 2019 / Garo Kürkman
Osmanlı Madalyaları ve Nişanları - Ottoman Medals and Orders , 2001 / Metin Erüreten

Ölçüler: 84 x 58 x 25 mm.
Ağırlık: 167 gr.

    Lot No: 12

    Lot: 12

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN “İFTİHAR NİŞANLI” MURASSA ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU-19.Yüzyıl. İsviçre, Cenevre. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Murassa,18 ayar altın, mineli. İmalat ve garanti damgalı. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde imal edilmiş. Aykırı “eflâtun” renginde, üst seviye çok renk mine tekniği ile dekore edilmiş. Kapağı elmas ve yarı değerli taşlar ile taçlandırılmış “Mecid Şemsesi” formunda ışınsal tezyinli, merkezinde “Sultan Abdülmecid Han” tuğralı altın “*Nişan-ı İftihar” bulunmakta. Müstesna eserin arka yüzüne “Küre-i Muazzama” tasviri ile bilimsel objelerden oluşturulmuş olağanüstü bir kompozisyon, kapak içine ise meyve ve çiçekler ile oluşturulmuş realist bir “natürmort” uygulanmış, stilize floral motifler ve “Türk Buketleri” ile zenginleştirilmiş. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en özel örneklerinden ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik şaheserdir. *Darphane-i Âmire İftihar Nişanı (Nişan-ı İftihar) taltifat amaçlı ihdas edilmiş şeref nişanıdır. Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere verilmek üzere çıkarılmış, Sultan Abdülmecid Han döneminde ise yabancılara verilmek üzere tekrar kullanılmıştır. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün 12.sayfasında “İmtiyaz Nişan-ı Zişanları” adı ile, 96 ve 97.sayfalarında ise “Eflak ve Boğdan Boyarlarına” ve “Düvel-i Ecnebiyye Tercümanları ve Serkatip Vesaireye Verilen Nişanı Zişanlar” bölümünde neşredilmiştir. Referans: Osmanlı Saray Kuyumcuları, 2019 / Garo Kürkman Osmanlı Madalyaları ve Nişanları - Ottoman Medals and Orders , 2001 / Metin Erüreten Ölçüler: 84 x 58 x 25 mm. Ağırlık: 167 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MURASSA İFTİHAR NİŞANI / NİŞAN-I İFTİHAR-“İmtiyaz Nişan-ı Zîşan”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tarafından taltif amaçlı ihdas edilmiş. Darphane-i Âmire. Altın, etrafı elmaslarla bezeli şeref nişanı. Merkezinde “16 köşeli yıldız” ve mahlaslı “Sultan II.Mahmud Han” tuğrasının yer aldığı altın ışınsal bir madalyon, etrafında ise defne çelengi ve kurdeleler ile oluşturulmuş elmas montürlü zengin bir çerçeve yer almakta. 

Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere taltifat amaçlı verilmek üzere ihdas edilmiş. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün “Devletlü Necâbetlü Efendiler Hazerâtına Mahsûs Nişan-ı Zîşan” bölümünde yer almakta. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:205)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 49 x 35.5 mm.
Ağırlık: 21 gr.

    Lot No: 13

    Lot: 13

    MURASSA İFTİHAR NİŞANI / NİŞAN-I İFTİHAR-“İmtiyaz Nişan-ı Zîşan” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tarafından taltif amaçlı ihdas edilmiş. Darphane-i Âmire. Altın, etrafı elmaslarla bezeli şeref nişanı. Merkezinde “16 köşeli yıldız” ve mahlaslı “Sultan II.Mahmud Han” tuğrasının yer aldığı altın ışınsal bir madalyon, etrafında ise defne çelengi ve kurdeleler ile oluşturulmuş elmas montürlü zengin bir çerçeve yer almakta. Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere taltifat amaçlı verilmek üzere ihdas edilmiş. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün “Devletlü Necâbetlü Efendiler Hazerâtına Mahsûs Nişan-ı Zîşan” bölümünde yer almakta. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:205) Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 49 x 35.5 mm. Ağırlık: 21 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MURASSA İFTİHAR NİŞANI / NİŞAN-I İFTİHAR-“İmtiyaz Nişan-ı Zîşan”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tarafından taltif amaçlı ihdas edilmiş. *Darphane-i Âmire, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "Düz" Ermeni usta (Kirkor Düzoğlu) damgalı. Altın, etrafı elmaslarla bezeli şeref nişanı. Merkezinde “16 köşeli yıldız” ve “Sultan II.Mahmud Han” tuğrasının yer aldığı altın ışınsal bir madalyon, etrafında ise defne çelengi ve kurdeleler ile oluşturulmuş elmas montürlü zengin bir çerçeve yer almakta. Orijinal kurdeleli. Sultan II.Mahmud Han aplike tuğralı “Darphane-i Âmire” ibareli orijinal kutusu içerisinde.

*Darphane-i Amire'de görev yapan Ermeniler arasında "Düzoğlu Ailesi"nin müstesna bir yeri vardır. 1762'de Düzoğlu Ailesi'nin atası Mihail "İfrazcıbaşı"lık görevini üstlenmiş, 1783'te görevini oğlu Ohannes'e, o da 1812 yılında görevini halefi Düzoğlu Kirkor'a devretmiştir. (Kaynak: Darbhâne-i Âmire'de Ermeniler / Prof. Dr. Ömerül Faruk Bölükbaşı)  

Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere taltifat amaçlı verilmek üzere ihdas edilmiş. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün “Devletlü Necâbetlü Efendiler Hazerâtına Mahsûs Nişan-ı Zîşan” bölümünde yer almakta. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, orijinal kutulu olarak ele geçmez yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:205)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 44 x 34 mm.
Ağırlık: 23 gr.

    Lot No: 14

    Lot: 14

    MURASSA İFTİHAR NİŞANI / NİŞAN-I İFTİHAR-“İmtiyaz Nişan-ı Zîşan” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tarafından taltif amaçlı ihdas edilmiş. *Darphane-i Âmire, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "Düz" Ermeni usta (Kirkor Düzoğlu) damgalı. Altın, etrafı elmaslarla bezeli şeref nişanı. Merkezinde “16 köşeli yıldız” ve “Sultan II.Mahmud Han” tuğrasının yer aldığı altın ışınsal bir madalyon, etrafında ise defne çelengi ve kurdeleler ile oluşturulmuş elmas montürlü zengin bir çerçeve yer almakta. Orijinal kurdeleli. Sultan II.Mahmud Han aplike tuğralı “Darphane-i Âmire” ibareli orijinal kutusu içerisinde. *Darphane-i Amire'de görev yapan Ermeniler arasında "Düzoğlu Ailesi"nin müstesna bir yeri vardır. 1762'de Düzoğlu Ailesi'nin atası Mihail "İfrazcıbaşı"lık görevini üstlenmiş, 1783'te görevini oğlu Ohannes'e, o da 1812 yılında görevini halefi Düzoğlu Kirkor'a devretmiştir. (Kaynak: Darbhâne-i Âmire'de Ermeniler / Prof. Dr. Ömerül Faruk Bölükbaşı) Sultan II.Mahmud Han tarafından Hicri 1255 tarihinde yüksek mevkilerdeki asker ve sivillere taltifat amaçlı verilmek üzere ihdas edilmiş. Topkapı Sarayı III.Ahmed Kütüphanesi’nde Envanter No:3691 ile kayıtlı “İlk Dönem Nişanlar Albümü”nün “Devletlü Necâbetlü Efendiler Hazerâtına Mahsûs Nişan-ı Zîşan” bölümünde yer almakta. Osmanlı nişanlarının en değerli ve nadirlerinden kabul edilen, orijinal kutulu olarak ele geçmez yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:205) Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 44 x 34 mm. Ağırlık: 23 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • I.DERECE MURASSA ŞEFKAT NİŞANI ve ŞEMSESİ TAM TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Derece Şefkat Nişanı ve Şemsesi’nden oluşan tam takım, orijinal kurdelesi ve muhafazası ile birlikte. Murassa, altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli, elmas ve yakut taşlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve Hicri 1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Muhafazasında altın vermeyli aplike “Osmanlı Saltanat Arması” yer almakta .

Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından Hicri 1295 (M.1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 1.derece orijinal kurdeleli tam takım olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Nişan Ölçüsü: 50 x 53.5 mm.
Nişan Ağırlık: 17 gr.
Şemse Ölçüsü: 83 x 82 mm.
Şemse Ağırlık: 63 gr.

    Lot No: 15

    Lot: 15

    I.DERECE MURASSA ŞEFKAT NİŞANI ve ŞEMSESİ TAM TAKIM-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Derece Şefkat Nişanı ve Şemsesi’nden oluşan tam takım, orijinal kurdelesi ve muhafazası ile birlikte. Murassa, altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli, elmas ve yakut taşlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve Hicri 1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Muhafazasında altın vermeyli aplike “Osmanlı Saltanat Arması” yer almakta . Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından Hicri 1295 (M.1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 1.derece orijinal kurdeleli tam takım olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Nişan Ölçüsü: 50 x 53.5 mm. Nişan Ağırlık: 17 gr. Şemse Ölçüsü: 83 x 82 mm. Şemse Ağırlık: 63 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • II.DERECE MURASSA ŞEFKAT NİŞANI ŞEMSESİ -19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Derece Murassa Şefkat Nişanı Şemsesi, orijinal kurdeleli ve kutulu. Altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli, elmas ve yakut taşlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve H.1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. “Darphane-i Âmire” ibareli orijinal muhafazası ile birlikte.

Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından H.1295 (1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 2.derece kurdeleli ve orijinal kutulu olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 70 x 67 mm.
Ağırlık: 43 gr.

    Lot No: 16

    Lot: 16

    II.DERECE MURASSA ŞEFKAT NİŞANI ŞEMSESİ -19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Derece Murassa Şefkat Nişanı Şemsesi, orijinal kurdeleli ve kutulu. Altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli, elmas ve yakut taşlarla zenginleştirilmiş. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve H.1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. “Darphane-i Âmire” ibareli orijinal muhafazası ile birlikte. Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından H.1295 (1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 2.derece kurdeleli ve orijinal kutulu olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 70 x 67 mm. Ağırlık: 43 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • I.DERECE ŞEFKAT NİŞANI ve KURDELESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Derece Şefkat Nişanı ve kurdelesi. Altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve Hicri 1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Orijinal kurdelesi ile birlikte.

Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından Hicri 1295 (M.1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 1.derece orijinal kurdeleli olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 42 x 48 mm.
Ağırlık: 27 gr.

    Lot No: 17

    Lot: 17

    I.DERECE ŞEFKAT NİŞANI ve KURDELESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Derece Şefkat Nişanı ve kurdelesi. Altın üzerine kırmızı ve yeşil renk mine işçilikli. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han’ın El Gazi mahlaslı tuğrası ve Hicri 1295 tarihi, etrafındaki kartuşlarda ise Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “İnsaniyet, Muavenet, Hamiyet” yazmakta. Orijinal kurdelesi ile birlikte. Şefkat Nişanı, Sultan II.Abdülhamid Han tarafından Hicri 1295 (M.1878) tarihinde yalnızca kadınlara verilmek üzere ihdas edilmiştir. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verilen bu nişana layık görülmüş kadınlar arasında Rukiye Sabiha Sultan, Halide Edip Hanım, Fatma Aliye Hanım, Şair Nigâr Hanım, Makbule Leman Hanım ve Kontes Olga Sergeyevna’yı sayabiliriz. 1.derece orijinal kurdeleli olarak ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 42 x 48 mm. Ağırlık: 27 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN III.SELİM HAN NİŞAN-I ŞAHANE / HİLÂL NİŞANI-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan III.Selim Han (1789-1807) dönemi. Hilâl Nişanı, Sultan alâmeti olarak taltif amaçlı ihdas edilmiş. Altın üzerine mine işçilikli, orijinal kurdeleli. Işınsal otuz iki kolla çevrelenmiş, merkezi “Ay-Yıldız” motifli, tepesi sorguçlu ve hilalli “Sultan Sarığı” formunda. Müstesna eser “MadalBook”un Osmanlı Nişanları bölümünde 1799 tarihli “Order of the Crescent / Hilâl Nişanı” olarak yer almakta. Hiçbir müze ve koleksiyonda emsaline rastlanılmamış, bilinen tek örnek. Koleksiyon değeri paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheserdir.

Provenans: Prof.Paul Démogé Eski Koleksiyonu 

Ölçüler: 51 x 44 mm.
Ağırlık: 24 gr.

    Lot No: 18

    Lot: 18

    SULTAN III.SELİM HAN NİŞAN-I ŞAHANE / HİLÂL NİŞANI-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan III.Selim Han (1789-1807) dönemi. Hilâl Nişanı, Sultan alâmeti olarak taltif amaçlı ihdas edilmiş. Altın üzerine mine işçilikli, orijinal kurdeleli. Işınsal otuz iki kolla çevrelenmiş, merkezi “Ay-Yıldız” motifli, tepesi sorguçlu ve hilalli “Sultan Sarığı” formunda. Müstesna eser “MadalBook”un Osmanlı Nişanları bölümünde 1799 tarihli “Order of the Crescent / Hilâl Nişanı” olarak yer almakta. Hiçbir müze ve koleksiyonda emsaline rastlanılmamış, bilinen tek örnek. Koleksiyon değeri paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheserdir. Provenans: Prof.Paul Démogé Eski Koleksiyonu Ölçüler: 51 x 44 mm. Ağırlık: 24 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HALİFE ABDÜLMECİD EFENDİ (1868-1944)-“Hatt-ı Şahane Levha”

Ketebeli. Hicri 1341 (M.1922) tarihli. Ketebesi istifli tuğra formunda “Abdülmecid bin Abdülaziz Han” şeklinde atılmış. Orijinal tezhipli, tezhibi "Abdurrahman" ketebeli. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi kullanılarak celi sülüs hattı ile “Allah (Celle Cellâühû)” yazılı. Altın ve “İmparatorluk Mavisi / Royal Blue” tabir ettiğimiz rengin farklı tonlarında “Osmanlı Rokokosu” üslubunda hatayi motifler ile tezhipli, yazı etrafı gül, lale ve mine ile oluşturulmuş “Türk Buketleri” ile tezyinli. Altın cetvelli.

"Halîfe-i Müslimîn Şehzade Abdülmecid Efendi"nin bu hat kompozisyonunu çalışırken elinde kamış kalemiyle çekilmiş fotoğrafı mevcuttur, bu fotoğrafla literatüre Halife’nin ressam ve müzisyenliğinin yanına ilk defa hattatlığı da eklenmiştir. Fotoğraf “Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı, SSM” tanıtım kitabının kapağında yer almaktadır. Müstesna eser, Halife Abdülmecid Efendi’nin bilinen iki hat levhasından biridir. Diğer eser “Fatih Camii”nde mihrabın yanında asılıdır, her ikiside “Hicri 1341” tarihli olup halifeliği sırasında yazılmıştır. Türk Hat Sanatı’nın hiçbir müze ve koleksiyonda emsali olmayan, paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheseridir.

Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir.

Sergi: Eser, “Sakıp Sabancı Müzesi”nde uzun süre sergilenmiştir. (Sergilenme Tarihi: 2023)  

Referans: Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı - Prince Abdülmecid Efendi and The Art of Calligrapy / Sakıp Sabancı Müzesi 

Ölçüler: 52 x 47 cm.

    Lot No: 19

    Lot: 19

    HALİFE ABDÜLMECİD EFENDİ (1868-1944)-“Hatt-ı Şahane Levha” Ketebeli. Hicri 1341 (M.1922) tarihli. Ketebesi istifli tuğra formunda “Abdülmecid bin Abdülaziz Han” şeklinde atılmış. Orijinal tezhipli, tezhibi "Abdurrahman" ketebeli. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi kullanılarak celi sülüs hattı ile “Allah (Celle Cellâühû)” yazılı. Altın ve “İmparatorluk Mavisi / Royal Blue” tabir ettiğimiz rengin farklı tonlarında “Osmanlı Rokokosu” üslubunda hatayi motifler ile tezhipli, yazı etrafı gül, lale ve mine ile oluşturulmuş “Türk Buketleri” ile tezyinli. Altın cetvelli. "Halîfe-i Müslimîn Şehzade Abdülmecid Efendi"nin bu hat kompozisyonunu çalışırken elinde kamış kalemiyle çekilmiş fotoğrafı mevcuttur, bu fotoğrafla literatüre Halife’nin ressam ve müzisyenliğinin yanına ilk defa hattatlığı da eklenmiştir. Fotoğraf “Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı, SSM” tanıtım kitabının kapağında yer almaktadır. Müstesna eser, Halife Abdülmecid Efendi’nin bilinen iki hat levhasından biridir. Diğer eser “Fatih Camii”nde mihrabın yanında asılıdır, her ikiside “Hicri 1341” tarihli olup halifeliği sırasında yazılmıştır. Türk Hat Sanatı’nın hiçbir müze ve koleksiyonda emsali olmayan, paha biçilmez ve ele geçmez müzelik şaheseridir. Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir. Sergi: Eser, “Sakıp Sabancı Müzesi”nde uzun süre sergilenmiştir. (Sergilenme Tarihi: 2023) Referans: Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı - Prince Abdülmecid Efendi and The Art of Calligrapy / Sakıp Sabancı Müzesi Ölçüler: 52 x 47 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HALİFE ABDÜLMECİD EFENDİ ISLAK İMZALI FOTOĞRAF-Halife Abdülmecid Efendi tarafından ıslak imzalı, Rûmî 1327 tarihli. 

Halîfe-i Müslimîn Şehzade Abdülmecid Efendi'nin babası “Sultan Abdülaziz Han”ı at üstünde resmettiği devasa boyutlardaki başyapıt tablosunun fotoğrafı, kendi tarafından ıslak imzalı ve tarihli. Orijinal altın yaldız paspartusu içerisinde. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette belgesel öneme sahip gerçek koleksiyonluk eserdir. 

Ölçüler: 25.5 x 18.5 cm.

    Lot No: 20

    Lot: 20

    HALİFE ABDÜLMECİD EFENDİ ISLAK İMZALI FOTOĞRAF-Halife Abdülmecid Efendi tarafından ıslak imzalı, Rûmî 1327 tarihli. Halîfe-i Müslimîn Şehzade Abdülmecid Efendi'nin babası “Sultan Abdülaziz Han”ı at üstünde resmettiği devasa boyutlardaki başyapıt tablosunun fotoğrafı, kendi tarafından ıslak imzalı ve tarihli. Orijinal altın yaldız paspartusu içerisinde. Ele geçmez nadirlikte ve kıymette belgesel öneme sahip gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 25.5 x 18.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HALİFE ABDÜLMECİD EFENDİ’NİN GÜMÜŞ MUHAFAZALI AĞIZLIĞI-Halife Abdülmecid Efendi’nin şahsına ait gümüş muhafazalı kehribar ağızlığı. Saray işi. Gümüş kubur ve kehribar ağızlıktan oluşan takım, her iki parça da “Abdü’l-Mecîd (A.M)” inisiyalli. Kehribar ağızlık altın uçlu ve gümüş bilezikli, gümüş kubur ise menteşe kapaklı ve askı halkalıdır.  Halîfe-i Müslimîn Şehzade Abdülmecid Efendi’ye ait hanedan parçası, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.

Uzunluk: 9.5 cm.

    Lot No: 21

    Lot: 21

    HALİFE ABDÜLMECİD EFENDİ’NİN GÜMÜŞ MUHAFAZALI AĞIZLIĞI-Halife Abdülmecid Efendi’nin şahsına ait gümüş muhafazalı kehribar ağızlığı. Saray işi. Gümüş kubur ve kehribar ağızlıktan oluşan takım, her iki parça da “Abdü’l-Mecîd (A.M)” inisiyalli. Kehribar ağızlık altın uçlu ve gümüş bilezikli, gümüş kubur ise menteşe kapaklı ve askı halkalıdır. Halîfe-i Müslimîn Şehzade Abdülmecid Efendi’ye ait hanedan parçası, yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 9.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ BİLLÛR KARAF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Merkezinde kazıma (grave) tekniği ile uygulanmış ve altın ile bezenmiş "A.H" (Abdü'l-Ḥamîd) inisiyali yer almakta. Billur renkte, kesme tekniği ile zarif dekorlu. Altın yaldız bezemeli. Orijinal kapaklı. Benzer örnekleri TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı kitabının 214. sayfasında yer almakta ve Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmekte. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Hanedanı’nın yüksek zevkini gözler önüne seren, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de büyük önem arz eden gerçek koleksiyonluk eserdir. 

Yükseklik: 20.5 cm.

    Lot No: 22

    Lot: 22

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ BİLLÛR KARAF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Merkezinde kazıma (grave) tekniği ile uygulanmış ve altın ile bezenmiş "A.H" (Abdü'l-Ḥamîd) inisiyali yer almakta. Billur renkte, kesme tekniği ile zarif dekorlu. Altın yaldız bezemeli. Orijinal kapaklı. Benzer örnekleri TBMM Milli Saraylar Dolmabahçe Sarayı kitabının 214. sayfasında yer almakta ve Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmekte. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Hanedanı’nın yüksek zevkini gözler önüne seren, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de büyük önem arz eden gerçek koleksiyonluk eserdir. Yükseklik: 20.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • YILDIZ PORSELEN SARAY İŞİ KAPAKLI SAHAN-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu”

19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Hicri “Sene 1312/10” tarihli ve “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” özel üretimlerinden. “Sultan II.Mahmud Han” tuğraları ve “Ay-Yıldız” motifleri ile dekorlu. Stilize floral tezyinli, girlandlar ve fiyonklu çiçek buketleri ile zenginleştirilmiş. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı, sır altına mercan kırmızısı renkte. Altın yaldız bezemeli. Geniş ve çukur formlu, kubbesel kapaklı. Aykırı kapak tutamağı iri tomurcuk formunda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ
Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu

Çap: 22.5 cm.

    Lot No: 23

    Lot: 23

    YILDIZ PORSELEN SARAY İŞİ KAPAKLI SAHAN-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Hicri “Sene 1312/10” tarihli ve “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” özel üretimlerinden. “Sultan II.Mahmud Han” tuğraları ve “Ay-Yıldız” motifleri ile dekorlu. Stilize floral tezyinli, girlandlar ve fiyonklu çiçek buketleri ile zenginleştirilmiş. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı, sır altına mercan kırmızısı renkte. Altın yaldız bezemeli. Geniş ve çukur formlu, kubbesel kapaklı. Aykırı kapak tutamağı iri tomurcuk formunda. Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu Çap: 22.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • YILDIZ PORSELEN SARAY İŞİ DUVAR TABAĞI-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu”

19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Hicri “Sene 1312/6” tarihli ve “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” özel üretimlerinden. Yıldız Atölyeleri Baş Ressamı “Halid Naci” fırçasından “Boğaziçi” manzaralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Altın yaldız bezemeli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Kallavi ebatlarda. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından “Sèvres Porselen Fabrikası”na Paris’e gönderilen ve dönüşünde Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu Baş Ressamlığı’na atanan Halid Naci’nin elinden çıkmış, Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ
Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu

Çap: 33 cm.

    Lot No: 24

    Lot: 24

    YILDIZ PORSELEN SARAY İŞİ DUVAR TABAĞI-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Hicri “Sene 1312/6” tarihli ve “Ay-Yıldız” imalat damgalı. “Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” özel üretimlerinden. Yıldız Atölyeleri Baş Ressamı “Halid Naci” fırçasından “Boğaziçi” manzaralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli. Altın yaldız bezemeli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Kallavi ebatlarda. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından “Sèvres Porselen Fabrikası”na Paris’e gönderilen ve dönüşünde Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu Baş Ressamlığı’na atanan Halid Naci’nin elinden çıkmış, Türk Porselen Sanatı’nın benzer örnekleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheseridir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu Çap: 33 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • YILDIZ PORSELEN “HALİD NACİ” İMZALI SARAY İŞİ BRONZ KULPLU VAZO-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu"

19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. “Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” özel üretimlerinden. “Ay-Yıldız” imalat damgalı, “Sene 1312/6” tarihli. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile Yıldız Atölyeleri Baş Ressamı “Halid Naci” imzalı. Eserin görseli “Porselencilik Tarihi, 1941” kitabında (görsel 39, tam sayfa), Halid Naci imzalı benzer örneği ise “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda (Envanter No: 34/52) ve “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 254 ve 255.sayfalarında yer almakta.

Saray vazolarında görülen Rokoko üslubu “bronz kulplu” tasarıma sahip, kallavi ebatlarda. Nadir tesadüf edilen su yeşili renginde. Platform altıgen kaideli, yukarıya genişleyen şişkin gövdeli, silindirik boyunlu, geniş ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Repoussé (kabartma) uygulanmış “Rokoko” tezyinatı akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş. Zengin altın yaldız bezemeli, altın konturlu. Haliyle. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından “Sèvres Porselen Fabrikası”na Paris’e gönderilen ve dönüşünde Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu Baş Ressamlığı’na atanan Halid Naci imzalı ele geçmez müzelik şaheserdir.

Literatür: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Görsel 39, tam sayfa)

Referans: Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa 254, 255)

Yükseklik: 55.5 cm.

    Lot No: 25

    Lot: 25

    YILDIZ PORSELEN “HALİD NACİ” İMZALI SARAY İŞİ BRONZ KULPLU VAZO-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu" 19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. “Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” özel üretimlerinden. “Ay-Yıldız” imalat damgalı, “Sene 1312/6” tarihli. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile Yıldız Atölyeleri Baş Ressamı “Halid Naci” imzalı. Eserin görseli “Porselencilik Tarihi, 1941” kitabında (görsel 39, tam sayfa), Halid Naci imzalı benzer örneği ise “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu”nda (Envanter No: 34/52) ve “Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri” kitabının 254 ve 255.sayfalarında yer almakta. Saray vazolarında görülen Rokoko üslubu “bronz kulplu” tasarıma sahip, kallavi ebatlarda. Nadir tesadüf edilen su yeşili renginde. Platform altıgen kaideli, yukarıya genişleyen şişkin gövdeli, silindirik boyunlu, geniş ağızlı. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Repoussé (kabartma) uygulanmış “Rokoko” tezyinatı akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş. Zengin altın yaldız bezemeli, altın konturlu. Haliyle. Sultan II.Abdülhamid Han tarafından “Sèvres Porselen Fabrikası”na Paris’e gönderilen ve dönüşünde Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu Baş Ressamlığı’na atanan Halid Naci imzalı ele geçmez müzelik şaheserdir. Literatür: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Görsel 39, tam sayfa) Referans: Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu (Sayfa 254, 255) Yükseklik: 55.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN II.MAHMUD HAN (1785-1839)-“Hatt-ı Şahane Zerendûd Levha”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Ketebesi “Ketebehu Mahmud bin Abdülhamid Han” şeklinde istifli olarak atılmış. Saray işi. Edirnekâri, ahşap üzerine altın varak kullanılarak “Zerendûd” tekniği ile yapılmış, Malakâri üslubunda. Celî sülüs hattı ile “Sübhânallahi ve Bihamdihi Sübhanallahil Azim / Azim olan Allah'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim” yazılı. Altın ile “Barok” üslubunda olağanüstü tezhipli, altın cetvelli. Orijinal çerçevesi içerisinde. 

Sultan II.Mahmud Han’ın bilinen en büyük eserlerinden, İmparatorluğun önemli yerlerine asılması için Sultan tarafından Saray’da yapılan birkaç levhadan biri. Benzer örnekler Sultan II.Mahmud Han’ın “Fatih Camii” ve “Bursa Ulu Camii”ye hediye ettiği levhalar ile “Topkapı Sarayı Has Oda Kutsal Emanetler Bölümü”ne karşılıklı astırdığı iki levhadır. Türk Hat Sanatı’nın başyapıtlarından, ele geçmez ve paha biçilmez müzelik şaheserdir.

Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir.

Referans: Eserin görseli “Sultan Mahmud’un Hatları, 2018 / Fikriyat”, hakkında bilgi ise “Sultan Bir Hattat II.Mahmud, 2021 / Prof.Uğur Derman, Fikriyat”ta yer almaktadır.
Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:204)

Ölçüler: 60 x 202 cm.

    Lot No: 26

    Lot: 26

    SULTAN II.MAHMUD HAN (1785-1839)-“Hatt-ı Şahane Zerendûd Levha” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Ketebesi “Ketebehu Mahmud bin Abdülhamid Han” şeklinde istifli olarak atılmış. Saray işi. Edirnekâri, ahşap üzerine altın varak kullanılarak “Zerendûd” tekniği ile yapılmış, Malakâri üslubunda. Celî sülüs hattı ile “Sübhânallahi ve Bihamdihi Sübhanallahil Azim / Azim olan Allah'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim” yazılı. Altın ile “Barok” üslubunda olağanüstü tezhipli, altın cetvelli. Orijinal çerçevesi içerisinde. Sultan II.Mahmud Han’ın bilinen en büyük eserlerinden, İmparatorluğun önemli yerlerine asılması için Sultan tarafından Saray’da yapılan birkaç levhadan biri. Benzer örnekler Sultan II.Mahmud Han’ın “Fatih Camii” ve “Bursa Ulu Camii”ye hediye ettiği levhalar ile “Topkapı Sarayı Has Oda Kutsal Emanetler Bölümü”ne karşılıklı astırdığı iki levhadır. Türk Hat Sanatı’nın başyapıtlarından, ele geçmez ve paha biçilmez müzelik şaheserdir. Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir. Referans: Eserin görseli “Sultan Mahmud’un Hatları, 2018 / Fikriyat”, hakkında bilgi ise “Sultan Bir Hattat II.Mahmud, 2021 / Prof.Uğur Derman, Fikriyat”ta yer almaktadır. Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:204) Ölçüler: 60 x 202 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN III.AHMED HAN “HATT-I HÜMÂYUN”LU FERMAN / HİCRİ 1121-“Şâh Ahmed bin Mehmed Han el-muzaffer daima”

18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1121 / Miladi 1709 tarihli. Sultan III.Ahmed Han (1703-1730) altın ile el çekme tuğralı, 11 satır. Hatt-ı Hümâyun, Sultan III.Ahmet Han tarafından “mûcibince amel oluna” yazılı. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divanî ve sülüs hattı ile yazılmış, altın duraklı. Orijinal tezhipli, altın ile hatayi üslubunda tezyinli.

*23 Cemâziyelâhir 1121, Beyrut ve Sayda Beylerbeyin’e hitaben, Lala Mustafa Paşa ve zevcesi Fâtıma Hatun evkafından Şam Sancağında Şuʻarâ ve Limun nâhiyeleri ve civarındaki nâhiyelerde binâ ettirdikleri câmi, imâret, tekke vesâir vakıfların geliri olan senelik 2300 kuruşun vakfa ulaşmadığından, bundan sonra bu akçenin Sayda Vâlileri tarafından tahsil olunup, 702 kuruşunun Şam Hazinesi’ne kaydolunması ve kalan 1598 kuruşunda vakfa teslim edilmesi hakkında.

Ölçüler: 65 x 41 cm.

    Lot No: 27

    Lot: 27

    SULTAN III.AHMED HAN “HATT-I HÜMÂYUN”LU FERMAN / HİCRİ 1121-“Şâh Ahmed bin Mehmed Han el-muzaffer daima” 18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1121 / Miladi 1709 tarihli. Sultan III.Ahmed Han (1703-1730) altın ile el çekme tuğralı, 11 satır. Hatt-ı Hümâyun, Sultan III.Ahmet Han tarafından “mûcibince amel oluna” yazılı. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divanî ve sülüs hattı ile yazılmış, altın duraklı. Orijinal tezhipli, altın ile hatayi üslubunda tezyinli. *23 Cemâziyelâhir 1121, Beyrut ve Sayda Beylerbeyin’e hitaben, Lala Mustafa Paşa ve zevcesi Fâtıma Hatun evkafından Şam Sancağında Şuʻarâ ve Limun nâhiyeleri ve civarındaki nâhiyelerde binâ ettirdikleri câmi, imâret, tekke vesâir vakıfların geliri olan senelik 2300 kuruşun vakfa ulaşmadığından, bundan sonra bu akçenin Sayda Vâlileri tarafından tahsil olunup, 702 kuruşunun Şam Hazinesi’ne kaydolunması ve kalan 1598 kuruşunda vakfa teslim edilmesi hakkında. Ölçüler: 65 x 41 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN II.AHMED HAN “HATT-I HÜMÂYUN”LU BERAT / HİCRİ 1103-“Şâh Ahmed bin İbrahim Han el-muzaffer daima”

17.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Hicri 1103 / Miladi 1692 tarihli. Sultan II.Ahmed Han (1691-1695) altın ile el çekme tuğralı, 13 satır. Hatt-ı Hümâyun, Sultan II.Ahmet Han tarafından “mûcibince amel oluna” yazılı. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divanî ve sülüs hattı ile yazılmış. Orijinal tezhipli, altın ile rûmi ve hatayi üslubunda tezyinli.

*29 Rebîulevvel 1103, İstanbul’da Hoca Saʻdeddin Efendi evkafından olan handa bulunan harir mîzânı (ipek ölçeği) mukâtaasını mütevellileri alır ve yüz seneden beri içinden vakfa kayıtlı muhtaçlara yardım edilirken, bu harir mîzânının Belgrad’da idam edilen Kara Mustafa Paşa tarafından kendi yaptırdığı Vakıf Han’a naklettirildiğinden dolayı bunun eski mahalline iâde ricası üzerine tekrar Hoca Saʻdeddin Vakfı Hanı’na iade olunması hakkında.

Ölçüler: 60 x 34 cm.

    Lot No: 28

    Lot: 28

    SULTAN II.AHMED HAN “HATT-I HÜMÂYUN”LU BERAT / HİCRİ 1103-“Şâh Ahmed bin İbrahim Han el-muzaffer daima” 17.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Hicri 1103 / Miladi 1692 tarihli. Sultan II.Ahmed Han (1691-1695) altın ile el çekme tuğralı, 13 satır. Hatt-ı Hümâyun, Sultan II.Ahmet Han tarafından “mûcibince amel oluna” yazılı. Filigranlı ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divanî ve sülüs hattı ile yazılmış. Orijinal tezhipli, altın ile rûmi ve hatayi üslubunda tezyinli. *29 Rebîulevvel 1103, İstanbul’da Hoca Saʻdeddin Efendi evkafından olan handa bulunan harir mîzânı (ipek ölçeği) mukâtaasını mütevellileri alır ve yüz seneden beri içinden vakfa kayıtlı muhtaçlara yardım edilirken, bu harir mîzânının Belgrad’da idam edilen Kara Mustafa Paşa tarafından kendi yaptırdığı Vakıf Han’a naklettirildiğinden dolayı bunun eski mahalline iâde ricası üzerine tekrar Hoca Saʻdeddin Vakfı Hanı’na iade olunması hakkında. Ölçüler: 60 x 34 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN III.SELİM HAN TUĞRASI / HİCRİ 1203-“Mustafa Râsih Paşa”

18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. “Rikâb-ı Hümayun'dan Mustafa Râsih” ketebeli. Hicri 1203 (M.1789) tarihli. Sultan III.Selim Han’ın cülûs senesinde yapılmış. Ketebesi “Eser-i hâme-i Mustafa Râsih tezkire-i sânî der-Rikâb-ı Hümâyun” şeklinde atılmış. Zerendûd tekniğinde istifli sülüs (tuğra) ve sülüs (ketebe) hattı ile yazılmış. Siyah zeminli ahşap üzerine altınla çekilmiş, altın ile lale motifleri ve dört köşede ışınsal motifler ile tezyinli. Altın cetvelli.

Sultan III.Selim Han’ın tahta çıktığı sene Divan-ı Hümayun’da Saray Katibi olarak görev yapan “Mustafa Rasih Paşa” tarafından yapılmış olması sebebi ile padişahın tuğrasının ilk örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

Ölçüler: 24.5 x 38.5 cm.

    Lot No: 29

    Lot: 29

    SULTAN III.SELİM HAN TUĞRASI / HİCRİ 1203-“Mustafa Râsih Paşa” 18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. “Rikâb-ı Hümayun'dan Mustafa Râsih” ketebeli. Hicri 1203 (M.1789) tarihli. Sultan III.Selim Han’ın cülûs senesinde yapılmış. Ketebesi “Eser-i hâme-i Mustafa Râsih tezkire-i sânî der-Rikâb-ı Hümâyun” şeklinde atılmış. Zerendûd tekniğinde istifli sülüs (tuğra) ve sülüs (ketebe) hattı ile yazılmış. Siyah zeminli ahşap üzerine altınla çekilmiş, altın ile lale motifleri ve dört köşede ışınsal motifler ile tezyinli. Altın cetvelli. Sultan III.Selim Han’ın tahta çıktığı sene Divan-ı Hümayun’da Saray Katibi olarak görev yapan “Mustafa Rasih Paşa” tarafından yapılmış olması sebebi ile padişahın tuğrasının ilk örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 24.5 x 38.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI "HEREKE-İ HÜMÂYÛN" KİSVE-İ ŞERİFE-“Hereke Fabrika-i Hümâyûnu”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi Kisve-i Şerife. “Hereke-i Hümâyûn” tezgahlarında siyah ipek zemin üzerine sarı renk ipekle dokunmuş. “Kabe-i Şerife”nin ayrım bantlarından.*Sertifikalı. Aynı dönem benzer örneği "Vakıflar Genel Müdürlüğü" koleksiyonunda, erken dönem örneği ise "Topkapı Sarayı Müzesi" koleksiyonunda (Envanter: TSM 24/641) yer almakta. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın manevi değeri tarifsiz yüksek kıymette ele geçmez müzelik örneğidir.

Kitabe ve madalyonlarda “Allahümme salli ve sellim alâ” ve “Muhammedin ve Ahmede ve şefün ve müşeffein ve musaddakin ve rahmetin lil âlemin” ibareleri ile “Aşere-i Mübeşşere” cennetle müjdelenmiş kişilerin isimleri yer almakta. Sülüs hattı ile sırasıyla "Muhammed", "ve Ahmed", " ve şefiin", "ve müşeffein", "ve musaddakin", "ve rahmetin", "Ebubekir", "Ömer", "Osman", "Ali", "Hasan", "Hüseyin", "Talha", "Zübeyr", "Saad", "Said", "Abdurrahman", "Ebu Ubeyde", "Tealâ anhüm lilâlemin R.A." yanyana üçer sıra halinde yazılı. 
 
*Kabe-i Şerif ayrım bantlarından yapılmış kare şeklinde (62x65) bir örtüdür. Siyah ipek zemin üzerine sarı renk ipekle dokunmuştur. Her bir bant üzerinde yedi oval madalyon dizisi yer alır. Kenar bordürlerinin iki yanında daha küçük oval madalyonlarla bağlanır. Her yedi madalyondan sonra dikdörtgen bir bölüm gelir ve bundan sonra desen yeniden tekrarlar. Dikdörtgen içinde “Allahümme salli ve sellim alâ” yazısı yer alır. Alttaki oval madalyonlar içinde “Muhammedin ve Ahmede ve şefün ve müşeffein ve musaddakin ve rahmetin lil alemin” yazılarıyla son bulur. İki yandaki küçük madalyonlar ise yukarıdan aşağıya karşılıklı olarak “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman”, “Ali”, “Hasan”, “Talha”, “Hüseyin”,  “Zübeyr”, “Saad”, “Said”, “Abdurrahman”, “Ebu Ubeyde” radiyallâhü, “teala anküm” şeklinde Aşere -i Mübeşşere’ nin isimleriyle son bulur. Bu bantların 16.-17. yüzyıla ait örnekleri altınlı telle dokunurdu. Daha sonraları saraya ait Hereke-i Hümayun fabrikasında jakarlı tezgahlarda dokunmuştur. Bu örneklerde altınlı tel yerine krem rengi iplik kullanılmıştır. Bu örtüde 19.yüzyıla ait Hereke dokumasıdır. Eserin kondisyonu iyidir. Günümüze kadar iyi bir durumda gelmiştir. 30.11.2023 / Prof. Dr. Hülya Tezcan

Sertifika: Eserin Prof. Dr. Hülya Tezcan tarafından 30.11.2023 tarihinde verilmiş sertifikası mevcuttur.

Referans: Al-Astaar al-Haramayn, 1996 / Hülya Tezcan

Ölçüler: 65 x 62 cm.

    Lot No: 30

    Lot: 30

    OSMANLI "HEREKE-İ HÜMÂYÛN" KİSVE-İ ŞERİFE-“Hereke Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi Kisve-i Şerife. “Hereke-i Hümâyûn” tezgahlarında siyah ipek zemin üzerine sarı renk ipekle dokunmuş. “Kabe-i Şerife”nin ayrım bantlarından.*Sertifikalı. Aynı dönem benzer örneği "Vakıflar Genel Müdürlüğü" koleksiyonunda, erken dönem örneği ise "Topkapı Sarayı Müzesi" koleksiyonunda (Envanter: TSM 24/641) yer almakta. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın manevi değeri tarifsiz yüksek kıymette ele geçmez müzelik örneğidir. Kitabe ve madalyonlarda “Allahümme salli ve sellim alâ” ve “Muhammedin ve Ahmede ve şefün ve müşeffein ve musaddakin ve rahmetin lil âlemin” ibareleri ile “Aşere-i Mübeşşere” cennetle müjdelenmiş kişilerin isimleri yer almakta. Sülüs hattı ile sırasıyla "Muhammed", "ve Ahmed", " ve şefiin", "ve müşeffein", "ve musaddakin", "ve rahmetin", "Ebubekir", "Ömer", "Osman", "Ali", "Hasan", "Hüseyin", "Talha", "Zübeyr", "Saad", "Said", "Abdurrahman", "Ebu Ubeyde", "Tealâ anhüm lilâlemin R.A." yanyana üçer sıra halinde yazılı. *Kabe-i Şerif ayrım bantlarından yapılmış kare şeklinde (62x65) bir örtüdür. Siyah ipek zemin üzerine sarı renk ipekle dokunmuştur. Her bir bant üzerinde yedi oval madalyon dizisi yer alır. Kenar bordürlerinin iki yanında daha küçük oval madalyonlarla bağlanır. Her yedi madalyondan sonra dikdörtgen bir bölüm gelir ve bundan sonra desen yeniden tekrarlar. Dikdörtgen içinde “Allahümme salli ve sellim alâ” yazısı yer alır. Alttaki oval madalyonlar içinde “Muhammedin ve Ahmede ve şefün ve müşeffein ve musaddakin ve rahmetin lil alemin” yazılarıyla son bulur. İki yandaki küçük madalyonlar ise yukarıdan aşağıya karşılıklı olarak “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman”, “Ali”, “Hasan”, “Talha”, “Hüseyin”, “Zübeyr”, “Saad”, “Said”, “Abdurrahman”, “Ebu Ubeyde” radiyallâhü, “teala anküm” şeklinde Aşere -i Mübeşşere’ nin isimleriyle son bulur. Bu bantların 16.-17. yüzyıla ait örnekleri altınlı telle dokunurdu. Daha sonraları saraya ait Hereke-i Hümayun fabrikasında jakarlı tezgahlarda dokunmuştur. Bu örneklerde altınlı tel yerine krem rengi iplik kullanılmıştır. Bu örtüde 19.yüzyıla ait Hereke dokumasıdır. Eserin kondisyonu iyidir. Günümüze kadar iyi bir durumda gelmiştir. 30.11.2023 / Prof. Dr. Hülya Tezcan Sertifika: Eserin Prof. Dr. Hülya Tezcan tarafından 30.11.2023 tarihinde verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: Al-Astaar al-Haramayn, 1996 / Hülya Tezcan Ölçüler: 65 x 62 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • ŞEYH HAMDULLAH (1426-1520)-“Nesih Hat (Sahife) Levha”

15.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Ketebesi “Sevvedehu İbnu’ş-Şeyh Hâmiden ala niamihi ve musalliyen alâ Nebiyyihi Muhammed” şeklinde atılmış. *Hadis-i Şerif’ler yazılı. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak 12 satır nesih hattı ile yazılmış, altın duraklı. Altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette müzelik şaheseridir.

*Bismillâhirrahmânirrahîm. Vebihî nesteîzu, Ve aleyhi’l-kulân mine’l-hizlân, Kâle Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Lâ yezâlu min ümmetî kâime biemrillah, lâ yedurruhum men hazelehum velâ men hâlefehum, hattâ ye’tî emrullah ve hum ala zalik. Ve kâle sallallahu aleyhi ve sellem lâ yezâlu tâife … ile’l-hak … ilâ yevmi’l-kıyame. Ve kâle men deâ ilâ hedâ kâne lehu mine’l-ecri misle ucûr men tebeahu lâ yengusu zalike min ucûrihim şeyen. Ve men deâ ilâ dalâletin kâne min âsâmihim şeyen. Bede’e’l-İslâmu ğarîben kemâ bede’e fetûbâ li’l-ğurabâ. İnne’l-îmâne liye’raze ile’l-medîneti kemâ te’raze’l-hayye cührihâ.
Sevvedehu İbnü’ş-Şeyh hamiden ala niamihi ve musalliyen alâ Nebiyyihi Muhammed”

*Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla. Ümmetimden bir taife, kendilerine Allah'ın emri gelinceye kadar hak üzerinde birbirine yardımcı olmaya devam edecek ve bunlar daima galip olacaklardır. Kim, hidayete davet ederse, o yola girenlerin bütün sevapları ona da yazılır, diğerlerinin ecrinden bir şey eksilmez. Kim de sapıklığa davet ederse, o yola girenlerin günahları, ona da verilir, o kötü yolda gidenlerin günahından da hiçbir şey eksilmez. İslam garip olarak başladı. Başladığı gibi yine garip olarak dönecektir. İman tıpkı yılanın deliğine çekilmesi gibi Medine’ye çekilecektir.
Bu sahifeyi Şeyh oğlu Allah'ın nimetlerine hamd edici ve Peygamber Muhammed'e dua eden Hamdullah yazdı” 

Provenans: Prof. Dr. Süleyman Berk Koleksiyonu

Literatür: Eser, Demirören Yayınları”ndan çıkacak “Hat Sanatının Öncü İsimleri ve Şâheserleri” isimli kitapta yer almaktadır.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:49)
Hattat Şeyh Hamdullah, 2007/ Prof. Dr. Muhittin Serin 

Ölçüler: 19 x 14 cm.

    Lot No: 31

    Lot: 31

    ŞEYH HAMDULLAH (1426-1520)-“Nesih Hat (Sahife) Levha” 15.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Ketebesi “Sevvedehu İbnu’ş-Şeyh Hâmiden ala niamihi ve musalliyen alâ Nebiyyihi Muhammed” şeklinde atılmış. *Hadis-i Şerif’ler yazılı. Aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak 12 satır nesih hattı ile yazılmış, altın duraklı. Altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve yüksek kıymette müzelik şaheseridir. *Bismillâhirrahmânirrahîm. Vebihî nesteîzu, Ve aleyhi’l-kulân mine’l-hizlân, Kâle Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Lâ yezâlu min ümmetî kâime biemrillah, lâ yedurruhum men hazelehum velâ men hâlefehum, hattâ ye’tî emrullah ve hum ala zalik. Ve kâle sallallahu aleyhi ve sellem lâ yezâlu tâife … ile’l-hak … ilâ yevmi’l-kıyame. Ve kâle men deâ ilâ hedâ kâne lehu mine’l-ecri misle ucûr men tebeahu lâ yengusu zalike min ucûrihim şeyen. Ve men deâ ilâ dalâletin kâne min âsâmihim şeyen. Bede’e’l-İslâmu ğarîben kemâ bede’e fetûbâ li’l-ğurabâ. İnne’l-îmâne liye’raze ile’l-medîneti kemâ te’raze’l-hayye cührihâ. Sevvedehu İbnü’ş-Şeyh hamiden ala niamihi ve musalliyen alâ Nebiyyihi Muhammed” *Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla. Ümmetimden bir taife, kendilerine Allah'ın emri gelinceye kadar hak üzerinde birbirine yardımcı olmaya devam edecek ve bunlar daima galip olacaklardır. Kim, hidayete davet ederse, o yola girenlerin bütün sevapları ona da yazılır, diğerlerinin ecrinden bir şey eksilmez. Kim de sapıklığa davet ederse, o yola girenlerin günahları, ona da verilir, o kötü yolda gidenlerin günahından da hiçbir şey eksilmez. İslam garip olarak başladı. Başladığı gibi yine garip olarak dönecektir. İman tıpkı yılanın deliğine çekilmesi gibi Medine’ye çekilecektir. Bu sahifeyi Şeyh oğlu Allah'ın nimetlerine hamd edici ve Peygamber Muhammed'e dua eden Hamdullah yazdı” Provenans: Prof. Dr. Süleyman Berk Koleksiyonu Literatür: Eser, Demirören Yayınları”ndan çıkacak “Hat Sanatının Öncü İsimleri ve Şâheserleri” isimli kitapta yer almaktadır. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:49) Hattat Şeyh Hamdullah, 2007/ Prof. Dr. Muhittin Serin Ölçüler: 19 x 14 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • ERGUN BAĞDADİ / ARGÛN EL-KÂMİLÎ -“İslam Hat Sanatı’nın Yâkût el-Mustasimî’den sonraki en büyük üstadlarından”

14.Yüzyıl. Ketebeli. Kıt’a. Sülüs ve nesih hattı ile Arapça şiirler yazılı, altın duraklı. Klasik üslupta tezhipli. Altın cetvelli. Ketebe kaydı muhtemelen sonradan eklenmiş. Hat Sanatı Tarihi’nde “Esâtîze-i Seb’a / Yedi Üstad”dan biri olarak kabul edilen ve Yâkut-ı Mustasimî’nin en önemli öğrencisi olan hattatın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:30)

Ölçüler: 15 x 18 cm.

    Lot No: 32

    Lot: 32

    ERGUN BAĞDADİ / ARGÛN EL-KÂMİLÎ -“İslam Hat Sanatı’nın Yâkût el-Mustasimî’den sonraki en büyük üstadlarından” 14.Yüzyıl. Ketebeli. Kıt’a. Sülüs ve nesih hattı ile Arapça şiirler yazılı, altın duraklı. Klasik üslupta tezhipli. Altın cetvelli. Ketebe kaydı muhtemelen sonradan eklenmiş. Hat Sanatı Tarihi’nde “Esâtîze-i Seb’a / Yedi Üstad”dan biri olarak kabul edilen ve Yâkut-ı Mustasimî’nin en önemli öğrencisi olan hattatın yüksek kıymette ele geçmez müzelik şaheseridir. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:30) Ölçüler: 15 x 18 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • İSKENDER SULTAN’A AİT MİNYATÜRLÜ ZAYİÇE / YILDIZ FALI -15.Yüzyıl. Timur Han’ın torunu “İskender Sultan”ın 12 burç minyatürlü kişisel (zayiçe) yıldız falı. Sultani özelliklerde. Aharlı kağıt üzerine is, surh ve üstübeç mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile “Rumî” üslubunda olağanüstü tezhipli. Altın cetvelli. Merkezi 12 burç minyatürlü. İskender Sultan’ın doğum tarihi 25 Nisan 1384’ten itibaren hazırlanmış. 1411’de Astrolog “Mahmud b. Yahya b. el-Hasan el-Kashî” tarafından hazırlanmış benzer örneği “İskender Sultan Mecmuası”nda (y.18b-19a) yer almakta ve “London Wellcome Library” koleksiyonunda bulunmakta. 

Kitabeler içerisi (her iki yanda) Farsça “Ey humayun tâliet râ sa'd-i Ekber muşterî / Jüpiter uğurlu talihin için en büyük kutluluk” ve “Şart-i encum bâ tu hidmet resm kerd vez-u çâkerî / Yıldızların şartı sana hizmet ve kulluğu âdet ettirdi” yazılı. Merkezinde gubari üslubunda burçlar “Hamel / Hamel, Sevr / Boğa, Cevzâ / İkizler, Seretân / Yengeç, Esed / Arslan, Sünbüle / Başak, Mizân / Terazi, Akreb / Akrep, Kavs / Yay, Cedî / Oğlak, Delv / Kova, Hû / Balık” hakkında metinler bulunmakta. İslam Sanatı’nın emsalleri dünyanın önemli müzelerinde sergilenen ele geçmez nadirlikte ve kıymette gerçek koleksiyonluk şaheseridir.

Referans: Eserin “Astrolog el-Kashî” tarafından hazırlanan ve “İskender Sultan Mecmuası”nın varaklarında yer alan benzer örneği “London Wellcome Library” koleksiyonunda (Ms.Per.474) bulunmaktadır.

Ölçüler: 33.5 x 24.5 cm.

    Lot No: 33

    Lot: 33

    İSKENDER SULTAN’A AİT MİNYATÜRLÜ ZAYİÇE / YILDIZ FALI -15.Yüzyıl. Timur Han’ın torunu “İskender Sultan”ın 12 burç minyatürlü kişisel (zayiçe) yıldız falı. Sultani özelliklerde. Aharlı kağıt üzerine is, surh ve üstübeç mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile “Rumî” üslubunda olağanüstü tezhipli. Altın cetvelli. Merkezi 12 burç minyatürlü. İskender Sultan’ın doğum tarihi 25 Nisan 1384’ten itibaren hazırlanmış. 1411’de Astrolog “Mahmud b. Yahya b. el-Hasan el-Kashî” tarafından hazırlanmış benzer örneği “İskender Sultan Mecmuası”nda (y.18b-19a) yer almakta ve “London Wellcome Library” koleksiyonunda bulunmakta. Kitabeler içerisi (her iki yanda) Farsça “Ey humayun tâliet râ sa'd-i Ekber muşterî / Jüpiter uğurlu talihin için en büyük kutluluk” ve “Şart-i encum bâ tu hidmet resm kerd vez-u çâkerî / Yıldızların şartı sana hizmet ve kulluğu âdet ettirdi” yazılı. Merkezinde gubari üslubunda burçlar “Hamel / Hamel, Sevr / Boğa, Cevzâ / İkizler, Seretân / Yengeç, Esed / Arslan, Sünbüle / Başak, Mizân / Terazi, Akreb / Akrep, Kavs / Yay, Cedî / Oğlak, Delv / Kova, Hû / Balık” hakkında metinler bulunmakta. İslam Sanatı’nın emsalleri dünyanın önemli müzelerinde sergilenen ele geçmez nadirlikte ve kıymette gerçek koleksiyonluk şaheseridir. Referans: Eserin “Astrolog el-Kashî” tarafından hazırlanan ve “İskender Sultan Mecmuası”nın varaklarında yer alan benzer örneği “London Wellcome Library” koleksiyonunda (Ms.Per.474) bulunmaktadır. Ölçüler: 33.5 x 24.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • ABDULLAH ZÜHDÎ EFENDİ HÜSN-İ HATLI KİSVE-İ ŞERİFE -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. “Abdullah Zühdî Efendi”nin kalıbından “Dar-ül Kiswa”da üretilmiş. Siyah renk “Kabe iç örtüsü” üzerine uygulanan yeşil ve kırmızı renk atlas kumaşa dival işi tekniği ile gümüş kılaptan kullanılarak oluşturulmuş. İstifli celî sülüs hattı ile “Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün resûlüllâhi sâdikul va'dil emîn s.a. Vesellim / Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Vadinde sadık ve emin olan Muhammed (a.s.m) Allah'ın Resulüdür (s.a.v.)” yazmakta. 

Sultan Abdülmecid Han tarafından “Mescid-i Nebevî”nin hüsn-i hat yazılarını meşk eden, daha sonra Mısır’a giderek Hıdîv İsmâil Paşa’nın himayesinde *Darül Kiswa’da Kabe örtüsünün kalıplarını oluşturan “Abdullah Zühdî Efendi”nin ele geçmez bir şaheseri. Fevkalade kondisyonda günümüze ulaşmış manevi değeri tarifsiz yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.

*Dar-ül Kiswa (Dar al-Kiswa al-Sharifa, 1817-1997), Mısır Kahire'de “Maslahat al-Kiswa al-Sharifa” ismiyle Kabe örtüleri (Kisve-i Şerife) ile Mekke ve Medine'deki kutsal mekanlar için tekstil üreten atölye. 
 
Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir.

Referans: Al-Astaar al-Haramayn, 1996 / Hülya Tezcan

Ölçüler: 78 x 87.5 cm.

    Lot No: 34

    Lot: 34

    ABDULLAH ZÜHDÎ EFENDİ HÜSN-İ HATLI KİSVE-İ ŞERİFE -19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. “Abdullah Zühdî Efendi”nin kalıbından “Dar-ül Kiswa”da üretilmiş. Siyah renk “Kabe iç örtüsü” üzerine uygulanan yeşil ve kırmızı renk atlas kumaşa dival işi tekniği ile gümüş kılaptan kullanılarak oluşturulmuş. İstifli celî sülüs hattı ile “Lâ ilâhe illallâhül melikül hakkul mübîn Muhammedün resûlüllâhi sâdikul va'dil emîn s.a. Vesellim / Mülk sahibi Melik, hak ve varlığı birliği apaçık Mübin olan Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur. Vadinde sadık ve emin olan Muhammed (a.s.m) Allah'ın Resulüdür (s.a.v.)” yazmakta. Sultan Abdülmecid Han tarafından “Mescid-i Nebevî”nin hüsn-i hat yazılarını meşk eden, daha sonra Mısır’a giderek Hıdîv İsmâil Paşa’nın himayesinde *Darül Kiswa’da Kabe örtüsünün kalıplarını oluşturan “Abdullah Zühdî Efendi”nin ele geçmez bir şaheseri. Fevkalade kondisyonda günümüze ulaşmış manevi değeri tarifsiz yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir. *Dar-ül Kiswa (Dar al-Kiswa al-Sharifa, 1817-1997), Mısır Kahire'de “Maslahat al-Kiswa al-Sharifa” ismiyle Kabe örtüleri (Kisve-i Şerife) ile Mekke ve Medine'deki kutsal mekanlar için tekstil üreten atölye. Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir. Referans: Al-Astaar al-Haramayn, 1996 / Hülya Tezcan Ölçüler: 78 x 87.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • KAZASKER MUSTAFA İZZET EFENDİ (1801-1876)-“Zerendûd Hat Levha”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Altın kullanılarak zerendûd tekniğiyle istifli celi sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile Rokoko üslubunda zengin tezhipli, gümüşi renkte uçuşan kurdeleler ile tezyinli. Altın cetvelli. Abdülkâdir Geylâni Hazretleri'nden “Lî hamsetün utfî bihâ harre’l-vebâi’l hâtime El-Mustafâ vel Murtezâ ve’b-nâhümâ ve’l-Fâtimâ / Benim için beş zât vardır. Ben, onlarla yakıcı ateşi bile söndürürüm; Muhammed Mustafâ (S.A.V.), Ali el Mürteza, oğulları Hasan, Hüseyin ile Fâtıma (R.A.)" anlamındaki beyit yazılı. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.
 
Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:216)

Ölçüler: 38.5 x 93.5 cm.

    Lot No: 35

    Lot: 35

    KAZASKER MUSTAFA İZZET EFENDİ (1801-1876)-“Zerendûd Hat Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Altın kullanılarak zerendûd tekniğiyle istifli celi sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile Rokoko üslubunda zengin tezhipli, gümüşi renkte uçuşan kurdeleler ile tezyinli. Altın cetvelli. Abdülkâdir Geylâni Hazretleri'nden “Lî hamsetün utfî bihâ harre’l-vebâi’l hâtime El-Mustafâ vel Murtezâ ve’b-nâhümâ ve’l-Fâtimâ / Benim için beş zât vardır. Ben, onlarla yakıcı ateşi bile söndürürüm; Muhammed Mustafâ (S.A.V.), Ali el Mürteza, oğulları Hasan, Hüseyin ile Fâtıma (R.A.)" anlamındaki beyit yazılı. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:216) Ölçüler: 38.5 x 93.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • KAZASKER MUSTAFA İZZET EFENDİ (1801-1876)-“Zerendûd Hat Levha”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1263 (M.1847) tarihli. Altın kullanılarak zerendûd tekniğiyle istifli celi sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile Rokoko üslubunda tezhipli. Altın cetvelli. Celi sülüs hattı ile “O, kemaliyle yüceler yücesine ulaştı. Güzelliğiyle karanlıkları ortadan kaldırdı. Bütün vasıfları güzeldi. Allah’ın salât ve bereketi onun üzerine olsun” yazılı. Sertifikalı. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.
 
Sertifika: Eserin, Mimar Sinan Üniversitesi Hat Anasanat Dalı Başkanı Dr.Hüseyin Gündüz tarafından verilmiş “Ekspertiz Raporu” mevcuttur.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:216)

Ölçüler: 40.5 x 74 cm.

    Lot No: 36

    Lot: 36

    KAZASKER MUSTAFA İZZET EFENDİ (1801-1876)-“Zerendûd Hat Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1263 (M.1847) tarihli. Altın kullanılarak zerendûd tekniğiyle istifli celi sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile Rokoko üslubunda tezhipli. Altın cetvelli. Celi sülüs hattı ile “O, kemaliyle yüceler yücesine ulaştı. Güzelliğiyle karanlıkları ortadan kaldırdı. Bütün vasıfları güzeldi. Allah’ın salât ve bereketi onun üzerine olsun” yazılı. Sertifikalı. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Sertifika: Eserin, Mimar Sinan Üniversitesi Hat Anasanat Dalı Başkanı Dr.Hüseyin Gündüz tarafından verilmiş “Ekspertiz Raporu” mevcuttur. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:216) Ölçüler: 40.5 x 74 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MUSTAFA RÂKIM EFENDİ (1758-1826)-“Zerendûd Hat Levha”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1228 (M.1813) tarihli. Zerendûd tekniği ile altın kullanılarak celi sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezhipli, rûmi motifler ile tezyinli. Altın cetvelli. Mustafa Rakım Efendi'nin "Türk Hattatları, Şevket Rado" kitabının 197.sayfasında görseli yer alan, Sultan II.Mahmud Han dahil bir çok hattat tarafından tekrarlanmış meşhur yazısının zerendûd levhası. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Cetveller arasında dört satır halinde “Ol Resûl-i müctebâ hem rahmeten li'l-âlemîn / O seçkin Peygamber ki alemlere rahmettir”, “Bende medfûndur deyü eflâke fahr eyler zemîn / Bende yatıyor diye yeryüzü göklere karşı övünür”, “Ravzasın idüb ziyâret didi Cibrîl-i Emîn / Cebrail as. kabrini ziyaret edip dedi ki”, “Hâzihî cennâtü Adnin fedhulûhâ hâlidîn / İşte bu Adn cennetidir, ebedi kalmak üzere oraya giriniz” yazmakta.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:196)

Ölçüler: 41 x 38 cm.

    Lot No: 37

    Lot: 37

    MUSTAFA RÂKIM EFENDİ (1758-1826)-“Zerendûd Hat Levha” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1228 (M.1813) tarihli. Zerendûd tekniği ile altın kullanılarak celi sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile Osmanlı Rokokosu üslubunda tezhipli, rûmi motifler ile tezyinli. Altın cetvelli. Mustafa Rakım Efendi'nin "Türk Hattatları, Şevket Rado" kitabının 197.sayfasında görseli yer alan, Sultan II.Mahmud Han dahil bir çok hattat tarafından tekrarlanmış meşhur yazısının zerendûd levhası. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Cetveller arasında dört satır halinde “Ol Resûl-i müctebâ hem rahmeten li'l-âlemîn / O seçkin Peygamber ki alemlere rahmettir”, “Bende medfûndur deyü eflâke fahr eyler zemîn / Bende yatıyor diye yeryüzü göklere karşı övünür”, “Ravzasın idüb ziyâret didi Cibrîl-i Emîn / Cebrail as. kabrini ziyaret edip dedi ki”, “Hâzihî cennâtü Adnin fedhulûhâ hâlidîn / İşte bu Adn cennetidir, ebedi kalmak üzere oraya giriniz” yazmakta. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:196) Ölçüler: 41 x 38 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MAHMUD CELÂLEDDÎN EFENDİ (1750-1830)-“Hat Levha”

19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1217 (M.1802) tarihli. Aharlı kağıt üzerine sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile rumî üslubunda klasik tezhipli, hâlkâr tekniği ile zikzaklar arasında stilize motifler ile tezyinli. Altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. 

Altın bezemeli cetveller arasında dört satır halinde “Alem kaldırsa bir yerde kaçan Sultân-ı Bismillâh, Olur lâhûtiyân ârâyîş-i Dîvân-ı Bismillâh, Sırât-ı Müstakîm’i anla hatt-ı istivâsından, Varır Allâh’a doğru menhec-i âsân-ı Bismillâh” yazmakta.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:199)

Ölçüler: 59.5 x 57.5 cm.

    Lot No: 38

    Lot: 38

    MAHMUD CELÂLEDDÎN EFENDİ (1750-1830)-“Hat Levha” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1217 (M.1802) tarihli. Aharlı kağıt üzerine sülüs hattı ile yazılmış. Altın ile rumî üslubunda klasik tezhipli, hâlkâr tekniği ile zikzaklar arasında stilize motifler ile tezyinli. Altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Altın bezemeli cetveller arasında dört satır halinde “Alem kaldırsa bir yerde kaçan Sultân-ı Bismillâh, Olur lâhûtiyân ârâyîş-i Dîvân-ı Bismillâh, Sırât-ı Müstakîm’i anla hatt-ı istivâsından, Varır Allâh’a doğru menhec-i âsân-ı Bismillâh” yazmakta. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:199) Ölçüler: 59.5 x 57.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • YEDİKULELİ SEYYİD ABDULLAH (1670-1731)-“Kıt’a”

17./18.Yüzyıl. Ketebeli. Ketebesi “Nemekahu es-Seyyid Abdullah gufira zünûbehu” şeklinde atılmış. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile “Hadis-i Şerif”ler yazılı, altın duraklı. Altın cetvelli. Altın ile “Hatayi” üslubunda tezhipli, zerefşanlı. Sultan III.Ahmed Han’ın iradesiyle Topkapı Sarayı “Hatt-ı Ta’lik Muallimi” olan Yedikuleli Seyyid Abdullah’ın elinden çıkmış yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.

İlk satırda sülüs hattı ile “Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir”, diğer satırlarda ise nesih hattı ile “Yalnız şu iki kişiye gıpta edilmelidir; Biri, Allah’ın kendisine verdiği Kur’ân ile gece gündüz meşgul olan kimse, diğeri Allah’ın kendisine verdiği malı gece gündüz harcayan kimse” ve “Her zaman Kur’an okuyan kimseye şöyle denecektir; Oku ve yüksel, dünyada tertîl ile okuduğun gibi burada datertîl ile oku. Şüphesiz senin merteben, okuduğun âyetin son noktasındadır” yazmakta.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket RADO (Sayfa: 136)

Ölçüler: 15 x 23.5 cm.

    Lot No: 39

    Lot: 39

    YEDİKULELİ SEYYİD ABDULLAH (1670-1731)-“Kıt’a” 17./18.Yüzyıl. Ketebeli. Ketebesi “Nemekahu es-Seyyid Abdullah gufira zünûbehu” şeklinde atılmış. Aharlı kağıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile “Hadis-i Şerif”ler yazılı, altın duraklı. Altın cetvelli. Altın ile “Hatayi” üslubunda tezhipli, zerefşanlı. Sultan III.Ahmed Han’ın iradesiyle Topkapı Sarayı “Hatt-ı Ta’lik Muallimi” olan Yedikuleli Seyyid Abdullah’ın elinden çıkmış yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. İlk satırda sülüs hattı ile “Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir”, diğer satırlarda ise nesih hattı ile “Yalnız şu iki kişiye gıpta edilmelidir; Biri, Allah’ın kendisine verdiği Kur’ân ile gece gündüz meşgul olan kimse, diğeri Allah’ın kendisine verdiği malı gece gündüz harcayan kimse” ve “Her zaman Kur’an okuyan kimseye şöyle denecektir; Oku ve yüksel, dünyada tertîl ile okuduğun gibi burada datertîl ile oku. Şüphesiz senin merteben, okuduğun âyetin son noktasındadır” yazmakta. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket RADO (Sayfa: 136) Ölçüler: 15 x 23.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • DERVİŞ ALÎ (ANBARÎZÂDE) SÂNÎ-“Hilye-i Şerife”

17.Yüzyıl sonu / 18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hilye-i Şerife, aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile rûmi ve hatayi üslubunda klasik tezhipli.  Altın cetvelli. Eserde, “Besmele-i Şerife”, Hulefâ-yi Râşidîn “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman” ve “Ali” olmak üzere dört halife isimleri ile “Hazret-i Muhammed”in maddi ve manevi özellikleri yazmakta. Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 123)

Ölçüler: 50 x 36.5 cm.

    Lot No: 40

    Lot: 40

    DERVİŞ ALÎ (ANBARÎZÂDE) SÂNÎ-“Hilye-i Şerife” 17.Yüzyıl sonu / 18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hilye-i Şerife, aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile rûmi ve hatayi üslubunda klasik tezhipli. Altın cetvelli. Eserde, “Besmele-i Şerife”, Hulefâ-yi Râşidîn “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman” ve “Ali” olmak üzere dört halife isimleri ile “Hazret-i Muhammed”in maddi ve manevi özellikleri yazmakta. Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 123) Ölçüler: 50 x 36.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • VELİYYÜDDÎN EFENDİ (ŞEYHÜLİSLÂM)-“Hilye-i Şerife”

18.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hilye-i Şerife, aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile rûmi üslubunda klasik tezhipli. Hâlkâr tekniğinde hatayi ve şemse motifleri ile zenginleştirilmiş. Altın cetvelli. Eserde, “Besmele-i Şerife”, Hulefâ-yi Râşidîn “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman” ve “Ali” olmak üzere dört halife isimleri ile “Hazret-i Muhammed”in maddi ve manevi özellikleri yazmakta. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:170)

Ölçüler: 50.5 x 34 cm.

    Lot No: 41

    Lot: 41

    VELİYYÜDDÎN EFENDİ (ŞEYHÜLİSLÂM)-“Hilye-i Şerife” 18.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hilye-i Şerife, aharlı kâğıt üzerine is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile rûmi üslubunda klasik tezhipli. Hâlkâr tekniğinde hatayi ve şemse motifleri ile zenginleştirilmiş. Altın cetvelli. Eserde, “Besmele-i Şerife”, Hulefâ-yi Râşidîn “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman” ve “Ali” olmak üzere dört halife isimleri ile “Hazret-i Muhammed”in maddi ve manevi özellikleri yazmakta. Türk Hat Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:170) Ölçüler: 50.5 x 34 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI SARAY İŞİ SULTANİ SECCADE-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Mihraplı tip. Sultani özelliklerde ve aykırı ölçülerde bordo ve yeşil çift renk zemin üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde işlenmiş. “Barok” üslubunda stilize floral tezyinatlı. Merkezi pedestal kaideli armudi formda bir vazodan yükselerek çıkan ve dağılan bitkisel madalyonlu bezemeye sahip. Kalın bordürlü, cetvelleri su yolları ile zenginleştirilmiş. Kenarları sırma saçaklı. Üst seviye işçilik kalitesi ve tasarımsal zenginliği ile dikkat çekici eserin astarlı arka yüzeyi duvar panosuna döndürülmüş. Döneminde de oldukça kıymetli ve nadir olan bu tip seccadeler klasik seccadeler gibi günlük namazlar için kullanılmaz, yılın genelinde duvarda asılı olarak tutulur ve yalnızca bayram namazları için indirilerek kullanılırdı. Benzer örnekleri saray koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 192 x 114 cm.

    Lot No: 42

    Lot: 42

    OSMANLI SARAY İŞİ SULTANİ SECCADE-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Mihraplı tip. Sultani özelliklerde ve aykırı ölçülerde bordo ve yeşil çift renk zemin üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde işlenmiş. “Barok” üslubunda stilize floral tezyinatlı. Merkezi pedestal kaideli armudi formda bir vazodan yükselerek çıkan ve dağılan bitkisel madalyonlu bezemeye sahip. Kalın bordürlü, cetvelleri su yolları ile zenginleştirilmiş. Kenarları sırma saçaklı. Üst seviye işçilik kalitesi ve tasarımsal zenginliği ile dikkat çekici eserin astarlı arka yüzeyi duvar panosuna döndürülmüş. Döneminde de oldukça kıymetli ve nadir olan bu tip seccadeler klasik seccadeler gibi günlük namazlar için kullanılmaz, yılın genelinde duvarda asılı olarak tutulur ve yalnızca bayram namazları için indirilerek kullanılırdı. Benzer örnekleri saray koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 192 x 114 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • JEAN PIERRE DROUIN (1782-1861)-"Entrée de l'Ambassadeur Ottoman à Paris”

İmzalı. 1827 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. 

1721’de Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmet Çelebi ve Maiyeti'nin Paris’e muhteşem girişleri. Turquerie Sanat Akımı’nın başlangıcı, belgesel özellikli. Minyatür ressamı Drouin’in başyapıtı ve en büyük ebatlı eseri. Orijinal altın varak siyah lake çerçevesi içerisinde.

Referans: E.Benezit / Cilt:3 Sayfa:679

Ölçüler: 130 x 100 cm.

    Lot No: 43

    Lot: 43

    JEAN PIERRE DROUIN (1782-1861)-"Entrée de l'Ambassadeur Ottoman à Paris” İmzalı. 1827 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. 1721’de Osmanlı Elçisi Yirmisekiz Mehmet Çelebi ve Maiyeti'nin Paris’e muhteşem girişleri. Turquerie Sanat Akımı’nın başlangıcı, belgesel özellikli. Minyatür ressamı Drouin’in başyapıtı ve en büyük ebatlı eseri. Orijinal altın varak siyah lake çerçevesi içerisinde. Referans: E.Benezit / Cilt:3 Sayfa:679 Ölçüler: 130 x 100 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • WENCESLAUS WEHRLIN (1745-1780)-"Le Bourgeois Gentilhomme, Molière"
	
İmzalı. 1768 tarihli. Turquerie. Ahşap üzeri yağlıboya. “Le Bourgeois Gentilhomme, act IV scene XIII. peint par W.Wehrlin en 1768” şeklinde imzalı.

18.Yüzyıl İtalyan Saray Ressamı Wenceslaus Wehrlin (Venceslao Verlin) tarafından Molière’in Fransa Kralı XIV.Louis’in emri ile yazdığı “Le Bourgeois Gentilhomme” (Kibarlık Budalası) isimli teatral eserden 4.Bölüm 13.Sahne. Mekan ve Türk kıyafetleri içerisindeki tüm karakterler (Cléonte ve uşağı Covielle, Mösyö Jourdain, Müftü, Türk zat, dervişler ve sağ altta aynadan yansıması gözüken Lucile) duygular dahil en ince ayrıntısına kadar büyük ustalıkla resmedilmiş.

Floransa’nın en önemli müzelerinden “Uffizi Müzesi”nde eserleri sergilenen Saray Ressamı W.Wehrlin imzalı, “Turquerie” konusu ve “Turquerie” teriminin Molière ile bağı sebebiyle (belgesel) büyük önem ve değere sahip “Turquerie Sanat Akımı” başyapıtlarından sayılabilecek ele geçmez müzelik şaheserdir.

Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:458

Ölçüler: 37 x 49.5 cm.

    Lot No: 44

    Lot: 44

    WENCESLAUS WEHRLIN (1745-1780)-"Le Bourgeois Gentilhomme, Molière" İmzalı. 1768 tarihli. Turquerie. Ahşap üzeri yağlıboya. “Le Bourgeois Gentilhomme, act IV scene XIII. peint par W.Wehrlin en 1768” şeklinde imzalı. 18.Yüzyıl İtalyan Saray Ressamı Wenceslaus Wehrlin (Venceslao Verlin) tarafından Molière’in Fransa Kralı XIV.Louis’in emri ile yazdığı “Le Bourgeois Gentilhomme” (Kibarlık Budalası) isimli teatral eserden 4.Bölüm 13.Sahne. Mekan ve Türk kıyafetleri içerisindeki tüm karakterler (Cléonte ve uşağı Covielle, Mösyö Jourdain, Müftü, Türk zat, dervişler ve sağ altta aynadan yansıması gözüken Lucile) duygular dahil en ince ayrıntısına kadar büyük ustalıkla resmedilmiş. Floransa’nın en önemli müzelerinden “Uffizi Müzesi”nde eserleri sergilenen Saray Ressamı W.Wehrlin imzalı, “Turquerie” konusu ve “Turquerie” teriminin Molière ile bağı sebebiyle (belgesel) büyük önem ve değere sahip “Turquerie Sanat Akımı” başyapıtlarından sayılabilecek ele geçmez müzelik şaheserdir. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:458 Ölçüler: 37 x 49.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • CONRAD GEIGER (1751-1808)-“Wedding Customs of the Turks”

İmzalı (arkası), 1781 tarihli. Ahşap üzeri yağlıboya.
Sanatçı tarafından arkası “Hochzeit Gebrauche der Türken 1781, Conrad Geiger” ibareli ve imzalı.

Referans: E.Benezit / Cilt:4 Sayfa:657

Ölçüler: 24.5 x 17 cm.

    Lot No: 45

    Lot: 45

    CONRAD GEIGER (1751-1808)-“Wedding Customs of the Turks” İmzalı (arkası), 1781 tarihli. Ahşap üzeri yağlıboya. Sanatçı tarafından arkası “Hochzeit Gebrauche der Türken 1781, Conrad Geiger” ibareli ve imzalı. Referans: E.Benezit / Cilt:4 Sayfa:657 Ölçüler: 24.5 x 17 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Hamam, Ingresso al Bagno Ottomano”

İmzalı. Kağıt üzeri suluboya ve karışık teknik. Sertifikalı.

Sertifika: Eserin, Zonaro Ailesi'nden "Prof.Cesare Mario Trevigne" tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

*Prof.Cesare Mario Trevigne, "Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri, YKY Yayınları" kitabının yazarı ve Erol Makzume ile birlikte Zonaro tablolarına görüş verebilen tek uzmandır. 

Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917

Ölçüler: 66 x 40.5 cm.

    Lot No: 46

    Lot: 46

    FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Hamam, Ingresso al Bagno Ottomano” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya ve karışık teknik. Sertifikalı. Sertifika: Eserin, Zonaro Ailesi'nden "Prof.Cesare Mario Trevigne" tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. *Prof.Cesare Mario Trevigne, "Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri, YKY Yayınları" kitabının yazarı ve Erol Makzume ile birlikte Zonaro tablolarına görüş verebilen tek uzmandır. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 66 x 40.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Hamam, Riposo nel Bagno Ottomano”

İmzalı. Kağıt üzeri suluboya ve karışık teknik. Sertifikalı.

Sertifika: Eserin, Zonaro Ailesi'nden "Prof.Cesare Mario Trevigne" tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

*Prof.Cesare Mario Trevigne, "Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri, YKY Yayınları" kitabının yazarı ve Erol Makzume ile birlikte Zonaro tablolarına görüş verebilen tek uzmandır. 

Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917

Ölçüler: 62.5 x 37.5 cm.

    Lot No: 47

    Lot: 47

    FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Hamam, Riposo nel Bagno Ottomano” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya ve karışık teknik. Sertifikalı. Sertifika: Eserin, Zonaro Ailesi'nden "Prof.Cesare Mario Trevigne" tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. *Prof.Cesare Mario Trevigne, "Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri, YKY Yayınları" kitabının yazarı ve Erol Makzume ile birlikte Zonaro tablolarına görüş verebilen tek uzmandır. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 62.5 x 37.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Ottoman Soldier at the Battle of Domokos”

İmzalı. Kağıt üzeri karakalem. 

Eser, Zonaro Ailesi'nden "Prof.Cesare Mario Trevigne" tarafından onaylıdır. 

*Prof.Cesare Mario Trevigne, "Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri, YKY Yayınları" kitabının yazarı ve Erol Makzume ile birlikte Zonaro tablolarına görüş verebilen tek uzmandır. 

Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917

Ölçüler: 24.5 x 17 cm.

    Lot No: 48

    Lot: 48

    FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Ottoman Soldier at the Battle of Domokos” İmzalı. Kağıt üzeri karakalem. Eser, Zonaro Ailesi'nden "Prof.Cesare Mario Trevigne" tarafından onaylıdır. *Prof.Cesare Mario Trevigne, "Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri, YKY Yayınları" kitabının yazarı ve Erol Makzume ile birlikte Zonaro tablolarına görüş verebilen tek uzmandır. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 24.5 x 17 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • JEAN GIOVANNI BRINDESI (1826-1888)-“Bashi-Bazouks”

İmzalı. Kâğıt üzeri suluboya ve karışık teknik.

Provenans: Drouot-Richelieu, Paris / Vendre aux Enchères 21.06.2012, Lot 47

Referans: Istanbul within the Language of Brushes - Fırçaların Diliyle İstanbul / Sayfa:42

Ölçüler: 37 x 27 cm.

    Lot No: 49

    Lot: 49

    JEAN GIOVANNI BRINDESI (1826-1888)-“Bashi-Bazouks” İmzalı. Kâğıt üzeri suluboya ve karışık teknik. Provenans: Drouot-Richelieu, Paris / Vendre aux Enchères 21.06.2012, Lot 47 Referans: Istanbul within the Language of Brushes - Fırçaların Diliyle İstanbul / Sayfa:42 Ölçüler: 37 x 27 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • RICHARD KARLOVICH ZOMMER (1866-1939)-İmzalı. 14 adet. Porselen üzeri yağlıboya. Altın yaldız tezyinatlı ve inisiyalli. Sertifikalı.

Sanatçı tarafından farklı boy ve formlarda porselen tabaklar üzerine yağlıboya ile çalışılmış, her biri imzalı ve ünik, emsaline rastlanılmamış yüksek kıymette ele geçmez bir koleksiyondur.

Lado Gudiashvili'nin de hocası olan Zommer’in başta Moskova Tretyakov Devlet Müzesi olmak üzere birçok devlet müzesi ve önemli koleksiyonda eserleri mevcuttur. Oryantalist sanatçı eserlerinde derin ve güçlü renkler kullanarak karakteristik olarak gerçeğe ve sadeliğe olan sevgisini sergiler. Yapıtlarının her biri kendi kompozisyonunda özeldir ve her biri bir hikâye anlatır.
Lado Gudiashvili; Zommer’i, hep bir Rembrandt tablosundan çıkan biri olarak gördüm...

Sertifika: Eserlerin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

Oval büyük tabak: 64 x 24 cm.
Dikdörtgen tabak: 33 x 27 cm.
Diğer tabak çapları: 25 - 25 - 21 cm.

    Lot No: 50

    Lot: 50

    RICHARD KARLOVICH ZOMMER (1866-1939)-İmzalı. 14 adet. Porselen üzeri yağlıboya. Altın yaldız tezyinatlı ve inisiyalli. Sertifikalı. Sanatçı tarafından farklı boy ve formlarda porselen tabaklar üzerine yağlıboya ile çalışılmış, her biri imzalı ve ünik, emsaline rastlanılmamış yüksek kıymette ele geçmez bir koleksiyondur. Lado Gudiashvili'nin de hocası olan Zommer’in başta Moskova Tretyakov Devlet Müzesi olmak üzere birçok devlet müzesi ve önemli koleksiyonda eserleri mevcuttur. Oryantalist sanatçı eserlerinde derin ve güçlü renkler kullanarak karakteristik olarak gerçeğe ve sadeliğe olan sevgisini sergiler. Yapıtlarının her biri kendi kompozisyonunda özeldir ve her biri bir hikâye anlatır. Lado Gudiashvili; Zommer’i, hep bir Rembrandt tablosundan çıkan biri olarak gördüm... Sertifika: Eserlerin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Oval büyük tabak: 64 x 24 cm. Dikdörtgen tabak: 33 x 27 cm. Diğer tabak çapları: 25 - 25 - 21 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • AUGUST QUERFURT (1696-1761)-"The Turkish Siege of Vienna"

İmzalı. 1754 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Provenans: Sotheby's, New York / 06.06.2012 Old Master Paintings Lot:46
Satış Fiyatı: 80.500 USD

Referans: E.Benezit / Cilt:8 Sayfa:552

Ölçüler: 96 x 128 cm.

    Lot No: 51

    Lot: 51

    AUGUST QUERFURT (1696-1761)-"The Turkish Siege of Vienna" İmzalı. 1754 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Provenans: Sotheby's, New York / 06.06.2012 Old Master Paintings Lot:46 Satış Fiyatı: 80.500 USD Referans: E.Benezit / Cilt:8 Sayfa:552 Ölçüler: 96 x 128 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FABIO FABBI (1861-1946)-“Dancing in the Harem Courtyard”

İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt:4 Sayfa:234

Ölçüler: 18.5 x 24 cm.

    Lot No: 52

    Lot: 52

    FABIO FABBI (1861-1946)-“Dancing in the Harem Courtyard” İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:4 Sayfa:234 Ölçüler: 18.5 x 24 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • LEONARDO de MANGO (1843-1930)-"Smoke Pleasures in the Courtyard"

İmzalı. 1913 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit Cilt:7 Sayfa:140

Ölçüler: 33 x 24.5 cm.

    Lot No: 53

    Lot: 53

    LEONARDO de MANGO (1843-1930)-"Smoke Pleasures in the Courtyard" İmzalı. 1913 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit Cilt:7 Sayfa:140 Ölçüler: 33 x 24.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FÉLIX ZIEM (1821–1911)-“Golden Horn, Constantinople”

Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:903-905

Ölçüler: 12 x 20.5 cm.

    Lot No: 54

    Lot: 54

    FÉLIX ZIEM (1821–1911)-“Golden Horn, Constantinople” Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:903-905 Ölçüler: 12 x 20.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FRANÇOIS LÉON PRIEUR-BARDIN (1870-1939)-“Café Turc sur le Bosphore”

İmzalı. 1905 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt:1 Sayfa:576

Ölçüler: 27 x 40.5 cm.

    Lot No: 55

    Lot: 55

    FRANÇOIS LÉON PRIEUR-BARDIN (1870-1939)-“Café Turc sur le Bosphore” İmzalı. 1905 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:1 Sayfa:576 Ölçüler: 27 x 40.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“The Seraglio Point, Constantinople”

İmzalı. Karton üzeri yağlıboya.

Provenans: Studio San Giacomo, Roma
Angela Scognamiglio Eski Koleksiyonu
Daniele Gradella Eski Koleksiyonu

Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917

Ölçüler: 15.5 x 30 cm.

    Lot No: 56

    Lot: 56

    FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“The Seraglio Point, Constantinople” İmzalı. Karton üzeri yağlıboya. Provenans: Studio San Giacomo, Roma Angela Scognamiglio Eski Koleksiyonu Daniele Gradella Eski Koleksiyonu Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 15.5 x 30 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“Türk Kalyonu”

İmzalı. 1889 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt:5 Sayfa:56
Civanyan (Jivanian) Bir İstanbul Ressamı, 2006 / Mayda Saris
Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404

Ölçüler: 31.5 x 40.5 cm.

    Lot No: 57

    Lot: 57

    MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“Türk Kalyonu” İmzalı. 1889 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:5 Sayfa:56 Civanyan (Jivanian) Bir İstanbul Ressamı, 2006 / Mayda Saris Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404 Ölçüler: 31.5 x 40.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • EDWARD HOYER (19.YÜZYIL)-“Constantinople”

İmzalı. 1870 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Ölçüler: 30.5 x 40.5 cm.

    Lot No: 58

    Lot: 58

    EDWARD HOYER (19.YÜZYIL)-“Constantinople” İmzalı. 1870 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 30.5 x 40.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HENRI DUVIEUX (1855-1920)-“Constantinople”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt:4 Sayfa:76

Ölçüler: 26.5 x 40.5 cm.

    Lot No: 59

    Lot: 59

    HENRI DUVIEUX (1855-1920)-“Constantinople” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:4 Sayfa:76 Ölçüler: 26.5 x 40.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • ALFRED AUGUST FELIX BACHMANN (1863-1956)-“Constantinople”

İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt:1 Sayfa:376

Ölçüler: 24 x 32.5 cm.

    Lot No: 60

    Lot: 60

    ALFRED AUGUST FELIX BACHMANN (1863-1956)-“Constantinople” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:1 Sayfa:376 Ölçüler: 24 x 32.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • JOZEF PAWLIKIEWICZ (1894-1930) -“Café turc à Tophané”

İmzalı. Kağıt üzeri suluboya.

Referans: Türk Resim Sanatının Bir Asırlık Öyküsü, 2007 Rezan Has Müzesi / Sayfa:52

Ölçüler: 31.5 x 44.5 cm.

    Lot No: 61

    Lot: 61

    JOZEF PAWLIKIEWICZ (1894-1930) -“Café turc à Tophané” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. Referans: Türk Resim Sanatının Bir Asırlık Öyküsü, 2007 Rezan Has Müzesi / Sayfa:52 Ölçüler: 31.5 x 44.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HALİD NACİ (1875-1927)-“Fenerbahçe”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:118

Ölçüler: 38.5 x 55 cm.

    Lot No: 62

    Lot: 62

    HALİD NACİ (1875-1927)-“Fenerbahçe” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:118 Ölçüler: 38.5 x 55 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HİKMET ONAT (1882-1977)-“Eski İstanbul Sokağı”

Eski Türkçe imzalı. Hicri 1336 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:527

Ölçüler: 41 x 33.5 cm.

    Lot No: 63

    Lot: 63

    HİKMET ONAT (1882-1977)-“Eski İstanbul Sokağı” Eski Türkçe imzalı. Hicri 1336 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:527 Ölçüler: 41 x 33.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • DR.HİKMET HAMDİ BEY (1872-1931)-“Şafak Vakti Tarihi Yarımada”

Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Hicri 1332 tarihli. Karton üzeri yağlıboya.

Referans: Ressam Dr.Hikmet Hamdi, 1935 / Dr.Süheyl Ünver 

Ölçüler: 21.5 x 44.5 cm.

    Lot No: 64

    Lot: 64

    DR.HİKMET HAMDİ BEY (1872-1931)-“Şafak Vakti Tarihi Yarımada” Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Hicri 1332 tarihli. Karton üzeri yağlıboya. Referans: Ressam Dr.Hikmet Hamdi, 1935 / Dr.Süheyl Ünver Ölçüler: 21.5 x 44.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HASAN SAİM / HOCA SAİM (19.YÜZYIL)-“Yandan Çarklı Adalar Vapuru”

Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Şasesi “İktisat Bankası T.A.Ş. Sanat Eserleri Koleksiyonu” envanter etiketli. 

Türk Resim Sanatı tarihinde Hoca Ali Rıza'dan sonra "Hoca" ünvanını hak eden sanatçının koleksiyon değeri yüksek ele geçmez eserlerindendir.

Provenans: İktisat Bankası Erol Aksoy Eski Koleksiyonu (Envanter No:160)

Ölçüler: 54 x 73 cm.

    Lot No: 65

    Lot: 65

    HASAN SAİM / HOCA SAİM (19.YÜZYIL)-“Yandan Çarklı Adalar Vapuru” Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Şasesi “İktisat Bankası T.A.Ş. Sanat Eserleri Koleksiyonu” envanter etiketli. Türk Resim Sanatı tarihinde Hoca Ali Rıza'dan sonra "Hoca" ünvanını hak eden sanatçının koleksiyon değeri yüksek ele geçmez eserlerindendir. Provenans: İktisat Bankası Erol Aksoy Eski Koleksiyonu (Envanter No:160) Ölçüler: 54 x 73 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMAN ASAF (1868-1938)-“Dragos’tan Prens Adaları”

Eski Türkçe imzalı. Hicri 1319 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Sertifikalı.

Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:83

Ölçüler: 43.5 x 61 cm.

    Lot No: 66

    Lot: 66

    OSMAN ASAF (1868-1938)-“Dragos’tan Prens Adaları” Eski Türkçe imzalı. Hicri 1319 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Sertifikalı. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:83 Ölçüler: 43.5 x 61 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • ŞEVKET DAĞ (1876-1944)-“Rumeli Hisarı”

İmzalı. 1940 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:138

Ölçüler: 24 x 32 cm.

    Lot No: 67

    Lot: 67

    ŞEVKET DAĞ (1876-1944)-“Rumeli Hisarı” İmzalı. 1940 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:138 Ölçüler: 24 x 32 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • FEYHAMAN DURAN (1886-1970)-“Anadolu Hisarı”

İmzalı. 1959 tarihli. Duralit üzeri yağlıboya.
Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:212

Ölçüler: 41 x 60 cm.

    Lot No: 68

    Lot: 68

    FEYHAMAN DURAN (1886-1970)-“Anadolu Hisarı” İmzalı. 1959 tarihli. Duralit üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:212 Ölçüler: 41 x 60 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HALE ASAF (1905-1938)-“Bursa Muradiye’de Türbeler”

Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sertifikalı.

Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:48

Ölçüler: 34.5 x 27.5 cm.

    Lot No: 69

    Lot: 69

    HALE ASAF (1905-1938)-“Bursa Muradiye’de Türbeler” Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sertifikalı. Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Restoratör Bayram Karşit tarafından verilmiş sertifikası mevcuttur. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:48 Ölçüler: 34.5 x 27.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HALİD NACİ (1875-1927)-“Nuruosmaniye Camii ve Çarşısı”

Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya.
Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:118

Ölçüler: 30 x 19.5 cm.

    Lot No: 70

    Lot: 70

    HALİD NACİ (1875-1927)-“Nuruosmaniye Camii ve Çarşısı” Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:118 Ölçüler: 30 x 19.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • HASAN VECİH BEREKETOĞLU (1895-1971)-“Fenerbahçe Sahili”

İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 1983 / Cilt:2

Ölçüler: 24.5 x 32 cm.

    Lot No: 71

    Lot: 71

    HASAN VECİH BEREKETOĞLU (1895-1971)-“Fenerbahçe Sahili” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 1983 / Cilt:2 Ölçüler: 24.5 x 32 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • İBRAHİM SAFİ (1898-1983)-“Taşlık’tan Üsküdar”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:276

Ölçüler: 51 x 63.5 cm.

    Lot No: 72

    Lot: 72

    İBRAHİM SAFİ (1898-1983)-“Taşlık’tan Üsküdar” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:276 Ölçüler: 51 x 63.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • İBRAHİM SAFİ (1898-1983)-“Urla Plajı”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:276

Ölçüler: 50 x 73 cm.

    Lot No: 73

    Lot: 73

    İBRAHİM SAFİ (1898-1983)-“Urla Plajı” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük / Sayfa:276 Ölçüler: 50 x 73 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • NACİ KALMUKOĞLU (1896-1954)-“İstanbul’da İlkbahar”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya, kartona marufle.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:221

Ölçüler: 35 x 45.5 cm.

    Lot No: 74

    Lot: 74

    NACİ KALMUKOĞLU (1896-1954)-“İstanbul’da İlkbahar” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya, kartona marufle. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:221 Ölçüler: 35 x 45.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI "BURSA SERGİSİ" HATIRA MADALYASI / GÜMÜŞ -Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Gümüş, Hicri 1327’de ihdas edilmiş. 1909’da “Sultan V.Mehmed Reşad Han”ın himayelerinde II.Meşrutiyet’in birinci yıl dönümü kutlamaları kapsamında açılan serginin madalyası. “Mesrur İzzet Bey” tarafından tasarlanmış, ön yüzünde “Bursa Ulu Camii” tasviri ve “Hicri 1327” tarihi, arka yüzünde ise kufi hatla "Bursa Sergisi" ibaresi ve ödülü kazanan kişi veya firmanın adının yazılacağı boşluk mevcuttur. Müstesna eserde ise madalya hak edeni olarak grave (kazıma) tekniği ile uygulanmış “Ö.Z” ibaresi yer almakta. Koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen eserdir. 

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:308)

Çap: 43 mm.
Ağırlık: 35 gr.

    Lot No: 75

    Lot: 75

    OSMANLI "BURSA SERGİSİ" HATIRA MADALYASI / GÜMÜŞ -Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Gümüş, Hicri 1327’de ihdas edilmiş. 1909’da “Sultan V.Mehmed Reşad Han”ın himayelerinde II.Meşrutiyet’in birinci yıl dönümü kutlamaları kapsamında açılan serginin madalyası. “Mesrur İzzet Bey” tarafından tasarlanmış, ön yüzünde “Bursa Ulu Camii” tasviri ve “Hicri 1327” tarihi, arka yüzünde ise kufi hatla "Bursa Sergisi" ibaresi ve ödülü kazanan kişi veya firmanın adının yazılacağı boşluk mevcuttur. Müstesna eserde ise madalya hak edeni olarak grave (kazıma) tekniği ile uygulanmış “Ö.Z” ibaresi yer almakta. Koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen eserdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:308) Çap: 43 mm. Ağırlık: 35 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN MEŞRUTİYET TEMALI LEVHA-Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Tuval üzeri yağlıboya, devasa ölçülerde. Tacı sülüs hat kullanılarak zerendûd tekniği ile “Padişahım Çok Yaşa” ibareli. Merkezinde “Osmanlı Sancakları” ile zenginleştirilmiş “Reşad” mahlaslı “Mehmed Han bin Abdülmecid Tuğrası” ve “Sultan V.Mehmed Reşad Han Tasvir-i Hümâyunu” yer almakta. Kitabesi sülüs hattı ile “Asumanda berkarar oldukça mihr-ü ahteran, Ziver-i bâb-ı a’lâ olsa tarihim sezâ, Taht-ı âlibahta versin zib ü fer Şah-ı Cihan, Vird-i dildir bu dua Padişahım çok yaşa” ve “Yaşasın Hürriyet, Adalet, Müsâvat, Uhuvvet” yazılı. Rokoko üslubu tezyinli, defne çelengi ve hilal motifleri ile zenginleştirilmiş. Belgesel özellikli ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. 

Referans: Pride and Privilege, A History of Ottoman Orders, Medals and Decorations, 2004 / Edhem Eldem

Ölçüler: 105 x 146 cm.

    Lot No: 76

    Lot: 76

    SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN MEŞRUTİYET TEMALI LEVHA-Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Tuval üzeri yağlıboya, devasa ölçülerde. Tacı sülüs hat kullanılarak zerendûd tekniği ile “Padişahım Çok Yaşa” ibareli. Merkezinde “Osmanlı Sancakları” ile zenginleştirilmiş “Reşad” mahlaslı “Mehmed Han bin Abdülmecid Tuğrası” ve “Sultan V.Mehmed Reşad Han Tasvir-i Hümâyunu” yer almakta. Kitabesi sülüs hattı ile “Asumanda berkarar oldukça mihr-ü ahteran, Ziver-i bâb-ı a’lâ olsa tarihim sezâ, Taht-ı âlibahta versin zib ü fer Şah-ı Cihan, Vird-i dildir bu dua Padişahım çok yaşa” ve “Yaşasın Hürriyet, Adalet, Müsâvat, Uhuvvet” yazılı. Rokoko üslubu tezyinli, defne çelengi ve hilal motifleri ile zenginleştirilmiş. Belgesel özellikli ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Pride and Privilege, A History of Ottoman Orders, Medals and Decorations, 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 105 x 146 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TASVİR-İ HÜMÂYUN GÜMÜŞ RÖLYEF-Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Saray işi. Gümüş, üst seviye işçilik ile kalitede oluşturulmuş “Sultan V.Mehmed Reşad Han” rölyefi. Sultan sivil kıyafetler içerisinde başında fesi ile realist üslupta tasvir edilmiş. Orijinal muhafazası içerisinde, muhafaza altın vermeyli defne çelengi ve yaprakları ile tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Sultan V.Mehmed Reşad Han’a muh. hediye olarak sunulmuş yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 16 x 11 cm.
Ağırlık: 453 gr.

    Lot No: 77

    Lot: 77

    SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TASVİR-İ HÜMÂYUN GÜMÜŞ RÖLYEF-Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Saray işi. Gümüş, üst seviye işçilik ile kalitede oluşturulmuş “Sultan V.Mehmed Reşad Han” rölyefi. Sultan sivil kıyafetler içerisinde başında fesi ile realist üslupta tasvir edilmiş. Orijinal muhafazası içerisinde, muhafaza altın vermeyli defne çelengi ve yaprakları ile tezyinli. Fevkalade kondisyonda. Sultan V.Mehmed Reşad Han’a muh. hediye olarak sunulmuş yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 16 x 11 cm. Ağırlık: 453 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN “TUNA” MADALYONU / BRONZ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Bronz. Tuna kıyılarının Rus ordularından temizlenmesi için 1854’te İstanbul, Londra ve Avusturya’da yapılan anlaşmalar sebebiyle “Tuna Bölgesi Müttefik Harekâtı” hatırasına yaptırılmış ve müttefik ülke temsilciliklerine dağıtılmış. Tanzimat Madalyası’nın yapımcısı Belçikalı madalya tasarımcısı “Laurent-Joseph Hart”a sipariş edilmiş, “Hart, fecit” şeklinde imzalı.

Ön yüzünde "Sultan Abdülmecid Han"ın tasviri ve “Abdul - Medjid - Khan / Empereur des Ottomans” ibaresi, çevresinde ise “Rıza Ömer, Napoléon, Redeliffe, St.Arnaud Raglan, Reghid Rebraslı, Dundas Lamelin, Baraguey, Cambridge” isimleri ve Osmanlı silahlarından oluşturulmuş armalar yer almakta. Arka yüzünde “Victorie Napoléon 1854 / La Mer Noire et le Danube Seront Libres" ibaresi, etrafında “La France et l'Angleterre Unies pour la Défense du Droit”, en altta ise “Dieu le Veut” yazıları bulunmakta. 

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:198)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Çap: 72 mm.

    Lot No: 78

    Lot: 78

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN “TUNA” MADALYONU / BRONZ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Bronz. Tuna kıyılarının Rus ordularından temizlenmesi için 1854’te İstanbul, Londra ve Avusturya’da yapılan anlaşmalar sebebiyle “Tuna Bölgesi Müttefik Harekâtı” hatırasına yaptırılmış ve müttefik ülke temsilciliklerine dağıtılmış. Tanzimat Madalyası’nın yapımcısı Belçikalı madalya tasarımcısı “Laurent-Joseph Hart”a sipariş edilmiş, “Hart, fecit” şeklinde imzalı. Ön yüzünde "Sultan Abdülmecid Han"ın tasviri ve “Abdul - Medjid - Khan / Empereur des Ottomans” ibaresi, çevresinde ise “Rıza Ömer, Napoléon, Redeliffe, St.Arnaud Raglan, Reghid Rebraslı, Dundas Lamelin, Baraguey, Cambridge” isimleri ve Osmanlı silahlarından oluşturulmuş armalar yer almakta. Arka yüzünde “Victorie Napoléon 1854 / La Mer Noire et le Danube Seront Libres" ibaresi, etrafında “La France et l'Angleterre Unies pour la Défense du Droit”, en altta ise “Dieu le Veut” yazıları bulunmakta. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:198) Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Çap: 72 mm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI “HATIRA-I MUZAFFERİYET” MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl sonu. Viyana. Scheid Georg Adam “G.A.S” imalat damgalı. Rumî 1313 (M.1897) tarihli, Yunanistan’a karşı alınan zaferin hatırasına yapılmış. Gümüş üzeri üst seviye mine işçilikli. Kapağı savaş meydanında kahraman “Osmanlı Subayı” ve Eski Türkçe (Osmanlıca) istifli hat ile “Osmanlıların Yunan Muhârebesindeki Muzafferiyeti, Sene 1313” ibareli. Altın vermeyli. Orijinal kutusu içerisinde. Tıpkı benzeri “Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi” kitabının 308.sayfasında yer almakta. Osmanlı Askeri Tarihi’nin belgesel öneme sahip yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem (Sayfa:308)

Ölçüler: 10.5 x 7.5 cm.
Ağırlık: 180 gr.

    Lot No: 79

    Lot: 79

    OSMANLI “HATIRA-I MUZAFFERİYET” MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl sonu. Viyana. Scheid Georg Adam “G.A.S” imalat damgalı. Rumî 1313 (M.1897) tarihli, Yunanistan’a karşı alınan zaferin hatırasına yapılmış. Gümüş üzeri üst seviye mine işçilikli. Kapağı savaş meydanında kahraman “Osmanlı Subayı” ve Eski Türkçe (Osmanlıca) istifli hat ile “Osmanlıların Yunan Muhârebesindeki Muzafferiyeti, Sene 1313” ibareli. Altın vermeyli. Orijinal kutusu içerisinde. Tıpkı benzeri “Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi” kitabının 308.sayfasında yer almakta. Osmanlı Askeri Tarihi’nin belgesel öneme sahip yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem (Sayfa:308) Ölçüler: 10.5 x 7.5 cm. Ağırlık: 180 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI “HATIRA-I MUZAFFERİYET” MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl sonu. Viyana. Scheid Georg Adam “G.A.S” imalat damgalı. Rumî 1313 (M.1897) tarihli, Osmanlı'nın Yunanistan'a son darbesi ifadesiyle alınan zaferin hatırasına yapılmış. Gümüş üzeri üst seviye mine işçilikli. Kapağı savaş meydanında kılıcını çekmiş at üstünde kahraman “Osmanlı Subayı” ile teslim olan “Yunan Askeri” tasvirleri ve Eski Türkçe (Osmanlıca) istifli hat ile “Muzafferiyet-i Osmaniye’nin Yunan'a Vaki' Son Darbesi, Sene 1313” ibareli. Altın vermeyli. Orijinal kutusu içerisinde. Benzer örneği “Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi” kitabının 309.sayfasında yer almakta. Osmanlı Askeri Tarihi’nin belgesel öneme sahip yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.

Referans: Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem (Sayfa:309)

Ölçüler: 9.5 x 7.5 cm.
Ağırlık: 168 gr.

    Lot No: 80

    Lot: 80

    OSMANLI “HATIRA-I MUZAFFERİYET” MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl sonu. Viyana. Scheid Georg Adam “G.A.S” imalat damgalı. Rumî 1313 (M.1897) tarihli, Osmanlı'nın Yunanistan'a son darbesi ifadesiyle alınan zaferin hatırasına yapılmış. Gümüş üzeri üst seviye mine işçilikli. Kapağı savaş meydanında kılıcını çekmiş at üstünde kahraman “Osmanlı Subayı” ile teslim olan “Yunan Askeri” tasvirleri ve Eski Türkçe (Osmanlıca) istifli hat ile “Muzafferiyet-i Osmaniye’nin Yunan'a Vaki' Son Darbesi, Sene 1313” ibareli. Altın vermeyli. Orijinal kutusu içerisinde. Benzer örneği “Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi” kitabının 309.sayfasında yer almakta. Osmanlı Askeri Tarihi’nin belgesel öneme sahip yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem (Sayfa:309) Ölçüler: 9.5 x 7.5 cm. Ağırlık: 168 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KUBUR ve FİŞEKLİK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’ndan birine ait olması muhtemel gümüş silah kuburu ve fişeklikten oluşan takım. Osmanlı Rokokosu üslubunda repoussé (kabartma), grave (kazıma) ve kalemişi tekniği ile dekorlu. Osmanlı sancak ve silahlarından oluşturulmuş armalar ile tezyinli. Kuburu deri hazneli, kemerli. Fişekliği ahşap hazneli, 19 fişek kapasiteli. Mühr-ü Süleyman motifli, altın vermeyli. Kuburun benzer örneği “Askeri Müze Koleksiyonu”nda, görseli ise “Osmanlı Gümüş Damgaları” kitabının 60 ve 61.sayfalarında yer almakta. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek ele geçmez örnekleridir. 

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır.

Kubur Uzunluk: 42.5 cm.
Barutluk Ölçüsü: 21 x 8 cm.

    Lot No: 81

    Lot: 81

    SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KUBUR ve FİŞEKLİK-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’ndan birine ait olması muhtemel gümüş silah kuburu ve fişeklikten oluşan takım. Osmanlı Rokokosu üslubunda repoussé (kabartma), grave (kazıma) ve kalemişi tekniği ile dekorlu. Osmanlı sancak ve silahlarından oluşturulmuş armalar ile tezyinli. Kuburu deri hazneli, kemerli. Fişekliği ahşap hazneli, 19 fişek kapasiteli. Mühr-ü Süleyman motifli, altın vermeyli. Kuburun benzer örneği “Askeri Müze Koleksiyonu”nda, görseli ise “Osmanlı Gümüş Damgaları” kitabının 60 ve 61.sayfalarında yer almakta. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek ele geçmez örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Kubur Uzunluk: 42.5 cm. Barutluk Ölçüsü: 21 x 8 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • II.DERECE “KILIÇLI” NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Rütbe. Kılıçlı nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal muhafazası ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli, nişanı kurdeleli. Savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” tabir edilen nadir ve kıymetli tipte. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. Orijinal muhafazası “Darphane-i Âmire” ibareli. 2.derece kılıçlı ve orijinal kutulu takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Şemse Ölçüsü: 87 x 87 mm.
Nişan Ölçüsü: 63 x 64 mm.

    Lot No: 82

    Lot: 82

    II.DERECE “KILIÇLI” NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Rütbe. Kılıçlı nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal muhafazası ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli, nişanı kurdeleli. Savaşta çarpışan ve başarı gösterenlere verilen “Kılıçlı” tabir edilen nadir ve kıymetli tipte. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. Orijinal muhafazası “Darphane-i Âmire” ibareli. 2.derece kılıçlı ve orijinal kutulu takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Şemse Ölçüsü: 87 x 87 mm. Nişan Ölçüsü: 63 x 64 mm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • I.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Rütbe. Nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal kurdelesi ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. 1.derece kurdeleli takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Şemse Ölçüsü: 95 x 97 mm.
Nişan Ölçüsü: 58 x 58 mm.

    Lot No: 83

    Lot: 83

    I.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. I.Rütbe. Nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal kurdelesi ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. 1.derece kurdeleli takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Şemse Ölçüsü: 95 x 97 mm. Nişan Ölçüsü: 58 x 58 mm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • II.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Rütbe. Nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal muhafazası ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli, nişanı kurdeleli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. 2.derece orijinal kutulu takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Şemse Ölçüsü: 77 x 77 mm.
Nişan Ölçüsü: 61 x 61 mm.

    Lot No: 84

    Lot: 84

    II.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Rütbe. Nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal muhafazası ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli, nişanı kurdeleli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. 2.derece orijinal kutulu takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Şemse Ölçüsü: 77 x 77 mm. Nişan Ölçüsü: 61 x 61 mm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN III.SELİM HAN "VAKA-İ MISRİYE " MADALYASI TAKIMI-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan III.Selim Han (1789-1807) dönemi. Altın ve gümüş, 2 adet takım. *Vaka-i Mısriye Madalyası’nın ön yüzünde “Sultan III.Selim Han Tuğrası” ve “Miladi 1801” tarihi, arka yüzünde ise “Ay-Yıldız” tasviri yer almakta, fiyonk ve kurdeleler ile zenginleştirilmiş floral bordürlü. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk madalyalarından, takım olarak ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir.

*1798 yılında Mısır’ın Napolyon Bonapart tarafından işgal edilmesi üzerine Osmanlı Ordusu ile Fransız Ordusu karşı karşıya gelmiş ve Osmanlı yenilgiye uğramıştır. Osmanlı müttefiki İngilizler İskenderiye'ye asker çıkarınca, Fransız'lar Mısır’dan çekilmiş ve Mısır Osmanlı Toprakları’na tekrar katılmıştır. “Vaka-i Mısriye Madalyası” da bu olaylar üzerine ihdas edilmiş, Osmanlı Ordusu’nda görev alan komutanlar ile İngiliz Devleti ileri gelenleri ve Amiral Nelson gibi komutanlara verilmiştir.

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:161)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Altın Çap: 41.5 mm
Altın Ağırlık: 19 gr.
Gümüş Çap: 36.5 mm.
Gümüş Ağırlık: 6 gr.

    Lot No: 85

    Lot: 85

    SULTAN III.SELİM HAN "VAKA-İ MISRİYE " MADALYASI TAKIMI-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultan III.Selim Han (1789-1807) dönemi. Altın ve gümüş, 2 adet takım. *Vaka-i Mısriye Madalyası’nın ön yüzünde “Sultan III.Selim Han Tuğrası” ve “Miladi 1801” tarihi, arka yüzünde ise “Ay-Yıldız” tasviri yer almakta, fiyonk ve kurdeleler ile zenginleştirilmiş floral bordürlü. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk madalyalarından, takım olarak ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. *1798 yılında Mısır’ın Napolyon Bonapart tarafından işgal edilmesi üzerine Osmanlı Ordusu ile Fransız Ordusu karşı karşıya gelmiş ve Osmanlı yenilgiye uğramıştır. Osmanlı müttefiki İngilizler İskenderiye'ye asker çıkarınca, Fransız'lar Mısır’dan çekilmiş ve Mısır Osmanlı Toprakları’na tekrar katılmıştır. “Vaka-i Mısriye Madalyası” da bu olaylar üzerine ihdas edilmiş, Osmanlı Ordusu’nda görev alan komutanlar ile İngiliz Devleti ileri gelenleri ve Amiral Nelson gibi komutanlara verilmiştir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:161) Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Altın Çap: 41.5 mm Altın Ağırlık: 19 gr. Gümüş Çap: 36.5 mm. Gümüş Ağırlık: 6 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN ABDÜLMECİD HAN "AKKÂ" MADALYASI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han dönemi. Altın (Altın Derece-i Rabiğ), gümüş (Sim Derece-i Hamis), bronz ve gümüş minyatürden oluşan 4’lü takım, orijinal kurdeleli askıları ile birlikte. Hicri 1256 (M.1840) tarihli. Cezzar Ahmet Paşa ve Osmanlı Ordusu’nun Mısır’da Napolyon ve Fransız ordusuna karşı kazandığı zaferde katkısı olan asker ve subaylara verilmek üzere ihdas edilmiş. Tuğrakeş Sabit Efendi ve Mr.Robertson tarafından tasarlanmış. Ön yüzüne iki defne dalı (çelenk) arasında “Sultan Abdülmecid Han” tuğrası, arka yüzüne ise altı adet beş köşeli yıldızın altında Osmanlı Bayrağı’nın dalgalandığı “Akkâ Kalesi” tasviri, “Berriyyetü'ş-Şâm ve Kal'e-i Akkâ / Suriye Çölü ve Akkâ Kalesi” ibaresi ve “Hicri 1256" tarihi hakk edilmiş. Altın, gümüş, bronz ve gümüş minyatürlü takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. 

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:179)
Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem

Çap: 28 mm. - 29.5 mm. - 28.5 mm. - 16.5 mm.

    Lot No: 86

    Lot: 86

    SULTAN ABDÜLMECİD HAN "AKKÂ" MADALYASI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han dönemi. Altın (Altın Derece-i Rabiğ), gümüş (Sim Derece-i Hamis), bronz ve gümüş minyatürden oluşan 4’lü takım, orijinal kurdeleli askıları ile birlikte. Hicri 1256 (M.1840) tarihli. Cezzar Ahmet Paşa ve Osmanlı Ordusu’nun Mısır’da Napolyon ve Fransız ordusuna karşı kazandığı zaferde katkısı olan asker ve subaylara verilmek üzere ihdas edilmiş. Tuğrakeş Sabit Efendi ve Mr.Robertson tarafından tasarlanmış. Ön yüzüne iki defne dalı (çelenk) arasında “Sultan Abdülmecid Han” tuğrası, arka yüzüne ise altı adet beş köşeli yıldızın altında Osmanlı Bayrağı’nın dalgalandığı “Akkâ Kalesi” tasviri, “Berriyyetü'ş-Şâm ve Kal'e-i Akkâ / Suriye Çölü ve Akkâ Kalesi” ibaresi ve “Hicri 1256" tarihi hakk edilmiş. Altın, gümüş, bronz ve gümüş minyatürlü takım olarak ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:179) Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Çap: 28 mm. - 29.5 mm. - 28.5 mm. - 16.5 mm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN "ALMAN MÜLAKÂTI" MADALYASI / ALTIN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Hicri 1307 (M.1889) tarihinde ihdas edilmiş. Alman İmparatoru ve Prusya Kralı II.Kaiser Wilhelm'in İstanbul’u ziyareti sebebiyle çıkartılmış, madalya kalıbını “Abdülfettah Efendi” tasarlamış. Altın olarak dört adet büyük, yüz adet de küçük kıtada basılmış, büyükler “İmparator” ve “İmparatoriçe” ile “Bismark”a gönderilmiş ve bir adedi de “Sultan II.Abdühamid Han”da kalmıştır. Koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen eserdir.

Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Osmanlı İmparatorluk Arması” ve “Mülakât-ı Sultan Abdülhamid Han-ı sani bî İmparator-i Almanya Vilhelm-i sani der Kostantiniyye, Fi 7 Re Sene 1307 (7 Rebiyülevvel 1307)” ibaresi, arka yüzünde ise “Alman İmparatorluk Arması” ve “Zur Erinnerung an den Besuch Seiner Majestät des Deutschen Kaisers Wilhelm II. bei Seiner Majestät dem Kaiser der Osmanen Abdulhamid Khan II. in Constantinopel 2. November 1889" ibaresi yer almakta. 

Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:260)

Çap: 29.5 mm.
Ağırlık: 18 gr.

    Lot No: 87

    Lot: 87

    SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN "ALMAN MÜLAKÂTI" MADALYASI / ALTIN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Hicri 1307 (M.1889) tarihinde ihdas edilmiş. Alman İmparatoru ve Prusya Kralı II.Kaiser Wilhelm'in İstanbul’u ziyareti sebebiyle çıkartılmış, madalya kalıbını “Abdülfettah Efendi” tasarlamış. Altın olarak dört adet büyük, yüz adet de küçük kıtada basılmış, büyükler “İmparator” ve “İmparatoriçe” ile “Bismark”a gönderilmiş ve bir adedi de “Sultan II.Abdühamid Han”da kalmıştır. Koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen eserdir. Merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Osmanlı İmparatorluk Arması” ve “Mülakât-ı Sultan Abdülhamid Han-ı sani bî İmparator-i Almanya Vilhelm-i sani der Kostantiniyye, Fi 7 Re Sene 1307 (7 Rebiyülevvel 1307)” ibaresi, arka yüzünde ise “Alman İmparatorluk Arması” ve “Zur Erinnerung an den Besuch Seiner Majestät des Deutschen Kaisers Wilhelm II. bei Seiner Majestät dem Kaiser der Osmanen Abdulhamid Khan II. in Constantinopel 2. November 1889" ibaresi yer almakta. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten (Sayfa:260) Çap: 29.5 mm. Ağırlık: 18 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI SARAY İŞİ ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU-19.Yüzyıl başı. İsviçre, c.1820 Cenevre. Osmanlı Sarayı için özel yapım. 18 ayar altın, mineli. İmalat ve garanti damgalı. Üst seviye kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak “Barok” üslubunda tezyin edilmiş, çok renk mine tekniği ile zenginleştirilmiş. Kapağına “Osmanlı Sancakları” ve “Küre-i Muazzama” gibi objeler ile oluşturulmuş floral tezyinatlı olağanüstü bir rölyef, arka yüzüne ise guilloché zeminli zarif bir natürmort uygulanmış. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Provenans: Christie’s London, 08.12.2011 / An Iberian Private Collection, Important Gold Boxes & Objects of Vertu - Lot:186

Ölçüler: 76.5 x 49.5 x 18.5 mm.
Ağırlık: 81 gr.

    Lot No: 88

    Lot: 88

    OSMANLI SARAY İŞİ ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU-19.Yüzyıl başı. İsviçre, c.1820 Cenevre. Osmanlı Sarayı için özel yapım. 18 ayar altın, mineli. İmalat ve garanti damgalı. Üst seviye kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak “Barok” üslubunda tezyin edilmiş, çok renk mine tekniği ile zenginleştirilmiş. Kapağına “Osmanlı Sancakları” ve “Küre-i Muazzama” gibi objeler ile oluşturulmuş floral tezyinatlı olağanüstü bir rölyef, arka yüzüne ise guilloché zeminli zarif bir natürmort uygulanmış. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Provenans: Christie’s London, 08.12.2011 / An Iberian Private Collection, Important Gold Boxes & Objects of Vertu - Lot:186 Ölçüler: 76.5 x 49.5 x 18.5 mm. Ağırlık: 81 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI “MARKWICK MARKHAM” ALTIN MİNELİ CEP SAATİ-19.Yüzyıl. İngiliz. Osmanlı Sarayı için “Markwick Markham” tarafından yapılmış. Nadir tesadüf edilen “Zenne” tipte. Kadranı ve makinesi “Markwick Markham, Borrell London” imzalı. İmalat ve garanti damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın üzerine çok renk mine tekniği ile “Rokoko” üslubunda dekorlu, merkezinde stilize floral bir kompozisyon yer almakta. Beyaz mine kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Osmanlı Saraylısı'nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.

Çap: 38 mm.
Ağırlık: 57 gr.

    Lot No: 89

    Lot: 89

    OSMANLI “MARKWICK MARKHAM” ALTIN MİNELİ CEP SAATİ-19.Yüzyıl. İngiliz. Osmanlı Sarayı için “Markwick Markham” tarafından yapılmış. Nadir tesadüf edilen “Zenne” tipte. Kadranı ve makinesi “Markwick Markham, Borrell London” imzalı. İmalat ve garanti damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın üzerine çok renk mine tekniği ile “Rokoko” üslubunda dekorlu, merkezinde stilize floral bir kompozisyon yer almakta. Beyaz mine kadranı Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Osmanlı Saraylısı'nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Çap: 38 mm. Ağırlık: 57 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI SARAY İŞİ MİNELİ HOKKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi.  Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli, çok renk transparan mineli, stilize floral motifler ile bezeli. Platform kaideli gövdesi dilimli, kubbesel kapaklı. Tıpkı benzeri “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”n da yer alan “Sultan Abdülaziz Han”a ait yazı kutusunda bulunan hokkalardır, eser görseli “Cevher / Jewel” kitabının 152-155 sayfalarında yer almakta. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir.  

Referans: Cevher / Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi (Sayfa: 152-155)

Yükseklik: 7.5 cm.
Ağırlık: 55 gr.

    Lot No: 90

    Lot: 90

    OSMANLI SARAY İŞİ MİNELİ HOKKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli, çok renk transparan mineli, stilize floral motifler ile bezeli. Platform kaideli gövdesi dilimli, kubbesel kapaklı. Tıpkı benzeri “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu”n da yer alan “Sultan Abdülaziz Han”a ait yazı kutusunda bulunan hokkalardır, eser görseli “Cevher / Jewel” kitabının 152-155 sayfalarında yer almakta. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Cevher / Jewel, 2015 / Sadberk Hanım Müzesi (Sayfa: 152-155) Yükseklik: 7.5 cm. Ağırlık: 55 gr.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI EDİRNEKÂRİ SANATI TİMSÂL-I TÂVÛS-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi, Edirnekâri Sanatı. Üst seviye işçilik kalitesinde oyma tekniğiyle tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. Barok tarzında iki tavus kuşu figürünün açılmış tek tüyün önünde tasvir edildiği heykel, kallavi ölçülerde. Tavus Kuşu’nun Türk Kültürü’nde “Cennet Kuşu” olarak nitelendirilmesi ve cenneti sembolize ettiğine inanılması Osmanlı Sarayları gibi görkemli yapıların, köşklerin, saltanat kayıklarının dekorasyon ve süslemesinde sıkça kullanılmasına sebep olmuştur. Topkapı Sarayı’nın hemen her köşesinde tüm ihtişamıyla göze çarpan Edirnekâri Sanatı’nın günümüze az sayıda intikal eden önemli örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

    Lot No: 91

    Lot: 91

    OSMANLI EDİRNEKÂRİ SANATI TİMSÂL-I TÂVÛS-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi, Edirnekâri Sanatı. Üst seviye işçilik kalitesinde oyma tekniğiyle tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. Barok tarzında iki tavus kuşu figürünün açılmış tek tüyün önünde tasvir edildiği heykel, kallavi ölçülerde. Tavus Kuşu’nun Türk Kültürü’nde “Cennet Kuşu” olarak nitelendirilmesi ve cenneti sembolize ettiğine inanılması Osmanlı Sarayları gibi görkemli yapıların, köşklerin, saltanat kayıklarının dekorasyon ve süslemesinde sıkça kullanılmasına sebep olmuştur. Topkapı Sarayı’nın hemen her köşesinde tüm ihtişamıyla göze çarpan Edirnekâri Sanatı’nın günümüze az sayıda intikal eden önemli örneklerinden, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • ÇİN BLEU-BLANC “SHOU-LAO” PORSELEN KASE-17.Yüzyıl. Çin. Ming dönemi. “Bleu-Blanc” porselen. Madalyonlar içerisi “Mitolojik Çin Tanrısı Shou-Lao” tasvirli, yüzeyi “Shou” (uzun hayat) anlamındaki Çin harfleri ile bezeli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına kobalt mavi renkte. Platform kaideli, halka dipli, geniş ve çukur gövdeli. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş “Çin Porselenleri”nin benzer örnekleri *müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez bir örneğidir. 

*Benzer örnekleri “Topkapı Sarayı Müzesi  (Envanter No: 15/2259)”, “İngiltere, British Museum (Envanter No:F.760)” ve “Hollanda, Princesshof Museum (Envanter No:1967.10)” koleksiyonlarında, görselleri ise “Chinese Ceramics in The Topkapı Saray Museum” kitabının 725.sayfası ile “Ming Ceramics in The British Museum” kitabının 362.sayfasında yer almakta.

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ
Ming Ceramics in The British Museum, 2022 / Jessica Harrison-Hall
Chinese Ceramics in The Topkapı Saray Museum, 1986 / Regina Krahl (Sayfa:725)

Çap: 23 cm.

    Lot No: 92

    Lot: 92

    ÇİN BLEU-BLANC “SHOU-LAO” PORSELEN KASE-17.Yüzyıl. Çin. Ming dönemi. “Bleu-Blanc” porselen. Madalyonlar içerisi “Mitolojik Çin Tanrısı Shou-Lao” tasvirli, yüzeyi “Shou” (uzun hayat) anlamındaki Çin harfleri ile bezeli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına kobalt mavi renkte. Platform kaideli, halka dipli, geniş ve çukur gövdeli. Osmanlı'da her zaman güç ve zenginliğin göstergesi olmuş “Çin Porselenleri”nin benzer örnekleri *müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette ele geçmez bir örneğidir. *Benzer örnekleri “Topkapı Sarayı Müzesi (Envanter No: 15/2259)”, “İngiltere, British Museum (Envanter No:F.760)” ve “Hollanda, Princesshof Museum (Envanter No:1967.10)” koleksiyonlarında, görselleri ise “Chinese Ceramics in The Topkapı Saray Museum” kitabının 725.sayfası ile “Ming Ceramics in The British Museum” kitabının 362.sayfasında yer almakta. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ming Ceramics in The British Museum, 2022 / Jessica Harrison-Hall Chinese Ceramics in The Topkapı Saray Museum, 1986 / Regina Krahl (Sayfa:725) Çap: 23 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • OSMANLI SARAYI’NA YAPILMIŞ "ÇİN PORSELEN" TUĞRALI ÇİFT ZEMZEMLİK-"Sultan II.Abdülhamid Han Tuğralı"

17.Yüzyıl sonu / 18.Yüzyıl başı. Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Çift. Bleu poudré, Osmanlı Sarayı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. “Hilal” formlu ağız yapısına sahip porselen (monokrom) gövdeleri platform kaideli ve damla formunda. Altın yaldız ile kafes üslubu floral tezyinatlı. Osmanlı Sarayı’nda sonradan eklenen Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı gümüş parçalar “Rumî” üslubunda tezyinli, orijinal zincirli. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserlerdir.

Provenans: NY Elizabeth / Beverly Hills, ABD
Christie’s, London / 27.04.2017 Art of the Islamic World, Lot: 172

Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ

Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.

Yükseklik: 33.5 cm. (her biri.)

    Lot No: 93

    Lot: 93

    OSMANLI SARAYI’NA YAPILMIŞ "ÇİN PORSELEN" TUĞRALI ÇİFT ZEMZEMLİK-"Sultan II.Abdülhamid Han Tuğralı" 17.Yüzyıl sonu / 18.Yüzyıl başı. Çin. Qing Hanedanı, Kangxi (1662-1722) dönemi. Çift. Bleu poudré, Osmanlı Sarayı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. “Hilal” formlu ağız yapısına sahip porselen (monokrom) gövdeleri platform kaideli ve damla formunda. Altın yaldız ile kafes üslubu floral tezyinatlı. Osmanlı Sarayı’nda sonradan eklenen Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı gümüş parçalar “Rumî” üslubunda tezyinli, orijinal zincirli. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserlerdir. Provenans: NY Elizabeth / Beverly Hills, ABD Christie’s, London / 27.04.2017 Art of the Islamic World, Lot: 172 Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 33.5 cm. (her biri.)

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MEHMED RÂSİM EFENDİ (1842-1885)-“Zerendûd Hat Levha”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1282 (M.1865) tarihli. Zerendûd tekniği ile altın kullanılarak istifli celi sülüs hat ile yazılmış. Altın ile Rokoko üslubunda tezhipli, çiçek buketleri ve uçuşan kurdeleler ile tezyinli. Altın cetvelli. Eserde “Tevfîk (Allah'ın yardımı) çok değerlidir, ancak değerli / şerefli olanlar ünsiyet / yakınlık kurar” yazmakta. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek ele geçmez bir örneğidir.

Provenans: Bonhams, London / 09.06.2014 Islamic & Indian Art Lot: 38

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:155)

Ölçüler: 37 x 73 cm.

    Lot No: 94

    Lot: 94

    MEHMED RÂSİM EFENDİ (1842-1885)-“Zerendûd Hat Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1282 (M.1865) tarihli. Zerendûd tekniği ile altın kullanılarak istifli celi sülüs hat ile yazılmış. Altın ile Rokoko üslubunda tezhipli, çiçek buketleri ve uçuşan kurdeleler ile tezyinli. Altın cetvelli. Eserde “Tevfîk (Allah'ın yardımı) çok değerlidir, ancak değerli / şerefli olanlar ünsiyet / yakınlık kurar” yazmakta. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek ele geçmez bir örneğidir. Provenans: Bonhams, London / 09.06.2014 Islamic & Indian Art Lot: 38 Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:155) Ölçüler: 37 x 73 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • ŞEYH AZÎZ RUFAÎ (1871-1934)-“Mail Talik Levha”

Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1319 (M.1901) tarihli. Talik hattı ile diagonal olarak tatbik edilmiş, Mail. “Hüve’l-Mu’în” diye başlayan Evhadü’d-Dîn Kirmânî’nin “Dîvân-ı Rubâ’iyât”ından Farsça dörtlük yazılı. Altın ile “Neoklasik” üslupta üst düzey tezhipli, Rumî motifler ve uçlarda tığlar ile zenginleştirilmiş. Altın cetvelli. Eserde mealen “Hüner sahipleri için müşevveş bir iş en güzeldir, Mükemmellik ümidi yoktur, noksan en güzeldir, akıl sahipleri nezdinde bir parça kuru ekmek yiyip, dert çekmemek, Süleyman mülkünden güzeldir” anlamındaki metin yazmakta. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 251)

Ölçüler: 40.5 x 29 cm.

    Lot No: 95

    Lot: 95

    ŞEYH AZÎZ RUFAÎ (1871-1934)-“Mail Talik Levha” Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1319 (M.1901) tarihli. Talik hattı ile diagonal olarak tatbik edilmiş, Mail. “Hüve’l-Mu’în” diye başlayan Evhadü’d-Dîn Kirmânî’nin “Dîvân-ı Rubâ’iyât”ından Farsça dörtlük yazılı. Altın ile “Neoklasik” üslupta üst düzey tezhipli, Rumî motifler ve uçlarda tığlar ile zenginleştirilmiş. Altın cetvelli. Eserde mealen “Hüner sahipleri için müşevveş bir iş en güzeldir, Mükemmellik ümidi yoktur, noksan en güzeldir, akıl sahipleri nezdinde bir parça kuru ekmek yiyip, dert çekmemek, Süleyman mülkünden güzeldir” anlamındaki metin yazmakta. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir şaheseridir. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 251) Ölçüler: 40.5 x 29 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MEMLÛK-İ EHL-İ BEYT-İ MUHAMMEDÎ MUHAMMED-“Rokoko Mail Kıt’a”

19.Yüzyıl. Ketebeli. Hicri 1316 (M.1898) tarihli. Ketebesi “Memlûk-i Ehl-i Beyt-i Muhammedî Muhammed” şeklinde atılmış. Aharlı kağıt üzerine siyah renk mürekkep ile celi divanî, sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın zemin üzerine Rokoko üslubunda olağanüstü tezhipli. Altın cetvelli. Üstte sülüs “Hu” ile başlayan mail kıt’a nesih ve celi divanî 6 satırdan oluşmakta. Hat ve Tezhip Sanatı’nın nadir tesadüf edilen üst seviye örneklerinden koleksiyonluk şaheserdir. 

Ölçüler: 48 x 33 cm.

    Lot No: 96

    Lot: 96

    MEMLÛK-İ EHL-İ BEYT-İ MUHAMMEDÎ MUHAMMED-“Rokoko Mail Kıt’a” 19.Yüzyıl. Ketebeli. Hicri 1316 (M.1898) tarihli. Ketebesi “Memlûk-i Ehl-i Beyt-i Muhammedî Muhammed” şeklinde atılmış. Aharlı kağıt üzerine siyah renk mürekkep ile celi divanî, sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın zemin üzerine Rokoko üslubunda olağanüstü tezhipli. Altın cetvelli. Üstte sülüs “Hu” ile başlayan mail kıt’a nesih ve celi divanî 6 satırdan oluşmakta. Hat ve Tezhip Sanatı’nın nadir tesadüf edilen üst seviye örneklerinden koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 48 x 33 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MUSTAFA HALİM ÖZYAZICI (1898-1964)-“Fatiha-ı Şerife”

Ketebeli ve imzalı. Aharlı kağıt üzerine is ve üstübeç mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Levha tacında yer alan “Besmele-i Şerife”nin altında imza, sure metninin sonunda ise “el-Hac Halim Özyazıcı” şeklinde ketebe yer almakta. Altın ile Rûmi ve Hatayi üslubunda olağanüstü tezhipli, altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın Osmanlı son dönem üstadlarından Halim Efendi’nin en özel eserlerinden, ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. 

Ölçüler: 27 x 18.5 cm.

    Lot No: 97

    Lot: 97

    MUSTAFA HALİM ÖZYAZICI (1898-1964)-“Fatiha-ı Şerife” Ketebeli ve imzalı. Aharlı kağıt üzerine is ve üstübeç mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Levha tacında yer alan “Besmele-i Şerife”nin altında imza, sure metninin sonunda ise “el-Hac Halim Özyazıcı” şeklinde ketebe yer almakta. Altın ile Rûmi ve Hatayi üslubunda olağanüstü tezhipli, altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın Osmanlı son dönem üstadlarından Halim Efendi’nin en özel eserlerinden, ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir. Ölçüler: 27 x 18.5 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • YAHYA HİLMÎ EFENDİ (1833-1907)-“Hat Levha”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1319 (M.1902) tarihli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile üst düzey “Neoklasik” üslupta tezhipli, Rumî ve on iki kollu yıldız motifleri ile zenginleştirilmiş. Eser, sülüs hattı ile tatbik edilmiş "Besmele-i Şerife” ile başlar ve altı satırlık nesih hat ile yazılmış “Mâide Suresi 3.Ayet”i de içeren Hazreti Ömer’den bir rivayet ile devam eder. Altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.

Eserde, “Buna göre bir Yahudi Hz. Ömer’e; Ey müminlerin emiri, sizin Kitab’ınızda okumakta olduğunuz bir ayet var, eğer o âyet biz Yahudilere inmiş olsaydı o günü biz bayram yapardık der. Hz. Ömer de; O hangi ayet? diye sorduğunda, Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, böylece size olan nimetimi tamamladım, sizin için din olarak İslamiyet’i seçip beğenerek ondan razı oldum, diye okudu. Bunun üzerine Hz.Ömer; Biz bu ayetin Rasûlullah’a iniş gününü ve nerede indiğini biliriz. O gün Cuma ve Arefe günüydü” yazılı.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 233)

Ölçüler: 34 x 39 cm.

    Lot No: 98

    Lot: 98

    YAHYA HİLMÎ EFENDİ (1833-1907)-“Hat Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1319 (M.1902) tarihli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile üst düzey “Neoklasik” üslupta tezhipli, Rumî ve on iki kollu yıldız motifleri ile zenginleştirilmiş. Eser, sülüs hattı ile tatbik edilmiş "Besmele-i Şerife” ile başlar ve altı satırlık nesih hat ile yazılmış “Mâide Suresi 3.Ayet”i de içeren Hazreti Ömer’den bir rivayet ile devam eder. Altın cetvelli. Türk Hat Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Eserde, “Buna göre bir Yahudi Hz. Ömer’e; Ey müminlerin emiri, sizin Kitab’ınızda okumakta olduğunuz bir ayet var, eğer o âyet biz Yahudilere inmiş olsaydı o günü biz bayram yapardık der. Hz. Ömer de; O hangi ayet? diye sorduğunda, Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, böylece size olan nimetimi tamamladım, sizin için din olarak İslamiyet’i seçip beğenerek ondan razı oldum, diye okudu. Bunun üzerine Hz.Ömer; Biz bu ayetin Rasûlullah’a iniş gününü ve nerede indiğini biliriz. O gün Cuma ve Arefe günüydü” yazılı. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 233) Ölçüler: 34 x 39 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver
  • MÂCİD AYRAL (1891-1961)-“Hat Levha”

Ketebeli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile “Neoklasik” üslupta üst düzey tezhipli, Rumî ve hatayi motifler ile zenginleştirilmiş. Altın cetvelli. Talâk suresi 7.Ayet’ten "Allah bir güçlüğün ardından bir kolaylık sağlayacaktır" ve “Allah o kuluna rahmet etsin ki konuşunca nimete ulaşır yahut susarak selamete erer” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek ele geçmez bir örneğidir.

Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 263)

Ölçüler: 31 x 39 cm.

    Lot No: 99

    Lot: 99

    MÂCİD AYRAL (1891-1961)-“Hat Levha” Ketebeli. Sülüs ve nesih hattı ile yazılmış. Altın ile “Neoklasik” üslupta üst düzey tezhipli, Rumî ve hatayi motifler ile zenginleştirilmiş. Altın cetvelli. Talâk suresi 7.Ayet’ten "Allah bir güçlüğün ardından bir kolaylık sağlayacaktır" ve “Allah o kuluna rahmet etsin ki konuşunca nimete ulaşır yahut susarak selamete erer” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyon değeri yüksek ele geçmez bir örneğidir. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa: 263) Ölçüler: 31 x 39 cm.

    USDSatıldı
    Pey Ver