• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

KOLEKSİYONLUK ESERLER MÜZAYEDESİ | 04

Sayın koleksiyoner ve sanatseverler eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. İlgilendiğiniz eserler ile ilgili olarak +90 538 833 1391 no'lu telefondan randevu oluşturabilir, The RITZ-CARLTON Residence'daki adresimizde eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

  • Kategori: Hat
Lot: 2 » Hat

MEHMET ŞEFİK BEY (1820-1880)

“Zerendut Levha”

Ketebeli. Siyah zemin üzerine altın ile Ayet-i Kerime yazılı. Haliyle, orijinal dönem çerçevesi içerisinde.

Mehmed Şefik bey Hicri 1235(1819/1820)’de İstanbul’da dünyaya geldi. 16 yaşında icazet alan sanatçı Alî Vasfî Efendi’nin ve onun vefâtı üzerine de Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin öğrencisi olmuştur. 1845’te Kazasker Efendi’nin Sultan Abdülmecîd’in imamlığına  tayininden sonra muzıka ve hademe-i hümâyûn hutût muallimlikleri görevlerini üstlendi. 1849 yılında Sultan Abdülmecid Han tarafından şahsî takdirleri dolayısıyla sanatçıya “rütbe-i hâcegânî” tevcih edildi. Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin en iyi talebesi olan Şefik Bey istiflerindeki mükemmeliyet ve harflerin teşrifatına riayetiyle tanınır, celî sülüs yazılarını kalıp hazırlamadan doğrudan yazmasıyla bilinirdi. Sultan Abdülmecîd’in Sakız Adası’nda ihya ettiği cami için levhaları yazmış, 1855’teki büyük Bursa depreminden zarar gören Ulucamii’deki duvar ve sütunlarındaki eski celî sülüs ve kûfî hatlarını Sersikkezen (Başhakkak) Abdülfettah Efendi ile üslûplarına göre yenilemişler ve yeni levhalar hazırlamışlardır. Sanatçı 1880 yılında hayatını kaybetmiştir.

Ölçüler: 39 x 79 cm.

Detaylar
Lot: 57 » Hat

MERTEBE BERATI

“Hicaz Demiryolu Soğuk Mühürlü Evrak”

Zerefşanlı. Hicaz Demiryolu soğuk mühürlü evrak üzerine yazılmış Beyoğlu katiplerinden Fevzi Bey’e hüsnü hizmetlerinden dolayı verilen 3. Mertebe beratı. Koleksiyonluk bir örnektir.

“Beyoğlu İstintak Dairesi ketebesinden iftiharul emacid vel ekarim  Fevzi beğ dame mecidehunun hüsn-i hıdmeti cihetiyle  şayeste-i atıfet-i seniyye  olduğuna binaen  şerefsünuh  ve sudur buyurulan  emr ve irade i …hazret-i hilafetpenahi mucibince  avatıf-ı celile-i mülükaneden  mir-i muma ileyhaya  zikr olunan  mertebe-i salise  tevcih olunmasına..”

Ölçüler: 41 x 28 cm.

Detaylar
Lot: 59 » Hat

OSMANLI EVRAK

Mühürlü. Hicri 1228 tarihli. Ferman kâğıdı üzerine yazılmış evrakda şu notlar düşülmüştür;
Gümüşhane’de çıkartılan devlete ait madenlerin yıllık muhasebesi ile ilgili rapor. Müdür Hacı Abdullah Efendi 17 Cemeziyelevvel 1228.

Nazır-ı Nuhasın Trabzon’un ağır kış şartlarından ve kardan dolayı üretimin aksadığından bahisle Sultan’ın anlayışına dahalet dilekçesi. 1228

Ölçüler: 53 x 35.5 cm.

Detaylar
Lot: 82 » Hat

OSMANLI KATI’ SANATI HAT LEVHA / KASTAMONİ

Ketebeli. Hicri 1322 tarihli. Osmanlı ahşap kesme kat’ı eser koleksiyonluk bir örnektir.

Etimolojik kökeni Arapça’da “kesme” anlamına gelen kat kelimesinden gelir. Kat’i sanatı bir süsleme sanatı olup kağıt veya deri üzerindeki yazı istifi, motif veya deseni oyarak çıkartıp cam deri veya kağıt gibi başka bir tabaka üzerine yapıştırmak suretiyle icra edilir. Özellikle 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman Han (1520-1566) döneminde önem kazanan Kat’ı sanatı seyyahlar tarafından Avrupa’ya götürülerek silhouette (gölge resim) sanatının oluşumuna ön ayak olmuştur.

Ölçüler: 38 x 37 cm.

Detaylar
Lot: 97 » Hat

HATTAT İMAM CAVİT

“Katı’ Sanatı Mukatta Levha”

Mecidiye Camii İmamı Cavit Hoca ketebeli, tarihli. Altın varak istif mukatta levha. Ebru paspartulu, oval formda. Çok zahmet ve hüner isteyen kağıt oyma tekniği ile vücut bulan Kat’ı Sanatı’nın fevkalade bir örneğidir. Mükemmel kondisyonda, koleksiyonluk.

Katı’ Sanatı 16.Yüzyıl başlarında özellikle Kanuni Sultan Süleyman döneminde pek çok değerli el yazmasının, tezhipten sonraki en önemli süslemesi olmuştur. Osmanlı sarayı ve çevresinde özel bir ilgiye bağlı olarak gelişen bu sanat varlığını 20.Yüzyıl başlarına kadar korumuştur. 1700’lü yıllarda Osmanlı sanatkârlarının yaptığı eserler ülkemize gelen batılı seyyahlar yolu ile Avrupa’ya geçmiş ve orada büyük ilgi görmüştür. Bu sayede Avrupalılar silhouette (gölge) adını verdikleri kendi tarzlarınıgeliştirmişlerdir.


Çap: 35 cm.

Detaylar
Lot: 243 » Hat

AHMET ZEKİ YAVAŞ

“Müsenna Zerendut Levha”

Ketebeli. Hicri 1420 tarihli.

1966 Yılında Rize’de doğdu. 1977 yılında merhum hattat Hamit Aytaçla tanışıp bir müddet nesih hattını meşk etti. Merhum Mustafa Necati hocadan iki yıl, hattat Osman Özçaydan dört yıl sülüs ve celi sülüs meşk etti. İlk şahsi sergisini 1997 yılında açtı, bugüne kadar 107 kişisel ve karma sergiye katıldı. Yurt içi ve yurt dışında birçok özel koleksiyonda ve müzede hat levhaları mevcuttur, birçok devlet başkanı adına tuğra yazmıştır. Merkezi İstanbul’da bulunan Klasik Türk Sanatları Vakfının kurucusu ve başkanı olarak, sanatlarımızın tarihi geçmişine uygun bir mecrada yönlendirilmesi, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla çalışmalarına ve sanat hayatına devam etmektedir.

 

Ölçüler: 21 x 19 cm.

 

Detaylar
Lot: 244 » Hat

SÜLEYMAN BERK

"Hilye-i Şerife”

Ketebeli. Hicri 1438 tarihli. Tezhibi Eda Şahan tarafından yapılmıştır.

Süleyman Berk 1964 yılında Bursa İnegöl’de dünyaya geldi.1988’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirdi ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nda İlçe Müftülüğü görevini üstlendi, 1994-2000 yılları arasında asistan olarak görev yaptı. 1979 yılında Hattat Yusuf Ergün’le (Erzincânî) sülüs-nesih meşkine başlayan Süleyman Berk, Hattat Prof. Dr. Muhittin Serin’den rika meşk edip, 1983-1988 yılları arasında Bâyezid Camii İmamı İsmail Biçer’den tashîh-i huruf dersleri aldı. Sanatçı, 1999 yılında Prof. Dr. Muhittin Serin danışmanlığında Hattat Mustafa Râkım’da “Celî Sülüs ve Tuğra Estetiği” isimli doktora tezini tamamlamış ve 2002’den beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları’nda (İSMEK) hat sanatı dersleri vermektedir.

Ölçüler: 70 x 45 cm.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 1
sonraki