• Vazgeç
    Filtrele
Filtrele

MÜZELİK ve KOLEKSİYONLUK ESERLER MÜZAYEDESİ | 29

Sayın koleksiyoner ve sanatseverler eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. İlgilendiğiniz eserler ile ilgili olarak +90 538 833 1391 no'lu telefondan randevu oluşturabilir, The RITZ-CARLTON Residence'daki adresimizde eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

Müzayedemizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %18'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra 7 (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TC Merkez Bankası" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %30 aracılık hizmeti uygulanır.

Müzayedelerimizde beğeniye sunulan tüm eserler konusunun en değerli uzman ve otoriteleri tarafından ekspertiz edilmekte, ayrıca Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler Müzesi, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanları tarafından incelenerek onaylanmaktadır.

  • Kategori: Tablo
Lot: 20 » Tablo

YAKUP CEM (1949)

"Sultan I.Bayezid Han”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçı, Yıldırım Bayezid Han’ın küpesini gerçek “inci” kullanarak tasvir etmiştir.

Ölçüler: 36 x 27 cm.

1949 yılında İran’ın Tebriz şehrinde doğdu. Resme olan büyük tutkusu Hacı İslamiyan`ın yanında pekişti. İngiltere’de Oxford, Paris’te Osmanlı’nın Kuruluşunun 700. Yılı etkinlikleri kapsamında, Los Angeles Fullerton’da (California State Art University) ve New York’da sergiler açtı. Hayatta olup da eserleri müzayedelerde satışa sunulan ender sanatçılardan olan Yakup Cem, bir süre Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi`nde öğretim üyeliği de yapmıştır. Sanatçı, son yıllarda çalışmalarını Amerika’da sürdürmektedir.

Detaylar
Lot: 26 » Tablo

HALİL PAŞA (1857-1939)

“Zafer Anıtı”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Arkası “İktisat Bankası Koleksiyonu” envanter etiketli.

Halil Paşa eserde "Avusturyalı heykeltraş Heinrich Krippel" imzalı Ankara Zafer Anıtı’nı (Atatürk’ü Sakarya isimli atının üzerinde mareşal üniforması ile tasvir ettiği) resmetmiştir.

Provenans: İktisat Bankası Erol Aksoy Eski Koleksiyonu (Envanter No:101)

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa: 257

Ölçüler: 68 x 48 cm.

Halil Paşa 1857 yılında İstanbul’da doğdu. Mühendishane-i Berr-i Hümayun’u bitirdi. Sultan Abdülaziz’in yaverliğini yaptı. Padişah ona sarayda bir atölye hazırlatarak çalışmasını sağladı ve 1880 yılında Sanatını geliştirmesi için Paris’e gönderdi. Uzun bir süre Paris’te Jean Leon Gerome ve Gustave Claude Étienne Courtois atölyesinde çalıştı. 1888’de ülkeye dönünce sırasıyla binbaşı, kaymakam ve miralay rütbelerini aldı. 1905’te Umumi Müze müdür yardımcılığına, 1906’da paşa rütbesiyle Mekteb-i Harbiye’ye resim öğretmenliğine getirildi. 1914 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi müdürlüğüne yükselen sanatçı, Fransa’dan yeni dönen genç ressamları bu okula alarak, okulda yeni bir anlayışla resim yapılmasını sağladı.  Hayatının son yıllarını Mısır’da Abbas Hilmi Paşa’nın konuğu olarak resim yaparak geçirdi. 1900’de Paris’te düzenlenen Salon des Artistes Français’de bronz ve altın, 1906’da Viyana’da düzenlenen sergide altın madalya aldı.

Detaylar
Lot: 51 » Tablo

MÜBİN ORHON (1924-1981)

“Soyut Kompozisyon”

İmzalı. 1958 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Ekspertiz: Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından onaylıdır.

Referans: E.Benezit / Cilt: 7 Sayfa: 580

Ölçüler: 50 x 65 cm.

1924 yılında İstanbul’da doğdu. 1947’de Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. İktisat doktorası yapmak üzere 1948 yılında Paris’e gitti. Paris'in canlı sanat ortamının etkisiyle resme yöneldi. Bir süre Academie de la Grande Chaumiére’de desen dersleri aldı. Yaptığı geometrik soyut resimlerle sanat dünyasına girdi. Abidin Dino, Selim Turan, Avni Arbaş ve Albert Bitran gibi Paris’de yaşamını sürdüren Türkiye’den sanatçılarla yakın dostluklar geliştirdi. 1953 ve 1955 yıllarında birer eseri Salon des Realites Nouvelles’e kabul edildi. 50’li yılların sonlarına doğru Lucien Durand ile çalışmaya başladı. Sir Robert ve Lady Lisa Sainsbury’nin Mübin resmi ile tanışmaları da bu yıllara rastladı.

Detaylar
Lot: 52 » Tablo

FAHRELNİSSA ZEİD (1901-1991)

“Soyut Kompozisyon”

Kağıt üzeri karışık teknik. Arkası “Irène - Gérard Mouquin” mühürlü.

Ekspertiz: Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından onaylıdır.

Provenans: Irène - Gérard Mouquin Eski Koleksiyonu

Provenans: Societe Thierry de Maigret SARL / Paris, France

Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 878

Ölçüler: 30 x 23 cm.

1901 yılında İstanbul, Büyükada’da Şakirpaşa Konağı’nda doğdu. 13 yaşında resimle ilgilenmeye başlayan Zeid, 1920'de Sanayi-i Nefise Mektebi'nde ilk kız öğrenci olarak sanat eğitimine başladı.  Modern Türk Resmi'nin doruklarından biri olarak nitelendirilen sanatçı, sanata düşkün Şakir Paşa Ailesi'nin bir ferdidir. Fahr-el Nissa Zeid, diplomat, hattat ve tarihçi Şakir Paşa'nın kızı, Sadrazam Cevat Paşa'nın yeğeni, yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın (Halikarnas Balıkçısı) ve ressam Aliye Berger'in kardeşidir. Ressam Nejat Devrim ve tiyatro sanatçısı Şirin Devrim, Zeid'in ilk eşi yazar İzzet Melih Devrim'den olan çocuklarıdır. Zeid, seramik sanatçısı Füreyya Koral'ın ve ressam Can Kabaağaçlı'nın da teyzesidir. Fahr el Nissa Zeid, ilk evliliğini tanınmış yazar Edip İzzet ile, ikinci evliliğini de 1954 yılında Irak Kraliyet Ailesi'nin üyesi ve Irak'ın Berlin ve Londra Büyükelçisi Emir Zeid ile yapmıştır. Eşinin görevi dolayısıyla Avrupa'nın sanat merkezlerinde yaşama fırsatı bulmuş ve resim çalışmalarına aralıksız devam etmiştir. Kendi yaşamı ve sanatını anlatan bir kitabı da bulunmaktadır. Lirizm ve romantizme dönük resimleriyle ve son döneminde yoğunlaştığı portreleri ile tanınmıştır. 1994'de Washington'daki National Museum of Women in the Arts'da, ”Arab Women Artists” (Arap Kadın Sanatçılar) başlığıyla düzenlenen sergide yapıtları yer alan Fahr El Nissa Zeid 1991 yılında Ürdün-Amman'da ölmüştür.

Detaylar
Lot: 53 » Tablo

ALBERT MILLE (1872-1946)

İmzalı. Figüratif peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: Osmanlı Donanması'nın Seyir Defteri / Sayfa:221

Ölçüler: 39 x 46 cm.

Albert Mille, 1872 yılında İstanbul ‘da doğdu. 18 yaşındayken Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ne başladı. İlk resim derslerini Maisonier’den aldı. Hocaları arasında Jean Leon Gerome’da bulunmaktadır. 20 yıl boyunca Paris’te kalan sanatçı tablolarını bazı salonlarda sergiledi, 1909 yılında İstanbul’a döndü. Sanayi-i Nefise Mektebi’nde kısa bir süre hocalık yapan sanatçıya Profesörlük ünvanı verildi. Fransız ekolüne sıkı sıkıya bağlı olan Mille, gördüğünü tuvale aktarırken abartıya kaçmamış hiçbir zaman aşırılığa yönelmemiştir. Aynı zamanda bir ahşap ustasıdır. Sanatçının çalışmaları müze ve özel koleksiyonlarda yer almaktadır.

Detaylar
Lot: 54 » Tablo

CHARLES THÉODORE FRÈRE (1814-1888)

“Rumeli Hisarı'nda Mesire”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt: 4 Sayfa: 518

Ölçüler: 38 x 69 cm.

Fransız Oryantalist Ressam Frère Bey 1814’te Paris’te doğdu. École des Beaux-Arts’da Jules Coignet ve Camille Roqueplan’dan eğitim aldı. Eğitiminden sonra Fransa’da Alsace, Auvergne ve Normandiya’yı gezdi. 1834 Paris Salonu’nda “Vue des Environs de Strasbourg” tablosunu sergiledi. 1839’da Cezayir’e yaptığı ilk gezi sırasında Württemberg Kralı’nın sipariş ettiği çalışmaları tamamladı. Paris’e dönerken Constantine ordusuyla birlikte yolculuk etti. 1850’lerde Malta, Yunanistan, Mısır ve Türkiye’yi ziyaret etti. Beyrut, Şam ve Palmyra üzerine eser üreten az sayıdaki sanatçıdan biri oldu. 1853’te Kahire’de bir stüdyo kurdu. Mısır valisi tarafından “Beylik” ünvanına layık görüldü. 1869’da Süveyş Kanalı’nın açılışı için İmparatoriçe Eugénie ile birlikte bir kez daha Mısır’a gitti.

Detaylar
Lot: 55 » Tablo

MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)

İmzalı. Metal üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt:5 Sayfa: 56

Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404

Ölçüler: 36 x 50 cm.

1848’de İstanbul Beşiktaş’ta doğdu. Sultan Abdülmecit Han’n saray kemancısı Ohannes Givan’ın oğlu, tanınmış ressam ve resim hocası Harutyun Givanian’ın da ağabeyidir. 1860’larda, Beşiktaş’taki Ermeni Mektebi’nde ressam Apraham Sakayan’ın talebesi oldu. 1874’te Fransız ressam Pierre Désiré Guillémet’nin Beyoğlu’nda açtığı Desen ve Resim Akademisi’nde, 1876-79 yılları arasında da İtalya’da resim eğitimine devam etti. Elifba Kulübü tarafından açılan sergiye dört natürmort çalışmasıyla katıldı. Beyoğlu’nda yer alan Rus Sefarethanesi’nde 1894’te bir resim sergisi açtı. Beylerbeyi, Çırağan ve Yıldız Sarayı’nın duvar süslemelerini yapan Givanian, İstanbul tiyatroları için de dekorlar hazırladı. İtalyanca operalarda da rol alan çok yönlü bir sanatçıydı. Pek çok özel koleksiyonun yanı sıra, İstanbul Belediye Müzesi ile Viyana ve Venedik St. Lazzaro Adası’ndaki “Congregazione Armena Mechitarista Manastırları”nda tabloları bulunmaktadır. 1894-1905 yılları arasında Odessa ve St. Petersburg’da yaşamını sürdürdü. 1906’da İstanbul’da yaşama veda etmiştir.

Detaylar
Lot: 56 » Tablo

ALİ CEMAL BEN’İM (1881-1941)

“Türk Kalyonu”

İmzasız. Karton üzeri yağlıboya.

Ekspertiz: Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından onaylıdır.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri, Pertev Boyar 1948 / Sayfa 149

Ölçüler: 40 x 57 cm.

Osmanlı dönemi asker ressamlardan olan Bahriyeli Ben’im, Mühendishane-i Bahrî-i Hümayun’dan teğmen rütbesiyle, daha sonra ise Sanayi-i Nefise Mektebi’nden 1906’da birincilikle mezun olmuştur. 1.Dünya Savaşı öncesinde bahriye yüzbaşılığından emekli olmuştur. 1.Dünya Savaşı yıllarında Sami Yetik, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Namık İsmail, Avni Lifij, Ali Sami Boyar ile birlikte Şişli’de Harbiye Nazırı Enver Paşa tarafından kurulan atölyede (Şişli Atölyesi) Viyana ve Berlin sergileri için resimler yapan önemli sanatçılarımızdandır. Eserleri İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Askeri Müze, İstanbul Deniz Müzesi, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Cumhuriyet Gazetesi Arşivi ve yerli yabancı önemli koleksiyonlarda mevcuttur.

Detaylar
Lot: 58 » Tablo

FUAT SOYHAN (1885-1961)

“Sahilde Balıkçılar”

İmzalı. 1949 tarihli. Duralit üzeri yağlıboya.

Provenans: Ressam Fuat Soyhan Aile Koleksiyonu

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211

Ölçüler: 41 x 61 cm.

1885 yılında Gelibolu’da doğdu. Orta öğrenimini İstanbul’da Mercan İdadisi’nde, yüksek öğrenimini ise Edebiyat Fakültesi’nde tamamladı. Üç yıl kadar Sanayi-i Nefise Mektebi’nde Salvatore Valerie Atölyesi’nde çalıştı. Kuleli Askeri Lisesi ve Ankara Kız Lisesi’nde resim öğretmenliği yaptı. Sanatçı, gerek 1914 Dönemi, gerekse 1930-50’li yıllarda oluşan Müstakiller ve D Grubu sanatçılarının hakim olduğu sanat ortamlarının yeni etkileşimleri içinde bazı grup sergilerine katılsa da genellikle bağımsız çalıştı.

Detaylar
Lot: 59 » Tablo

HOCA ALİ RIZA (1858-1930)

Eski Türkçe imzalı. Hicri 1318 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya.

Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından verilmiş ekspertiz raporu mevcuttur.

Ölçüler: 21.5 x 29 cm.

1858 yılında Üsküdar'da doğduğu için sanat tarihimize Üsküdarlı Hoca Ali Rıza adıyla geçmiştir. Süvari binbaşısı Mehmet Rüştü Bey'in oğludur. Rüştiyedeki öğrenciliği sırasında resim derslerindeki yeteneği ile dikkat çeken Hoca Ali Rıza, resim derslerini Osman Nuri Paşa, Süleyman Seyyid Bey ve M.Kess'den almıştır. 1884'te teğmen olarak Harbiye'yi bitiren ressam, daha sonra bu yüksek okula resim öğretmeni olarak girmiştir. 1910 yılında Yarbaylıktan emekliye ayrılan sanatçı Kuleli Askerî Lisesi ve Harbiye'de, emekli olduktan sonra da Darülşaffaka, Kız Sanayi-i Nefise Çamlıca, Üsküdar ve Ameli Hayat Kız okullarında 47 yıl resim hocalığı yapmış ve pek çok öğrenci yetiştirmiştir. II.Meşrutiyet’ten sonra kurulan Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nde başkanlık yapmıştır. Hoca için realizmin en zengin temsilcisi diyebiliriz. 1930'da Üsküdar'daki evinde öldü. Hoca Ali Rıza, Türk Resim Sanatı Tarihi'nde eşine rastlanmayan bir değer olarak kabul edilmektedir. Birçok müze ve özel koleksiyonda eserleri mevcuttur.

Detaylar
Lot: 60 » Tablo

HALİD NACİ (1875-1927)

“Constantinople”

Eski Türkçe ve Latin harfleri ile çift imzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:118

Ölçüler: 20 x 30 cm.

Halid Naci, 1875’te İstanbul’da doğdu. Henüz ilk mektepte iken devamlı resim yapması ve resim sanatına olan yeteneği ile dikkat çekti. Bahriye Mektebi’nde eğitimine devam ederken yaptığı resimler öğretmenleri tarafından beğenildi ve daima destek gördü. Okul müdürü tarafından zamanın Bahriye Nazırı Hüseyin Hüsnü Paşa’nın portresini yapmaya teşvik edildi. Karakalem tekniği ile yapılıp Paşaya takdim edilen portreyi Hüseyin Hüsnü Paşa çok beğendi. Daha sonra Sultan Abdülhamid Han’ın karakalem portresini yaptı ve Sultan’a takdim etti. Bunun üzerine Sultan Abdülhamid Han tarafından özel bir irade çıkarılarak izinli askeri öğrenci statüsünde Sanay-i Nefise Mektebinde resim eğitimine başladı. Sultan’ın emriyle yetiştirilmek üzere Sévres Porselen Fabrikası’na gönderilmiş dönüşünde ise 1894 Kasım ayından itibaren Yıldız Çini Fabrika-i Hümayun’da baş ressamlık görevine getirilmiştir.

Detaylar
Lot: 61 » Tablo

NAMIK İSMAİL (1890-1935)

İmzasız. Peyzaj. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Sertifika: Eserin, Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından verilmiş ekspertiz raporu mevcuttur.

Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa: 242

Ölçüler: 35.5 x 53.5 cm.

1890 yılında Samsun’da doğdu. 1912 yılında Galatasaray Lisesi’nden ayrılarak Paris’e giden sanatçı, önce Julian Akademisi’nde, sonra da Fernand Cormon atölyesinde öğrenim gördü. 1914’te tatil için İstanbul’a gelen sanatçı I.Dünya Savaşı’nın çıkmasıyla Paris’e geri dönememiş, aynı yıl silah altına alınarak Kafkas Cephesi’ne gönderilmiştir. 1917’de Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın Şişli’de açtığı atölyede savaş resimleri yapmış, 1918’de bu yapıtların Viyana ve Berlin sergilerindeki hazırlıklarıyla ilgilenmek üzere Almanya’ya gitmiş ve savaşın sona ermesiyle 1919’a dek Berlin’de kalarak Corinth ve Liebermann Atölyesi’nde çalışmalarını sürdürmüştür. 1927’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi müdürlüğüne atanana dek çeşitli görevler almış, 1920’de İtalya’ya, 1922’de de Paris’e gitmiştir. Paris dönüşü 1926’da önce resim eğitimini denetlemekle görevli müfettişliğe atanmış, 1 yıl sonra üstlendiği Akademi müdürlüğünü ölümüne dek sürdürmüştür.

Detaylar
Lot: 62 » Tablo

BAHRİYELİ İSMAİL HAKKI (1863-1926)

“Tarihi Yarımada”

Eski Türkçe İmzalı. Peyzaj. Kontrplak üzeri yağlıboya.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:86

Ölçüler: 9 x 14.5 cm.

1863 yılında İstanbul’da doğdu. Bahriye Mektebi’nde okudu. Harbiye’ye devam ederek teğmen oldu. Osmanlı Donanması için inşa olunacak Ejder torpido botunun yapımına nezaret etmek üzere Hamburg’a gönderildi. Daha sonraları subaylıktan istifa ederek gemi mühendisi olarak çalışmaya başladı. Aynı zamanda ünlü ressamların atölyelerine de devam ederek resim çalışmalarını sürdürdü. Renkli litografya ve gravür baskısını öğrendi, bu usulle birçok resmini de çoğaltabildi. 1926 yılında İstanbul’da vefat etti.

Detaylar
Lot: 64 » Tablo

HAYRİ ÇİZEL (1891-1950)

“Rumeli Hisarı”

İmzalı. Peyzaj. Duralit üzeri yağlıboya. Arkası sanatçı tarafından etiketli.

Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:218

Ölçüler: 20.5 x 27 cm.

Asıl adı Hasan Hayrettin Çizel’dir. İlkokulu ve ortaokulu Dimetoka’da okuduktan sonra Edirne İdadisi’ni bitirdi. Hasan Rıza Bey’den (Şehit Hasan Rıza) resim öğrendi. Hocası gibi savaş ve kahramanlık konularını içeren kompozisyonlar üzerine yoğunlaştı. Sanayi-i Nefise’de Adil Bey’in yanı sıra Warnia Zarzecki ve Valery’den resim dersleri aldı. 1914’te Akademi’yi bitirince Çanakkale savaşlarına katıldı. Bu yıllarda Çanakkale ve çevresinden krokiler çizdi, suluboya resimler yaptı. Devlet adına Almanya’ya gönderilen sanatçı, Hofmann’ın atölyesinde çalıştı. Dönüşünde İstanbul’da Şark Sanayi-i Nefise Atölyesi adında bir yer açtı. İstanbul’daki orta öğrenim kurumlarında resim öğretmeni olarak uzun yıllar görev yaptı. Tarihsel temaları işleyen resimlerinden sonra, bütün çabasını peyzaj resmi üzerinde yoğunlaştırmış olan Hayri Çizel’in sanatı, 1914 kuşağı ressamlarının izlenimci paletine yakındır.

Detaylar
Lot: 66 » Tablo

FELIX WYGRZYWALSKI (1875-1944)

“Çölde İbadet”

İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya.

Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 819

Provenans: Christie's London, United Kingdom / 21.11.2002 - Lot: 190

Ölçüler: 50 x 75 cm.

Felix Wygrzywalski, 1875 yılında Polonya’da doğdu. 1893-1898 yılları arasında Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde, ardından Paris’teki Académie Julian'da okudu. 1906 yılında Mısır’a yapmış olduğu seyahatte Oryantal Resim Sanatı’ndan etkilenip bu akıma yöneldi. Eserleri Krakow Ulusal Müzesi, Wrocław Ulusal Müzesi, Gdańsk Ulusal Denizcilik Müzesi, Szczecin Ulusal Müzesi gibi önemli koleksiyonlara girmiştir.

Detaylar
Lot: 135 » Tablo

MÜNİF FEHİM (1899-1983)

“Kıbrıs’ın Fethi”

İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. 50 Türk Zaferi Serisi’nden.

Literatür: Eserin görseli “Yirminci Asır, 1952 (5.Sayı Cilt:1) Sayfa:36”da yer almaktadır.

Ölçüler: 64 x 47 cm.

Öğrenimini Üsküdar Sultanisi ve ardından Sanayi-i Nefise Mektebi’nde tamamlayan sanatçı, asıl ününü illüstratör olarak yapmış, kitap kapakları, dergi ve kitap illüstrasyonları ile Türk yayıncılık ve grafik tasarım tarihinin temel taşlarından biri olmuştur. Eski İstanbul yaşamını konu alan eserleriyle tanınan üstad ressam, babası Ahmet Fehim'in ünlü bir tiyatro sanatçısı olması sebebiyle küçük yaşlardan itibaren ünlü sanatçıların olduğu bir çevrede yetişmiştir. 12 yaşında resim yapmaya başlamış ve resim sanatına olan ilgisini Musahipzade Celal'in İstanbul Efendisi adlı oyunu için sahne dekorları yaparak geliştirmiştir. 1910'lu yıllarda Leyla Saz'ın yazdığı Saray Hayatı adlı kitabı için resimler yapmış, ilk desenlerini Fağfur dergisinde yayınlamış ve aynı zamanda Ahmed Fehim Efendi'nin rejisörlüğünü yaptığı iki filmin (Yusuf Ziya Ortaç'ın Binnaz ve Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Mürebbiye adlı eserleri) senaryo, dekor, kostüm ve makyajlarını hazırlamıştır. Basın hayatına 1921'de Celal Nuri Bey'in İleri Gazetesi'nde ressam olarak çalışmaya başlayarak atılmıştır. Dizi yazıları da resimleyen sanatçı, ünlü Divan şiirlerinin bazı dizeleri için yaptığı resimlerle ünlenmiştir. Aynı yılda Refik Halid'in Aydede'sinde eski divan şairlerinin dizelerini resimlemiş, daha sonra bu resimlerini Eski Şiir Bahçeleri adlı bir albümde toplamıştır. İlk karikatürlerinde stilize bir teknik kullanan sanatçı, 1923'ten itibaren suluboya tekniğine yönelmiş, daha sonra da resim yönü ağır basan karikatürler çizmiştir. 1924'te Reşat Nuri Gültekin, İbnülrefik Ahmet Nuri ve Yeşarizade Mahmud Esad ile Kelebek adlı Mizah dergisini çıkarmış ve dergide baş çizerlik yapmıştır. 1937'de İstanbul Taksim Kristal Gazinosu’nda Cemal Nadir’le ilk sergisini açmıştır. Yirminci Asır, Ayine, Akbaba, Yeni Gün, İkdam Vakit, Mizah, Son Posta, Cumhuriyet, Zümrüdü Anka, Tan, Yedigün gibi dergi ve gazeteler için karikatür ve desenler çizmiştir. 1940’ta Yedigün yayınlarından çıkan Elli Türk Büyüğü isimli kitabı resimlemiştir. 1943'te Dünden Hatıralar isimli kitabını yayınlamıştır.1950'li yıllarda Server İksit'in çıkardığı Resimli Tarih Mecmuası'nda çizmiştir. 1971'de Günaydın Gazetesi'nde Hz.Muhammed'in Hayatı tefrikasını resimlemiştir. Adından üstad olarak bahsettiren ressam 1983 yılında vefat etmiştir.

Detaylar
Lot: 139 » Tablo

JEAN-BAPTİSTE VANMOUR EKOLÜ

“Turkse Janissariër”

18.Yüzyıl. Tuval üzeri yağlıboya.

Ölçüler: 83 x 58 cm.

Flaman asıllı Fransız ressam Vanmour (1671-1737) Osmanlı Devleti'’nde Lâle Devri'nin tanığı olan tek ve ilk oryantalist ressamdır. 1699'da Fransız elçisi Marquis de Ferriol'un maiyetinde İstanbul'a gelmiştir. Kral XIV.Louis tarafından "Kral'ın Doğu'daki Özel Ressamı / Peintre Ordinaire du Roy en Levant” unvanına layık görülmüştür. Comte de Ferriol ile birlikte Paris'e dönmemiş ve ömrünün sonuna kadar diğer Fransız elçilerinin maiyetinde İstanbul'da kalmıştır. Vanmour’un İstanbul'da bir atölyesinin olduğu bilinmektedir.

Detaylar
önceki
Sayfaya Git: / 2
sonraki