Arthill Müzayedeleri, konusunun en değerli uzman ve otoritelerinin ekspertiz ve katkıları ile hazırlanmakta, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanlarının onayı ile gerçekleşmektedir.
Eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. Müzayedelerimizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra "7" (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TCMB" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %35 aracılık hizmeti uygulanır.
Arthill Müzayedeleri'nde satışa sunulan tüm eserler "The Ritz-Carlton Istanbul" Süzer Plaza S2'de yer alan "Arthill Gallery"de sergilenmektedir. Müzayede süresince galerimizi 12.00 / 19.00 (Pazar hariç) saatlerinde ziyaret ederek eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
ŞEHZÂDE YUSUF İZZEDDİN EFENDİ’YE AİT ALTIN KAKMA MAUSER
“Veliaht-ı Saltanat Şehzâde Yusuf İzzeddin Efendi”
19.Yüzyıl sonu. Sultan Abdülaziz Han’ın şehzadesi “Yusuf İzzeddin Efendi” için özel yapım. Saray işi. Hicri 1314 tarihli, Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı. Alman, Mauser (Waffenfabrik Mauser Oberndorf) özel imalatı. Altın kakma tekniğiyle Eski Türkçe (Osmanlıca) istifli sülüs hattı ile “Şehzâde Yusuf İzzeddin Bey” ibareli, müsenna (aynalı) olarak “Yusuf İzzeddin” inisiyalli ve “Kelime-i Tevhid / Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah” yazılı. “Ay-Yıldız” motifleri ve çatılmış kılıçlar ile zenginleştirilmiş stilize altın kakma tezyinatlı. Orijinal altın vermeyli tokası ve muhteşem muhafazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Hanedanı’ndan Şehzade Yusuf İzzeddin Efendi’ye ait olması sebebi ile büyük önem ve kıymet arz eden ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.
Uzunluk: 28.5 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ SULTANİ HANÇER / VAN İŞİ
19.Yüzyıl. Osmanlı. Van işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ibareli. Gümüş. Kallavi ebatlarda. Müstesna eserin tüm yüzeyi üst seviye uygulanmış savat tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Kın merkezinde yer alan madalyonlar içerisine bir yüzde Sultan II.Abdülhamid Han tuğrasına sahip “Osmanlı İmparatorluk Arması”, diğer yüzde ise “Van Kalesi” tatbik edilmiş. Kabza başı “Sultan Tuğrası” dekorlu. Rokoko pabuçlu, yanlardan çift askı kancalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.
Uzunluk: 40 cm.
Ağırlık: 631 gr. (Bıçak dahil)
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KILIÇ
19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize tezyinata sahip, Rumî motifler ile zenginleştirilmiş. Namlusu yalın, kabzası boynuz, siperlikli ve askı kancılı. Türünün nadir tesadüf edilen kıymetli ve koleksiyonluk bir örneğidir.
Uzunluk: 96.5 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTANİ ÇİFT PİŞTOV / ESLAH-I RAMİYE
19.Yüzyıl. Osmanlı. Çift. Eslah-ı Ramiye sınıfına giren eserler sultani özelliklerde ve kalitede imal edilmiş. Çakmaklı mekanizmaya sahip, mekanizması “Mızıka-ı Hümâyun” stilinde armalar ile dekorlu. Rokoko üslubunda tezyinli. Namlusu damascus, altın kakma bezemeler ve şemse motifleri ile zenginleştirilmiş. El oyma işçiliği ile bezeli ahşap gövdeleri gümüş aplikeli, repoussé (kabartma) ve kazıma (grave) tekniği ile zarif dekorlu. Dipçikleri gümüş topuzlu, mitolojik tasvirli. Çift olmaları sebebi ile ayrıca önem ve kıymet arz eden, emsalleri müze vitrinlerini süsleyen ele geçmesi zor nadir koleksiyonluk eserlerdir.
Uzunluk: 47 cm. (her biri.)
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇİFT PİŞTOV ve KUBURU
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Çift. Çakmaklı mekanizmaya sahip. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namluları altın kakma nesih hattı ile “Olasın dâimâ zevk ü safâda, Ola 'ömrün günden güne ziyâde” ibareli, gümüş kakma stilize tezyinatlar ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Gümüş giydirme dipçikleri iri topuz formunda, repoussé (kabartma) stilize dekorlu. Gövdeleri “Afyon” stili tezyinatlı. Kuburu dival işçilikli, kemerli. Türünün çift ve kuburlu olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk örnekleridir.
Uzunluk: 48 cm. (her biri.)
OSMANLI 19.YÜZYIL “SAVATLI” PİŞTOV ve KUBURU
19.Yüzyıl. Osmanlı. Çakmaklı mekanizmaya sahip. Gümüş giydirme, savatlı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli, altın vermeyli. Namlusu stilize motifler ile zenginleştirilmiş. Dipçiği topuz formunda. Kuburu dival işçilikli, kemerli. Ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.
Uzunluk: 46 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL ÇAKMAKLI KALE TÜFEĞİ
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Kale tipi, çakmaklı. Osmanlı Rokokosu üslubunda gümüş kakma tezyinatlı, “Hayat Ağacı / Selvi-Servi” ve stilize floral motifler ile bezeli. Namlusu gümüş bilezikli, harbisi mevcut. Mahfazalı dipçiği fildişi, kemik ve bronz “Hatemkârî” stili tezyinatlı. Aykırı boyda, haliyle. Türünün nadir tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir.
Uzunluk: 96 cm.
Osmanlı Devleti gerek eski Türk devletlerinden gelen askeri tecrübe ve teçhizat anlayışı gerek askeri teknolojilerin takibi ve gerekse bu teknolojilerin üretimi konusunda dengeyi çok iyi korumuş ve çağın gereksinimlerine ayak uydurmuştur. Askerliğe doğuştan yatkın olan Türklerde silah işlevselliğinin yanında estetiğiyle de ilgi konusudur. Osmanlı silahları biçimlerinin ve üstün niteliklerinin yanı sıra süslemeleriyle de sanat eseri niteliği taşır ve Osmanlı maden, tezhip, kuyumculuk, hat sanatlarının ortak ürünü niteliğindedir. Küçük bir beylikten bir imparatorluk haline gelen Osmanlı Devleti’nin büyümesinde en büyük faktörlerden birisi de kullanmış oldukları silahlar ve silah teknolojilerini iyi takip etmeleri etkili olmuştur. Osmanlılar silahlar konusunda kısa zamanda büyük gelişmelere meç atmışlar ve bu gelişmeleri kısa sürede dünyanın pek çok ülkesine ulaştırmışlardır. Osmanlı Devleti ateşli silahların ilk olarak geliştiği Orta Avrupa ve Balkanlara yakın olmanın ve hatta buraları erken zamanlarda fethetmenin ve diğer yandan bölgedeki madenlere sahip olmanın avantajını çok iyi bir şekilde değerlendirmiş ve neticesini almıştır. Osmanlı Devleti’nde ilk olarak tüfek imal edildiğine dair kayıtlar 1524-25 tarihlidir. Osmanlı devletinde top hariç ordunun ihtiyaç duyacağı hemen hemen her türlü savaş araç ve gereçleri “Cebeci Ocağı”nda imal edilip muhafaza edilirdi. Osmanlılar da tüfekler ve tabancalar, ateşleme mekanizmaları, nişangah sistemleri, kabza ve dipçik formlarıyla diğer ülke tüfek ve tabancalarından farklı özellikler gösterir.
OSMANLI 19.YÜZYIL “FİLKULAK” GÜMÜŞ KAKMA YATAĞAN
19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1255 (M.1839) tarihli. “Amel-i Amûd” usta damgalı. Gümüş kakma ile koftgari stili “Osmanlı Rokokosu” ve “Rumî” üslubunda tezyinli. Sülüs hattı ile gümüş kakma “9 Rebîü’l-Ahîr sene 1255” tarihli, “Amel-i Amûd” ve “ أكمل يا معيني النصر الجديد قيهم في وأنزلنا الحديد فمحمود الصناعة صميما / Ey yardımcım olan (Allah) yeni bir zaferi tamamla! Onları; Demiri indirdik (Hadîd 25) ayetinin himayesine al, övülen sanatta samimiyet kıl” ibareli. Filkulak kabzalı, çamurluğu ejder başı finalli ve askı kancalı. Türünün nadir tesadüf edilen koleksiyon değeri yüksek bir örneğidir.
Uzunluk: 77 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN KAKMA “FİLKULAK” YATAĞAN
19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın kakma ile Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusu istifli sülüs hat ile altın kakma “Bıçağın sahibi daim saadetlerle şad olsun” ibareli. Kabzası mercan aplikeli, balçağı yarı değerli taşlar ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Filkulak tabir edilen kabzası mors dişinden. Kını gümüş aplikeli, askı kancalı. Repoussé (kabartma) işçiliği ile Rokoko üslubunda stilize dekorlu. Türünün nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir.
Uzunluk: 78 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL ALTIN KAKMA “FİLKULAK” YATAĞAN
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Altın kakma ile Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusu nesih hattı ile altın kakma “Ey gönül bir cân içün her câna minnet eyleme, İşret-i dünyâ içün sultâna minnet eyleme” ibareli. Filkulak tabir edilen kabzası mors dişinden. Türünün nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir.
Uzunluk: 76.5 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” MURASSA SALDIRMA
19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde ve işçilik kalitesinde imal edilmiş. Murassa, kabzası yakut taş montürlü. Sapı (ceyt) yeşim taşından. Bıçağı altın kakma istifli sülüs hat ile ”Maşaallah” ve “Tevekkeltû Alâllah / Allah’a dayanıp güvendim” ibareli. Gümüş kınlı, repoussé (kabartma) işçiliği ile “Rokoko” üslubunda stilize floral tezyinatlı. Askı kancalı. Ele geçmesi zor yüksek kıymete sahip koleksiyonluk eserdir.
Uzunluk: 32 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL CEYT SAPLI ALTIN KAKMA SALDIRMA
18.Yüzyıl. Osmanlı. Sapı (ceyt) yeşim taşından. Kını, balçağı ve bıçağı altın kakma ile stilize tezyinatlı. Koleksiyon değeri yüksek nadir ele geçen eserlerdendir.
Uzunluk: 38 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL CEYT SAPLI ALTIN KAKMA BIÇAK
18.Yüzyıl. Osmanlı. Sapı (ceyt) yeşim taşından. Bıçağın her iki yüzünde altın kakma istifli sülüs hat ile ( عقايلي ) “Ukaylî” ibaresi yer almakta. Koleksiyon değeri yüksek türünün nadir ele geçen örneğidir.
Uzunluk: 19.5 cm.
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AVCI TAKIMI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş kını “Osmanlı Rokokosu” üslubunda repoussé (kabartma) tekniği ile uygulanmış stilize tezyinata sahip, mimari tasvirler ve “Mızıka-ı Hümâyun” tarzı armalar ile zenginleştirilmiş. Kın haznesi farklı boyda 3 bıçak kapasiteli, estetik tasarım ve işçiliğe sahip bıçakları mevcut. Türünün nadir tesadüf edilen yüksek kıymete sahip aykırı bir örneğidir.
Uzunluk: 33 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL “FİLKULAK” GÜMÜŞ SALDIRMA
19.Yüzyıl. Osmanlı. Aykırı boy ve tasarıma sahip. Kabzası fildişi, kını gümüş. Yeniçeri yatağanlarında bulunan “filkulak” kabzaya sahip. Gümüş kını “Osmanlı Rokokosu” üslubunda repoussé (kabartma) tekniği ile uygulanmış stilize tezyinata sahip, tasarımsal armalar ile zenginleştirilmiş. Namlusu grave (kazıma) dekorlu. Çamurluğu iri topuz formunca, askı kancalı, orijinal zinciri ile birlikte. Türünün nadir tesadüf edilen kıymetli ve koleksiyonluk bir örneğidir.
Uzunluk: 43.5 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ SALDIRMA
18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Rokoko üslubunda stilize tezyinata sahip, kını ve kabzası gümüş. Bıçağı “ بــــسـم ربي انا غلبت / Rabbimin adıyla ben galibim” ibareli. Çamurluğu iri topuz formunda, askı kancalı. Türünün nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örneğidir.
Uzunluk: 28.5 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN ve GÜMÜŞ KAKMA ŞAŞKA
19.Yüzyıl. Osmanlı. Rokoko üslubunda “S” kıvrımlı floral ve geometrik tezyinata sahip. Namlusu altın kakma, kabzası ve kını gümüş kakma, koftgari stili işçiliğe sahip. Kını ışınsal motifli, bilezikli ve askı kancalı. Kabzası çift yanaklı, balçaksız. Nadir tesadüf edilen işçilik ve tezyinata sahip, türünün yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir.
Uzunluk: 101 cm.