Arthill Müzayedeleri, konusunun en değerli uzman ve otoritelerinin ekspertiz ve katkıları ile hazırlanmakta, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanlarının onayı ile gerçekleşmektedir.
Eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. Eserler ile ilgili olarak +90 538 833 1391 no'lu telefondan bilgi alabilir, ayrıca randevu oluşturarak The Ritz-Carlton Residence'daki adresimizde koleksiyonu yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
Müzayedelerimizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra "7" (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TCMB" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %35 aracılık hizmeti uygulanır.
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA İÇİN YAPILMIŞ MURASSA “DERSAÂDET” MÜZİKLİ OTURTMA SAAT
19.Yüzyıl. Osmanlı. Dersaâdet (Haliç) imalatı. Saray ustaları tarafından “Vezir Ahmed Reşad Paşa” için özel olarak yapılmış. Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı, Hicri 1317 tarihli. Marşlı (müzikli) tipte kubbeli oturtma konsol saat. Her saat başı farklı "Osmanlı Mûsikisi" çalmakta. Arkasında Eski Türkçe ile kurulması ve çaldığı Osmanlı Marş ve şarkılar hakkında izahat yer almakta. Sultani özelliklerde ve heybetli ebatlarda "Barok" üslubunda tasarlanmış ve dekore edilmiş. Murassa, elmas ve yakutlarla zenginleştirilmiş. Gümüş üzeri kobalt renk mine işçilikli, altın bezemeli. Kadranı "Eski Türkçe (Osmanlıca)" rakamlı. Kasası bağa (kaplumbağa kabuğu) kaplama, altın vermey bronz işçilikli. Madalyonu istifli hat ile “Ahmet Reşad, Dersaâdet Mamulatı Hicri 1317” ibareli. Ay-Yıldız formlu kadran tacı “Sultan II.Abdülhamid Han (El Gazi)” tuğralı ve “Duâ-yı Sultân, Sebeb-i gufrân” ibareli. Kadran kitabesinde “Hilkat-ı isti’dâta göre çalışıp Mîmâr olanları gör, Kudreti zil sefâlete kapdırup Mahkûm olanları gör” yazmakta. Arka kapağında Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı “Arma-i Osmanî” (Osmanlı İmparatorluk Arması) ve “İş bu saat Dersaâdet’te imal olmuştur, Makinası gayet kuvvetli doğru gider, Haftada bir defa kurulur, Müzikâsı on iki saatte bir kurulur, Her saat başında bir hava çalar, Hamidiye Marşı, Bülbül Peşrevi, On kıt’a Osmanlı Şarkısına hâvîdir” izahati mevcut. Haliyle, bakım gerekiyor. Dersaâdet (Haliç) yapımı bu tip saatler “Topkapı Sarayı (1 adet Yıldız Sarayı’ndan intikal)”, “Dolmabahçe Sarayı (2 adet)”, “Beylerbeyi Sarayı (1 adet)” ve özel koleksiyonlardaki 1-2 örnek ile sınırlıdır. Tıpkı benzerleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa için yapılması sebebiyle tarihi önem ve kıymete sahip ele geçmez müzelik şaheserdir.
Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu
Ölçüler: 84 x 52 x 48 cm.
Vezir ve Nazır Ahmed Reşad Paşa 1848-1927 yılları arasında yaşamış, Sultan II.Abdülhamit Han devrinin en seçkin ve önemli devlet adamlarındandır. Şahsına vezirlik rütbesi ile devrin en büyük takdir beratı olan “Menşur’u Ali” verilmiştir. 1898-1904 yılları arası “Maliye Nazırlığı” görevinde bulunmuş vezirlerdendir. Mimar Mehmet Efendi’ye inşası 14 yıl süren meşhur “Ahmed Reşad Paşa Köşkü”nü yaptırmıştır. Köşkün açılışında resmi bir kabul töreni düzenlenmiş, törende devrin mülki, askeri ve sivil devlet erkânının hemen hepsi hazır bulunmuşlardır. Bu tören uzun yıllar konulmuş, köşkte yapılan bu görkemli törenler zaman içinde tarihi konağın önemini kat kat arttırmıştır. Vezir Ahmed Reşad Paşa Maliye Nazırı iken ölen kızı Suad Hanım adına Erenköy’de bir cami yaptırmış, bu camiye nispetle o semtin adı da Suadiye kalmıştır. Ahmed Reşad Paşa, Ayşe Kulin'in Veda romanında önemli bir rol oynar.
İNGİLİZ “MARKWICK MARKHAM” SARAY İŞİ "CARILLON" MÛSİKİLİ KONSOL SAAT
“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu”
18.Yüzyıl. İngiliz. Markwick Markham, Perigal London. Carillon. MÜzikli, çalarlı. 6 çanlı, seçilebilir 4 Türkçe mûsikili (Beni Saiket, Samahe, Vschae Devir, Sabac Hafif), melodi başına yaklaşık 30 sn. Barok üslupta tasarlanmış ve dekore edilmiş. Kasası bağa (kaplumbağa kabuğu) kaplama, altın vermey bronz işçilikli. Kadranı "Eski Türkçe (Osmanlıca)" rakamlı. Markwick Markham’ın makine ve özellikleri açısından en üst ve kıymetli versiyonu. Haliyle, bakım gerekiyor. Tıpkı benzeri “Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Benzer örnekleri Topkapı Sarayı, British Museum gibi dünyanın önde gelen müze koleksiyonlarında yer alan, Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu’na ait olması sebebi ile ayrıca büyük önem arz eden yüksek kıymete sahip müzelik eserdir.
Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu
Ölçüler: 37 x 27 x 22 cm.
İNGİLİZ “DANİEL DE SAİNT LEU” ÇALARLI ALTIN CEP SAATİ
18.Yüzyıl. İngiliz. “Dan de St. Leu Watch Maker to her Majesty, Londres’” imzalı. Altın. Kraliyet saatçisi Cenevre asıllı St.Leu (1753-1797) tarafından Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı için özel yapım. Kral III.George'un eşi Kraliçe Charlotte'un saatçisi olarak atandıktan (1765) sonraki “Majestelerinin Saatçisi” şeklindeki imzaya sahip. İç içe geçmiş iki altın kasadan oluşmakta, dış muhafazası bağa (kaplumbağa kabuğu). Grave (kazıma) ve kalem işi teknikleri kullanılarak imal edilmiş, ajur işçilikli. Dış kasası üç renk altın ile “Osmanlı Devlet Sancağı”, “Hilafet Sancağı”, “Adalet Sancağı” ve “Osmanlı Silahları”ndan oluşan bir kompozisyon ile tezyinli. Anahtarla kurulan zincirli (fusée) makine. İki zemberekli, saat başlarında ve çeyreklerde otomatik (clock watch) çalmakta. İç kasasında ajur tekniği kullanılarak çalar tertibatın çalıştığında iyi duyulması sağlanmış. Kadranı “Dl. de St. Leu, Londres” ibareli, Eski Türkçe (Osmanlıca) rakamlı. Akrep ve yelkovanı altın. Fevkalade kondisyonda. Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’nda örnekleri olan yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk şaheserdir.
Çap: 61 mm.
Ağırlık: 202 gr.
İNGİLİZ “MARKWICK MARKHAM” MURASSA MİNELİ ALTIN CEP SAATİ
19.Yüzyıl başı. İngiliz. “Markwick Markham, Perigal London” imzalı, seri numaralı. 1810’larda Osmanlı Sarayı için özel yapım. 18 ayar altın üzerine mine işçilikli. Çift kasalı, açma tırnağı iri bir elmas ile neticelendirilmiş. Mine tekniği ile dış kapağına hayali “İstanbul Boğazı (Hisar ve Kalyonlar)” tasvir edilmiş, stilize tezyinatlı. Kadranı “Eski Türkçe (Osmanlıca)” rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.
Çap: 46 mm.
Ağırlık: 94 gr.
FRANSIZ “JULIEN LE ROY” MİNELİ ALTIN CEP SAATİ
18.Yüzyıl. Fransız. “Jln. Le Roy, A. Paris” imzalı, seri numaralı. XV.Louis’nin Kraliyet Saatçisi Le Roy tarafından Osmanlı Sarayı’na özel yapılmış saatlerden. Üst seviye çalarlı mekanizmaya sahip. 18 ayar altın üzerine mine tekniği ile dekore edilmiş, çift kasalı. Mine yüzeyi guilloché işçilikli, stilize tezyinatlı. Kadranı “Eski Türkçe” rakamlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışını en güzel yansıtan örneklerden, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir.
Çap: 47 mm.
Ağırlık: 80 gr.
İNGİLİZ “MARKWICK MARKHAM” CEP SAATİ ve TUĞRALI GÜMÜŞ KÖSTEĞİ
19.Yüzyıl. İngiliz, Markwick Markham, Perigal London. Gümüş imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Osmanlı üst sınıfı için özel yapım. Gümüş kösteği Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı. Fayton tip, iç içe geçmiş üç kasalı. Dış kasası (mahfaza) bağa’dan (kaplumbağa kabuğu), gümüş çerçeveli ve gümüş çakmalı. İç kasaları gümüş, yalın işçilikli. Kadranı “Eski Türkçe” rakamlı. Makinesi altın vermeyli. Kapağı bombe camlı. Osmanlı zevkinin estetik örneklerinden yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir.
Referans: Eserin tuğrası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır.
Çap: 64 mm.
Köstek Ağırlık: 199 gr.