Sayın koleksiyoner ve sanatseverler eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. İlgilendiğiniz eserler ile ilgili olarak +90 538 833 1391 no'lu telefondan randevu oluşturabilir, The RITZ-CARLTON Residence'daki adresimizde eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.
Müzayedemizde uygulanan komisyon oranı %15, KDV oranı ise %20'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra 7 (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TC Merkez Bankası" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %30 aracılık hizmeti uygulanır.
Müzayedelerimizde beğeniye sunulan tüm eserler konusunun en değerli uzman ve otoriteleri tarafından ekspertiz edilmekte, ayrıca Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler Müzesi, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanları tarafından incelenerek onaylanmaktadır.
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MURASSA “VALİDE SULTAN” BIÇAĞI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Valide Sultan” ibareli. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Gümüşten imal edilmiş, değerli ve yarı değerli taşlar ile bezenmiş. Bıçağı altın kakma, kını grave (kazıma) tekniği ile tezyin edilmiş. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Estetik harikası ele geçmesi zor, yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.
Uzunluk: 15 cm.
Ağırlık: 35 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ MİNELİ ALTIN ENFİYE KUTUSU
19.Yüzyıl başı. İsviçre, c.1820 Cenevre. Altın, mineli. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Müstesna altın kutunun kapak yüzeyine üst seviye işçilik ile çok renk mine tekniği kullanılarak “Topkapı Sarayı Önünde Osmanlı Donanması” konulu muhteşem bir kompozisyon, yan yüzeylere ise sıralı madalyonlar içerisinde “İstanbul Boğazı” tasvirleri ve stilize floral motifler uygulanmış. Eserin kapak yüzeylerinden teki ayrılmış, haliyle. Emsalleri Topkapı Sarayı ve diğer müze koleksiyonlarında yer alan ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk şaheserdir.
Ölçüler: 5.5 x 8 cm.
Ağırlık: 71 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL “YA FETTAH” İBARELİ ALTIN KAKMA HATTAT MAKASI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın kakma, çelik gövdeli. Bronz sap kısmı sülüs müsenna hat (aynalı yazı) ile Esma’ül Hüsna’dan Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Ya Fettah” ibareli. Yüzeyi kakma tekniğiyle altın kullanılarak çok zarif stilize floral tezyinatlı. Hattat, müzehhip ve musavvirlerin büyük tabakalar halindeki kâğıtları istenilen kıt’ada düzgün kesebilmeleri için üretilmiş makasların nadir görülen “Ya Fettah” ibareli koleksiyonluk örneğidir.
Uzunluk: 28 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SEDEF KAKMA KUBUR DİVİT
Silindirik formlu, 4 parçadan müteşekkil. Birbirine vidalı tesbit edilmiş mürekkep hokkası, rıhdan ve kalem muhafazasından oluşmakta.
Uzunluk: 33 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL TEKKE İŞİ (COCONUT) KEŞKÜL’Ü FUKARA
Hicri 1256 tarihli. Min ba'd Muhammed Ali Eşref ketebeli. Tekke işi. Zincir askılı gövdesine “Besmele-i Şerif”, “Salavat-ı Şerif” ve “Nâdi Ali Duası” tatbik edilmiş. Türünün yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.
Ölçüler: 11 x 26 x 14 cm.
*Nad-ı Ali duası; "Nad-ı Aliyyen mazhar ul acaip tecidhu avnen le ke finnevaib li ilallah haceti kulle hemmin ve ğammin seyenceli bi azametike YA ALLAH ve bi Nubuvvetike YA MUHAMMED ve bi Velayetike YA ALİ, YA ALİ, YA Ali"
Keşkül-ü Fukara; Keşkül, seyahat eden dervişlerin yiyecek ve içeceklerini saklamak için kullandıkları, ham maddesi bir nevi hindistan cevizi olan avadanlıktır. Büyüklüklerine göre ayrılan keşküllere üç farlı isim verilmiş; bahr, genc, guldan. Dervişler tarafından kullanılan, hindistancevizi veya abanozdan yapılmış çanak, beyzî bir tas olup, dervişler topladıkları sadaka ve kendilerine verilen gıdayı bunun içine koyarlar ve bir zincir ile omuzlarına asarlardı. Omuz dışında boyuna asılarak, kemere takılarak ve elde taşınarak ta kullanıldığına kaynaklardaki derviş tiplemelerinde rastlanmaktadır. Dilenmek, gezgin dervişler ve tarikat mensubu olmayan fakir halktan kişiler dışında, bir tekkeye mensup dervişlerce, maddi ihtiyaçtan kaynaklanmayıp, tasavvufi olgunluklarını geliştirmeye yönelik “insani kibir”i yok etme amaçlı bir tasavvufi eğitim yöntemi olarak uygulanmıştır. Derviş sabrıyla, bunca ince işçilikle oluşturulmuş keşküller ise, dilenme aracı olmaktan çok bunun arkasında yatan tasavvufi düşüncenin sembolleştirilmiş ürünleridirler. Keşküllerin tarikat erbabı için esas faydası çok daha pratik gerekçelere dayanmaktadır. Seyyah dervişler çölde su kabı, kuyuda kova, bardak, maşrapa, ibrik niyetine kullanmışlardır. Naksi tekkelerinde içinde şeker, hurma, üzüm, incir gibi tatlı yiyecekler bulunan keşkül zikir sonrası "alâ bereketillah" diyerek şekerlik vazifesi görmüştür. Keşküle ait birçok keramet de tasavvuf literatüründe yer almaktadır. Eserlerde teknik, malzeme ve bezeme olarak el sanatlarımızın bazen bir, bazen de birçoğunun bir arada kullanıldığı uygulamalar görülmektedir. Keşküller ayetli yazı bordürleri ya da geometrik formlar içerisinde bitkisel düzenlemeler, insan ve hayvan figürleri motifleriyle kabartma, kazıma, oyma ve kakma teknikleriyle bezenmiştir. Keşkül, Anadolu’da Abdallar, Kalenderler, Bektaşiler tarafından kullanılmıştır. Bazı tarikatlarda nefs terbiyesi için buna izin verilmişti, içine her çeşit gıda maddesi ve para konulurdu. Yine de Turuk-i Aliyye dediğimiz Mevlevilik, Kadirilik ve Nakşibendilik gibi tarikatlarda hoş karşılanmamıştır. Bu tarikat mensupları sadakat ve olgunluklarını başka yollarla tamamlamış, ancak kendilerine verilenleri reddetmemek için almışlardır.
OSMANLI 18.YÜZYIL KANDİL
18.Yüzyıl. Osmanlı. Kallavi ebatlarda demirden imal edilmiş. Ajurlu. Kazıma (grave) tekniği ile stilize dekorlu. Şişkin gövdeli, geniş ağızlı, ağzı dilimli, askı zincirli, asma kancalı. Nadir koleksiyonluk eserdir.
Ölçüler: 33 x 27 cm.
OSMANLI 18.YÜZYIL ALTIN VERMEYLİ “SALTANAT ARMASI” KAVUK ALAMETİ
Ölçüler: 4.5 x 4 cm.
TURQUERIE 19.YÜZYIL İNGİLİZ PULAT VAZO
Turquerie Sanat Akımı’nın estetik ve görsel yönü yüksek görülmemiş örneklerinden. Kallavi ebatlarda. Dikey dilimli gövde yüzeyindeki madalyonlar yağlıboya ile “Oryantalist” konulu resimler ile tasvirli. Merkezinde ''Osmanlı Asilzade'' portresi yer almakta. Altın yaldız bezemeli.
Ölçüler: 75 x 29 cm.
Pulat eserler, 18.Yüzyılın sonunda Batı’da yapılmaya başlanmış, 1851 yılındaki Büyük Dünya Fuarı’nda (The Great Exhibition) ilk defa sergilenmiş, 19. yüzyılda ise Osmanlı’nın günlük yaşamının bir parçası olarak Osmanlı pazarında görülmeye başlanmıştır. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde başta İstanbul Galata ve Haliç bölgesinde, çoğunluğu Yahudi tüccarlar tarafından yerel atölyelerde üretilmeye başlanmıştır. Pulat eserlerin el işçiliği kullanılarak üretilmiş olmaları ve üretim aşamaları dikkate alınırsa bu eserler “sanat” ve “zanaat” arasındaki ince çizgide durarak çok değerli kültür varlıkları arasında yer almaktadır.
LOUIS HOTTOT (1834-1905)
İmzalı. Bronz. Brown patineli, elle renklendirilmiş.
Oryantalist. Tek mumluklu, haliyle.
Referans: E.Benezit. Cilt:5 / Sayfa:626
Yükseklik: 80 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ SEDEF KAKMA ÇİFT NALIN / TAKUNYA
Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu
Ölçüler: 8.5 x 26.5 x 10 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL ESKİ TÜRKÇE YAZILI 4 ADET SABUN
Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "Es-Seyyid Hazım, Kandiye", "Rıza Kapudan ve Mahdumları, Edremid" ve "Garsağ Kemal Zenabili, Haleb" ibareli.
Ölçüler: 5 x 6 x 6 cm. - 5 x 7 x 5 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL ORİJİNAL MUHAFAZASINDA KAĞIT SABUN
Eski Türkçe (Osmanlıca) ile "Amili Edremid'de Müderriszade Hilmi" ibareli.
Ölçüler: 6 x 9 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ ARMUDİYE ve MAHFAZASI
19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, altın vermeyli. Taç kısmına “Maşallah”, merkezine “Ashab-ı Kehf”, çevresine ise “Def-i Beliyyât” duası tatbik edilmiş. Def-i Beliyyât şifa duasında mealen “Ey lütf u keremi zâil olmayıp dâimî olan Latif! İnen bela ve musîbet hakkında bize lütfet. Ya Rabbi! Sen, kuvvet sahibisin, güçlüsün. Yevm-i halel olan kıyamet gününden ve dünyadaki tehlikeli günlerden bizi kurtar” yazmakta. Kese formlu muhafazası önden kapaklı, merkezi Ay-Yıldız dekorlu, askılı ve gümüş püsküllü. Fevkalade kondisyonda. Nadir koleksiyonluk eserdir.
Kese Ölçüsü: 20 x 15 cm.
Armudiye Ölçüsü: 9 x 7 cm.
Ağırlık: 20 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ “İNCİLİ” ARMUDİYE
Eserin merkezinde “Sultan II.Mahmud Han” tuğrası yer almaktadır.
Ölçüler: 6.5 x 4.5 cm.
Ağırlık: 13 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN VERMEYLİ GÜMÜŞ ARMUDİYE
Eserin, taç kısmına “Maşallah”, diğer bölümlere ise “Besmele-i Şerif” ve Esma’ül Hüsna'dan “Ya Kafi” ve “Ya Şafi” isimleri tatbik edilmiş.
Ölçüler: 7 x 5.5 cm.
Ağırlık: 9 gr.
İNGİLİZ 19.YÜZYIL “ALTIN” SEYAHAT DİKİŞ TAKIMI / ORİJİNAL MUHAFAZASINDA
Kutu Ölçüsü: 13 x 9 cm.
Ağırlık: 43 gr.
FRANSIZ 19.YÜZYIL ALTIN VERMEYLİ “KANTAŞI” YAZIHANE TAKIMI
19.Yüzyıl. Fransız. Rokoko üslubunda kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dekorlu sapları kıymetli kan taşından mamül mektup açacağı, kalem ve mühürden oluşan tam set. Altın vermeyli. Mühürleri kazınmamış. Fevkalade kondisyonda. Orijinal meşin muhafazası içerisinde. Türünün yüksek kıymete sahip ele geçmez koleksiyonluk örneğidir.
Kalem Uzunluğu: 17 cm.
Mühür Uzunluğu: 9 cm.
Zarf Açacağı Uzunluğu: 21 cm.
OSMANLI 19.YÜZYIL MÜHÜR KOLEKSİYONU / 5 ADET
Gümüş saplı Kantaşı “Süleyman Faik, Hicri 1290”
Gümüş saplı Beykoz “Ya İmam, Hicri 1317”
Gümüş saplı Yıldız Taşı “Estağfurullah”
Gümüş üç yüzlü “Hüseyin Hakkı, Hicri 1316”
Altın vermey saplı Kantaşı “Şaban, Hicri 1301”
Ölçüler: 40 x 20 mm. - 36 x 15 mm. - 34 x 17 mm. - 28 x 22 mm. - 27 x 17 mm.
Ağırlık: 15 gr. - 4 gr. - 7 gr. - 6 gr. - 5 gr.
OSMANLI 19.YÜZYIL “ŞİŞLİ” BEY ASASI
Hicri 1321 tarihli. Yatağanlı Süleyman usta imzalı. Şişi gümüş kakma. Sapı gümüş, altın vermeyli.
Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “La feta illa Ali la Seyfe illa Zülfikar / Zülfikar'dan başka kılıç, Ali'den başka yiğit yoktur” ve Ashab-ı Kehf’in isimleri “Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve Kıtmir” yazılı.
Referans: Aynı ustaya ait benzer eser ARTHILL 14.Müzayede de (14.04.2021) yer almıştır. Lot 54: "Osmanlı 19.Yüzyıl Müzelik Bektaşi Şişli Şeyh Asası".
Uzunluk: 93 cm.