Lot: 1
Current Price: 1 USD Starting Bid: 1 USD Estimated: 4.000 - 6.000 USD Losing Winning
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI SALTANAT ALAMETİ GÜMÜŞ NİŞAN
19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Estetik harikası eserin tacı “Hilal”li ve “el-Gazi” mahlaslı “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğralı, Sene (13)11” ibareli, çelenklerle çevrili. Osmanlı Sancakları, kalkan, çatılmış kılıçlar gibi askeri temalı bir kompozisyon ile tasarlanmış. Orijinal muhafazası içerisinde. Ölçüler: 7 x 7.5 cm. Ağırlık: 36 gr.
Lot No: 1
Lot: 1
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI SALTANAT ALAMETİ GÜMÜŞ NİŞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Estetik harikası eserin tacı “Hilal”li ve “el-Gazi” mahlaslı “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğralı, Sene (13)11” ibareli, çelenklerle çevrili. Osmanlı Sancakları, kalkan, çatılmış kılıçlar gibi askeri temalı bir kompozisyon ile tasarlanmış. Orijinal muhafazası içerisinde. Ölçüler: 7 x 7.5 cm. Ağırlık: 36 gr.
Lot No: 2
Lot: 2
"ARMA-İ OSMANÎ" TEZYİNLİ MİNELİ GÜMÜŞ TABAKA-19.Yüzyıl sonu. Viyana. Scheid Georg Adam “G.A.S” imalat damgalı. Gümüş üzeri üst seviye mine işçilikli. Kapağı "Osmanlı İmparatorluk Arması / Arma-i Osmani" dekorlu. Altın vermeyli. Deri muhafaza kutusunda "Sultan V.Mehmed Reşad Han"ın istifli kufi hat ile oluşturulmuş lale formlu inisiyali yer almakta. Ölçüler: 9 x 7 cm. Ağırlık: 139 gr.
Lot No: 3
Lot: 3
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI “SARAY İŞİ” PORSELEN AŞURELİK-19.Yüzyıl. Fransız. “Basch et Frère, à Paris” imzalı. “Sultan Abdülmecid Han” tuğralı. Sultani özelliklerde, Osmanlı Sarayı için özel olarak imal edilmiş. Kallavi ebatlarda. “Royal Blue” tabir edilen renkte, üst seviye fırça kalitesinde çalışılmış tezyinata sahip. Boyun madalyonunda altınla çekilmiş “Sultan Tuğrası”, gövde merkezinde ise olağanüstü uygulanmış floral bir kompozisyon yer almakta. Altın yaldız bezemeli. Platform kaideli, armudi şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu. Rokoko “S” kıvrımlı kulba sahip. Benzer örnekleri “Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonu” ve “Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu”nda, görselleri ise “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler, TBMM Milli Saraylar” adlı kitapta yer almakta. Referans: Benzer örneği “ARTHILL I.Müzelik Eserler Müzayedesi” Lot 99’da yer almaktadır. Ölçüler: 45.5 x 20 cm.
Lot No: 4
Lot: 4
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRASI MURASSA ALTIN BROŞ-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima” 19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Saray işi. Altın. Murassa, elmaslarla bezeli. Osmanlı Mücevher Sanatı’nın ele geçmez nadirlikte ve kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Osmanlı Saray Mücevheri, 2012 / Gül İrepoğlu Ölçüler: 46 x 58 mm. Ağırlık: 11 gr.
Lot No: 5
Lot: 5
OSMANLI MURASSA ALTIN MİNELİ “SARAY İŞİ” ENFİYE KUTUSU-19.Yüzyıl başı. İsviçre, c.1820 Cenevre. Saray işi. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Rokoko üslubunda tasarlanmış, murassa montürü Osmanlı Saray Kuyumcuları tarafından eklenmiş. Eski kesim elmaslarla oluşturulmuş “Ay-Yıldız” motifli. Üst seviye çok renkli mine tekniği ile stilize floral tezyinatlı, arka yüzüne “Mızıka-ı Hümâyun” üslubunda bir kompozisyon uygulanmış. Altın penç motifli kabaralar ile zenginleştirilmiş. Ölçüler: 80 x 45 x 23 mm. Ağırlık: 110 gr.
Lot No: 6
Lot: 6
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TASVİRLİ MİNELİ ALTIN CEP SAATİ-“Jacques-Frédéric Houriet” 19.Yüzyıl. İsviçre. “Houriet” imzalı, imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı için 1850’lerde özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş (diplomatik hediye olabilir). Üst seviye çok renkli transparan mine tekniği ile ön yüze “Sultan Abdülmecid Han Tasvir-i Hümâyûnu”, arka yüze ise “Ayasofya Camii ve Meydanı” konulu kompozisyon uygulanmış. Üst seviye kalemişi ve kazıma (grave) işçiliği ile tezyinatlı. Kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Altın köstekli, imalat damgalı. Altın mine işçilikli kösteğinde kan taşı montürlü kurma anahtarı mevcut. Haliyle. Sedef kakma ahşap muhafazası içerisinde. Sultan Abdülmecid Han tasvirli nadir saatler “Topkapı Sarayı Müzesi” ve Amerika “Sir Salomons Collection of Watches and Clocks” gibi dünyanın önemli müze koleksiyonlarında yer almaktadır. Ölçüler: 46.3 mm. Ağırlık: 77 gr.
Lot No: 7
Lot: 7
OSMANLI SARAY İŞİ MURASSA ALTIN (SİPSİ) AĞIZLIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Altın, mineli. Murassa, elmas, kök yakut (ruby) ve incilerle bezeli. Ağızlık ve çubuk bölümü kehribardan, mineli altın bilezikler ile zenginleştirilmiş. Kallavi ebatlarda. Orijinal “Osmanlı İmparatorluk Arması” aplikeli muhafazası içerisinde. Ölçüler: 16.5 cm. Ağırlık: 99 gr.
Lot No: 8
Lot: 8
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KEHRİBAR AĞIZLIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Gümüş, altın vermeyli. Kehribar uçlu. Orijinal “C.R. Albasini” ibareli muhafazası içerisinde. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 14.5 cm. Ağırlık: 44 gr.
Lot No: 9
Lot: 9
OSMANLI “HANKİYAN” USTA İMZALI VAN İŞİ GÜMÜŞ TABAKA-Osmanlı. Sultan Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Gümüş. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ve “Hankiyan” usta damgalı. Üst seviye kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile mektup zarfı formunda tasarlanmış, kapağına merkezde Sultan V.Mehmed tuğralı “Osmanlı Posta Pulu” ve H.913 tarihli Eski Türkçe (Osmanlıca) ve Türkçe “Van” ibareli bir madalyon tatbik edilmiş, stilize floral tezyinatlı. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 98.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 5.5 x 8 cm. Ağırlık: 78 gr.
Lot No: 10
Lot: 10
OSMANLI SARAY İŞİ GÜMÜŞ MAHFAZA-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Gümüş, kuğu (export) damgalı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Repoussé (kabartma), grave (kazıma) ve kalemişi tekniği ile imal edilmiş, "İstanbul Surları" ve "4 minareli Selatin Camii" tasvirleri ile bezenmiş, "Ay-Yıldız" motifleri ile zenginleştirilmiş. Arka yüzüne “Mühr-ü Süleyman" motifi tatbik edilmiş. Altın vermeyli. Ölçüler: 13 x 17.5 x 9.5 cm. Ağırlık: 495 gr.
Lot No: 11
Lot: 11
OSMANLI “SARAY İŞİ” KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi estetik ve kalitede mermerden imal edilmiş. Altın vermeyli bronz aplikeler ile zenginleştirilmiş, “Fleur de Lis” motifleri ve floral kompozisyonlar ile bezenmiş. Kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Kallavi ebatlarda. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 48 x 36.5 x 11 cm.
Lot No: 12
Lot: 12
TURQUERIE “GILLE L’AÎNÉ” BRONZ DORÉ KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Fransız. “Turquerie Sanat Akımı”nın etkisinde üst seviye işçilik ve kalitede imal edilmiş. Bronz. Osmanlı figürlü, aslan ayaklı. Kadranı “Romen” rakamlı. Altın vermeyli. Ölçüler: 37 x 41 x 17 cm.
Lot No: 13
Lot: 13
GAZİ MUSTAFA KEMAL PAŞA TASVİRLİ “MEŞRUTİYET” ALTIN CEP SAATİ-“Yaşasın Vatan, Millet ve Hürriyet” İsviçre. İmalat damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın, garanti damgalı. Kadranı “Gazi Mustafa Kemal Paşa” tasvirli, “Osmanlıca” rakamlı. Meşrutiyet temalı kapağı “Ay-Yıldız” motifli, iki lisanda “Yaşasın Vatan, Millet ve Hürriyet” ibareli, siyah renk mineli. Ölçüler: 45 mm. Ağırlık: 69 gr.
Lot No: 14
Lot: 14
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN ve İTTİFAK GÜÇLERİ / OSMANLI’NIN SON SEFERBERLİĞİ -“Nach Ludwig Koch” İmzalı. 1916 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Benzer örneği “Çekya Prag Ulusal Müzesi Koleksiyonu”nda yer almaktadır. Belgesel özellikli. Eserde, “Sultan V.Mehmed Reşad Han”, “Enver Paşa”, “Sait Halim Paşa”, “Şehzade Ömer Faruk Efendi”, “Kahraman Halil Kut”, “Şeyhülislam Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi”, “Goltz Paşa”, “Von Senders Paşa” ile İttifak Güçleri’nden “Prusya Kralı ve Alman İmparatoru II.Wilhelm”, “Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph”, “Bulgaristan Çarı I.Ferdinand”, “Alman General Erich Ludendorf” ve “Alman Komutan Otto Wedingen” …vs yer almakta. Referans: Çekya Prag Ulusal Müzesi / Envanter No: H2-25260 Ölçüler: 60 x 93.5 cm.
Lot No: 15
Lot: 15
İBRAHİM PAŞA’YA AİT TÖREN ÜNİFORMASI ve ÖZEL KILICI-19.Yüzyıl. Osmanlı. İbrahim Paşa’ya ait ceket, pantolon, kemer ve kılıçtan oluşan tam takım. Altın düğmeli. Merasim kıyafeti “V.D’Elia Cairo-Egypte” terzi etiketli, süslemeleri altın kılaptan kullanılarak “Dival” işi tekniğiyle yapılmış. Kemeri altın sırmalı, altın vermey gümüş tokalı. Merasim kılıcı “D.Cleff” imzalı ve “İbrahim Halil, No:11” ibareli. Aslan başı siperlikli kabzası “Vatoz” derisinden, altın vermeyli. Paşa’nın şahsi “Le Général Ibrahim Pacha, Aide de Camp Honoraire, Grand Ecuyer de S.M.F le Sultan, Constantinople” ibareli kartviziti ile birlikte. Ceket Uzunluk: 105 cm. Kılıç Uzunluk: 101 cm. Pantolon Uzunluk: 105 cm.
Lot No: 16
Lot: 16
OSMANLI ALTIN KAKMA SULTANİ PALA-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Balçaklı tip. Kabzası boynuz, bıçağı “Damascus”. Rokoko üslubunda stilize tezyinata sahip, Rumî motifler ile zenginleştirilmiş. Altın kakma ile istifli sülüs hat kullanılarak bir yüzde “Tevekkeltü al Allah, Maşaallah, Nasrun minallahi ve fethun karib ve beşşiril mu'minin” Saf Suresi 13.Ayet, diğer yüzde ise “Maşaallah” ve “ya Fettah” ibareleri yer almakta. Kını gümüş giydirme, bilezikli ve askı kancalı. Uzunluk: 86.5 cm.
Lot No: 17
Lot: 17
OSMANLI ALTIN KAKMA SULTANİ KILIÇ-“Şâh-ı Velayet Abbas” 18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Balçaklı tip, balçağı şemse motifli. Kabzası boynuz, bıçağı “Damascus”. Altın kakma ile “Rokoko” üslubunda stilize tezyinata sahip. Bıçağında yer alan madalyonlar istifli sülüs hat ile “Şâh-ı Velayet Abbas” ve “Amel-i Seyfullah” ibareli. Kını bilezikli ve askı kancalı. Çamurluğu, bileziği, ağızlığı ve balçağı altın kakma, ışınsal motifli. Uzunluk: 96 cm.
Lot No: 18
Lot: 18
OSMANLI (HEKİM FIÇISI) TABİP MATARASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi. Ahşaptan fıçı formunda tasarlanmış, Rumî üslubunda tezyinli savatlı gümüş aplikeler ile zenginleştirilmiş. Merkezinde “Osmanlı İmparatorluk Arması” yer almakta. “Ay-Yıldız” motifleri ve kabaralar ile dekorlu. Ölçüler: 21 x 28.5 x 13.5 cm.
Lot No: 19
Lot: 19
OSMANLI “EDİRNEKÂRİ” SARAY İŞİ SANDIK-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Edirnekâri. Saray işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, ahşaptan üst düzey oyma işçiliği ile imal edilmiş. Tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak dekore edilmiş. Kallavi ebatlarda. Kabriole ayaklı, üstten kapaklı, çekmeceli ve kilit mekanizmalı. Merkezi “Ay-Yıldız” motifli, kuş figürleri ile zenginleştirilmiş floral kompozisyonlu tezyinata sahip. Ölçüler: 73 x 131 x 65 cm.
Lot No: 20
Lot: 20
SÂMİ EFENDİ (1837-1912)-“Zerendûd Hat Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1318 tarihli. Altın ile zerendûd tekniğinde uygulanmış, kalıp. İstifli celi sülüs hattı ile “Kelime-i Tevhid” yazılı. Altın cetvelli. Altın ile Rokoko üslubunda tezhipli. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa 239) Ölçüler: 50.5 x 82.5 cm.
Lot No: 21
Lot: 21
ABDÜLKÂDİR BİN MEHMED EFENDİ-“Hilye-i Şerife” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1219 tarihli. Hilye-i Şerife, aharlı kâğıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak talik hattı ile yazılmış, altın duraklı. Eserde, “Besmele-i Şerife”, “Hazret-i Muhammed”in maddi ve manevi özellikleri, Hulefâ-yi Râşidîn “Ebubekir”, “Ömer”, “Osman”, “Ali” olmak üzere dört halife ile “Hasan”, “Hüseyin” ve “Vemâ erselnâke illâ rahmeten lil'âlemîn / Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik” anlamındaki Enbiya Suresi 107.ayet yazmakta. Altın cetvelli. Altın bezemeli, altın ile “Rokoko” üslubunda tezhipli. Ölçüler: 65 x 43.5 cm.
Lot No: 22
Lot: 22
HAFIZ OSMAN (1642-1698)-“Kıt’a” 17.Yüzyıl. Osmanlı. Siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile “Nebi Aleyhisselam buyurdu ki; Haram yiyerek bedenini büyüten cennete giremez” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Altın cetvelli, altın duraklı. Altın ile koltuklarda floral tezhipli. Arkası “Ne güzel Hafız Osman Efendi Rahmetullahi Tağli” şerhli. Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109 Ölçüler: 12 x 17.5 cm.
Lot No: 23
Lot: 23
HAFIZ OSMAN (1642-1698)-“Karalama / Meşk” 17.Yüzyıl. Osmanlı. Meşk, aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile çalışılmış. Altın tezhipli, altın duraklı. Altın cetvelli. Etrafı, Neoklasik üslupta tezhip ile çevrelenmiş, tığlarla zenginleştirilmiş. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109 Ölçüler: 10 x 20 cm.
Lot No: 24
Lot: 24
HAFIZ OSMAN (1642-1698)-“Karalama / Meşk” 17.Yüzyıl. Osmanlı. Meşk, aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile çalışılmış. Altın tezhipli, altın duraklı. Altın cetvelli. Etrafı, Neoklasik üslupta tezhip ile çevrelenmiş, tığlarla zenginleştirilmiş. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109 Ölçüler: 14 x 20 cm.
Lot No: 25
Lot: 25
HAFIZ OSMAN (1642-1698)-“Karalama / Meşk” 17.Yüzyıl. Osmanlı. Meşk, aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile çalışılmış. Altın tezhipli, altın duraklı. Altın cetvelli. Etrafı, Neoklasik üslupta tezhip ile çevrelenmiş, tığlarla zenginleştirilmiş. Provenans: Özel Koleksiyon Referans: Türk Hattatları, Şevket RADO / Sayfa:109 Ölçüler: 10.5 x 14 cm.
Lot No: 26
Lot: 26
VİÇEN ARSLANYAN (1866-1942)-“Ayasofya Sultan II.Selim Türbesi” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının benzer yapıtı “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar” kitabının 164. sayfasında yer almaktadır. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt: 1 Sayfa: 171 Ölçüler: 37.5 x 53 cm.
Lot No: 27
Lot: 27
FUAT SOYHAN (1885-1961)-Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Şasesiz. Provenans: Ressam Fuat Soyhan Aile Koleksiyonu Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 50 x 50 cm.
Lot No: 28
Lot: 28
NACİ KALMUKOĞLU (1896-1954)-“Türk Kalyonu” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:221 Ölçüler: 46 x 54 cm.
Lot No: 29
Lot: 29
DR.HİKMET HAMDİ BEY (1872-1931)-Eski Türkçe (Osmanlıca) ve Latin harfleri ile çift imzalı. Hicri 1320 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Ressam Dr.Hikmet Hamdi, 1935 / Dr.Süheyl Ünver Ölçüler: 22.5 x 32 cm.
Lot No: 30
Lot: 30
KOLAĞASI HULUSİ (19.YÜZYIL)-Eski Türkçe (Osmanlıca) imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri, 1948 / Pertev Boyar (Sayfa 62) Ölçüler: 55 x 75 cm.
Lot No: 31
Lot: 31
HOCA ALİ RIZA EKOLÜ (19.YÜZYIL)-“Peyzaj” İmzasız. Tuval üzeri yağlıboya. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 72 x 41.5 cm.
Lot No: 32
Lot: 32
FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Il Bosforo All’alba” İmzalı. Mukavva üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 23 x 36.5 cm.
Lot No: 33
Lot: 33
FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“Figura Femminile” İmzalı. 1882 tarihli. Kağıt üzeri karakalem ve karışık teknik. Eser, Zonaro Ailesi'nden "Prof.Cesare Mario Trevigne" tarafından onaylıdır. *Prof.Cesare Mario Trevigne, "Fausto Zonaro’nun Hatıraları ve Eserleri, YKY Yayınları" kitabının yazarı ve Erol Makzume ile birlikte Zonaro tablolarına görüş verebilen tek uzmandır. Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 56 x 35 cm.
Lot No: 34
Lot: 34
DÉRİ SÉ'ADET / A.THALASSO & F.ZONARO-“Déri Sé'adet ou Stamboul Porte du Bonheur” Adolph Thalasso & Fausto Zonaro. L’Edition d’Art. H.Piazza & Cie., Paris Edition: 74/300 (signé René Kieffer) 1908 Paris basımı. 217 sayfa. 300 adetlik özel baskının 74 numaralı edisyonu. “René Kieffer” tasarım ebrulu, altın yaldız bezemeli meşin cildi içerisinde. “René Kieffer” imzalı ve etiketli. Fausto Zonaro imzalı 49 renkli taşbaskıdan oluşmakta. A.Thalasso’nun İstanbul’u ve İstanbul’un Müslüman Türk yaşamını anlattığı eseri. Fevkalade kondisyonda, sayfaları dahi katlanmamış. Referans: Dersaadet Saadet Kapısı İstanbul, Ömer Faruk Şerifoğlu, 2009. Ölçüler: 23.5 x 17.5 cm.
Lot No: 35
Lot: 35
OSMANLI GELENBEVÎ DAİRESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Rık’â hattı kullanılarak hazırlanmış *Gelenbevî Dairesi, üzerinde “Aylar”, “Güneş Burçları”, “Alafranga Ay İsimleri”, “Ayların Gün Sayıları” yer almakta. Bezemesizdir. *Gelenbevî Dairesi, Güneş derecelerini yaklaşık olarak bulmakta kullanılır. 12 kısma bölünmüş, eş merkezli 5 daireden oluşur. Her bölüme bir ay, her aya bir Güneş Burcu düşürülür. Birinci dış daireye Burçlar, ikinci dış daireye ilave edilmesi gereken günler, üçüncü daireye Alafranga aylarının isimleri, dördüncü daireye ayların gün sayıları yazılır. Her burca 30 yer ayrılır. Her ayın başlangıcındaki güneş derecesi, söz konusu aya ulaşmak için ilave edilmesi gereken dereceyi ifade eder. Her aya karşı düşen Güneş Burcundaki sayı, o ayın gün sayısına ilave edildiğinde bulunan toplam, burcun derece sayısını verir. Referans: Rubu Tahtası Kullanım Kılavuzu, Ahmet Ziya bin Rıza / M.Şinasi Acar, Atilla Bir, Mustafa Kaçar - 2010 (Sayfa 43-44) Çap: 28 cm.
Lot No: 36
Lot: 36
OSMANLI RUBU TAHTASI -19.Yüzyıl. Osmanlı. “Resemehu Zühdi” imzalı. Hicri 1272 tarihli. Rık’â hattı kullanılarak hazırlanmış. Altın ile kıvrık dal ve çiçeklerden oluşan stilize floral bezemeler ile tezyinli. Eserde, “İp, Merkez, Yükseklik Yayı, Doğu Batı Doğrusu, Öğle Doğrusu, Üç Dönence, Mukantara Yayları, Ufuk Yayı, Doğu Noktası, Güney (Semt) Yayları, Burçlar Yayı, İkindi Eğrileri, Şafak ve Fecir Eğrileri, Gölge Yayı, Birinci İkindi Yayı, İkinci İkindi Yayı, Tutulum Yayı, Zamani Saat, İki Hedefe, Gösterge ve Çekül” bölümleri yer almakta. Referans: Rubu Tahtası Kullanım Kılavuzu, Ahmet Ziya bin Rıza / M.Şinasi Acar, Atilla Bir, Mustafa Kaçar - 2010 (Sayfa 37-42) Yarıçap: 13 cm.
Lot No: 37
Lot: 37
OSMANLI “MIZIKA-I HÜMÂYUN” GÜMÜŞ KUTU-18.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Repoussé tekniği ile Rokoko üslubunda stilize tezyinatlı. Kapağın yer alan madalyonda “Mızıka-ı Hümayun” üslubu bir arma, kenarlarda ise çatılmış ok ve sadak motifleri ile oluşturulmuş kompozisyonlar yer almakta. Altın vermeyli kabaralar ile zenginleştirilmiş. Kilit mekanizmalı. Ölçüler: 13.5 x 22.5 x 14.5 cm. Ağırlık: 1137 gr.
Lot No: 38
Lot: 38
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “VEHBÎ USTA” DAMGALI DİVİT-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Eski Türkçe “Amel-i Vehbî” usta damgalı. Gümüş. Battal boy. Birbirine tesbit edilmiş mürekkep hokkası ve kalem muhafazasından (kalemdan) oluşmakta, zincirinde fildişi maktası bulunmakta. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize bitkisel tezyinatlı. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 109.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 4.5 x 27.5 x 6.5 cm. Ağırlık: 465 gr.
Lot No: 39
Lot: 39
OSMANLI ALTIN KAKMA HATTAT MAKASI-"Ya Fettah" 19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın kakma tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral tezyinatlı. Sap kısmı sülüs müsenna hat (aynalı yazı) ile Esma’ül Hüsna’dan Eski Türkçe (Osmanlıca) “Ya Fettah” ibareli. Hattat, müzehhip ve musavvirlerin büyük tabakalar halindeki kâğıtları istenilen kıt’ada düzgün kesebilmeleri için üretilmiş makasların nadir tesadüf edilen örneklerinden. Uzunluk: 29 cm.
Lot No: 40
Lot: 40
OSMANLI “DİVAL İŞİ” CÜZ KESESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi estetik ve kalitede. Bordo renk kadife zemin üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde imal edilmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motifler ile zenginleştirilmiş. Zarf formunda. Askılı, çift püsküllü. Ölçüler: 18 x 27 cm.
Lot No: 41
Lot: 41
OSMAN RÂSİM EFENDİ-“Delâilü'l-Hayrât” 19.Yüzyıl. Osmanlı. “Es-Seyyid Osman” ketebeli, hocası “Hafız Halil el-Mağruf bi-Hüdai”. Temellük kaydı “Es-Seyyid Hafız Muhammed Vahid bi-Kirişçizade, 1282” şeklinde. Nesih hattı ile yazılmış. Altın ile “Neoklasik” üslubunda tezhipli. “Mekke-i Mükerreme” ve “Medine-i Münevvere” minyatürlü. Altın cetvelli. Deri cildi şemse ve salbek motifli, muhafazalı. Ölçüler: 18.5 x 11.5 cm.
Lot No: 42
Lot: 42
HAMMÂMÎZÂDE MEHMED EMÎN EFENDİ-“Delâilü'l-Hayrât” 18.Yüzyıl. Osmanlı. “Mehmed Emin el-Maruf bi-Hammamizade” ketebeli, Hicri 1197 tarihli. Temellük kaydı “Katib-i Hazret-i Şehriyari el-Hac Mustafa Efendi Bağdadi, 1203” şeklinde. Nesih hattı ile yazılmış. Altın ile “Neoklasik” üslubunda hâlkâr tezhipli. “Mekke-i Mükerreme” ve “Medine-i Münevvere” minyatürlü. Altın cetvelli. Deri cildi şemse ve salbek motifli. Ölçüler: 15.5 x 11 cm.
Lot No: 43
Lot: 43
OSMANLI 18.YÜZYIL İŞLEME KAPI ÖRTÜSÜ-18.Yüzyıl. Osmanlı. Atlas kumaş üzerine altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. Şemse, kartuş ve kitabeleri sülüs hattı ile oluşturulmuş istifler ile bezeli. Osmanlı Rokokosu üslubunda rumî, floral ve geometrik tezyinli. Astarlı, haliyle. Ölçüler: 300 x 210 cm.
Lot No: 44
Lot: 44
OSMANLI ÇADIR ÖRTÜSÜ / PUŞİDE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Çadır kapı örtüsü (puşide). Osmanlı çadırlarında kullanılan en yaygın işleme tekniği olan kıvırma oturtma (aplike) yöntemi ile değişik renklerdeki kumaşlardan kesilen parçaların zemindeki kumaş üzerine motifi oluşturacak şekilde oturtularak dikilmesi esasına göre yapılmış. Kitabesinde “İfhem enne li'l-akili fazileteyni akilu yestefidu ve nutk-ı yufidu min hasen / Anlaki akıllı için iki fazilet vardır, İyi şeyden istifade eder güzel konuşur ve kendisinden istifade edilir”, mihrabında “Halka kesret, ihvanımız evdau'l-vefa sadra (ahde vefa), eminü'n-nas gadra (kötülüklerden emin olma), cedü'n-nas men yemna' (engelleri aşmaya gayretli olmak)” ve alt bölümde ise “el-Birru ve yefalu minhu'ş-şer / İyilik şer'i def' eder” yazmakta. Referans: Otağ-ı Hümayun, Osmanlı Çadırları / Nurhan Atasoy, 2000 Ölçüler: 342 x 203 cm.
Lot No: 45
Lot: 45
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRASI -“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima, el Gazi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Emperyal tasarıma sahip. Altın ve gümüş ile bezenmiş ahşaptan kesme “el Gazi” mahlaslı “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğrası, su yeşili renkte “Yıldız” motifleri ile zenginleştirilmiş kapitone ipek kumaş üzerine tespit edilmiş. Pervazı kırmızı renk kadife kumaş ile kaplı, altın vermeyli bronzdan kesilmiş talik hatlı “Methiye” ile çevrelenmiş. Özel çerçevesi içerisinde. Ölçüler: 23 x 28.5 cm.
Lot No: 46
Lot: 46
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRASI-“Divan-ı Hümayun Kalemi’nden Ali Gulâmi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1247 tarihli. Altın ile zerendûd tekniğinde uygulanmış levha. İstifli sülüs hat ile “Adlî” mahlaslı “Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” tuğrası tatbik edilmiş. Altın ile Rokoko üslubunda tezhipli, “Ay-Yıldız” motifleri ile zenginleştirilmiş. Ölçüler: 37 x 46 cm.
Lot No: 47
Lot: 47
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRASI-“Kâtib-i Sultâni Kebecizâde Mehmed Vasfî Efendi” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1234 (M.1819) tarihli. Açık renkli zemin üzerine is mürekkebi kullanılarak istifli sülüs ve talik hattı ile “Adlî” mahlaslı “Mahmud Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” tuğrası tatbik edilmiş. Halkâr tekniğinde Rokoko üslubu altın yapraklı “Türk Buketi” ile tezhipli. Altın cetvelli. Kebecizâde, Sultan IV.Mustafa ve Sultan II.Mahmud Han’ın şehzadelikleri dönemindeki hat hocasıdır. Sultan II.Mahmud Han’a icâzet vermiş, saltanatı döneminde ise “Kâtib-i Sultâni” olmuştur. Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket RADO (Sayfa: 202) Ölçüler: 30 x 25 cm.
Lot No: 48
Lot: 48
SULTAN I.MAHMUD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1163-“Mahmud Han bin Mustafa el-muzaffer daima” 18.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1163 tarihli. Sultan I.Mahmud Han (1730–1754) el çekme tuğralı, 13 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 15 Receb 1163, Vardar Yenicesi, Gümülcine ve Siroz’daki Gazi Hacı Evrenos Bey câmi ve imâreti vakfının yarısının mütevellisi olan Şerîfzâde Ahmed Bey’e, vakfedenin erşed evladı olduğundan tamamının verildiğine ve Selanik’de vakfa bağlı 194 nüfuslu ve 19551 akçe gelirli Gelendi karyesinin de gelirinin kimse tarafından müdahale olunmaksızın Şerifzâde Ahmed Bey’e teslim edilmesine dair, Selanik sancağı mutasarrıfı Vezir Mehmed Paşa ve Selanik kadı ve naibine hitaben yazılmış. Ölçüler: 65 x 49 cm.
Lot No: 49
Lot: 49
SULTAN IV.MUSTAFA HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1222-"Mustafa Han bin Abdülhamid el-muzaffer daima” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1266 tarihli. Sultan IV.Mustafa Han (1807-1808) el çekme tuğralı, 9 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 15 Cemâziyelevvel 1222, Tokat’da Başmeydan Mahallesi’nde Atîk Mahkeme yakınında babasından kendisine intikal etmiş olan 7500 kuruş kıymetindeki evin sahibi Âsiye Hatun’un, bu evinin Tokat’da sâkin eski Tokat Voyvodası İlbaşıoğlu Küçük Ahmed tarafından zorla gasp olunduğuna ve elinden de korkutularak mühürlü belge alındığından, bu hususun mahkemede görülerek hak sâhibine hakkının verilmesi hakkında, Tokat Naibi’ne hitâben yazılmış. Ölçüler: 78 x 54 cm.
Lot No: 50
Lot: 50
OSMANLI FERMAN KUBURU-18.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Es-Seyyid Ömer” usta imzalı. Altın ile klasik üslupta tezyinli. Uzunluk: 40.5 cm.
Lot No: 51
Lot: 51
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, çift. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Platform kaideli, silindirik uzun boyunlu, bilezikli ve üç mumluklu. Rokoko “S” kıvrımlı mumluk kolları ve kaidesi aplike kuş ve geyik figürleri ile zenginleştirilmiş. Kallavi ebatlarda. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 46 x 37 cm. (her biri) Ağırlık: 4241 gr.
Lot No: 52
Lot: 52
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Oval formda tasarlanmış tepsi kalemişi ve kazıma / grave tekniği ile dekore edilmiş. Kulpları ve çevresi bütünsel kalın bir bordürle tamamlanmış, etrafı 12 takım gül buketi motifleriyle bezeli, merkezinde floral bir kompozisyon bulunmakta. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 46.5 x 73 cm. Ağırlık: 3335 gr.
Lot No: 53
Lot: 53
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-“Aznavur işi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış iki adet kaşıklık ve bir adet kapaklı tatlılıktan oluşan tam takım. Tüm yüzeyler aznavur (guilloché) tekniği ile dekorlu, ajur işçilikli. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Tatlılık Yükseklik: 20 cm. Kaşıklık Yükseklik: 15 cm. (her biri.) Ağırlık: 889 gr.
Lot No: 54
Lot: 54
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-"Aznavur işi" 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış iki adet kaşıklık ve bir adet kapaklı tatlılıktan oluşan tam takım. Tüm yüzeyler aznavur (guilloché) tekniği ile dekorlu, ajur işçilikli. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Tatlılık Yükseklik: 19 cm. Kaşıklık Yükseklik: 15 cm. (her biri.) Ağırlık: 900 gr.
Lot No: 55
Lot: 55
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT SAHLEPLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, çift. Osmanlı Rokokosu üslubunda kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş stilize floral motiflerle tezyinli. Kapak tutamakları nadir tesadüf edilen iri “Nar” formunda, yaprak formlu taşıma kulbu aplike çiçek rozetli. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Sahleplik Yükseklik: 13 cm. (her biri) Tabak Çap: 12.5 cm. (her biri) Ağırlık: 700 gr.
Lot No: 56
Lot: 56
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ŞEKERLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı. Yüzeyi grave (kazıma) ve kalemişi tekniği ile dekorlu, ajur işçilikli. Tepsi formunda, çukur hazneli ve çift kulplu olarak tasarlanmış. Merkezi “Yıldız” motifli, floral kompozisyonlar ile zenginleştirilmiş. Ajurlu bordürü Rokoko “S” kıvrımlı stilize tezyinata sahip. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 17 x 31 cm. Ağırlık: 363 gr.
Lot No: 57
Lot: 57
OSMANLI GÜMÜŞ İBRİK -19.Yüzyıl. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Fransız, Osmanlı Pazarı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Gümüş imalat damgalı, seri numaralı. Yalın işçilikli. Platform kaideli, taşıma kulbu Rokoko “S” kıvrımlı, kubbesel kapaklı, kapak tutamağı kuş figürü formunda. Yükseklik: 26 cm. Ağırlık: 659 gr.
Lot No: 58
Lot: 58
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Rokoko üslubunda repoussé (kabartma) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Merkezine “Mızıka-ı Hümâyun” üslubunda Osmanlı müzik enstrümanlarından oluşan bir kompozisyon tatbik edilmiş. Bombe kapaklı, şişkin gövdeli, yanlarından çift taşıma kulplu. Kilit mekanizmalı, orijinal anahtarı mevcut. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 14 x 21 x 18.5 cm. Ağırlık: 637 gr.
Lot No: 59
Lot: 59
SULTAN II.MAHMUD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KANDİL-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) tuğralı. Ajurlu, tek hazneli. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile dekorlu. Gövdesi girlandlarla çevrili, stilize akantus yaprakları ile bezeli. Gümüş askılı ve askı aparatlı, her halkası tuğralı. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 45.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 16 x 13 cm. Zincir Uzunluk: 48 cm. Ağırlık: 457 gr.
Lot No: 60
Lot: 60
ZEKİYE SULTAN’A AİT TUĞRALI GÜMÜŞ KİBRİTLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Zekiye Sultan “Z” inisiyalli. Gümüş. Hanedan parçası, Sultan II.Abdülhamid Han’ın kızı Zekiye Sultan’a ait. Osmanlı Rokokosu üslubunda grave (kazıma) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı, kalp motifli. Menteşe kapaklı, geniş hazneli ve çakma panelli. Altın vermeyli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Referans: Eserin tuğrası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 8 x 4.5 cm. Ağırlık: 154 gr.
Lot No: 61
Lot: 61
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Van işi. Gümüş, savat işçilikli. Kapağına madalyon içerisinde “Osmanlı İmparatorluk Arması” çalışılmış, stilize floral tezyinatlı. Ölçüler: 10.2 x 7.2 cm. Ağırlık: 154 gr.
Lot No: 62
Lot: 62
CUMHURİYET DÖNEMİ "OSMANLI" SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-Osmanlı Gümüş Sanatı'nın Cumhuriyet dönemi yapılmış örneklerinden, savat işçilikli. Kapağına madalyon içerisinde “Osmanlı İmparatorluk Arması” çalışılmış, stilize floral tezyinatlı. Ölçüler: 7.5 x 10.5 cm. Ağırlık: 134 gr.
Lot No: 63
Lot: 63
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-“Melkonyan” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlca) ile “Van 90”, “Melkonyan” ve Ermenice “YM” usta damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Kapağında yer alan madalyona gagasında lale taşıyan kuş figürü çalışılmış, çelenk motifli. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 100.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 7 x 9 cm. Ağırlık: 111 gr.
Lot No: 64
Lot: 64
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van 90” damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Kapağına “Ay-Yıldız” motifi ve “Van Şehri ve Van Kalesi” tasviri çalışılmış. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” ibareli, “Hüseyin Alaaddin” yazılı. Arka yüzeyi çelenk içerisinde “Yıldız” motifli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 72.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 8 x 10.5 cm. Ağırlık: 140 gr.
Lot No: 65
Lot: 65
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van 90” damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Kapağına “Sultan Ahmet Camii ve Dikilitaş” tasviri çalışılmış, geometrik tezyinatlı. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 72.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 6 x 8.5 cm. Ağırlık: 118 gr.
Lot No: 66
Lot: 66
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van” damgalı, Ermeni usta damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Kapağı “Hükümet Konağı” tasvirli, geometrik dekorlu, stilize floral tezyinatlı. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 72.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 5 x 9 cm. Ağırlık: 92 gr.
Lot No: 67
Lot: 67
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ KEMER-19.Yüzyıl. Osmanlı. Van işi. Ermeni usta yapımı. Gümüş, savat işçilikli. Tokası “Mecidiye Nişanı” formunda, merkezi “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğralı, tuğra etrafı Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Cemiyet, İnsaniyet, Muavenet” ibareli. Kemer parçaları savat tekniğiyle oluşturulmuş “Osmanlı Saltanat Arması, “Sultan Tuğrası” ve Osmanlı mimari yapılar ve görünümler ile bezeli. Altın vermeyli. Uzunluk: 78 cm. Ağırlık: 358 gr.
Lot No: 68
Lot: 68
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AVCI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş kını “Osmanlı Rokokosu” üslubunda repoussé (kabartma) tekniği ile uygulanmış stilize tezyinata sahip, mimari tasvirler ve “Mızıka-ı Hümâyun” tarzı armalar ile zenginleştirilmiş. Kın haznesi farklı boyda 3 bıçak kapasiteli, estetik tasarım ve işçiliğe sahip bıçakları mevcut. Uzunluk: 33 cm.
Lot No: 69
Lot: 69
OSMANLI HIDİV "N.KARANBOĞOSYAN" DAMGALI GÜMÜŞ FES KALIBI-19.Yüzyıl. Osmanlı, Hıdiv. "Nişan Karanboğosyan" usta ve gümüş ayar damgalı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “DEVLET” ibareli. Fesliği yalın işçilikli, realist figürlü kaideye sahip. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 95.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 37 x 17 cm. Ağırlık: 1896 gr.
Lot No: 70
Lot: 70
İNGİLİZ “EDWARD PRIOR” CEP (KOYUN) SAATİ-19.Yüzyıl. İngiliz. “Edward Prior, London” imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Osmanlı Yüksek Erkânı için özel yapım. Gümüş. Dört kasalı, dış kasası bağa (kaplumbağa kabuğu). Bombe camlı, kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Topkapı Sarayı Müzesi, New York Metropolitan ve Londra British Museum gibi dünyanın önemli müzelerinde eserleri sergilenen Edward Prior’un koleksiyonluk üretimlerinden. Çap: 73 mm.
Lot No: 71
Lot: 71
FRANSIZ “VILETTE” CEP (KOYUN) SAATİ-19.Yüzyıl. Fransız. “Villette, A.Lyon”. Gümüş kasalı, dış kasası bağa (kaplumbağa kabuğu). Bombe camlı, kadranı “Romen” rakamlı. Çap: 67 mm.
Lot No: 72
Lot: 72
İSVİÇRE “CHEVALIER” CEP (KOYUN) SAATİ-19.Yüzyıl. İsviçre. “Chevalier, Bofson”. Gümüş kasalı, dış kasası bağa (kaplumbağa kabuğu). Bombe camlı, kadranı “Romen” rakamlı. Çap: 54 mm.
Lot No: 73
Lot: 73
OSMANLI MiNELİ GÜMÜŞ TABAKA-“Souvenir of Stamboul Mosquée Saint Sophie” 19.Yüzyıl. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Gümüş, üst seviye mine işçilikli. Kapağı “İstanbul Ayasofya Camii” tasvirli ve “Souvenir of Stamboul Mosquée Saint Sophie” ibareli. Ölçüler: 9 x 7.5 cm. Ağırlık: 118 gr.
Lot No: 74
Lot: 74
OSMANLI MiNELİ GÜMÜŞ TABAKA-“Le Porte Constantinople “ 19.Yüzyıl. Osmanlı Pazarı için özel imalat. “M.F” usta ve imalat damgalı. Gümüş, üst seviye mine işçilikli. Kapağı “İstanbul Limanı ve Galata Kulesi” tasvirli ve “Le Porte Constantinople” ibareli. Altın vermeyli. Ölçüler: 8 x 9 cm. Ağırlık: 121 gr.
Lot No: 75
Lot: 75
OSMANLI PULAT TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Dolmabahçe Sarayı önünde “Saltanat Kayığı” konulu. Dikdörtgen formlu, çift kulplu ve yüksek kenarlı. Kırmızı renk zemin üzerine çok renk ile çalışılmış stilize floral süslemeler ile dekorlu, altın yaldız bezemeli. 18.Yüzyılın sonunda Batı’da yapılmaya başlanmış pulat tepsiler, 1851 yılındaki Büyük Dünya Fuarı’nda (The Great Exhibition) ilk defa sergilenmiş ve Osmanlı’nın günlük yaşamının bir parçası olarak Osmanlı Pazarı’nda görülmeye başlanmıştır. İstanbul Galata ve Haliç bölgesinde çoğunluğu Yahudi tüccarlara ait yerel atölyelerde üretilmeye başlanmış bu eserler “sanat” ve “zanaat” arasındaki ince çizgide durarak çok değerli kültür varlıklarımız arasındaki yerini almıştır. Ölçüler: 37.5 x 51 cm.
Lot No: 76
Lot: 76
OSMANLI "İZNİK" SAZ ÜSLUBU TABAK-17.Yüzyıl başı. Osmanlı, İznik. Merkezi lale ve karanfil motiflerinin sarmaladığı iri “Saz” motifli. Mercan kırmızısı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Eseri çevreleyen kalın bordürü stilize dalga motiflerinden oluşmakta. Siyah konturlü. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Atina Benaki Museum, Lisbon Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer almakta. Referans: Iznik / La Poterie en Turquie Ottomane, 1996 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Çap: 29 cm.
Lot No: 77
Lot: 77
OSMANLI "İZNİK" SÜRAHİ-17.Yüzyıl. Osmanlı, İznik. Lale motiflerinin öne çıktığı stilize tezyinli. Mercan kırmızısı, yeşil ve kobalt mavi renklerde. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı. Platform kaideli, şişkin gövdeli ve taşıma kulplu. Siyah konturlü. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum, Benaki Museum, Gulbenkian Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer almakta. Referans: İznik Çinileri, 1942 / Hüseyin Kocabaş Iznik, La Poterie en Turquie Ottomane, 1989 / Nurhan Atasoy, Julian Raby Yükseklik: 24.5 cm.
Lot No: 78
Lot: 78
OSMANLI “TOMBAK” BUHURDAN-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. İstanbul işi. Tıpkı benzeri “Sultan II.Abdülhamid Han”ın türbesinde yer almakta. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Kubbesel kapağı ajurlu, kapak tutamağı tomurcuk formunda. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet, 2008 / Yapı Kredi Yayınları Ölçüler: 23.5 x 21 cm.
Lot No: 79
Lot: 79
OSMANLI "TOMBAK" KÖRÜKLÜ FENER-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile stilize tezyinatlı. Kabaralı ve ajurlu yuvarlak gövdeye sahip. Kapaklı, taşıma kulplu, asma kancalı ve bez körüklü, körüğü yenilenmiş. Tek mumluklu haznesi mevcut. Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Çap: 27.5 cm.
Lot No: 80
Lot: 80
OSMANLI "TOMBAK" KAHVE STİLİ-18.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Kallavi ebatlarda. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kabartma (repoussé), kazıma (grave) ve kalemişi teknikleri kullanılarak tezyin edilmiş, ajurlu. Platform kaideli ve Süleymaniye dilimli. Ağız çevresi Osmanlı Rokokosu üslubunda floral motiflerle bezeli ajurlu bir bant ile çevrili. Süleymaniye stili kartuşlar “Fleur de Lis” motifleri ile neticelendirilmiş. Haliyle. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 12 x 19 cm.
Lot No: 81
Lot: 81
OSMANLI "TOMBAK" KAPAKLI SAHAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Referans: Tombak - Altından Süzülen Zarafet / Yapı Kredi Yayınları, 2018 Ölçüler: 11.5 x 15 cm.
Lot No: 82
Lot: 82
OSMANLI GELİN ALINLIĞI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1256 tarihli, Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Maşallah” ibareli. Rokoko üslubunda tasarlanmış, iri badem formlu mercanlar ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Ölçüler: 8 x 11.5 cm.
Lot No: 83
Lot: 83
OSMANLI DİVAL İŞİ PUŞİDE-19.Yüzyıl. Osmanlı. İpek atlas kumaş üzerine altın suyuna batırılmış gümüş telle dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. Madalyonlar içerisi sülüs hattı ile oluşturulmuş istifler ile bezeli. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli, hat dekorlu bir bordür ile çevrili. Astarlı, haliyle. Ölçüler: 241 x 65 cm.
Lot No: 84
Lot: 84
OSMANLI SIRMALI KESE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Tel sırma işçilikli, stilize floral motiflerle bezeli. Dört kenarlı, derin çukur hazneli. Ölçüler: 17 x 8.5 cm.
Lot No: 85
Lot: 85
OSMANLI GÜMÜŞ ARMUDİYE ve MAHFAZASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, altın vermeyli. Taç kısmına “Maşallah”, merkezine “Ashab-ı Kehf”, çevresine ise “*Def-i Beliyyât” duası tatbik edilmiş. Kese formlu muhafazası önden kapaklı, merkezi Ay-Yıldız dekorlu, askılı ve gümüş püsküllü. *Def-i Beliyyât duasında “Ey lütf u keremi zâil olmayıp dâimî olan Latif! İnen bela ve musîbet hakkında bize lütfet. Ya Rabbi! Sen, kuvvet sahibisin, güçlüsün. Yevm-i halel olan kıyamet gününden ve dünyadaki tehlikeli günlerden bizi kurtar” yazmakta. Kese Ölçüsü: 20 x 15 cm. Armudiye Ölçüsü: 9 x 7 cm. Ağırlık: 20 gr.
Lot No: 86
Lot: 86
SULTAN IV.MURAD HAN TASVİRLİ “DİVAL İŞİ” YASTIK-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Kadife zemin üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. Bağdat Fatihi Sultan IV.Murad Han zırhı içinde elinde kılıcı, sırtında ok ve sadağı ile “Bağdat Köşkü” önünde tasvir edilmiş. Ölçüler: 55 x 55 cm.
Lot No: 87
Lot: 87
OSMANLI SARAY İŞİ MURASSA SALDIRMA-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Murassa, kabzası yakut taş montürlü. Sapı (ceyt) yeşim taşından. Bıçağı altın kakma istifli sülüs hat ile ”Maşaallah” ve “Tevekkeltû Alâllah / Allah’a dayanıp güvendim” ibareli. Gümüş kınlı, repoussé (kabartma) işçiliği ile “Rokoko” üslubunda stilize floral tezyinatlı. Askı kancalı. Uzunluk: 32 cm.
Lot No: 88
Lot: 88
OSMANLI CEYT SAPLI ALTIN KAKMA SALDIRMA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Sapı (ceyt) yeşim taşından. Kını, balçağı ve bıçağı altın kakma ile stilize tezyinatlı. Uzunluk: 38 cm.
Lot No: 89
Lot: 89
OSMANLI CEYT SAPLI ALTIN KAKMA BIÇAK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Sapı (ceyt) yeşim taşından. Bıçağın her iki yüzünde altın kakma istifli sülüs hat ile ( عقايلي ) “Ukaylî” ibaresi yer almakta. Uzunluk: 19.5 cm.
Lot No: 90
Lot: 90
OSMANLI “HEREKE” İPEK SECCADE-“Hereke Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Hereke” imzalı. İpek, Hereke-i Hümâyûn tezgahlarında dokunmuş. Mihraplı tip. Ölçüler: 113 x 76 cm.
Lot No: 91
Lot: 91
OSMANLI “ÜSKÜDAR” ÇİFT ÇATMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. 2 adet. Üsküdar Selimiye Camii avlusunda kurulan tezgahlarda çatma tekniğiyle dokunmuş. İpek, kılaptan. Merkezi madalyonlu, etrafı geniş bordürlü, stilize kozalak motifleri ile bezeli. Provenans: Christie’s, London / Islamic & Indian Art, 27.04.2012 (Lot: 834) Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Ölçüler: 113 x 59 cm. (her biri.)
Lot No: 92
Lot: 92
OSMANLI “ÜSKÜDAR” ÇATMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Üsküdar Selimiye Camii avlusunda kurulan tezgahlarda çatma tekniği ile dokunmuş. İpek, kılaptan. Merkezi madalyonlu, çevresi geniş bordürlü, stilize kozalak motifleri ile bezeli. Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Ölçüler: 114 x 58 cm.
Lot No: 93
Lot: 93
OSMANLI “ÜSKÜDAR” ÇATMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Üsküdar Selimiye Camii avlusunda kurulan tezgahlarda çatma tekniği ile dokunmuş. İpek, kılaptan. Merkezi madalyonlu, çevresi geniş bordürlü, stilize kozalak motifleri ile bezeli. Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Ölçüler: 120 x 56 cm.
Lot No: 94
Lot: 94
OSMANLI “ÇATMA” PARAVAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Üsküdar Selimiye Camii avlusunda kurulan tezgahlarda çatma tekniği ile dokunmuş. İpek, kılaptan. Merkezi şemse madalyonlu, çevresi geniş bordürlü. Çift çatmadan oluşturulmuş özgün paravan. Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Ölçüler: 110 x 59 cm. (her biri.)
Lot No: 95
Lot: 95
OSMANLI "BURSA İŞİ" ÇATMA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Bursa tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Kenarları altı nişli, merkezi ışınsal madalyonlu, lale, karanfil, sümbül ve gül motifleri ile bezeli. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Haliyle, restore edilmiş. Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi Ölçüler: 100 x 62 cm.
Lot No: 96
Lot: 96
OSMANLI "BURSA İŞİ" ÇATMA-17.Yüzyıl. Osmanlı. Bursa tezgahlarında çatma tekniğiyle dokunmuş. Kenarları altı nişli, merkezi ışınsal madalyonlu, lale, sümbül ve gül motifleri ile bezeli. Çözgüsü ve favları ipek, atkısı pamuk. Zemin üzerine daha uzun tutulan ikinci bir takım iplikle hav oluşturularak sağlanan zeminden yüksek motiflerle desenlenmiş. Haliyle, kondisyonu yorgun. Benzer örneği Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nda (Envanter No: 9074 HK.1469) yer almakta. Referans: Çatma ve Kemha, 2007 Hülya Bilgi / Sadberk Hanım Müzesi (Sayfa: 92, 93) Ölçüler: 110 x 62 cm.
Lot No: 97
Lot: 97
BOHEM ŞERBET SÜRAHİSİ-19.Yüzyıl. Bohemya mamulâtı. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Rokoko üslubunda zengin tezyinata sahip. Boynu bilezikli ve taşıma kulplu. Altın yaldız bezemeli. Yükseklik: 32 cm.
Lot No: 98
Lot: 98
BOHEM NARGİLE ŞİŞESİ-19.Yüzyıl. Bohemya mamulâtı. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Bohem üslubunda kesme (grave) işçiliği ile geometrik dekorlu. Rokoko üslubunda zengin tezyinata sahip, altın yaldız bezemeli. Orijinal tabağı ile birlikte. Yükseklik: 26 cm. Tabak Çap: 16 cm.
Lot No: 99
Lot: 99
BOHEM NARGİLE ŞİŞESİ-19.Yüzyıl. Bohemya mamulâtı. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Bohem üslubunda kesme (grave) işçiliği ile geometrik dekorlu. Altın yaldız bezemeli, nadir tesadüf edilen renklere sahip. Orijinal tabağı ile birlikte. Yükseklik: 27.5 cm. Tabak Çap: 16.5 cm.
Lot No: 100
Lot: 100
DRESDEN "ADOLF HAMANN" PORSELEN ÇİFT VAZO-19.Yüzyıl. Dresden. Adolf Hamann (Dresden) imalat damgalı. Çift. Jean-Antoine Watteau’nun eserlerinden ilham alınmış gerçek yaşam sahneleri ile dekorlu, realist floral kompozisyonlar ve motiflerle bezeli. Altın yaldız bezemeli. Haliyle. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa 103) Yükseklik: 32 cm. (her biri)
Lot No: 101
Lot: 101
KAZASKER MUSTAFA İZZET EFENDİ (1801-1876) -“Besmele-i Şerife” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Siyah is mürekkebi kullanılarak “Celî Muhakkak” hattı ile “Bismillâhirrahmânirrahîm” yazılmış. Altın cetvelli. Necmeddin Okyay “Hatip” ebrulu. Sertifikalı. Literatür: Eser, Demirören Yayınları”ndan çıkacak “Hat Sanatının Öncü İsimleri ve Şâheserleri” isimli kitapta yer almaktadır. Sertifika: Eserin, Prof. Dr. Süleyman Berk tarafından verilmiş “Ekspertiz Raporu” mevcuttur. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:216) Ölçüler: 26 x 45 cm.
Lot No: 102
Lot: 102
MEHMET NURİ SİVASÎ (1887-1935)-“Gubari Hat Levha” Ketebeli. Hicri 1344 tarihli. Gubari hattı (yazı içinde yazı) ile yazılmış. Talik hattı ile “Men Sabera Zafera / Kim sabrederse zafere ulaşır”, Gubari hattı ile içine ve etrafına stilize “Sübhânallahi ve Bihamdihi Sübhanallahil Azim” tatbik edilmiş. Altın cetvelli. Rokoko üslubunda altın ile olağanüstü tezhipli. Referans: One of Our Local Calligraphers - Yöresel Hattatlarımızdan Mehmet Nuri Sivasi,1997 / Dr.Zübeyde Cihan Özsayıner (Sayfa 340-342) Ölçüler: 38 x 46.5 cm.
Lot No: 103
Lot: 103
ÇARŞAMBALI MEHMED ÂRİF BEY (1828-1892)-“İstifli Hat Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1302 tarihli. İstifli celi sülüs hattı ile Fâtır Suresi 28.Ayet “İnnemâ yahşâllâhe min ibâdihil ulemâu / Allah'tan kulları içinde ancak âlimler korkar” yazılı. Siyah zemin üzerine beyaz renkli üstübeç mürekkebi ile tatbik edilmiş, tezhipli. İstifin sağ ve solunda pembe renkli sümbül buketleri, köşelerinde ise bitkisel ve geometrik desenlerle oluşturulmuş köşelikli beyaz renk cetvel yer almakta. Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Ölçüler: 42 x 39 cm.
Lot No: 104
Lot: 104
AHMED RÂKIM EFENDİ-“İstifli Hat Levha” 18.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1212 tarihli. Siyah is mürekkebi kullanılarak istifli sülüs hattı ile “En- necatü fis sıdk / Kurtuluş doğruluktadır” anlamındaki Kelâm-ı Kibar yazılı. Altın cetvelli. Çivid mavi zemin üzerine altın ile “Rokoko” üslubunda tezhipli. Ölçüler: 20 x 26.5 cm.
Lot No: 105
Lot: 105
MEHMED HULUSİ -“Kur’an-ı Kerim” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. “Mehmed Hulusi bin Hasan bin Ahmed” ketebeli. Hicri 1238 tarihli. Hocası “Ali Hilmi el-Rizevi”. Sahibi “Molla İsmail Gedikzade Hemşini”. Aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış, her sayfası 15 satır. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Orijinal şemseli deri cilt içerisinde. Cildin sırtında sülüs hattı ile “Ona, temiz / arındırılmış olanlardan başkası dokunamaz, O, âlemlerin Rabbi tarafından indirilmiştir" (Vâkıa Suresi 79,80) yazmakta. Ölçüler: 17 x 12 cm.
Lot No: 106
Lot: 106
SEYYİD HAFIZ ALİ -“Kur’an-ı Kerim” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. “Seyyid Hafız Ali bin Feyzullah” ketebeli. Hicri 1220 tarihli. Aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi ve beyaz üstübeç mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış, her sayfası 15 satır. Serlevhası altın ile “Neoklasik” üslupta tezhipli. Altın duraklı. Altın cetvelli, cetvel kenarlarında “Cüz Gülleri” yer almakta. Sure isimleri altın üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile yazılmış. Şemseli, salbekli deri cilt içerisinde. Cildin sırtında sülüs hattı ile “Ona, temiz / arındırılmış olanlardan başkası dokunamaz, O, âlemlerin Rabbi tarafından indirilmiştir" (Vâkıa Suresi 79,80) yazmakta. Ölçüler: 16.5 x 10.5 cm.
Lot No: 107
Lot: 107
ES-SEYYİD HASAN -“Kur’an-ı Kerim” 18.Yüzyıl. Osmanlı. “Es-Seyyid Hasan ibn Muhammed el-Müste'zen Muhammed Hilmi” ketebeli. Hicri 1214 tarihli. Aharlı kağıt üzerine siyah is ve beyaz üstübeç mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış, her sayfası 15 satır. Serlevhası altın ile “Neoklasik” üslupta tezhipli. Altın duraklı. Altın cetvelli, cetvel kenarlarında “Cüz Gülleri” yer almakta. Sure isimleri altın üzerine beyaz üstübeç mürekkebi ile yazılmış. Ketebe sayfası altın ile bahar dalı tezhipli. Şemseli deri cilt içerisinde. Ölçüler: 19.5 x 14 cm.
Lot No: 108
Lot: 108
MUHAMMED EFENDİ-“Kur’an-ı Kerim” 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. “Muhammed” ketebeli. Hicri 1234 tarihli. Aharlı kağıt üzerine siyah is mürekkebi ve beyaz üstübeç mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış, her sayfası 15 satır. Altın cetvelli, cetvel kenarlarında “Cüz Gülleri” yer almakta. Klasik üslupta tezhipli. Özgün deri cilt içerisinde, cildinde “Sultan Abdülaziz Han” tuğrası yer almakta. Ölçüler: 15.5 x 10.5 cm.
Lot No: 109
Lot: 109
OSMANLI HANEDAN SİLSİLENÂMESİ-“Sultan IV.Mehmed Han Dönemi” 17.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan IV.Mehmed Han (1648-1687) dönemi. Aharlı kağıt üzerine is ve surh mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış *silsilenâme. “Âdem”den başlayarak “Peygamber” isimleri ile “Osman Gazi”den “Sultan IV.Mehmed Han”a kadar “Osmanlı Sultanları”nın isimleri yer almakta. İsimler altın cetvelli, altın bezemeli ve tezhipli madalyonlar içesine alınmış. Sultan IV.Mehmed Han’ın madalyonunda yer alan "Halledallâhu mülkehu" ibaresi, eser hazırlanırken Sultan’ın hayatta olduğunu göstermekte. Şemseli deri cilt içerisinde. *Osmanlı Hanedan Silsilenâmeleri kurgusal olarak iki bölümden oluşur. İlk bölüm İslam öncesi dönemi kapsar, Âdem’den başlayarak peygamberlerin, kadim İran hükümdarlarının ve Yafes'ten başlayarak Türk hükümdarlarının madalyonlarını içerir. İkinci bölüm ise İslam dönemidir ve Hz. Muhammed, dört halife ve sırasıyla diğer İslam Hanedanlarının hükümdarları yer alır. Madalyonlar farklı şekilde renklendirilir, aynı dönemde yaşayan Hanedanlar birbirinden ayırt edilir. Son bölümde Osmanlı Hanedanına geçilir, burada yalnızca Osmanlı hükümdarlarının madalyonları yer alır ve son hükümdara kadar gelinir. Sonraki madalyonlar ilave edilir, silsilenâmelerde bu bir gelenektir. Referans: Osmanlılarda Silsile Geleneği ve Resimli Hanedan Silsilenameleri, 2017 / Abdürrahim Ayğan (Sayfa 107-108) Ölçüler: 28 x 20.5 cm.
Lot No: 110
Lot: 110
OSMANLI "TOPÇUZÂDE" RUZNÂMESİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. “Osman bin Ali” ketebeli. Hicri 1238 tarihli. Aharlı kağıt üzerine is ve surh mürekkebi kullanılarak nesih hattı ile yazılmış. Altın cetvelli. Deri ciltli, ahşap makaralı, kurdeleli. Ketebe kaydı "Ketebehu Osman bin Ali bin Muhammed (gafarallahu lehum) el-meşhur (bi)Topçuzâde" ve "Bu rûznâmede tahrîr olunan kıble İslâmbol’da ve İslâmbol’un Saratân tûluna ve arzına müsavi olan zemînlerde sahih saatler bu cetveldeki mikdâra geldikde bir kimse güneşe karşı dursa tamâm kıbleye karşı teveccüh etmiş olur. Ve Zahve-i kübrânın faidesi kıble gibi sahih saatler bu cetveldeki mikdâra geldikde nısf-ı nehâr-ı şer’î olur. Yani tulû’u’l-fecr ile gurûb-u şemsin mâ-beyn olur. Ve savm içün imsâk eden kimse yarım saat mukaddem gerektir. Sene 1238" şeklindedir. Uzunluk: 106 cm.
Lot No: 111
Lot: 111
MEVLEVÎ ASKI TOPU-Mevlevî Dal Sikkesi içinde talik hattı ile “Ya Hazret-i Mevlana” ibareli. Ajur işçilikli. Askı halkalı. Ölçüler: 18 x 12.5 cm.
Lot No: 112
Lot: 112
OSMANLI TEKKE İŞİ LEVHA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi. Naht Sanatı ile yapılmış. “Kadiri Tacı” tasvirli. İstifli sülüs ve talik hattı ile tatbik edilmiş, çifte teber ve floral motifler ile zenginleştirilmiş. Tacın üzerinde “İntisabım sana günden zahir, Meded ya Hazreti Abdülkadir”, etrafında ise “Eyle derman derdime şah-ı velayet aşkına, Kıl terahhum halime, Fahri risalet aşkına” yazmakta. Ölçüler: 65 x 54 cm.
Lot No: 113
Lot: 113
BERGAMAVÎ HAFIZ MUSTAFA MEDHİ-“Tekke İşi Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1245 tarihli. Tekke işi. Müsenna (aynalı) yazı. Siyah is mürekkebi kullanılarak talik ve nesih hattı ile “Pençe-i Ali Aba” Hz.Muhammed, Hz.Ali, Hz.Fatıma, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin isimleri ile tatbik edilmiş. “Türk Buketi” tezhipli. Ölçüler: 23.5 x 30.5 cm.
Lot No: 114
Lot: 114
PENÇE-İ ALİ ABA-“Tekke İşi Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke işi. Müsenna (aynalı) yazı resim. Kompozisyon siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile Ehl-i Beyt isimleri “Pençe-i Ali Aba” Hz.Muhammed, Hz.Ali, Hz.Fatıma, Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin ile oluşturulmuş. Altın cetvelli. Ölçüler: 26 x 16 cm.
Lot No: 115
Lot: 115
İSMET EL-MEVLEVÎ-“Zerendûd Hat Levha” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ketebeli. Hicri 1311 tarihli. Oval siyah zemin üzerine zerendûd tekniğiyle (altın) tatbik edilmiş. İstifli talik hattı ile “Ya Hazreti Eşrefzâde Abdullah er-Rûmî” yazılı. Altın cetvelli. Haliyle. Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Çap: 37 cm.
Lot No: 116
Lot: 116
ZERENDÛD MÜSELSEL BESMELE-İ ŞERİFE-“Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Ahmed Karahisari’nin (1470-1556) ünlü Besmelesi’nin (Bismillâhirrahmânirrahîm) kalıbından silkilerek üretilmiş, siyah zemin üzerine zerendûd tekniği ile altın kullanılarak müselsel hattı ile yazılmış. Rokoko üslubunda tezhipli, “Türk Buketi” ve kurdele motifleri ile zenginleştirilmiş. Orijinal altın varak antika çerçevesi içeresinde. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 36.5 x 68.5 cm.
Lot No: 117
Lot: 117
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA'YA AİT FİLDİŞİ NOTLUK-19.Yüzyıl. Fransız. Fildişinden mamul, altın ve gümüş aplikeli. Orijinal kalemi ile birlikte. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 10 x 7 cm.
Lot No: 118
Lot: 118
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA'YA AİT “ART-NOUVEAU” MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl sonu. Fransız. Altın vermeyli aplikelerle zenginleştirilmiş Art-Nouveau kristal mahfaza. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 11 x 26 x 18 cm.
Lot No: 119
Lot: 119
VEZİR AHMED REŞAD PAŞA (1849-1927)-“Av Köpeği” İmzalı (Réchad) Hicri 1323 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak antika çerçevesi ile. Provenans: Sultan II.Abdülhamid Han’ın Maliye Nazırı Vezir Ahmed Reşad Paşa Koleksiyonu Ölçüler: 82 x 116 cm. Çerçeveli Ölçü: 112 x 148 cm.
Lot No: 120
Lot: 120
MICHEL PAŞA’YA AİT PORSELEN YEMEK TAKIMI-“Blaise Jean Marius Michel” 19.Yüzyıl. Fransız. Michel Paşa için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Altın yaldız ile uygulanmış (deniz feneri tasvirli) Marius Michel “M.M” inisiyalli. 53 parça, ekstradan 2 adet kapak mevcut. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Siyah kontürlü pembe renk zarif bordürlü dekorasyona sahip.
Lot No: 121
Lot: 121
MICHEL PAŞA’YA AİT PORSELEN YEMEK TAKIMI-“Blaise Jean Marius Michel” 19.Yüzyıl. Fransız. Michel Paşa için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Altın yaldız ile uygulanmış Marius Michel “M.M” inisiyalli. 73 parça. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Altın yaldız ile tatbik edilmiş zengin dekorasyona sahip.
Lot No: 122
Lot: 122
OSMANLI EMPERYAL “BERNDORF” TEPSİ-19.Yüzyıl. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Berndorf. Osmanlı Sarayı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Merkezinde “Hanedan Tacı” ve “E.N” inisiyali yer almakta. “BMF” imalat (Berndorf Metalware Factory) damgalı. Gümüş kaplama. Barok üslubunda tasarlanmış ve tezyin edilmiş, ajur işçilikli. Ölçüler: 45.5 x 71 cm.
Lot No: 123
Lot: 123
OSMANLI “H.DÉCUGIS” GÜMÜŞ ÇATAL-BIÇAK SETİ TAKIMI-19.Yüzyıl. Fransız. Osmanlı Pazarı için özel imalat. İmalat ve (800) garanti damgalı. Toplam *128 parçadan oluşmakta, yaklaşık yedi kilogram. Orijinal “H.Décugis, Constantinople” ibareli sandığı içerisinde. *“12 adet büyük yemek çatalı, 12 adet büyük yemek kaşığı, 12 adet küçük yemek çatalı, 12 adet küçük yemek kaşığı, 10 adet tatlı kaşığı , 12 adet tatlı çatalı, 12 adet küçük yemek bıçağı, 12 adet büyük yemek bıçağı, 4 adet servis çatalı (biri kırık), 3 adet servis kaşığı, 1 adet spatula, 2 adet kepçe, 12 adet balık bıçağı, 12 adet balık çatalı” Ölçüler: 32 x 50 x 24 cm. Ağırlık: 6918 gr.
Lot No: 124
Lot: 124
FRANSIZ “CHRISTOFLE” ÇİFT ŞAMDAN-19.Yüzyıl. Fransız. Christofle imalat ve garanti damgalı, seri numaralı. Çift. Ampir stili, gümüş kaplama. Tek mumluğa dönebilen, 6 mumluklu. Kral Louis Philippe ile Orleans Ailesi’nin resmi üreticisi olan ve III.Napolyon'un desteği ile Tuileries Sarayı ve Maximilien Chapultepec Sarayı ile Osmanlı Sarayı’na Sultan Abdülaziz ve Sultan II.Abdülhamid Han için özel siparişler yapan Christofle’ın kıymetli özel üretimlerinden. Yükseklik: 34.5 cm. (her biri.)
Lot No: 125
Lot: 125
OSMANLI SARAY İŞİ GÜMÜŞ SEHPA-19.Yüzyıl. Osmanlı, İstanbul işi. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) dönemi. Gümüş. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede “Osmanlı Rokokosu” üslubunda tasarlanmış. Kallavi ebatlarda. Ahşap kasa üzerine kadife giydirilerek gümüşle kaplanmış. Repoussé (kabartma) tekniği ile stilize floral tezyinatlı, merkezi “Mecid Şemsesi” formunda ışınsal motifli. Ölçüler: 50.5 x 46 cm.
Lot No: 126
Lot: 126
FRANSIZ SÈVRES PORSELENLİ BRONZ MİNELİ KONSOL SAAT-19.Yüzyıl. Fransız. 1855 tarihli. Altın madalyalı “Vincent” imalatı, damgalı. “Roy” sanatçı imzalı. Bronz kasası imzalı "Sèvres" porselenler ile tasarlanmış, kaya kristalleri ile zenginleştirilmiş. Champlevé mine tekniği ile dekorlu, altın vermeyli. Kadranı Romen rakamlı. Ölçüler: 42 x 20 x 18 cm.
Lot No: 127
Lot: 127
TURQUERIE “MEISSEN” PORSELEN ÇİFT FİGÜR-“Sultanın Atı ve Seyisi” 19.Yüzyıl başı. Alman. Meissen imalat damgalı, model numaralı. Turquerie. Çift, haliyle. Johann Joachim Kaendler’in 1700'lerdeki tasarımı. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 26 x 22 x 11 cm. - 24 x 22 x 11 cm.
Lot No: 128
Lot: 128
TURQUERIE “PORCELAIN DE PARIS” FİGÜR -19.Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Turquerie Sanat Akımı’nın etikisinde Rokoko üslubunda tasarlanmış, zengin altın yaldız bezemeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin Kocabaş Yükseklik: 40 cm.
Lot No: 129
Lot: 129
TURQUERIE “PORCELAIN DE PARIS” FİGÜR -19.Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde Rokoko üslubunda tasarlanmış, zengin altın yaldız bezemeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin Kocabaş Yükseklik: 36.5 cm.
Lot No: 130
Lot: 130
TURQUERIE “JACOP PETIT” PORSELEN FİGÜR -19.Yüzyıl. Fransız. Jacop Petit, “JP” damgalı. Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde Rokoko üslubunda tasarlanmış, zengin altın yaldız bezemeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin Kocabaş (Sayfa 115) Yükseklik: 18.5 cm.
Lot No: 131
Lot: 131
TURQUERIE “PORCELAIN DE PARIS” SULTAN FİGÜRÜ / TISANIÈRE-19.Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Turquerie. Tahtında oturan Sultan figürü. Rokoko üslubunda tasarlanmış, zengin altın yaldız bezemeli. Tisanıère özellikli, orijinal kapaklı. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin Kocabaş Yükseklik: 24.5 cm.
Lot No: 132
Lot: 132
TURQUERIE “PORCELAIN DE PARIS” FİGÜR -19.Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde Rokoko üslubunda tasarlanmış, zengin altın yaldız bezemeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin Kocabaş Yükseklik: 32.5 cm.
Lot No: 133
Lot: 133
SAX MEISSEN PORSELEN KAPAKLI SAHAN-18.Yüzyıl. Sax, Kont Marcolini (1774-1815) dönemi. Meissen imalat (çifte meç) damgalı. Osmanlı Sarayı ve çevresi için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Osmanlı Saraylısı’nın yüksek zevkini gözler önüne seren üst düzey fırça kalitesinde çalışılmış çiçek buketleri ve “Beykoz Gülleri” ile dekorlu. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı dalında limon formunda. Altın yaldız bezemeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 13.5 x 21 cm.
Lot No: 134
Lot: 134
MEISSEN “SAX” PORSELEN ÇİFT CACHE-POT-18.Yüzyıl. Meissen imalat (çifte meç) damgalı. Çift, orijinal tablalı. Altın yaldız bezemeli, krokodil desenli, stilize floral motiflerle tezyinli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Saksı Tabağı Çap: 15 cm. (her biri) Saksı Ölçüsü: 15 x 16.5 cm. (her biri)
Lot No: 135
Lot: 135
FRANSIZ “SÈVRES” PORSELEN BONBONNIÈRE-19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” imalat damgalı. “İmparatorluk Mavisi” renkte. Çift kulplu kase, kulplu kapak ve tabak olmak üzere 3 parçadan müteşekkil. Realist yaşam sahneleri ve floral kompozisyonlar ile dekorlu. Altın yaldız bezemeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Tabak Ölçüsü: 21 x 24.5 cm. Sahan Ölçüsü: 13 x 14.5 cm.
Lot No: 136
Lot: 136
FRANSIZ “PORCELAIN DE PARIS” HOKKA-19.Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Rokoko üslubunda tasarlanmış. Zengin altın yaldız bezemeli. Ölçüler: 10.5 x 19 x 12 cm.
Lot No: 137
Lot: 137
FRANSIZ BAĞA “NOTLUK ve CÜZDAN” TAKIMI -Fransız. “Breveté S.G.D.E” damgalı. Bağa (kaplumbağa kabuğu) kasalı. Altın aplikeli, madalyonlar “M.L” inisiyalli. Notluk ve cüzdan olmak üzere 2 parçadan müteşekkil. Notluğun sayfalarında Eski Türkçe (Osmanlıca) yazılar bulunmakta. Orijinal muhafazası içerisinde. Notluk Ölçüsü: 10.5 x 7 cm. Cüzdan Ölçüsü: 8 x 5 cm.
Lot No: 138
Lot: 138
FRANSIZ SEYAHAT YAZI TAKIMI-19.Yüzyıl. Fransız. Rokoko üslubunda tasarlanmış, merkezi “Octavia” ibareli. Ahşap üzerine üst seviye sedef kakma işçiliği ile tezyinli. Hokka ve kalemlikli, geniş hazneli. Açılır tablası deri kaplı. Kilit mekanizmalı. Ölçüler: 11 x 38.5 x 27 cm.
Lot No: 139
Lot: 139
AMERİKAN “SHREVE, CRUMP & LOW” MERMER KONSOL SAAT-Amerikan. “Shreve, Crump & Low, Boston” üretimi. Konsol tip. İslamik üsluba sahip mimari tasarımda mermerden imal edilmiş. “Rokoko” üslubunda bronz aplikeler ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Ölçüler: 64 x 37 x 18 cm.
Lot No: 140
Lot: 140
FRANSIZ “PAPİER-MÂCHÉ” SEHPA-19.Yüzyıl. Fransız. Saray işi estetik ve kalitede kayın ağacından imal edilmiş, siyah lake. Rokoko “S” kıvrımlı, kabriole ayaklı ve geniş tablalı tasarıma sahip. Tüm yüzeyler üst seviye “papier-mâché” tekniği ile dekorlu. Uzakdoğu temalı realist yaşam sahneleri, mimari yapılar ve peyzajlar ile bezeli, sedeflerle zenginleştirilmiş. Provenans: Köprülü Ailesi Eski Koleksiyonu Ölçüler: 76 x 76 cm.
Lot No: 141
Lot: 141
FRANSIZ "TURQUERIE" PARAVAN -“Sultan ve Gözdesi” 19.Yüzyıl. Fransız. Turquerie Sanat Akımı’nın etkisinde imal edilmiş. Rokoko üslubunda tasarıma sahip ahşap gövdesi kabriole dört ayaklı. “Sultan ve Gözdesi” tasvirli goblen pano cam ile koruma altına alınmış, arka yüzü estetik dönem kumaşı ile kaplı. Ölçüler: 122 x 62 cm.
Lot No: 142
Lot: 142
OSMANLI “SUZENİ” BOHÇA ÖRTÜSÜ-17.Yüzyıl. Osmanlı. Suzeni tekniği ile yapılmış, stilize floral tezyinatlı. Çerçeve içerisine alınmış. Referans: The Art of Turkish Weaving, Designs Through The Ages / Nevber Gürsu, 1988 Osmanlı İmparatorluğu Dönemi Türk İşlemleri / T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, 1999 Ölçüler: 83.5 x 88.5 cm.
Lot No: 143
Lot: 143
OSMANLI "EDİRNEKÂRİ" KAVUKLUK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Ihlamur ağacından oyma tekniğiyle ajurlu olarak imal edilmiş, yoğun altın yaldız ve tempera boya ile dekore edilmiş. Gövde, kavuk rafı ve şahnişten müteşekkil. Rokoko “S” kıvrımlı floral tezyinatı çark-ı felek ve penç motifleri ile zenginleştirilmiş. Provenans: Mehmet İbrahim Hilmi Bozcaadalı Eski Koleksiyonu Ölçüler: 90 x 35 x 34 cm.
Lot No: 144
Lot: 144
OSMANLI “EDİRNEKÂRİ” KAVUKLUK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Ihlamur ağacından oyma tekniğiyle ajurlu olarak imal edilmiş, yoğun altın yaldız ile dekore edilmiş. Gövde, kavuk rafı ve şahnişten müteşekkil. Rokoko “S” kıvrımlı floral tezyinatı ejder (dragon) motifleri ile zenginleştirilmiş. Ölçüler: 101 x 30 x 31 cm.
Lot No: 145
Lot: 145
OSMANLI “EDİRNEKÂRİ” KAVUKLUK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Ihlamur ağacından oyma tekniğiyle ajurlu olarak imal edilmiş, yoğun altın yaldız ve tempera boya ile dekore edilmiş. Gövde, kavuk rafı ve şahnişten müteşekkil. Rokoko “S” kıvrımlı floral tezyinatı saz üslubu motifler ile zenginleştirilmiş. Ölçüler: 105 x 30.5 x 31.5 cm.
Lot No: 146
Lot: 146
OSMANLI “ESER-İ İSTANBUL” SEHPA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile klasik üslupta stilize geometrik dekorlu, tabla merkezi zarif floral madalyonlu. Nadir tesadüf edilen ebatlarda. Yükseklik: 41.5 cm. Çap: 44 cm.
Lot No: 147
Lot: 147
OSMANLI “DİVAL İŞİ” İPEK ATLAS SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi estetik ve kalitede. İpek atlas kumaş üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral tezyinatlı, nadir renk. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Ölçüler: 162.5 x 105 cm.
Lot No: 148
Lot: 148
OSMANLI “SUZENİ” SECCADE-18.Yüzyıl. Osmanlı, Şam işi. Suzeni tekniği ile yapılmış, stilize saz yaprakları ve lale sarmaşıkları ile tezyinli. Mihraplı tip, geniş bordürlü. Çerçeve içine alınmış. Ölçüler: 169.5 x 108.5 cm.
Lot No: 149
Lot: 149
VİYANA “BERGMAN EKOLÜ” BRONZ FİGÜRLÜ KOMPOZİSYON-19.Yüzyıl. Viyana. Bronz, çok renk patineye sahip. Oryantalist konulu. Ölçüler: 28 x 15.5 x 12 cm.
Lot No: 150
Lot: 150
MÜSLÜMAN TİPLEMELER -19.Yüzyıl. Kağıt üzeri guaj boya, karışık teknik. 5 adet. “Yaourtchy (Yoğurtçu)”, “Saka (Sucu)”, “Circafsien (Çerkes)”, “Costume d’Alexandrie (İskenderiyeli Kıyafeti)”, “Costume du Caire (Kahireli Kıyafeti)” Ölçüler: 23.5 x 17 cm. (her biri.)
Lot No: 151
Lot: 151
CHARLES TOCHÉ (1851-1916)-"Yeşil Türbe” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. Çelebi Mehmed Türbesi Sol alt köşesi “Turbe Vert Brousse (Asie Mineure), Tombeau de Mahomet II. Ch.Torce” ibareli. Provenans: Sotheby’s, London / 15.06.2004 Lot: 146 Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 208 Ölçüler: 66 x 102.5 cm.
Lot No: 152
Lot: 152
ANDRÉ JEAN MARIE MAILLOS (1871- ? )-“Boğazda Gezinti” İmzalı. 1893 tarihli. Kağıt üzeri suluboya. Referans: E.Benezit / Cilt:7 Sayfa:76 Ölçüler: 20 x 32 cm.
Lot No: 153
Lot: 153
JOZEF PAWLIKIEWICZ (1894-1930)-“Golden Horn, Constantinople” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. Referans: Türk Resim Sanatının Bir Asırlık Öyküsü, 2007 / Rezan Has Müzesi (Sayfa 52) Ölçüler: 43 x 27.5 cm.
Lot No: 154
Lot: 154
THOMAS BALDASAR (19.YÜZYIL)-“Ser-ressam-ı Tamirhane-i Hümâyûn” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. Sultan II. Abdülhamid Han’ın emriyle Tamirhane-i Hümâyûn’da Ser-ressam olarak görev yapan Baldasar’ın nadir ele geçen eserlerindendir. Referans: Padişahın Ressam Kulları, 2012 / TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı (Sayfa 43) Ölçüler: 22 x 33 cm.
Lot No: 155
Lot: 155
ŞERİF RENKGÖRÜR (1887-1947)-“Tarihi Yarımada” İmzalı. 1938 tarihli. Kağıt üzeri suluboya Ölçüler: 26.5 x 41 cm.
Lot No: 156
Lot: 156
LOUIS TESSON (1820-1870)-“Dans Le Palais” İmzalı. Kağıt üzeri pastel. Provenans: Briscadieu, Bordeaux / 19.09.2020 - Lot:39 Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:125 Ölçüler: 22.5 x 33.5 cm.
Lot No: 157
Lot: 157
ORYANTALİST (19.YÜZYIL) -“Sarayın Gözdesi” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. İtalyan ekolü. Ölçüler: 27 x 21 cm.
Lot No: 158
Lot: 158
J.MARQUAY (19.YÜZYIL) -Bedevi” İmzalı. 10 Dec 1874 tarihli. Kağıt üzeri suluboya. Ölçüler: 46 x 34 cm.
Lot No: 159
Lot: 159
FAUSTINO ZONARO (1913-?)-“Ottoman Soldier at the Battle of Domokos” İmzalı. Karton üzeri karışık teknik, pastel ve guaj boya. Ressam-ı Hazret-i Şehriyari Fausto Zonaro’nun ressam oğlu Faustino’nun nadir ele geçen eserlerindendir. Ölçüler: 23.5 x 17.5 cm.
Lot No: 160
Lot: 160
FAUSTO ZONARO / RESSAM-I HAZRET-İ ŞEHRİYARİ (1854-1929)-“The Seraglio Point, Constantinople” İmzalı. Karton üzeri yağlıboya. Provenans: Studio San Giacomo, Roma Angela Scognamiglio Eski Koleksiyonu Daniele Gradella Eski Koleksiyonu Referans: E.Benezit / Cilt:10 Sayfa:917 Ölçüler: 15.5 x 29.5 cm.
Lot No: 161
Lot: 161
MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“İstanbul Boğaziçi” İmzalı. (Givanian Baptist “G.B” inisiyalli) Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit Cilt:5 Sayfa: 56 Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404 Ölçüler: 51 x 63 cm.
Lot No: 162
Lot: 162
MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:5 Sayfa:56 Civanyan (Jivanian) Bir İstanbul Ressamı, 2006 / Mayda Saris Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404 Ölçüler: 64.5 x 50 cm.
Lot No: 163
Lot: 163
S.HARTOUNIAN (19.YÜZYIL)-“Şafak Vakti Fırtına” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman Ölçüler: 25.5 x 40.5 cm.
Lot No: 164
Lot: 164
EUGENE PAPAZIAN (19.YÜZYIL)-“Yakamoz” İmzalı. 13 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:2 Sayfa:698 Ölçüler: 46.5 x 61 cm.
Lot No: 165
Lot: 165
ARAM BAKALIAN (1878-1959)-"III.Ahmed Çeşmesi” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya, Ahşaba marufle. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:220 Ölçüler: 35 x 27 cm.
Lot No: 166
Lot: 166
GUMUCHIAN (19.YÜZYIL)-“Ottoman Beggar” İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:442 Ölçüler: 41 x 30.5 cm.
Lot No: 167
Lot: 167
A.OVADJIKIAN -“Ottoman Beggar” İmzalı. 1920 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Eser, “Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar” kitabında yer almaktadır. Literatür: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:2 Sayfa:693 Ölçüler: 42 x 29 cm.
Lot No: 168
Lot: 168
OSKAN CHIMCHIDIAN (1876- ? )-"Saraylı Kadın" İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:280 Ölçüler: 65.5 x 53.5 cm.
Lot No: 169
Lot: 169
FRANSIZ MURASSA ALTIN BÜYÜTEÇ / LUP-19.Yüzyıl sonu. Fransız. “H” usta damgalı. Altın, 14 ayar damgalı. Murassa, elma ve yakut taşlar ile bezeli. Askı halkalı, kolye olarak kullanılabilir. Uzunluk: 12.5 cm. Ağırlık: 29 gr.
Lot No: 170
Lot: 170
ŞAH RIZÂ PEHLEVÎ’YE AİT ALTIN MİNELİ ENFİYE KUTUSU-Fransız. 18 ayar altın, mine işçilikli. Muhammed Rızâ Pehlevî “M.R.P” inisiyalli ve “Pers Şahı İmparatorluk Armalı”. Arma 1926 ve 1971 yılları arasında kullanılmıştır. Ölçüler: 95.2 x 42 x 17.3 mm. Ağırlık: 125 gr.
Lot No: 171
Lot: 171
FRANSIZ ALTIN CEP SAATİ-Fransız. İmalat damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın, garanti damgalı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı. Kadranı çift sıra rakamlı. Arka kapağı grave (kazıma) tekniği ile inisiyalli. Altın köstekli. Çap: 42.7 mm. Ağırlık: 85 gr.
Lot No: 172
Lot: 172
FRANSIZ “PELICHET” ALTIN CEP SAATİ-Fransız. “Pelichet Paris” imalat damgalı, seri numaralı. 18 ayar altın, garanti damgalı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı. Çeyrek çalarlı. Kadranı çift sıra rakamlı. Arka kapağı 3 renk altın ile tezyinli. Altın köstekli, kösteğine takılı kurma kolu pençe formunda. Çap: 44 mm. Ağırlık: 105 gr.
Lot No: 173
Lot: 173
İSVİÇRE “A.BOLLE” ALTIN CEP SAATİ-İsviçre. “A.Bolle, Geneva” imalat damgalı. 18 ayar altın, garanti damgalı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı. Kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Çap: 44.7 mm. Ağırlık: 72 gr.
Lot No: 174
Lot: 174
İSVİÇRE “F.J. BARON” ALTIN CEP SAATİ-İsviçre. “F.J. Baron, Geneva” imalat damgalı. 18 ayar altın, garanti damgalı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı. Kadranı “Osmanlıca” rakamlı. Çap: 40 mm. Ağırlık: 59 gr.
Lot No: 175
Lot: 175
İSVİÇRE ALTIN CEP SAATİ-19.Yüzyıl. İsviçre. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Remontoir. 14 ayar altın, garanti damgalı. Seri numaralı. Kadranı Eski Türkçe rakamlı. Altın kasası çift kapaklı, kapak üzerleri kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile Rokoko üslubunda stilize floral tezyinatlı. Haliyle. Ölçüler: 30 x 80 mm. Ağırlık: 52 gr.
Lot No: 176
Lot: 176
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TATLI TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Tam takım, çift kaşıklık ve tatlılık olmak üzere 3 parçadan müteşekkil. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, nadir tesadüf edilen boru çiçeği formunda. Yalın işçilikli gövdesi aplike floral unsurla zenginleştirilmiş. Ajurlu kaidesi çivi ayaklı. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı “tavus kuşu” figürü formunda. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Tatlılık Yükseklik: 22.5 cm. Kaşıklık Yükseklik: 21 cm. (her biri) Ağırlık: 1566 gr.
Lot No: 177
Lot: 177
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Yalın içilikli. Oval formda tasarlanmış, yanlardan çift kulplu. Rokoko üslubunda stilize tezyinatlı repoussé (kabartma) ve ajur işçilikli yüksek bir bordür ile çevrili. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 35.5 x 55.5 cm. Ağırlık: 1556 gr.
Lot No: 178
Lot: 178
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KAHVEDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanılarak imal edilmiş. Yalın işçilikli, kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı, Platform kaideli, Rokoko “S” kulplu, kubbesel kapaklı, kapak tutamağı kuş figürü formunda. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 22 cm. Ağırlık: 388 gr.
Lot No: 179
Lot: 179
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TATLILIK-“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, çivi ayaklı tabir edilen tipte. Aznavur (guilloché) işçiliği ile zengin dekorlu, kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Kubbesel kapaklı, kapak tutamağı kuş figürü formunda. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 23.5 cm. Ağırlık: 497 gr.
Lot No: 180
Lot: 180
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “AJURLU” MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, kapağı nadir tesadüf edilen ajur işçilikli. Repoussé (kabartma) tekniği ile uygulanmış palamut motifleriyle stilize tezyinatlı. Bombe kapaklı, şişkin gövdeli, kilit mekanizmalı. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 17 x 13.5 x 13 cm. Ağırlık: 321 gr.
Lot No: 181
Lot: 181
SULTAN ABDÜLAZİZ HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KANDİL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, akantus yaprakları ile zenginleştirilmiş. Kazıma (grave), kabartma (repoussé) ve kalemişi tekniği ile stilize tezyinatlı. Tek hazneli, üç askılı. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 14 x 20 cm. Ağırlık: 945 gr.
Lot No: 182
Lot: 182
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ BUHURDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı / elif ibareli. “Buhurdan” ve “buhur kabı” olmak üzere çift hazneli, tablası “Mecid Şemsesi” dekorlu. Ajur işçilikli, kazıma (grave) ve kabartma (repoussé) tekniği ile “Mızıka-ı Hümâyun” üslubu armalar ve stilize floral unsurlar ile tezyinli. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 15 x 16.5 x 13.5 cm. Ağırlık: 335 gr.
Lot No: 183
Lot: 183
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI “TELKÂRİ” GÜMÜŞ ŞEKERLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) tuğralı. Gümüş. Telkâri işçiliği ile imal edilmiş. 12 dilimli örme sepet formunda. Dairesel tabanı grave (kazıma) tekniği ile tezyinli, taşıma kulbu burgulu, kuş figürü aplikeli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 46.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 15.5 x 15 x 6 cm. Ağırlık: 205 gr.
Lot No: 184
Lot: 184
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ÇEREZLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Çift. Rokoko üslubunda tasarlanmış, nadir tesadüf edilen istiridye formunda. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 18 x 11 x 4.5 cm. (her biri.) Ağırlık: 335 gr.
Lot No: 185
Lot: 185
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇEREZLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876–1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda imal edilmiş. Grave (kazıma) ve kalemişi tekniği ile dekorlu, stilize floral tezyinatlı. Merkezi “Mühr-ü Süleyman / Hâtem-i Süleyman”” motifli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 19 cm. Ağırlık: 255 gr.
Lot No: 186
Lot: 186
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇEREZLİK-“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876–1909) tuğralı. Gümüş. Osmanlı Rokokosu üslubunda imal edilmiş. Nadir tesadüf edilen dalgalı aznavur (guilloché) tekniği ile tezyinli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 17.5 cm. Ağırlık: 261 gr.
Lot No: 187
Lot: 187
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TAS-“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Aznavur (guilloché) işçiliği ile tezyinli. Rokoko madalyon “ES” inisiyalli, “1912” tarihli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 22 cm. Ağırlık: 424 gr.
Lot No: 188
Lot: 188
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TAS-“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Nadir tesadüf edilen ipek aznavur (guilloché) tekniği ile yoğun tezyinata sahip. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 20.5 cm. Ağırlık: 382 gr.
Lot No: 189
Lot: 189
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TAS-“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Aznavur (guilloché) tekniği ile dekorlu, merkezi “V.C” inisiyalli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 19.5 cm. Ağırlık: 364 gr.
Lot No: 190
Lot: 190
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT KADEH-Aznavur işi. Altın vermeyli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 14 x 7 cm. (her biri) Ağırlık: 330 gr.
Lot No: 191
Lot: 191
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ZARF TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. 12 adetten oluşan tam takım, Rus “Kuznetsov” damgalı porselen fincanları ile birlikte. Ajur işçilikli, sıvama altın vermeyli. Orijinal muhafazası ile birlikte. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 4.5 cm. (her biri.) Ağırlık: 285 gr.
Lot No: 192
Lot: 192
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ZARF-“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Çift. Dalgalı aznavur (guilloché) tekniği ile dekorlu, Rokoko madalyonları “A” inisiyalli. Rus “Kuznetsov” damgalı porselen fincanları ile birlikte. Orijinal muhafazası içerisinde. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 6 cm. (her biri.) Ağırlık: 69 gr.
Lot No: 193
Lot: 193
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “TÊTE À TÊTE” KAHVE TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı. Gümüş. Çift. Ajur işçilikli, kalemişi ve kazıma tekniği ile stilize tezyinatlı. Osmanlı gümüş iskeletli porselen fincanları “Uzakdoğu” imalat damgalı. Altın vermeyli. Orjinal “Osmanlı İmparatorluk Armalı” muhafazası ile birlikte. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Tabak Çap: 12 cm. (her biri.) Yükseklik: 4.5 cm. (her biri.) Ağırlık: 82 gr.
Lot No: 194
Lot: 194
OSMANLI SÜLEYMANİYE MİNELİ ZARF-18.Yüzyıl. Osmanlı. Süleymaniye işi. Çok renk mine tekniği ile stilize floral dekorlu, altın yaldız bezemeli. Haliyle. Çap: 6 cm. Yükseklik: 4 cm.
Lot No: 195
Lot: 195
OSMANLI “YILDIZ PORSELEN" DEMLİK-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han dönemi “Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” özel üretimlerinden. “Ay-Yıldız” imalat damgalı, “Sene 1312 / 7” tarihli. 2 parçadan müteşekkil. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Halka dipli, iri şişkin gövdeli, taşıma kulplu, emzikli ve kapaklı. Haliyle. Provenans: Özel Koleksiyon’a aittir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ (Sayfa:116) Topkapı Sarayı Müzesi Yıldız Porselenleri, 2015 / Hülya Kalyoncu Ölçüler: 16 x 17 cm.
Lot No: 196
Lot: 196
OSMANLI “ESER-İ İSTANBUL” SERAMİK TABAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. İstanbul işi. Eski Türkçe ile “Eser-i İstanbul” damgalı. Sultan Abdülmecid Han (1845-1875) dönemi. Çevresi ajurlu, yüzeyi hasır örme işçilikli, merkezinde münhani bir rozet bulunmakta. 19.Yüzyıl ortalarında 30 yıl gibi kısa bir süre imalat yapan atölyenin nadir tesadüf edilen kıymetli üretimlerinden. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 23 cm.
Lot No: 197
Lot: 197
OSMANLI KÜTAHYA SERAMİK FİNCAN GRUBU / USTA DAMGALI-18.Yüzyıl. Osmanlı. 6 adetten oluşan koleksiyon. Usta damgalı. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris - Institut de France) Ölçüler: 7 x 4.5 cm. - 6.5 x 4 cm. - 6 x 4 cm. - 6 x 4 cm. - 6 x 4 cm. - 6.5 x 4 cm.
Lot No: 198
Lot: 198
OSMANLI KÜTAHYA SERAMİK FİNCAN GRUBU-18.Yüzyıl. Osmanlı. 4 adetten oluşan koleksiyon. Referans: Yadıgâr-ı Kütahya, 1997 / Vehbi Koç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri, 2005 / Pera Müzesi Splendeurs de la Ceramique Ottomane, 2000 / Vehbi Koç Vakfı (Musée Jacquemart, Paris -Institut de France) Ölçüler: 7 x 4.5 cm. - 6.5 x 4 cm. - 5 x 4 cm. - 6.5 x 3 cm.
Lot No: 199
Lot: 199
OSMANLI “ÇANAKKALE” AT FİGÜRÜ -19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı. Detaylar zemine hamur yapıştırma tekniği ile belirlenmiş. Ayakları bilezikli, dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Referans: Benzer örneği “Sadberk Hanım Müzesi, Türk Çini ve Seramikleri” isimli kitabın 140.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 20 x 16.5 cm.
Lot No: 200
Lot: 200
OSMANLI “ÇANAKKALE” HÖRGÜÇLÜ DEVE FİGÜRÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çanakkale, Kale-i Sultaniye. Barbutin tekniği ile dekore edilmiş. Aykırı hörgüçlü tipte. Kırmızı hamurlu, şeffaf sırlı. Detaylar zemine hamur yapıştırma tekniği ile belirlenmiş. Ayakları bilezikli, dizlere kadar sırlanmış ve alt kısımları sırsız bırakılmış. Benzer örnekleri Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi ve Ankara Etnografya Müzesi Koleksiyonu’nda bulunmakta. Referans: Benzer örneği “Sadberk Hanım Müzesi, Türk Çini ve Seramikleri” isimli kitabın 141.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 17 x 19 x 7 cm.
Lot No: 201
Lot: 201
FRÉDÉRIC BORGELLA (1833-1901)-“Sultanın Gözdesi” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:2 Sayfa:178 Ölçüler: 80 x 50 cm.
Lot No: 202
Lot: 202
EDOUARD DE LAGUERENNE (19.YÜZYIL)-“Les Deux Orientales” İmzalı. 1883 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Provenans: Hotel des Ventes, Avignon, France / 27.10.2023 - Lot:51 Ölçüler: 53.5 x 41.5 cm.
Lot No: 203
Lot: 203
EUGENE LOUIS GINAIN (1818-1886)-“Cavaliers Arabes Acceptant Du Lait Dans Le Désert” Tuval üzeri yağlıboya. Plaketli, altın varak orijinal çerçevesi içerisinde. Referans: E.Benezit / Cilt: 5 Sayfa: 8 Ölçüler: 72 x 55 cm.
Lot No: 204
Lot: 204
FELIX WYGRZYWALSKI (1875-1944)-“Çölde İbadet” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Provenans: Christie's London, United Kingdom / 21.11.2002 - Lot: 190 Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 819 Ölçüler: 50 x 75 cm.
Lot No: 205
Lot: 205
CHARLES BARGUE EKOLÜ (19.YÜZYIL)-“A Bashi-Bazouk” Tuval üzeri yağlıboya. Charles Bargue’ın New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenen “A Bashi-Bazouk” adlı yapıtından esinlenerek yapılmış. Ölçüler: 38 x 25.5 cm.
Lot No: 206
Lot: 206
ADOLPH WEINMANN (1810-1878)-“Silah Satıcısı” İmzalı. Ahşap üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 676 Provenans: Gros & Delettrez, Paris, France / 11.10.2017, Lot 58 Ölçüler: 32.5 x 24 cm.
Lot No: 207
Lot: 207
OSMANLI “ESER-İ İSTANBUL” TÜFEKLİK-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. İstanbul işi. Ahşap üzerine bağa (kaplumbağa kabuğu), sedef ve kemik kakma tekniği ile stilize geometrik ve floral tezyinli, Osmanlı Rokokosu üslubunda motifler ile zenginleştirilmiş. Nadir tesadüf edilen eser üç askılı ve çift çekmeceli olarak tasarlanmış. Ölçüler: 109 x 51 cm.
Lot No: 208
Lot: 208
OSMANLI ÇAKMAKLI ”ALTIN KAKMA” KALE TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Kale tipi, çakmaklı. Namlusu nişangahlı. Altın kakma, Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubu süslemelerle bezeli. Şeşhane gümüş bilezikli namlusu Damascus, harbisi mevcut. Dipçiği fildişi, kemik ve bronz “Hatemkârî” stili tezyinatlı. Uzunluk: 117 cm.
Lot No: 209
Lot: 209
OSMANLI ÇAKMAKLI KALE TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Kale tipi, çakmaklı. Osmanlı Rokokosu üslubunda gümüş kakma tezyinatlı, “Hayat Ağacı / Selvi-Servi” ve stilize floral motifler ile bezeli. Namlusu gümüş bilezikli, harbisi mevcut. Mahfazalı dipçiği fildişi, kemik ve bronz “Hatemkârî” stili tezyinatlı. Aykırı boyda, haliyle. Uzunluk: 96 cm.
Lot No: 210
Lot: 210
OSMANLI ÇAKMAKLI KALE TÜFEĞİ-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Kafkas, Kale tipi. Altın kakma tezyinatlı. Altın kakma ile "Sahibi ve maliki Hüseyin Ağa" ibareli. Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda süslemelerle bezeli. Mekanizması çakmaklı. Dipçiği gümüş, kabzası fildişi bilezikli. Ahşap yüzeyler gümüş aplikeli. Orijinal harbisi mevcut. Uzunluk: 121.5 cm.
Lot No: 211
Lot: 211
OSMANLI BOYNUZ BARUTLUK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Yaban (dağ) keçisi boynuzundan imal edilmiş. Fildişi geçme ve aplikeli, kabaralar ile zenginleştirilmiş. Ölçüler: 19.5 x 20.5 cm.
Lot No: 212
Lot: 212
OSMANLI “GÜMÜŞ KAKMA” ALAYBOZAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile usta damgalı. Gümüş kakma. Boru namlulu. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekore edilmiş. Kabzası oyma işçilikli, gümüş ile “Afyon işi” tekniğinde stilize tezyinatlı. Uzunluk: 53 cm.
Lot No: 213
Lot: 213
OSMANLI “KAYSERİ İŞİ” MİNELİ BARUTLUK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Kayseri işi, mineli. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize tezyinatlı, lale motifleri ile zenginleştirilmiş. Habbeli, askılı ve askı kancılı. Ölçüler: 9 x 8.5 cm.
Lot No: 214
Lot: 214
OSMANLI ALTIN KAKMA “FİLKULAK” YATAĞAN-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Altın kakma ile Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusu nesih hattı ile altın kakma “Ey gönül bir cân içün her câna minnet eyleme, İşret-i dünyâ içün sultâna minnet eyleme” ibareli. Filkulak tabir edilen kabzası mors dişinden. Uzunluk: 76.5 cm.
Lot No: 215
Lot: 215
OSMANLI ALTIN ve GÜMÜŞ KAKMA ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Rokoko üslubunda “S” kıvrımlı floral ve geometrik tezyinata sahip. Namlusu altın kakma, kabzası ve kını gümüş kakma, koftgari stili işçiliğe sahip. Kını ışınsal motifli, bilezikli ve askı kancalı. Kabzası çift yanaklı, balçaksız. Uzunluk: 103 cm.
Lot No: 216
Lot: 216
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KILIÇ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize tezyinata sahip, Rumî motifler ile zenginleştirilmiş. Namlusu yalın, kabzası boynuz, siperlikli ve askı kancılı. Uzunluk: 96.5 cm.
Lot No: 217
Lot: 217
II.DERECE NİŞAN-I MECİDÎ TAKIM / MECİDİYE NİŞANI ve ŞEMSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. II.Rütbe. Nişan ve şemseden oluşan tam takım, orijinal muhafazası ile birlikte. Darphane-i Âmire. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli, nişanı kurdeleli. Padişahın huzurunda kayd-ı hayat şartıyla takılan bu tip nişanların merkezinde altın zeminli Sultan tuğrası, etrafında ise altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar yer almaktadır. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Şemse Ölçüsü: 77 x 77 mm. Nişan Ölçüsü: 61 x 61 mm.
Lot No: 218
Lot: 218
OSMANLI NİŞAN-I MECİDÎ / MECİDİYE NİŞANI-19.Yüzyıl. Osmanlı. III.Rütbe. Darphane-i Âmire. Altın ve gümüş üzerine mine işçilikli. Sultan Abdülmecid Han döneminde (Hicri 1268) ihdas edilmiş. Merkezinde yer alan altın zeminli Sultan tuğrasının etrafı altın ile Eski Türkçe (Osmanlıca) “Gayret, Hamiyet, Sadakat” yazılı kırmızı mineli kartuşlar ile çevrili. Orijinal muhafazası ile birlikte. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Çap: 58 mm.
Lot No: 219
Lot: 219
OSMANLI MAARİF NİŞANI-Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. “Darphane-i Âmire” damgalı. III.Derece, kurdeleli. Gümüş üzerine mine işçilikli. Altın vermeyli. Merkezi çelenk içerisinde “el-Gazi” mahlaslı “Sultan V.Mehmed Reşad Han” tuğralı, “Ay-Yıldız” üzeri Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Ulûm ve Fünûn ve Sanâyi-i Nefîse” ibareli. Sultan V.Mehmed Reşad Han tarafından “Hicri 1328” yılında kaydı hayat şartıyla ilime, sanata ve maarifete ait işlerde üstün başarı göstererek hizmet edenlere verilmek üzere ihdas edilmiş. Orijinal kutusu içerisinde. Referans: Osmanlı Madalya ve Nişanları, 2001 / Metin Üreten Osmanlı Nişan ve Madalyaları Tarihi, Osmanlı Bankası 2004 / Edhem Eldem Ölçüler: 30 x 24 mm.
Lot No: 220
Lot: 220
SULTAN ABDÜLMECİD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1266-“Abdülmecid Han bin Mahmud el-muzaffer daima” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1266 tarihli. Sultan Abdülmecid Han (1839-1861) el çekme tuğralı, 17 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 15 Rebîulâhir 1266, Ebû Eyyûb el-Ensârî Vakfı’ndan Eyüp Sultan Semti’nde Kiremitçi Süleyman Çelebi Mahallesi’ndeki sınırları belirtilen 21 zirâkare ölçüsünde iki katlı ve toplam 730 kuruş kıymetinde ve aylık 10 akçe kira geliri olan Vakıf Bozacı Dükkanı’nın Düğmeciler Mahallesi’nde sınırları belirtilen 100,5 zirâkare ölçüsünde toplam 6440 kuruş kıymetinde ve aylık 20 kuruş kira geliri olan mülk menzil ile değiştirilmesine izin verilmesi hakkında. Ölçüler: 78 x 55 cm.
Lot No: 221
Lot: 221
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1321-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” Osmanlı. Hicri 1321 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) el çekme tuğralı, 9 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 17 Cemâziyelevvel 1321, Şûrâ-yı Devlet Tanzîmât Dâiresi azasından ve İkinci Rütbe Osmânî ve Üçüncü Rütbe Mecîdî Nişânı sahibi olan Hâzim Bey’in Manastır Vilâyeti Valiliği’ne tayin edilmesi hakkında. Ölçüler: 81.5 x 57.5 cm.
Lot No: 222
Lot: 222
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI BERAT-I ŞERİFE / HİCRİ 1314-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1314 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) el çekme tuğralı, 6 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 28 Şevvâl 1314, Kastamonu Müftüsü Mehmed Emîn Efendi’ye Şeyhülislâm Hâlid Efendizâde Mevlânâ Mehmed Cemâleddin Efendi’nin talebi üzerine İzmir Pâyesi (müftülüğü) verilmesi hakkında. Ölçüler: 82 x 56.5 cm.
Lot No: 223
Lot: 223
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI BERAT-I ŞERİFE / HİCRİ 1300-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1300 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) el çekme tuğralı, 5 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 20 Rebîulevvel 1300, Zabtiye Mektupçusu ve 3.Rütbe Mecîdî Nişânı sahibi olan Tâhir Bey’e Rütbe-i Ûlâ Sınıf-ı Ûlâ (birinci rütbeden birinci sınıf) Nişân verilmesi hakkında. Ölçüler: 81 x 56 cm.
Lot No: 224
Lot: 224
OSMANLI BRONZ SALTANAT ARMASI / ARMA-İ OSMANÎ-“Donanma-yı Humâyûn” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Bronzdan imal edilmiş “Arma-i Osmanî”. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan Osmanlı İmparatorluk Arması’nın “Donanma-yı Humâyûn” gemi direklerinde kullanılan en özel örneklerinden. Orijinal ahşap kaidesi ile birlikte. Benzer örnekleri İstanbul Deniz Müzesi Koleksiyonu’nda yer almakta. Referans: Eserin tıpkı benzeri İngiltere “Imperial War Museums, IWM” Koleksiyonu’nda “ORD223” Envanter numarası ile yer almaktadır. Ölçüler: 15 x 11 cm.
Lot No: 225
Lot: 225
BUFALO BOYNUZU MATARA-19.Yüzyıl. Alman. Bufalo boynuzundan imal edilmiş, vizon rengi / kahverengi. Geleneksel Avrupa tarzı, kallavi ölçülerde. Geniş ağızlı, doğal kıvrımlı, gövde üzeri gümüş aplikeli. Menteşe kapaklı, kelepçeli ve askı kancalı. Merkezde yer alan gümüş madalyon “Zum Andenken - von meinem Bruder Heinrich / Kardeşim Heinrich’in hatırasına” ibareli. Uzunluk: 47 cm.
Lot No: 226
Lot: 226
RUS SAVATLI GÜMÜŞ TEPSİ-19.Yüzyıl. Rus. Moskova “84” imalat ve "MA" usta damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Merkezi tarihi peyzaj tasvirli. Rokoko üslubu stilize tezyinatlı. Çift kulplu. Ölçüler: 12 x 22.5 cm. Ağırlık: 162 gr.
Lot No: 227
Lot: 227
RUS SAVATLI GÜMÜŞ KAŞIK TAKIMI-19.Yüzyıl. Rus. Gümüş. Moskova “84” imalat ve “A.Rateau” usta damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Rokoko üslubunda stilize tezyinatlı, burgu saplı. Altın vermeyli. Meşin muhafaza içerisinde. Uzunluk: 13 cm. (her biri.) Ağırlık: 256 gr.
Lot No: 228
Lot: 228
FRANSIZ SAVATLI GÜMÜŞ “ÇAKMAKLI” TABAKA-19.Yüzyıl. Fransız. Alexandre Chailloux “AC” usta ve imalat garanti damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Çakmaklı, çakma panelli. Altın vermeyli. Ölçüler: 10 x 5.7 x 2 cm. Ağırlık: 142 gr.
Lot No: 229
Lot: 229
OSMANLI SAVATLI GÜMÜŞ KİBRİTLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, savat işçilikli. Kitap formunda tasarlanmış, çakma panelli. Stilize floral tezyinatlı, “MN” insiyalli. Ölçüler: 4.2 x 3 x 1 cm. Ağırlık: 22 gr.
Lot No: 230
Lot: 230
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ KAMÇI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van 90” damgalı. Gümüş, savat işçilikli. Stilize floral ve geometrik tezyinatlı. Sapı geçme, topuz formunda. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 72.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 47 cm. Ağırlık: 189 gr.
Lot No: 231
Lot: 231
OSMANLI SAVATLI GÜMÜŞ HAMAYIL-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, savat işçilikli. Ön yüzüne floral çelenk içerisinde “Osmanlı İmparatorluk Arması”, diğer yüzüne ise camii tasviri çalışılmış. Üstten sürgü kapaklı, orijinal zincir askılı. Ölçüler: 6.7 x 8.8 cm. Ağırlık: 171 gr.
Lot No: 232
Lot: 232
OSMANLI “VAN İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ AJURLU TABAKA-“Yeseyan & Nalçaciyan” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) ile “Van 90”, “Yeseyan” ve “Nalçaciyan” usta damgalı. Gümüş, ajur işçilikli. Savat tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Altın vermeyli. Orjinal muhafazası içerisinde. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 103. sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 8.5 x 6.5 cm. Ağırlık: 123 gr.
Lot No: 233
Lot: 233
OSMANLI “AJURLU” GÜMÜŞ ÇİFT ZARF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, çift. Ajur işçilikli, dikine kartuşlu stilize tezyinata sahip. Rus “Kuznetsov” damgalı porselen fincanları ile birlikte. Yükseklik: 6 cm. (her biri.) Ağırlık: 59 gr.
Lot No: 234
Lot: 234
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT ZARF-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, çift. Ajur işçilikli, stilize tezyinatlı. Altın vermeyli. Rus “Kuznetsov” damgalı porselen fincanları ile birlikte. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 6 cm. (her biri.) Ağırlık: 35 gr.
Lot No: 235
Lot: 235
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT KADEH-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, çift. Rokoko üslubunda kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Yükseklik: 13.5 cm. (her biri.) Ağırlık: 337 gr.
Lot No: 236
Lot: 236
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ KINA TASI -“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş, zenne boy. Aznavur (guilloché) işçiliği ile dekorlu, inisiyalli. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 12.5 cm. Ağırlık: 137 gr.
Lot No: 237
Lot: 237
SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ TAS-“Aznavur İşi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Gümüş. Aznavur (guilloché) işçiliği ile dekorlu Rokoko üslubu grave (kazıma) madalyonlu. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Çap: 12.5 cm. Ağırlık: 149 gr.
Lot No: 238
Lot: 238
OSMANLI SULTANİ MAŞLAH-19.Yüzyı. Osmanlı. Saray işi. Tığ, sarma ve zincir işi. “Ay-Yıldız” ve “Mühr-ü Süleyman” motifli. Sülüs hattı ile yakası “Azâu halli's-Sultân / عزاء خل السلطان / Sultanın mensuplarına (dostlarına) aittir”, armut formlu alanlar ise “ قيافت / Kıyafet” ibareli. Referans: Türk Giyim Kuşam ve Süslenme Sözlüğü, 1967 / Reşat Ekrem KOÇU (Sayfa 118) Ölçüler: 139 x 114 cm.
Lot No: 239
Lot: 239
OSMANLI MAŞLAH ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi estetik ve kalitede. Her iki taraftaki “Sultan II.Abdülhamid Han” tuğraları “Ay-Yıldız” motifleri ile taçlandırılmış. Arapça "کساعا صالنا / Seni bekliyoruz" yazılı bir bordür ile çevrili, göbeği madalyonlu, stilize floral tezyinatlı. Ölçüler: 230 x 53 cm.
Lot No: 240
Lot: 240
OSMANLI İŞLEME ÖRTÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Rokoko üslubunda tezyinli, madalyonlar içerisi “Sultan Tuğrası” dekorlu, “Ay-Yıldız” motifleri ile bezeli. Ölçüler: 195 x 54 cm.
Lot No: 241
Lot: 241
OSMANLI “YA HÜSEYİN” İBARELİ HAVLU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe (Osmanlıca) istifli hat ile “Ya Hüseyin” ibareli. Ham ipek, “Türk Buketi” motifli. Altın suyuna batırılmış gümüş tel kırma. Ölçüler: 127 x 66 cm.
Lot No: 242
Lot: 242
OSMANLI “DİVAL İŞLEME” PUŞİDE-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Çuha üzerine dival işi tekniği ile “Besmele-i Şerife” (Bismillahirrahmanirrahim) ve “Kelime-i Tevhit” (La İlahe İllallah Muhammedün Resulullah / Allah birdir, Muhammed O’nun Elçisidir” uygulanmış, stilize lale ve karanfil motifleri zenginleştirilmiş. Sırma saçaklı. Ölçüler: 186 x 68 cm.
Lot No: 243
Lot: 243
OSMANLI DİVAL İŞİ HAT LEVHA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1287 tarihli. Siyah renk kadife zemin üzerine altın kılaptan kullanılarak dolgu sarma tekniğinde (dival işi) tatbik edilmiş. İstifli sülüs hattı ile "İlâhî ente maksûdî ve rızâke matlûbî / Allah'ım maksadım Sen'sin, gâyem Sen'in rızânı kazanmaktır" yazmakta, yazı dival işleme çerçeve içine alınmış. Ölçüler: 19 x 44 cm.
Lot No: 244
Lot: 244
OSMANLI “TOMBAK” BUHURDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı, Balkanlar. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış. Bakırdan dövme tekniği ile imal edilmiş, altın ve cıva amalgamı ile tombaklanmış. Kazıma (grave) ve kalemişi tekniği ile stilize floral tezyinatlı. Rokoko “S” kıvrımlı üç ayağa sahip, geniş tablalı. Kubbesel kapağı ajurlu, kapak tutamağı tomurcuk formunda. Referans: Tombak Altından Süzülen Zarafet, 2008 / Yapı Kredi Yayınları Ölçüler: 22 x 17.5 cm.
Lot No: 245
Lot: 245
OSMANLI ALTIN KAKMA HATTAT MAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın kakma tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral tezyinatlı. Hattat, müzehhip ve musavvirlerin büyük tabakalar halindeki kâğıtları istenilen kıt’ada düzgün kesebilmeleri için üretilmiş makaslardan. Uzunluk: 26.5 cm.
Lot No: 246
Lot: 246
OSMANLI VÜCÛD-I BEŞER (KATMANLI) ANATOMİ KİTABI-“Vücûd-ı Beşer ve Aza-i Dahiliye ve Hariciyeleri ve Onların Vazifeleri Kitabı” Hicri 1329 tarihli. Arşak Garoyan Matbaası. Eski Türkçe (Osmanlıca) ve Fransızca. Karton kapaklı, katmanlı (3D boyutlu) Ölçüler: 30 x 20 cm.
Lot No: 247
Lot: 247
RUS GÜMÜŞ HOKKA TAKIMI-19.Yüzyıl. Rus. St.Petersburg “84” Kokoshnik, “И П” ve “Я Р” usta damgalı. Gümüş. Kalemliği “Lir” formunda, iki adet kalemi mevcut. Standı çift hazneli, orijinal kristal mürekkep hokkaları ile birlikte. Ölçüler: 21 x 13 x 16 cm. Ağırlık: 291 gr.
Lot No: 248
Lot: 248
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “CONTERMARK” TALER -“Maria Theresa Taleri” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı. Gümüş Maria Theresa Taleri, *contermark. Benzer örneği “Kenneth M.Mackenzie Koleksiyonu”nda yer almakta. *Contermark, yabancı altın veya gümüş paraların, herhangi bir ülke içinde geçerli olabilmesi için yerel damga vurularak kullanılması anlamına gelir. Bir nevi paranın devşirilmesidir. Referans: Osmanlı Gümüş Damgaları, 1996 / Garo Kürkman (Sayfa 36) Çap: 41 mm. Ağırlık: 28 gr.
Lot No: 249
Lot: 249
OSMANLI KANUNİ ESASİ LİYAKAT MADALYASI-Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) dönemi. Madalyanın ön yüzünde “Sultan Mehmed Reşad Han Tuğrası” ve “Kanun-i Esasi, 10 Temmuz 1324” ibaresi, arka yüzünde ise “Hükümet-i Meşrute-i Osmaniye 1326”, etrafında ise “Hürriyet, Adalet, Müsavat” ibareleri yer almaktadır. Ölçüler: 27 x 23.6 mm. Ağırlık: 8 gr.
Lot No: 250
Lot: 250
FUAT SOYHAN AİLE YADİGÂRI “DİVANHANE ÇİVİSİ” YÜZÜK-Osmanlı. Altın monturlü, eski kesim iri elmas taşlarla bezeli. Provenans: Ressam Fuat Soyhan Aile Koleksiyonu Çap: 18 mm. Ağırlık: 6 gr.
Lot No: 251
Lot: 251
RUS ALTIN TABAKA-19.Yüzyıl. Rus. Zolotnik “56” ve “М.Ф” usta damgalı. 14 ayar altın. Ölçüler: 108 x 74.5 x 15.7 mm. Ağırlık: 168 gr.
Lot No: 252
Lot: 252
AMERİKAN “ELGIN” ALTIN CEP SAATİ-Amerikan. “Elgin Natl. Watch Co.” imalat damgalı. 14 ayar altın, garanti damgalı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı. Elmas ve safir taşlarla zenginleştirilmiş. Çap: 41.5 mm. Ağırlık: 60 gr.
Lot No: 253
Lot: 253
İSVİÇRE ALTIN CEP SAATİ-İsviçre. İmalat damgalı. 14 ayar altın, garanti damgalı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı. Bombe camlı, kadranı “Romen” rakamlı. Çap: 50.5 mm. Ağırlık: 83 gr.
Lot No: 254
Lot: 254
AMERİKAN “WALTHAM” ALTIN CEP SAATİ-Amerikan. “Waltham” imalat damgalı. 14 ayar altın, “BWC Co.” garanti damgalı. Mekanizması “P.S. Bartlett, Waltham, Mass” imzalı. Bunter case (çift kapak) kasalı, üstten kurmalı. Kadranı Romen rakamlı, saniyeli. Çap: 52.4 mm. Ağırlık: 99 gr.
Lot No: 255
Lot: 255
AMERİKAN “ELGIN” CEP SAATİ-Amerikan. “Elgin Natl. Watch Co.” imalat damgalı. Altın kaplama, patent damgalı. Bombe camlı, kadranı “Romen” rakamlı. Çap: 54 mm. Ağırlık: 126 gr.
Lot No: 256
Lot: 256
İSVİÇRE “IWC” ALTIN CEP SAATİ-İsviçre. IWC, “International Watch Company” imalat damgalı. 14 ayar altın, garanti damgalı. Üstten kurmalı. Arka kapağında grave (kazıma) tekniği ile oluşturulmuş inisiyal yer almakta. Çap: 50.8 mm
Lot No: 257
Lot: 257
FRANSIZ SAAT TEŞHİR STANDI-19.Yüzyıl sonu. Fransız. Taçlı, standlı ve askı kancalı. Altın vermeyli. Ölçüler: 12 x 7 x 6 cm.
Lot No: 258
Lot: 258
FRANSIZ BRONZ MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Fransız. Bronz. Firuze ve yarı değerli taşlar ile bezeli, stilize tezyinatlı. İç yüzeyi bordo renk kadife kaplı. Kaide ayaklı, üstten kapaklı, kilit mekanizmalı. Ölçüler: 10 x 14.5 x 10.5 cm.
Lot No: 259
Lot: 259
OSMANLI BEYKOZ BİLLUR İBRİK-19. Yüzyıl. Osmanlı. Beykoz mamulâtı. Billur gövde üzeri kesme (grave) tekniği ile tezyinli. Altın yaldız bezemeli. Referans: Türk Cam Sanatı ve Beykoz İşleri, 1974 / Fuat BAYRAMOĞLU Yükseklik: 20 cm.
Lot No: 260
Lot: 260
OSMANLI BEYKOZ BİLLUR İBRİK-19. Yüzyıl. Osmanlı. Beykoz mamulâtı. Billur gövde üzeri kesme (grave) tekniği ile tezyinli. Altın yaldız bezemeli. Referans: Türk Cam Sanatı ve Beykoz İşleri, 1974 / Fuat BAYRAMOĞLU Yükseklik: 16 cm.
Lot No: 261
Lot: 261
FRANSIZ BOHEM GECE SÜRAHİSİ TAKIMI-19.Yüzyıl. Fransız. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Bohem üslubunda dekorlu bardak, sürahi ve tabaktan oluşan tam takım. Altın yaldız bezemeli. Yükseklik: 23 cm. Tabak Çap: 18 cm.
Lot No: 262
Lot: 262
OSMANLI “DİVAL İŞLEME” BOHÇA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İpek saten üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. “Türk Buketi” motifleri ile zenginleştirilmiş stilize floral motiflerle tezyinli. Ölçüler: 88 x 88 cm.
Lot No: 263
Lot: 263
OSMANLI “DİVAL İŞLEME” BOHÇA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Bordo renk ipek kadife üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. Rokoko üslubunda stilize floral motiflerle bezenmiş, köşebentleri taçlandırılmış, zarif bir bordür ile neticelendirilmiştir. Ölçüler: 81 x 81 cm.
Lot No: 264
Lot: 264
OSMANLI “DİVAL İŞLEME” BOHÇA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İndigo mavisi dokuma kumaş üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral motifler tezyinli, merkezi madalyonlu. Ölçüler: 78 x 82.5 cm.
Lot No: 265
Lot: 265
OSMANLI “ALTIN KILAPTAN” İPEK SATEN ÖRTÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi estetik ve kalitede. İpek saten üzerine altın kılaptan kullanılarak tatbik edilmiş. Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 192 x 160 cm.
Lot No: 266
Lot: 266
OSMANLI “DİVAL İŞİ” YATAK ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çivit mavi ipek saten üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, stilize floral motifler ile bezenmiş. Merkezi şemse madalyonlu, köşebentleri taçlandırılmış, zarif bir bordür ile neticelendirilmiş. Ölçüler: 196 x 163 cm.
Lot No: 267
Lot: 267
OSMANLI “DİVAL İŞİ” YATAK ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Su yeşili ipek saten üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, stilize floral motifler ile bezenmiş. Merkezi madalyonlu, köşebentleri taçlandırılmış, sırma saçaklı. Ölçüler: 200 x 169 cm.
Lot No: 268
Lot: 268
OSMANLI “DİVAL İŞİ” YATAK ÖRTÜSÜ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Fuşya renk ipek saten üzerine altın kılaptan kullanılarak dival işi tekniğinde yapılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, stilize floral motifler ile bezenmiş. Merkezi madalyonlu, köşebentleri taçlandırılmış, zarif bordürlü. Ölçüler: 208 x 152 cm.
Lot No: 269
Lot: 269
MÂCİD AYRAL (1891-1961)-“Yazı Kalıbı” Ketebeli. Hicri 1379 tarihli. Çift taraflı battat boy yazı kalıbı, her iki tarafıda ketebeli. Sülüs hattı kullanılarak sarı zırnık mürekkebi ile yazılmış, kenarlara siyah is mürekkebi ile tahrir çekilmiş. Levhanın önüne “Besmele-i Şerife”, arka tarafına ise istifli celi sülüs hattı ile “Kullu şey-in hâlikun illâ vecheh(u) lehu-lhukmu ve-ileyhi turce'ûn / Her şeyin hükmünü vermek, O'na aittir ve dönüşünüz O'nadır” anlamındaki Kasas Süresi 88. Ayet tatbik edilmiş. Referans: Türk Hattatları, 1984 / Şevket Rado (Sayfa:263) Ölçüler: 27 x 107 cm.
Lot No: 270
Lot: 270
HASAN ÇELEBİ (d.1937)-“Sülüs Hat Levha” Ketebeli. Hicri 1403 tarihli. Siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile “El-Cennetü tahte akdâmi'l-ümmehât / Cennet annelerin ayakları altındadır” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Altın cetvelli. Battal ebrulu. Günümüzün “Reisü’l-Hattatin”i addedilen Hasan Çelebi’nin koleksiyonluk eserlerinden. Ölçüler: 6.5 x 23 cm.
Lot No: 271
Lot: 271
AYASOFYALI ABDURRAHMÂN HİLMÎ EFENDİ -“Kıt’a” 18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. “Abdurrahmân Hilmî Efendi” ketebeli, hocası “Eğrikapılı Mehmed Rasim Efendi”. Siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile “Besmele-i Şerife” ve ““Bir mümine sövmek ahlaksızlıktır” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Altın cetvelli. Altın ile tezhipli, battal ebrulu. Ebrusu, Özbekler Tekkesi Şeyhi İbrahim Edhem Efendi. Ölçüler: 11.5 x 23 cm.
Lot No: 272
Lot: 272
HÜSEYİN KEŞFÎ EFENDİ (1835-1937)-“Kıt’a” 19.Yüzyıl. Osmanlı. “Hüseyin Keşfî” ketebeli, hocası “Kazasker Mustafa İzzet Efendi”. Hicri 1294 tarihli. Siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs ve nesih hattı ile “Vala tatie minhuma hasman vala hakaman faanet / Sen ne muhalifsin ne de hakemsin” yazılı. Altın cetvelli. Etrafı “Taraklı Ebru” ile bezenmiş. Ölçüler: 13.5 x 22.5 cm.
Lot No: 273
Lot: 273
İCAZETNÂME-19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1265 tarihli. İcazeti alan “Ömer Necati”, icazeti veren hocası “Halil Şükrü”. Sülüs, nesih ve icaze hattı ile yazılmış. “Besmele-i Şerife” ve “Kim benim hakikatime hürmeten güzel el yazısı ile yazarsa cennete girer” anlamındaki Hadis-i Şerif yazılı. Altın cetvelli. Altın ile klasik üslup “Halkâr” tezhipli. Ölçüler: 14 x 22.5 cm.
Lot No: 274
Lot: 274
KÂMİL ÜLGEN (1886-1958)-“Hat Levha” Ketebeli. Hicri 1332 tarihli. Siyah is mürekkebi kullanılarak sülüs hattı ile dört satır şeklinde yazılmış, Müzehhip tarafından özel hazırlanmış tezhipli levhaya tatbik edilmiş. Müzehhip ketebesi “Düyun-ı Umumiye Memurin Şubesi Maaş Kalemi Mustafa Şükrü” şeklindedir. “Ol Resûl-i müctebâ hem rahmeten li’l-âlemin. Bende medfûndur deyû eflâke fahr eyler zemîn. Ravzasın edip ziyâret dedi Cibrîl-i Emîn. Hâzihi cennâtu adnin fedhulûhâ hâlidîn / O seçilmiş Rasul alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Yeryüzü, gökyüzüne Resulullah bende defnedildi diye övünmektedir. Ravzasını ziyaret eden Cebrail Aleyhisselam; İşte bu cennetin en yüksek mertebilerinden olan Adn Cenneti’dir, oraya ebedi kalmak üzere giriniz.” Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Ölçüler: 47 x 38 cm.
Lot No: 275
Lot: 275
KÂMİL ÜLGEN (1886-1958)-“Talik Hat Levha” Ketebeli. Siyah is mürekkebi kullanılarak talik hattı ile “Himmet-i merdâne istiğnâ-yi derviş ez ganîst / Mertlik himmeti, dervişin (yoksul) ganîden (zengin) muhtaçsızlığıdır” yazılı. Altın cetvelli. Provenans: Osmanlı Kadın Ressamlardan Nevzat Hanım Aile Koleksiyonu Ölçüler: 18 x 53 cm.
Lot No: 276
Lot: 276
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1331-“Mehmed Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima” Osmanlı. Hicri 1329 tarihli. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) el çekme tuğralı, 7 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 17 Rebîulevvel 1331, Eski Haleb Vilâyeti Valisi olan Murassa ve Mecîdî Nişanı sahibi Hâzim Bey’in Beyrut Valiliği’ne tayin edilmesi hakkında. Ölçüler: 79 x 51 cm.
Lot No: 277
Lot: 277
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1332-“Mehmed Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima” Osmanlı. Hicri 1332 tarihli. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) el çekme tuğralı, 5 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 11 Muharrem 1332, Birinci Kolordu’ya bağlı Erzincan Hastahânesi tabiplerinden Kıdemli Yüzbaşı Kimyâger Mehmed Lütfü Efendi’nin, rütbesinin binbaşılığa terfi ettirilerek Yemen-Sanʻâ Hastahânesi Kimyagerliği’ne tayin olması hakkında. Ölçüler: 84 x 51 cm.
Lot No: 278
Lot: 278
OSMANLI ALTIN KAKMA SULTANİ KAMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultani özelliklerde, estetik ve kalitede. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinatli. Kallavi ölçülerde. Kabzası mors dişinden. Bıçağı altın kakma, lale finalli stilize dekorlu. Kını gümüş, altın vermeyli. Uzunluk: 56 cm.
Lot No: 279
Lot: 279
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI KILIÇ-Osmanlı. Sultan V.Mehmed Reşad Han dönemi. Altın kakma ile Sultan V.Mehmed Reşad Han tuğralı ve “Kelime-i Tevhid” yazılı. Kabzası boynuz, balçağı ve kını alpaka. Uzunluk: 98 cm.
Lot No: 280
Lot: 280
OSMANLI “FİLKULAK” GÜMÜŞ YATAĞAN-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1231 tarihli. “Amel-i Mahmud” usta imzalı. Sahibi “Mehmet Ağa”. Saray işi estetik ve kalitede. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize tezyinatlı. Kını ve kabzası gümüş, bıçağı gümüş kakma. Usta ve sahiplik kitabesinde “Amel-i Mahmud ve maliki Süleyman Ağa, Sene 1231” ve “Tevekkülî 'alâ-Halıkî, Abduhu Derviş Ağa”, diğer yüzünde ise “Yâ Muhammed kıl şefâat ümmetindir İbrahim. Tevekkülî 'alâ-Hâlıkî. Abduhu Ömer Beşe” yazmakta. Filkulak kabzalı, kabzası kabaralı. Çamurluğu ejder (dragon) başı finalli. Gümüş repoussé (kabartma) işçilikli kını tuğ, piştov, çift başlı teber, balta, kılıç gibi Osmanlı askeri enstrümanlarla oluşturulmuş armalar ile dekorlu. Uzunluk: 75 cm.
Lot No: 281
Lot: 281
OSMANLI “FİLKULAK” GÜMÜŞ YATAĞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Rokoko üslubunda tezyinatlı. Filkulak tabir edilen kabzası ve kını gümüş, bıçağı çelik. Uzunluk: 87 cm.
Lot No: 282
Lot: 282
OSMANLI “FİLKULAK” GÜMÜŞ YATAĞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Rokoko üslubunda tezyinatlı. Filkulak tabir edilen kabzası ve kını gümüş, bıçağı çelik. Kitabesi gümüş kakma tekniği ile Eski Türkçe (Osmanlıca) ibareli. Uzunluk: 93 cm.
Lot No: 283
Lot: 283
OSMANLI “FİLKULAK” YATAĞAN-18.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1123 tarihli. Sultan tuğrası formunda gümüş kakma ile “Sahibi Mehmed, 1123” ibareli. Filkulak tabir edilen kabzası boynuz. Kını gümüş giydirme. Rokoko üslubunda tezyinatlı, ejder başı (dragon) finalli. Uzunluk: 82 cm.
Lot No: 284
Lot: 284
OSMANLI ALTIN KAKMA “FİLKULAK” YATAĞAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Altın kakma ile Osmanlı Rokokosu ve Rumî üslubunda tezyinli. Namlusu istifli sülüs hat ile altın kakma “Bıçağın sahibi daim saadetlerle şad olsun” ibareli. Kabzası mercan aplikeli, balçağı yarı değerli taşlar ile zenginleştirilmiş. Altın vermeyli. Filkulak tabir edilen kabzası mors dişinden. Kını gümüş aplikeli, askı kancalı. Repoussé (kabartma) işçiliği ile Rokoko üslubunda stilize dekorlu. Uzunluk: 78 cm.
Lot No: 285
Lot: 285
OSMANLI “FİLKULAK” GÜMÜŞ SALDIRMA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Aykırı boy ve tasarıma sahip. Kabzası fildişi, kını gümüş. Yeniçeri yatağanlarında bulunan “filkulak” kabzaya sahip. Gümüş kını “Osmanlı Rokokosu” üslubunda repoussé (kabartma) tekniği ile uygulanmış stilize tezyinata sahip, tasarımsal armalar ile zenginleştirilmiş. Namlusu grave (kazıma) dekorlu. Çamurluğu iri topuz formunca, askı kancalı, orijinal zinciri ile birlikte. Uzunluk: 43.5 cm.
Lot No: 286
Lot: 286
OSMANLI ÇİFT PİŞTOV / ESLAH-I RAMİYE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çift. Çakmaklı mekanizmaya sahip, mekanizması “Mızıka-ı Hümâyun” stilinde armalar ile dekorlu. Rokoko üslubunda tezyinli. Namlusu damascus, altın kakma bezemeler ve şemse motifleri ile zenginleştirilmiş. El oyma işçiliği ile bezeli ahşap gövdeleri gümüş aplikeli, repoussé (kabartma) ve kazıma (grave) tekniği ile zarif dekorlu. Dipçikleri gümüş topuzlu, mitolojik tasvirli. Uzunluk: 47 cm. (her biri.)
Lot No: 287
Lot: 287
OSMANLI “SAVATLI” PİŞTOV ve KUBURU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Çakmaklı mekanizmaya sahip. Gümüş giydirme, savatlı. Osmanlı Rokokosu üslubunda tezyinli, altın vermeyli. Namlusu stilize motifler ile zenginleştirilmiş. Dipçiği topuz formunda. Kuburu dival işçilikli, kemerli. Uzunluk: 46 cm.
Lot No: 288
Lot: 288
OSMANLI SULTANI TASVİRLİ BOYNUZ BARUTLUK-18.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Boynuz yüzeyler grave (kazıma) tekniği ile uygulanmış “Osmanlı Sultanı” tasvirli, stilize floral ve geometrik tezyinatlı. Kale tüfeği için. Uzunluk: 34.5 cm.
Lot No: 289
Lot: 289
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1329-“Mehmed Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima” Osmanlı. Hicri 1329 tarihli. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) el çekme tuğralı, 7 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 21 Şevvâl 1329, Hicâz Vilâyeti Valisi olan ve Murassa ve Mecîdî Nişanı sahibi Hâzim Bey’in Beyrut Valiliği’ne tayin edilmesi hakkında. Ölçüler: 77.5 x 50 cm.
Lot No: 290
Lot: 290
SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI FERMAN / HİCRİ 1329-“Mehmed Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima” Osmanlı. Hicri 1329 tarihli. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) el çekme tuğralı, 8 satır. Ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi kullanılarak divani hatla yazılmış. 4 Rebîulevvel 1329, Eski Şehremîni (Belediye Reisi) olan ve Murassa ve Mecîdî Nişanı sahibi Hâzim Bey’in Hicâz Vilâyeti Valiliği’ne tayin edilmesi hakkında. Ölçüler: 84 x 56 cm.
Lot No: 291
Lot: 291
LEOPOLD ZILLER (1913-2003)-“Bosphorus, Constantinople” İmzalı. Duralit üzeri yağlıboya. Ölçüler: 13 x 23.5 cm.
Lot No: 292
Lot: 292
CHARLES COUSIN (1807-1887)-“Constantinople” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt:3 Sayfa:231 Ölçüler: 28.5 x 48.5 cm.
Lot No: 293
Lot: 293
COUTIL -“Constantinople” İmzalı. 1904 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 35.5 x 56 cm.
Lot No: 294
Lot: 294
LOUIS LOTTIER (1815-1892)-“Constantinople” İmzalı. Peyzaj. Ahşap üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 367 Ölçüler: 23 x 35 cm.
Lot No: 295
Lot: 295
PAUL BISTAGNE (1850-1886)-“Constantinople” İmzalı. 1879 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Provenans: Sotheby's, London / 17.10.1997 - Lot:307 Ölçüler: 58 x 92 cm.
Lot No: 296
Lot: 296
DÉSİRÉ GIRARD (1863-1938)-“Natürmort” İmzalı. Kağıt üzeri karışık teknik. Ölçüler: 35 x 27 cm.
Lot No: 297
Lot: 297
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Saray Bahçesi” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Şasesiz. Provenans: Ressam Fuat Soyhan Aile Koleksiyonu Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 58 x 45 cm.
Lot No: 298
Lot: 298
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Edirne Uzunköprü” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Provenans: Ressam Fuat Soyhan Aile Koleksiyonu Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 45 x 60 cm.
Lot No: 299
Lot: 299
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Balıkçılar” İmzalı. 1949 tarihli. Duralit üzeri yağlıboya. Provenans: Ressam Fuat Soyhan Aile Koleksiyonu Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 41 x 61 cm.
Lot No: 300
Lot: 300
ZÜHTÜ MÜRİDOĞLU (1906-1992)-“Desen” Kağıt üzeri karakalem. Eserin arkasında onay yazısı mevcuttur. Ölçüler: 45 x 28 cm.
Lot No: 301
Lot: 301
KOMET (1941-2022)-“Figüratif Kompozisyon” İmzalı. 2002 tarihli. Strafor panel üzeri yağlıboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 348 Provenans: Özel Koleksiyon Ölçüler: 65 x 50 cm.
Lot No: 302
Lot: 302
SALVADOR DALI (1904-1989)-“Fruits Troués” İmzalı. Flordali serisi. Porselen, “Royal Limoges” damgalı. Edition No: 304 Referans: E.Benezit. Cilt:3 / Sayfa:329 Çap: 34.5 cm.
Lot No: 303
Lot: 303
ÇİN “KANTON” PORSELEN KASE-19.Yüzyıl. Çin. Kanton. Kallavi ebatlarda. Realist saray yaşamı sahneleri ile dekorlu. Stilize floral tezyinatlı figüratif kompozisyonlara sahip. Zengin altın yaldız bezemeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 37.5 cm.
Lot No: 304
Lot: 304
ÇİN “BLEU-BLANC” PORSELEN DUVAR TABAĞI-18.Yüzyıl. Çin. “Bleu-Blanc”. Kallavi ebatlarda. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı, sıraltına kobalt mavi renkte. Halka dipli, geniş ve çukur gövdeli. Stilize tezyinata sahip, merkezi hayvan figürleri ve floral motifler ile bezeli. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Chinese Ceramics in the Sadberk Hanım Museum, 1995 / John Carswell Çap: 39 cm.
Lot No: 305
Lot: 305
MAİTREYA BRONZ BUDA FİGÜRÜ-Uzakdoğu. Bronz, patineli. Maitreya, lotus tahtında oturmuş, gevşek bir cüppe giymiş, dua tespihi ve bir mahfaza tutarken tasvir edilmiş. Lotus kaidesi ibareli. Ölçüler: 20 x 17 cm.
Lot No: 306
Lot: 306
OSMANLI “PİRPİRİ” KAFTAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Balkan işi. Pirpiri, Lacivert dokuma kumaş üzerine simli kordon ile kordon tutturma tekniğinde yapılmış. Üst kısmı vücuda sıkıca oturan, yuvarlak yakalı, kolsuz, önden açık ve geniş kloş etekli, içi astarlı kaftan. Uzunluk: 115 cm.
Lot No: 307
Lot: 307
OSMANLI SIRMALI CEPKEN ve YELEK-Altın kılaptanla dival işi ve zincir işi tekniğinde işlenmiş, pullarla zenginleştirilmiş. Özel çerçeve içerisine alınmış. Çerçeve Ölçüsü: 123 x 88 cm. Ceket Ölçüsü: 57 x 47 cm. Yelek Ölçüsü: 47 x 35 cm.
Lot No: 308
Lot: 308
OSMANLI SIRMALI YELEK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Balkan işi. Yakut rengi ipek kadife üzerine zincir işi tekniğinde yapılmış. Osmanlı Rokokosu üslubunda yoğun ve stilize motiflerle bezeli. Ölçüler: 45 x 49 cm.
Lot No: 309
Lot: 309
OSMANLI SIRMALI YELEK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Balkan işi. Uçuk mavi renk dokuma kumaş üzerine zincir işi tekniğinde yapılmış, stilize motifler ile bezeli. Ölçüler: 34 x 43 cm.
Lot No: 310
Lot: 310
OSMANLI İPEK İŞLEME HAT LEVHA-19.Yüzyıl. Osmanlı. İpek üzerine işlenmiş. 2 satır halinde "Umurun Hakka tefviz et haris-i intikam olma, Cenâb-ı Hâkim-i mutlak ne işlerse adalettir" yazılı, floral çelenk motifi ile zenginleştirilmiş. Ölçüler: 55 x 72 cm.