• Cancel
    Filter
Filter

MÜZELİK ESERLER MÜZAYEDESİ | 14

Sayın koleksiyoner ve sanatseverler eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. İlgilendiğiniz eserler ile ilgili olarak +90 538 833 1391 no'lu telefondan randevu oluşturabilir, The RITZ-CARLTON Residence'daki adresimizde eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

Müzayedemizde uygulanan komisyon oranı %10, KDV oranı ise %18'dir. Ödeme süresi müzayede bitiminden sonra 7 (yedi) iş günüdür, ödemelerde o günkü "TC Merkez Bankası" döviz kuru esas alınır. Açık arttırma sonrası "SATIŞ İPTALİ, CAYMA HAKKI, veya ALIMDAN VAZGEÇME" söz konusu değildir, cezai şart olarak %30 aracılık hizmeti uygulanır.

Müzayedelerimizde beğeniye sunulan tüm eserler konusunun en değerli uzman ve otoriteleri tarafından ekspertiz edilmekte, ayrıca Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, Türbeler Müzesi, Vakıflar ve Askeri Müze uzmanları tarafından incelenerek onaylanmaktadır.

  • Category: Mücevher
Lot: 13 » Mücevher

OSMANLI SARAY İŞİ SULTANİ SALTANAT ALAMETİ MÜZELİK FES SORGUCU

19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdühamid Han dönemi. 1876-1909 tarih aralığı. Saray işi, hanedan parçası. İmparatorluğun tüm ihtişamını gözler önüne serecek şekilde bir statü ve güç belirtisi olarak merkezinde Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı Osmanlı Devlet Arması (Arma-i Osmanî) ve onu çevreleyen ışınlı floral çelenk formunda altın montür üzerine 10 karatın üzerinde elmas, yakut, zümrüt ve safir taşlar ile bezeli ve incilerle zenginleştirilmiş şekilde arkadan tek uzun iğne ile takılacak ve aparatı ile ikiye ayrılacak mekanizmaya sahip, kallavi ebatlarda ve sultani özelliklerde Saray erkânından Hanedan mensubu biri için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiştir. Fevkalade kondisyona sahip müstesna eser gerek saray nakkaşları tarafından yapılan eşsiz tasarımı ve göz alıcı ihtişamı, gerekse sorguç olması sebebi ile üstlendiği belgesel önem ve kıymet sebebi ile Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik bir şaheseridir.

Eserin merkezinde bulunan Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı Osmanlı Devlet Arması (Arma-i Osmanî) istenildiği takdirde arkada bulunan mekanizma sayesinde sorguçtan ayrılarak eserin küçük sorguç ya da broş olarak da kullanılmasına olanak verecek şekilde tasarlanmıştır. Eserin tasarımı merkezde iri taşlı menekşeden her iki yöne yükselen stilize floral tasarımlı bir çelenk ve tepede taçlandırdığı on köşeli yıldız ile oluşturulan bir iskeletin merkezine oturan Osmanlı Devlet Arması ile oluşturulmuştur. Eserde bulunan Osmanlı Devlet Arması tasarımında sancak, balta, kılıç, mızrak, top ve piştov gibi devletin azamet ve gücünü yansıtan semboller ve alametler de bulunmaktadır. Eser, iri badem formlu ve iri yuvarlak kesim elmaslar ile zenginleştirilmiş, zümrüt, yakut ve safir ile çok renk göz alıcı bir görselliğe kavuşturulmuş ve incilerle zenginleştirilmiş, merkezi Osmanlı Devlet Armasının önüne aplike masif altın bir alamet ile neticelendirilmiştir. Eserin ikiye ayrılıyor olması, sahibinin sorgucu törenlerde kullanmak için kallavi ebatlarda ve muazzam gösterişte yaptırdığını, seferde ise küçük şekilde sorguç olarak ya da gündelik yaşamında broş olarak kullandığını düşündürmektedir.

Provenans: Özel Koleksiyon

Referans: Osmanlı Saray Mücevheri / Gül İrepoğlu

Ölçüler: 95 x 85 mm.

Details
Lot: 14 » Mücevher

OSMANLI HANEDAN ALAMETİ SARAY İŞİ SULTANİ MÜZELİK GÖĞÜS BROŞU

19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Hanedan parçası. Osmanlı Hanedan Alameti müstesna göğüs broşu, Topkapı Sarayı mücevher atölyelerinde Ehl-i Hiref sanatkârları tarafından İmparatorluğun tüm ihtişamını gözler önüne serecek şekilde, bir statü ve güç belirtisi olarak Osmanlı Devlet Arması model alınarak altın montür üzeri elmas ve güvercin kanı yakut taşlar ile bezeli ve arkadan tek uzun iğne ile takılacak şekilde, kallavi ebatlarda ve sultani özelliklerde Hanedan mensubu biri için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiştir. Topkapı Sarayı Hazinesi’nden muhtemelen hediye veya sultanların çeyiz eşyası olarak çıkmış, teşhir standlı orijinal muhafaza kutusu mevcut olan, fevkalade kondisyona sahip müstesna eser gerek saray nakkaşları tarafından yapılan eşsiz tasarımı ve göz alıcı ihtişamı, gerekse Hanedan’a ait olması sebebi ile Osmanlı Mücevher Sanatı’nın eşsiz bir başyapıtı, ele geçmez nadirlikte ve kıymette müzelik bir örneğidir.

Eser, Osmanlı’da saltanatın kudretini ve zenginliğini belli eden, güç ve yenilmezlik verdiğine, ruhu temizlediğine inanılan 5 adedi iri 220’den fazla elmas ile tehlike karşısında geçici bir kedere kapılındığında tercih edilen, güç, kudret ve şehveti temsil eden, Cevhername’lerde ki inanışa göre taşıyanı ateşin yakmayacağına zan edilen güvercin kanı renkte 69 adet yakut taş mıhlanarak tezyin edilmiştir.

Eserde, Osmanlı Devlet Arması’nda ki üslup devam ettirilerek simgesel anlamda “yıldız” hayatın sebebi, gündüz ve aydınlığın simgesi olarak halifeliği, “hilal” Osmanlı Devleti’nin Meliki padişahı, “silahlar” devlet gücünü, “çiçekler”de sevgi ve muhabbeti ifade etmektedir. Armanın tacındaki hilal bu eşsiz mücevherde hafif sola, batıya doğru çevrilmiş ve içindeki padişah tuğrası olan bölüm, üst üste binen beş köşeli iki yıldız ve merkezine iri bir taş ile rozet şeklinde uygulanmıştır. Osmanlı Devlet Arması’nda Osmanlı Sancağı ve Hilafet Sancağı olarak iki sancak bulunurken eserde sadece boydan boya sıralı yakutlar ile zenginleştirilmiş Osmanlı Sancağı’na yer verilmiş, sancağın nihayetlendiği yer uzun lale formlu bir fiyonk ile tamamlanmıştır. Diğer yönde en üstte “Baltacılar Ocağı”nın kullandığı tören silahı tek yüzlü teber (balta), altında ise Türklerin milli silahı ok ve mızrak bulunmaktadır. Eserin genelinde elmas bezemeler ile öne çıkarılmış, yer yer yakutlar ile zenginleştirilmiş manevi ilhamlar sebebiyle bulunduruldukları düşünülen ve Osmanlı’nın estetik yönüne dikkat çeken çiçek, dal ve yapraklar yoğun şekilde kullanılmıştır. Broşun iskeletini oluşturan kalın ok gövdesinin yüzeyi ise grave tekniği ile stilize floral motifler ile tezyin edilmiştir. Eserdeki en önemli detay sancağın finalinde yakutlarla bezeli Latin harfi şeklinde bir motifin tatbik edilmiş olmasıdır ki broşun intikal ettiği hanedan mensubu ailenin beyanına göre “S” okunan bu harf, broşun sahibi Sultan’ın baş harfidir.

PROVENANS: Osmanlı Hanedan Koleksiyonu
(Eser, provenans mektubu ile birlikte teslim edilecektir.)

Referans: Osmanlı Saray Mücevheri / Gül İrepoğlu

Ölçüler: 67 x 104 mm.

Details
previous
Go to Page: / 1
next