• Cancel
    Filter
Filter

KOLEKSİYONLUK ESERLER MÜZAYEDESİ | 02

Sayın koleksiyoner ve sanatseverler eserlere pey vermek ve "Online Canlı Müzayede"ye katılmak için web sitemiz üzerinden üye olunuz. İlgilendiğiniz eserler ile ilgili olarak +90 538 833 1391 no'lu telefondan randevu oluşturabilir, The RITZ-CARLTON Residence'daki adresimizde eserleri yakından inceleyebilir ve uzmanlardan bilgi alabilirsiniz.

  • Category: Hat
Lot: 21 » Hat

HAFIZ MEHMED SALİH EL-MEVLEVİ KETEBELİ LİTERATÜRE GİRMİŞ MÜZELİK TEKKE İŞİ HAT LEVHA

Ketebeli, Hicri 1215 / Miladi 1800 tarihli. Celi Sülüs hat ile yazılmış. Eserin ketebesi hattat tarafından alt merkezde bulunan kitabe içine “Sevvedehû’l-fakîr Hâfız Mehmed Salih el-Mevlevî, Sene 1215” şeklinde atılmıştır.

Aharlı kâğıt üzerine “Limonî” renk uygulanmış levhada siyah is mürekkebi ile celi sülüs hatla “Meded Ya Ali” yazılıdır. Ali isminin “lam” harfi ve son harfi olan “ye” Zülfikar (Hz.Muhammed’in Hz. Ali’ye hediye ettiği iki uçlu kılıç) formunda tasarlanmıştır. Altın cetvelli ak daireler içinde sülüs hatla iç içe geçmiş “Hasan, Hüseyin” ve “Allah, Muhammed” isimleri yer almaktadır. İstifin alt kısmında yatay olarak bulunan Zülfikar’ın içinde mealen “Ali’den başka yiğit yoktur, Zülfikar’dan başka kılıç yoktur” ve “Yardım Allah’tandır ve fetih yakındır, inananlara müjdele Ey Muhammed!” yazılıdır. Aynı yazılar dikey konumlandırılmış Zülfikar’ın kabzasında da tekrar edilmiştir. Eserin üst kısmında mealen “Bir haricinin (Hz.Ali’ye isyan eden) canını bir aslan gibi vurup almışım” ve “Ey Ali; Hz.Hüseyin’in kanının diyetini talep etmekteyim” ibareleri yazılıdır. Eserde tezyinat olarak çok renk kullanılarak yapılmış çiçekler temsilen “gül” Hazret-i Muhammed’e (gül-i Muhammedi), “lale” Allah’a (ebcedde lale ve Allah kelimeleri eşdeğerdir) ve “yasemin” Hz. Ali’ye ithafen resmedilmiştir.

Müstesna esere, “IV.Uluslararası Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı”nda ve “Ehl-i Beyt ve Hacı Bektâş-ı Velî Muhtevalı Hat Eserleri / Caligraphy Works About Āl Al-Bayt and Haji Bektash Velî” isimli eserin 272. ve 286.sayfalarında detaylı şekilde yer verilmiş ve yayınlanmıştır. Zülfikar şeklinde tasarlanmış bir başka hat levha ise Beyazıt’taki Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nde bulunmaktadır. Hâfız Mehmed Salih el-Mevlevî tarafından Hicri 1215’de yapılmış eser geniş yelpazede tüm üst seviye özellikleri içinde harmanlayan, çok yönlü ve sanat değeri yüksek zirve eser olup Türk Hat Sanatı tarihinde özel bir yere sahip olan tekke yazılarının literatüre girmiş müzelik örneği ve ele geçmez bir başyapıtıdır.

Literatür: IV.Uluslararası Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu Bildiriler Kitabı / Ehl-i Beyt ve Hacı Bektâş- ı Velî Muhtevalı Hat Eserleri Sayfa 272, 286 / Caligraphy Works About Āl Al-Bayt and Haji Bektash Velî

Ölçüler: 34 x 46 cm.

Details
Lot: 25 » Hat

MUSTAFA VEHBİ EFENDİ KETEBELİ ve MÜZEHHİP ABDÜLKERİM FAİK İMZALI ZERENDUT HAT LEVHA

19.Yüzyıl. Çift ketebeli. Hicri 1273 tarihli. Tezhipli, Celi Sülüs iki satır hat levha.

Cetvelleri altınla çekilmiş eserin tezyinatı müzehhip “Abdülkerim Faik” imzalı ve tarihli. Zerendut tekniği ile tatbik edilmiş eserde mealen “Rıza-yı Bârîyi gözle hilâfından hazer eyle. Mukadderde hata olmaz heman yan gel safâ eyle / Allah’ın rızasını gözle, sakın karşı gelme, alın yazısında hata olmaz hemen yan gel sefa eyle (gönlün rahat olsun)” yazılıdır. Türk Hat Sanatı’nın hem hattatı, hem de müzehhibi tarafından çift imzalı olarak nadir tesadüf edilen koleksiyonluk örneğidir.

Ölçüler: 47x69 cm.

Details
Lot: 26 » Hat

MUSTAFA HALİM ÖZYACI (1898-1964) TEREKESİ 5 ADET HAT LEVHA

Ketebeli, tarihli. 5 adetten oluşan koleksiyon. Karalamalardan biri “Sami Efendi”ye ait olabilir.

Eserlerin hepsi tezhipli ve ketebelidir. Dîvân-ı Hümâyûn Kalemi’nin hulefâlarından, Matbaa-i Askeriye hattatlığı, Evkaf-ı Hümâyûn Matbaası hattatlığı ve Devlet Matbaası hattatlığı da yapan büyük ustanın terekesinden çıkmış 5 adetten oluşan nadir ve kıymetli koleksiyon.

Ölçüler: 40 x 50 cm. 35 x 42 cm. 33 x 37 cm. 24 x 43 cm. 32 x 41 cm.

Details
Lot: 27 » Hat

MEHMET NURİ SİVASİ KETEBELİ GUBARİ HAT LEVHA

Ketebeli. Hicri 1331 tarihli. Celi Talik hattı ile yazılmış gubari levha.

Gubari yazı sanatının en önemli temsilcilerinden olan hattat, bu eserinde renkli kağıt üzerine beyaz mürekkep ile uyguladığı Besmele’nin içine gubari sanatı ile Kuran’an-ı Kerim’den sureler yazmıştır. Mehmet Nuri Sivasî’nin Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı İstanbul'daki Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesinde (Envanter Numaraları 270-497-2100-548-1745-1749) 6 adet eseri bulunmaktadır. Ünlü hattatın sanat değeri yüksek, fevkalade kondisyonda günümüze intikal etmiş, koleksiyonluk bir eseridir.

Ölçüler: 25 x 64 cm.

Details
Lot: 44 » Hat

OSMANLI ÇİFT KETEBELİ HİCRİ 1331 TARİHLİ CAMALTI LEVHA

Osmanlı. Hattat Mehmet Rıza ve Müzehhip Mehmet Himmet ketebeli. Hicri 1331 tarihli. Celi sülüs hatla yazılmış.

Tersten yazılarak tatbik edilen Camaltı Sanatı’nın çift ketebeli ve tarihli olarak nadir tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir.

Ölçüler: 37 x 34 cm.

Details
Lot: 45 » Hat

MUSTAFA HALİM ÖZYACI (1898-1964) 2 ADET İSTİF MÜHÜR

Ketebeli, Hicri 1343 tarihli. Mustafa Halim Özyazıcı terekesinden çıkmış 2 adet daire formunda istif mühür çalışması.

Dîvân-ı Hümâyûn Kalemi’nin hulefâlarından, Matbaa-i Askeriye hattatlığı, Evkaf-ı Hümâyûn Matbaası hattatlığı ve Devlet Matbaası hattatlığı da yapan büyük ustanın kıymetli ve nadir ele geçen koleksiyonluk eserleridir.

Çap: 8 cm. / 7.5 cm.

Details
Lot: 130 » Hat

OSMANLI 19.YÜZYIL MEVLEVİ DESTARLI MÜSENNA TEKKE LEVHASI

“Ya Hazret-i Mevlana”

19.Yüzyıl. Osmanlı. Tekke Sanatı. Ahşaba yapıştırılmış aharlı kağıt üzerine talik müsenna hat levha.

Zengin altın yaldız ve çok renkli boya kullanılarak Mevlevî destar-ı şerifi tasvir edilmiş. Destarın üstünde talik müsenna (aynalı) istifle “Ya Hazret-i Mevlana” yazılıdır. İstifin sağında ve solunda yer alan natüralist üsluptaki çiçek buketleri dönemin saray çevresinin tezyînî zevkini yansıtmaktadır. Eserin köşeleri simetrik katlanışlı “rokoko üslubunda köşebentlerle süslenmiştir. Osmanlı hat sanatının önemli bir dalı olan tekke yazılarının son derece sanatlı ve değerli bir örneğidir. Eserle mukayese edilebilecek aynı istif ve üslupla yapılmış bir Mevlevi destarlı levha Beyazıt’taki Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nde bulunmaktadır. Bu eser, Dr. Zübeyde Cihan Özsayıner’in hazırladığı “Miras; Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi Koleksiyonu’ndan Seçmeler” başlıklı kataloğun 115. sayfasında yayınlanmıştır. Ele geçmesi zor nadir koleksiyonluk eserdir.

Ölçüler: 41 x 28.5 cm.

Details
previous
Go to Page: / 1
next