Lot: 1
Güncel Fiyat: 1 USD Açılış Fiyatı: 1 USD Tahmini: 10.000 - 15.000 USD Lot Sizde Değil Lot Sizde
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (ISLAK İMZALI) ÖZEL PUL BLOĞU
Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından orijinal ıslak imzalı. 1.İzmir Sergisi sürşarjlı hatıra pulunun yer aldığı karton blok. Elde tasarlanmış, “Turkey, His Excellency Gaizi M.Kemal / Türkiye, Ekselansları Gazi M.Kemal” yazısı ve cetveller siyah mürekkep (el) ile uygulanmış. Merkezine 25 kuruşluk değerde Atatürk portreli gümüş şürşarjlı pul yerleştirilmiş. Pul, 1.İzmir Sergisi Açılışı münasebetiyle 11 puldan oluşan bir anma serisi olarak 09.09.1927 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır. Fevkalade kondisyonda. Ekspertiz sertifikası ile birlikte. Emsaline rastlanılmamış, ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 25 x 15 cm.
Lot No: 1
Lot: 1
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (ISLAK İMZALI) ÖZEL PUL BLOĞU-Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından orijinal ıslak imzalı. 1.İzmir Sergisi sürşarjlı hatıra pulunun yer aldığı karton blok. Elde tasarlanmış, “Turkey, His Excellency Gaizi M.Kemal / Türkiye, Ekselansları Gazi M.Kemal” yazısı ve cetveller siyah mürekkep (el) ile uygulanmış. Merkezine 25 kuruşluk değerde Atatürk portreli gümüş şürşarjlı pul yerleştirilmiş. Pul, 1.İzmir Sergisi Açılışı münasebetiyle 11 puldan oluşan bir anma serisi olarak 09.09.1927 tarihinde tedavüle çıkarılmıştır. Fevkalade kondisyonda. Ekspertiz sertifikası ile birlikte. Emsaline rastlanılmamış, ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 25 x 15 cm.
Lot No: 2
Lot: 2
OSMANLI 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ YILDIZ PORSELEN ŞEKERLİK-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1312 tarihli, Ay-yıldız imalat damgalı, Eski Türkçe “Osmanlı Toprağı” ibareli. Hanedan parçası. Sultan için Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu özel üretimi, altın yaldız ile “Sultan II.Abdülhamid Han” inisiyalli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Estetik formda tasarlanmış, çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekler, TBMM Milli Saraylar “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler” adlı kitapta mevcuttur. Emsalleri “Saray Koleksiyonları”nda yer alan, padişaha özel yapılmış olması sebebi ile büyük önem arz eden, yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 14 x 19 cm.
Lot No: 3
Lot: 3
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ PORSELEN ÇORBALIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) inisiyalli. “A.Chavin, Constantinople” damgalı. Hanedan parçası, Sultan için özel yapım. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren müstesna eserin iç ve dış bordüründe ayrı ayrı altın ile çekilmiş Sultan II.Abdülhamid Han’ın latin harfleri ile oluşturulmuş “A.H” inisiyalleri yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve pembe renk boyamalı, yoğun ve zengin altın yaldız bezeli. TBMM Milli Saraylar “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler” adlı kitapta benzer örnekler mevcuttur. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmekte olan ve padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de ayrıca büyük önem arz eden, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin damga örneği “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden izler” kitabının 120.sayfasında bulunmaktadır. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 13 x 29 cm.
Lot No: 4
Lot: 4
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ PORSELEN TABAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) inisiyalli. Hanedan parçası, Sultan için özel yapım. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren müstesna eserin iç bordüründe altın ile çekilmiş Sultan II.Abdülhamid Han’ın latin harfleri ile oluşturulmuş “A.H” inisiyali yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve pembe renk boyamalı, altın yaldız bezemeli. TBMM Milli Saraylar “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler” adlı kitapta benzer örnekler mevcuttur. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmekte olan ve padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de ayrıca büyük önem arz eden, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 23 cm.
Lot No: 5
Lot: 5
FRANSIZ 19.YÜZYIL “SADRAZAM MAHMUD NEDİM PAŞA” İÇİN ÖZEL YAPILMIŞ PORSELEN TABAK KOLEKSİYONU-19.Yüzyıl. Fransız. “Emile Bourgeois” imalat damgalı, ressam “Hermann Voigt” imzalı. 3 adet. Sultan Abdülaziz Han (1861-1876) dönemi. Sadrazam Mahmut Nedim Paşa (1818-1883) için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş, altın ile Mahmut Nedim Paşa “M.N” inisiyalli. Eserlerin merkezine sanatçı “Hermann Voigt” tarafından (el çizimi) yağlıboya peyzajlar çalışılmış, altın konturlü. Mahmud Nedim Paşa, Sultan Abdülaziz Han saltanatında sadrazamlık yapmış önemli bir Osmanlı devlet adamıdır. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 22 cm. (her biri)
Lot No: 6
Lot: 6
OSMANLI 19.YÜZYIL “HIDİV İSMAİL PAŞA” SEDEFİ PORSELEN ZARF VE FİNCAN-19.Yüzyıl. Osmanlı, Hıdiv. Saray işi. “Hıdiv İsmail Paşa” inisiyalli ve Hıdiv tacı dekorlu. Kavalalılar Hanedanı mensubu Mısır Valisi İsmail Paşa 1867’de Sultan Abdülaziz Han’dan aldığı fermanla Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk “Hıdiv”i olmuştur. Sedefi sırlı, beyaz çok ince porselenden mamul. Zarfı altın yaldız konturlü, stilize floral dekorlu. Ağız kısmı ve tabanı dilimli. Merkezindeki Hıdiv tacı ve inisiyal altın yaldız ile oluşturulmuş ve çok renk ile zenginleştirilmiş. Fincanı altın yaldız konturlü, stilize floral dekorlu, iç yüzeyi altın yaldız stilize sıralı geometrik dekorlu, dibi çiçek motifli. Hidiv Hanedanı’na ait olması sebebi ile büyük önem arz eden, estetik harikası gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 7 x 5.5 cm.
Lot No: 7
Lot: 7
OSMANLI 19.YÜZYIL “ESER-İ İSTANBUL” SERAMİK TABAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe ile “Eser-i İstanbul” damgalı. Sultan Abdülmecid Han dönemi. (1845-1875) İstanbul işi. Çevresi ajurlu, yüzeyi hasır örme işçilikli, merkezinde münhani bir rozet bulunmakta. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan, 19.Yüzyıl ortalarında 30 yıl gibi kısa bir süre imalat yapan atölyenin nadir tesadüf edilen kıymetli üretimlerinden. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 23 cm.
Lot No: 8
Lot: 8
OSMANLI 19.YÜZYIL YILDIZ PORSELEN KAPAKLI SAHAN-“Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri “Sene 1312/12” tarihli ve Ay-yıldız imalat damgalı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu üretimi. Eserin damga örneği “Porselencilik Tarihi” kitabı sayfa 116’da mevcut olup diğer açıklamalar sayfa 63/69’da yer almaktadır. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı, sır altına limoni sarı renkte, çok renk fırça ile çalışılmış çiçek buketleri ile dekorlu ve altın yaldız bezemeli. Geniş ve çukur formlu, yüksek kapaklı, kenarları dilimli, altın yaldız konturlü. Kapak tutamağı repousse dalında yapraklı gonca gül formunda. Fevkalade kondisyonda. Benzer örnekleri müze koleksiyonlarında bulunan Türk Porselen Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 14 x 25 cm.
Lot No: 9
Lot: 9
ÇİN 18.YÜZYIL OSMANLI SARAYI İÇİN YAPILMIŞ PORSELEN ZEMZEMLİK-18.Yüzyıl. Çin. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Sultani özelliklerde. Kallavi ebatta zemzem fincanı olarak tasarlanmış. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı, sıraltı kobalt renkte. Tüm zemine altın yaldız ile “Ay-Yıldız”lar ve “Kitabe”ler tatbik edilmiş, stilize floral unsurlarla zenginleştirilmiş. Bordüründe “Fatiha Suresi”, madalyonlar halinde tezyin edilmiş kitabeler içerisinde ise sırasıyla “İhlâs, Felâk ve Nâs Sureleri” yazılı. Altın yaldız bezemeli, silinmeler mevcut. Eserin tıpkı benzerleri Topkapı Sarayı Müzesi ve Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonları’nda yer almaktadır. Osmanlı Sarayı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 5 x 8 cm.
Lot No: 10
Lot: 10
OSMANLI 19.YÜZYIL KÜTAHYA SERAMİK ZEMZEM KÂSESİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kütahya mamulatı, mavi-beyaz renklerde. Hicri 1253 tarihli. Merkezi Eski Türkçe ile “Sefa Geldin Hacı-1253” ibareli. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı. Stilize motifli, yüksek kaideli. Primitif eğikliğe sahip. Kütahya Seramik Sanatı’nın ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 11 x 12 cm.
Lot No: 11
Lot: 11
OSMANLI 16.YÜZYIL BAŞI “MAVİ-BEYAZ” İZNİK TABAK / c.1530-16.Yüzyıl başı. Osmanlı. İznik, 1530’lar. Masif, mavi-beyaz teknikli üzümlü tabak. Beyaz zemin üzerine sıraltı kobalt mavi renk tezyinli, turkuaz renk detaylı. Beyaz hamurlu, yuvarlak formlu, halka dipli, çukur gövdeli ve dışa dönük kenarlı. Merkezi üç üzüm salkımlı, asma yaprağı ve dallarından oluşan kompozisyona sahip. Kenar kısmı bordürlü, bordürü dalga motifli. Arka kısmı ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde süslemeler ile dekorlu. Çin Ming dönemi (15.Yüzyıl başı) tasarımlardan etkilenilerek imal edilmiş. Haliyle. Benzer örnekleri Victoria & Albert Museum, British Museum ve Sadberk Hanım Müzesi gibi dünyanın önde gelen müzelerinde yer alan, İznik Çini ve Seramik Sanatı’nın yüksek kıymette ele geçmez müzelik örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 31 cm.
Lot No: 12
Lot: 12
OSMANLI 19.YÜZYIL BRONZ SALTANAT ARMASI-"ARMA-İ OSMANÎ" 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Bronz, altın vermeyli, zemini abanoz. Osmanlı Devleti’ni Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan İmparatorluk Arması’nın erken dönem örneklerinden. El oyma stilize kabartma floral motiflerle oluşturulmuş “Abanoz” zemine gömülmüş. Fevkalade kondisyonda. Emsaline rastlanılmamış, yüksek kıymette ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Çap: 42 cm.
Lot No: 13
Lot: 13
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “EDİRNEKÂRİ” SULTAN II.MAHMUD’UN OĞLU ŞEHZADE MEHMED’İN DOĞUMU İLE İLGİLİ HAKKAKZADE MUSTAFA HİLMİ EFENDİ KETEBELİ (VİLÂDETNAME) TARİH MANZUMESİ-"TARİH-İ ŞEHZADE-İ SULTAN MEHMET" 19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Edirnekâri. Sultan II.Mahmud Han (1808-1839) dönemi. Saray Hattatı Hakkâkzade Mustafa Hilmi Efendi ketebeli. Şehzade Mehmed’in doğumu için yazılmış “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet”, Hilye-i Şerife formunda tasarlanmış. El çekme, stilize lalelerle tezyinli, tempera ve altın yaldız bezemeli. Taç bölümü ve merkezdeki metnin çevresi zerendud tekniği ile (altın ile) celi sülüs hatla “Tarih-i Şehzade-i Sultan Mehmet, İbn-i Sultan Mahmud Han-ı Adli el-Gazi el-Mücahit fî sebîlillah veffek Allahu Teâlâ fi …” yazılı. Müstesna eserin merkezinde ise ahşap üzerine yapıştırılmış aharlı ve nohudi kâğıt üzerine is mürekkebi ve nesih hatla şehzadenin doğumu için yazılan “Vilâdetname” yer almakta, satırların araları altın beynessütur ile bezenmiş. Vilâdetname’de “Sultan Mehemmeddir benam, Şehzade-i vala-nijad” beyitini takiben şehzadenin Kuran-ı Kerim’in nazil olduğu ayda doğduğu belirtilmektedir. Özel yapılmış çerçevesi içerisinde. Emsaline bugüne kadar rastlanılmamış, ele geçmez ve paha biçilmez müzelik eserdir. Ölçüler: 100 x 40 cm. Çerçeve Ölçüsü: 120 x 70 cm.
Lot No: 14
Lot: 14
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “GERGEDAN BOYNUZU” KAHVEDAN-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Müstesna eser gergedan boynuzundan üst seviye işçilik ile son derece estetik şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Halka dipli, şişkin gövdeli, yukarı doğru daralan formda, “S” kuplu, imbikli ve kubbesel kapaklı. Kapak tutamağı yapraklarla çevrili tomurcuk formunda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Ele geçmesi zor yüksek kıymette müzelik eserdir. Ölçüler: 18 x 11 cm.
Lot No: 15
Lot: 15
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “GERGEDAN BOYNUZU” ÇAMÇAK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Müstesna eser gergedan boynuzundan üst seviye işçilik ile son derece estetik şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Platform kaideli, halka dipli, şişkin gövdeli. Kulbu realist yapraklı dal şeklinde tasarlanmış. Kulbu, kaidesi ve ağız çemberi bronz. Altın vermeyli, kalemişi stilize floral tezyinatlı. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Ele geçmesi zor yüksek kıymette müzelik eserdir. Ölçüler: 8 x 17 cm.
Lot No: 16
Lot: 16
AVUSTURYA 19.YÜZYIL “SARAY İŞİ” MİNELİ GÜMÜŞ MURASSA MASA SAATİ-19.Yüzyıl. Avusturya. Gümüş. Saray işi. İmalat damgalı. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Aynı sanatkarın elinden çıkmış benzer örneği Topkapı Sarayı Saat Koleksiyonu’nda yer almakta. Anıtsal mimari formda tasarlanmış, “Murassa” yarı değerli taşlarla bezenmiş ve “Rokoko” motiflerle tezyin edilmiş, çok renk mine işçiliği ile dekorlu, altın vermeyli. Üst merkezi ve gövde etrafında yer alan dört sütun asilzade figürleri ile neticelendirilmiş. Saat mekanizması “Bordier” imzalı. Beyaz mine kadranlı, Romen rakamlı. Kurma anahtarı ile birlikte. Haliyle. Emsalleri müze koleksiyonlarında yer alan yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Eserin benzer örneği Topkapı Sarayı Müzesi Koleksiyonu’na Envanter No: 53/249 ile kayıtlı olup “Topkapı Sarayı Saat Koleksiyonu” kitabının 132. ve 133. sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 22 x 11.5 cm. Ağırlık: 723 gr. (Mekanizma dahil)
Lot No: 17
Lot: 17
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN TUĞRALI “ZEKİYE SULTAN” İNİSİYALLİ GÜMÜŞ ISKATA TAKIMI-Osmanlı. Saray işi. Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) tuğralı, sah ve çeşnili. Gümüş, 12 adetten oluşan tam takım. Hanedan parçası, Zekiye Sultan “Z” inisiyalli. Altın vermeyli. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış ve kazıma/grave, kalemişi ve kumlama tekniği kullanılarak dekore edilmiş eserlerin ağız çevresi ve tabanı ajurludur. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın Hanedan menşeili, yüksek kıymette ele geçmesi zor koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 10 x 10 cm. Ağırlık: 998 gr.
Lot No: 18
Lot: 18
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI “MURASSA” GÜMÜŞ ÇİFT BAHRİYELİ KAŞIĞI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış elmas, yakut ve safir taşlar ile zenginleştirilmiş, kazıma/grave tekniği ile tuğralı Osmanlı Saltanat Arması ve çapalı Bahriyeli Arması uygulanmış, altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının güzel örneklerinden. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın ihtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Uzunluk: 18 cm. Ağırlık: 70 gr.
Lot No: 19
Lot: 19
OSMANLI 19.YÜZYIL HIDİV “ZİYAFET-İ SENİYYE” KAŞIK STANDI-19.Yüzyıl. Osmanlı, Hıdiv. Damgalı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Resmi ziyafetlerde (Ziyafet-i Seniyye) tercih edilen sofra aksesuarlarından. Tepe kısmında Hidivyal bir taç bulunmakta. Tatlı sunumunda kullanılan stand Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı 6 adet gümüş tatlı kaşığı ve gümüş kaplama kaşık standından oluşmakta. Tatlı kaşıklarının sap kısımları kuş figürleri ile zenginleştirilmiş. Alışılmışın dışında tasarımı ve zengin görselliği ile dikkat çeken, Hıdiv Hanedanı’na ait olması sebebi ile de ayrıca önem arz eden nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 21 x 17 cm. Kaşık Uzunluğu: 14 cm. Ağırlık: 667 gr.
Lot No: 20
Lot: 20
CONTE AMADEO PREZIOSI (1816-1882)-Kağıt üzeri suluboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 8 Sayfa: 488 Ölçüler: 23 x 18 cm.
Lot No: 21
Lot: 21
CONTE AMADEO PREZIOSI (1816-1882)-Kağıt üzeri suluboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 8 Sayfa: 488 Ölçüler: 26 x 18 cm.
Lot No: 22
Lot: 22
CONTE AMADEO PREZIOSI (1816-1882)-Kağıt üzeri suluboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 8 Sayfa: 488 Ölçüler: 24 x 18 cm.
Lot No: 23
Lot: 23
L.MERCIERE (19.YÜZYIL)-“Osmanlı Berber Dükkânı” İmzalı. Kağıt üzeri karışık teknik. Ölçüler: 19 x 13 cm.
Lot No: 24
Lot: 24
JOHN YEMPLE LEADER (19.YÜZYIL)-“Osmanlı Tiplemeler” İmzalı. June 1825 tarihli. Kâğıt üzeri suluboya ve guaj boya. 8 adetten oluşan koleksiyon. Eserlerin alt ve arka kısmında tiplemelerin isimleri yer almakta. Ölçüler: 52 x 70 cm.
Lot No: 25
Lot: 25
TURQUERIE 19.YÜZYIL OSMANLI FİGÜR-19.Yüzyıl. Turquerie Sanat Akımı’nın estetik ve görsel yönü yüksek örneklerinden. Geleneksel kıyafetleri içinde sofada oturur vaziyette nargile içerken ve tespih çekerken tasvir edilmiş Sultan figürü, giysi ve aksesuarları ile detaylı şekilde keçe, kumaş ve sıkıştırılmış kâğıttan imal edilmiş, elle renklendirilmiş. 1721 yılında Osmanlı elçisi yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve 18.Yüzyıl boyunca öteki Avrupa merkezlerine de yayılan Turquerie Sanat Akımı’nın ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 23 x 27 x 23 cm.
Lot No: 26
Lot: 26
THAN MOR (1828-1899)- “Mohaç Meydan Muharebesi / Mohácsi Csata” Tuval üzeri yağlıboya. Mohaç Meydan Muharebesi ile ilgili bilinen en önemli tablolardan biri olan eserin diğer versiyonu “Kelet-Szlovákiai Múzeum / Doğu Slovak Müzesi Koleksiyonu”nda yer almaktadır. Sanatçı tarafından eserde Macaristan ve Bohemya Kralı “II.Lajos” ile Macar ordularının komutanı “Kalocsa Başpiskoposu Pál Tomori” de resmedilmiştir. Mohaç Meydan Muharebesi, 29 Ağustos 1526'da Kanuni Sultan Süleyman Han komutasında gerçekleşmiş ve Macaristan'ın büyük bölümünün Osmanlı hakimiyetine girmesiyle sonuçlanmıştır. Referans: E.Benezit / Cilt: 10 Sayfa: 131 Provenans: Dobiaschofsky Auktionen AG, Bern BE, Switzerland / 14.11.2008 / Lot 991 Ölçüler: 67 x 116 cm.
Lot No: 27
Lot: 27
EMILE GODCHAUX (1860-1938)-“Edirne Uzunköprü” İmzalı. 87 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 5 Sayfa: 76. Ölçüler: 22 x 41 cm.
Lot No: 28
Lot: 28
TH. HEILMANN (19.YÜZYIL)-“Gelibolu’da Yakamoz” İmzalı. 1875 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 55 x 65 cm.
Lot No: 29
Lot: 29
MIGIRDİÇ GİVANİAN (1848-1906)-“İstanbul Boğaziçi” Givanian Baptist “G.B” inisiyalli. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit Cilt:5 Sayfa: 56 Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:404 Ölçüler: 51 x 63 cm.
Lot No: 30
Lot: 30
DAVID ÇIRACİYAN (1839-1907)-“Mekke-i Mükerreme Tasviri” Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçı, Kâbe’nin arkasında yer alan kaleyi “Osmanlı Sancağı” çekilmiş haliyle resmetmiş ve eseri maneviyat sebebi ile imzalamamıştır. Ekspertiz: Yüksek Ressam Bayram Karşit tarafından ekspertiz edilerek onaylanmıştır. Eser sertifikası ile birlikte teslim edilecektir. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:2 Sayfa:292 Ölçüler: 68 x 92 cm.
Lot No: 31
Lot: 31
ŞERİF FERİT (19.YÜZYIL)-“Camii Kapısı” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 35 x 27 cm.
Lot No: 32
Lot: 32
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Camii” Eski Türkçe imzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 50 x 50 cm.
Lot No: 33
Lot: 33
FUAT SOYHAN (1885-1961)-İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 58 x 45 cm.
Lot No: 34
Lot: 34
NACİ KALMUKOĞLU (1896-1954)-“İstanbul Boğazı” İmzalı. Duralit üzeri yağlıboya. Çift taraflı. Eserin arkasında sanatçının figüratif peyzaj çalışması ve etiket yer almaktadır. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa:221 Müzayede Referans: Sanatçının Türkiye müzayedelerindeki satış rekoru 04.11.2007 tarihinde 653,430 USD.’dir. Ölçüler: 29 x 37 cm.
Lot No: 35
Lot: 35
ALİ SAMİ (19.YÜZYIL)-“Köy Manzarası” Eski Türkçe İmzalı. Hicri 1308 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 46 x 58 cm.
Lot No: 36
Lot: 36
FAİK KULLARI (19.YÜZYIL)-Eski Türkçe imzalı. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçının adının devamında kullandığı “Kulları” ibaresi, eserin saraya sunulduğunu göstermektedir. Padişahın Kulları olarak imzalanarak saraya sunulmuş tabloların sanatçıları genelde asker ressam ekolündendir. Kulları imzasının takvim anlamında ilk kullanım tarihi Saray Ressamlığı’nın kurumsal olarak başladığı 1860’lı yıllara tekabül etmektedir. Osmanlı Resim Sanatı’nın ele geçmesi zor, yüksek kıymette müzelik bir örneğidir. Referans: Padişahın Ressam Kulları / TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, İstanbul 2012 Ölçüler: 75 x 100 cm.
Lot No: 37
Lot: 37
ZİYA (19.YÜZYIL)-"Derviş" Eski Türkçe imzalı. Hicri 1337 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 27 x 16 cm.
Lot No: 38
Lot: 38
HASAN SAİM (19.YÜZYIL)-“Osmanlı Bakkalı” İmzalı. Kağıt üzeri suluboya. Ölçüler: 38 x 26 cm.
Lot No: 39
Lot: 39
CELİLE HİKMET (1880-1956)-“Nazım Hikmet” İmzalı. 1922 tarihli. Portre. Kağıt üzeri pastel boya. Sanatçı, oğlu Nazım Hikmet'in gençlik halini resmetmiştir. Ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa:138 Ölçüler: 56 x 47 cm.
Lot No: 40
Lot: 40
ALBERT MILLE (1872-1946)-İmzalı. Kağıt üzeri Karakalem. Referans: Osmanlı Donanması'nın Seyir Defteri / Sayfa:221 Ölçüler: 50 x 63 cm.
Lot No: 41
Lot: 41
FAUSTINO ZONARO (1913 - ? )-“Fiorista” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak muazzam çerçevesi içinde. Ölçüler: 97 x 62 cm. Çerçeve ölçüsü: 130 x 99 cm.
Lot No: 42
Lot: 42
NAMIK İSMAİL (1890-1935)-“Portre” İmzalı. (gravé/kazıma) Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa: 242 Ölçüler: 48 x 37 cm.
Lot No: 43
Lot: 43
ONNİK DER AZARİAN (1883-1935)-“Rahibe” Eski Türkçe imzalı. Hicri 1338 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermeni Ressamlar, Garo Kürkman / Cilt:1 Sayfa:199 Ölçüler: 73 x 60 cm.
Lot No: 44
Lot: 44
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAYLI TASVİRİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Tuval üzeri yağlıboya. Sanatçı, sandal sefası yapan saraylı hanımı göğsünde çapa şeklinde broş ile resmetmiş. Türk Resim Sanatı’nın erken dönem ele geçmez bir örneğidir. Ölçüler: 53 x 55 cm.
Lot No: 45
Lot: 45
MÜNİF FEHİM (1899-1983)-“Anadolu Hisarı’nda Sandal Sefası” İmzalı. Kâğıt üzeri suluboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 375 Ölçüler: 45 x 61 cm.
Lot No: 46
Lot: 46
MÜNİF FEHİM (1899-1983)-“Sultanahmet’te Bayram” İmzalı. Kâğıt üzeri suluboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 375 Ölçüler: 43 x 60 cm.
Lot No: 47
Lot: 47
İSMAİL HAKKI (19.YÜZYIL)-“Yakamoz” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Ölçüler: 63 x 42 cm.
Lot No: 48
Lot: 48
BELA BACSKAY (1860-1938)-“Constantinapoli” İmzalı. 914 tarihli. Kontrplak üzeri yağlıboya. Ölçüler: 28 x 40 cm.
Lot No: 49
Lot: 49
F.GANRIU-İmzalı. 1939 Tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 26 x 42 cm.
Lot No: 50
Lot: 50
AYASOFYALI ABDURRAHMAN (19.YÜZYIL)-“Peyzaj” İmzalı. Hicri 1285 tarihli. Kâğıt üzeri suluboya. Eserin arkasında “Mekteb-i İdadiye-i Hazret-i Şahane üçüncü senesi Şakirdanı’ndan Ayasofyalı Abdurrahman bendeleri tersim eylemiştir, 1285” yazmaktadır. Ölçüler: 30 x 40 cm.
Lot No: 51
Lot: 51
OSMANLI 19.YÜZYIL “MEKKE-İ MÜKERREME” TASVİRİ -"ASÂKİR-İ MANSÛRE-İ MUHAMMEDİYYE RESSAMI SAĞ KOLAĞASI KASIM" Eski Türkçe “Sağ Kolağası Kasım” imzalı. Kâğıt üzeri suluboya. 19.Yüzyıl başı. Yüksek kıymette, ele geçmesi zor müzelik eserdir. Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye Sultan II.Mahmud Han tarafından Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasının ardından Osmanlı ordusu bünyesinde kurulan bir ocaktır. Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunda bir alay, 8'i Sağ, 8'i de Sol olmak üzere 16 Kola ayrıldı. Kol komutanlarına da (Sağ ve Sol) Kolağası rütbesi verildi. Sağ Kolağası rütbesinin Cumhuriyet döneminde karşılığı Kıdemli Ön Yüzbaşıdır. Ölçüler: 63 x 96 cm.
Lot No: 52
Lot: 52
Eser Yok
Lot No: 53
Lot: 53
OSMANLI 19.YÜZYIL SURRE-İ HÜMÂYUN ALAYI SANDIĞI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Surre Alayı sandığı olarak tabaklanmış kahverengi deriden hususi olarak yapılmış. Preslenmiş motifler ile bezeli, yanlardan deri taşıma kulplu, arkadan çift deri kemerli ve tokalı. Bronz hilal motifli kilit mekanizmasına sahip. Surre Alayı'nda Haremeyn’e gönderilen hediyelerin, yardımların ve paraların muhafazası için kullanılan sandıkların nadir küçük boyu. Muhtemelen at koşumu için yapılmış. Özel kıymete sahip nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 41 x 57 x 36 cm.
Lot No: 54
Lot: 54
OSMANLI 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” SULTANİ TILSIMLI GÖMLEK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sultani özelliklerde. Osmanlı Sultanı ve Şehzadesi için sarayda özel olarak (savaşta korunmaları ve galip gelmeleri, hastalıkta şifa bulmaları veya nazarlardan korunmaları için) üç, dört yıl gibi uzun bir çalışmanın eseri olarak Saray Âlimi (yazılacak olan ayet ve duaların tespiti için), Saray Müneccimi (ayın eşref saatlerini ve uğurlu günleri tespit için), Saray Hattatı ve Saray Terzisi tarafından özel olarak yapılmış. Aharlanmış kumaş üzerine ön ve arka yüzü ile kolları da dâhil simli cetveller ile kaytanlanmış “41” adet kartuş içerisine camilerde biriken “İS”lerden üretilmiş siyah mürekkep kullanılarak Saray Hattatı tarafından sülüs hat ile Besmele, Ayetel Kürsi, Fetih Suresi, Kuran-ı Kerim’den şifa ayetleri, Esma-ül Hüsna (Allah’ın 99 ismi), Kelime-i Tevhid ve Ashab-ı Kehf’in isimleri (Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş ve köpekleri Kıtmir) yazılmış. Saray Terzisi tarafından kruvaze biçiminde kapanan, kısa kollu, yuvarlak yakalı, içi astarlı ve etrafı yeşil fitilli olarak tasarlanmış ve dikilmiş. Sarayda bu gömlekler yedekleri ile yapılır ve sadece bir kere kullanılırdı. Fevkalade kondisyonu ile dikkat çeken eserde sadece bir kere kullanılmış ve itina ile günümüze kadar saklanmıştır. Özel yapılmış çelik tabanlı pleksiglas müze teşhir standı ile birlikte. Türk İslam Sanatı’nın müzelik eser statüsünde son derece önemli ve ele geçmez bir örneğidir. Referans: Eserin tıpkı benzerleri (muhtemelen yedekler) “Türk ve İslam Eserleri Müzesi Koleksiyonu” ve “Ekrem Ayverdi Koleksiyonu”nda bulunmaktadır. Eser “Sadberk Hanım Müzesi Kubbealtı H.A Koleksiyonu” adlı kitabın 70. Sayfasında (Eser No:34) yer almaktadır. Ölçüler: 77 x 50 cm.
Lot No: 55
Lot: 55
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ “GERGEDAN BOYNUZU” ALTIN APLİKELİ ŞERBET KADEHİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Altın aplikeli. Müstesna eser gergedan boynuzundan üst seviye işçilik ile son derece estetik şekilde tasarlanılarak imal edilmiş. Yüksek kaideli, boğumlu, şişkin gövdeli. Tabanı ve ağız çevresi altın. Osmanlı Sarayı Yüksek Erkânı’nın estetik ve zevk anlayışının en güzel örneklerinden. Ele geçmesi zor, yüksek kıymette gerçek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 16 x 10 cm.
Lot No: 56
Lot: 56
18.YÜZYIL SARAY İŞİ “MURASSA” MUKADDES EMANET MUHAFAZASI-"SAKAL-I ŞERİF KUTUSU" 18.Yüzyıl. Gümüş, imalat damgalı. Murassa. Osmanlı Sarayı için özel yapım. Kök zümrüt, lal ve incilerle bezeli, altın vermeyli. Tüm gümüş yüzeyler kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile Rokoko üslubunda stilize hatayi motiflerle bezeli. Kapağı bombe, iç yüzeyi altın vermeyli. Kapak zemin fonu boynuz. Dikdörtgen formlu gövdeyi taşıyan dört ayağı kıymetli taş mıhlı. Deri muhafazası ile birlikte. İslam Sanatı’nın en kıymetli örneklerinden sayılan, ele geçmesi zor yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 4.5 x 8.5 x 4 cm. Ağırlık: 124 gr.
Lot No: 57
Lot: 57
OSMANLI 19.YÜZYIL “YENİKAPI MEVLEVİHANESİ ve SEMÂ ZİKRİ” TASVİRLİ GÜMÜŞ TAS-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Gümüş. Kabartma/repoussé, kazıma/grave, kalemişi ve kumlama teknikleri kullanılarak imal edilmiş. Müstesna eserin merkezinde sembolik “Yenikapı Mevlihanesi”, etrafında ise Mevlevîlerin bir araya gelip Semâ gününde (Mukabele Günü) “Semahane”de yaptıkları Semâ Zikri (Mukabele) tasvir edilmiş. Tasvirde selamlayan ve Mevlana’nın makamı kabul edilen postun üzerinde oturan şeyh efendi sarığı ile, semazenler ise başlarına giydikleri “sikke”, üstlerine giydikleri nefsi simgeleyen “hırka”ları ile baş keserken yani selamlarken, Kudümzenbaşı’nın Devr-i Veledî’nin bittiğini ikaz eden vuruşları ile sessizce başları önlerinde beklerken, kollarını iki yana açarak sağdan sola dönerken yani evreni kalbiyle kucaklarken canlandırılmış. Fevkalade kondisyonda. Yüksek sanat kalitesi, üst düzey işçiliği ve öne çıkan görülmemiş tasarımsal zenginliği ile belgesel önem taşıyan, ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır. Çap: 14 cm. Ağırlık: 119 gr.
Lot No: 58
Lot: 58
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ (SANCAK) KURAN-I KERİM MAHFAZASI-18.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sancak alemine takılan tip Kuran-ı Kerim mahfazası. Kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile kapak kısmına “Âyetü’l-Kürsî”, yanlara ise “Esma’ül Hüsna”dan isimler çalışılmış. Stilize floral tezyinatlı. Askı kancaları Rumi üslubu, kilit mekanizmalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir örneklerinden. Ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 15 x 40 mm. Ağırlık: 27 gr.
Lot No: 59
Lot: 59
OSMANLI 18.YÜZYIL GÜMÜŞ (SANCAK) KURAN-I KERİM MAHFAZASI-18.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sancak alemine takılan tip Kuran-ı Kerim mahfazası. Kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile kapak kısmına Fetih Suresi’nden ayetler, yanlara ise “Allah, Muhammed, Ali, Fatma, Hasan, Hüseyin” isimleri çalışılmış. Stilize floral tezyinatlı. Askı kancaları Rumi üslubu, kilit mekanizmalı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir örneklerinden. Ele geçmesi zor koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 18 x 35 mm. Ağırlık: 22 gr.
Lot No: 60
Lot: 60
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ KUR’AN-I KERİM MAHFAZASI / HİCRİ 1271-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Hicri 1271 tarihli. Gümüş. Kabartma/repouse, kazıma/grave ve kalemişi tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize dekorlu, merkezi “Mühr-ü Süleyman” motifli, motif içerisi “Maşallah” yazılı. Bombe kapaklı, askı kancalı. Kapak sırtı Osmanlıca ibareli ve tarihli. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 13 x 15 x 2.5 cm. Ağırlık: 340 gr.
Lot No: 61
Lot: 61
OSMANLI 19.YÜZYIL ALTIN TEZHİPLİ KUR’AN-I KERİM / HİCRİ 1240-19.Yüzyıl ortası. Osmanlı. Hicri 1240 tarihli, “Es-Seyyid Ali es-Sururi” ketebeli. Klasik tezhipli, altın cetvelli, altın duraklı. Her sayfası 15 satır. Orijinal şemseli deri cildinde. Türk Hat Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 17 x 11 x 4 cm.
Lot No: 62
Lot: 62
OSMANLI 19.YÜZYIL TEKKE İŞİ “BOYNUZ” ZİKİR TESPİHİ -19.Yüzyıl. Osmanlı. Boynuz (yak), 500’lük. Tekke işi püsküllü. İyi kondisyonda. Osmanlı Tekke Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Uzunluk: 190 cm.
Lot No: 63
Lot: 63
OSMANLI 18.YÜZYIL HATEMKÂRÎ RAHLE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Acem işi. Tüm yüzeyler “Hatemkârî” işçiliği ile stilize mozaik dekorlu. Fevkalade kondisyonda. İslam kültüründe önemi büyük olan Kur’an rahlelerinin nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir. Provenans: Özel Koleksiyon (Eser “Provenans Mektubu” ile teslim edilecektir) Ölçüler: 48 x 17 cm.
Lot No: 64
Lot: 64
İRAN 19.YÜZYIL "HAMİ" ve "LALE REFİ'İ" KETEBELİ HATEMKÂRÎ ÇERÇEVELİ HAT LEVHA-19.Yüzyıl. İran, İsfahan. Hicri 1288 tarihli. Çift ketebeli. Hat “Hami”, süslemeler ise “Lale Refi’i” imzalı. Müstesna eserin taç bölümünde “Besmele-i Şerif”, çevresinde ise “Âyetü’l-Kürsi” yazmakta. Âyetü’l-Kürsi Bakara suresinin 255. ayetinde yer almaktadır, içinde Allah’ın kürsüsü zikredildiği için “Ayetü’l-Kürsi” adıyla anılmaktadır. Eserin merkezinde tezhip ve minyatür sanatının zirvesi “Lale Refi’i” imzalı çalışma yer almaktadır. Orijinal “Hatemkârî” işçilikli çerçevesi içerisinde. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye sanatsal özellikleri ile ön plana çıkan, ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 40 x 30 cm.
Lot No: 65
Lot: 65
OSMANLI 18.YÜZYIL “BANYA-LUKA” SECCADE-18.Yüzyıl. Osmanlı. Bosna işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip Banya-Luka (Manyaluka) seccade. Barok üslubunda, çok renk kumaş parçalarının zemine kabartma olarak dikilmesi suretiyle yapılmış. Kenarları saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Döneminde de oldukça kıymetli ve nadir olan Banya-Luka seccadeleri klasik seccadeler gibi günlük namazlar için kullanılmaz, yılın genelinde duvarda asılı olarak tutulur ve yalnızca bayram namazları için indirilerek kullanılırdı. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye işçilik kalitesi ve tasarımsal zenginliği itibariyle dikkat çekici, yüksek kıymette nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 180 x 100 cm.
Lot No: 66
Lot: 66
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle gümüş kılaptan ve kök boyalı çok renk iplik ile işlenmiş. Stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları sırma saçaklı. Fevkalade kondisyonda. Duvar asma aparatları üzerinde mevcut. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 190 x 105 cm.
Lot No: 67
Lot: 67
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütünlu keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle altın/gümüş kılaptanla işlenmiş. Stilize zengin floral motifler ile dekorlu, çift sütunlu, mihrap kompozisyonlu, mihrabı kandilli ve tabanlığı saksıda çiçek motifli. Kenarları sırma saçaklı şerit kaplamalı. Fevkalade kondisyonda. Duvar asma aparatları üzerinde mevcut. Benzer örnek Konya Etnografya Müzesi’nde envanter no:2609 ile kayıtlıdır. Diğer bir örnek ise Sultan Mehmed Reşad Han’ın Sarıhacılar Camisi’ne hediye ettiği keçe seccadedir. Türünün kondisyonu ve üst seviye işçilik kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 155 x 90 cm.
Lot No: 68
Lot: 68
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütünlu keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle altın/gümüş kılaptanla işlenmiş. Stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi özel astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün kondisyonu ve üst seviye işçilik kalitesi ile göz dolduran, nadir görülen süsleme kompozisyonuna sahip koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 155 x 95 cm.
Lot No: 69
Lot: 69
OSMANLI 19.YÜZYIL SIRMA İŞLEMELİ KEÇE SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Sandık çıkması. Mihraplı tip keçe seccade. Tabii beyaz renkli yün keçe üzerine dival tekniğiyle altın kılaptanla işlenmiş. Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün kondisyonu ve üst seviye işçilik kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 150 x 95 cm.
Lot No: 70
Lot: 70
OSMANLI 19.YÜZYIL KANDİLLİ SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütunlu, bordürlü. Altın işleme stilize zengin floral motifler ile bezeli. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün yüksek kıymette koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 160 x 95 cm.
Lot No: 71
Lot: 71
OSMANLI 19.YÜZYIL KANDİLLİ SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip çift sütunlu, bordürlü. Bordürleri stilize zengin floral motifler ile dekorlu. Kenarları püskül saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Türünün koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 155 x 90 cm.
Lot No: 72
Lot: 72
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ SIRMALI SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Saray işi. Mihraplı tip çift sütunlu seccade. Özel dokunmuş gümüş telli bej renk çiçek motifli kumaş üzerine gümüş sırmalı. Gümüş sim ile stilize zengin floral motifler ile bezeli, çift sütunlu, mihrap kompozisyonlu. Kenarları gümüş sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Son derece nadir tesadüf edilen işçiliğe ve sanat kalitesine sahip. Osmanlı Tekstil Sanatı’nın ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 180 x 105 cm.
Lot No: 73
Lot: 73
OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ İPEK SECCADE-19.Yüzyıl başı. Osmanlı. Saray işi. Mihraplı tip çift sütunlu dival işi seccade. Mor renk ipek kumaş üzerine altın kılaptanla dival işi tekniğinde stilize floral unsurlarla bezeli, son derece nadir tesadüf edilen kompozisyona sahip. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 155 x 110 cm.
Lot No: 74
Lot: 74
OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ KADİFE SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip dival işi kadife seccade. Mor renk kadife üzerine altın kılaptanla dival işi tekniğinde Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral unsurlarla bezeli. Kenarları sırmalı, arka yüzeyi astarlı. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 140 x 85 cm.
Lot No: 75
Lot: 75
OSMANLI 19.YÜZYIL DİVAL İŞİ KADİFE SECCADE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sandık çıkması. Mihraplı tip dival işi kadife seccade. Bordo renk kadife üzerine altın kılaptanla dival işi tekniğinde Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize floral unsurlarla bezeli. Kenarları sırma saçaklı, arka yüzeyi astarlı. Fevkalade kondisyonda. Elde işlenmesi zor olan, emek ve sabır isteyen, döneminde de kıymetli çeyiz malzemesi sayılan bu eserlerden günümüze iyi kondisyonda ulaşan örnek az sayıdadır. Saray ve konakların hareminde yaşayan kadınların çeyiz hazırlamak ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla yaptıkları işlemelerin koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 120 x 80 cm.
Lot No: 76
Lot: 76
TURQUERIE 19.YÜZYIL PULAT VAZO-19.Yüzyıl. İngiliz. Kallavi ebatlarda. Turquerie Sanat Akımı’nın estetik ve görsel yönü yüksek görülmemiş örneklerinden. Altıgen kaideli ve şişkin gövdeli, dar uzun boyunlu, dışa açık ağızlı, bilezikli. Dikey dilimli gövde yüzeyindeki madalyonlar yağlıboya ile “Oryantalist” konulu resimler ile tasvirli. Merkezinde ''Osmanlı Asilzade'' portresi yer almakta. Altın yaldız bezemeli. Pulat eserler, 18.Yüzyılın sonunda Batı’da yapılmaya başlanmış, 1851 yılındaki Büyük Dünya Fuarı’nda (The Great Exhibition) ilk defa sergilenmiş, 19. yüzyılda ise Osmanlı’nın günlük yaşamının bir parçası olarak Osmanlı pazarında görülmeye başlanmıştır. Daha sonra Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde başta İstanbul Galata ve Haliç bölgesinde, çoğunluğu Yahudi tüccarlar tarafından yerel atölyelerde üretilmeye başlanmıştır. Pulat eserlerin el işçiliği kullanılarak üretilmiş olmaları ve üretim aşamaları dikkate alınırsa bu eserler “sanat” ve “zanaat” arasındaki ince çizgide durarak çok değerli kültür varlıkları arasında yer almaktadır. 1721 yılında Osmanlı elçisi yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris’e gönderilmesi ile özellikle Fransa’da başlayan ve 18.Yüzyıl boyunca öteki Avrupa merkezlerine de yayılan Turquerie Sanat Akımı’nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 75 x 29 cm.
Lot No: 77
Lot: 77
OSMANLI 18.YÜZYIL EDİRNEKÂRİ KAVUKLUK-18.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Ihlamur ağacından Osmanlı Rokokosu üslubunda oyma tekniğiyle ajurlu olarak imal edilmiş. Gövde, kavuk rafı ve şahnişten müteşekkil. Yoğun altın yaldız ve tempera ile boyanmış, çark-ı felek motifli. Üst ve şahniş altı penç motifleri ile teyzin edilmiş. Topkapı Sarayı’nın hemen her köşesinde tüm ihtişamıyla göze çarpan Edirnekâri Sanatı’nın yüksek kıymette, zarif ve koleksiyonluk bir örneğidir. Provenans: Mehmet İbrahim Hilmi Bozcaadalı Koleksiyonu Ölçüler: 90 x 35 x 34 cm.
Lot No: 78
Lot: 78
OSMANLI 18.YÜZYIL EDİRNEKÂRİ ÜSLUBU (PONTUS) ÇERÇEVE-18.Yüzyıl. Osmanlı (Pontus) Edirnekâri üslubu. Kallavi ölçülerde, beş taksimatlı. Üst düzey kalitede ıhlamur ağacından oyma ve dekupe tekniği ile yapılmış. Yeşil renk tempera boya ve yoğun altın yaldız ile bezenmiş. İri akantüs yapraklarından oluşan beş taksimatlı ana çerçeve ayçiçeği ve gül motifleriyle dekore edilmiş. Muh. İkonografik resimlerin bulunduğu taksimatlar döneminde aynaya dönüştürülmüş. Ebadı, işçiliği ve formu itibariyle dikkat çekici. Zengin görselliğe sahip tasarım harikası nadir koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 97 x 73 cm.
Lot No: 79
Lot: 79
OSMANLI 18.YÜZYIL SELVİLİ “EDİRNEKÂRİ” PANO GRUBU / 5 PARÇA-18.Yüzyıl. Osmanlı. Edirnekâri. Ihlamur ağacı üzerine tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş 5 parçadan oluşan takım. Eserlerin merkezi Türk Kültürü’nde önemi büyük “Hayat Ağacı / Selvi-Servi” dekorlu. Hayat ağacı sembolü cenneti, ebediyeti, çoğalmayı, suyu, yağmuru, bereketi ve soyu kullanıldığı yere göre simgeler. Selçuk ve Osmanlılarda cenneti temsil ve uzun ömrü göstermesi bakımından camilerde, minyatürlerde, halı-kilimlerde, Kâbe örtüsü kumaşlarında ve özel objelerde kullanılmıştır. Topkapı Sarayı’nın hemen her köşesinde tüm ihtişamıyla göze çarpan, en güzel örneklerine Sultan III.Murad Han döneminde rastladığımız Edirnekâri Sanatı’nın ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk örnekleridir. Ana Parça ölçüsü : 22 x 21 cm. Yan Parçalar: 21 x 13 cm. (her biri)
Lot No: 80
Lot: 80
OSMANLI 19.YÜZYIL ZENNE TAVLA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sedef ve kemik kakma tekniği ile merkezine “Hanım Sultan” portresi ve kuş figürleri tatbik edilmiş bayan tavlası. Fevkalade kondisyonda. Türünün estetik ve görsel özellikleri ile ön plana çıkan, aykırı ve koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 51 x 24 x 7 cm.
Lot No: 81
Lot: 81
FRANSIZ 19.YÜZYIL ORYANTAL “PORCELAIN DE PARIS” PORSELEN VAZO-19. Yüzyıl. Fransız. Porcelain de Paris. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Merkezi realist oryantalist konulu resim çalışmalı, yoğun altın yaldız bezemeli. Çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Türünün işçilik ve sanat kalitesi ile göz dolduran koleksiyonluk örneğidir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 38 x 22 cm.
Lot No: 82
Lot: 82
FRANSIZ 19.YÜZYIL “BOHEM” ROKOKO SUNUMLUK-19.Yüzyıl. Fransız. Bohem. Osmanlı İmparatorluğu'nun üst düzey yaşamı içinde oldukça popüler olan Bohem Cam Sanatı’nın yakuti renge sahip kusursuz bir örneği. Osmanlı zevkine uygun olarak klasik Bohem üslubunda stilize rokoko floral motiflerle bezenmiş ve altın yaldız bezemeler ile zenginleştirilmiş. Geniş, çukur hazneli ve çevresi dilimli olarak tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Eser, şüphesiz Avrupa’da Osmanlı Pazarı için Türk beğenisine uygun olarak yapılan ve “Türk Camı” diye adlandırılan ürünlerin ve Osmanlı İmparatorluğu’nun camcılık girişimlerinde oldukça önemli izler bırakmış olan Bohemya Cam Sanatı’nın koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 4 x 23 x 33 cm.
Lot No: 83
Lot: 83
OSMANLI 19.YÜZYIL BOHEM “AKÇELİ” GELİN KÂSESİ-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı Sarayı için özel imalat. Merkezinde yer alan ışınsal madalyonun içerisine üretim aşamasında Sultan II.Abdülhamid Han tuğralı sembolik “Osmanlı Akçesi” yerleştirilmiş. Osmanlı İmparatorluğu'nun üst düzey yaşamı içinde oldukça popüler olan Bohem Cam Sanatı’nın nadir renkte ve kallavi ebatlarda tasarlanmış kusursuz örneği. Klasik Bohem üslubunda derin kesme tekniği ile Osmanlı zevkine uygun şemseli stilize motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Nadir tesadüf edilen koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 7 x 15 cm.
Lot No: 84
Lot: 84
OSMANLI 19.YÜZYIL SARAY İŞİ KÖRÜKLÜ FENER-19. Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe usta damgalı. Ermeni işi. Bakırdan dövme tekniği ile yapılmış kabaralı ve ajurlu yuvarlak gövdeye sahip. Kabartma/repousse ve kazıma/grave tekniği ile dekorlu. Ön yüzde hataî motifler, arkada ise münhani rozetler ile tezyin edilmiş. Kapaklı, taşıma kulplu, asma kancalı, bez körüklü, körüğü yenilenmiş. Dibinde tek mumluklu haznesi mevcut. Eksiksiz ve fevkalade kondisyonda günümüze kadar ulaşmış. Emsaline zor rastlanılacak koleksiyonluk eserdir. Çap: 24 cm. Açık hali ölçüsü: 34 cm.
Lot No: 85
Lot: 85
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ (BALKAN) TAS-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Balkan işi. Kalemişi, kazıma/grave ve kabartma/repouse işçiliği ile mitolojik / dini anlamlarla yüklü bir tema ile bezeli eserde “Çift Başlı Bizans Kartalı” tekrarlı olarak kullanılmış. Omphalos’unda şahlanmış at üstünde çıplak bir figür, yan bordüründe ise sıralı çıplak figürler yer almakta. Stilize motifler ile bezeli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Sina Yarımadası, Azize Aikaterina Manastırı, Patmos Adası ve Aynaroz Dağı’ndaki hazineler buna örnektir. Ayrıca 1923’te Lausanne’da imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması sonrasında bir grup eserde Yunanistan’a taşınmış ve çoğu Atina’daki Bizans ve Benaki müzeleri arasında dağılmıştır. Ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Ölçüler: 4 x 14 cm. Ağırlık: 85 gr.
Lot No: 86
Lot: 86
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ (BALKAN) TAS-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Balkan işi. Kalemişi, kazıma/grave ve kabartma/repouse işçiliği ile merkezine münhani bir rozet, bordürüne ise sıralı madalyonlar içerisinde hayvan figürleri çalışılmış. Stilize floral ve geometrik motifler ile bezeli. Bu tip eserlerin formu ve bezemesi kökenini 14. ve 15. yüzyıla kadar geriye götürebileceğimiz Balkanlar’daki eski bir geleneği takip etmektedir. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Ölçüler: 3 x 15 cm. Ağırlık: 109 gr.
Lot No: 87
Lot: 87
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI (HRİSTİYAN) GÜMÜŞ KÂSE-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift kulplu, platform kaideli. Kalemişi, kazıma/grave ve kabartma/repouse işçiliği ile merkezine münhani bir rozet, bordürüne ise sıralı madalyonlar içerisinde aziz tasvirleri ve kilise resimleri çalışılmış. Stilize floral motifler ile bezeli. Fevkalade kondisyonda. Bu ekol eserlerden günümüzde birçok örnek Türkiye dışındaki manastır hazinelerinde muhafaza edilmektedir. Sina Yarımadası, Azize Aikaterina Manastırı, Patmos Adası ve Aynaroz Dağı’ndaki hazineler buna örnektir. Ayrıca 1923’te Lausanne’da imzalanan Nüfus Mübadelesi Anlaşması sonrasında bir grup eser de Yunanistan’a taşınmış ve çoğu Atina’daki Bizans ve Benaki müzeleri arasında dağılmıştır. Ele geçmez nadirlikte gerçek bir koleksiyon parçasıdır. Referans: Sadberk Hanım Müzesi (Parıldayan Hatıralar) Brigitte Pitarakis, Christos Merantzas Ölçüler: 4 x 16 cm. Ağırlık: 147 gr.
Lot No: 88
Lot: 88
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ MÜCEVHER KUTUSU-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Zenne boy. Osmanlı Rokokosu üslubunda dekorlu. Düz dipli, bombe kapaklı ve şişkin gövdeli, kilit mekanizmalı. Tüm yüzeyi zengin kalemişi ve repoussé/kabartma tekniği ile stilize floral tezyinatlı, tepe merkezi iri münhani rozet şeklinde. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı çeyiz kültürünün önemli bir unsuru olan mücevher kutularının seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 8 x 10 cm. Ağırlık: 157 gr.
Lot No: 89
Lot: 89
OSMANLI 19.YÜZYIL “AVEDIS” USTA DAMGALI “ERZİNCAN” İŞİ SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-“Inhisar-i Duhan-i Devlet-i Aliyye-i Osmâniye” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1325 tarihli. Eski Türkçe “Erzincan” ve “Avedis” usta damgalı. Merkezi kazıma/gravé tekniği ile Eski Türkçe ile sahibinin adı “Ali Haydar, 1325”, kapağı Eski Türkçe ile “Inhisar-i Duhan-i Devlet-i Aliyye-i Osmâniye”, Latih harfleri ile ise “Régie Co-Intéressée Des Tabacs De L'Empire Ottoman” ibareli. Köşebentleri ay-yıldız motifli, yoğun altın vermeyli, stilize floral motiflerle bezeli. Fevkalade kondisyonda. Eserin tıpkı benzeri Garo Kürkman’ın “Osmanlı Gümüş Damgaları” kitabının 224. sayfasında yer almaktadır. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, ele geçmez koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgaları "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 71. sayfasında (şehir damgası) ve 90. sayfasında (usta damgası) yer almaktadır. Ölçüler: 7 x 9 x 1.5 cm. Ağırlık: 147 gr.
Lot No: 90
Lot: 90
OSMANLI 19.YÜZYIL “ORİJİNAL MAHFAZASINDA” KEHRİBARLI GÜMÜŞ AĞIZLIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Kallavi ebatlarda. Gövdesi gümüş, ağızlığı sıkma kehribardan yapılmış. Orijinal mahfazası ile birlikte. Fevkalade kondisyonda. Türünün orijinal muhafazası ile birlikte nadir tesadüf edilen koleksiyonluk bir örneğidir. Uzunluk: 22 cm. Ağırlık: 55 gr.
Lot No: 91
Lot: 91
İNGİLİZ 19.YÜZYIL “ORYANTAL” TÜTÜN KABI KOLEKSİYONU / 11 ADET-19.Yüzyıl. İngiliz. 11 adetten oluşan koleksiyon. Oryantalist etkide seramik ve porselenden imal edilmiş. İmalat damgalı. Muhtelif boylarda, çok renk dekorlu, kapaklı. Görsel yönü yüksek, ele geçmesi zor seçkin bir koleksiyondur. Yükseklik: 31 cm. - 19 cm. - 16 cm. - 15 cm. - 14 cm. - 13 cm. - 12 cm.
Lot No: 92
Lot: 92
FRANSIZ 19.YÜZYIL “ORYANTAL” ÇİFT HEYKEL-19.Yüzyıl. Fransız. Çift. Oryantalist etkide at üstündeki Osmanlı figürlerin av sahnesi konulu. Tutya, patineli, ahşap kaideli. Türünün seçkin örnekleridir. Ölçüler: 34 x 27 x 12 cm. - 32 x 27 x 12 cm.
Lot No: 93
Lot: 93
KADRİ AYTOLON (1873-1957)-İmzalı. Peyzaj. Kâğıt üzeri suluboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 92 Ölçüler: 33 x 23 cm.
Lot No: 94
Lot: 94
KADRİ AYTOLON (1873-1957)-İmzalı. Peyzaj. Kâğıt üzeri suluboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 92 Ölçüler: 33 x 23 cm.
Lot No: 95
Lot: 95
KADRİ AYTOLON (1873-1957)-İmzalı. Peyzaj. Kâğıt üzeri suluboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 92 Ölçüler: 33 x 23 cm.
Lot No: 96
Lot: 96
KADRİ AYTOLON (1873-1957)-İmzalı. Peyzaj. Kâğıt üzeri suluboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 92 Ölçüler: 33 x 23 cm.
Lot No: 97
Lot: 97
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-C.B inisiyalli. 1884 Tarihli. Kağıt üzeri suluboya. Ölçüler: 15 x 11 cm.
Lot No: 98
Lot: 98
MÜNİF FEHİM (1899-1983)-“Eski İstanbul” İmzalı. Kâğıt üzeri suluboya. Referans: Görsel Sanatçılar Ansiklopedisi / Sayfa: 375 Ölçüler: 43 x 60 cm.
Lot No: 99
Lot: 99
ŞERİF FERİT (19.YÜZYIL)-Eski Türkçe imzalı. Kağıt üzeri guaj. Ölçüler: 27 x 35 cm.
Lot No: 100
Lot: 100
HASAN SAİM (19.YÜZYIL)-İmzalı. Peyzaj. Kağıt üzeri suluboya. Ölçüler: 26 x 46 cm.
Lot No: 101
Lot: 101
OSMANLI 19.YÜZYIL SALTANAT ARMALI ÖRTÜ-19.Yüzyıl sonu. Osmanlı. Kırmızı renk kumaş üzerine sırma işçiliği ile Osmanlı Saltanat Arması çalışılmış. Taç bölümünde Sultan Abdülaziz Han tuğrası, köşelerde hilal motifleri, alt kısımda ise “Besmele-i Şerif” ve “Fetih Suresi”nin ilk ayeti yer almakta. Sancak stilinde yapılmış, dört tarafı saçaklı, arkası astarlı. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve görsel yönü yüksek koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 72 x 90 cm.
Lot No: 102
Lot: 102
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN FERMAN / HİCRİ 1316-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” Hicri 1316 tarihli. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) el çekme tuğralı. Zerefşanlı. Divani hat ile ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi ile yazılmış, altın duraklı. Redif Taburu Kolağası Mehmed Bahaüddin Efendi'nin binbaşılığa terfi ettirilerek 5.Kolordu Müşiriyeti’ne tayin olması hakkında. 21 Zilkade 1316 Referans: Osmanlı Fermanları, 2003 / T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Ölçüler: 82 x 57 cm.
Lot No: 103
Lot: 103
OSMANLI SULTAN V.MEHMED REŞAD HAN FERMAN / HİCRİ 1329-“Mehmed Han bin Abdülmecid el-muzaffer daima” Osmanlı. Sultan Sultan V.Mehmed Reşad Han (1909-1918) el çekme tuğralı. Hicri 1329 tarihli. Divani hat ile ferman kâğıdı üzerine is mürekkebi ile yazılmış. Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa'nın teklifiyle Süvari Kolağası Mustafa Reşid Bey’in binbaşılığa terfi ettirilmesi hakkında. 27 Rebiülahir 1329 Referans: Osmanlı Fermanları, 2003 / T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Ölçüler: 82 x 56 cm.
Lot No: 104
Lot: 104
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN BERAT-I ŞERİFE / HİCRİ 1306-“Abdülhamid Han bin Abdülmecid el-Muzaffer daima el-Gazi” 19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) altın matbu tuğralı. Hicri 1306 tarihli. Divani hat ile ferman kâğıdı üzerine is ve surh mürekkebi ile yazılmış. Hanedan menşeili. Haremeyn Vakıfları’ndan Üsküdar Atik Valide Sultan imaretinden günlük taamiyenin Hafız Mehmed'in kızı Şerife Fatıma Hanım yerine Medine Kadısı Kara Hüseyin Efendi kızı Fatıma Zehra Hanım’a verilmesi hakkında. 28 Cemâziyelevvel 1306 Referans: Osmanlı Fermanları, 2003 / T.C. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Ölçüler: 50 x 25 cm.
Lot No: 105
Lot: 105
OSMANLI 19.YÜZYIL “SALTANAT ARMALI” CAMALTI LEVHA / HİCRİ 1315-19. Yüzyıl. Osmanlı. Hicri 1315 tarihli. Eski Türkçe “Abdullah” imzalı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) dönemi. Sultan II.Abdülhamid Han’ın Osmanlı Devletini Düvel-i Muazzama’nın üyesi yapma çalışmalarının görsel bir ürünü olarak ortaya çıkan İmparatorluk Arması'nın camaltı tekniği ile altın yaldız, çok renk boya ve folyo kullanılarak imal edilmiş örneği. Armanın en üstünde devrin padişahı Sultan II.Abdülhamid Han’ın tuğrası yer almakta. Armada güneş halifeliği, ay padişahlığı, silahlar devlet gücünü, çiçekler sevgi ve muhabbeti, terazi adaleti, kitap hukuku ve Allahın kanunlarına bağlılığı en alttaki madalyalar ise başarılı kişilere verilen devlet nişanlarını ifade eder. Nişanların altında Eski Türkçe ile “Nişan-ı Âli İmtiyaz, Şefkat Nişan-ı Zişanı, Nişan-ı Âli Osmani ve Mecidi Nişan-ı Zişanı” yazmakta. Köşeleri çark-ı felek motifli. Haliyle. Döneminde uygulanmış altın varak çerçevesi içerisinde. Osmanlı Camaltı Sanatı’nın ele geçmesi zor gösterişli ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 64 x 47 cm.
Lot No: 106
Lot: 106
OSMANLI 19.YÜZYIL “ASYA-İ OSMANΔ HARİTASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Asya-i Osmanî Haritası. 1/2.250.000 ölçekli. Dersaadet Kitâbhâne-i İslâm ve Askerî’de “Hilmi” tarafından basılmış. Ölçüler: 75 x 100 cm.
Lot No: 107
Lot: 107
OSMANLI HARBİYE NAZIRI ve BAŞKUMANDAN VEKİLİ ENVER PAŞA’ YA ÖZEL YAPILMIŞ “CENK HATIRASI” KALEMTRAŞ-“Başkumandan vekili Enver Paşa Hazretlerine Çanakkale Harbi'nde Mevkii-ı Müstahkemi’nin Cereyan-ı Cenk Hatırası” Hicri 1332 tarihli. Osmanlı hattat kalemtraşı formunda tasarlanmış müstesna eser, Çanakkale Müstahkem Mevkii Kumandanlığı tarafından Enver Paşa’ya “Cenk Hatırası” olarak Çanakkale Bombardımanı’nda düşmanın attığı top mermisinden özel olarak yapılmış ve takdim edilmiştir. Enver Paşa'nın eşi Naciye Sultan’ın kardeşi Şehzade Mehmed Şerefeddin Efendi Koleksiyonu’ndan çıkma Enver Paşa'ya ait kalemtraşın sap ve bıçak kısmında kazıma/grave tekniğiyle Eski Türkçe ile "Başkumandan vekili Enver Paşa Hazretlerine Çanakkale Harbi'nde Mevkii-ı Müstahkeminin cereyan-ı cenk hatırası. 5 (Rumî 18 Mart) Mart hücumunda düşmanın Dardanos Bataryası'na attığı tahrip danesinden mamuldür. Sene 1332" ibaresi yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Hanedan üyesi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin ileri gelenlerinden Harbiye Nazırı Enver Paşa’ya ithaflı, Çanakkale Savaşı'yla ilgili eşsiz bir parça olması sebebiyle de ayrıca önem arz eden ele geçmez müzelik eserdir. Provenans: Şehzade Mehmed Şerefeddin Efendi Koleksiyonu. Uzunluk: 20 cm.
Lot No: 108
Lot: 108
OSMANLI ENVERİYE HANÇERİ / HİCRİ 1334-Osmanlı. Sultan Mehmed Reşad Han dönemi. (1909-1918) Enver Paşa tarafından üst rütbeli Türk ve Alman subaylara hatıra olarak hediye verilmek üzere sınırlı sayıda yaptırılmış. Çelik gövdesinin ön yüzünde Sultan Mehmed Reşad Han’ın tuğrası, Ay-Yıldız motifi, Osmanlıca “2577” seri numarası ve “Hicri 1334” tarihi bulunmakta. Arka yüzünde ise sülüs hatla “Kelime-i Tevhid” yazmakta. Harelerle bezeli pirinç kabza ve kına sahip, orijinal kınıyla koleksiyonluk bir örnektir. Uzunluk: 36 cm.
Lot No: 109
Lot: 109
OSMANLI 19.YÜZYIL “KAFKAS” SAVATLI GÜMÜŞ ŞAŞKA-19.Yüzyıl. Osmanlı, Kafkas işi. 1893 tarihli. Eski Türkçe ile “Amel-i Hamid” usta imzalı. Deri kaplı ahşap kını bilezikli, askı halkalı. Tüm parçaları ve çamurluğu gümüşten, savat tekniği ile stilize tezyinatlı ve altın vermeyli. Bıçağında çift başlı kartal figürünün yer aldığı 1893 tarihli bir arma ve Kiril Alfabesi ile “Zlatoust” ibaresi yer almakta. Gümüş topuzu çift yanaklı, balçaksız. Fevkalade kondisyonda. Türünün nadir görülen yüksek kıymette koleksiyonluk bir örneğidir. Uzunluk: 100 cm.
Lot No: 110
Lot: 110
OSMANLI 19.YÜZYIL “KAFKAS İŞİ” SAVATLI GÜMÜŞ AT KOŞUM TAKIMI -19.Yüzyıl. Osmanlı, Kafkas işi. Gümüş. Kiril alfabesi ile “G.A” usta damgalı. Deri kayışların yüzeyi ve bağlantıları stilize rozetler ve rokoko “S” kıvrımlardan oluşan savatlı gümüş aplikelerle bezeli. Badem formlu gümüş alınlığı savat işçiliği ile zarif rokoko dekorlu. Kemer bağlantıları dahil savatlı gümüşten, gemine kadar eksiksiz nadir tesadüf edilen koleksiyonluk bir örnektir. Uzunluk: 137 cm. - 110 cm. - 67 cm. Ağırlık: 1145 gr. (Bütün parçalar dahil)
Lot No: 111
Lot: 111
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ KEMER TOKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Telkari işçiliği ile çalışılmış. Firuze, lapis ve yeşim taşlar ile bezeli. İki parçadan müteşekkil, kubbesel bağlantılı, orijinal kemerli. Fevkalade kondisyonda. Türünün seçkin ve koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 8 x 82 cm. Ağırlık: 311 gr.
Lot No: 112
Lot: 112
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AZNAVUR TATLILIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış eserin yüzeyi aznavur işçiliği ile zengin dekorlu, kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile stilize tezyinatlı. Kaidesi ajurlu, kubbesel kapağı çiçek formunda tutamaklı. Altın vermeyli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek, seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 20 x 11 cm. Ağırlık: 347 gr.
Lot No: 113
Lot: 113
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT KAŞIKLIK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, altın vermeyli. Yalın yüzeyi kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile stilize zengin dekorlu, ağız çevresi ajurlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın estetik yönü yüksek, seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir.. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 11 x 8.5 cm. Ağırlık: 514 gr.
Lot No: 114
Lot: 114
OSMANLI SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ AZNAVUR KUPA-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Aznavur işi, silindirik formlu eserin gövde merkezinde Osmanlı Rokokosu üslubunda bir madalyon yer almakta. Madalyon içerisi Latin alfabesi ile inisiyalli. Ağız ve taban çevresi bir suyolu ile çevrili. Seçkin ve koleksiyonluk bir örnektir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 7.5 x 7 cm. Ağırlık: 70 gr.
Lot No: 115
Lot: 115
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI AZNAVUR İŞİ GÜMÜŞ ŞEKERLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı. Aznavur (guilloché) işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış, kalemişi tezyinatlı, altın vermeyli. Yüksek kaide tabanlı, şişkin gövdeli, yanlardan çift kulplu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 13 x 11 cm. Ağırlık: 521 gr.
Lot No: 116
Lot: 116
OSMANLI 19.YÜZYIL “VAN” İŞİ USTA DAMGALI SAVATLI GÜMÜŞ TÜTÜN TABAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe ile “Van” ve “Ç.Y.V” usta damgalı. Kitabesinde Eski Türkçe ile “Kale-i Van” yazmakta. Müstesna eserin ön yüzüne üst seviye savat işçiliği ile “Van Kalesi” görünümü resmedilmiş. Tüm yüzeyleri yoğun stilize floral motiflerle bezeli. Tabakanın içi altın vermeyli. Arka kapak merkezindeki madalyon kazıma/gravé tekniği ile inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın yüksek kıymette, nadir ele geçen koleksiyonluk bir örneğidir. Referans: Eserin damgaları "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 72. sayfasında (şehir damgası) ve 102. sayfasında (usta damgası) yer almaktadır. Ölçüler: 5.5 x 9.5 cm. Ağırlık: 141 gr.
Lot No: 117
Lot: 117
OSMANLI 19.YÜZYIL “VAN” ve “TEBRİZ” DAMGALI SAVATLI GÜMÜŞ SİGARA TABAKASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Hicri 1305 tarihli. Eski Türkçe ile “Van” ve “Tebriz” çift şehir damgalı. Kapak üzerindeki kitabede kazıma/gravé tekniği ile tuğra formunda Eski Türkçe ile sahibinin adı “Ali Nasrullah, 1305” yazmakta. Tüm yüzeyler stilize floral ve geometrik motiflerle bezeli. Osmanlı döneminde bazı Vanlı ustalar İran’ın başşehri Tebriz’e gitmiş, kuyumculukta eski geleneklerini (Van işi) devam ettirip imal ettikleri eserlere “Van” ve bulundukları şehrin adı “Tebriz” damgasını birlikte vurmuşlardır. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın nadir ele geçen koleksiyonluk örneğidir. Referans: Eserin damga örnekleri "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 72. sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 7 x 9 x 1 cm. Ağırlık: 117 gr.
Lot No: 118
Lot: 118
OSMANLI 19.YÜZYIL SAVATLI GÜMÜŞ ÇOCUK HAMAYILI -19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş. Çocuklar için yapılmış nadir görülen boyutlarda. Savat tekniği ile Osmanlı Rokokosu üslubunda stilize dekorlu eserin bir yüzüne Osmanlı Saltanat Arması, diğer yüzüne ise camii tasviri çalışılmış. Üstten sürgü kapaklı, orijinal zincir askılı. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı İslam Kültürü’nün ikonik bir objesi ve nadir koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 4.5 x 6 x 1 cm. Ağırlık: 71 gr.
Lot No: 119
Lot: 119
OSMANLI 19.YÜZYIL ORİJİNAL MAHFAZASINDA SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ ÇİFT KUPA-19. Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Çift. Dış yüzeylerine kalemişi ve kazıma/grave tekniği ile Osmanlı İmparatorluk Arması (Arma-i Osmanî), Sultan II.Abdülhamid Han tuğrası ve stilize floral dekorlu Rokoko üslubunda bir madalyon çalışılmış. Ağız çevreleri stilize Rokoko bir bordür ile çevrelenmiş. İç yüzeyleri altın vermeyli. Orijinal Osmanlı Devlet Armalı mahfazası ile birlikte. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Kutu ölçüsü: 9 x 20 x 13 cm. Bardak ölçüsü: 8 x 7 cm. (her biri) Ağırlık: 118 gr.
Lot No: 120
Lot: 120
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN TUĞRALI GÜMÜŞ “AZNAVUR” ISKATA TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) tuğralı, sah ve çeşnili. Gümüş, 6 adetten oluşan takım. Aznavur işi. Osmanlı Rokokosu üslubunda tasarlanmış ağız çevresi ve gövdesi ajurlu. Fevkalade kondisyonda. Osmanlı Gümüş Sanatı’nın seçkin ve koleksiyonluk örnekleridir. Referans: Eserin damgası "Osmanlı Gümüş Damgaları / Garo Kürkman" kitabının 47.sayfasında yer almaktadır. Ölçüler: 7.5 x 10 cm. Ağırlık: 359 gr.
Lot No: 121
Lot: 121
OSMANLI 19.YÜZYIL GÜMÜŞ AKÇE MAHFAZASI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Gümüş, sah damgalı. İstiridye kabuğu formunda çift kapaklı ve içi ipek gözlü olarak tasarlanmış. Repoussé/kabartma ve kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Türünün estetik yönü yüksek, zarif ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 6 x 7.5 cm. Ağırlık: 34 gr.
Lot No: 122
Lot: 122
OSMANLI 19.YÜZYIL “MEVLEVİ” HATTAT TAKIMI-19.Yüzyıl. Osmanlı. Eski Türkçe ile “Hamdullah el-Mevlevi” ibareli. Altın kakma hattat makası, usta damgalı fildişi saplı kalemtraş ve fildişi yalın maktadan oluşan tam takım. Hattat makasının bronz sap kısmı sülüs müsenna hat/aynalı yazı ile Esma’ül Hüsna’dan (Allah’ın 99 ismi) “her türlü zorlukları kolaylaştıran, darlıktan kurtaran” anlamında Eski Türkçe ile “Ya Fettah” ibareli. Yüzeyi kakma tekniğiyle altın kullanılarak çok zarif stilize floral tezyinatlı ve Türk Kültürü’nde önemi büyük “Hayat Ağacı / Selvi” dekorlu. Hattat, müzehhip ve musavvirlerin büyük tabakalar halindeki kâğıtları istenilen kıt’ada düzgün kesebilmeleri için üretilmiş makasların nadir görülen “Ya Fettah” ibareli örneği. Usta damgasına sahip fildişi saplı kalemtraş ise gümüş kakma ile sahibinin adı Eski Türkçe “Hamdullah el-Mevlevi” ibareli, fildişinden yapılmış yalın maktası ile birlikte. Takım olarak zor tesadüf edilen yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Makas uzuluğu: 26 cm. Makta uzunluğu: 14 cm. Kalemtraş uzunluğu: 19 cm.
Lot No: 123
Lot: 123
OSMANLI 19.YÜZYIL SULTAN II.ABDÜLHAMİD HAN İNİSİYALLİ PORSELEN ÇEREZLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı. Sultan II.Abdülhamid Han (1876-1909) inisiyalli. Hanedan parçası, Sultan için özel yapım. Hanedan’ın yüksek zevkini gözler önüne seren müstesna eserin iç bordüründe altın ile çekilmiş Sultan II.Abdülhamid Han’ın latin harfleri ile oluşturulmuş “A.H” inisiyali yer almakta. Beyaz hamurlu, beyaz astarlı, renksiz şeffaf sırlı ve pembe renk boyamalı, altın yaldız bezemeli. TBMM Milli Saraylar “150 Yılın Sessiz Tanıkları, Saray Porselenlerinden İzler” adlı kitapta benzer örnekler mevcuttur. Fevkalade kondisyonda. Emsalleri Dolmabahçe Sarayı Değerli Eşyalar Sergi Salonu’nda sergilenmekte olan ve padişaha özel yapılmış olması sebebi ile de ayrıca büyük önem arz eden, ele geçmez gerçek koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 4 x 14 x 26 cm.
Lot No: 124
Lot: 124
OSMANLI 19.YÜZYIL “MEŞRUTİYET ARMALI” EMAYE SİNİ-19.Yüzyıl. Osmanlı. Oval mavi renk emaye tepsinin dört tarafına kalın mine ile “Meşrutiyet” armaları çalışılmış. Hilal formlu kitabelerinde Eski Türkçe ile “Hürriyet, Müsavat, Uhuvvet” yazılı. İttihat ve Terakki Cemiyeti Osmanlı Devleti'ndeki mutlakiyete karşıt olarak Fransızların "Liberté, égalité, fraternité" özdeyişini "Hürriyet (Özgürlük), Müsavat (Eşitlik), Uhuvvet (Kardeşlik)" kavramlarıyla çevirmiş ve kullanmıştır. Aykırı özelliklere sahip nadir ele geçen koleksiyonluk eserdir. Çap: 60 cm.
Lot No: 125
Lot: 125
OSMANLI 19.YÜZYIL OPALİN ÇİFT SAHLEPLİK-19.Yüzyıl. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Çift. Mavi renk opalinden mamul, altın yaldız bezemeli stilize floral motiflerle bezeli. Türünün zarif ve kusursuz örnekleridir. Ölçüler: 14 x 11 - 13 x 11 cm.
Lot No: 126
Lot: 126
BEDRİ RAHMİ EYÜBOĞLU (1911-1975)-“İbrikli” Sanatçının ikonik eserlerinden “İbrikli”nin demir üzerine yorumlaması, el işçiliği. Arka kısmında tam okunamayan yazı ve rakamlar (tarih) bulunmaktadır. *Bedri Rahmi eserlerinde kübizm etkisiyle biçimlerin, geometrik bir yapı içinde sadeleştirilmesi dikkati çekmektedir. "İbrikli", "Baltabaş Kemençeci", "Yarelerim Göz Göz oldu" adlı eserlerinde gözlenmektedir. (Özbek, 1994: 79) Ölçüler: 95 x 67 cm.
Lot No: 127
Lot: 127
MEHMET ALİ LAGA (1878-1947)-“İzmit Körfezi’nde Seher” Ressam Şeref Akdik tarafından onaylı. Peyzaj. Kontrplak üzeri yağlıboya. Eserin arkası Şeref Akdik’in kendi el yazısı ile “Merhum Mehmet Ali Laga Bey’in eseridir. Ressam Şeref Akdik” şeklinde onaylı ve imzalıdır. Ayrıca esere “Şeref tarafından 21 Aralık 1959’da hediye edildi” notu düşülmüştür. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedisi / Sayfa:441 Ölçüler: 18 x 36 cm.
Lot No: 128
Lot: 128
İBRAHİM SAFİ (1898-1983)-"Çingene Kızları” Tuval üzeri yağlıboya. Ekspertiz: Sn. Bayram Karşıt tarafından sertifikalıdır. Eser, ekspertiz raporu ile birlikte teslim edilecektir. Referans: Türk Plastik Sanatçıları Ansiklopedik Sözlük, Kaya Özsezgin / Sayfa: 276 Ölçüler: 47 x 38 cm.
Lot No: 129
Lot: 129
İSMAİL HAKKI (19.YÜZYIL)-“Osmanlı Kahvehanesi” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Ölçüler: 40 x 26 cm.
Lot No: 130
Lot: 130
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Marmara’da Gün Doğumu” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 34 x 46 cm.
Lot No: 131
Lot: 131
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Mudanya Sahili” Eski Türkçe İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 37 x 50 cm.
Lot No: 132
Lot: 132
İNGİLİZ 18.YÜZYIL “KRALİYET DONANMASI” KONULU DERİ PARAVAN-“Victory, over Spanish, Geo. Brydges Rodney, January 16. 1780, Cape St.Vincent” 18.Yüzyıl. İngiliz. 1780 tarihli. Dört kanattan müteşekkil, deri üzerine yağlıboya tekniği ile çalışılmış “İngiliz Kraliyet Donanması” konulu. Dalgalı denizin altında halatlarla ayrılan bölüm “Victory, over Spanish, Geo. Brydges Rodney, January 16. 1780, Cape St.Vincent” ibareli. George Brydges Rodney, İngiliz Kraliyet Donanması’nda önemli bir kumandandır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı ve Fransız Sömürge İmparatorluğu ile yapılan deniz savaşındaki başarıları ile tanınmıştır. Şasesi ahşap, kabaralarla sabitlenmiş. Estetik ve görsel yönden etkileyici, ele geçmez yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 184 x 215 cm.
Lot No: 133
Lot: 133
ADOLPHE BACHMANN / 19.YÜZYIL-“Constantinople” İmzalı. Peyzaj. Kontrplak üzeri yağlıboya. Orijinal altın varak plaketli çerçevesi içerisinde. Referans: E.Benezit. Cilt:1 / Sayfa:376 Ölçüler: 24 x 33 cm.
Lot No: 134
Lot: 134
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-A.B. inisiyalli (Adolphe Bachmann olabilir) Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 21 x 40 cm.
Lot No: 135
Lot: 135
ALEXIS AUGUSTE DELAHOGUE (1867-1950)-“Smyrna / İzmir” İmzalı. Peyzaj. Tuval üzeri yağlıboya. Eserin ön yüzünde "67" numara koleksiyon envanter etiketi mevcuttur. Referans: E.Benezit. Cilt:3 / Sayfa:450 Ölçüleri: 25 x 35 cm.
Lot No: 136
Lot: 136
ALFRED CHATAUD (1833-1908)-İmzalı. 1863 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Referans: E.Benezit / Cilt: 2 Sayfa: 691 Ölçüler: 23 x 17 cm.
Lot No: 137
Lot: 137
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 29 x 40 cm.
Lot No: 138
Lot: 138
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-“Gallipoli” 1834 tarihli. Kağıt üzeri suluboya. Ölçüler: 22 x 30 cm.
Lot No: 139
Lot: 139
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Kuşlar” İmzalı. Çift. Çuval üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 70 x 60 cm. (her biri)
Lot No: 140
Lot: 140
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Kediler” İmzalı. Kontrplak üzeri yağlıboya. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 35 x 50 cm.
Lot No: 141
Lot: 141
FUAT SOYHAN (1885-1961)-“Kirazlı Natürmort” İmzalı. 1940 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Eserin arkasında sergi etiketi mevcuttur. Referans: Türk Ressamları Hayatları ve Eserleri / Sayfa: 211 Ölçüler: 45 x 50 cm.
Lot No: 142
Lot: 142
A.BONAMORE (19.YÜZYIL)-“Natürmort” İmzalı. 1877 tarihli. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 30 x 37 cm.
Lot No: 143
Lot: 143
G. ROVELLO (19.YÜZYIL)-“Oryantalist” İmzalı. Tuval üzeri yağlıboya. Ölçüler: 41 x 53 cm.
Lot No: 144
Lot: 144
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-“Sultan Ahmet Meydanı” Eserin sol alt kısmı “Constantinople La Mosquée Bleue”, sağ alt kısmı ise “Sultan Abdülaziz Han” tuğralıdır. Kontrplak üzeri yağlıboya. Ölçüler: 56 x 65 cm.
Lot No: 145
Lot: 145
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-“Osmanlı Sokağı” Figüratif Peyzaj. Kontrplak üzeri yağlıboya. Ölçüler: 20 x 25 cm.
Lot No: 146
Lot: 146
AYASOFYA TASVİRİ (19.YÜZYIL)-Kağıt üzeri suluboya. Ölçüler: 47 x 36 cm.
Lot No: 147
Lot: 147
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-“Ezan Vakti” Kağıt üzeri karışık teknik. Ölçüler: 61 x 48 cm.
Lot No: 148
Lot: 148
NICOLAI MALICHEFF (19.YÜZYIL)-“Nargile Keyfi” Çift İmzalı. Kağıt üzeri karışık teknik. Provenans: Sotheby's, London, United Kingdom / 01.11.2002 / Lot 100 Ölçüler: 33 x 19 cm.
Lot No: 149
Lot: 149
ORYANTALİST (19.YÜZYIL)-“Sultanın Gözdesi” Kağıt üzeri karakalem. Ölçüler: 32 x 25 cm.
Lot No: 150
Lot: 150
AMÉDÉE ROSIER (1831-1898)-İmzalı. Peyzaj. Kağıt üzeri karakalem. Referans: E.Benezit / Cilt:9 Sayfa:95 Ölçüler: 10 x 17 cm.
Lot No: 151
Lot: 151
FRANSIZ “SÈVRES” BISQUIT FİGÜR-Fransız. Sèvres imalat damgalı, “Ch.Bossodun” imzalı. 1920 tarihli. Bisquit / biscuit (sırlanmamış) beyaz porselenden imal edilmiş. Sèvres Müzesi’nde sergilenen “Étienne-Maurice Falconet” imzalı 1761 tarihli eserden modellenmiş. Fevkalade kondisyonda. Estetik yönü yüksek koleksiyonluk eserdir. Yükseklik: 25 cm.
Lot No: 152
Lot: 152
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES PORSELEN “ORMOLU” ÇİFT VAZO -19.Yüzyıl. Fransız. “Sèvres” imalat damgalı. İnisiyal şeklinde “E.G” sanatçı imzalı. Çift. Neo-klasik stil. Aslan başı bronz çift kulplu ve bronz kaideli, altın vermeyli. Kobalt renk porselen zemine realist saray yaşamı konulu “Rokoko” kompozisyonlar ve stilize çiçek buketleri resmedilmiş, altın yaldız ile konturlanmış. Ağız çevresi bronz ajurlu bordür ile çevrili. Kapaklı, kapağı bronz kozalak tutamaklı. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki Kraliyet Porselen Fabrikası’nın ürünleri. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Yükseklik: 46 cm. (her biri)
Lot No: 153
Lot: 153
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES PORSELEN “ORMOLU” BONBONNIÈRE -“Château des Tuileries” 19.Yüzyıl. Fransız. 1844 tarihli, “Sèvres” ve “Château des Tuileries” imalat damgalı. “Daret” sanatçı imzalı. Neo-klasik stil. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki fabrikanın ürünüdür. Altın vermey bronz aplikeli kobalt renk porselen zemini yoğun altın yaldız stilize motiflerle bezeli. Kapağı altın yaldız çerçeveler içerisinde üst düzey fırça kalitesine sahip figüratif saray yaşamı ve şato konulu realist çalışmalar ile dekorlu. Çift kuplu. Kapaklı, kapağı bronz kozalak tutamaklı. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Fransız Sèvres atölyelerinin koleksiyonluk üretimlerinden. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Yükseklik: 23 cm.
Lot No: 154
Lot: 154
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES PORSELEN “LOUIS PHILIPPE” EMPERYAL TABAK -“Château des Tuileries” 19.Yüzyıl. Fransız. 1846 tarihli, “Sèvres” ve “Château des Tuileries” imalat damgalı. Neo-klasik stil. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki fabrikanın özel üretimlerinden. Kobalt renkte, altın yaldız stilize bezemeli. Merkezi altın yaldız çelenk içerisinde “L.P” (Orléans Dükü Louis Philippe) inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 17 cm.
Lot No: 155
Lot: 155
FRANSIZ 19.YÜZYIL SÈVRES PORSELEN “LOUIS PHILIPPE” EMPERYAL TABAK -“Château des Tuileries” 19.Yüzyıl. Fransız. 1846 tarihli, “Sèvres” ve “Château des Tuileries” imalat damgalı. Neo-klasik stil. Fransa’nın Sèvres şehrindeki yine bu isimle anılan Fransız Hükümeti’nin himayesindeki fabrikanın özel üretimlerinden. İmparatorluk mavisi renkte, altın yaldız stilize bezemeli. Merkezi altın yaldız “cupid”lerin çevrelediği çelenk içerisinde “L.P” (Orléans Dükü Louis Philippe) inisiyalli. Fevkalade kondisyonda. Asaletin ve estetik mükemmelliğin temsilcisi olan Sèvres tasarımı yüksek kıymette koleksiyonluk eserdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Çap: 24 cm.
Lot No: 156
Lot: 156
SAX 18.YÜZYIL “SARAY İŞİ” PORSELEN PANO-18.Yüzyıl. Sax. Osmanlı için özel yapım. Kallavi ebatlarda 2 parça, çift taraflı, geçmeli. Rokoko üslubunda dekorlu. Çift taraf zemini kobalt mavi renkte, altınyaldız yıldız motifli, madalyonlar içerisi girlandlarla bezeli stilize floral motifler ile tezyinli, altın konturlü. Üst düzey sanat kalitesinde imal edilmiş, estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk eserlerdir. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Ölçüler: 20 x 77 cm.
Lot No: 157
Lot: 157
FRANSIZ 19.YÜZYIL “CHANTILLY” PORSELEN SAHLEPLİK TAKIMI-19.Yüzyıl. Fransız. Lille (1784-1817) “Chantilly” imalat damgalı. Osmanlı pazarı için özel olarak tasarlanılarak imal edilmiş. Çin esintili dekorasyona sahip 9 adet sahleplik ve hazneli tepsiden oluşan eksiksiz tam takım. Sahlepliklerin kapak tutamakları realist dalında meyve formunda. Eserin damgası “Porselencilik Tarihi” kitabının 107.sayfasında yer almaktadır. Fevkalade kondisyonda. Estetik harikası ele geçmez koleksiyonluk takımdır. Referans: Porselencilik Tarihi, 1941 / Hüseyin KOCABAŞ Fincan ölçüsü: 8 x 8 cm. Tabak çapı: 25 cm.
Lot No: 158
Lot: 158
FRANSIZ 19.YÜZYIL OPALİN VAZO-19.Yüzyıl. Fransız. Opalin. Kallavi ebatlarda, rokoko üslubunda yoğun altın yaldız ve çok renk mine ile stilize girlandlı floral unsurlarla zenginleştirilmiş madalyonlar içerisine “kupid” (cupid/eros) figürleri çalışılmış. Yuvarlak düz dipli, bilezikli, şişkin gövdeli, silindirik uzun boyunlu ve dışa açık ağızlı. Haliyle. Üst düzey süslemeleri ve zengin görselliği ile dikkat çeken, türünün son derece ihtişamlı ve dekoratif bir örneğidir. Yükseklik: 50 cm.
Lot No: 159
Lot: 159
FRANSIZ 19.YÜZYIL BRONZ KUPA-19.Yüzyıl. Fransız. Napoleon III. Merkezde yer alan kabartma mitolojik masklar birbirlerine floral motifler ile zenginleştirilmiş girlandlar ile bağlı. Çift kulplu, kulpları cupid/eros tasvirli. Bilezikli, bileziği kabaralı. Yüksek platform kaideli. Kapaklı, kapak tutamağı tomurcuklu kozalak formunda. Altın patineli. Fevkalade kondisyonda. Estetik ve görsel yönden etkileyici koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 27 x 19 cm.
Lot No: 160
Lot: 160
FRANSIZ 19.YÜZYIL “F.BARBEDIENNE” ve “F.LEVILLAIN” İMZALI (RÖLYEFLİ) BRONZ CENTER-PIECE-19.Yüzyıl. Fransız. “Ferdinand Barbedienne, Paris” ve “Ferdinand Levillain” imzalı. Bronz. Rölyefli, altın vermeyli. Türünün göz alıcı ve koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 9 x 27 cm.
Lot No: 161
Lot: 161
POLONYA 19.YÜZYIL “VARŞOVA” GÜMÜŞ KAPLAMA TEPSİ-19.Yüzyıl. Polonya. Varşova “Warszawie” imalat ve usta damgalı. Çift kulplu olarak tasarlanmış eserin tüm yüzeyi kazıma/gravé ve aznavur/guilloché tekniği ile stilize dekorlu, gümüş kaplama. Fevkalade kondisyonda. Türünün estetik ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 39 x 57 cm.
Lot No: 162
Lot: 162
FRANSIZ 19.YÜZYIL “MİNERVA” GÜMÜŞ FİNCAN ve TABAĞI-19.Yüzyıl. Fransız. “Tête de Minerve” damgalı. Osmanlı Pazarı için özel imalat. Kallavi ebatlarda, altın vermeyli. Osmanlı zevkine uygun kalemişi tekniği ile stilize floral dekorlu, rokoko kulplu. Fevkalade kondisyonda. Türünün seçkin bir örneğidir. Tabak çapı: 17 cm. Fincan ölçüleri: 9 x 16 cm. Ağırlık: 244 gr.
Lot No: 163
Lot: 163
JAPON 18.YÜZYIL “DRAGONLU” GÜMÜŞ İKRAMLIK-18.Yüzyıl. Japon. Gümüş. İmalat ve sanatçı damgalı. Kazıma/grave tekniği ile kabartma (boyutlu) çalışılmış. Bulutların içinde dragon figürü ile oluşturulmuş şişkin gövdeli, yuvarlak kaide tabanlı, dragon formunda kulplu. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye işçilik kalitesine sahip, tasarım harikası ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 9 x 14.5 cm. Ağırlık: 322 gr.
Lot No: 164
Lot: 164
JAPON 19.YÜZYIL SEYAHAT TAKIMI -19.Yüzyıl. Japon. Üst seviye işçilikle kemikten yapılmış. Çift chopstick (yemek çubuğu), oluklu bıçak ve kından (mahfaza) oluşmakta. Kını stilize kabartma dragon motifleri ile bezeli. Bıçak sapı kazıma/grave tekniği ile stilize motifli, chopstick’leri yalın. Bağlantıları bakırdan. Fevkalade kondisyonda. Ele geçmez koleksiyonluk eserdir. Uzunluk: 36 cm.
Lot No: 165
Lot: 165
ÇİN 18.YÜZYIL CLOISONNÉ (MİNELİ) DUVAR TABAĞI-18.Yüzyıl. Çin. Cloisonné tekniğiyle çok renk mine kullanılarak imal edilmiş, merkezinde iri bir madalyon ve onu çevreleyen kartuşlar ile oluşturulmuş. Stilize geometrik ve floral motiflerin arası çin bulutları, dragon, kuş ve kelebek figürleri ile bezeli. Arka yüzeyi ön yüzdeki tezyinatın devamı niteliğinde dekorlu. Fevkalade kondisyonda. Türünün son derece dekoratif ve koleksiyonluk bir örneğidir. Çap: 31 cm.
Lot No: 166
Lot: 166
ÇİN 17.YÜZYIL CELADON (MERTEBÂNİ) TABAK -17.Yüzyıl. Ming Hanedanı (1368-1644) Osmanlı Pazarı için özel imalat. Kallavi boyda. Yuvarlak halka tabanlı, geniş ve çukur gövdeli. Merkezi “Sgraffito” tekniği ile kazınarak oluşturulmuş floral motifli, etrafı stilize süslemelerle bezeli. Özellikle İslam ülkelerinde celadonların zehiri belli ettiği inancı, tercih edilerek kullanılmalarına yol açmıştır, bu inanış İslam kaynaklarında yer almaktadır. Kâtip Çelebi, Cihannüma adlı eserinde celadonların zehiri belli ettiğini detaylıca yazmış, Thévenot ise 1655-1656 anılarında “saraydan yeni çıkmış bir içoğlandan Padişaha yemeklerin porselenden daha kıymetli Çin toprağından yapılmış zehire karşı panzehir olan kaplarda verildiğini öğrendim” sözleriyle Osmanlı Sarayı’nda da bu inanışın etkili olduğundan bahsetmiştir. Benzer örnekleri müze koleksiyonlarında yer alan nadir kıymette eserdir. Çap: 36 cm.
Lot No: 167
Lot: 167
FRANSIZ 19.YÜZYIL “LOLA SORDET” İMZALI PORSELEN KÜP-19.Yüzyıl. Fransız. 1891 tarihli. Sanatçı “Lola Sordet” imzalı. Osmanlı pazarı için özel imalat. Kapaklı küp olarak tasarlanmış. Osmanlı beğenisine uygun “Hatayi” üslubu motifler ile dekorlu, zengin altın yaldız bezemeli. Yuvarlak düz dipli, şişkin geniş gövdeli, beyaz hamurlu, beyaz astarlı, şeffaf sırlı ve altın yaldız konturlü. Fevkalade kondisyonda. Türünün ele geçmez koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 21 x 14 cm.
Lot No: 168
Lot: 168
İSLAMİK 19.YÜZYIL “SUZENİ” ÖRTÜ-19.Yüzyıl. İslamik. Suzeni tekniği ile yapılmış, zincir işi. Tasarım harikası kompozisyon hilal ve lale motifleri, tavus kuşu tasvirleri, münhani rozetler ve stilize floral motiflerden oluşturulmuş. Kalın astarlı. Fevkalade kondisyonda. Üst seviye işçilik kalitesi ve tasarımsal zenginliği itibariyle dikkat çekici, türünün seçkin ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 115 x 245 cm.
Lot No: 169
Lot: 169
EDİRNEKÂRİ HAT LEVHA-“Besmele-i Şerif” 20.Yüzyıl başı. Edirnekâri. Ihlamur ağacı üzerine üst düzey oyma işçiliği ile koyu Edirne yeşili tempera boya ve zengin altın yaldız kullanılarak imal edilmiş. İstifli hat ile “Besmele-i Şerif” yazmakta. Fevkalade kondisyonda. En güzel örneklerine Sultan III.Murad Han döneminde rastladığımız, ahşap ve hat sanatının harmanlanarak birlikte yorumlandığı eserlerin, geç dönem yüksek sanat kalitesine sahip gösterişli ve koleksiyonluk bir örneğidir. Ölçüler: 44 x 61 cm.
Lot No: 170
Lot: 170
OSMANLI 19.YÜZYIL SEDEFKARİ ÇİFT KAVUKLUK -19.Yüzyıl. Osmanlı. Çift. Şahnişli. Ahşaptan sedef kakma tekniği ile imal edilmiş, ajurlu. Yüzeyi mimari formlar ile minare, şerbetlik ve rozet dekorlu. Türünün estetik ve koleksiyonluk örnekleridir. Ölçüler: 76 x 32 x 13 cm. (her biri)
Lot No: 171
Lot: 171
OSMANLI 19.YÜZYIL TAVLA-19.Yüzyıl. Osmanlı, Şam işi. Sedef ve kemik kakma, marküteri işçiliği ile yoğun geometrik dekorlu. Kapağı dama tahtası olarak tasarlanmış. Fevkalade kondisyonda. Türünün estetik ve görsel özellikleri ile ön plana çıkan koleksiyonluk örneğidir. Ölçüler: 50 x 24 x 7 cm. Açık hali ölçüsü: 50 x 50 x 3.5 cm.
Lot No: 172
Lot: 172
FRANSIZ 19.YÜZYIL SEYAHAT YAZI TAKIMI-19.Yüzyıl. Fransız. “Jacques …ıber, Clermont-Ferrand” etiketli. Sedef ve kemik kakma, kuşgözü kaplama. Ahşaptan çift hokka hazneli, kalemlikli, saklama gözlü ve açılır yazı masalı olarak tasarlanmış. Çift, pirinç kapaklı mürekkeplik ve rıhdanı bulunmakta. Kapak üzerindeki madalyona kelebek motifi çalışılmış. İç kısmı geniş muhafaza bölümlü. Kilit mekanizmalı, orijinal anahtarı mevcut. Fevkalade kondisyonda. Tasarımsal özellikleri ve estetik süslemeleri ile göz dolduran koleksiyonluk eserdir. Ölçüler: 10 x 35 x 25 cm.
Lot No: 173
Lot: 173
ISAAK BRODSKY (1884-1939)-“Lenin Smolny’de” İmzasız. Tuval üzeri yağlıboya. Eserin arkasında orijinal etiketi mevcuttur. Döneminde propaganda amaçlı yapılmış, belgesel önemi olan nadir koleksiyonluk eserdir. Referans: E.Benezit / Cilt: 2 Sayfa: 324 Ölçüler: 90 x 140 cm.
Lot No: 174
Lot: 174
19.YÜZYIL GRAVÜR HARİTA GRUBU / 3 ADET-1.Karte des Mittellaendischen Meers / Herrn Bonne – F.A.Schraembl / Wien 2.Théâtre de la Guerre en Orient / H.J. Van Den Hout - A.Logerot / Paris 3.A Panoramic View of The Seat of War in The East / 1833 - Read & Co / London
Lot No: 175
Lot: 175
19.YÜZYIL GRAVÜR HARİTA GRUBU / 7 ADET-1.Vue de Sebastopol - Moniteur Universel / Lemercier / Paris 2.Sevastopol - Vues a Vol d’Oiseau / A.Guesdon - E.Gambart / Paris 3.Harbour Town and Fortifications of Sebastopol / H.Schmidt / London 4.Sebastopol et Ses Environs - Vue Prise a Vol d’Oiseau / Paris 5.Siege of Sevastopol / E.Gambart / London 6.Attack of Sevastopol / 1854 – E.Gambart / London 7.Theatre of the War in Crimea / A.Guesdon – E.Gambart / London
Lot No: 176
Lot: 176
19.YÜZYIL HARİTA GRUBU / 5 ADET-1.Carte de La Crimée / 1854 - Ernest Bourdin / Paris 2.Sevastopol / F.Chardon 3.Simferopol / F.Chardon 4.Boukarest / F.Chardon 5.Iékatérinodar / F.Chardon
Lot No: 177
Lot: 177
19.YÜZYIL “SEVASTOPOL” HARİTA GRUBU / 5 ADET
Lot No: 178
Lot: 178
19.YÜZYIL “SEVASTOPOL” ORİJİNAL EL ÇİZİMİ HARİTA GRUBU / 12 ADET-“Plan des Attaques de Sébastopol”